Hardy Highlanders – People and Wildlife of the Himalaya

 

 

 

 

 

Kaj Halberg: Hardy Highlanders – People and Wildlife of the Himalaya. Equinox International Ltd., 2014

 

 

 

Morgenlys på Dhaulagiri (8167 m), Annapurna, centrale Nepal – det syvende-højeste bjerg i verden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Billedet herunder viser en Gurung-kvinde i Marsyangdi-dalen, Annapurna, centrale Nepal, som renser majs ved hjælp af vejring. En brise fjerner støv fra afgrøden, og ved at slå på en speciel måde på kanten af kurven med venstre hånd adskiller hun småsten og avner fra kernerne.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En bonde transporterer et læs græs med sølvfarvede frøstande til sin gård for at fodre sine bøfler, Dhobichour, Helambu, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hunden på billedet herunder har fundet en fredelig plet ved siden af en kæmpemæssig tibetansk bedemølle i landsbyen Upshi, Ladakh. Inden i møllen er placeret papirruller med påskrevne buddhistiske mantra’er. Når møllen drejes, spreder den disse mantra’er ud i universet. Bedemøller og andre aspekter af den tibetanske buddhisme er beskrevet på siden Religion: Buddhisme.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Himalaya er en lang bue af gigantiske bjerge, der strækker sig over 2500 km fra det nordlige Pakistan til den nordligste spids af Myanmar. Her findes klodens højeste bjerge, hvor 14 toppe når over 8000 m. I dette områdes forskelligartede habitater findes et uhyre varieret plante- og dyreliv, og de mange folkeslag, som lever her, er lige så forskelligartede som flora og fauna.

Denne bog indeholder 339 fotos fra disse pragtfulde bjerge, af landskaber, vejrforhold, planter, dyr, mennesker m.m. Hvert af billederne er forsynet med en kort, men beskrivende tekst. Kontakt mig på adressen respectnature108@gmail.com, hvis du er interesseret i at købe bogen. Pris 150 kr. + porto.

På denne side vises en række billeder fra bogen. Et indledende tekstafsnit lyder således (her oversat til dansk):

 

 

Ordet Himalaya kommer af sanskrit hima (‘sne’) og alaya (‘bolig’), således ‘Sneens Bolig’. Himalaya består af en lang bue af gigantiske bjerge, der strækker sig fra det nordlige Pakistan mod sydøst til den nordligste spids af Myanmar – en strækning på over 2500 km. I disse bjerge findes klodens største koncentration af meget høje tinder, af hvilke 14 er over 8000 m høje, mens flere hundrede er over 7000 m. (Til sammenligning er det højeste bjerg uden for Centralasien, Aconcagua i Argentina, kun 6962 m højt).

De fire højeste bjergtoppe i Himalaya er Sagarmatha, også kaldt Mount Everest (8,850 m) (kaldt Chomolangma i Tibet), der ligger på grænsen mellem Nepal og Tibet; K 2 eller Godwin Austen (8,611 m) (lokalt kaldt Dapsang) på grænsen mellem Pakistan og Sinkiang (Xinjiang); Kangchendzonga eller Kanchenjunga (8,586 m) på grænsen mellem Nepal og Sikkim; samt Lhotse (8,511 m), der ligger ved siden af Sagarmatha.

Himalayas grænser er ikke veldefinerede. Mod nordvest glider Karakoram-bjergene (der af nogle autoriteter betragtes som en del af Himalaya, af andre ikke) jævnt over i Hindu Kush- og Pamir-bjergene. Mod nord og nordøst udgør adskillige bjergkæder i Ladakh, Tibet og Kina en fortsættelse af selve Himalaya.

Når man bevæger sig fra øst mod vest i Himalaya, aftager den årlige nedbør drastisk, og den nordvestlige del af bjergene – det nordlige Pakistan, Ladakh, det nordlige Himachal Pradesh, samt det nordvestlige Nepal – er tørre og ørkenlignende, mens de østligste dele er utroligt frodige.

Som et resultat af de store forskelle i højdeforhold og nedbør – foruden forskellige andre faktorer som mikroklima og jordbundens sammensætning – er Himalayas flora og fauna i sandhed divers. I disse bjerge mødes to biogeografiske regioner. I de fleste områder dominerer flora og fauna fra den indo-malayiske region, der omfatter bl.a. det indiske subkontinent og Sydøstasien, men i Kashmir, Ladakh og det nordlige Pakistan, samt iøvrigt i højder over ca. 3500 m, findes et stort islæt af arter fra den palæarktiske region, der bl.a. omfatter det centrale og vestlige Asien.

