Folkekunst i Taiwan

 

 

Jens Hansen ha’d en bondegård!” – Disse lamper var udstillet under den taiwanesiske Lantern Festival (‘lampefestival’), afholdt under det kinesiske nytår 2005 (Hanens År) i byen Tainan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Guitarist, fremstillet af træstykker, nær byen Shenghsing. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette vægmaleri i byen Taichung gengiver butikker, en gård, samt mænd, der udfører tai chi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bille, fremstillet af bambusgrene, Dongshih, nær Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwaneserne er generelt et indtagende og venligt folkefærd, som elsker enkle ting, hvilket er åbenlyst i hverdagen, bl.a. gennem en rig og blomstrende folkekunst, som udsmykker husgavle, betonkanter langs vejene og utallige andre steder.

Anden taiwanesisk folkekunst fremgår af de allestedsnærværende daoistiske templer, som er udsmykket med talløse skulpturer, udskæringer, relieffer, vægmalerier og papirlamper, der gengiver kinesisk mytologi, guder, drager, Feng-Huang (ofte fejlagtigt kaldt ’Kinesisk Føniks’), tigre, løver etc. Eksempler på disse kunstværker kan ses på siderne Religion: Daoismen i Taiwan, samt Kultur: Lamper og lys.

Kunstværker skabt af oprindelige taiwanesiske folkeslag er præsenteret på en særskilt side, Kultur: Taiwanesiske stammefolks kunst.

 

 

 

Aogu Wetlands er et fremragende vådområde nær byen Dongshih i det sydvestlige Taiwan. Her har man udstillet forskellige typer af folkekunst.

Iøvrigt er mange fugle fra området præsenteret på siden Dyreliv – Fugle: Fugle i Taiwan.

 

 

Denne mosaik på en betonvæg under en bro gengiver fugleliv i Aogu Wetlands. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vægmaleriet nedenfor findes i landsbyen i Aogu Wetlands. Det viser en række emner, bl.a. en ugle, som siger “Who?” (Det er sikkert ment som en spøg, da Who? på engelsk betyder ‘Hvem?’, men det er jo også en gengivelse af mange uglers tuden).

Den kinesiske tekst betyder sådan noget som ‘Hallo, lille sorte skønhed!’ Måske refererer det til de vandrende myrer nedenfor, der bærer en fisk på et spyd.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Udstillingshal’ i landsbyen i Aogu, fremstillet af splittede bambusstænger, som er udsmykket med østersskaller samt en eller anden fugl. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Endnu en ugle, fremstillet af gamle flip-flips, tennisbolde og reb. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne glade fugl består af træstykker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse østersskaller, som er limet op på en mur, gengiver en hejre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Som dens navn antyder, er Taiwan-kitta (Urocissa caerulea) endemisk på Taiwan, hvor den lever i løvskove i mellemhøjder, fra 300 m op til 1200 m.

Denne pragtfulde skade-art blev først indsamlet af den engelske biolog Robert Swinhoe (1836-1877), som i 1860 blev den første europæiske konsul i Taiwan. Han opdagede mange nye arter, og 4 pattedyr og 15 fuglearter er opkaldt efter ham. Han kaldte denne fugl for ‘langhalet bjergnymfe’, en afledning af et gammelt kinesisk navn på arten, 長尾山娘 (‘langhalet bjergfrue’).

Naturligvis er denne ikoniske fugl også repræsenteret i den taiwanesiske folkekunst. Et eksempel er vist herunder, og andre kan ses på siden Kultur: Taiwanesiske stammefolks kunst.

 

 

Vægmaleri i landsbyen Chingliao, nær Chiayi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Autoværn langs gader og veje i Taiwan er ofte udsmykket med folkelig kunst. Den første gruppe af billeder herunder er fra byen Taichung.

 

 

Taiwan 2017a
Taiwan 2017a
Disse to malerier blev udført for at fremme trafiksikkerheden. Teksten på øverste billede siger: “Spænd sikkerhedsselen”, mens den på det nederste siger: “Kør ikke over for rødt, så du kan komme sikkert hjem.” (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En kineser, iført traditionel dragt, trækker en kat i øret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fire glade dyr: en løve, en ræv, et egern og et pindsvin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Langhalset giraf med fugle samt en abe, en bamse, og en kat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan_2018_039
Langstrakt løve med rødt dækken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan_2018_038
Kunstfærdig kat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018a
Liv i havet: blæksprutte, hval, delfin, fisk og søstjerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Børn opfører en løvedans. Et billede af denne dans, som forekommer almindeligt under daoistiske tempelfester, kan ses på siden Religion: Daoismen i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan_2018_040
Alfer, som bor i paddehatte. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018a
Kanin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tyrkiet 2018e
En meget feminin enhjørning. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse malerier på autoværn blev observeret nær byen Rueilli.

