Dans

 

 

Folkedansere, iført lokaldragter, Aakirkeby, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dansende traner (Grus grus), Hornborgasjön, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Udklædt som en af de legendariske San-tai-tze (‘Tre Prinser’) danser denne mand under en daoistisk højtid til ære for modergudinden Mazu i byen Changhua, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette Khmer-relief på en væltet stele i Angkor Thom, Cambodia, gengiver muligvis apsara‘er, også kaldt for Glædens Døtre – overnaturlige kvindelige væsener, som er uforlignelige i kunsten at danse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dans har utvivlsomt eksisteret næsten lige så længe, som mennesket har eksisteret, og med tiden har den udviklet sig til utallige former.

På denne side har jeg også inkluderet visse dyrearter, som opfører danse.

 

 

Cambodia

 

Khmer-riget var et hinduistisk kongedømme i Indokina, som efterlod en pragtfuld arv i form af Angkor Wat-ruinerne i det nuværende Cambodia. At dømme efter de mange relieffer, som gengiver dansere, var dans en vigtig del af underholdningen ved Khmer-hoffet. Mange af reliefferne skal muligvis forestille apsara’er, også kaldt for Glædens Døtre – overnaturlige kvindelige væsener, som er uforlignelige i kunsten at danse. De afbildes ofte dansende til musik, leveret af gandharva’er, som var musikere ved regnguden Indras hof. Apsara’erne underholder guder og mænd og forfører dem undertiden.

 

 

Dette Khmer-relief i Angkor Wat viser muligvis guden Vishnu og hans kvindelige modpart Lakshmi. Den kæmpemæssige 7-hovedede brilleslange Shesha, som ses i midten og til venstre, er Vishnus beskytter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette relief i Angkor Wat gengiver en mandlig danser. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette relief i Angkor Wat viser hof-danserinder, sandsynligvis apsara‘er. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette relief på en indgangsport til Angkor Thom gengiver en mandlig og en kvindelig danser. I baggrunden er store stenblokke blevet tilhugget og sat sammen til at forme et ansigt, som forestiller en stor Khmer-konge ved navn Lokesvara. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Danmark

 

 

Folkedansere, iført lokaldragter, Aakirkeby, Bornholm. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Opvisning i linjedans, Snogebæk, Bornholm. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Filippinerne

 

 

Under en bryllupsfest i byen Sagada, Luzon, opfører Bontoc-kvinder en dans. Nogle af dem holder farvede klædestykker foran sig. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Under den samme bryllupsfest opfører denne Kalinga-kvinde en dans. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indien

 

 

Under en såkaldt kamel-festival i byen Bikaner i Thar-ørkenen, Rajasthan, udgør musik og dansende dromedarer en del af underholdningen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne danser ved kamel-festivallen i Bikaner binder bjælder omkring benet på en kollega. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse udskæringer på en hvid marmorsøjle i Jain-templet Vimal Vasahi, Dilwara, Mount Abu, Rajasthan, gengiver danserinder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse relieffer på Soltemplet i Konark, Odisha (Orissa), viser en danserinde, samt et kæmpemæssigt uhyre, der tramper på en elefant. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frise med danserinder i det hinduistiske Jagdish-tempel, tilegnet guden Vishnu, Udaipur, Rajasthan. Det blev opført omkring 1651. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I udkanten af byen Mamallapuram, Tamil Nadu, findes to store klipper, hvori der er udhugget en overdådighed af skulpturer, som tilsammen er ca. 30 m lang og 15 m høj. Hovedtemaet i disse skulpturer, der kaldes Ganges stiger ned til Jorden, er en begivenhed i det hinduistiske epos Mahabharatha. Bhagiratha var en stor konge, som gjorde bod gennem tusind år for at opnå frigørelsen af hans 60.000 grandonkler fra helgenen Kapilas forbandelse, hvilket til slut medførte, at gudinden Ganga steg ned til Jorden i form af floden Ganges.

 

 

Denne detalje af ‘Ganges stiger ned til Jorden’ gengiver en dansende kat neden for en elefant. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under det hinduistiske nytår opfører disse mænd en stokkedans, Seventri, Rajasthan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne skulptur i Jain-templet på Shetrunjaya-højen nær Palitana, Gujarat, gengiver en danserinde, som er i færd med at binde bjælder om anklerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I den hinduistiske mytologi var Mahishasura en frygtelig dæmon, som truede gudernes magt, og ikke engang de mægtige guder Vishnu og Shiva kunne modstå truslen. Men så gik den stærke gudinde Durga i aktion. Ridende på sin løve angreb hun Mahishasura, som først tog skikkelse af en mægtig vandbøffel, derpå en løve. Durga huggede hans hoved af, men nu forandrede han sig til en elefant, hvorefter Durga huggede hans snabel af. Dæmonen kastede kæmpebjerge efter gudinden, men ikke desto mindre lykkedes det hende at dræbe ham med sit spyd.

