Søvn

 

 

Seks eksempler på afslapningens kunst.

 

 

Istanbul, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Filippinerne 1984
Ombord på færgen mellem Luzon og Mindoro, Filippinerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Føreren af en cykel-rickshaw, Delhi, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sovende børn på et fortov, Kathmandu, Nepal. Det forreste barn indtager en usædvanlig sovestilling, mens det bageste er tildækket for at beskytte det mod fluer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tibet 1987
Under et ophold i udøvelsen af hans håndværk får denne skomager i Shigatse, Tibet, sig en lur i en alternativ hvilestilling. På fortovet har han placeret skohæle, metalbeslag og andre genstande. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Du lille barn, du er på vej til drømmeland.
Pluds’lig møder du en mærk’lig mand.
Han ta’r dig med over det dybe vand,
til I kommer til en fremmed strand.
Som i et eventyr er alt du ser.
Her’ onde trolde og gode feer.
Du vil se mer.
Når lyset bryder frem,
når lyset bryder frem,
ja, så må du hjem,
så må du hjem.

 

Første vers af sangen Når lyset bryder frem (1972), tekst og musik af den danske komponist og sanger Sebastian, alias Knud Torben Grabow Christensen (født 1949).

 

 

“Du lille barn, du er på vej til drømmeland.” – Taiwanesisk mor og datter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vægmaleri af sovende barn, Laomei, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Første gang, videnskabsmænd stiftede bekendtskab med den australske sule (Morus serrator), var under Kaptajn James Cooks første jordomrejse ombord på Endeavor (1768-71), da den engelske naturhistoriker Sir Joseph Banks (1743-1820) skød tre eksemplarer d. 24. december 1769 ud for Three Kings Islands, New Zealand.

I sin journal skriver Banks: “Stille det meste af dagen. Selv var jeg ude i en båd for at skyde fugle, hvilket jeg havde stort held med, først og fremmest fordi jeg skød adskillige suler, så meget lig de europæiske, at de næppe kan adskilles fra disse. Da det var mandskabets agt at holde jul ombord på den gammeldags facon, blev det besluttet at udnytte fuglene som gåsesteg til morgendagens aftensmad.”

Juledag bemærker Banks, at ”vores gåsesteg blev spist med stor nydelse.” – Det er derfor næppe overraskende, at ingen af disse fugle fandt vej til England som skind, i betragtning af at en gås jo smager bedst, når den er stegt med skindet på!

Den svenske naturhistoriker Daniel Carlsson Solander (1733-82), som var assistent for Banks, beskrev fuglen og navngav den Pelecanus chrysocephalus, hvilket han senere ændrede til Pelecanus sectator. Skotten Sydney Parkinson (c. 1745-71), som var skibets officielle kunstner, tegnede fuglen som P. sectator, hvilket senere blev mistydet som P. serrator.

I 1841 beskrev den engelske ornitolog John Gould (1804-81) eksemplarer af denne fugl fra Tasmanien som Sula australis. Dette navn var imidlertid allerede blevet anvendt for den rødfodede sule. I 1843 skrev den engelske zoolog George Robert Gray (1808-72) også om arten, idet han anvendte det navn, som Gould havde givet den, men senere ændrede det til Sula serrator, baseret på Parkinsons tegning. (Kilde: Medway, D.G. 1993. The type specimen of the Australasian Gannet. Notornis 40: 65-70)

Den australske sule er siden blev overført til slægten Morus, i lighed med den nordlige sule (M. bassanus) og den afrikanske kapsule (M. capensis). De ligner alle tre hinanden meget, men betragtes normalt som særskilte arter, skønt nogle autoriteter regner den australske sule og kapsulen for underarter af M. bassanus.

Slægtsnavnet Morus er afledt af græsk moros (‘idiot’), hvilket skyldes disse fugles mangel på frygt på ynglepladserne, hvor det var nemt at slå dem ihjel.

 

 

En australsk sule blunder (øverst), mens en sovende fugl har skjult det meste af hovedet i rygfjerene. Begge blev fotograferet ved Muriwai Beach, New Zealand. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under den katolske højtid De Dødes Fest drikker mændene i Guatemala utrolige mængder af den lokale alkohol Quetzalteca, der fremstilles af sukkerrør. Du kan læse mere om denne højtid på siden Rejse-episoder – Guatemala 1998: Mayanernes land.

