Måltider og snacks verden rundt

 

 

Afghanistan

 

 

I Mellemøsten drikkes té normalt sort og stærk, med masser af sukker. Dette billede er fra Kandahar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Brunei

 

 

Denne mand parterer en rokke til føde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cambodia

 

 

Overdækket udendørs restaurant, Angkor Wat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Khmer-kvinde sælger brød, Siem Reap. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne lille Khmer-dreng drikker af en kokosnød, Angkor Wat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Khmer-pige sælger litchi-frugter (Litchi chinensis, t.v.) og andre frugter, Banteay Srey, Angkor. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Relief af marcherende Khmer-soldater, Bayon, Angkor Thom. Under marcheringen parterer mænd en hjort til mad. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Relief af Khmer-kvinder, der spiser ris med hænderne, Bayon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cameroun

 

 

På en biltur gennem Afrika i 1980 holder vi frokostrast i skoven sydøst for Ngaunderé, fra venstre mig, Steffen Madsen og Johnny Kristensen. Første del af denne tur er beskrevet på siden Rejse-episoder – Afrika 1980-81: Vanskelig rejse gennem Afrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chile

 

 

Lars Skipper får serveret et måltid i en vejrestaurant, La Caleta, Pan de Azucar Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lars Skipper anretter frokost, Valle del Encanto, Ovalle. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

‘Posada Oasis’, en landevejsrestaurant nord for Baquedano. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Comorerne

 

 

Disse småpiger i byen Moroni, Grande Comore, hjælper deres mor med at skrælle kogebananer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Costa Rica

 

 

Restaurant i den gamle markedsbygning, San José. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lars Skipper indtager frokost på en rasteplads nær et katolsk kapel, Cordillera de Guanacaste. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lars Skipper drikker té i vejkanten, nær El Dos de Tilarán, Cordillera de Tilarán. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en kanosejlads på Tortuguero-floden, Limón, indtager Lars Skipper frokosten stående, da vi ikke kunne finde en passende siddeplads. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
 

 

 

Danmark

 

 

Lars Skipper med en pandefuld stegte spiselige morkler (Morchella esculenta), Aarhus. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frokost ved Vrads Sande, Midtjylland, sommeren 1956, fra venstre min bror Leif, mig, min fætter Bruno, min kusine Jytte, min onkel Arne, min bror Per, min mor Elly, samt min moster Olga. (Foto Jens Christen Pedersen, copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Min bror Leifs konfirmation, september 1965, fra venstre min mor Elly, Leif, mig, min far Jens og min bror Per. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Komsammen ca. 1966, fra venstre min bror Per, min far Jens, min mor Elly, samt min onkel Arne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Til rødspættegilde hos opsynsmand Jens Klingenberg (t.v.) og hans kone Lise, Hirsholmene. Iøvrigt ses Jens Gregersen (i midten) og Jacob Funder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En ung Emil Krag Madsen plukker topskud af stor nælde (Urtica dioica) til suppe, Hestehaveskov, Rønde, Østjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lars Skipper laver aftensmad i Fanø Klitplantage. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Egypten

 

 

Uffe Gjøl Sørensen køber morgenmad fra en farvestrålende trækvogn, der er indrettet som madbiks, Cairo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Forenede Arabiske Emirater

 

 

Honningsalg i et supermarked, Dubai. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frankrig

 

 

Lars Skipper forbereder morgenmad i en vejkant, Col du Mt. Cenis, Franske Alper. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Grækenland

 

 

En iskold vind har medført, at Lars Skipper og jeg indtager vores frokost i læ bag et lille kapel nær Palaiochora, sydlige Kreta. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Guatemala

 

 

Bagels til salg, Todos Santos. Manden er iført rød-og-hvid-stribede bukser, som er typiske for denne by. En bagel er en cirkelformet kage, som oprindeligt opstod i de jødiske samfund i Polen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indien

 

 

