Jordan 1977: Sent efterår i Jordan

 

 

Klipper ses som silhouetter, Wadi Rum. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Arne flyder på ryggen i Dødehavet nær Sweimah. Vandet er så saltholdigt, at man ikke kan synke. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nogle af klipperne ved Petra har surrealistiske farver. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dreng på æsel, Petra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Varme kilder i Wadi Zarqa Ma’in. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse huse i byen as-Salt er bygget tæt sammen op ad en skråning. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I efteråret 1977 beslutter Arne Koch Christoffersen og jeg at foretage en biltur rundt om Middelhavet. (I Syrien erfarer vi, at grænsen mellem Egypten og Libyen er lukket på grund af stridigheder mellem de to lande, så det ender med, at vi kører til Indien i stedet).

Først i november kører vi ned gennem Tyskland og Østrig med kurs mod Balkan, hvor vi nyder det varme efterår i nogle dage, inden vi fortsætter mod Tyrkiet.

I det nordlige Grækenland gør vi holdt for natten ved den store sø Volvi, hvor det vrimler med dværgskarver (Microcarbo pygmaeus), blishøns (Fulica atra) og taffelænder (Aythya ferina). Vi observerer ikke færre end 4 lappedykkerarter: toppet (Podiceps cristatus), sorthalset (P. nigricollis), gråstrubet (P. grisegena) og lille (Tachybaptus ruficollis). Blandt andre fugle kan nævnes sort ibis (Plegadis falcinellus) og vandrikse (Rallus aquaticus).

 

 

Omkring Brenner-passet i Østrig havde lærketræerne (Larix decidua) antaget en orangegul farve, som stod i stærk kontrast til den stedsegrønne granskov. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I Kroatien fandt vi æselagurk (Ecballium elaterium), som stod med både blomster og piggede frugter. Denne art er beskrevet på siden Planteliv: Byens planteliv. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Smuk gammel stenbro, samt pyntede heste, mellem Prizren og Recane. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dværgskarver i Volvi-søen, Grækenland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Aftensolen oplyser æbler og løg, som sælges langs vejen, Adapazari, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Farce i tolden
Vi kører i ro og mag gennem Tyrkiet og Syrien til grænsen mellem Syrien og Jordan. Til vores store forundring vil de i den syriske told hverken stemple vore pas eller tolddokumentet (carnet de passages en douane) for vores bil.

“Go to Jordan! Go, go!” siger tolderne.

I den jordanske told gennemroder tolderne bilen, hvorpå vi får udleveret en seddel. Vi bliver gennet til et kontor, hvor vi får udleveret endnu en seddel. I paskontoret vil de ikke have disse dokumenter, men derimod dem, som vi udfyldte ved indrejsen til Syrien. Der er dog ingen problemer med at få visum til Jordan. Ved vores forespørgsel om dets gyldighedsperiode (hvilket ikke fremgår af stemplet), siger en af pasbetjentene: “One week, one month, two months.” – Vi kan åbenbart selv bestemme!

Nu gælder det så tolddokumentet. I et nyt kontor river de udrejse-blanketten fra Syrien af, hvorefter vi får besked om at gå hen i et andet kontor for at få udleveret en blanket mod aflevering af 1 Dinar. Der er ingen til stede i dette kontor, hvor en mængde høvlspåner flyder på gulvet. Kontoristen kommer dog snart, og vi får vores blanket. Så går turen tilbage til det forrige kontor, hvor fyren udfylder et par blanketter og derpå forlanger en halv Dinar i stempelpenge. (På blanketten står der, at afgiften er 375 Fils, så resten har han vel stukket i lommen).

Under vores vandringer frem og tilbage i toldområdet har vi bemærket et spisested, som også reklamerer med “All traveller’s requirements.” Vi mangler et kort over Jordan, så jeg går ind for at spørge, om vi kan købe et sådant. Fyren viser mig et kort på omkring 10 x 10 cm, hvor navnene står på arabisk. Jeg betakker mig.

Ved udkørslen kontrollerer en soldat vore pas, hvorpå han uden spor af ironi siger: “Velkommen til Jordan!”