Mindst 10.000 arter af frøplanter vokser her, foruden mange hundrede arter af svampe, laver, mosser, ulvefødder, bregner og andre sporebærende planter. Ikke færre end ca. 900 fuglearter er blevet observeret i Himalaya, foruden ca. 200 arter af pattedyr, ca. 150 arter af krybdyr, ca. 50 arter af padder, ca. 800 arter af sommerfugle, samt utallige andre invertebrater.

Talrige folkeslag af forskellig oprindelse befolker Himalaya. Folk i den nordvestlige del af bjergene, i Pakistan, Kashmir, det sydlige Himachal Pradesh, samt Uttarakhand, er fortrinsvis af kaukasisk oprindelse, kendt under betegnelsen indo-ariere. Deres forfædre emigrerede hertil for omkring 3500 år siden fra stepperne omkring det Kaspiske Hav.

I Zanskar, Ladakh, Lahaul, Spiti, størstedelen af Nepal, Sikkim og Bhutan lever et stort antal folkeslag af mongolsk oprindelse, hvoraf mange emigrerede fra Centralasien for hundreder, ja måske tusinder af år siden. Oprindelsen af Newar-folket i det centrale Nepal er uklar, men de udgør sandsynligvis en blanding af indo-ariere og mongolske folk. De mange folkeslag i Arunachal Pradesh og det nordlige Myanmar er af mongolsk oprindelse, sandsynligvis indvandret fra Thailand eller det sydlige Kina.

 

 

 

Kvalkved (Viburnum) er en slægt af mindre træer med smukke hvide eller lyserøde blomster. Som dens latinske artsnavn fortæller, er blomsterne hos Viburnum grandiflorum de største blandt de otte arter, der forekommer i Himalaya, og den er den eneste, der blomstrer om vinteren og tidligt om foråret.

Mange andre plantearter fra Himalaya-området er beskrevet på siden Planteliv: Flora i Himalaya.

 

 

De hårdføre blomster på dette eksemplar af Viburnum grandiflorum er dækket af et lag is og sne, Dodi Tal, Uttarakhand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den lysarmede langur (Semnopithecus schistaceus) på billedet nedenfor æder knopper og blomster af Viburnum grandiflorum, Dodi Tal, Uttarakhand.

Denne abe og mange andre dyrearter fra Himalaya-området er beskrevet på siden Dyreliv: Dyreliv i Himalaya.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En diset vintermorgen bringer disse fiskere i Koshi Tappu-sumpene i det sydlige Nepal deres net i land for at tørre dem i solen. I baggrunden græsser vandbøfler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Abelmoschus manihot er en indtil 2 m høj urt af katostfamilien (Malvaceae), som er ganske almindelig langs stier og brakmarker op til en højde af ca. 2200 m. Dens stængel er stivhåret, bladene er hånddelte, og de smukke gule blomster har purpurfarvet centrum. En nær slægtning er okra (Abelmoschus esculentus), som har spiselige frugter.

 

 

Abelmoschus manihot, fotograferet i den nedre del af Marsyangdi-dalen, Annapurna, centrale Nepal. Der ses også Himalaya-nælde (Urtica ardens). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nær den store sø Tso Moriri i Ladakh har en koloni af Himalaya-murmeldyr (Marmota himalayana) fundet et fredeligt refugium. Den lokale buddhistiske befolkning skader ikke disse store jordboende egern, og de viser ingen frygt for forbipasserende mennesker.

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

På trods af, at hun har haft et hårdt liv, er denne Sherpa-kvinde ældet med ynde. Hun er iført den lokale egnsdragt. – Sangrati, Arun-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Der findes omkring 22 arter af slægten fjeldarve (Androsace) i Himalaya. Her ses Androsace muscoidea efter en regnbyge, Great Himalayan Nationalpark, Himachal Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En lille pige rider på sin bedstefaders ryg, nær Umlung, Ladakh. I Himalaya er bedsteforældre højt respekteret og deltager ofte i opdragelsen af deres børnebørn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet januar 2016)

 

(Senest opdateret januar 2021)