Naturens kunstværker

 

 

Dette knækkede stykke sandsten fra Öland, Sverige, ligner fuldstændigt hovedet af en hvinand (Bucephala clangula). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lige siden jeg som ung to gange blev narret af den samme træstub til at tro, at jeg havde mødt en mår, har jeg gjort det til en sport under mine vandreture i naturen at finde genstande, bjergformationer, aftegninger i klipper eller andet, der minder om noget – det kan være kendte personer, dyrearter, overnaturlige væsner eller andet. Prøv at bruge din fantasi, næste gang du vandrer i naturen – og måske får turen en ny dimension!

 

 

 

Form, omrids eller kanter af klipper ligner ofte et eller andet – men kun fra visse vinkler og afstande. En lang række eksempler ses nedenfor.

 

 

Denne kystklippe nær Hammershus, Bornholm, er formet af nedbør, bølger og vind. Den kaldes for Kamelhovederne, selv om en af figurerne mere minder om et ulvehoved. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 
Denne kystklippe ved Xiao Yeliou, østlige Taiwan, ligner to bredmundede tudser – eller måske fisk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nær Garachico, Tenerife, Kanariske Øer, findes denne kystklippe, der minder om en kineser med en hund. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne eroderede klippe i Matobo Nationalpark, Zimbabwe, ligner en siddende person. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne lava-formation på skråningerne af vulkanen Etna, Sicilien, minder om et dyr med udstående øjne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I denne klippe nær Fakot, Uttarakhand, Indien, ses et tvært ansigt, og toppen minder om en spids hue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 1977-96
Denne eroderede klippe i skærgården ved Randkløve, Bornholm, ligner en smilende dinosaur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Omridset af denne klippe minder om hovedet af en næseabe hun (Nasalis larvatus), Tamadaba Natural Park, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I disse kystklipper i Salt Point State Park, Californien, fotograferet i solnedgangen, ses profilerne af to trolde, en stor og en lille, begge med lang spids næse og åben mund. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse klipper i Gorge du Tarn, Cevennerne, Sydfrankrig, minder om et dansende par. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frankrig-Spanien 2007
Denne klippe, ligeledes i Cevennerne, ligner en nisse med hængende hue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Omridset af denne klippevæg nær Teide, Tenerife, Kanariske Øer, ligner en forbavset abe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne eroderede ørkenklippe nær Nuweiba, Sinai, Egypten, minder om en gigantisk paddehat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse kystklipper nær Listed, Bornholm, ligner en storøjet frø (t.v.) og en bredmundet tudse. De er bevokset med kyst-væggelav (Xanthoria aureola). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alperne 2018
I denne klippe i Triglavski Nationalpark, Slovenien, som blev fotograferet i tåge, kan ses en venlig trold med kraftige øjenbryn,. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse klipper på Taffelbjerget, Cape Town, Sydafrika, minder om hovederne af to skildpadder. Fuglene er hvidhalsede ravne (Corvus albicollis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne klippe minder om en ældre kvinde med hårknold, Caldera Marteles, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I kløften langs Liwa-floden, Taroko Nationalpark, Taiwan, findes denne klippeformation, som kaldes ‘Fisken der springer over Drageporten’. En kæmpestor fisk ses ‘svømme’ op langs kløftens højre bred – den smalle mørke klippe i centrum, hvor mosser og andre planter danner fiskens ’skæl’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I kanten af denne kalkstensklippe langs Mangapohue-floden, New Zealand, ses et ansigt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Skyer indhyller denne klippeformation på Isle of Skye, Indre Hebrider, Skotland, kaldt The Old Man of Storr (’Den Gamle Mand fra Storr’). Faktisk kan to ansigter af liggende ‘trolde’ ses – en mindre t.v. med kraftige øjenbryn, en lille næse og underbid, samt en større t.h. med meget lang næse og kraftigt underbid. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hjerteformen ses ofte i naturen. Nedenfor vises en række eksempler.

