Måltider og snacks verden rundt
Afghanistan
I Mellemøsten drikkes té normalt sort og stærk, med masser af sukker. Dette billede er fra Kandahar, 21. april 1975. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Cambodia
Overdækket udendørs restaurant, Angkor Wat, 19. april 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Khmer-kvinde sælger brød, Siem Reap, 22. august 2010. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne lille Khmer-dreng drikker af en kokosnød, Angkor Wat, 20. april 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Khmer-pige sælger litchi-frugter (Litchi chinensis, t.v.) og andre frugter, Banteay Srey, Angkor, 21. april 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Relief af marcherende Khmer-soldater, Bayon, Angkor Thom. Under marcheringen parterer mænd en hjort til mad. – 23. august 2010. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Relief af Khmer-kvinder, der spiser ris med hænderne, Bayon. – 23. august 2010. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Cameroun
På en tur gennem Afrika holder vi frokostrast i skoven sydøst for Ngaunderé, fra venstre mig, Steffen Madsen og Johnny Kristensen, 29. november 1980. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Chile
Restaurant, La Caleta, Pan de Azucar Nationalpark, 10. januar 2011. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lars Skipper anretter frokost, Valle del Encanto, Ovalle, 16. januar 2011. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
‘Posada Oasis’, en landevejsrestaurant nord for Baquedano, 11. januar 2011. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Comorerne
Disse småpiger i byen Moroni, Grande Comore, hjælper deres mor med at skrælle kogebananer, 17. december 1988. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Costa Rica
Restaurant i den gamle markedsbygning, San José, 3. februar 2012. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Danmark
Frokost ved Vrads Sande, Midtjylland, fra venstre min bror Leif, mig, min fætter Bruno, min kusine Jytte, min onkel Arne, min bror Per, min mor Elly, samt min moster Olga, sommeren 1956. (Foto Jens Christen Pedersen, copyright © by Kaj Halberg)
Min bror Leifs konfirmation, fra venstre min mor Elly, Leif, mig, min far Jens og min bror Per, september 1965. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Komsammen, fra venstre min bror Per, min far Jens, min mor Elly, samt min onkel Arne, ca. 1966. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Til rødspættegilde hos opsynsmand Jens Klingenberg (t.v.) og hans kone Lise, Hirsholmene. Iøvrigt ses Jens Gregersen (i midten) og Jacob Funder. – 23. maj 2017. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En ung Emil Krag Madsen plukker topskud af stor nælde (Urtica dioica) til suppe, Hestehaveskov, Rønde, Østjylland, 15. juni 1995. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Egypten
Uffe Gjøl Sørensen køber morgenmad fra en farvestrålende trækvogn, der er indrettet som madbiks, Cairo, 9. marts 1999. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Frankrig
Lars Skipper forbereder morgenmad i en vejkant, Col du Mt. Cenis, Franske Alper, 6. juli 2017. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Grækenland
En iskold vind har medført, at Lars Skipper og jeg indtager vores frokost i læ bag et lille kapel nær Palaiochora, sydlige Kreta, 19. april 2019. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Guatemala
Bagels til salg, Todos Santos, 31. oktober 1998. Manden er iført rød-og-hvid-stribede bukser, som er typiske for denne by. En bagel er en cirkelformet kage, som oprindeligt opstod i de jødiske samfund i Polen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indien
Varm té, kaldt chai, er en umådeligt populær drik i Indien, drukket med rigelige mængder af mælk og sukker, og ofte krydret med kardemomme eller kanel. Her varmer en gadehandler i Bikaner, Rajasthan, mælk op til chai, 26. januar 1994. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kort efter daggry sælger denne mand chai og kaffe på en strand nær Puri, Odisha (Orissa), 12. december 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mine venner Ajai og Madhu Saxena spiser frokost på en landevejsrestaurant, Haryana, 30. august 2014. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her skal Madhu og Ajai til at indtage frokosten under en kæmpemæssig presenning, Sarchu, Ladakh, 7. september 2014. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Téhus, opført af sten og med en presenning som tag, Solang Nallah, Manali, Himachal Pradesh, 1. september 2014. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Madlavning til et muslimsk bryllup, Lake Nagin, Kashmir, 27. oktober 1997. Dejgen blødgøres ved hjælp af en stor træhammer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under en vandring i Great Himalayan Nationalpark, Himachal Pradesh, gør vi holdt for at spise frokost nær Rolla, Tirthan-dalen, 14. juni 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Frokosten indtages sammen med mine ledsagere Madhu og Ajai Saxena, Ghumtarao, Great Himalayan Nationalpark, 16. juni 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På en tur op gennem Sainj-dalen, Great Himalayan Nationalpark, giver en stor klippe ly for mandskabet, som tilbereder frokost, 21. juni 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne mand piller hvidløg under forberedelser til madlavning ved bredden af floden Bireth Nallah, Great Himalayan Nationalpark, 23. juni 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gouda-stammekvinder sælger dahi (yoghurt), Sabari-floden, Odisha (Orissa), 1. december 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Folk køber morgenmad ved et lille gadekøkken, Delhi, 30. juli 2000. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Majs (Zea mays) er en af verdens vigtigste afgrøder, kun overgået af ris (Oryza sativa) og hvede (Triticum aestivum). Denne kvinde af Koya-folket støder majs til mel, Odisha (Orissa), 30. november 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gadehandler sælger slik, Kullu, Himachal Pradesh, 23. oktober 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne mand indtager et måltid under forberedelserne til et bryllup i landsbyen Sunderpur, mellem Dausa og Sawai Madhopur, Rajasthan, 23. februar 1978. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her skal jeg netop til at nyde en papir-dosa, et tyndt, sprødt brød, fremstillet af en dej bestående af en gæret blanding af rismel og sorte bønner. Dertil serveres kokos-sauce og sambar, en stærk tamarinde-sauce med kartoffelstumper. – Karnataka, Sydindien, februar 2003. (Foto copyright © by Søren Lauridsen)
Kokke i arbejde i en landevejsrestaurant, Upshi, Ladakh, 14. august 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne stammekvinde på et marked i Kotpad, Odisha (Orissa), sælger en lokal delikatesse – myreæg, 2. december 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under en mango-festival i Delhi i 2007 er forskellige typer af mangofrugter (Mangifera indica) udstillet, foruden lækkerier fremstillet af dem. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Gadehandlere laver morgenmad: pakora (grønsager dyppet i kikærtedejg og derpå stegt i olie) samt ringformede jelebi (en sød dejg, stegt i olie), Jaisalmer, Rajasthan, 18. januar 2003. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Små landevejsrestauranter, kaldt dhaba, neden for passet Rohtang La, Himachal Pradesh, 9. oktober 1997. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Dhaba‘er, Bhubaneswar, Odisha (Orissa), 23. januar 1998. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under to kamelsafarier i Thar-ørkenen, Rajasthan, gør vore kameldrivere ophold for at lave aftensmad, 2. marts 1991 (øverst) og 18. januar 2003. Mine oplevelser i Thar-ørkenen er beskrevet på siderne Rejse-episoder – Indien 1986: “Sir, ønsker De at se denne påfugl?”, samt Indien 2003: Kamelsafari i Thar-ørkenen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
I landsbyen Khudi i Thar-ørkenen narrede vores mandskab Lotte Møller Pedersen, Niels Peter Andreasen og mig til at bestille et enormt måltid, som var dyrt, men meget lækkert. Denne hændelse er beskrevet på siden Rejse-episoder – Indien 1986: “Sir, ønsker De at se denne påfugl?” – 17. januar 1986. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tapning af palmesaft til fremstilling af palmevin, kaldt toddy, Bodhgaya, Bihar, 16. november 1997. Palmevin konsumeres i enorme mængder i Indien og Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Handelsmand på cykel sælger snacks, som indeholder dahi (yoghurt), Odisha (Orissa), 25. november 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hajfinne-suppe betragtes som en lækker spise i kinesiske samfund verden rundt, og af denne grund er mange hajarter truet med udryddelse. Dette billede viser hajfinner, som tørres på stranden ved Kochi, Kerala, 14. december 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under en vandretur i Markha-dalen, Ladakh, nyder jeg en kop té, mens min guide og kok tilbereder frokost, 28. august 1982. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pyntede chana (kikærter) som morgenmad, Sonpur, Bihar. I baggrunden puri (fladbrød, stegt i olie, indtil de popper op). – 13. november 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Frugtsaften af granatæbler (Punica granatum) er meget forfriskende, og den benyttes også som tilsætning til de alkoholiske drikke Grenadine og Campari, som får deres stærkt røde farve og bitre smag herfra.