Arne og jeg kigger på hinanden og smiler. Vore oplevelser her minder ikke så lidt om dét, vi var ude for i Bagdad 5 år forinden, beskrevet på siden Rejse-episoder – Syrien & Irak 1972: “Velkommen til Bagdad!”

 

Til Dødehavet
Frodigheden i Jordan-dalen står i stærk kontrast til ørkenområderne, vi just er kommet igennem. Som en konsekvens heraf er dalen tæt befolket, med talrige landsbyer og opdyrkede marker.

Hvor vegetationen er frodig, er man sikker på, at fuglelivet er rigt. Vi observerer et stort antal småfugle, deriblandt sortstrubet bynkefugl (Saxicola rubicola), stor tornskade (Lanius excubitor), husrødstjert (Phoenicurus ochruros) og markpiber (Anthus campestris).

Vi træffer også to arter, som er endemiske for Levanten med omliggende områder, Levant-bulbul (Pycnonotus xanthopygos) og Palæstina-solfugl (Cinnyris osea). Levant-bulbul er udbredt fra det sydlige Tyrkiet mod syd gennem Israel, Jordan og det vestlige Saudi Arabien til Yemen og Oman. Den blev tidligere anset for at være en race af den vidt udbredte bulbul (P. barbatus), der lever i den nordlige del af Afrika, mod syd til Gabon og Zaire. Palæstina-solfugl findes fra det sydlige Libanon og Syrien mod syd til Sinai-halvøen og videre langs vestkysten af Saudi Arabien til Yemen og Oman.

Jordan-floden løber ud i Dødehavet, på arabisk al-Bahr al-Mayt, på hebraisk Yam Hammelah – en stor sø, der i dag har et areal på omkring 605 km2. Søens areal skrumper til stadighed; i 1930 dækkede den ca. 1050 km2. Der er ingen udløb, og saltholdigheden er omkring 34%. Det betyder, at man flyder som en prop. Søen er alt for salt til, at planter og dyr kan trives, og heraf kommer dens navn.

 

 

Jordan-dalen nær byen Al-Shunah al-Shamalyah, også kaldt for Esh-Shunah. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Græssende får, Sweimah, Jordan-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne unge hyrdinde i Wadi Shueib, Jordan-dalen, forsøger at holde styr på sine køer ved at anvende en stængel af kæmperør (Arundo donax) som stok. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Levant-bulbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dødehavet anes i det fjerne bag eroderede skråninger langs Wadi Zarqa Ma’in. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Goldt landskab ved Dødehavet. Nogle få daddelpalmer (Phoenix dactylifera) er spiret, hvor en smule vand pibler frem. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Salt, udfældet på klipper ved Dødehavet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Oasen Azraq
På turistkontoret i Amman har vi fået en fin brochure med følgende tekst: “Se Azraq, en storslået oase, hvor ørkenen blomstrer. Den er frodig og grøn. Den er trækfugle-reservat,” osv. i samme skure.

Vi beslutter at give den en chance, men bliver sørgelig skuffet. Oasen er en smule grønnere end den omgivende ørken, med nogle få vandhuller, men da mange arabere anvender den som jagtterræn, er ‘reservat’-delen af brochuren en dundrende løgn. Vi ser en del fugle, men de større arter, såsom ænder, er særdeles sky på grund af jagten. De almindeligste fugle er rødben (Tringa totanus), bjergpiber (Anthus spinoletta), hvid vipstjert (Motacilla alba) og stær (Sturnus vulgaris).

Farvel, Azraq!

 

 

Beduin rider på en lys dromedar, Azraq. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Smådrenge, Azraq. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ørkenbjerglærke (Eremophila bilopha) i den jordanske ørken. Denne nære slægtning af bjerglærken (E. alpestris) lever i tørre områder, fra Syrien og det vestlige Irak mod syd til det centrale Saudi Arabien, samt i de nordligste egne af Afrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Længere ophold i Wadi Zarqa Ma’in
Adskillige wadier fører ned til Dødehavets østlige bred. Wadi er et arabisk ord, der angiver en flodseng, som er tør det meste af tiden og kun indeholder vand efter en større regnbyge. Vegetationen langs disse wadier er som regel frodig med bevoksninger af tamarisk (Tamarix), nerie (Nerium oleander), daddelpalme (Phoenix dactylifera) og andre buske, og de er oftest hjemsted for at ret rigt fugleliv.