 

 

Laverne på denne gravsten på Nexø Kirkegård, Bornholm, danner et hjerte. – Billeder af andre gravstene kan ses på siden Kultur: Gravpladser. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hjerteformet træstub, Østengaard Skov, nær Vejle. Sprækkerne til venstre minder om et fasanspor. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Førhen var det en udbredt skik for nyforelskede par at skære et hjerte i barken af et træ og sætte deres initialer i centrum af hjertet, og ofte med Amors pil gennem hjertet. Denne skik er nu gået af brug.

Nedenfor ses et sådant hjerte i barken af en gammel seljerøn (Sorbus x intermedia) på Lyø, Sydfynske Øhav. Denne art, som bliver op til 20 m høj, er i Danmark kun vildtvoksende på Bornholm, hvorfor den også ofte kaldes bornholmsk røn. Den plantes dog meget almindeligt langs veje i det øvrige land. Dens udbredelse omfatter også Sydsverige, det sydvestlige Finland, de baltiske lande, samt det nordlige Polen.

Arten er en naturligt opstået hybrid, sandsynligvis med tre aner: almindelig røn (S. aucuparia), tarmvrid-røn (S. torminalis) og aksel-røn (S. aria). Blomsterne sidder i åbne halvskærme, og i modsætning til blomsterne af almindelig røn dufter de ubehageligt. Hvor den lades i fred, kan seljerøn blive et stort træ med en stammediameter op til 3 m, men i Danmark ses mest træer med en diameter under 1 m.

Almindelig røn er beskrevet på siden Planteliv: Planter i folketro og digtning.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hvide laver og levermos danner et hjerte på dette træ i Taranaki Nationalpark, New Zealand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Otte af de ti nulevende arter af de storslåede plataner, slægten Platanus, er hjemmehørende i Nordamerika, en enkelt art findes i Laos og Vietnam, mens den tiende art, østlig platan (Platanus orientalis), er udbredt fra Balkan og Tyrkiet mod syd til Jordan, men måske er hjemmehørende så langt mod vest som til Italien og mod øst til Kashmir i det nordlige Indien. Da den dyrkes vidt og bredt, kan det ofte være vanskeligt at afgøre, om en bestand er oprindelig eller ej. Slægtsnavnet kommer af græsk platanos, som var det gamle navn på lønnetræer (Acer). Det hentyder til de lønne-lignende blade hos østlig platan.

Amerikansk platan (Platanus occidentalis) er hjemmehørende i den østlige del af Nordamerika, fra den sydøstlige del af Canada mod syd til bjergegne i det nordøstlige Mexico. Artsnavnet betyder ‘vestlig’ på latin, hvilket sigter til den Nye Verden. Da arten blev navngivet af den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78), kendtes kun én anden platan-art, P. orientalis, som var begrænset til Eurasien.

Adskillige platan-arter er beskrevet på siderne Planteliv: Gamle og store træer, samt Planteliv – Markante træer i Danmark: Den hundredårige platan på Gråbrødre Torv.

 

 

Arvæv på en eksponeret rod af amerikansk platan, sandsynligvis dannet omkring udskårne hjerter, Lexington, Kentucky, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hjertegræs (Briza media) har navn efter de næsten hjerteformede aks. I Danmark er dette smukke græs temmelig almindeligt på lysåben, kalkrig, næringsfattig jord. Arten er udbredt overalt i Europa, og videre mod øst til Himalaya og Centralasien.

 

 

Blomstrende hjertegræs på en skrænt ved Kyndbyværket, Hornsherred, Nordsjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Det oprindelige udbredelsesområde for fuglekirsebær (Prunus avium) var sandsynligvis fra Frankrig østpå gennem Europa til Kaukasus. På et tidligt tidspunkt blev den dog dyrket andre steder i Europa, i Danmark allerede i Vikingetiden, og i dag er den ganske almindelig som vildtvoksende.

Kirsebær-arter er nærmere omtalt på siderne Planteliv: Planter i folketro og digtning, samt Planteliv – Markante træer i Danmark: Kirsebærskovene i Ringebakker.