Varm té, kaldt chai, er en umådeligt populær drik i Indien, drukket med rigelige mængder af mælk og sukker, og ofte krydret med kardemomme eller kanel. Her varmer en gadehandler i Bikaner, Rajasthan, mælk op til chai. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kort efter daggry sælger denne mand chai og kaffe på en strand nær Puri, Odisha (Orissa). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mine venner Ajai og Madhu Saxena spiser frokost på en landevejsrestaurant, Haryana. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Her skal Madhu og Ajai til at indtage frokosten under en kæmpemæssig presenning, Sarchu, Ladakh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Puri er en type friturestegte brød, som fremstilles af uhævet hvededejg. Disse mænd i Srinagar, Kashmir, bager kæmpestore puri’er. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ved hjælp af tænderne rykker denne lille dreng den ydre hårde skal af en sukkerrørsstængel, hvorpå han tygger dens hvide, søde indre. – Kokkare Belur, nær Mysore, Karnataka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Téhus, opført af sten og med en presenning som tag, Solang Nallah, Manali, Himachal Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Madlavning til et muslimsk bryllup, Lake Nagin, Kashmir. Dejgen blødgøres ved hjælp af en stor træhammer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en vandring i Great Himalayan Nationalpark, Himachal Pradesh, gør vi holdt for at spise frokost nær Rolla, Tirthan-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frokosten indtages sammen med mine ledsagere Madhu og Ajai Saxena, Ghumtarao, Great Himalayan Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

På en tur op gennem Sainj-dalen, Great Himalayan Nationalpark, giver en stor klippe ly for mandskabet, som tilbereder frokost. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne mand piller hvidløg under forberedelser til madlavning ved bredden af floden Bireth Nallah, Great Himalayan Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gouda-stammekvinder sælger dahi (yoghurt), Sabari-floden, Odisha (Orissa). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Folk køber morgenmad ved et lille gadekøkken, Delhi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Majs (Zea mays) er en af verdens vigtigste afgrøder, kun overgået af ris (Oryza sativa) og hvede (Triticum aestivum). Denne kvinde af Koya-folket støder majs til mel, Odisha (Orissa). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sukkerrørspresse til fremstilling af juice, tilsat krydderier og citronsaft, Amritsar, Punjab. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadehandler sælger slik, Kullu, Himachal Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne mand indtager et måltid under forberedelserne til et bryllup i landsbyen Sunderpur, mellem Dausa og Sawai Madhopur, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Her skal jeg netop til at nyde en papir-dosa, et tyndt, sprødt brød, fremstillet af en dej bestående af en gæret blanding af rismel og sorte bønner. Dertil serveres kokos-sauce og sambar, en stærk tamarinde-sauce med kartoffelstumper. – Karnataka, Sydindien. (Foto copyright © by Søren Lauridsen)

 

 

 

Kokke i arbejde i en landevejsrestaurant, Upshi, Ladakh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne stammekvinde på et marked i Kotpad, Odisha (Orissa), sælger en lokal delikatesse – myreæg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en mango-festival i Delhi i 2007 er forskellige typer af mangofrugter (Mangifera indica) udstillet, foruden lækkerier fremstillet af dem. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadehandlere laver morgenmad: pakora (grønsager dyppet i kikærtedejg og derpå stegt i olie) samt ringformede jelebi (en sød dejg, stegt i olie), Jaisalmer, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Små landevejsrestauranter, kaldt dhaba, neden for passet Rohtang La, Himachal Pradesh. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dhaba‘er, Bhubaneswar, Odisha (Orissa). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under to kamelsafarier i Thar-ørkenen, Rajasthan, gør vore kameldrivere ophold for at lave aftensmad. Mine oplevelser i Thar-ørkenen er beskrevet på siderne Rejse-episoder – Indien 1986: “Sir, ønsker De at se denne påfugl?”, samt Indien 2003: Kamelsafari i Thar-ørkenen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I landsbyen Khudi i Thar-ørkenen narrede vores mandskab Lotte Møller Pedersen, Niels Peter Andreasen og mig til at bestille et enormt måltid, som var dyrt, men meget lækkert. Denne hændelse er beskrevet på siden Rejse-episoder – Indien 1986: “Sir, ønsker De at se denne påfugl?” (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Asiatisk palmyrapalme (Borassus flabellifer) er hjemmehørende på det Indiske Subkontinent og i Indokina, med disjunkte bestande på Java og de Små Sundaøer. Dens frugt er spiselig og sød. En sukkerholdig saft, kaldt for toddy, kan udvindes af unge blomsterstande. Den gæres til palmevin eller til en stærk alkoholisk drik ved navn arrack. Den kan også koncentreres til en sød, hård substans, som i Indien kaldes for jaggery. Den anvendes som substitut for sukker. Palmevin konsumeres i enorme mængder i Indien og Sri Lanka.