 

 

Selv om det regner, er denne døddrukne mand faldet i søvn på en gade i byen Todos Santos. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Katte kan sove næsten hvorsomhelst. De følgende billeder viser sovende katte af forskellige arter, fotograferet rundt om i verden.

 

Tamkatten er nærmere beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

 

 

Chile 2011a
Sort kat, som sover neden for et vægmaleri af – en sort kat, Valparaiso, Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne hankat sover i en kasse, som egentlig er til gårdens killinger. Han sov sikkert i den, da han var killing, så han føler sig hjemme dér. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne kat og hendes killinger sover i en trækasse, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Katte har en fantastisk balance-evne. Denne sover på toppen af et plankeværk i Tofte Skov, Jylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne kat sover i hvedehøst, som ligger til tørre, Siduwa, Arun-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Normalt er katte og hunde svorne fjender, men hvis de vokser op sammen, som denne kat og ruhårede gravhund, kan de være de bedste venner. Flere billeder af sovende hunde findes andetsteds på denne side. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Løven (Panthera leo) er omtalt på siden Dyreliv – Pattedyr: Løven – savannens konge, mens en usædvanlig natlig oplevelse med løver er beskrevet på siden Rejse-episoder – Tanzania 1990: Løver i lejren.

 

 

Sydafrika-Namibia 1993
Denne løvinde sover i skyggen af et træ, Kalahari Gemsbok Nationalpark, Sydafrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Leoparden (Panthera pardus) er vidt udbredt, fra Ussuriland i det sydøstlige Rusland mod syd gennem dele af Kina og Sydøstasien til Indonesien og videre mod vest gennem det indiske subkontinent til Mellemøsten, samt i størsteparten af Afrika syd for Sahara. Den har tilpasset sig til at leve i mange forskellige habitater, fra tropiske jungler til halvørken og bjerge, ja selv landbrugsland nær landsbyer. Du kan læse mere om leoparder, bl.a. en frygtet menneskeæder fra Nordindien, på siden Dyreliv: Den plettede dræber.

 

 

Tanzania 1990
Denne forædte leopard sover i et træ, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tolv underarter af rødlos (Lynx rufus) er vidt udbredt i Nordamerika, fra det sydlige Canada til det centrale Mexico. Denne enligtlevende kat findes i et stort antal biotoper, fx skove, græsland, sumpe og halvørken, samt tillige i nogle forstadsområder. Trods denne tilpasningsdygtighed er den i tilbagegang i en stor del af sit udbredelsesområde, først og fremmest på grund af konkurrence fra den succesfulde prærieulv (Canis latrans) samt forvildede tamhunde.

 

 

Arizona-Utah 2001
Sovende hun af rødlos, Tucson Desert Zoo, Arizona. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under et besøg i en park i Istanbul, Tyrkiet, blev denne ældre kvinde overmandet af træthed. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Blandt de 23 makak-arter har den langhalede makak (Macaca fascicularis) den største udbredelse, idet den findes fra Bangladesh, Myanmar, Laos og Vietnam mod syd til det malaysiske og indonesiske ørige, og derfra mod øst til Filippinerne.

Denne art og mange andre aber er nøjere beskrevet på siden Dyreliv: Aber.

 

 

Moder og unge af langhalet makak sover på en mur nær Wenara Wana-templet (populært kaldt ’Monkey Forest’), Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gibraltar-klippen i det sydlige Spanien er hjemsted for omkring 300 berberaber (Macaca sylvanus), fordelt på fem flokke. Denne art, som er hjemmehørende i Atlas-bjergene i Marokko, blev muligvis indført til Gibraltar af muhammedanerne.