 

 

Under højtiden Dassera, også kaldt Durga Puja, fejrer disse mennesker i byen Kullu, Himachal Pradesh, Durgas sejr over Mahishasura med musik og dans. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under det hinduistiske nytår danser denne mand foran et Hanuman-tempel i byen Charbhuja, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En gopura, også kaldt gopuram, er et indgangstårn, som fører ind til et hinduistisk tempel eller tempelkompleks. Sådanne tårne er normalt overdådigt udsmykkede med udskæringer. Nogle billeder af gopuram‘er vises på siderne Religion: Hinduisme, samt Indgange.

 

 

Skulpturerne på denne gopuram i Brihadisvara-templet, Thanjavur, Tamil Nadu, gengiver bl.a. dansere. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ung hindu-kvinde danser, Udaipur, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dette relief, som gengiver en dansende klovn, findes i et tempel på toppen af bjerget Vindyagiri, Sravanabelagola, Karnataka, tilegnet den jainistiske helgen Bahubali (Gomateswara). Dette tempel er nærmere beskrevet på siden Religion: Jainisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indonesien

 

 

Disse piger er iført festskrud til en danseopvisning ved en hinduistisk tempelfest nær Ubud, Bali. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En fortælling i det hinduistiske helte-epos Ramayana beretter, hvordan Sita, hustru til Rama, den 7. avatar (inkarnation) af den mægtige gud Vishnu, blev bortført af Ravana, en 10-hovedet og 20-armet dæmonkonge fra Sri Lanka. Hanuman, leder af en abehær, som støttede Rama, tog til Sri Lanka for at forhandle om Sitas frigivelse.

 

 

Denne scene fra den balinesiske Keçak-dans, også kaldt for Abedansen, viser Sita, som opfører en dans for Hanumans abehær. Danseren t.v. illuderer dæmonkongen Ravana. – Ubud, Bali. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Batak er en gruppe af nært beslægtede austronesiske folkeslag, bl.a. Karo, Pakpak, Simalungun, Toba, Angkola og Mandailing, som lever i et stort område i den nordlige del af Sumatra.

Flere billeder af Batak-folk kan studeres adskillige andre steder på denne hjemmeside, bl.a. under Folk: Børn verden rundt og Portrætter.

 

 

Batak-folk opfører en traditionel dans på øen Samosir, Toba-søen. Dukken i baggrunden bevæges, så den ‘danser’ i takt til musikken. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kina

 

 

Iført traditionelle dragter fremfører disse Nakhi-kvinder en dans, Lijiang, Yunnan-provinsen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malaysia

 

 

Punan-piger danser med vifter af næsehornsfuglefjer fastgjort til håndleddene, der bevæges graciøst i takt til musikken, Rajang-floden, Sarawak, Borneo. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne Iban-dreng danser, mens drengen i baggrunden spiller på et strengeinstrument, kaldt sapé, Kakus-floden, Sarawak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Myanmar

 

 

Disse friser på det buddhistiske Natji-tempel i Bagan viser dansende kvinder og en løve. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal

 

 

Teater-opvisning af nepalesiske stammedanse i Kathmandu, fra oven en Lakhey-dans; Tamang Selo-dansen; en Sherpa-dans; Jhankri-dansen (en shamanistisk helbredelsesdans); en Satar-dans; samt en Sarathi-dans. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Iført masker opfører shamaner en dans, Bhaktapur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Iført den traditionelle kvindedragt fejrer disse Thakali-kvinder det lokale nytår ved at opføre ‘Mødrenes Dans’, Marpha, Kali Gandaki-dalen, Annapurna. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sverige

 

 

Under den svenske midsommerfest danser folk ofte omkring en midsommerstang, som er dekoreret med løv og blomster og ofte med løvkranse hængende omkring stangen, eller, hvis stangen har en tværstiver og dermed danner et kors, med kranse bundet til denne stang. Folk danner cirkler og danser rundt om pælen, mens de synger traditionelle sange.

Midsommerstangen kom sandsynligvis til Sverige fra Tyskland i 1300- eller 1400-tallet.

 

 

Under midsommerfesten i Himmelsberga, Öland, danser folk omkring en udsmykket midsommerstang, iført egnsdragter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwan

 

Den dominerende religion i Taiwan er en unik blanding af buddhisme, kongfucianisme og daoisme, med elementer fra de animistiske religioner, der dominerede i Fjernøsten inden spredningen af disse trosretninger. Den er karakteriseret af et stort antal spektakulære og farverige højtider.