 

 

Tapning af toddy fra en asiatisk palmyrapalme, Bodhgaya, Bihar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne handelsmand på cykel sælger snacks, som indeholder dahi (yoghurt), Odisha (Orissa). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Piger indtager deres måltid på fortovet, Bikaner, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ved denne gaderestaurant i Old Delhi sælges té og snacks. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Drikke-kokosnødder sælges i vejkanten, syd for Mysore, Karnataka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
 

 

Hajfinne-suppe betragtes som en lækker spise i kinesiske samfund verden rundt, og af denne grund er mange hajarter truet med udryddelse. Dette billede viser hajfinner, som tørres på stranden ved Kochi, Kerala. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en vandretur i Markha-dalen, Ladakh, nyder jeg en kop té, mens min guide og kok tilbereder frokost. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pyntede chana (kikærter) som morgenmad, Sonpur, Bihar. I baggrunden puri (fladbrød, stegt i olie, indtil de popper op). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frugtsaften af granatæbler (Punica granatum) er meget forfriskende, og den benyttes også som tilsætning til de alkoholiske drikke Grenadine og Campari, som får deres stærkt røde farve og bitre smag herfra.

Skal og saft af granatæble er et virksomt middel mod betændelse, idet de har et højt indhold af anti-oxidanter, og frugten er sandsynligvis et effektivt middel mod bryst-, tyktarms- og prostatakræft. Et udtræk af bladene er bakteriedræbende og smøres på sår. I ayurvedisk medicin anvendes den bitre skal mod dysenteri, i Vesten mod diarré.

I sin Flora Danica fra 1648 skriver den danske læge og botaniker Simon Paulli (1603-80): ”Oc Huem er der, som icke vel veed, at Granat-Æblis-Saft er it Alexipharmacon [et middel, som anvendes mod gift] oc ofuermaade got Raad for Hiertet oc Mafven, huilcke det corroborerer [styrker] oc styrcker udi heftige oc slemme smitsomme Siugdomme? Herfore bruger mand Saften eller Syrup aff Granate-Æble, saasom det der saare megit styrcker Hiertet, imod Blodsot, slemme oc smitsomme Febrer oc Kaalde-Siuger, Meslinge oc Børne-Pocker [skoldkopper]. Derforuden lærer ocsaa Sebicius [Melchior Sebicius (1578-1674), en tysk læge, som bl.a. skrev Herbarium Tragi-Germanicum], oc udi særdelished commenderer oc berømmer Saften eller Granat-Æble-Vijn imod Blodsot, besynderlig dersom gloendis Jern eller Staal blifuer sluckt der udi.”

Det danske navn er en noget klodset oversættelse af ordet pomegranate, der stammer fra fransk pomme (’æble’) og italiensk granata (’kastanjefarvet’). Arten var sandsynligvis oprindeligt hjemmehørende fra Iran mod øst til den vestlige del af Himalaya, men dyrkes vidt og bredt og er blevet naturaliseret bl.a. omkring Middelhavet og i Mellemøsten.

 

 

Granatæbler til salg, Uttarkashi, Uttarakhand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Et lille spisested på stranden, Puri, Odisha (Orissa). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indonesien

 

 

Kafferistning, nær Ubud, Bali. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En yndlingsret i Indonesien er babi guling (grillstegt pattegris), som her er serveret med ris, suppe og té, nær Tabanan, Bali. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en vandretur op ad Gunung Rinjani, Lombok, er vores kok Sutardi i færd med at lave mad. Bygningen er en platform, som benyttes i regnvejr. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en pause i sit salg af grønsager på et marked i Kintamani, Bali, får denne kvinde sig en bid mad. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Irak

 

 

Arabere indtager et måltid i ørkenen nær Dawaya: hrobes (fladbrød), stegt kylling, radiseblade og yogurt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Iran

 

 

Der renses radiser uden for en vejrestaurant i Alborz-bjergene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Island