 

 

Denne berberabe sover på en mur på toppen af Gibraltar-klippen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2014c
Foran Fushing-templet i Xiluo, Taiwan, sælger denne handicappede mand falske penge, der brændes som offergave under en daoistisk højtid for modergudinden Mazu. I øjeblikket forløber hans salg ikke så godt, så han er faldet i søvn. – Daoismen er grundigt beskrevet på siden Religion: Daoismen i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Busture i Nepal er ofte langvarige og trættende. Disse piger er faldet i søvn undervejs. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

I middagsheden tager disse taxi-chauffører sig en lur på en mur, Lassithi, Kreta, Grækenland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Med sin bæresele stadig viklet omkring panden får denne trætte bærer sig en lur på fundamentet af en lille hinduistisk helligdom, Kathmandu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Den rødnæbbede and (Anas erythrorhyncha) er vidt udbredt i Afrika syd for Sahara, fra Ethiopien og Somalia mod syd til Sydafrika, samt på Madagascar. Den mangler dog i regnskovsområdet i Vestafrika.

 

 

Sovende rødnæbbet and, Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Borneos oprindelige befolkning omfatter talrige stammefolk, fx Iban, Punan, Kayan, Kelabit, Penan og mange flere, som med et fællesnavn kaldes for Dayak’er. Du kan læse om mine oplevelser hos Punan-folket på siden Rejse-episoder – Borneo 1975: På kanotur med punan-stammefolk.

 

 

Sydøstasien 1975
Mens hun giver sit barn bryst, er denne Dayak-kvinde faldet i søvn på dækket af en båd på vej op ad Rajang-floden, Sarawak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under en festival for Tigerguden, som fandt sted i byen Shingang, vestlige Taiwan, blev disse deltagere overmandet af træthed. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Rundt omkring i verden er jeg ofte stødt på sovende hunde. Nedenfor er vist et udvalg af billeder. Tamhundens komplicerede afstamningsforhold er indgående behandlet på siden Dyreliv: Dyr i menneskets tjeneste.

 

 

Dette barn ligger trygt i sin kurv på moderens veranda i Ghunsa-dalen, østlige Nepal. Selv om hundene tilsyneladende sover, vogter de barnet mod eventuelle farer. Læg mærke til, at den ene hund har et øje på klem, så den kan overvåge, om mine aktiviteter er til fare for barnet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En lille pige og en ruhåret gravhund sover sammen på en sofa, Skanderborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sovende hvalp af ruhåret gravhund, 3 uger gammel, Skanderborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse hunde har fundet et fredeligt sted at sove nær det hinduistiske Hadimba-tempel i Manali, Himachal Pradesh, Indien. – Dette tempel og andre aspekter af hinduismen er nøjere omtalt på siden Religion: Hinduisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bangkok 2005-07
En handelskvinde sover på fortovet sammen med sine to hunde, Bangkok, Thailand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne hund i Kathmandu-dalen, Nepal, åd sandsynligvis fuglen og er nu faldet i søvn ved siden af den. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En hund får sig en lur på en trappe, der tilsyneladende ikke fører noget sted hen, Nyaung Shwe, Lake Inle, Myanmar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I betragtning af, at temperaturen var omkring 30 grader, er denne hund, som sover på et fortov i Bangkok, Thailand, sandelig varmt påklædt! Snuden peger mod venstre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Under den hinduistiske højtid Holi, kaldt ‘Farvernes Fest’, er denne hund i Jaisalmer, Rajasthan, Indien, blevet oversprøjtet med farvet vand. – Mine egne ’farverige’ oplevelser under Holi er beskrevet på siden Rejse-episoder – Indien 1991: Til hindu-højtider i Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne hund sover uden for en butik i byen Lijiang, Yunnan-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tibetanske kvinder og deres hund sover middagssøvn i den varme sol på gårdspladsen, Pokhara, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En af de første hunde, som blev tæmmet, var den indiske pariahund, også kaldt desi-hund, som er hjemmehørende på det indiske subkontinent. Denne race er af middelstørrelse, med kort pels, spids snude og ofte buet hale. De fleste pariahunde er forskellige afskygninger af brunt, fra mørkebrun til rødbrun, eller sommetider sort, og nogle er brogede.

Racen blev navngivet af englænderne, opkaldt efter Paria-folket nær Chennai, hvis navn er afledt af hindu-ordet pahi (‘outsider’). Dette ord blev af englænderne forvrænget til pariah eller pye. Det alternative navn desi-hund er afledt af Urdu desi (‘indfødt’).

