Katost, hibiskus m.m.

 

 

Røde, lyserøde og hvide Hawaiiblomster (Hibiscus rosa-sinensis) er anbragt som offergave i en dam i Vandtemplet, et hinduistisk tempel i Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Abutilon hirtum, Samburu Nationalpark, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig katost (Malva sylvestris), voksende blandt kystklipper, Allinge, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Urena lobata, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan-hibiskus (Hibiscus taiwanensis), Wufong, nær Nantou, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
 

 

Dyrket have-stokrose (Alcea rosea), Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jeg er Sarons Rose, Dalenes Lillie.
Som en Lillie iblandt Tornene,
saa er min Veninde iblandt Døtrene.

 

Salomons Højsang, 2. kap., vers 1-2.

 

 

Adskillige planter er blevet foreslået som værende Sarons rose, bl.a. Hibiscus syriacus (se nedenfor). Saron var en slette, som strakte sig langs Middelhavet, fra Karmel-bjerget i nord til havnebyen Jaffa (i Bibelen kaldt for Joppa) i syd.

 

 

 

When I was a little bitty baby,
My mama would rock me in the cradle
In them old cotton fields back home.

 

Oh, when them cotton balls get rotten,
You can’t pick very much cotton
In them old cotton fields back home.

 

Oversat:

 

Da jeg var en lillebitte baby,
vuggede min mor mig i vuggen
i de gamle bomuldsmarker derhjemme.

 

Åh, når bomuldstotterne rådner,
kan man ikke plukke megen bomuld
i de gamle bomuldsmarker derhjemme.

 

Fra Cotton Song, skrevet af den amerikanske blues-musiker og sanger Huddie William Ledbetter (1888-1949) og først opført i 1940.

 

 

Åh, når bomuldstotterne rådner…” – Bomuldstotter, Myanmar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I de senere år er katostfamilien (Malvaceae) blevet kraftigt udvidet, idet de tidligere familier Bombacaceae, Sterculiaceae og Tiliaceae er blevet reduceret til underfamilier af Malvaceae.

Den tidligere Malvaceae, i snæver forstand, er blevet reduceret til en underfamilie, Malvoideae, med omkring 115 slægter, der er karakteriseret ved deres hibiskus- eller stokrose-lignende blomster. De talrige støvbærere danner et rør rundt om støvdragerne, som har oftest 5 cirkulære støvfang. Ved grunden af kronbladene sidder nektar-producerende kirtler, der tiltrækker bestøvere som bier og svævefluer. Frugterne er oftest kapsler.

Denne side omhandler Malvoideae. Velkendte slægter inden for denne underfamilie omfatter Malva (katost), Hibiscus (hibiskus), Alcea (stokrose), Abelmoschus (okra) og Gossypium (bomuld).

Skulle du opdage fejl på siden, vil jeg være taknemmelig for at blive gjort opmærksom på det. Du kan benytte adressen nederst på siden.

 

 

Støvbærere og støvfang af Hawaiiblomst (Hibiscus rosa-sinensis), Longdongwan Cape, nordøstlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frugtbærende have-stokroser (Alcea rosea) uden for et staldvindue, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
 

 

Frugter af Taiwan-hibiskus (Hibiscus taiwanensis), Dasyueshan National Forest, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frugtstande hos Abutilon indicum, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Abelmoschus Okra m.fl.
En slægt med omkring 12 arter, udbredt i tropiske egne af Afrika, Asien og det nordlige Australien.

Slægtsnavnet er afledt af arabisk ḥabb al-misk (‘moskus-piller’), hvilket sigter til de duftende frø.

 

Abelmoschus esculentus Okra
Oprindelsesområdet for okra er omstridt, men i dag dyrkes arten i varmere egne verden rundt. Den udgør en vigtig del i de asiatiske og mellemøstlige køkkener, samt i det sydlige USA.

Artsnavnet er afledt af latin esca (‘føde’) og ulentus (‘mængder af’), således ‘velegnet til menneskeføde’. Et engelsk navn på planten er ladies’ fingers, hvilket sigter til frugterne, der med lidt god vilje minder om en ældre kvindes knoklede fingre.

 

 

Blomst og frugt af okra, Mysore, Karnataka, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
 

 

Marked med okra, hvidkål, chili-frugter, tomater og andre grønsager, Valparai, Tamil Nadu, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Abelmoschus manihot Aibika
Aibika er en op til 3 m høj urt med forveddet basis, stængel ofte sortplettet og med talrige stive, gullige hår. De langstilkede, dybt hånddelte blade er op til 30 cm lange og brede. Blomsterne er lysegule med purpurfarvet grund, op til 13 cm i tværmål.

Arten er hjemmehørende fra det Indiske Subkontinent mod øst gennem Indokina til det sydlige Kina, og derfra mod syd til Filippinerne, Indonesien og Ny Guinea. Den dyrkes i mange andre lande som pryd- og fødeplante, er blevet naturaliseret utallige steder og betragtes visse steder som invasiv.

I Nepal smøres en pasta af roden på forstuvninger, mens en pasta af barken anvendes mod sår. Saften fra blomsterne benyttes mod bronchitis og tandpine. I traditionel kinesisk medicin anvendes arten mod nyrelidelser. Bladene spises på adskillige Stillehavsøer. I Japan og Korea fremstilles papir af arten.

 

 

Aibika er almindelig i lavereliggende dale i Himalaya, her fotograferet i Marsyangdi-dalen, Annapurna, Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Abutilon
En stor slægt, der omfatter omkring 200 arter, udbredt kloden rundt i troperne og subtroperne.