Skal og saft af granatæble er et virksomt middel mod betændelse, idet de har et højt indhold af anti-oxidanter, og frugten er sandsynligvis et effektivt middel mod bryst-, tyktarms- og prostatakræft. Et udtræk af bladene er bakteriedræbende og smøres på sår. I ayurvedisk medicin anvendes den bitre skal mod dysenteri, i Vesten mod diarré.
I sin Flora Danica fra 1648 skriver den danske læge og botaniker Simon Paulli (1603-80): ”Oc Huem er der, som icke vel veed, at Granat-Æblis-Saft er it Alexipharmacon [et middel, som anvendes mod gift] oc ofuermaade got Raad for Hiertet oc Mafven, huilcke det corroborerer [styrker] oc styrcker udi heftige oc slemme smitsomme Siugdomme? Herfore bruger mand Saften eller Syrup aff Granate-Æble, saasom det der saare megit styrcker Hiertet, imod Blodsot, slemme oc smitsomme Febrer oc Kaalde-Siuger, Meslinge oc Børne-Pocker [skoldkopper]. Derforuden lærer ocsaa Sebicius [Melchior Sebicius (1578-1674), en tysk læge, som bl.a. skrev Herbarium Tragi-Germanicum], oc udi særdelished commenderer oc berømmer Saften eller Granat-Æble-Vijn imod Blodsot, besynderlig dersom gloendis Jern eller Staal blifuer sluckt der udi.”
Det danske navn er en noget klodset oversættelse af ordet pomegranate, der stammer fra fransk pomme (’æble’) og italiensk granata (’kastanjefarvet’). Arten var sandsynligvis oprindeligt hjemmehørende fra Iran mod øst til den vestlige del af Himalaya, men dyrkes vidt og bredt og er blevet naturaliseret bl.a. omkring Middelhavet og i Mellemøsten.
Granatæbler til salg, Uttarkashi, Uttarakhand, 4. april 2008. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Et lille spisested på stranden, Puri, Odisha (Orissa), 12. december 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indonesien
Kafferistning, nær Ubud, Bali, 15. januar 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En yndlingsret i Indonesien er babi guling (grillstegt pattegris), som her er serveret med ris, suppe og té, nær Tabanan, Bali, 8. december 2015. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Under en vandretur op ad Gunung Rinjani, Lombok, er vores kok Sutardi i færd med at lave mad. Bygningen er en platform, som benyttes i regnvejr. – 5. december 2012. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Under en pause i sit salg af grønsager på et marked i Kintamani, Bali, får denne kvinde sig en bid mad, 26. marts 1985. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Irak
Arabere indtager et måltid i ørkenen nær Dawaya: hrobes (fladbrød), stegt kylling, radiseblade og yogurt, 23. december 1977. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Island
Ib Krag Petersen i gang med madlavning, overvåget af sønnerne Magnus og Emil, Rauðanupur, nordlige Island, 21. juni 1999. T.v. datteren Sofie. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Italien
Lars Skipper indtager morgenmaden i tåge, Passo di Valparola (2192 m), Dolomitterne, 5. juli 2016. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kina
På en kold forårsdag gør en grydefuld varme nudler godt! Judy og jeg er bænket omkring et bord med en glødende trækulsovn underneden, uden for et daoistisk tempel på Fung Shan (‘Føniks-bjerget’), nær Weining, Guizhou-provinsen, sammen med biologen Li Ching (nr. 2 fra venstre), Mrs. Li (t.v.) samt vores chauffør Uh Tao. – 12. marts 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vort måltid ved Fung Shan: Nudler, bønner og chili (den mørke klump). Guizhou-provinsen er kendt for sine mange måder at tilberede chili på. – 12. marts 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Stegte kager til salg, Qing Yen (‘Grøn Klippe’), Guiyang, Guizhou-provinsen, 19. marts 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På en busrejse fra den nepalesiske grænse til Shigatse i Tibet gjorde vi holdt i byen Nyalam for at spise frokost i en bygning, der ved første øjekast lignede en militærbarak. Her fik vi serveret ris, stegte grønsager og grøn jasminté.