 

 

Koncentriske ringe omgiver et ’hjerte’ i centrum af denne stub af fuglekirsebær, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Utallige plantearter har hjerteformede blade. Her nøjes jeg dog med at vise et enkelt eksempel. Parasolblad (Macaranga tanarius), som tilhører vortemælkfamilien (Euphorbiaceae), er hjemmehørende i det østlige Kina, Taiwan, Sydøstasien, Indonesien, Filippinerne, Ny Guinea, samt det østlige Australien.

 

 

Hjerte foran hjerte – to blade af parasolblad. Billedet er fra Taiwan, hvor denne art er meget almindelig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

‘E.T.’ (en forkortelse af ‘extra-terrestrial’) er et rumvæsen i en film fra 1982 af den amerikanske instruktør Steven Spielberg (født 1946). Dette væsen, som har et stort, kantet hoved, efterlades ved en fejltagelse på Jorden, hvor han bliver venner med en lille dreng. De gennemgår mange prøvelser, inden E.T. bliver genforenet med sin familie.

 

 

Vindblæst sand har eroderet denne sten til en E.T.-lignende figur, Death Valley Nationalpark, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Klipperne i Goblin Valley State Park, Utah, USA, består af den bløde Entrada-sandsten, der af nedbør og vind er formet til de særeste figurer, kaldt goblins. Denne formation minder om E.T. (t.h.), der ‘kysser’ hunden Nuser, en figur fra tegneserien Radiserne, af Charles M. Schulz (1922-2000). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De følgende 3 billeder viser henfaldet af et gammelt kirsebærtræ (Prunus avium), som vokser i vores have i den østlige del af Fyn. Engang blev to grene savet af, og i 2003 lignede knasterne samt nogle ar under dem, et storøjet rumvæsen med et enkelt næsebor og en meget lille mund (øverst).

I 2017, 14 år senere, havde yderligere forfald ændret rumvæsenets ansigtstræk. Nu havde det udstående øjne og en lang, næblignende næse (i midten).

I 2021 døde træet omsider. Nu havde rumvæsenet en bred opstoppertud og en gabende mund (nederst).

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Costa Rica-2
Harpiks, som løber ud af en overskåret stængel af en træbregne, minder om hovedet af en myresluger. – Santa Elena Cloud Forest, Cordillera de Tilarán, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kantagurk (Luffa acutangula) er hjemmehørende i Tropisk Asien, hvor den også er almindeligt dyrket. Unge frugter tilberedes som grønsag eller som pickles, mens fibrene i modne frugter anvendes som vaskesvampe eller til fremstilling af hatte. Arten udnyttes også i traditionel folkemedicin. Frøene anvendes som bræk- og afføringsmiddel samt til at uddrive indvoldsorm, frugter og frø til behandling af kønssygdomme, specielt gonorré.

 

 

Luffa acutangula_resize
Taiwan 2017a
Disse to billeder viser tværsnit af det indre trævlede lag i frugter af kantagurk med luftkanaler, der minder om et stortandet uhyre (øverst) og et trist ansigt. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Mineraler danner billedet af et mågehoved i en sten, Cirque de Gavarnie, Pyrenæerne, Frankrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Guava (Psidium guajava) er et lille træ i myrtefamilien (Myrtaceae), som er oprindeligt i Caribien samt fra Mexico mod øst til den nordlige del af Sydamerika. I dag dyrkes arten i mange tropiske og subtropiske områder. Som næsten moden smager frugten frisk og let syrlig, mens den som moden er sød. Er den overmoden, smager den vammelt.

 

 

Da Judy skar denne guava-frugt over, fremkom dette glade ansigt, hvor frøene danner øjne, næsebor og en tunge, der slikker sig om munden. Vi har ikke manipuleret med frøene! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Tyrkiet 2018
Højre del af denne træstub i Istanbul, Tyrkiet, minder om en trold med vrængende mund, flad boksertud og spids hue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Jylland 1996-99
Stammen af dette træ ved Salten Langsø, Midtjylland, deltes i to på et tidligt tidspunkt, men måske kunne de ikke undvære hinanden? (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pomelo (Citrus maxima), også kaldt pompelmus, er en stor citrusfrugt, op til 30 cm i diameter, med en tyk, svampet skal og sødt frugtkød. Arten er oprindelig i Sydøstasien og Malaysia, men dyrkes mange andre steder, specielt i Kina og Taiwan.