 

 

Skolebus med glade passagerer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Alfer, hvoraf den ene er forsynet med sommerfuglevinger. Den anden synes at være tilfreds, selvom den er lukket inde i en flaske. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Smilende kat og guldsmed. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Trist drage med røg ud af næseborene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Da bambus er en overordentlig talrig plante i Taiwan, er det kun naturligt, at genstande fremstillet af bambus ofte forekommer i den lokale folkekunst.

 

 

Hummer, fremstillet af bambusgrene, Dongshih, nær Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den rødkronede trane (Grus japonensis), også kaldt for japansk eller manchurisk trane, yngler i store rørskove i Manchuriet, Indre Mongoliet og det sydøstlige Sibirien, og der er også en bestand på den nordlige japanske ø Hokkaido. Selv om denne art kun er en yderst sjælden gæst i Taiwan, optræder den almindeligt som udsmykning på daoistiske templer.

Denne art og andre traner er beskrevet på siden Dyreliv – Fugle: Traner – fascinerende og sårbare.

 

 

Rødkronet trane, fremstillet af bambus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bølger og vind har eroderet den bløde Daliao-sandsten i Yeliou Geopark, nordlige Taiwan, til fantastiske formationer, der bl.a. minder om kæmpestore paddehatte. Mange af disse klipper kan studeres på siden Natur: Naturens kunstværker.

 

 

Denne kitschede dukke-skulptur, som er udstillet i Yeliou Geopark, gengiver en ‘paddehat’-klippe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kvinden på dette vægmaleri i Taichung er i færd med at udplante en grønsag i sin have. Fuglene t.v. er silkehejrer (Egretta garzetta). Denne art er præsenteret på siderne Dyreliv – Fugle: Fugle i Taiwan, samt Fugle i Afrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Stenbænke med udskårne kaniner (øverst) samt en ugle, nær Puli. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den truede sortmaskede skestork (Platalea minor) yngler på øer ud for Koreas vestkyst, på nogle øer ud for kysten af Liaoning-provinsen i Kina, samt siden 2006 også nogle få par i Tumen-bugten i Rusland. (Kilde: Birdlife International)

Fra et estimeret antal på omkring 10.000 styrtdykkede bestanden til at omfatte 288 individer i 1988. Siden da har bestræbelser på at bevare arten fået antallet til at stige til ca. 6000 fugle i 2022. Med et antal på omkring 3800 er Taiwan det vigtigste overvintringsområde for arten.

Naturligvis er denne ikoniske fugl rigt repræsenteret i den taiwanesiske folkekunst.

 

 

Taiwan 2017
Vægmaleri, Cigu Wetlands, nær Tainan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2016
Skulptur, Aogu Wetlands, nær Dongshih, sydvestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne papirlampe, som gengiver en sortmasket skestork, er opstillet under Tainan Lantern Festival i 2005 (beskrevet andetsteds på denne side). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018c
Denne tegning blev udført af et skolebarn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet skulptur, som forestiller en hval, Longdong, nordøstlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hvert forår foretager tusindvis af sommerfugle et nordgående træk fra deres vinterkvarter i den sydlige del af øen. I denne periode spændes store net op langs mange motorveje for at mindske antallet af bildræbte sommerfugle. Når sommerfuglene rammer nettet, vil de i langt de fleste tilfælde søge opad og dermed flyve over vejen i en sikker højde.

 

 

Kunstværk på et floddige ved Linbei Chukou, nær Linnei, som gengiver sommerfugletrækket, foruden lokalt landsbyliv. Net er opspændt langs motorvejen i baggrunden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Diverse flyvende objekter, malet på en mur i Taichung. Hunden på det flyvende tæppe i midten ser bekymret ud, mens den til højre er mere selvsikker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under den daoistiske festival Tzuoh Jiaw, afholdt i landsbyen Dalinpo nær Kaohshiung, tilbeder man lokale guddomme for at imødegå dårlige begivenheder. Andre begivenheder, bl.a. narrestreger, finder også sted under denne højtid.

Andre daoistiske fester er beskrevet på siden Religion: Daoismen i Taiwan.

 

 

Under Tzuoh Jiaw opfører fire mænd en ‘tyrekamp’, mens to andre mænd simulerer et slagsmål. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2010
Dette vægmaleri i byen Jhuolan viser et væsen, der ligner en krydsning mellem en haj og en hval. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Taiwan blev sikahjorten (Cervus nippon) næsten udryddet af overdreven jagt, men nu er blevet genindført adskillige steder på øen. Denne art optræder også hist og her i den taiwanesiske folkekunst.