Dette var min første erfaring med kinesiske spisevaner, og de var i sandhed et nærmere studium værd. Med deres spisepinde skovlede folk ris ind i munden uden at bekymre sig om, at en del af den landede på bordet eller gulvet. Der blev smasket og ræbet, og afgnavede kyllingeben blev kastet over skulderen. Når en flok havde forladt et bord, lignede det og omgivelserne en slagmark.
Frokostrast i Nyalam, 18. juni 1987. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Små restauranter i en gyde, Chengdu, Sichuan-provinsen, 27. juli 1987. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gadekøkken, Guiyang, Guizhou-provinsen, 4. april 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kinesisk fiskemåltid, Lhasa, Tibet, 19. juli 1987. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Judy (t.v.), hendes bror Horng-i samt hans kollega Miss Li spiser morgenmad på en restaurant, Dali, Yunnan-provinsen, 9. april 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sammensæt selv dit måltid! – Diverse madvarer udstillet foran en restaurant i Dali, 9. april 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kunsten at skære nudler i hånden, Duyun, Guizhou-provinsen. Bemærk den ‘flyvende’ nudel til venstre. – 18. april 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lille pige spiser ris med pinde, Yangshuo, Guangxi Zhuang, 5. august 1987. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Frokost et eller andet sted i Guizhou-provinsen, fra venstre Judy, hendes bror Horng-i, hans kollega Miss Li, samt hans venner Mr. and Mrs. Bao. Vi fik serveret grillstegt hund. – 5. april 2007. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Stegte grisefødder til salg, Guiyang, Guizhou-provinsen, 19. marts 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kirgisien
En meget lille gaderestaurant i byen Karakol, 18. august 1999. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under en vandring i Tien Shan-bjergene tilbereder vort russiske mandskab aftensmad i lejren, Mokroye-dalen, 11. august 1999. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Myriader af myg gør det nødvendigt at være iført en masse tøj under tilberedelsen af aftensmaden, Karakol-dalen. Bålet gøres ekstra røgfuldt for at fordrive myggene. – 13. august 1999. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her spiser vi morgenmad blandt pletter af sne på en bjergeng, Kaska Su-dalen, 15. august 1999. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Malaysia
Denne mand parterer en rokke til føde, Brunei, Borneo, 5. december 1984. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ris (Oryza sativa) er en af verdens vigtigste fødeplanter. Arten er udførligt beskrevet på siden Planteliv: Græsser. På dette billede støder Punan-piger på Borneo ris til mel i et stort trækar, 22. marts 1975. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kogte ti-armede blæksprutter til salg i en restaurant, Penang, 21. februar 1985. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under en lang vandring gennem Borneos regnskov holder vi frokostrast ved Sungei-floden, fra venstre Elisabeth Souvignier, vore tre guider og mig, 26. marts 1975. Denne vandring er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Borneo 1975: På kanotur med punan-stammefolk. (Foto Walter Souvignier, copyright © by Kaj Halberg)
Myanmar
Der serveres snacks på en landevejsrestaurant, syd for Mount Popa, 17. januar 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fyldte pandekager tilberedes på et lille gadekøkken, Bagan, 18. januar 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Børn køber is af en ismand på cykel, Bagan. En hvid pasta, kaldt thanaka, er smurt i børnenes ansigter. Denne pasta, som udvindes af grene fra et træ ved navn Murraya paniculata, holder huden glat og beskytter den mod den stærke sol. – 22. januar 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I et gadekøkken i Bagan fremstiller denne unge mand samosas, tynde pandekager viklet omkring kartoffel-curry og derpå stegt i olie, 25. januar 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nepal