Slægtsnavnet er latin og hentyder til en planteart, som blev anvendt til sårbehandling, afledt af arabisk ‘abūṭīlūn, af ‘abū (‘fader’ eller ‘kilde’) samt ṭaylūn (‘tudse’), hvilket er en mistolkning af syrisk ‘arqūṭī’ūn, som delvis kom af græsk arkion, navnet på burre (Arctium), som var meget anvendt i folkemedicinen. Øverst på denne side findes et billede, som viser frugtstande hos Abutilon indicum.

 

Abutilon hirtum
Denne art kan blive indtil 2,5 m høj, stænglen er forveddet forneden, stængel, bladstilke og blomsterstilke er klæbrig-hårede. Den forekommer i åbent land, bl.a. skove med spredte træer, krat, savanner, vejkanter og langs gærder, sommetider på termittuer, fra havniveau op til omkring 1800 meters højde. Den er udbredt i tørre egne af tropisk Afrika, Arabien, Iran, det Indiske Subkontinent, Kina og Indokina. Den er også blevet naturaliseret i Mellem- og Sydamerika.

Planten høstes til lokalt brug som medicin, føde samt som en kilde til fibre. Den dyrkes til tider som prydplante.

 

 

Abutilon hirtum, Samburu Nationalpark, Kenya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Abutilon hirtum, Bagan, Myanmar. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Abutilon mauritianum
Udbredt i Afrika i tørre områder syd for Sahara, fra Ghana mod øst til Ethiopien, og derfra mod syd til Angola og Mozambique. Den findes også i den sydlige del af den Arabiske Halvø.

Den er ret almindelig i åbne områder, bl.a. brakmarker, vejkanter, lyse skove og krat, fra havniveau op til omkring 2300 meters højde. Planten indsamles til medicin og føde, og den dyrkes undertiden som prydplante.

 

 

Abutilon mauritianum, Samburu Nationalpark, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alcea Stokroser
Denne slægt omfatter over 80 arter, hjemmehørende fra Østeuropa mod øst til Kazakhstan og Xinjiang, mod syd til Egypten, Arabien og Pakistan. Adskillige arter dyrkes andre steder og er blevet naturaliseret i adskillige lande.

På oldgræsk angiver ordet alkea et medlem af katostfamilien, afledt af alalkein (‘afværge’), hvilket sigter til dens anvendelse som sårheler samt mod øjensygdomme.

 

Alcea biennis Bleg stokrose
Denne plante, også kaldt for A. pallida, bliver op til 2 m høj, stængel dunhåret, blade temmelig tykke, helrandede eller med 5-7 svage flige, temmelig stivhåret på oversiden, dækblde næsten lige så lange som bægeret, kronblade hvide, lyserøde eller lilla, op til 5 cm lange, normalt gule nær svælget.

Den er udbredt fra Tjekkiet og Østrig mod øst til Ukraine, mod syd til Grækenland og Tyrkiet, voksende i græsland, på marker, samt langs veje og brinker, i højder mellem 300 og 1500 m. Den er også rapporteret et enkelt sted i det østlige Frankrig, muligvis forvildet.

Artsnavnet er latin og betyder ‘toårig’.

 

 

Bleg stokrose er meget almindelig i Tyrkiet. Denne bevoksning blev fotograferet i Boz Dağlari-bjergene (1088 m) øst for Manisa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bleg stokrose, Turgutlu, øst for Manisa, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bleg stokrose, to farveformer, Pamukkale, Tyrkiet. Den gulblomstrede plante på nederste billede er en kongelys-art (Verbascum). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alcea rosea Have-stokrose
Oprindelsesstedet for denne højt skattede plante, som kan blive op til 3 m høj, er ukendt. Den er muligvis en hybrid mellem A. biennis (ovenfor) og A. setosa. Ifølge Kew Gardens opstod planten i Tyrkiet.

På et meget tidligt tidspunkt blev den indført til Europa, måske før 1400-tallet. I dag dyrkes den i de fleste egne af verden. Dens blomster forekommer i næsten utallige farver.

 

 

Forvildet have-stokrose, Karaburun-halvøen, nær Izmir, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Have-stokrose, forvildet fra dyrkning, voksende mellem brosten langs Frederiksholms Kanal, København. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dyrkede have-stokroser med forskellige blomsterfarver, Fyn. På det øverste billede ses også matrem (Tanacetum parthenium). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Althaea Stokroser
En slægt med 9 arter, udbredt fra Mellem- og Sydeuropa mod øst til det centrale Sibirien, mod syd til Nordafrika, Jordan, Iran og Pakistan.

Ifølge nogle kilder er slægtsnavnet afledt af græsk althaino (‘at hele’), hvilket sigter til de helende egenskaber hos læge-stokrose (nedenfor).

Althaea er imidlertid også navnet på en dronning i den græske mytologi, hustru til Oeneus, som var konge af Kalydon. De havde en række sønner, bl.a. Meleager, som ifølge nogle kilder var resultatet af en forbindelse mellem Althaea og guden Ares. Althaea og Meleager forårsagede hinandens død. Da Meleager fødtes, blev det spået, at han kun ville leve, indtil et glødende stykke trækul på familiens ildsted var brændt op. Althaea ragede stykket ud og gemte det et sikkert sted.

Et forår, efter at Meleager var vokset op, ofrede Oeneus sæsonens første frugter til guderne, men glemte Artemis. Hun blev rasende og slap en kæmpemæssig orne løs, så den kunne ødelægge Kalydon. Althaeas brødre, Meleager samt den berømte kvindelige jæger Atalanta prøvede på at dræbe ornen. Det lykkedes for Meleager, som forærede skindet til Atalanta, da han var blevet forelsket i hende. Althaeas brødre blev vrede og tog skindet fra hende, idet de hævdede, at de tilhørte dem i kraft af deres status. Det gjorde Meleager så rasende, at han dræbte begge sine onkler.

