Vandfald

 

 

Udfældede mineraler føjer strålende farver til denne klippevæg nær Lisong Hot Springs, Sinwulu-floden, østlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Regnbue over Victoria Falls, eller Mosi-oa-Tunya (’Røgen som Tordner’), Zambezi-floden, på grænsen mellem Zimbabwe og Zambia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vandfald, Plitviče Lakes Nationalpark, Kroatien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kunstlys om natten, Horseshoe Fall, Niagara Falls, på grænsen mellem Canada og USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Reichenbachfall er en serie på 7 vandfald med en samlet højde på ca. 300 m på Reichenbach-floden, nær Meiringen, Berner Oberland, Schweiz. Det øverste af faldene er det højeste, med et frit fald på ca. 120 m.

Disse vandfald blev gjort berømte af den britiske forfatter Arthur Conan Doyle (1859-1930) som stedet, hvor hans fiktive detektiv Sherlock Holmes, i historien The Final Problem, kæmpede mod sin kriminelle modstander, Professor Moriarty. Oprindeligt endte historien med, at de begge faldt ned i faldene og døde. Dette medførte imidlertid et stort kor af protester blandt Sherlock Holmes-fans, så på snedig vis bragte Conan Doyle Holmes tilbage blandt de levendes tal i historien The Empty House.

 

 

Reichenbachfall. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kampen mellem Sherlock Holmes og Professor Moriarty ved Reichenbachfall. (Tegning af Sidney Paget, 1893, offentligt domæne)

 

 

 

 

Vandfald på Vina-floden, 40 m højt, nær Ngaunderé, Cameroun. Planten med gule blomster er mexikansk solsikke (Tithonia diversifolia), et pantropisk ukrudt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Døndalen nord for Helligdomsklipperne er en af Bornholms smukkeste sprækkedale. Klippesiderne i dalen har i tidens løb fjernet sig næsten en halv kilometer fra hinanden, og den vestlige væg står stadig 25 m lodret i vejret.

Under sidste istid blev dele af dalen til en issø, da en gletscherrand hindrede smeltevandet i at løbe mod øst. I denne sø blev aflejret fint ler, som Døndaleåen senere skar sig ned i. Følger man åens bred, kommer man snart til Døndalefaldet, som i flere etaper falder omkring 20 m. Om sommeren er det ikke videre imponerende – det skal opleves om foråret, når smeltevandet tordner ned over stenene. Så siger bornholmerne, at det dønnar. Og hermed har vi en forklaring på dalens navn.

 

 

Døndale-faldene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Wadi Zarqa Ma’in er en flod i Jordan-dalen, sydvest for byen Madaba, Jordan. Langs denne wadi findes over 55 mineralholdige kilder med koldt eller varmt vand, nogle med temperaturer op til 60oC. Flodens udløb er i Dødehavet.

 

 

Vandfald og varme kilder, Wadi Zarqa Ma’in. Planten i forgrunden er kæmperør (Arundo donax), beskrevet på siden Natur: Invasive arter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Med sine 422 m er dette vandfald i Cirque de Gavarnie, Pyrenæerne, det højeste vandfald i Frankrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Yosemite er en nationalpark i Sierra Nevada-bjergene i Californien – et varieret område med enestående granitformationer, floder, vandfald, søer, enge og gletschere, ret store bevoksninger af de kæmpemæssige mammuttræer (Sequoiadendron giganteum), samt et meget rigt dyreliv. Områdets vegetation er nærmere beskrevet på siden Planteliv: Flora i Sierra Nevada, og mammuttræet er omtalt på siden Planteliv: Gamle og store træer.

 

 

Vernal Fall, et 97 m højt vandfald i Yosemite Nationalpark. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nevada Fall, Yosemite Nationalpark, 181 m højt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald i en slugt langs Aare-floden, nær Meiringen, Berner Oberland, Schweiz. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald og mosgroet klippe, Phortse Tenga, Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Goðafoss er et antal vandfald i det nordlige Island, beliggende i floden Skjálfandafljót. Tilsammen har de en bredde på omkring 30 m, og maksimalhøjden er 12 m. Navnet betyder muligvis ‘gudernes vandfald’, hvilket hentyder til to klipper nær faldene, der minder om hedenske gudefigurer.