Sherpa-kvinder laver mad i deres køkken, Benkar, Khumbu, 14. juni 2010. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung kvinde med bambusskud, indsamlet i skoven til føde, Banthanti, Annapurna, 24. maj 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gadehandler sælger lækre litchi-frugter (Litchi chinensis), Malekhu, 3. juni 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Søren Lauridsen og jeg spiser, hvad der var annonceret som ‘Danish pastry’, Kathmandu-dalen, April 1991. Det mindede nu ikke meget om dansk wienerbrød! (Foto copyright © by Lotte Møller Pedersen)
Denne kvinde i landsbyen Chitre, Annapurna, viser fødeplanter, som er indsamlet i den omkringliggende skov: brøndkarse (Nasturtium officinale), samt unge bregner, 23. maj 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Der brases kartofler, Tengboche, Khumbu, 16. april 1987. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kvinde bager riskager, Besisahar, nedre del af Marsyangdi-dalen, 29. april 1995. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under en buddhistisk højtid skænker denne kvinde chang (gæret hirse) op, så vi kan smage, Hanga Tham, Ilam, 6. februar 1998. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nepalesisk måltid: Risflager, soyabønner, kartoffel-curry, gedekød og pickles, serveret med et glas rakshi (lokal spiritus), Betrawati, Trisuli-dalen, 27. september 2009. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
New Zealand
Judy og jeg nyder et velsmagende srilankansk måltid hos vore venner Theja og Sarath Bulathsinghala, Auckland, 16. august 2019. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gæster på en restaurant ved Muriwai Beach har ikke spist op, så et par gråspurve (Passer domesticus) rydder op, 17. august 2019. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Niger
På denne lille gaderestaurant i Agadez spiste vi kogt maniok, serveret i en stærkt krydret sovs, 15. november 1980. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pakistan
Indisk brystbær (Ziziphus mauritiana), på urdu og hindi kaldt for ber, er en busk eller et mindre træ af vrietornfamilien (Rhamnaceae), som er blevet dyrket gennem mere end 4000 år. Frugten er velsmagende og spises tørret, kandiseret, kogt i retter, som pickles og som såkaldt ber-smør. Den er en vigtig ingrediens i visse kinesiske retter. Der laves også saft af den. Modne frugter tørres i solen, stødes og gemmes til brug på andre årstider. Frugten anvendes også medicinelt mod adskillige sygdomme.
Drenge sælger indiske brystbær som snacks langs vejen nær Sibi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Puerto Rico
Fortovscafé, San Juan, 4. februar 2000. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Schweiz
Dette stavær i udkanten af en byggeplads fungerede som bord, mens Lars Skipper og jeg lavede mad, Col de la Croix, Valais, 30. juni 2017. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sri Lanka
Kokosskraberen er et af de vigtigste redskaber i et srilankansk køkken. Den består af et bræt med et påsat stykke jern, som er fladt og stærkt takket i den frie ende. På dette jern skrabes kopraen fra halverede kokosnødder i småstumper, som derefter presses for at få olien ud. Både olie og kopra koges med i curry-retterne. Den findelte kopra kan også spises rå, blandet med rå løg, citronsaft, salt og chilipulver. Denne blanding kaldes for sambol.
Jaya, en ung mand fra landsbyen Diggala, nær Panadura, anvender en kokosskraber, 2. november 1974. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kongekokosnødden er en gul varietet af den almindelige kokosnød (Cocos nucifera), som dyrkes i vid udstrækning i Sri Lanka, hvor den kaldes for thambili. Den indeholder mere og sødere saft end almindelige kokosnødder, og denne saft er en meget populær drik.