 

 

Denne pariahund sover med hovedet stikkende ud gennem et hul i en husmur, Udaipur, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne paria-tæve sover med sine hvalpe i en skralddynge, Varanasi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De almindelige herreløse hunde i Taiwan, kaldt Taiwan-hunde, eller til tider Takasago-hunde, er resultatet af indfødte Formosa-jagthunde, som har blandet blod med indførte hunderacer. Taiwan-hunde er normal sorte eller brune, eller en blanding af de to.

 

 

Taiwan 2012a
Denne Taiwan-hund sover foran tørrende kakiblommer (Diospyros kaki), Xinpu, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den fascinerende hyænehund (Lycaon pictus) er beskrevet på siden Dyreliv: Hyænehunde – savannens nomader.

 

 

Sovende hyænehunde, Serengeti Nationalpark, Tanzania. Bemærk, at den ene bærer et radiohalsbånd, så den kan spores. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Cambodia 2009
Cambodia 2010
Disse chauffører af tuk-tuk’er (motorcykel-taxier) tager sig en lur, mens de venter på, at deres kunder skal vende tilbage fra sightseeing i Angkor-området, Cambodia. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

I middagsheden sover denne mand i en niche i Hakim-moskeen i Cairos gamle bydel, Egypten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Hvert år i november foretager tusinder af hinduer en pilgrimsfærd til Gandak-floden nær Sonpur, Bihar, nordlige Indien. I forbindelse med højtiden afholdes en kæmpemæssig mela (marked). To billeder fra denne mela kan ses på siden Skygger.

 

 

På trods af en infernalsk larm fra talrige højttalere sover denne kvinde og hendes datter, som deltager i festlighederne i Sonpur, trygt blandt deres ejendele. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Den rødnæbbede sporehøne (Pternistis adspersus) er ret almindelig i det sydlige Afrika, fra Angola og Zambia mod syd. Denne i Etosha Nationalpark, Namibia, blunder, stående på ét ben. Systematikken hos sporehøns og frankoliner er forklaret på siden Dyreliv – Fugle: Fugle i Afrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under et ophold i hans salg i middagsheden er denne handelsmand i Kendja, Solu, østlige Nepal, faldet i søvn på en bænk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne unge mand sover ved siden af sin trækvogn, Manila, Luzon, Filippinerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under en skovtur er denne lille pige faldet i søvn på sin faders ryg, Hovedgård, Jylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En ganske lille bestand af det udryddelsestruede spidssnudede næsehorn (Diceros bicornis) holder stand i Ngorongoro-krateret i det nordlige Tanzania, skarpt bevogtet af vildtbetjente mod krybskytter, der sælger hornene til mellemmænd, som eksporterer dem til Kina, hvor de anvendes som ingrediens i traditionel medicin. Denne illegale handel er beskrevet på siden Portrætter.

 

 

Spidssnudet næsehorn blunder, Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Sovende barn Izmir, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Et almindeligt syn på indiske banegårde er passagerer, som sover på perronen, mens de venter på deres tog. To eksempler er vist nedenfor.

 

 

Delhi Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Varanasi Banegård, Uttar Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Søelefanter har fået deres navn på grund af deres enorme størrelse, samt hannens lange, oppustelige næse, med hvilken han frembringer høje brøl, specielt i yngletiden. Mens de skifter pels, tilbringer søelefanter lang tid med at sove på deres fældeplads på stranden.

Førhen blev disse store sæler ivrigt jaget for deres spæk, hvoraf man udvandt olie. Omkring 1869 var den nordlige søelefant (Mirounga angustirostris) næsten blevet udryddet, og i 1890 kendte man kun til én eneste flok på omkring 100 individer. Det lykkedes dog arten at overleve, og siden begyndelsen af 1900-tallet har den været beskyttet i både Mexico og USA. Som et resultat heraf er den kommet sig, og bestanden tæller i dag over 200.000 individer. Dens nuværende udbredelse strækker sig langs Stillehavskysten, fra Baja California i hvert fald så langt mod nord som British Columbia.