Da Althaea hørte, hvad der var sket, fandt hun trækulstykket frem og kastede det på ildstedet, og som spået døde Meleager. Derpå begik hun selvmord.

 

Althaea officinalis Læge-stokrose
Denne art er vildtvoksende omkring Østersøen og i det sydøstlige Europa, mod øst gennem det sydlige Sibirien. Den er blevet forvildet i det øvrige Europa samt i det østlige USA.

I det Gamle Egypten blev saften udvundet og blandet med nødder og honning, eller den bløde og svampede stængelmarv blev kogt i sirup og derpå tørret til blødt og sejt slik. I England og USA blev stængel og rod, der indeholder en del sukker, førhen anvendt til fremstilling af en type slik, der på engelsk hedder marshmallows. Nutidens marshmallows har dog intet med planten at gøre. De består af sukker, vand og gelatine, som piskes og formes til små firkanter, der dyppes i majsstivelse.

Siden Oldtidens Egypten har et ekstrakt af roden været anvendt mod hoste. Oldtidens arabere anvendte et grødomslag af læge-stokrose til behandling af infektioner, og i det gamle Grækenland benyttede man arten til sårheling. Traditionelt blev arten i Danmark anvendt mod en lang række lidelser, fx bylder, dysenteri, blæresten, epilepsi, tuberkulose, tandpine, kolik- og nyresmerter, hæmorrider, mavepine og kighoste. Et udtræk af roden indgik i de såkaldte altea-bolcher, som blev taget mod hoste.

I nutidens urtemedicin anvendes læge-stokrose til behandling af hoste, forkølelse, influenza, bronchitis, sukkersyge, hudproblemer, mavesår samt urinvejsbetændelse. Alle dele af planten er rige på slim, som kan hele ømhed og betændelse.

Oprindelig var officinalis afledt af officina (‘værksted’ eller ‘kontor’), samt endelsen alis, som i forbindelse med et navneord dannede et tillægsord, således ‘fremstillet på et værksted’. Dog har ordet i botanisk sammenhæng en langt snævrere betydning, idet det sigter til plantearter, der blev solgt på apoteker på grund af deres medicinske egenskaber. De gamle folkenavne ebeske, ibisk og ibsurt er forvanskninger af hibiscus, hvilket sigter til, at blomsterne ligner hibiskus-blomster.

 

 

Nær godset Fuglsang på Lolland findes en stor bestand af læge-stokrose. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gossypium Bomuld
En stor slægt med omkring 50 arter, som er hjemmehørende i tropiske og subtropiske egne verden rundt. Der høstes bomuld af en række arter.

Slægtsnavnet er afledt af assyrisk guzippu (‘klæde’), på arabisk ændret til korsuf (‘bomuld’). Det danske navn kommer af tysk Baumwolle, fra Baum (‘træ’) og Wolle (‘uld’).

 

 

Bomuldsplante, Bagan, Myanmar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bomuldsplanter med modne frugter, Myanmar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nærbillede af de hårede frugter (bomulden), Karnataka, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Høstet bomuld læsses på lastbiler, Maroua, Cameroun. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Transport af høstet bomuld, Amritsar, Punjab, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus
En kæmpestor slægt med over 450 arter af urter, buske eller små træer, udbredt over det meste af kloden, bortset fra koldere regioner.

Slægtsnavnet er afledt af græsk ibiskos, et navn givet til Althaea officinalis (ovenfor) af den græske læge, farmakolog og botaniker Pedanius Dioscorides (ca. 40-90 e.Kr.), forfatter af De Materia Medica, et værk i 5 bind, der omhandler urtemedicin.

 

Hibiscus aponeurus
En urt med forveddet stængel, op til 1 m høj, som vokser på savanner og i krat, fra Sudan og Ethiopien mod syd gennem Zaire og det østlige Afrika til det nordlige Mozambique. Arten kendes nemt på de små, stærkt røde blomster, indtil 2 cm i tværmål, med udbredte kronblade. Bladene er ovale eller elliptiske, op til 4 cm i tværmål, ofte 3-lappede, dunhårede, med tandet margin.

 

 

Hibiscus aponeurus, Serengeti Nationalpark (øverst) og Ngorongoro-krateret, begge i Tanzania. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus cannabinus
Stænglen er indtil 3 m høj, forveddet forneden, blade meget variable, op til 15 cm lange, de nedre ofte med 3-5 flige, de øvre smalle, ofte lancetformede. Blomsterne er indtil 15 cm i tværmål, hvide, gule eller purpurfarvede, altid med mørkt purpurfarvet svælg.

Det menes, at arten er hjemmehørende i Afrika syd for Sahara, samt i den sydvestlige del af den Arabiske Halvø. Det vides, at den blev dyrket i Egypten for over 3000 år siden. Bladene blev anvendt som føde, stænglerne til brænde, stængelfibrene til tasker, reb og sejl. På et tidligt tidspunkt blev den også indført til mange asiatiske lande samt til USA, hvor den blev dyrket for fibrenes skyld, hovedsagelig til fremstilling af reb.

Dyrkede planter kaldes for kenaf, afledt af persisk kanaf (‘hamp’). Artsnavnet er afledt af oldgræsk kannabinos, fra kannabis (‘hamp’) samt inos, en endelse, der knyttes til et navneord for at danne et tillægsord, således ‘hampe-lignende’, hvilket sigter til stængelfibrene.