 

 

Ib Krag Petersen i gang med madlavning, overvåget af sønnerne Magnus og Emil, Rauðanupur, nordlige Island. T.v. datteren Sofie. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Italien

 

 

Lars Skipper indtager morgenmaden i tåge, Passo di Valparola (2192 m), Dolomitterne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kina

 

 

På en kold forårsdag gør en grydefuld varme nudler godt! Judy og jeg er bænket omkring et bord med en glødende trækulsovn underneden, uden for et daoistisk tempel på Fung Shan (‘Føniks-bjerget’), nær Weining, Guizhou-provinsen, sammen med biologen Li Ching (nr. 2 fra venstre), Mrs. Li (t.v.) samt vores chauffør Uh Tao. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vort måltid ved Fung Shan: Nudler, bønner og chili (den mørke klump). Guizhou-provinsen er kendt for sine mange måder at tilberede chili på. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Stegte kager til salg, Qing Yen (‘Grøn Klippe’), Guiyang, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

På en busrejse i 1987 fra den nepalesiske grænse til Shigatse i Tibet gjorde vi holdt i byen Nyalam for at spise frokost i en bygning, der ved første øjekast lignede en militærbarak. Her fik vi serveret ris, stegte grønsager og grøn jasminté.

Dette var min første erfaring med kinesiske spisevaner, og de var i sandhed et nærmere studium værd. Med deres spisepinde skovlede folk ris ind i munden uden at bekymre sig om, at en del af den landede på bordet eller gulvet. Der blev smasket og ræbet, og afgnavede kyllingeben blev kastet over skulderen. Når en flok havde forladt et bord, lignede det og omgivelserne en slagmark.

 

 

Frokostrast i Nyalam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Guizhou-provinsen er berømt for sine mange chili-varieteter samt for en mængde forskellige anvendelser af dem. Dette billede viser kogte kartofler, skåret i skiver og dyppet i chilipulver. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Små restauranter i en gyde, Chengdu, Sichuan-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadekøkken, Guiyang, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kinesisk fiskemåltid, Lhasa, Tibet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Judy (t.v.), hendes bror Horng-i samt hans kollega Miss Li spiser morgenmad på en restaurant, Dali, Yunnan-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sammensæt selv dit måltid! – Diverse madvarer udstillet foran en restaurant i Dali. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kunsten at skære nudler i hånden, Duyun, Guizhou-provinsen. Bemærk den ‘flyvende’ nudel til venstre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lille pige spiser ris med pinde, Yangshuo, Guangxi Zhuang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frokost et eller andet sted i Guizhou-provinsen, fra venstre Judy, hendes bror Horng-i, hans kollega Miss Li, samt hans venner Mr. and Mrs. Bao. Vi fik serveret grillstegt hund. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Stegte grisefødder til salg, Guiyang, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kirgisien

 

 

En meget lille gaderestaurant i byen Karakol. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en vandring i Tien Shan-bjergene tilbereder vort russiske mandskab aftensmad i lejren, Mokroye-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Myriader af myg gør det nødvendigt at være iført en masse tøj under tilberedelsen af aftensmaden, Karakol-dalen. Bålet gøres ekstra røgfuldt for at fordrive myggene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Her spiser vi morgenmad blandt pletter af sne på en bjergeng, Kaska Su-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malaysia

 

 

Ris (Oryza sativa) er en af verdens vigtigste fødeplanter. Arten er udførligt beskrevet på siden Planteliv: Græsser. På dette billede støder Punan-piger på Borneo ris til mel i et stort trækar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kogte ti-armede blæksprutter til salg i en restaurant, Penang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Punan-stammemænd steger fisk i deres lejr ved Ba-floden, Sarawak, Borneo. (Photo copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Under en lang vandring gennem Borneos regnskov holder vi frokostrast ved Sungei-floden, fra venstre Elisabeth Souvignier, vore tre guider og mig. Denne vandring er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Borneo 1975: På kanotur med punan-stammefolk. (Foto Walter Souvignier, copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Myanmar

 

 