 

 

Dette skilt i Sheding Naturpark, Kenting Nationalpark, er udformet som en sikahjort. Teksten siger: ”Bliv ved med at gå! Du nærmer dig udgangen!” (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne kitschede metalskulptur, som forestiller en sikahjort, fungerer som blikfang for et hotel i Sheding Naturpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sikahjorte, fremstillet af grene, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Daoistisk gravsted, udsmykket med et relief af en sikahjort, nær Chunri, sydlige Taiwan. Billeder af mange andre daoistiske gravsteder kan ses på siden Kultur: Gravpladser. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Grafitti på et metalhegn, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rosenæble (Syzygium samarangense), også kaldt Java-æble, er et tropisk træ i myrtefamilien (Myrtaceae), som kan nå en højde af 12 m. Artens oprindelsessted er sandsynligvis Malacca-halvøen og Sunda-øerne, men den blev på et tidligt tidspunkt indført til andre asiatiske områder, og i dag dyrkes den vidt og bredt for sine velsmagende frugter.

 

 

Denne store skulptur i byen Fangliao gengiver et rosenæble. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri på en mur omkring en park i byen Neimen, sydlige Taiwan, gengiver en hund, som balancerer en mangofrugt på snuden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Et figentræ var spiret i en revne i denne betonmur langs en vej i Taichung. Det blev skåret ned, men nogle af rødderne blev dog efterladt, og man borede huller ind i træet, hvorved der blev skabt et lille kunstværk. Det er muligt, at hullerne var ment som ynglepladser for enlige bier eller andre insekter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Flisen på dette billede, observeret i en park nær Lanyan-floden i det nordøstlige Taiwan, gengiver bambus med en hvilende kohejre (Bubulcus ibis). Denne art er præsenteret på siderne Dyreliv – Fugle: Fugle i Taiwan, samt Fugle i Afrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I den græske mytologi var Leda en smuk ætolisk prinsesse, som var begæret af Zeus. Han tog form af en svane, og idet han flygtede fra en ørn, søgte han ind i Ledas arme for beskyttelse, hvorefter han havde samleje med hende.

Hvor mange kvinder begærede han egentlig, den horebuk!

 

 

Dette tarvelige vægmaleri forestiller Leda og svanen. Man ville næppe forvente at se det på façaden af en skobutik, men det er faktisk tilfældet! – Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Da jeg slentrede gennem en forstad i Taichung, stødte jeg på en forunderlig samling af kitschede vægmalerier, hvoraf nogle vises nedenfor.

 

 

En dreng vogter Beijing-ænder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gaderestaurant. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En bonde med sin vandbøffel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette maleri, som udfylder en hel husgavl, afbilder et vandfald, en Taiwan-kitta (Urocissa caerulea), samt en kravebjørn (Ursus thibetanus). Bjørnen holder et antal snore, fastgjort til balloner med følgende tekst: “Velkommen til Yung-an-distriktet.” – Denne bjørns triste skæbne er beskrevet på siden Menneskets dårskab. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Qingshui, lokalt kaldt Zushi-Gong, er den vigtigste daoistiske guddom, som tilbedes i Qingshui Zushi Miao, et daoistisk tempel i byen Sanxia i det nordlige Taiwan. Dette tempel kaldes populært for ‘Fugletemplet’ på grund af de mange afbildninger af fugle på vægge og søjler. Ikke færre end 106 fuglearter er blevet identificeret i templet, deriblandt seks endemiske arter.

 

 

Søjle i Zushi-templet med udskæringer, som gengiver japanske traner (Grus japonicus) og lotusblomster (Nelumbo nucifera). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne udskæring forestiller umiskendeligt en dværghornugle-art (Otus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne udskæring gengiver en Taiwan-blåskade (Urocissa caerula). Denne art er omtalt andetsteds på denne side. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette døde træ i landsbyen Chingliao, nær Chiayi, er blevet ’udsmykket’ med rustne metaldele. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Svinekød er en meget populær spise i Taiwan, så naturligvis optræder der masser af grise i taiwanesisk folkekunst. Tre eksempler vises nedenfor.

 

 

Grise, fremstillet af en træstamme og grene, Puli. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Glad gris, formet i ler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2016
Grisehoved, fremstillet af beton, småsten samt en lille blomstervase, nær Sanyi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwanesisk marionetdukketeater er en slags opera, hvor forestillingen finder sted gennem tøjdukker. Disse dukker opstod i 1600-tallet i den kinesiske provins Fujian. Mange mennesker fra denne provins emigrerede til Taiwan, hvor marionetdukketeater hurtigt blev en populær kunstart.

