Kat

 

 

Sort kat, som sover neden for et vægmaleri af – en sort kat, Valparaiso, Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

“Dén due ville udgøre en god frokost!” – Denne kat i Istanbul, Tyrkiet, lurer på en senegaldue (Spilopelia senegalensis), men ’misser’ den. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Når katten er ude, danser musene på bordet.

 

Gammelt dansk mundheld.

 

 

 

Som 10-årig var jeg en hyppig gæst på det stedlige bibliotek, hvor jeg pløjede hylderne i børnebogsafdelingen igennem for historier om dyr. Jeg slugte en række bøger, skrevet af den danske forfatter Robert Fisker (1913-91), bl.a. Peter Pjusk, der handlede om en gråspurv, samt Lille Pjok – historien om en sommerhuskat (1957). Nedenfor bringes nogle linjer fra sidstnævnte bogs indledning:

 

”Sol var der ikke noget af på loftet, i alt fald ikke henne i den krog, hvor den gamle kat havde lavet en rede af en sæk og nogle klude. Her var der så sort som i en kælder. Man skulle have en lygte med for at kunne se noget, men hvem skulle vel se efter noget i en krog på loftet i laden. Nej, bonden og hans folk havde skam andet at tænke på. De havde nok at gøre i stalden og ude på marken.

Men den gamle kat havde nok at se efter i den mørke krog, for her lå den ene killing, som den havde fået lov at beholde.”

 

 

 

Førhen blev det antaget, at tamkatten nedstammer fra den europæiske vildkat (Felis silvestris), men genetisk forskning antyder, at den nedstammer fra den afrikanske vildkat (F. libyca), som splittede ud fra den europæiske vildkat for ca. 170.000 år siden.

Trods navnet er den afrikanske vildkat ikke begrænset til Afrika. I dag anerkendes 3 underarter, nominatracen i det nordlige Afrika, cafra i det sydlige Afrika, samt ornata i Arabien, Mellemøsten, det nordvestlige Indien, samt Centralasien, mod øst til Mongoliet og det nordlige Kina.

Arkæologiske vidnesbyrd antyder, at tæmningen af den afrikanske vildkat begyndte omkring 7000 f.Kr. i Mesopotamien, da de tidlige agerbrugeres afgrøder blev inficeret med gnavere, som åd en stor del af høsten. Kattene var helt klart gavnlige for bønderne ved at holde gnaverbestandene i skak.

I Oldtidens Egypten blev katten tilbedt som et helligt dyr. Den tidlige gudinde for retfærdighed og henrettelse, Mafdet, som havde løvehoved, blev gradvis erstattet af kattegudinden Bastet, som med tiden ændrede karakter og blev gudinde for frugtbarhed og moderskab. Katten var så hellig, at tusinder af afdøde katte blev mumificeret, nøjagtigt som mennesker. I Egypten var katten ikke kun kendt som en god gnaverdræber, men kunne også slå giftslanger som brilleslanger ihjel.

I dag holdes tamkatten mest som selskabsdyr og findes i næsten alle egne af verden. Den totale bestand vurderes til mellem 300 og 800 millioner. I lighed med hunden findes der over 200 katteracer, hvoraf den største sandsynligvis er den nordamerikanske Maine Coon, som kan veje op til 10 kg. Denne race er ikke opkaldt efter vaskebjørnen (Procyon lotor) – der på engelsk hedder raccoon, ofte forkortet til ‘coon’ – men sandsynligvis efter en engelsk kaptajn, Charles Coon, som holdt store, langhårede katte ombord på sine skibe.

Forvildede tamkatte er en alvorlig trussel mod den vilde fauna i mange egne af verden. For eksempel viser en undersøgelse fra 2013, at tamkatte (mest forvildede) udgør den største menneskeskabte trussel mod vilde dyr i USA, idet de årligt dræber mellem 1,3 og 4 milliarder fugle og mellem 6,3 og 22,3 milliarder pattedyr. (Kilde: S.R. Loss, T. Will & P. Marra 2013. The impact of free-ranging domestic cats on wildlife in the United States, Nature Communications 4:1396)

 

 