Der serveres snacks på en landevejsrestaurant, syd for Mount Popa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyldte pandekager tilberedes på et lille gadekøkken, Bagan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Børn køber is af en ismand på cykel, Bagan. En hvid pasta, kaldt thanaka, er smurt i børnenes ansigter. Denne pasta, som udvindes af grene fra et træ ved navn Murraya paniculata, holder huden glat og beskytter den mod den stærke sol. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I et gadekøkken i Bagan fremstiller denne unge mand samosas, tynde pandekager viklet omkring kartoffel-curry og derpå stegt i olie. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal

 

 

Sherpa-kvinder laver mad i deres køkken, Benkar, Khumbu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ung kvinde med bambusskud, indsamlet i skoven til føde, Banthanti, Annapurna. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadehandler sælger lækre litchi-frugter (Litchi chinensis), Malekhu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Søren Lauridsen og jeg spiser, hvad der var annonceret som ‘Danish pastry’, Kathmandu-dalen. Det mindede nu ikke meget om dansk wienerbrød! (Foto copyright © by Lotte Møller Pedersen)

 

 

 

Denne kvinde i landsbyen Chitre, Annapurna, viser fødeplanter, som er indsamlet i den omkringliggende skov: brøndkarse (Nasturtium officinale), samt unge bregner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Der brases kartofler, Tengboche, Khumbu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kvinde bager riskager, Besisahar, nedre del af Marsyangdi-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en buddhistisk højtid skænker denne kvinde chang (gæret hirse) op, så vi kan smage, Hanga Tham, Ilam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepalesisk måltid: Risflager, soyabønner, kartoffel-curry, gedekød og pickles, serveret med et glas rakshi (lokal spiritus), Betrawati, Trisuli-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

New Zealand

 

 

Judy og jeg nyder et velsmagende srilankansk måltid hos vore venner Theja og Sarath Bulathsinghala, Auckland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gæster på en restaurant ved Muriwai Beach har ikke spist op, så et par gråspurve (Passer domesticus) rydder op. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Niger

 

 

På denne lille gaderestaurant i Agadez spiste vi kogt maniok, serveret i en stærkt krydret sovs. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pakistan

 

 

Indsvøbt i et tæppe som værn mod kulden en vintermorgen venter denne gadesælger i sin minimale butik på kunder, som vil købe té eller cigaretter, Bahawalpur, Sind. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne mand former en chapati (et pandekage-lignende fladbrød, fremstillet af hvededejg), Zahirpur, Sind. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indisk brystbær (Ziziphus mauritiana), på urdu og hindi kaldt for ber, er en busk eller et mindre træ af vrietornfamilien (Rhamnaceae), som er blevet dyrket gennem mere end 4000 år. Frugten er velsmagende og spises tørret, kandiseret, kogt i retter, som pickles og som såkaldt ber-smør. Den er en vigtig ingrediens i visse kinesiske retter. Der laves også saft af den. Modne frugter tørres i solen, stødes og gemmes til brug på andre årstider. Frugten anvendes også medicinelt mod adskillige sygdomme.

 

 

Drenge sælger indiske brystbær som snacks langs vejen nær Sibi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Puerto Rico

 

 

Fortovscafé, San Juan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rusland

 

 

Gaderestaurant, Domodedovo, nær Moskva. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I 2011 tilbragte jeg 3 uger i Chukotka i det østlige Sibirien sammen med Jens Gregersen og Max Nitschke. Transport rundt i området fandt sted i et gammelt bæltekøretøj, ført af russeren Sasha. Denne interessante tur er beskrevet på siden Rejse-episoder – Sibirien 2011: Med bæltekøretøj gennem Chukotka.

 

 

Sasha fortalte os, at det er skik at skåle i vodka, efter at man på en rejse har krydset det første vandløb. Fra venstre Jens, Max og Sasha. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vi nyder vores aftensmad i det fri på Uglovaya-bjerget. Under opholdet i Chukotka var det lyst døgnet rundt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jeg laver chapati‘er (fladbrød), idet jeg anvender en tom vodkaflaske til at rulle dejgen ud, Schirnaya-bjergene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frokosten indtages på sandodden Kosa Ruskaya Koshka, fra venstre Sasha, Jens og Max. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Der skåles i vodka hos fyrpersonalet på Kosa Ruskaya Koshka, fra venstre Max (som holder et æg, der ifølge russerne skulle spises råt), Jens, Andrei, Sasha, Leonid samt en mand, som var blevet mishandlet af en bjørn. Leonids kone ville ikke fotograferes. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
 