Andre citrus-arter er beskrevet på siden Planteliv: Planter i folketro og digtning.

 

 

Dette venlige ansigt er fremkommet i en indtørret pomelo, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den utroligt smalle Antelope Canyon, som befinder sig på Colorado-plateauet i Arizona, USA, er eroderet ned i klippegrunden af pludselige regnskyl – en proces, som har varet mange millioner år.

Andre spændende geologiske fænomener på Colorado-plateauet er beskrevet på siden Lande og steder: Erosionens land.

 

 

Arizona-Utah 2001
Arizona-Utah 2001
Disse formationer i Antelope Canyons klippevægge minder om et bavian-ansigt (øverst) og et løvehoved. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I strenge vintre efterlader faldende tidevand en tynd hinde af is på store sten, som blottes. Næste højvande presser denne hinde udad, og en ny hinde fryser indenfor. Efter gentagne tidevandsbevægelser opstår de smukkeste ‘isblomster’ med flere lag ‘kronblade’.

 

 

Vorsø 1975-87
Vorsø 1975-87
‘Isblomst’, naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nedenfor ses andre isskulpturer, dannet omkring sten på fjordbunden nær Vorsø.

 

 

Vorsø 1975-87
Vorsø 1975-87
Vorsø 1975-87
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Forunderlige klippeformationer dannes i kalkstenshuler (også kaldt limstenshuler) under visse pH-forhold. Regnvand, som indeholder kuldioxid, siver gennem sprækker i kalkstenen, og undervejs absorberer vandet bittesmå mængder af kalciumkarbonat og andre mineraler. Gennem årmillionerne dannes forskellige typer af strukturer i hulen, bestående af kalciumbikarbonat.

De almindeligste typer er stalagmitter (græsk for ‘dryppende’ eller ‘sivende’), som rejser sig fra hulens gulv, når vandet drypper ned fra loftet, hvorefter mineralerne udfældes, samt stalaktitter, den tilsvarende type, som hænger ned fra hulens loft. De to typer forbindes ofte, hvorved der dannes søjler.

 

 

Disse eroderede stalagmitter i Sung Sot-hulen (‘Overraskelsernes Hule’), Halong-bugten, Vietnam, minder om en kæmpes fødder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Balsaminer (Impatiens) er vidt udbredt i tempererede egne på den nordlige halvkugle samt i bjergegne i troperne. Denne store slægt har attraktive blomster, som har en unik opbygning med 3 eller 5 bægerblade, af hvilke det nederste er stærkt forstørret og pose-agtigt med en spore, mens de andre 2 eller 4 er små og ofte grønlige. Der er 5 kronblade, af hvilke det øverste ofte er hjelm-agtigt, mens de 4 nedre er vokset sammen to og to, hvoraf det øverste par danner vingerne, det nederste par læben.

Slægtsnavnet (som betyder ’utålmodig’), såvel som det folkelige navn springbalsamin og adskillige engelske navne, fx touch-me-not og snapweed, kommer af måden, hvorpå disse planter spreder deres frø. Når frugten er ved at modnes, opbygges en spænding inde i den, som får den til at ’eksplodere’ ved berøring, hvorved frøene slynges ud og ofte spredes i temmelig stor afstand fra planten.

Adskillige balsaminarter fra Himalaya kan studeres på siden Planteliv: Flora i Himalaya.