Stamfaderen til tamkatten er den afrikanske vildkat. Dette billede viser et individ af den sydafrikanske underart Felis libyca ssp. cafra, som hviler i savannegræs i Serengeti Nationalpark, Tanzania. De fleste afrikanske vildkatte er lyst sandgrå med svage sorte striber. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tamkatten forekommer i en mangfoldighed af farver, bl.a. grålig med sorte striber eller pletter, sort, hvid, rød, brunlig og broget. Killingerne på dette billede er alle fra det samme kuld på Fyn. Da de voksede op, tilbragte de nætterne i denne fuglekasse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sort-hvide katte, La Aldea de San Nicolas, Gran Canaria (øverst), samt Cefalú, Sicilien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kat med killinger, 2 uger gamle, på et høloft, Skanderborg. Drægtighedsperioden for tamkatten er 64-67 dage. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Diende killinger, Fyn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Normalt er hunde og katte svorne fjender, men hvis de vokser op sammen, som denne kat og ruhårede gravhund, kan de være de bedste venner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Afslappet kat i en usædvanlig hvilestilling, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne killing sidder på en gynge, omgivet af nedfaldne blade af et stort moreltræ, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vil du have en kat?” spurgte denne Malayalam-kvinde mig på Kannimera-markedet, Thiruvananthapuram, Kerala, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Katte har en fantastisk balancesans.

 

 

Jylland 1991-95
Denne kat sover på toppen af et plankeværk, Tofte Skov, Himmerland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En killing vandrer hen ad en bjælke i en lade, Skanderborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne kat slikker sin pote i en vindueskarm. Katte tilbringer en mængde tid med at rense pelsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De tilbringer også megen tid med at sove. – Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Killinger er meget legesyge, og gennem legen tilegner de sig egenskaber, som er nødvendige senere i livet, når de begynder at jage.

 

 

Killinger leger på en pude, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse killinger leger på en kasseret sofa på et høloft, Skanderborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En af disse killinger forsøger at klatre op ad mit bukseben, mens en anden sidder på min fod. – Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Legesyg killing bider i en vinplante. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Killinger er også meget nysgerrige, og alt skal undersøges. Her er en killing krøbet ind i en vandkande. – Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Som dens navn antyder, opstod siameserkatten i Thailand, der førhen blev kaldt Siam. I løbet af det 19. århundrede blev den en af de mest populære katteracer i Europa og Nordamerika.

 

 

Denne kat, som hviler på et hegn i Århus, har siameserblod i årerne, men er mere kraftigt bygget end den ægte siameser, som er meget slank. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Burmeserkatten stammer fra grænseegnene mellem Thailand og Myanmar (eller Burma, som landet førhen kaldtes), men selve racen blev udviklet i England og USA.

 

 

Denne burmeserkat klatrer ned ad stammen på et akacietræ, Bagan, Myanmar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Herreløse katte er et stort problem i mange lande, da de konkurrerer med hjemmehørende mindre rovdyr.

 

 

Denne kat roder efter spiseligt i en skraldespand i Sousse, Tunesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I lighed med hunden er katten ofte gengivet i kunst og kultur. Nogle eksempler ses nedenfor.

 

I udkanten af byen Mamallapuram, Tamil Nadu, Sydindien, findes en kæmpemæssig skulptur, kaldt Ganges stiger ned til Jorden, som er blevet udhugget i to store klipper. Hovedtemaet i denne skulptur, der måler 15×30 m, er en begivenhed i det hinduistiske epos Mahabharatha.

Bhagiratha var en stor konge, som gjorde bod gennem tusind år for at opnå frigørelsen af hans 60.000 grandonkler fra helgenen Kapilas forbandelse, hvilket til slut medførte, at gudinden Ganga steg ned til Jorden i form af floden Ganges.

Mange andre emner er dog også afbildet i skulpturen, deriblandt elefanter, antiloper og katte.

 

 

Sydindien 2000-01
Denne detalje af skulpturen Ganges stiger ned til Jorden viser en dansende kat neden for en elefant. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Wat Pho-templet i Bangkok, Thailand, fandt jeg denne skulptur af en smilende kat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fliser med barnekunst, Central Taiwan Science Park, Taichung, Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne papirlampe, der gengiver Disneys Aristocats, var udstillet under Lampernes Festi, som blev fejret under det kinesiske nytår 2005 (Hanens År i den kinesiske kalender), i byen Tainan, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Andre medlemmer af kattefamilien er beskrevet på siderne Dyreliv – Pattedyr: Løven – savannens konge, samt Dyreliv – Pattedyr: Den plettede dræber, der omhandler leoparden. Billeder af andre kattedyr kan ses i galleriet under Dyreliv: Katte.

 

 

 

(Oprettet september 2017)

 

(Senest revideret august 2023)