Morgen i skarvkolonien

 

 

Han Hvid H39 sidder i sit territorium i træ nr. 187 og får besøg af en inspicerende hun, Vestre Remise, 21. februar 1992. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jens Gregersen

 

 

 

(Marts 1995)

 

 

Skarverne er pænt aktive til morgen, omend nogle holder pause. Han Hvid H39 parrer sig med hun Gul 258, som sidder i et forhenværende territorium i sektion IV. Denne hun har – i alle de 13 år den har ynglet – holdt til i kvalitetsterritorier og har altid fået flere unger end gennemsnittet. Som én af de få fik den sidste år 4 unger på vingerne.

Parringen i dag er så at sige voldtægt fra H39’s side. De to vil næppe kunne blive et fast par, alene af den grund, at H39 har meget svært ved at oprette et kvalitetsterritorium. Han blev hjemløs, da træ nr. 187 faldt for to uger siden. Han tog et stort skridt og indtog en årsrede på den anden side af dammen i sektion II, men det varede kun kort, da andre hanner mente, at de havde ejendomsret over denne rede. Det betød, at H39 hurtigt var tilbage i den besatte del af sektion IV. Altimens er dens søskende, han H41 og hun H38, i fuld gang ude i periferien.

Årsreder er betegnelsen for reder, der sidder vinteren over. Det kan være reder, som fuglene har bygget på gennem flere sæsoner, og som derved opnår mægtige dimensioner. Når reden én gang er bygget, er den fantastisk solid, og det er først og fremmest fuglene selv, som forårsager redernes nedbrydning, idet sent rugende fugle tager redemateriale fra de ofte allerede forladte årsreder, der som regel bruges af tidligt ynglende fugle.

Årsreder er ofte betingelsen for, at samme han og hun finder sammen som par år efter år. Ankomsttidspunktet for de to fugle skal være ens, og hvis deres gamle redested også er der, vil de samme fugle helt sikkert danne par. Det er allerede sket for adskillige par i år, fx for han Blå 8M0 fra 1987 og hun Blå S45 fra 1986, samt for han Blå 1J5 fra 1985 og hun Hvid X75 fra 1991.

 

 

 

(Oprettet april 2021)