 

 

Goðafoss. Planten på det nederste billede er rypelyng (Dryas octopetala). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Muldyr passerer foran et vandfald, Dharapani, Marsyangdi-dalen, Annapurna, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne dreng står under et lille vandfald på Pamukkale-terrasserne i det vestlige Tyrkiet – naturlige terrasser, som er dannet af kalciumbikarbonat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den 16. november 1855 udforskede den skotske læge og missionær David Livingstone (1813-73) området omkring Zambezi-floden i dét, der i dag er Zambia. Han kom da til et kæmpemæssigt vandfald, som han navngav Victoria Falls til ære for Dronning Victoria (1819-1901). Det lokale Sotho-navn på faldene er Mosi-oa-Tunya (’Røgen som Tordner’), hvilket sigter til den brølende lyd fra det faldende vand, samt til de tågeagtige dampe, der står op fra faldet.

I dag ligger Victoria Falls på grænsen mellem Zimbabwe og Zambia, da Zambezi-floden udgør grænsen mellem de to lande. Skønt det hverken er det højeste eller det bredeste vandfald i verden, er det ikke desto mindre det største, med en kombineret vidde på 1708 m og en højde på maksimalt 108 m.

 

 

Victoria Falls, Zambezi-floden. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Devil’s Cataract-vandfaldet (70 m højt), Victoria Falls. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I regntiden er Victoria Falls ofte skjult i dis – her set fra den zambianske side. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Regnbue og damp fra Victoria Falls, set fra Zambezi-floden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Huangjin Pubu (‘Det Gyldne Vandfald’) med aflejrede mineraler, som stammer fra nedlagte minegange nær Jinguashi, nordlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald i Partnachklamm, en 700 m lang og 80 m dyb kløft, Reintal, Garmisch-Partenkirchen, Bayern, Tyskland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, nær Manali, Himachal Pradesh, nordlige Indien. Planten på det nederste billede er balsamin-arten Impatiens sulcata. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Fossurin í Fossá (‘Vandfaldet i floden med vandfald’), nær landsbyen Haldórsvík, Streymoy, er et af de højeste vandfald på Færøerne. Det falder 140 m i to etaper. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taoshan er et 80 m højt vandfald i Wuling National Forest, østlige Taiwan. Træerne på det øverste billede er taiwanesisk el (Alnus formosana). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den Blå Nil udspringer i Tana-søen i Ethiopiens højland, hvorfra den baner sig vej ca. 1500 km til Khartoum i Sudan, hvor den løber sammen med den større Hvide Nil.

Navnet Blå Nil er faktisk opstået på grund af en misforståelse. I løbet af sommermonsunen udvasker floden enorme mængder jord fra højlandet, og ved ankomsten til lavlandet i Sudan er dens vand blevet næsten sort. På et af de lokale sudanesiske sprog anvendes samme ord for sort og blå, så i realiteten burde floden hedde ’Den Sorte Nil’.

Den første skriftlige beretning om Den Blå Nil er fra 1565, hvor en portugiser, João Bermudes, der kaldte sig Ethiopiens Patriark, i sine erindringer giver en beskrivelse af vandfaldene på floden, Tississat.

Mange kristne ethiopere identificerer Den Blå Nil som den hellige flod Gihon, en af de fire floder, der flyder ud fra Edens Have, som det berettes i 1. Mosebog, 2:13.