Arne og jeg leder efter en wadi, hvor vi vil tilbringe nogen tid i fred for turister, samt lokale, der vil udleje rideture på dromedarer eller sælge souvenirs og andet ragelse.

På afstand ser Wadi Zarqa Ma’in lovende ud, frisk og grøn. Egentlig er det i dette tilfælde misvisende at benytte ordet wadi, for flodsengen rummer næsten altid vand på grund af et større antal kolde og varme kilder, der har deres udspring her.

Til vores skræk ender vejen imidlertid på en byggeplads, hvor man er i gang med at opføre et kursted omkring de mineralholdige kilder. Vi taler med nogle af arbejderne, som oplyser, at der skal bygges et stort hotel og 2-300 bungalows, og der skal opføres badehuse over nogle af kilderne. Der er allerede bygget toiletter, et elværk, en politistation og en moské, men bortset fra moskéen virker bygningerne allerede forfaldne, det flyder med affald og glasskår overalt, og uvist af hvilken grund har man trukket pigtråshegn på kryds og tværs.

Skuffede kører vi tilbage ad vejen, men finder til vores glæde et fredeligt og frodigt sted nær vandløbet, hvor vi kan parkere bilen og tilbringe nogle dage. Vi bliver faktisk så glade for dette sted, at vi efter at have aflagt besøg i den sydlige del af Jordan vender tilbage hertil.

 

 

Varme kilder i Wadi Zarqa Ma’in. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hyrde med sine geder i wadien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Plante- og dyreliv i Wadi Zarqa Ma’in
En af de domonerende planter i wadien er nerie (Nerium oleander), hvis smukke blomster udsender en sød duft. Denne busk er sandsynligvis hjemmehørende fra Middelhavsområdet mod øst til den Indiske Halvø og Myanmar. Den har dog været dyrket så længe, at dens oprindelsesområde er vanskeligt af fastslå med sikkerhed. Den bliver op til 6 m høj, og de tykke, læderagtige, lancetformede blade er op til 20 cm lange og 3,5 cm brede. De røde, lyserøde eller undertiden hvide blomster, indtil 5 cm i diameter, sidder i endestillede klynger. Frugten er smal og bælg-lignende, op til 23 cm lang. Den sprækker ved modenhed, og de dunede frø spredes med vinden.

Wadien rummer et rigt fugleliv, og vi observerer en mængde forskellige arter. Klippeduen (Columba livia) er meget almindelig. Denne art blev tæmmet på et meget tidligt tidspunkt og er stamfader til byernes allestedsnærværende tamduer. Den er nærmere beskrevet på siden Dyreliv: Byens dyreliv.

Andre almindelige fugle omfatter Levant-bulbul, ørkenhøne (Ammoperdix heyi), bleg klippesvale (Ptyonoprogne fuligula), lille sejler (Apus affinis), spansk spurv (Passer hispaniolensis), samt husrødstjert (to underarter, en med sort bug, en anden med rød).

En mørk, stæreagtig fugl, som færdes i flokke, viser sig et være en art sortstær af slægten Onychognathus, der rummer 11 arter. De 9 af arterne er hjemmehørende i Afrika. Den, som vi observerer her, er Tristrams sortstær (O. tristramii), som er udbredt på Sinai-halvøen, samt i Jordan, Israel, det vestlige Saudi Arabien, Yemen og Oman. Den resterende art er endemisk for øen Socotra ud for Somalia og Yemen.

Tristrams sortstær er opkaldt efter den engelske præst og naturhistoriker Henry Baker Tristram (1822-1906), som var sekretær for guvernøren på Bermuda 1847-49. Han udforskede Sahara, og i 1858, 1863 og 1872 besøgte han Palæstina for at lede efter steder, som var nævnt i Bibelen, samt for at foretage naturhistoriske studier. I 1881 rejste han i Palæstina, Libanon, Mesopotamien og Armenien.