 

 

Hibiscus cannabinus, Meru Nationalpark, Kenya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus flavifolius
En buskagtig urt, indtil 2 m høj, med snehvide kronblade og meget iøjnefaldende orange støvdragere. Bladene er hårede, med tandet margin. Deres gulgrønne farve har givet anledning til artsnavnet, af latin flavus (‘gul’, ‘gylden’) og folium (‘blad’).

Arten er begrænset til det østlige Afrika, hvor den forekommer i Ethiopien, Somalia, Uganda, Kenya og Tanzania. Den er talrig mange steder, da græssende dyr undgår den.

 

 

Hibiscus flavifolius, Lake Nakuru, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus micranthus
Planten på billedet herunder er tøvende blevet henført til denne art.

 

 

Hibiscus micranthus (?), Bagan, Myanmar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus ovalifolius
Denne plante er vildtvoksende fra Ethiopien og Eritrea mod syd gennem Zaire og det østlige Afrika til Namibia, Botswana og Sydafrika, i den sydlige del af den Arabiske Halvø, på det Indiske Subkontinent, samt i Indokina. Den vokser i lyse skove, krat og græsland.

Den er en forveddet urt op til 3 m høj, men ofte langt lavere, blade langstilkede, variable, ofte med cirkulært omrids, sædvanligvis 3-5-lappet, op til 12 cm i tværmål, basis hjerteformet, margin tandet. De enlige blomster, som sidder i bladhjørnerne, er bleggule, normalt med purpurfarvet eller mørkerødt svælg.

Artsnavnet er afledt af latin ovalis (‘oval’) og folium (‘blad’).

 

 

Hibiscus ovalifolius, Birchenough Bridge, Zimbabwe (øverst) og Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus rhodanthus
En meget usædvanlig plante, hvis røde blomster, op til 4 cm i tværmål, skyder direkte fra rodstokken, når en skovbrand har fjernet vegetationen fra jordoverfladen. Senere, i regntiden, skyder en stængel op, undertiden op til 1 m høj, som udvikler blade.

Arten findes i lyse skove, fra Zaire og Uganda mod syd til Angola, Zimbabwe og Mozambique.

 

 

Hibiscus rhodanthus, Kasanka Nationalpark, Zambia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus rosa-sinensis Hawaiiblomst
Trods det danske navn er oprindelsesstedet for denne plante ukendt. I dag dyrkes den vidt og bredt i tropiske og subtropiske egne som prydplante. Den er også meget anvendt som offergave i buddhistiske og hinduistiske helligdomme. Blomsterne er oftest knaldrøde, men lyserøde, gule og hvide former ses også.

Det latinske artsnavn betyder ‘rosen fra Kina’, men arten er ikke engang fjernt beslægtet med roser.

 

 

Hawaiiblomst, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hawaiiblomst, Longdongwan Cape, nordøstlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gule og røde Hawaiiblomster, tagetes, ris og røgelsespinde er anbragt som offergaver i et hinduistisk tempel, Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne skulptur, som vogter uden for et hinduistisk tempel i Ubud, er blevet udsmykket med en hawaiiblomst. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne kvinde sælger blomsterkranse, kaldt malla, fremstillet af Hawaiiblomster og tagetes, ved bredden af den hellige Ganges-flod, Varanasi, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Mens de læser lektier, sælger disse drenge offergaver i form af Hawaiiblomster, kanna-blomster (Canna), kokosnødder og farvede bånd uden for et hinduistisk tempel i landsbyen Galeshwor, Kali Gandaki-dalen, Annapurna, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus sabdariffa Roselle
Navnet roselle er fransk, en diminutiv form af rose, som hentyder til de røde bægerblade, der med lidt god vilje ligner en lille rose. Nogle autoriteter hævder, at denne art oprindeligt var vildtvoksende i Vestafrika, men den har været dyrket i Asien og andre steder siden 1400-tallet. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske områder, og de største producenter er Kina og Thailand.

I Senegal og andre afrikanske lande, samt i forskellige asiatiske lande, spises de grønne blade som en krydret grønsag. I Nepal spises bægerbladene rå eller som pickles. Af bægerbladene fremstilles en rød drik ved navn karkade, og der laves også marmelade af dem. I Europa og Nordamerika anvendes de som farvestof i fødevarer. Af stængelfibrene fremstilles bast.

I folkemedicinen er roselle blevet anvendt som et vanddrivende og mildt afførende middel. I Brasilien benyttes arten mod mavebesvær, samt til blødgøring af huden. Naga-folket i det nordøstlige Indien drikker et ekstrakt af roden mod forstoppelse, mavepine og luft i tarmene samt som et middel til at blødgøre huden. De røde bægerblade indeholder antocyaniner, og forskning tyder på, at disse stoffer kan forebygge gigtsmerter, diabetes og tyktarmskræft. Antocyaniner er også gode antioxidanter og kan dæmpe betændelse. Frøene har ligeledes et stort indhold af antioxidanter.

Billederne nedenfor er alle fra Taiwan, hvor denne art er almindeligt dyrket.

 

 

Roselle har hvide eller lyserøde blomster med rødt eller purpurfarvet svælg. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

De stærkt røde bægerblade hos roselle indeholder antocyaniner. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tørrede roselle-frugter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus syriacus Syrisk rose
En stor busk, op til 4 m høj. Den er oprindeligt vildtvoksende i det sydlige Kina, men i Korea, hvor den er nationalblomst, har den været dyrket i tusinder af år. Den blev også tidligt indført til andre asiatiske lande, og til Europa ankom den i løbet af 1500-tallet. I dag dyrkes den over det meste af kloden. Blomster violette, lyserøde eller hvide, kan kendes fra den lignende Hawaiiblomst (ovenfor) på fem purpurrøde pletter i svælget.