 

 

Schweiz

 

 

Dette stavær i udkanten af en byggeplads fungerede som bord, mens Lars Skipper og jeg lavede mad, Col de la Croix, Valais. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Skotland

 

 

Trods regnvejr fortsætter Tim og Ruth Fison med at stege makreller (Scomber scombrus) over et lille bål på strandbredden, Loch Hourn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En skålfuld lækre ægte kantareller (Cantharellus cibarius), parate til at blive stegt, Loch Hourn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sri Lanka

 

Ledsaget af to srilankanske venner, Sarath, som er singaleser, og Siva, som er tamil, foretog jeg i 1975 en vandring gennem den store Wilpattu Nationalpark, der ligger langs Sri Lankas vestkyst. Denne vandring er beskrevet på siden Rejse-episoder – Sri Lanka 1975: På forbudte veje i Wilpattu.

 

 

En af dagene skulle vi gå 30 km, da vi havde lovet lokale parkbetjente at være ude af parken samme dag. På denne lange vandring tager Siva (t.v.), Sarath og jeg et velfortjent hvil, mens vi laver et meget simpelt måltid, bestående af kartofler kogt i beskidt vand fra en sø, og serveret med marmelade. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kokosskraberen er et af de vigtigste redskaber i et srilankansk køkken. Den består af et bræt med et påsat stykke jern, som er fladt og stærkt takket i den frie ende. På dette jern skrabes kopraen fra halverede kokosnødder i småstumper, som derefter presses for at få olien ud. Både olie og kopra koges med i curry-retterne. Den findelte kopra kan også spises rå, blandet med rå løg, citronsaft, salt og chilipulver. Denne blanding kaldes for sambol.

 

 

Jaya, en ung mand fra landsbyen Diggala, nær Panadura, anvender en kokosskraber. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kongekokosnødden er en gul varietet af den almindelige kokosnød (Cocos nucifera), som dyrkes i vid udstrækning i Sri Lanka, hvor den kaldes for thambili. Den indeholder mere og sødere saft end almindelige kokosnødder, og denne saft er en meget populær drik.

 

 

Denne singalesiske kvinde åbner en kongekokosnød ved hjælp af en stor kniv, Minuwangoda, nær Negombo. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne gadehandler i Colombo sælger lemonade fra en trækvogn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kusuma Fernando, som bor i landsbyen Diggala, nær Panadura, fremstiller indiapa, som er meget tynde nudler af rismel. De laves ved at presse den våde rismelsmasse gennem et rør med en mængde fine huller i enden. En passende portion presses ud på en lille flettet måtte. Disse måtter stables oven på hinanden og dampes i 4-5 minutter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Singalesisk kvinde laver té i en lille landevejsrestaurant, Ohiya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Judy spiser frokost sammen med guide og chauffør Roshan og Gayantha i en restaurant ved Belihul Oya-floden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne singalesiske kvinde laver velsmagende mad i sit primitive køkken, øst for Mahiyangana. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sverige

 

Det svenske udtryk fika anses for at være en omskrivning af ordet kaffi, og i begyndelsen var det kaffen, som var fika. Senere er ordets betydning ændret, så det nu betegner det at mødes og spise en smule sammen.
 

 

Mine venner Hans og Ann-Christine Lomosse anvender også ordet fika om at spise medbragt frokost i naturen. Her ses parret i Ottenby Lund, Öland (øverst), samt nær Kristvalla, nordvest for Kalmar, Småland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

På en kold forårsdag holder Søren Lauridsen (t.v.) og Svend Bugtrup frokostrast i reservatet Tiveden, Närke. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lars Skipper spiser frokost, Sandbyborg, Öland. Der var ingen bænke eller andet, der kunne benyttes som bord, så vi spiste simpelthen stående eller i hugsiddende stilling. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sydafrika

 

 

Min ven Hans Lomosse griller kød, Cape Town. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwan

 

 