 

 

På dette billede fra den øvre del af Marsyangdi-dalen, Annapurna, centrale Nepal, minder nogle af blomsterne hos denne Impatiens bicornuta ikke så lidt om den franske kunstner Auguste Rodins skulptur Tænkeren. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette mos, der vokser på ungt egetræ, minder om en grøn, særdeles lådden orangutan, der klatrer i et træ, Palsgård Skov, Midtjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Navnet Cucurbita pepo omfatter adskillige dyrkede varieteter af frugter, bl.a. græskar, vintersquash og sommersquash, samt en mængde ornamentale former. Botanisk set er disse frugter bær. Arten stammer fra Mexico, hvor den har været dyrket i tusinder af år. Nogle taksonomer anerkender C. pepo som en art med tre underarter: pepo, der kun kendes som dyrket, fraterna, der er vildtvoksende i det nordøstlige Mexico, samt texana, der er vildtvoksende i Texas. Andre mener, at fraterna er den oprindelige art, hvoraf pepo er den dyrkede form.

 

 

Denne skive af et overskåret græskar, nær stilken, minder om en blomst. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne træstub nær Penglai-floden, Lion’s Head Mountain, nordlige Taiwan, minder om en hvæsende drage. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pigæble (Datura stramonium) er beskrevet på siden Planteliv: Planter i folketro og digtning.

 

 

Dansende mand med en pigget maske? – Nej, en vissen sidegren af pigæble med frugter. Der ses også en dyrket kulsukker-art (Symphytum). – Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

To arter af ædelcypresser af slægten Chamaecyparis er hjemmehørende i Taiwan, taiwanesisk rød ædelcypres (C. formosensis) og taiwanesisk gul ædelcypres (C. obtusa var. formosana), der begge vokser i nedbørsrige bjergområder mellem 1300 og 2600 meters højde.

Disse storslåede træer er nærmere beskrevet på siden Planteliv: Gamle og store træer.

 

 

Den nederste del af stammen på denne røde ædelcypres i Alishan National Forest minder om en knælende elefant. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette nåletræ i Nørlund Plantage, Midtjylland, blev engang fældet, og over stubben dannedes porcelænsagtigt arvæv. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Orange og grønne alger på denne våde klippe i en park i Taichung, Taiwan, danner omridset af en søvnig dinosaur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Californien 2013
Eroderet kystklint, der minder om en ørn, Torrey Pines State Beach and Reservation, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tetrameles nudiflora er et stort regnskovstræ, op til 45 m højt og med store brætrødder, som er hjemmehørende på det indiske subkontinent gennem Sydøstasien, Malaysia og Indonesien til det nordlige Australien.

Andre billeder af denne art er vist på siden Planteliv: Gamle og store træer.

 

 

Bulerne nederst på stammen af denne store Tetrameles nudiflora, som vokser ved indgangen til Ta Prohm, Angkor Wat, Cambodia, minder om et par, der sørger over en afdød. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mange af kystklipperne ved Jialeshuei, Kenting National Park, sydlige Taiwan, er blevet eroderet, så de minder om diverse dyr.

 

 

Denne klippe ligner en gigantisk frø, som sluger sten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hund med runde ører. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hovedet af et næsehorn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En venlig myresluger – eller måske en gris? (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Coigüe (Nothofagus dombeyi) er én blandt 10 arter af sydbøge i Chile. Denne art er udførligt beskrevet på siden Rejse-episoder – Chile 2011: Den hvide skov.

 

 

Et ’uhyre’ ses i stammen af denne døde coigüe i Parque Nacional Conguillio, Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Bornholm 2008b
Den dalende sol oplyser denne strandsten nær Jons Kapel, Bornholm, hvorved den minder om en smilende gorilla. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Californien 2013
Denne kystklint i aftenlys viser et ‘ansigt’, Salt Point State Park, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse trærødder minder om bagdel og ben af en nøgen, løbende kvinde. De blev observeret i en skov nær Puli, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Mospuderne på denne træstub i Tongariro Nationalpark, New Zealand, minder om et pluskæbet, snerrende uhyre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kombinationen af lys og skygge på dette døde træ danner, hvad der ligner et tandløst, gabende uhyre, med langt, bølgende Elvis Presley-hår hængende ned over ansigtet. – Tongariro Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Et andet gabende uhyre ses i denne kalkstensklippe, Col du Mt. Cenis, Franske Alper. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne formation i en gammel lavastrøm, Kana’a Lava Flow, Coconino National Forest, Arizona, ligner en gris. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne henfaldende træstamme i en dam i naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord, minder om et vandrende dyr med tynde ben og en enorm, behåret penis. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dipterocarpus alatus er et stort stedsegrønt skovtræ, som bliver op til 40 m højt, til tider 55 m. Denne art, som er udbredt i tropiske egne af Asien, fra Bangladesh mod øst gennem Sydøstasien til Filippinerne, er et af de vigtigste tømmertræer i denne region. Vilde bestande er stærkt truede af tab af levesteder, og på IUCNs liste over truede arter er den angivet som ’truet’.