Hoved, hænder og fødder er fremstillet af træ, mens kroppen og lemmerne består af klæde. Under forestillingen bevæger en person dukken, idet han anvender en behandsket hånd inde i dukken. I gamle dage mindede dukkerne om sække, heraf navnet 布袋戲 (bu dai xi), som direkte oversat betyder ’klæde-sæk-opera’. (Kilde: en.wikipedia.org/wiki/Glove_puppetry)

 

 

Under Hsin Shing-Kuo Puppet Show, en marionetdukke-forestilling, som fandt sted i byen Huwei i det vestlige Taiwan, vandt Judys niece Guo-chin og jeg disse fine marionetdukker i et lotteri. På det nederste billede poserer vi sammen med den 86-årige sønnesøn af grundlæggeren af dette teater. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pilgrimsfærden mod vest er en mytologisk roman af Wu Cheng-en (1500-1582), i hvilken munken Xuan-zang rejser til det vestlige Kina sammen med sine tre disciple, Sun Wu-kong (‘Abe’), som er bevæbnet med en magisk stav, Zhu Ba-jie (‘Gris’), som er bevæbnet med et rive-lignende våben, samt Sha Wu-jing, som er ansvarlig for bagagen, der er læsset på en hest.

 

 

Dette billede, taget under Hsin Shing-Kuo Puppet Show, gengiver en episode fra Pilgrimsfærden mod vest, hvor det lykkes Abe, assisteret af en Himmelsk Gudinde, at dræbe en dæmon, som har bortført munken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2018
Taiwan 2018
Dette smedejernsgitter omkring en park i Taichung er udsmykket med figurer, som forestiller en frø (øverst) og en ørn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse ballon-agtige figurer, kraftigt blegnede af solen, er opstillet i en have i Taichung. De forestiller to aber og en høne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Judy fik forbindelse med en ældre dame, som fremstillede diverse dyr m.m. af græs, som blev viklet omkring metaltråde. Tre eksempler vises her.

 

 

Taiwan 2010
I kinesisk mytologi er dragen symbol på kraft, styrke og held. Dens vigtige rolle i daoismen er nærmere beskrevet på siden Religion: Daoismen i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vandbøffel. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Slange. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2016
Denne hæk nær byen Sanyi er klippet, så den danner et dragehoved. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Metal-skulpturer, som forestiller ‘have-alfer’, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kaklerne på billederne herunder, fremstillet af skolebørn, findes i Central Taiwan Science Park, Taichung.

 

 

Glad hest. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dansende kat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne frø på et åkandeblad ruller tungen ud for at fange et eller andet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne mand vil tilsyneladende gerne have en boksekamp med et væsen, der mest ligner et marsvin, men måske er det en sortbroget ko? (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rugende høne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sikahjort. Denne art er beskrevet andetsteds på denne side. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Glade kaniner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Figurer, fremstillet af malet beton, ses opstillet mange steder i Taiwan. En række eksempler er vist nedenfor.

 

Rød fluesvamp (Amanita muscaria) er en yderst karakteristisk svamp, som har en knaldrød hat med talrige hvide ‘pletter’ – i virkeligheden rester af en membran, der omslutter svampen, mens den er ung. Arten er hjemmehørende i tempererede egne af den nordlige halvkugle, men er blevet indslæbt til mange egne på den sydlige halvkugle.

Denne svamp rummer hallucinogene stoffer og blev førhen benyttet som rusmiddel af indfødte folkeslag i Sibirien og Lapland. Dette emne er indgående beskrevet på denne hjemmesides engelske del, se Books: Seed of Knowledge, Stones of Plenty, Chapter 3.

 

 

Disse skulpturer i Nanhua Ecological Park, sydlige Taiwan, forestiller røde fluesvampe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ulven (Canis lupus) er vidt udbredt i Europa, Arabien, Mellemøsten og de nordlige egne af Asien, såvel som i Nordamerika. Der anerkendes ca. 37 underarter, skønt nogle af dem måske bør opgraderes til selvstændige arter. Det totale antal ulve er anslået til omkring 300.000.

 

 

Kitschede skulpturer, som forestiller ulve, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mikado-fasanen (Syrmaticus mikado), som er endemisk for Taiwan, lever kun i de højeste bjerge på øen.