Det latinske artsnavn betyder ‘fra Syrien’. Det lader til, at den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78), som navngav arten i 1753, modtog eksemplarer fra Syrien, så han mente åbenbart, at den var hjemmehørende dér. Trods det danske navn er arten ikke engang fjernt beslægtet med roser. Det stammer sikkert fra det bibelske navn Sarons rose fra Salomons Højsang (se øverst på siden).

 

 

Biller æder kronblade af syrisk rose, Kathmandu-dalen, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hvid form af syrisk rose, Banawe, Luzon, Filippinerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne Malvaceae, fotograferet i Tortuguero Nationalpark, Limón, Costa Rica, er muligvis en varietet af syrisk rose. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus taiwanensis Taiwan-hibiskus
Som dens navn fortæller, er denne art endemisk for Taiwan, hvor den er meget almindelig fra lavlandet op til mellemhøjder i bjergene. Den er almindeligt dyrket. Arten kan blive op til 5 m høj, men er oftest meget lavere. Bladene er bredt ovale eller cirkulære i omrids, med spidse flige. Blomsterne, som er hvide eller svagt lyserøde, er spiselige. Førhen blev roden anvendt i folkemedicinen.

 

 

Taiwan-hibiskus, Wufong, nær Nantou. På det midterste billede ses t.v. blade af papir-morbær (Broussonetia papyrifera). Dette træ er beskrevet på siden Natur: Invasive arter. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan-hibiskus, Tunghai Universitetspark, Taichung. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Lyserød blomst af Taiwan-hibiskus, fotograferet omkring middagstid, Nanren Hu-søen, Kenting Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne lyserøde blomst af Taiwan-hibiskus, fotograferet sidst på eftermiddagen, har foldet sig sammen, nær Jianshi, Hsinchu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frugter af Taiwan-hibiskus, Dasyueshan National Forest. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus tiliaceus Kyst-hibiskus
Dette lille træ, der undertiden bliver kaldt for Talipariti tiliaceum, bliver op til 10 m højt. Det er almindeligt langs tropiske og subtropiske kyster i Afrika, det Indiske Subkontinent, Sydøstasien, det østlige og nordlige Australien, Stillehavet, Mexico, Mellemamerika samt det nordlige Sydamerika.

Arten vokser hovedsagelig på strande, samt i floddeltaer og mangrovesumpe, men kan også træffes inde i land op til højder omkring 800 m, blot der er tilstrækkeligt med nedbør. Når blomsterne visner, skifter de farve fra gul til rødlig eller orange.

Denne art ligner meget Thespesia populnea (nedenfor), men kan straks kendes på de mørkt purpurfarvede støvfang (gule hos Thespesia). Desuden er svælget altid mørkt purpurfarvet, modsat Thespesia, som har 5 purpurfarvede pletter i svælget.

Det latinske artsnavn sigter til de hjerteformede blade, der minder om bladene hos visse linde-arter (Tilia).

 

 

Kyst-hibiskus, Taichung, Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Når de visner, skifter blomsterne af kyst-hibiskus farve fra gul til rødlig. – Buyuni Bay, Tanzania (øverst), samt Gili Air, Lombok, Indonesien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frøstande af kyst-hibiskus, Xitun Botaniske Have, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Aldrende blade af kyst-hibiskus bliver undertiden rødlige. – Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hibiscus vitifolius
Denne forveddede urt, som bliver op til 2,5 m høj, er normalt dunhåret på alle dele. Bladene, indtil 6 cm i tværmål, minder om vinblade (Vitis vinifera), hvilket afspejles af det latinske artsnavn, afledt af vitis (‘vinranke’) og folium (‘blad’). Blomsterne, der sidder enkeltvis i bladhjørnerne, er stilkede, op til 6 cm i diameter, kronblade forskellige afskygninger af gul med purpurfarvet midte.

Arten er vidt udbredt i Afrika syd for Sahara, på den Arabiske Halvø og det Indiske Subkontinent, samt i Indokina, Indonesien, Ny Guinea og Australien.

 

 

Hibiscus vitifolius, Lake Bogoria, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lavatera Poppelrose
Medlemmer af denne slægt er blevet overført til slægten Malva (nedenfor).

 

 

 

Malva Katost
En slægt med omkring 52 arter, vidt udbredt i tempererede, subtropiske og tropiske egne af Eurasien og Afrika.

Slægtsnavnet er det klassiske latinske ord for katost, tillempet fra det græske ord for de samme planter, malakhe, oprindeligt fra hebræisk malluah, en plante anvendt i salater. Det danske navn hentyder til frugten, der har form som en cirkelrund ost. Forstavelsen kat– er muligvis nedladende.

 

Malva moschata Moskus-katost
En meget smuk plante, der kan blive op til 70 cm høj, med stærkt lyserøde blomster, samlet i klynger i bladhjørnerne, hver blomst op til 5 cm i diameter, kronbladene let kløvede i spidsen. Blomsterne afgiver en karakteristisk moskusagtig duft. Bladene er spredte, op til 8 cm i tværmål, fingrede, med 5-7 flige. De anvendes i salater, og frøene er også spiselige.

Arten er vildtvoksende i Mellem- og Sydeuropa, fra Spanien og de Britiske Øer mod øst til Hviderusland, Ukraine og Tyrkiet, men er blevet indført andetsteds og er blevet forvildet mange steder, bl.a. i Skandinavien, New Zealand og Nordamerika. Den vokser på tørre steder, fra havniveau op til omkring 1500 meters højde.