Sortstjerten (Oenanthe melanura) er en lille grå fugl med sort hale, som flintrer omkring på insektjagt. Genetisk forskning har åbenbaret, at denne art, der tidligere var placeret i slægten stensmutter (Cercomela), faktisk er en stenpikker af slægten Oenanthe.

To flotte høgeørne (Aquila fasciata) holder til højt oppe på klipperne. Formodentlig har de rede dér.

 

 

Blomstrende nerie. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kæmperør (Arundo donax) er en anden dominerende plante i wadien. Denne art er beskrevet på siden Natur: Invasive arter. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sortstjert. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En stor ferskvandskrabbe er kommet på land i wadien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Farvestrålende Petra
Petra er et område med dramatiske klipper nær bjerget Jabal al-Madbah i det sydlige Jordan. Dette område har muligvis været beboet så langt tilabge som 7000 f.Kr. Måske så tidligt som i det 4. århundrede f.Kr. bosatte et nomadefolk ved navn Nabatæerne, på arabisk al-Anbat, sig her og etablerede et handelssted, baseret på handel med røgelse. Efterhånden opstod en by ved navn Raqmu, som i sin blomstringstid kan have haft op mod 20.000 indbyggere.

Da transport af handelsvarer ombord på skibe opstod, dalede Raqmus betydning, og i 106 e.Kr. blev byen erobret af romerne, som omdøbte det nabatæanske kongerige til Arabia Petraea (‘Klippefyldte Arabien’). I den byzantinske periode blev adskillige kristne kirker opført i Petra, men byens betydning blev ved med at dale, og da muslimerne overtog magten i Jordan, var den allerede blevet forladt og var nu kun beboet af en håndfuld nomader.

Området forblev ukendt for Vesten indtil 1812, hvor ruinerne blev genopdaget af den schweiziske orientalist og opdagelsesrejsende Johann Ludwig Burckhardt (1784-1817), der rejste i Arabien under navnet Sheikh Ibrahim Ibn Abdallah. Han rejste også i Egypten og nåede så langt sydpå som det nuværende nordlige Sudan, hvor han blev bremset af fjendtlige indfødte. På tilbagevejen blev han den første europæer, som så det store tempel ved Abu Simbel, opført under Farao Ramses d. 2. Han døde af dysenteri i Cairo, kun 32 år gammel.

Adgang til ruinerne ved Petra sker gennem en meget smal kløft, kaldt for siq, som er bare 3 m bred på det smalleste sted. For enden af kløften åbenbares et storslået syn mod al-Khazneh (‘Skatkammeret’), den mest overdådige bygning i Petra, udhugget i en ca. 130 m høj sandstensklippe. Den menes at have været en nabatæerkonges gravkammer.

 

 

Arne i den smalle kløft, kaldt siq, som leder ind til Petra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

For enden af kløften åbenbaredes et storslået syn mod al-Khazneh. På dette billede er proportionerne forvrænget, da det blev taget med et meget vidvinklet objektiv (‘fiskeøje’-optik). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En anden fornemt udskåret bygning. Personerne giver et indtryk af størrelsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Klippehule med udhuggede ‘søjler’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nogle af klippehulerne var beboede. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Romerske søjler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Multifarvede sandstensklipper. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nabatæergrave, bygget ind i eroderede klipper. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Plante- og dyreliv omkring Petra
Som forventet er plantelivet i Petra sparsomt. Vi bemærker en buskagtig plante med piggede frugter, Gomphocarpus sinaicus. Slægten Gomphocarpus, som på dansk bl.a. kaldes for ballon-silkeplanter, tilhører underfamilien Asclepiadoideae (silkeplanter) i singrønfamilien (Apocynaceae). Vi ser også en smuk blomstrende art af nøgenjomfru, muligvis Colchicum ritchii.