 

 

Mens de fælder, tilbringer søelefanter megen tid med at sove på fældepladsen, som denne hun af nordlig søelefant på en strand i Año Nuevo State Park, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Uttarakhand 2008
Iført en hue mod vinterkulden (men ingen sokker) tager denne trætte rickshaw-fører sig en lur på sin cykeltaxi, Haridwar, Uttarakhand, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Den eurasiske trane (Grus grus) – på dansk blot kaldt trane – er den traneart i verden, som har den største udbredelse, fra England mod øst gennem taigaområdet i Sibirien til det nordlige Mongoliet og Kina, med små isolerede ynglebestande i Sydeuropa, Tyrkiet, Kaukasus og Tibet. Underarten archibaldi fra Tyrkiet og Kaukasus blev beskrevet videnskabeligt så sent som i 2008. Tidligere blev de østasiatiske bestande betragtet som en særlig underart, lilfordi, men i dag regner de fleste autoriteter disse fugle som tilhørende nominatracen.

Med en verdensbestand på nær 700.000 er den eurasiske trane den næstalmindeligste traneart efter prærietranen (Grus canadensis). Den er i stærk fremgang i Vesteuropa, fx er der i dag 15-20.000 par i Sverige og ca. 8000 par i Tyskland. Den samlede europæiske bestand blev i 1998 vurderet til omkring 45.000 par, men er siden kraftigt øget. I Danmark ynglede der op gennem 1970’erne og 80’erne fortsat kun 3-4 par, men siden 1990’erne har den været i forrygende fremgang, og i 2018 ynglede op mod 500 par.

Andre trane-arter er omtalt på siden Dyreliv: Traner – fascinerende og sårbare, og flere billeder kan ses i galleriet under Dyreliv: Traner.

 

 

Denne trane sover, stående på ét ben i Hornborgasjön, Sverige. Hvert år i marts-april raster op mod 10.000 traner i dette område på vej mod deres ynglepladser. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Træt lille pige sover i en lænestol, Kilcolgan, Irland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Tidligere blev den store panda (Ailuropoda melanoleuca) betragtet som nært beslægtet med den røde panda (Ailurus fulgens), og tilsammen udgjorde de familien Ailuridae. Imidlertid har DNA-studier åbenbaret, at den store panda faktisk tilhører bjørnenes familie (Ursidae), og den er ikke nært beslægtet med den røde panda, som i dag er det eneste medlem af Ailuridae. Skønt den store panda er et rovdyr, udgør bambusstængler og -blade over 99% af dens føde, suppleret med andre græsser, rødder, fugle, gnavere og ådsler.

I modsætning til andre bjørne har den store panda ikke runde pupiller, men lodrette spalter som katte. Dette gav anledning til artens slægtsnavn Ailuropoda, af græsk ailouros (‘kat’) og pous (‘fod’), og tillige til det kinesiske navn 大熊猫 (‘stor bjørne-kat’).

Engang var den store panda vidt udbredt i det sydlige Kina, så langt mod nord som til Beijing og mod syd ind i Sydøstasien. I dag er den begrænset til de kinesiske provinser Sichuan, Shaanxi og Gansu, og den er stærkt truet, idet den vilde bestand kun omfatter omkring 2000 dyr. En forøgelse af passende levesteder giver forhåbninger om, at dens antal er stigende. Skovbeskyttelse og genplantning af skov har forårsaget en forøgelse på 11,8% af panda-egnet habitat i områder, hvor den allerede lever, samt en forøgelse på 6,3% af egnet habitat, hvor den p.t. ikke findes. Skønt bestanden af pandaer i øjeblikket stiger, forudsiger man, at klimaændringer vil udrydde over 35% af artens bambus-levesteder over de næste 80 år, hvilket vil få bestanden til at dale. (Kilde: iucnredlist.org/details/712/0)

 

 

Sovende stor panda, Chengdu Zoo, Sichuan-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Den hinduistiske højtid Bisket Jatra fejres med stor iver af Newar-befolkningen i byen Bhaktapur, Kathmandu-dalen, Nepal. Denne højtid er nøjere beskrevet på siden Religion: Hinduisme.