 

 

Moskus-katost, forvildet nær Lummelunda, Gotland, Sverige. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Forvildet moskus-katost, Sjælland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malva neglecta Rundbladet katost
Stængel grenet, indtil 90 cm lang, ofte krybende, dunet, blade spredte, langstilkede, op til 7 cm i diameter, afrundede eller nyreformede i omrids, med 5 eller flere svage flige, blomster 1-3 på korte stilke fra bladhjørnerne, indtil 3 cm i tværmål, kronblade med svagt eller tydeligt indhak, lysviolette eller hvide med mørkere violette, længdegående striber.

Denne art vokser i åbne, forstyrrede områder. Den er hjemmehørende i størsteparten af Europa mod øst til Ural-bjergene, samt fra Nordafrika mod øst gennem Arabien til Kazakhstan og den vestlige del af Himalaya.

Blade og stængler kan tilberedes som grønsag, unge frø kan spises rå, mens modne frø kan koges sammen med kornarter. Bladene tygges mod ru hals.

Det latinske artsnavn betyder ‘negligeret’, ‘forbigået’. Hvad det hentyder til, er uklart.

 

 

Rundbladet katost, Istanbul, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rundbladet katost, Solang Nallah, Manali, Himachal Pradesh, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rundbladet katost, nær Roncal, Navarra, Spanien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malva punctata Plettet poppelrose, plettet mamelukærme
Denne smukke plante, tidligere kaldt for Lavatera punctata, bliver op til 90 cm høj, stængel opret, plettet, dunet, nedre blade afrundede eller nyreformede i omrids, 5-fligede, øvre 3-fligede, midterfligen meget større end sidefligene. Blomsterne sidder enkeltvis i bladhjørnerne, kronbladene bredt trekantede, med indhak i spidsen, indtil 3 cm lange, lyserøde med purpurfarvede striber.

Den vokser i krat og på åbne steder, bl.a. brakmarker og langs gærder og veje. Den er udbredt fra Frankrig og Algeriet mod øst til Kaukasus, Iran og Turkmenistan.

Artsnavnet er latin og betyder ‘prikket’, hvilket hentyder til pletterne på stænglen. Det mærkelige navn mamelukærme sigter til en kvindelig mameluk-dragt, hvis ærmer var inddelt i 5 eller flere sektioner, hvor overgangene var syet ind, så dragten sluttede omkring armen. Oprindeligt var Mamelukkerne slaver af centralasiatisk-tyrkisk oprindelse, men omfattede senere slaver fra andre folkeslag. Med tiden blev de en magtfuld klasse med politisk magt, og i 1250 overtog de sultananet i Egypten og Syrien, som de kontrollerede indtil 1517. De udgjorde stadig en magtfuld gruppe, indtil de blev massakreret eller fordrevet af guvernøren Mehmet Ali (1769-1849) i 1811.

Det står ikke klart, hvorfor navnet mamelukærme blev hæftet på denne plante og andre poppelroser, men måske hentyder det til kronens form, der kan minde om et åbent ærme.

 

 

Plettet poppelrose, Hierapolis, Pamukkale, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malva sylvestris Almindelig katost
Denne art er vildtvoksende i tempererede egne af Asien, Europa og Nordafrika, men er blevet indført som prydplante til mange lande og er blevet naturaliseret i bl.a. Australien, USA, Canada og Mexico.

Den vokser i åbne områder, bl.a. på brakmarker, langs hække og hegn, samt på den indre del af strande. Stænglen er indtil 1 m lang, opret eller opstigende, blade afrundede i omrids, tandede, med 5-7 flige. Blomsterne sidder i grupper i bladhjørnerne, kronblade lysviolette eller purpur-lyserøde med mørkere nerver.

Adskillige steder rundt langs Middelhavet dampes bladene med hvidløg og tomater og spises som snack eller salat. I Egypten fremstilles en stuvning af bladene, kaldt for khobeiza. Bladene blev også spist som grønsag i Europa i 1800-tallet. Blomsterne blev strøet i døråbninger og flette til kranse for at fejre 1. maj.

Inden for traditionel medicin blev frøene drukket i té for at lindre irritation af spytkirtlerne, og et grødomslag af bladene blev anvendt til at gøre huden blødere. Et gult farvestof kan udvindes af planten.

Artsnavnet er latin og betyder ‘vokser i skove’ – et misvisende navn, da planten vokser i åbne områder.

 

 

Almindelig katost, nær Mudanya, Marmarahavet, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig katost, voksende ved et plankeværk, Ry. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Her vokser almindelig katost blandt kystklipper ved Allinge, Bornholm. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig katost, Christiansø, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Her ses arten som ukrudt i en have på Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malva unguiculata
Denne imponerende busk, op til 3,5 m høj, blev førhen kaldt for Lavatera bryoniifolia. Stænglen er håret, blade tandede, de nedre med 3-5 flige, de øvre spydformede, midterfligen længere end sidefligene. Blomsterne sidder enkeltvis eller to sammen i bladhjørnerne, lyserøde eller blegviolette, kronblade til 3 cm lange.

Den er udbredt omkring den østlige del af Middelhavet, fra Sicilien og Libyen mod øst til Tyrkiet og Jordan, voksende på klipper og andre tørre, åbne steder.

Artsnavnet er latin og betyder direkte oversat ‘forsynet med en klo’, men i botanisk sammenhæng ‘med smal basis’, hvilket hos denne art hentyder til kronbladene. Det tidligere artsnavn betyder ‘med blade som galdebær’ (Bryonia), som er slyngplanter i græskarfamilien (Cucurbitaceae).