Inden Taiwan blev invaderet af kinesiske folkeslag, strejfede de oprindelige malajiske stammefolk på denne ø rundt i skovene på jagt efter vildsvin og andre dyr. De elsker stadig helstegt gris, men i dag holder de tamsvin i stedet for at gå på jagt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I denne restaurant i Taichung serveres forskellige retter, bl.a. sprødristede kager, fremstillet af peberrod (Armoracia rusticana, forrest). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

At tilberede té er i kinesiske og japanske samfund blevet udviklet til en kunstart. Denne kvinde i Lugu anretter té på en stor bakke. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Slik – tørrede appelsinskaller (Citrus x sinensis) til salg, Lugang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ingefær (Zingiber officinale) blev på et meget tidligt tidspunkt importeret til Europa. Den var meget anvendt af romerne, men forsvandt næsten fra Europa efter Roms fald. I løbet af det 11. århundrede var ingefær dog atter en almindelig europæisk råvare, og dens brug i mad blev mere udbredt, da araberne og andre muslimer begyndte at udvide deres imperier. I 1500-tallet bragte spanierne ingefær til Jamaica, hvor de anlagde plantager, og gennem de følgende århundreder blev plantager anlagt i de fleste varme lande. I dag anvendes rhizomerne vidt og bredt som krydderi, specielt i asiatiske køkkener. Af de sprøde unge rhizomer fremstilles en række produkter, bl.a. pickles, slik, ingefærvin og ingefærkager.

 

 

Nyligt høstede rhizomer af ingefær, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tørrede kakiblommer (Diospyros kaki) betragtes som en delikatesse i Taiwan. På en udflugt til en kakiblomme-plantage i Xinpu hjælper disse skolebørn til med at skrælle frugterne, så de kan blive tørret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jiang Guo-chin nyder en is med kakiblomme-smag, Xinpu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Her skal Lars Skipper netop til at nyde et måltid, serveret på et bambus-bord, Jinshan, nordlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en daoistisk højtid, hvor modergudinden Mazu fejres, laver denne kvinde mad, som serveres for forbipasserende pilgrimme, Xingang (øverst). – Kvinder serverer frugt i byen Pitou (i midten). Den ene afbrænder falske penge som offergave til guderne. – Bespisning af pilgrimme i Pitou (nederst). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ligeledes under den årlige Mazu-festival serveres gratis måltider langs en pilgrimsrute nær Xiluo, vestlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under den daoistiske Boat Burning Festival, som afholdes til ære for sygdommenes gud Wang-yeh, har folk bragt offergaver til et tempel, bl.a. en hane og et grisehoved. – Siao Liouchou Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Under den samme højtid har disse kvinder bragt madkurve til stranden på Siao Liouchou. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Madkunst, formet i klæbrig ris, fra oven en hund, en tiger og en gris, Puli. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lars Skipper drikker morgenté i regnvejr ved vores lejrplads i en bevoksning af jerntræer (Casuarina), nær Taimali, østlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Restaurant, Fengyuan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kirsebær (øverst) og tomater, dækket med et lag sukker, sælges som slik, Lugang. Frugten t.v. er guava (Psidium guajava). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Flade hvedekager til salg, Lugang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne pige fremstiller riskager vha. damp, Anping. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Blæksprutter på spid, parate til at blive stegt, Lugang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Folk nyder saften fra kokosnødder, samt snacks, Longpan, Kenting Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kager, fremstillet af klæbrig ris, Jiufen, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Folk lærer at fremstille slik af smeltet sukker, Anping. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lars Skipper nyder et måltid, bestående af nudler, grønsager og dogan (fremstillet af soyabønner), Mandzou, sydlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Traditionelle bådformede hvedekager med fyld af kartofler, ærter og gulerødder, dækket med et ‘låg’, og derefter stegt, Anping. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Der fremstilles en slags pandekager med fyld af kandiserede jordnødder, Jiufen, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Typisk daoistisk tempelbrød. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vejsalg af grønsager og snacks, nær Dongshih, vestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Slikbutik, Jiufen, nordlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tanzania

 

 

I 1990 blev John Faldborg, Frederik Brammer, Torbjørn Eriksen og jeg af den danske afdeling af ICBP (International Council for Bird Preservation, i dag BirdLife International) udsendt til Tanzania for at undersøge fuglelivet i kystnære skove. Her bager John fladbrød i vores lejr i Litipo Forest. I baggrunden ses Frederik. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ristede majskolber er en populær spise verden rundt. Disse er til salg i vejkanten, nær Mbeya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Thailand