 

 

Tississat-vandfaldene, Blå Nil. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald i Mokra-bjergene, Kosovo. Busken er en hvidblomstret rose. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Lambir Nationalpark, Sarawak, Borneo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Forskellige vandfald i Vrata-dalen, Triglavski Nationalpark, Slovenien. Træet på det nederste billede er en rødgran (Picea abies). Dette træ er beskrevet på siden Planteliv: Gamle og store træer. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Lavaformationer foran Hrafnabjargafossar (‘Ravnebjergsfaldet’), beliggende langs floden Skjálfandafljót, nordlige Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Chania-vandfaldet, Aberdare Nationalpark, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

‘Pas på løver, mens du går’ – skilt langs stien til Chania-vandfaldet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cascata del Fontanon di Goriuda er et vandfald i Raccolana-dalen i det nordlige Italien, mellem Chiusaforte og Cave del Predil. Den sidste del af vandfaldet er et frit fald på omkring 40 m. Med tiden har faldet gnavet en lille dam ved foden af klippen.

 

 

Cascata del Fontanon di Goriuda. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Niagara Falls er 3 vandfald, som befinder sig langs Niagara-floden, på grænsen mellem Ontario, Canada, og New York State, USA. Det største af faldene er Horseshoe Falls, også kaldt for Canadian Falls. De mindre American Falls og Bridal Veil Falls ligger i New York State. Bridal Veil Falls er adskilt fra Horseshoe Falls ved Goat Island og fra American Falls ved Luna Island. Det højeste fald er omkring 50 m, og mere end 168.000 m3 vand strømmer over kanten hvert minut.

 

 

Niagara Falls. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

American Fall med turistbåd og regnbue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Turister ved Horseshoe Fall. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Iført gule regnfrakker vandrer disse turister gennem vandsprøjtet fra American Fall. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Daggry over Horseshoe Fall. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette lille vandfald langs Risebæk, vestlige Bornholm, har skåret sig ned i klipper, bestående af ca. 450 mio. år gammel Dicellograptus-skifer. Forrest t.h. ses en bevoksning af ramsløg (Allium ursinum). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Boali-vandfaldene ligger langs Mbali-floden, omkring 100 km nordvest for Bangui, hovedstaden i den Centralafrikanske Republik. Tilsammen er de ca. 250 m brede, og det højeste er ca. 50 m højt. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Bluntautal, nær Golling, Salzburg, Østrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Lille vandfald, Rishi Ganga-dalen, Nanda Devi Nationalpark, Uttarakhand, nordlige Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Plitviče Lakes Nationalpark er et skovreservat i det centrale Kroatien, som dækker 295 km2. Den rummer 16 terrasse-søer, som er forbundet gennem vandfald, der til slut løber ud i en kalkstenskløft.

 

 

Vandfald, Plitviče Lakes Nationalpark. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfaldet Desian, nær Lugu, vestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Stora Sjöfallet, på samisk Stuormuorkkegårttje (‘det store vandfald i landet mellem to søer’) er et vandfald i Svensk Lapland, som engang var blandt de kraftigste og mest storslåede vandfald i Europa. Faldet med omgivelser blev udnævnt som nationalpark i 1909, men allerede i 1913 tillod regeringen, at der blev opført et vandkraftværk ved faldene, med højspændingsmaster, veje og grusskrænter. På grund af den store skade, som det påførte området, er faldet i dag ikke længere en del af nationalparken. En dæmning har skabt den kunstige sø Áhkkájávre, som er opkaldt efter et nærliggende bjergmassiv.

 

 

Til glæde for turisterne ledes nogle få gange om året en stor mængde vand gennem Stora Sjöfallet. Det skete den dag, jeg besøgte faldet. (Foto Jørn Halberg, copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Capo Matapalo, Peninsula de Osa, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Svartifoss (‘Det sorte vandfald’), Skaftafell, Vatnajökull Nationalpark, sydlige Island, er kun 20 m højt, men er ikke desto mindre meget spektakulært på grund af de mørke sekskantede basaltsøjler omkring faldet, som har givet navn til det. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Låtefoss er et 165 m langt vandfald, beliggende i Vestland Kommune i det sydvestlige Norge. Vandfaldet består af to separate vandløb, der flyder ned fra søen Lotevatnet og løber sammen lige før Nationalvej 13. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kalhatti-vandfaldene ligger ca. 15 km fra byen Ooty i Nilgiri-bjergene, Tamil Nadu, Sydindien. Faldene kan kun nåes til fods ved at vandre 3 km fra landsbyen Kalhatti. Ifølge overleveringen tilbragte den hinduistiske brahmin Agastya en tid i disse egne. Han æres som den brahmin, der bragte den Sanskrit-talende civilisation til Sydindien. Det fortælles, at han modtog mange af de tidligste mantraer i Rig Veda direkte fra den høje gud Brahma.