Slægtsnavnet er afledt af de græske ord di (‘to’), pteron (‘vinge’) og karpos (‘frugt’), hvilket hentyder til frøene, der er forsynet med to store vinger. Billeder af sådanne frugter kan ses på siderne Planteliv: Gamle og store træer, samt Lande og steder: Natur på Andamanerne og Nicobarerne.

 

 

Dette blad af Dipterocarpus alatus var faldet ned blandt ruinerne af Angkor Thom, Cambodia. De smukke mønstre i bladet er skabt af mikro-organismer, som har ædt det meste af bladet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne træstamme, som er drevet i land på Dueodde Strand, Bornholm, minder om et kravlende uhyre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne figur i en sten i Valle Hecho, Pyrenæerne, Spanien, danner det perfekte billede af et rovfuglehoved. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Aftegningerne på dette afsavede stykke træ ligner en rundhovedet, smilende mand med sort overskæg, Ringelmose Skov, Østjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En indtørret bambusrod, som er skyllet i land på stranden i Tortuguero Nationalpark, Limón, Costa Rica, minder om et seksøjet, behåret uhyre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I gamle dage blev popler (Populus) ofte plantet langs veje og i hegn, da de forsynede folk med grene, som blev anvendt til utallige formål, og den gentagne afskæring af grene, kaldt styning, holdt dem lave og knortede. I dag stynes poplerne ofte for at forhindre, at de bliver for høje, da høje popler nemt flækker under storme og således kan være til fare for trafikken. I gamle, stynede popler kan man ofte se figurer, der minder om uhyrer eller andet.

 

 

Stynede popler i morgenlys, Lyø, Sydfynske Øhav. Træet i forgrunden minder om et gabende uhyre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En tyk gren af en tidligere stynet landevejspoppel (Populus x canadensis) i Østjylland rager ud over vejen og ligner – ja, hvad synes du? (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Klipperne i Goblin Valley State Park, Utah, USA, består af den bløde Entrada-sandsten, der af nedbør og vind er formet til de særeste figurer, kaldt ’goblins’.

 

 

I brochuren for Goblin Valley State Park kaldes denne formation for ’Vogterne’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne formation kunne passende kaldes ‘Gorillaernes Parade’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gorilla med hængevom. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Endnu en gorilla, samt en flodhest. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

To trolde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tandløs gamling. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nisse med stor næse, tyk mave og spids hue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Langskægget trold. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En del af den ydre skal af en kokosnød, som er skyllet op på en strand i Tortuguero Nationalpark, Limón, Costa Rica, minder lidt om en håret bille. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Stammen af dette døde fyrretræ (Pinus) i Natural Bridges National Monument, Utah, USA, minder om et uhyre med lang næse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne sten uden for et tempel nær Guoxing, Taiwan, ligner to aber, der holder om hinanden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Santuario de la Naturaleza Granito Orbicular er et område nord for Caldera, Chile, hvor granitklipper er blevet eroderet til sære formationer.

 

 

Figurer i denne klippe ligner en vranten gammel mand samt en tykmavet bavian (bagest). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne minder om en kasuar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne busk minder om en kvinde, som vinker til overflyvende sorthalsede traner (Grus nigricollis), Cao Hai-søen, Guizhou-provinsen, Kina. Denne traneart er beskrevet på siden Rejse-episoder – Kina 2009: Blandt sorthalsede traner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Søelefanter er store sæler, som har fået deres navn på grund af deres enorme størrelse, samt hannens lange, oppustelige næse, med hvilken han frembringer høje brøl, specielt i yngletiden. Dette gigantiske dyr var engang på udryddelsens rand, hvilket er beskrevet på siden Menneskets dårskab.