 

Udtrykket flydende marked angiver et marked, hvor handelsfolk sælger grønsager, frugt, færdiglavede retter og mange andre varer fra deres både, som de padler rundt. På disse billeder fra byen Damnoensaduak, nær Bangkok, sælges måltider og snacks, samt frugter som ananas, vindruer, rambutan (Nephelium lappaceum), mangostan (Garcinia mangostana), pompelmus (Citrus maxima), lime (Citrus aurantiifolia) og longan (Dimocarpus longan).

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Madbiks på gaden, Bangkok. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne thai-kvinde og hendes datter laver mad i deres diminutive landevejs-restaurant, Ranong. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne mand sælger stykker af jackfrugter (Artocarpus heterophyllus) fra en trækvogn, Bangkok. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tyrkiet

 

 

Denne gadehandler, som sælger simit (sprøde brødringe), tager en pause for at drikke té og snakke med en ven, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne mand har en høj stabel af simit til salg, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Udendørs restaurant, Izmir. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Isboder, på tyrkisk dondurmasi, Istanbul. Manden på det nederste billede ælter ismassen ved at spidde den på en pind og slynge den rundt. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En bager fremstiller lahmadjun (tyrkisk pizza), Fethiye. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Salg af ristede majskolber fra en farvestrålende trækvogn, Istanbul. Tamduen nederst t.h. håber sikkert på, at der falder lidt af til den. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tilberedelse af döner kebab (kød stegt på lodrette, roterende spyd), Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kaffemaskine uden for en café, Izmir. Bamsen hopper op og ned, idet den ‘holder’ på støderen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadesælger i Istanbul rister ægte kastanjer (Castanea sativa). Denne art er beskrevet på siden Natur: Mønstre i naturen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pølser til salg, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tyskland

 

 

Frokostrast ved Winningen, nær Koblenz, sommeren 1963, fra venstre mig, min bror Leif og min far Jens. I baggrunden vinmarker på skrænter langs Mosel-floden. (Foto Elly Halberg, copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

USA

 

 

Judy og vores ven Rosemary Mason spiser bagels og drikker kaffe, Old Portland, Maine. En bagel er en cirkelformet kage, som oprindeligt opstod i de jødiske samfund i Polen, men som i dag er en meget almindelig spise i USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lars Skipper drikker té, mens vi tørrer udstyr, nær Laytonville, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Campingplads i Red Rock Canyon State Park, med eroderede klinter, Mohave-ørkenen, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mexikansk gaderestaurant, San Diego, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under et frokostrast i Death Valley National Park, Californien, har Lars Skipper og jeg søgt skygge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rast i en lund af californisk platan (Platanus racemosa), Cleveland National Forest, nær Julian, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vietnam

 

 

Gademåltider, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Diverse mere eller mindre indbydende kødvarer, udstillet i en restaurant, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
 

 

 

Salg af drikkevarer, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Masser af frugt til salg ved bredden af Hoan Kiem-søen, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I stedet for at tale sammen, mens de venter på deres måltid, roder disse mennesker med deres mobiltelefoner, Hanoi. Denne vane har bredt sig som en steppebrand verden rundt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Zaire

 

På en bilrejse gennem Zaire i 1980 måtte vi gennem utallige prøvelser på grund af mudrede veje. Rejsen er beskrevet på siden Afrika 1980-81: Vanskelig rejse gennem Afrika.

 

 

Vi spiser frokost i vejkanten sammen med tyske venner og kan for en stund glemme alle vore prøvelser. Fra venstre Franz, Albert, Johnny, Gizela, Jürgen, Steffen og Wolfgang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Østrig

 

 

Disse stablede træstammer fungerede som bord, mens Lars Skipper og jeg lavede mad, Oberwölz, nær Sankt Peter am Kammersberg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Her gør Lars Skipper forberedelser til at lave aftensmad på en campingplads i Winklern, neden for Heiligenblut. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 
 
(Oprettet januar 2023)

 

(Senest opdateret februar 2024)