 

 

Kalhatti-vandfaldene. Blomsterne er Tagetes. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Stechelberg, Lauterbrunnen-dalen, Berner Oberland, Schweiz. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Chamje, Marsyangdi-dalen, Annapurna, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kobbeåen er et lille vandløb syd for Melsted på den bornholmske østkyst. Den har navn efter kobb, som ifølge Espersens bornholmske ordbog betyder ”et Træstykke eller Boie, hvormed de Touge forsynes, som høre til Laxe- eller Torskeliner.”

Denne å løber gennem en flot sprækkedal, hvor klipperne adskillige steder står lodret ned i vandet. Et godt stykke oppe i dalen deler åen sig i Præstebækken mod venstre og Klæwstrømma mod højre. Klæwstrømma betyder ’den kløvede strøm’ – et navn, bækken har fået, fordi den et sted deler sig og siden løber sammen igen.

Lidt oppe ad Klæwstrømma ligger Danmarks højeste vandfald på godt 4 m – ihvertfald hvis man taler om frit fald. Klipperne på begge sider af vandfaldet er 8 m høje. Faldet kaldes ofte Stavehøl, men reelt er det navnet på en lille dam i en hulhed, som faldet har gnavet i klippen nedenfor, på bornholmsk høl. Faldet skal nydes om foråret, hvor vandet bruser ned gennem renden mellem klipperne. Sidst på sommeren minder mængden af vand mere om det, der kommer ud af en haveslange!

 

 

Stavehøl, Kobbeådalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Langs Awash-floden i Awash Nationalpark, Ethiopien, findes flere vandfald, som tilsammen strækker sig over 100 m i bredden, med en maksimal højde på 50 m. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Surkhe, Solu-Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gullfoss (‘Det gyldne vandfald’) befinder sig i en kløft på floden Hvítá i det sydvestlige Island. Vandet falder i to etaper på 11 og 21 m ned i en 32 m dyb, 20 m bred og 2,5 km lang kløft. Mængden af vand i faldet er i gennemsnit 141 m3 pr. sekund om sommeren og 80 m3 pr. sekund om vinteren. Rekorden er forbløffende, ikke mindre end 2000 m3 pr. sekund.

I 1900-tallet var der megen snak om at anvende Gullfoss til fremstilling af elektricitet, men det blev heldigvis opgivet, delvis på grund af pengemangel. I dag er vandfaldet fredet.

 

 

Gullfoss. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Lille vandfald, Mingtsih, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Tsingelhorn, Lauterbrunnen-dalen, Berner Oberland, Schweiz. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Silver Cascade-vandfaldet er omkring 54 m højt, beliggende omkring 8 km fra byen Kodaikanal, på vejen mellem Madurai og Kodaikanal i Western Ghats-bjergene, Tamil Nadu, Sydindien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Seljalandsfoss er et vandfald på Seljalands-elven, der har sit udspring i gletscheren Eyjafjallajökull, sydlige Island. Faldet har en højde på 60 m, og besøgende kan gå bag om det ind i en lille hule. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Tal, Marsyangdi-dalen, Annapurna, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Brakkåfallet, et vandfald i to etaper, nær Stora Blåsjön, nord for Gäddede, Jämtland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfald, Brahmagiri-bjergene, Karnataka, Sydindien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vandfaldet Yuantan, nær Chiayi, vestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet maj 2024)