 

 

Malva unguiculata, Lassithi-sletten, Kreta. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malva verticillata Kransblomstret katost
Stænglen hos denne urt er håret, indtil 1,5 m høj, undertiden 2 m. Den kendes nemt på de op til 24 cm lange bladstilke, bladene er op til 25 cm i tværmål, med 3-7 afrundede eller trekantede, tandede flige. Blomsterne er meget små, 2 eller flere i bladhjørnerne, kronen lyserød eller hvidlig.

Denne plante vokser på åbne, forstyrrede steder, bl.a. brakmarker og langs stier. Den er hjemmehørende i det centrale og sydlige Asien, på den Arabiske Halvø, samt i det nordøstlige Afrika, men dyrkes mange andre steder og er blevet naturaliseret i de fleste andre tempererede og subtropiske egne af kloden. I Centralasien træffes den op til omkring 3500 meters højde.

Arten anvendes som foder- og medicinplante, og bladene spises som salat eller koges som grønsag.

Det latinske artsnavn kommer af verticillus (‘i en krans’), hvilket i lighed med det danske navn sigter til de stilkløse blomsterklynger i bladhjørnerne.

 

 

Kransblomstret katost, Thangshyap, Langtang-dalen, centrale Nepal. Planten nederst t.h. er en kartebolle-art, Dipsacus inermis. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kransblomstret katost med frøstande, Bagarchap, Marsyangdi-dalen, Annapurna, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malvaviscus
En slægt med omkring 11 arter, udbredt fra Louisiana og Texas mod syd gennem Mexico og Mellemamerika til det nordlige Sydamerika, mod syd til Bolivia og det nordlige Brasilien.

Disse planter er nært beslægtet med medlemmer af Hibiscus (ovenfor), men griflen har 10, ikke 5, støvfang, og frugten er rød eller hvid, kødfuld til at begynde med, senere tør og 5-delt. Lokalt anvendes frugten til at fremstille saft eller marmelade, mens der brygges té på frugt og blomster.

De tragtformede blomster åbner sig aldrig helt, hvilket er en tilpasning til at tiltrække sommerfugle og kolibrier, som bestøver blomsterne.

Slægtsnavnet er afledt af latin malva (‘katost’) og viscus (‘klæbrig’), hvilket sigter til den klæbrige saft, som nogle medlemmer af slægten besidder.

 

Malvaviscus arboreus
En busk eller et lille træ, indtil 8 m højt, blade meget variable, fløjlshårede, elliptiske, ovale eller bredt ovale, basis hjerteformet, margin groft tandet, til tider 3-fliget, til 15 cm lange og 10 cm brede, blomster stærkt røde, enlige i bladhjørnerne.

Arten er oprindelig fra Louisiana og Texas mod syd gennem Mexico og Mellemamerika til det nordlige Sydamerika, mod øst til Venezuela og Trinidad, mod syd til Peru. Den vokser i ret tørre skove.

Artsnavnet er latin og betyder ‘træagtig’.

 

 

Malvaviscus arboreus, Palo Verde Nationalpark, Guanacaste, Costa Rica. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malvaviscus concinnus
Denne plante er meget lig foregående art, men bladene er glatte, og frugterne er hvide, i modsætning til røde. Den vokser også i meget mere fugtige områder.

Den er hjemmehørende fra Costa Rica mod øst til Venezuela, og derfra mod syd til Bolivia og det nordlige Brasilien.

Artsnavnet er latin og betyder ‘køn’ eller ‘indtagende’.

 

 

Blomster og frugt af Malvaviscus concinnus, Corcovado Nationalpark, Peninsula de Osa, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pavonia
En kæmpestor slægt med omkring 290 arter, udbredt i tropiske og subtropiske regioner kloden rundt.

Slægtsnavnet blev givet til ære for den spanske botaniker José Antonio Pavón y Jiménez (1754-1840), som Kong Carlos d. 3. af Spanien (1716-88), mellem årene 1777 og 1788, sendte på 3 botaniske ekspeditioner til Peru og Chile sammen botanikeren Hipólito Ruiz López (1754-1816). I alt navngav disse to botanikere omkring 150 nye slægter og 500 nye arter.

 

Pavonia burchellii
En forveddet urt, op til 1 m høj, blomsterfarven meget variabel, gul, orange eller hvid, sommetider med rødligt eller purpurfarvet svælg. Bladene er indtil 5 cm i tværmål, kantede eller med 3-5 svage flige, basis ofte hjerteformet. Arten vokser i lyse skove og krat, ofte på sandet eller klippefyldt jord, til tider på termittuer.

Denne plante er udbredt i det østlige og sydlige Afrika, fra Chad og Egypten mod syd til Sydafrika, samt på den Arabiske Halvø. Den vokser op til højder omkring 1700 m.

Artsnavnet ærer den engelske opdagelsesrejsende og botaniker William John Burchell (1781-1863), som først var handelsmand, skoleinspektør og botaniker på Sankt Helena 1805-10. Derpå rejste han i 5 år rundt i det sydlige Afrika, hvor han indsamlede over 50.000 eksemplarer af planter og insekter. Hans rejser er beskrevet i 2-bindsværket Travels in the Interior of Southern Africa (1822-24).

 

 

Pavonia burchellii, Gibb’s Farm, nær Ngorongoro, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pavonia cancellata
Det oprindelige udbredelsesområde for denne buskagtige urt er fra Nicaragua mod syd til Bolivia, Paraguay og det sydlige Brasilien, med en isoleret bestand i Veracruz-området i Mexico.