 

 

Under Bisket Jatra har denne Newar-kvinde bundet et klæde omkring sit sovende barn på ryggen. Hun har også smurt trækul omkring barnets øjne for at holde fluer borte. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne dreng sover på en medtaget stentrappe, som fører op til et gammelt buddhistisk tempel, Anuradhapura, Sri Lanka. Det ser ikke særlig komfortabelt ud! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Hvidkliren (Tringa nebularia) yngler almindeligt i den subarktiske zone, fra det nordlige Skotland og Skandinavien mod øst tværs over den sibiriske taiga til Chukotka og Kamchatka-halvøen. Den er en trækfugl, som tilbringer vinteren i Afrika, det sydlige Asien og Australien. I Danmark er den en meget almindelig trækgæst. Dens nærmeste slægtninge er sortklire (T. erythropus), der yngler i det nordlige Skandinavien og Sibirien, samt stor gulbenet klire (T. melanoleuca) i Nordamerika.

 

 

Stående på ét ben, blunder denne hvidklire på vaden nær Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Hjemløse mennesker er tvunget til at sove hvorsomhelst og nårsomhelst de kan få lejlighed til det.

 

 

Hjemløs mand sover på gaden, Delhi, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Mens han var i færd med at tigge, faldt denne ét-benede mand i søvn, Kathmandu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Moder og barn er faldet i søvn på fortovet, Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sri Lanka 1974-75
Denne tigger i byen Panadura, Sri Lanka, har fundet ly i et skur ved et busstoppested, hvor han nu sover, omgivet af sine få ejendele. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En dreng og hans hund sover på fortovet, Kathmandu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tigger sover på gaden, Mamallapuram, Tamil Nadu, Indien. Skriften på muren er tamilsk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse børn sover i en bunke på et fortov, Delhi, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Guatemala 1998
Mens hun sælger frugt på et marked i Antigua, Guatemala, har denne kvinde bundet et klæde omkring sit sovende barn på ryggen. – Du kan læse om vore oplevelser i Guatemala på siden Rejse-episoder – Guatemala 1998: Mayanernes land. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Der findes to vidt adskilte bestande af den brune pelssæl (Arctocephalus pusillus), den sydafrikanske, underarten pusillus, samt den australske, underarten doriferus. Den sydafrikanske underart er udbredt langs kysterne af det sydlige Afrika, fra Ilha dos Tigres i det sydlige Angola sydpå langs Namibias kyst til Algoa-bugten i Sydafrika, mens den australske underart lever i sydøst-australske farvande, langs kysterne af Tasmanien, New South Wales, Victoria og Syd-Australien, med den største koncentration i Bass-strædet. Artens foretrukne biotop er klippefyldte kyster samt grus- og stenstrande. Bestanden af sydafrikansk pelssæl er omkring 2 millioner, mens den australske tæller omkring 120.000. (Kilde: iucnredlist.org/details/2060/0)

 

 

Omgivet af sit harem i ynglekolonien ved Cape Cross, Namibia, nyder denne han af sydafrikansk pelssæl et ophold i sine kampe med andre hanner, som prøver på at parre sig med hans hunner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse kvinder har fået et lift på ladet af en lastbil, Hetauda, sydlige Nepal. En af dem er faldet i søvn på sække med korn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under et ophold i salget af hendes varer er denne gadehandler i Kota Bharu, Malaysia, faldet i søvn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

I det sydøstlige hjørne af det kolossale Kaspiske Hav, i det nordlige Iran, rager en 70 km lang sandodde, Mian Kaleh, ud mod øst, og mellem den og fastlandet er skabt en stor lagune ved navn Gorgan-bugten. I april 1973 tilbragte jeg sammen med vennen Arne Koch Christoffersen to uger i dette område for at studere det nordgående fugletræk. Når de støder på kysten, følger mange fugle sandodden mod øst, og deres antal forøges stærkt her. Vi observerede bl.a. arter som trane (Grus grus), steppehøg (Circus macrourus), kejserørn (Aquila heliaca), steppeørn (A. nipalensis), vandrefalk (Falco peregrinus) og ådselgrib (Neophron percnopterus).

Vore oplevelser i dette område er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Iran 1973: Biluheld ved det Kaspiske Hav.

 

 

Under opholdet på Mian Kaleh hørte jeg en dag en snorkende lyd fra en tæt græsbevoksning. Den viste sig at komme fra et vildsvin (Sus scrofa), som lå her og sov i sin rede. Da jeg gik for tæt på, sprang det pludselig op og styrtede af sted, mens mit hjerte fløj op i halsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tæmningen af vildsvinet er indgående beskrevet på siden Dyreliv: Dyr i menneskets tjeneste.