 

 

Denne store rødbede (Beta vulgaris ssp. vulgaris) minder om hovedet af en søelefant-han. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Raukar er det svenske navn på en type klipper, som forekommer på kysterne af Gotland og Öland. En rauk dannes gennem erosion fra bølgeslag, der borteroderer blødere bjergarter og efterlader en kærne af hårdere kalksten. Landhævningen siden den sidste istid har medført, at mange af raukerne i dag er oven vande.

 

 

Norden 1992-98
Denne rauk ved Gamla Hamn, Fårö, Gotland, kaldes passende for ’Hunden’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne rauk ved Holmhällar, sydlige Gotland, minder om en liggende dromedar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne sten, som jeg fandt på en mark i Guizhou-provinsen, Kina, ligner et aflangt ansigt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Svampe danner et smukt mønster på et vissent blad, Basianshan National Forest, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gråbirk (Betula populifolia) findes i det østlige Nordamerika, fra Ontario og Nova Scotia sydpå til Pennsylvania og New Jersey, med isolerede bestande i Virginia, North Carolina og Indiana. Denne art er ofte et pionértræ, som invaderer forladte marker og brændte områder.

 

 

I barken foroven på denne gråbirk i Maudslay State Park, Massachusetts, ses omridset af et fuglehoved med et stort øje. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne indtørrede vandmand (Aurelia aurita), som hænger fast på en opskyllet, algebeklædt planke i naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord, kan minde om et trist rumvæsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne klippe ved Omata Beach, New Zealand, ligner hovedet af et gigantisk firben. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Før indførelsen af store religioner som hinduisme, buddhisme, kristendom og islam var tilbedelse af elementer i naturen uhyre udbredt. Denne tilbedelse er nærmere beskrevet på siden Religion: Animisme.

På billedet herunder ses en revne i udfældet kalciumbikarbonat på Baishui-terrasserne, Yunnan-provinsen, Kina. Denne revne minder om en vagina, og knuden over den er ‘kønsbehåringen’. Denne formation er stadig hellig for lokalbefolkningen, som tilbeder den. Røgelsespinde er stukket ind i en græstue under revnen, hvor der også vokser en kodriver (Primula).

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne afsavede stump af en granstamme minder om et mågehoved, Tørring Ådal, nær Ry. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En ‘fræk’ gulerod, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bølger og vind har eroderet den bløde Daliao-sandsten i Yeliou Geopark, nordlige Taiwan, til fantastiske formationer.

 

 

Taiwan 2014c
Disse jættegryder er skabt af sten, som har roteret i lavninger i klippen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse minder om kæmpestore paddehatte. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dromedar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne minder om den ægyptiske Dronning Nefertite, dronning til Farao Akhenaten, som regerede i Egypten fra 1353 til 1335 f.Kr. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne ligner en hund, som snuser til en anden hund. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014c
Æg i et æggebæger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014c
Gabende uhyre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse flade kystklipper kaldes ‘Tofu Rock’, idet de minder om tofu, skåret i terninger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Omridset af denne flade kystklippe er pyramideformet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Judaspenge (Lunaria annua) er en plante af korsblomstfamilien (Brassicaceae), hvis flade, runde skulper har givet anledning til det latinske slægtsnavn, der betyder ‘månelignende’. Skulpens to halvdele er adskilt af en glinsende membran, der minder om sølvmønter, men da de er ‘falske’ penge, er de blevet sammenlignet med Judas’ 30 sølvpenge, som han fik af romerne for at forråde Jesus. Membranen bliver siddende på planten, efter at frøene er kastet, og forgår kun langsomt.

 

 

Denne membran af Judaspenge er revnet, så den minder om en maske med vredt ansigt. – Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet juni 2016)

 

(Senest opdateret april 2023)