Adskillige fuglearter er typiske for dette område, deriblandt korthalet ravn (Corvus rhipidurus), der kan kendes på den meget korte hale. Den er hjemmehørende fra Syrien og Jordan mod syd gennem hele den Arabiske Halvø, samt i det nordøstlige Afrika, fra Nil-dalen mod syd til Sydsudan og Kenya, mod vest til Aïr-massivet i Niger. Den lever i ørkener og andre tørre områder, hvor den placerer reden på høje klipper.

Klippestenpikkeren (Oenanthe lugens) er vidt udbredt, fra det østlige Egypten mod øst til Iran, og fra det sydlige Tyrkiet mod syd til Yemen og Oman. Den findes også i det nordlige Afrika. Den er ret almindelig i Jordan.

Sinai-rosenfinken (Carpodacus synoicus) lever i klippefyldt terræn i det østlige Egypten, det sydlige Israel og Jordan, samt i det nordvestlige Saudi Arabien. Hannen er meget farvestrålende, mens hunnen er ensfarvet brun.

Blandt øvrige almindelige fugle kan nævnes ørkenlærke (Ammomanes deserti), Levant-bulbul, toplærke (Galerida cristata), gråspurv (Passer domesticus), stillits (Carduelis carduelis), samt yndefuld prinia (Prinia gracilis), en ganske lille fugl med en lang hale, der ofte stritter i vejret.

 

 

En pigget frugt af Gomphocarpus sinaicus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En art af nøgenjomfru, muligvis Colchicum ritchii. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den korthalede ravn er almindelig i Petra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Klippestenpikker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Han af Sinai-rosenfinke. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Wadi Rum og Aqaba
I det sydlige Jordan aflægger vi besøg i landets største wadi, Wadi Rum, på arabisk Wadi Ramm, en dal, som fører gennem sandstens- og granitklipper. Ramm er det arabiske ord for romerne, men nogle autoriteter mener, at navnet er en forvrængning af et tidligere navn på stedet, Iram dhat al-Imad (‘Søjlernes Iram’ eller ‘Teltpælenes Iram’), en legendarisk by, som er nævnt i Koranen, og tillige i eventyrsamlingen Tusind og en Nat. Et folkeligt navn på dalen er Wadi al-Qamar (‘Måne-dalen’).

Både plante- og dyreliv er sparsomt her. Af fugle ser vi kun 8 arter i lavt antal: Ravn (Corvus corax), ørnevåge long-legged buzzard (Buteo rufinus), ørkenlærke, Tristrams sortstær, Sinai-rosenfinke, hvid vipstjert, klippestenpikker, samt hvidkronet stenpikker (Oenanthe leucopyga). Sidstnævnte er udbredt i Jordan, Israel og Saudi Arabien, samt i det nordlige Afrika, mod syd til Mauritanien og det nordlige Ethiopien.

Vi drager til Aqaba for at få et glimt af Rødehavet, men bliver sørgeligt skuffede: en lille havn, en klynge skidne huse, et nobelt bank-kvarter, hvor også nogle souvenirbutikker havde til huse, samt en badestrand med dyre hoteller, hvis arealer er omgivet af pigtrådshegn for at holde pøbelen ude. På en offentlig badestrand med en klynge palmer flyder det med affald og glasskår, og selve badestedet er stenet.

Nord for Aqaba tager vi 3 blaffere op. Det viser sig, at de er skolelærere, som underviser beduinbørn i hver sin lille skole langs landevejen. Der går ingen offentlige busser dén vej, så de må blaffe hver dag, og lastbilchaufførerne tager ofte penge for et lift. De inviterer os indenfor til en kop té. Lokalerne er meget kolde, og her sidder 10-15 drenge i alderen 6-14 år og fryser i deres tynde tøj. Der er ingen piger. Undervisningen er meget overfladisk, da én lærer skal undervise alle årgange samtidigt.

“Life is very difficult,” siger lærerne. De får 50 Dinarer om måneden, hvoraf 5 Dinarer går til leje af værelse i byen, ca. 5 Dinarer til lastbilchaufførerne, samt et ukendt beløb til mad og andre fornødenheder.

 

 

Multifarvede klipper, Wadi Rum. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hvidkronet stenpikker, Wadi Rum. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Skoledrenge, nord for Aqaba. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet maj 2024)