 

 

Mange steder i Asien gør man ikke meget ud af svinestierne – eller de findes simpelthen ikke. Disse grise i det centrale Myanmar er blot bundet til et træ i vejkanten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette skilt langs en motorvej i Yunnan-provinsen, Kina, viser usædvanligt engelsk: ‘Don’t drive tiredly’ (’Kør ikke på en træt måde’). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

I Budhanilkantha, Kathmandu-dalen, Nepal, findes en 6 m lang skulptur af hinduguden Vishnu, kaldt Den Sovende Vishnu, som er udhugget i en enkelt klippeblok. Guden fremstilles som sovende i Det Kosmiske Ocean, hvilende på et usædvanligt leje – den elleve-hovedede slange Anantha Naga.

Du kan læse mere om Vishnu og andre hinduguder på siden Religion: Hinduisme.

 

 

Nepal 2009a
Den Sovende Vishnu vaskes rituelt med mælk under højtiden Haribondhi Ekadasi, Budhanilkantha, Kathmandu-dalen, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Lille singhalesisk dreng sover, Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Egypten 1999
Mens han prøvede på at sælge ærter, faldt denne gadehandler i søvn, Aswan, Egypten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

I 1988 deltog jeg sammen med andre ornitologer i en forskningsrejse, hvor vi undersøgte forekomsten af vadefugle langs Tanzanias kyst. Denne tur er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Tanzania 1988: Møde med afrikansk bureaukrati.

 

 

Biologen Ib Krag Petersen indtager en alternativ hvilestilling ombord på vores forskningsbåd Gaia Quest. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kina 1987
I den lune sommersol er denne ældre mand faldet i søvn i sin stol på gaden, Chengdu, Sichuan-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Sydøstasien 1975
En chauffør får sig en lur i sin lastbil, Medan, Sumatra, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Sydasien 1978-79
Denne mand tager sig en lur blandt sække med korn, Kathmandu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Flodhestens videnskabelige navn, Hippopotamus amphibius, kommer af græsk hippos (‘hest’), potamos (‘flod’), amfi (‘begge sider’), samt bios (‘liv’), altså ‘flodhesten, som lever på begge sider’, hvilket hentyder til dens levevis både i vand og på land. Du kan læse mere om denne art på siden Dyreliv: Flodhesten der lever på begge sider.

 

 

Tanzania 1993
Denne sovende flodhest hviler hovedet på en artsfælles ryg, Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2014c
Under en daoistisk højtid for Modergudinden Mazu vandrer pilgrimme ofte i dagevis fra tempel til tempel. Denne pilgrim er faldet i søvn i Fushing-templet i Xiluo. – Flere daoistiske højtider er beskrevet på siden Religion: Daoismen i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

I middagspausen får disse arbejdere sig en lur på en tømmerstabel, Shigatse, Tibet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Island-Færøerne 1999
En varmt påklædt lille dreng sover i sin barnevogn, Þingvellir, Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Gråræven (Urocyon cinereoargenteus) er vidt udbredt, idet den findes fra det sydlige Canada mod syd gennem Mellemamerika til Columbia og Venezuela. Denne art og andre medlemmer af hundefamilien er nærmere omtalt på siden Dyreliv: Hundefamilien.

 

 

USA 1992
Sovende gråræv, Tucson Desert Zoo, Arizona. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under en vandretur på fjeldet ved Fokstumyr, Dovrefjell, Norge, får den danske ornitolog Knud Pedersen sig en lur i en afslappet stilling. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Den lille krikand (Anas crecca) har en kolossalt stor udbredelse, idet den yngler i de fleste tempererede og arktiske egne på den nordlige halvkugle, med undtagelse af Grønland og det nordlige Canada. Den tilbringer vinteren længere mod syd i subtropiske og tropiske områder i Europa, Afrika, Asien og Nordamerika. Den amerikanske krikand regnes ofte for en særskilt art, Anas carolinensis.

 

 

Denne krikand sover, stående på en væltet træstamme, som er delvis begravet i en dam, naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Nepal 1994
Denne mand får sig en lur i indgangen til et Shiva-tempel, Pashupatinath, Kathmandu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet januar 2018)

 

(Senest revideret november 2o21)