Stænglen er krybende, op til 2 m lang, stivhåret, blade indtil 4 cm lange, bredt hjerteformede eller trekantede, ofte assymmetriske, til tider trefligede, med stærkt tandet rand, blomster gule med mørkt purpurfarvet eller rødlig-purpurfarvet svælg, som står i stærk kontrast til det gule støvfang.

Artsnavnet er latin og betyder ‘gitteragtigt’, hvilket formentlig hentyder til bladnerverne.

 

 

Blomst af Pavonia cancellata med regndråber, Rincon de la Vieja Nationalpark, Cordillera de Guanacaste, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sida
En stor slægt med omkring 250 arter, som forekommer i tropiske og subtropiske egne verden rundt. Mange arter betragtes som uønsket ukrudt. De undgås af græssende dyr og har en tendens til at blive invasive på græsgange.

Det er lidt af en gåde, hvorfor den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78) navngav slægten Sida. Det græske ord side sigter til granatæbletræet (Pumila granatum), og forbindelsen er svær at få øje på.

 

Sida acuta Common sida
I dag er denne plante, som menes at stamme fra Mellemamerika, almindelig i tropiske og subtropiske egne kloden rundt. Den vokser på åbne steder, såsom brakmarker, græsgange, tomter samt langs veje. I Australien betragtes den som invasiv.

Arten er en lille busk, opret eller opstigende, indtil 90 cm lang, blade variable, linjeformede, lancetformede eller aflange, sjældent ovale, glatte, op til 9 cm lange, med tandet margin. De stjerneformede blomster sidder i bladhjørnerne, enkeltvis eller få sammen, bleggule, til tider med et mørkere gult svælg, op til 1 cm i tværmål.

 

 

Sida acuta, Taichung, Taiwan. Den grønne baggrund på nederste billede er en rismark. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sida rhombifolia Arrow-leaved sida
Stængel opret eller opstigende, grenet, indtil 1,2 m høj, forveddet forneden. Blade spredte, variable, rudeformede, pilformede, aflange eller ovale, op til 8 cm lange, helrandede nær basis, tandet på de øvre to tredjedele. De langstilkede blomster udgår fra nær bladhjørnerne, kronblade bleggule, orange, abrikosfarvede eller hvide, ofte med rødligt, purpurfarvet eller mørkegult svælg, indtil 1,2 cm lange.

Arten er hjemmehørende i Afrika syd for Sahara, det sydlige Arabien, det Indiske Subkontinent, Indokina, det sydlige Kina, Taiwan, Japan og Filippinerne. Den vokser på forstyrrede steder, bl.a. brakmarker, vejkanter og tomter. I ayurvedisk medicin, hvor den kaldes for kurunthotti, indtages den som et styrkende middel, bl.a. til at forbedre immunsystemet.

 

 

Sida rhombifolia, Taichung, Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sidalcea
Denne slægt, der omfatter omkring 25 arter, er hjemmehørende i det centrale og vestlige Nordamerika. Slægtsnavnet er sammensat af slægtsnavnene Sida og Alcea, hvilket sigter til arternes lighed med arter i disse to slægter.

 

 

En uidentificeret Sidalcea-art, North Umpqua River, Oregon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Thespesia
Denne slægt, som omfatter omkring 13 arter, er vidt udbredt i tropiske og subtropiske områder.

Slægtsnavnet er afledt af græsk thespios (‘hellig’ eller ‘belagt med tabu’). Den svenske naturhistoriker Daniel Carlsson Solander (1733-82) deltog i Kaptajn James Cooks første jordomrejse ombord på Endeavor (1768-71). På Tahiti fandt han bl.a. Thespesia populnea (nedenfor), som var belagt med tabu af de indfødte.

 

Thespesia populnea
Dette træ, som kan blive op til 20 m højt, vokser især langs sandede og klippefyldte strande, samt i den indre zone af mangrovesumpe. Det ligner meget kysthibiskus (Hibiscus tiliaceus, ovenfor), men kan straks kendes på de gule støvfang (mørkt purpurfarvede hos kysthibiskus). Desuden har svælget 5 purpurfarvede pletter, mens hele svælget hos kysthibiskus er purpurfarvet.

Artsnavnet hentyder til de hjerteformede blade, der minder om bladene hos visse poppelarter (Populus).

 

 

Thespesia populnea, Bundala, Hambantota, Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Urena
En lille slægt med 7 arter, udbredt i troperne og subtroperne. Slægtsnavnet kommer af Malayalam uren eller uram, det lokale sydindiske navn på Urena lobata.

 

Urena lobata
En opret urt med forveddet basis af stænglen, indtil 2,5 m høj, grenet, tæt uldhåret. De stilkede blade er ovale eller afrundede, op til 8 cm I diameter, med 3 tandede flige. De små blomster er lyserøde, enlige eller 2-3 sammen i bladhjørnerne, kronblade til 1,5 cm lange, ovale.

Arten er almindelig og vidt udbredt, pantropisk, dens oprindelsesområde er ukendt. Den vokser i krat, på åbne skråninger og langs stier.

I Himalaya har denne plante mange anvendelser. Reb og sække fremstilles af stængelfibrene, og garvestof udvindes af stængel og blade. Medicinsk benyttes saft fra roden mod dysenteri og diarré, en pasta af hele planten anvendes mod hudlidelser og rheumatisme, en pasta af bladene mod forstuvninger og slangebid. Et afkog af frøene bruges til at slå indvoldsorme ihjel.

 

 

Urena lobata, nedre del af Marsyangdi-dalen, Annapurna, Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet februar 2022)

 

(Sidst opdateret januar 2024)