 

 

Denne skulptur, som gengiver en han af Mikado-fasan, fungerer som blikfang for et hotel nær Dasyueshan National Forest, hvor denne fugl findes. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Skeløjet hund, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse ænder fungerer som blikfang ved ’Duck Café’, nær Guoxing. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse kitschede figurer, som viser en løve og en giraf, er opstillet nær et lille daoistisk tempel i Taichung. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kunstnerisk arrangement af blomstervaser, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Pindsvin, fremstillet af filt og garn, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Efter min mening er størstedelen af graffiti det rene makværk, men af og til støder man dog på små kunstværker. To eksempler, begge fra Taichung, er vist herunder.

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den taiwanesiske Lantern Festival (‘lampefestival’) afholdes hvert år i løbet af det kinesiske nytår. Under denne fest fremstilles overdådige lamper i tusindvis. Disse billeder blev taget i Tainan under det kinesiske nytår 2005 (Hanens År).

 

 

Naturligvis gengav et stort antal lamper haner, da denne festival fejrede begyndelsen af Hanens År. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne lampe viser en tiger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vægtløfter-flodhest. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Pingviner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

To katte, der minder om Disneys Aristocats. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skulptur i Taichung, der minder om et juletræ, består af et jernstativ, ’pyntet’ med gamle beskyttelseshjelme, golfbolde, ledninger med glødepærer m.m. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Bemalede skulpturer, som forestiller cyklister, Taichung. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Marry me!” – Denne lettere henfaldne ’brudekaret’ i Taichung er blevet reduceret til opbevaringssted for brænde samt en hjemmelavet stige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri på en mur i Taichung gengiver en stammemand med en krukke, samt forskellige vilde dyr, fra venstre Taiwan-serow (Capricornis swinhoei), en meget mørk leopardkat (Prionailurus bengalensis), en kravebjørn (Ursus thibetanus), samt en Taiwan-makak (Macaca cyclopis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nær byen Shenghsing var disse figurer opstillet, sammensat af træstykker.

 

 

Musikere. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Spiderman. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2009
En gigantisk bi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vandbøffel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Taiwan er elmålerbokse ofte udsmykket med malerier, hvoraf langt de fleste er temmelig kitschede.

 

 

Taiwan 2015
Dette billede fra Taichung viser kokospalmer, som må være en ukendt hybrid, da nødderne hænger midt på stammen – på normale kokospalmer hænger de lige under bladene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2016a
Et perfekt formet bjerg med et farvestrålende træ i forgrunden, ligeledes fra Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2017b
Dette billede viser elbokse i byen Huwei i Yunlin-provinsen, udsmykket med tigre, malet af børn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette mere vellykkede maleri i Taichung gengiver en ræv, der jager en mus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Perfekt kegleformet vulkan med en kunstfærdig blomsterpark foran, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2016a
Denne skulptur, som er opstillet uden for en skole i Taichung, gengiver en kat med en Taiwan-skægfugl (Psilopogon nuchalis) på hovedet. Denne fugleart er nærmere omtalt på siden Dyreliv – Fugle: Fugle i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skulptur, som jeg stødte på i byen Xingang, er fremstillet af gamle fotografiapparater. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tre eksempler på børnehavebørns kunst, Taichung.

 

 

Taiwan 2018c
Smilende kat, iført hue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018c
Kylling. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018c
Pingvin (?). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2014b
Udsmykket mur, Wushe Fiskerihavn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2017b
Taiwan 2017b
På afstand giver dette kunstværk i Sanyi indtryk af at være et kæmpemæssigt vægmaleri, men ved nærmere eftersyn viser det sig at være udsmykkede trapper. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmalerier i en gangtunnel, der forestiller en klovn og en abe, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I et forstadsområde til Taichung har en pensioneret soldat udsmykket et helt kvarter – mure, gader, døre – med farveglade malerier. Af denne grund er området blevet døbt Tsai Hung Tsun (‘Regnbue-landsbyen’).

 

 

Kunstneren foran et af sine værker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Vandbøffel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Astronaut (?). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Udklædt til karneval (?). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Abe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2008
Madkunst: Hund formet i klæbrig ris, Puli. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri på en mur i Taichung gengiver en påfugl (Pavo cristatus) i parringsspil. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i byen Sanyi gengiver en stor panda (Ailuropoda melanoleuca), som slapper af på en bænk. Denne art er beskrevet på siden Søvn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En diminutiv have, anlagt rundt om et træ i kanten af en gade, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2017a
Denne tegning på en vej gengiver en delfin, Bagua Shan, nær Changhua. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne mosaik i en mur i Yuantan Natural Ecological Park, som er fremstillet af kakkelstumper, gengiver ildfluer, krabber og andre væsener. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne rulledør i en børnehave i Taichung er udsmykket med et maleri af Snehvide og de syv dværge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet februar 2018)

 

(Sidst opdateret april 2023)