 

 

Under en daoistisk højtid på øen Siao Liouchou, sydlige Taiwan, opfører denne shaman en dans foran Samlong-templet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse mænd danser foran Samlong-templet, idet de illuderer en kamp. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mens han danser foran Samlong-templet, holder denne mand en stak falske pengesedler i hånden – en almindelig offergave i daoistiske templer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne mand opfører en dans foran et tempel i byen Dongshih, sydvestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I de fleste daoistiske optog deltager mænd med dekorerede ansigter, der optræder som djævlelignende, men godagtige væsener, kaldt Bajiajiang. Disse billeder viser Bajiajiang under forskellige daoistiske højtider. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse Bajiajiang danser foran et tempel i byen Donggang. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tongji (eller jitong) er personer, der ofte som et udtryk for anger påfører sig selv sår med knive, spyd, sværd eller køller med utallige pigge. Disse billeder viser tongji, som danser foran Song Bo Chin-templet, Ershuei (øverst), samt et tempel i Checheng. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse kvinder danser under et optog i landsbyen Dalinpo, nær Kaohshiung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under daoistiske højtider finder såkaldt dragedans og løvedans ofte sted foran templerne. En dragedans opføres af mange mænd, som ved hjælp af stænger bevæger et stort udsmykket klæde, til hvilket er fastgjort et dragehoved. Hovedets og klædets bevægelser illuderer perfekt en drags bugtende krop.

Som regel opføres en løvedans af to mænd under et spraglet klæde, der illuderer løvens krop, mens den forreste mand holder en løvemaske. En mere avanceret form for løvedans er den rene akrobatik, hvor to mænd, skjult under et løveklæde, springer rundt fra den ene lille metalplade til den anden, placeret på pæle, ofte i ret stor højde.

 

 

Dragedans, opført under Lantern Festival, Taitung. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Løvemaske, som bæres under løvedans, Kaohsiung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Løvedans opføres foran Fushing-templet i Xiluo (øverst), samt foran Samlong-templet på øen Siao Liouchou. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Løvedans opføres under under en højtid for modergudinden Mazu, Shingang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Akrobatisk løvedans på pæle under Mazu-højtiden, Shingang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Akrobatisk løvedans på pæle, Kaohsiung. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Thailand

 

 

Piger trænes i tempeldans, Wat Pho, Bangkok. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Zambia

 

Ungaerne er et Bantu-folk, der lever i de store Bangweulu-sumpe i det nordlige Zambia. En indgående beskrivelse af dette folk findes på siden Bøger: Hvor vandet møder himlen.

 

 

Unga-folk fester i landsbyen Bwalya Mponda, Ncheta Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dansende dyr

 

Traner er kendt for at opføre spektakulære danse, ledsaget af højlydt trompeteren. Tranedans kan forekomme på alle årstider, men mest i det tidlige forår, hvor nye par dannes. Dansen forstærker også båndene mellem han og hun hos etablerede par, der holder sammen hele livet.

Fuglene går rundt om hinanden, bukker, spreder vingerne ud og foretager yndefulde spring, som kan være meterhøje. De kaster ofte kviste, strå el. lign. op i luften og forsøger at gribe dem igen.

Under dansen ryster de to krontranearter (Balearica) hovedet, så den store, buskede fjerkrans rigtigt kommer til sin ret.

Tranedans afsluttes ofte med et såkaldt unison call, dvs. at hun og han trompeterer samtidigt.

 

 

Dansende traner (Grus grus), Hornborgasjön, Sverige. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dansende sorthalsede traner (Grus nigricollis), Cao Hai-søen, Guizhou-provinsen, Kina. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dansende grå krontraner (Balearica regulorum), Lake Bogoria, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tre arter af vadefugle har såkaldte dansepladser, hvor hannerne opfører skinkampe for at tiltrække hunnerne. En af disse arter er den mærkværdige brushane (Calidris pugnax), som er unik blandt vadefuglene, idet hannen i yngletiden er udstyret med en kæmpestor fjerkrave omkring halsen.

I begyndelsen af ynglesæsonen samles hannerne på en danseplads i et græsklædt område, og når en hun besøger pladsen, spadserer hun rundt og tager alle hannerne i øjesyn, inden hun vælger én af dem, som hun parrer sig med. Derpå forlader hun pladsen for på egen hånd at tage sig af redebygning, udrugning og ungepasning.

Hannerne af to andre vadefuglearter, tredækker (Gallinago media) og prærieløber (Calidris subruficollis), har også dansepladser.

 

 

Brushaner på en danseplads, naturreservatet Tipperne, Ringkøbing Fjord. En hun lægger an til landing. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mange hunde er intelligente og kan lære tricks. Denne ‘dansende’ hund blev observeret i Kathmandu, Nepal. – Hunden er beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadegøgler med en dansende rhesusabe (Macaca mulatta), Delhi, Indien. Denne abe er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Aber. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet september 2023)

 

(Senest opdateret april 2024)