Denne singalesiske kvinde har åbnet en kongekokosnød ved hjælp af en stor kniv, Minuwangoda, nær Negombo, 26. marts 2015. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kusuma Fernando, som bor i landsbyen Diggala, nær Panadura, fremstiller indiapa, som er meget tynde nudler af rismel. De laves ved at presse den våde rismelsmasse gennem et rør med en mængde fine huller i enden. En passende portion presses ud på en lille flettet måtte. Disse måtter stables oven på hinanden og dampes i 4-5 minutter. – 5. november 1976. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Singalesisk kvinde laver té i en lille landevejsrestaurant, Ohiya, 30. marts 2015. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Judy spiser frokost sammen med guide og chauffør Roshan og Gayantha i en restaurant ved Belihul Oya-floden, 29. marts 2015. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne singalesiske kvinde laver velsmagende mad i sit primitive køkken, øst for Mahiyangana, 22. januar 1983. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sverige
Egentlig betyder ‘fika’ på svensk at drikke kaffe med kanelboller til, men mine venner Hans og Ann-Christine Lomosse anvender det samme udtryk om at spise medbragt frokost i naturen. Her ses parret i Ottenby Lund, Öland, 13. august 2014 (øverst), samt nær Kristvalla, nordvest for Kalmar, Småland, 18. august 2015. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
På en kold forårsdag holder Søren Lauridsen (t.v.) og Svend Bugtrup frokostrast i reservatet Tiveden, Närke, 22. april 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lars Skipper spiser frokost, Sandbyborg, Öland, 12. august 2015. Der var ingen bænke eller andet, der kunne benyttes som bord, så vi spiste simpelthen stående eller i hugsiddende stilling. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sydafrika
Min ven Hans Lomosse griller kød, Cape Town, 18. september 1993. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Taiwan
Inden Taiwan blev invaderet af kinesiske folkeslag, strejfede de oprindelige malajiske stammefolk på denne ø rundt i skovene på jagt efter vildsvin og andre dyr. De elsker stadig helstegt gris, men i dag holder de tamsvin i stedet for at gå på jagt. – 6. januar 2008. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
At servere té er i kinesiske og japanske samfund blevet udviklet til en kunstart. Denne kvinde i Lugu anretter té på en stor bakke, 26. april 2012. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Slik – tørrede appelsinskaller (Citrus x sinensis) til salg, Lugang, 14. august 2010. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ingefær (Zingiber officinale) blev på et meget tidligt tidspunkt importeret til Europa. Den var meget anvendt af romerne, men forsvandt næsten fra Europa efter Roms fald. I løbet af det 11. århundrede var ingefær dog atter en almindelig europæisk råvare, og dens brug i mad blev mere udbredt, da araberne og andre muslimer begyndte at udvide deres imperier. I 1500-tallet bragte spanierne ingefær til Jamaica, hvor de anlagde plantager, og gennem de følgende århundreder blev plantager anlagt i de fleste varme lande. I dag anvendes rhizomerne vidt og bredt som krydderi, specielt i asiatiske køkkener. Af de sprøde unge rhizomer fremstilles en række produkter, bl.a. pickles, slik, ingefærvin og ingefærkager.
Nyligt høstede rhizomer af ingefær, Taichung, 10. februar 2004. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Taiwanesisk måltid, serveret på et bambus-bord, Jinshan, 9. april 2014. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tørrede kakiblommer (Diospyros kaki) betragtes som en delikatesse i Taiwan. På en udflugt til en kakiblomme-plantage i Xinpu hjælper disse skolebørn til med at skrælle frugterne, så de kan blive tørret, 23. oktober 2012. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Jiang Guo-chin nyder en is med kakiblomme-smag, Xinpu, 23. oktober 2012. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Madkunst: Hund formet i klæbrig ris, Puli, 7. december 2008. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Thailand
Udtrykket flydende marked angiver et marked, hvor handelsfolk sælger grønsager, frugt, færdiglavede retter og mange andre varer fra deres både, som de padler rundt. På disse billeder fra byen Damnoensaduak, nær Bangkok, sælges måltider og snacks, samt frugter som ananas, vindruer, rambutan (Nephelium lappaceum), mangostan (Garcinia mangostana), pompelmus (Citrus maxima), lime (Citrus aurantiifolia) og longan (Dimocarpus longan). – 6. december 2005.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Madbiks på gaden, Bangkok, 5. januar 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne thai-kvinde og hendes datter laver mad i deres diminutive landevejs-restaurant, Ranong, 31. januar 1975. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne mand sælger stykker af jackfrugter (Artocarpus heterophyllus) fra en trækvogn, Bangkok, 5. januar 2007. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tyrkiet
En bager fremstiller lahmadjun (tyrkisk pizza), Fethiye, 30. maj 2006. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Salg af majskolber fra en farvestrålende trækvogn, Istanbul, 3. maj 2018. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På dette billede får jeg demonstreret tilberedelsen af döner kebab (kød stegt på lodrette, roterende spyd) i en gaderestaurant i Istanbul, 18. maj 2006. (Foto Judy Chiang, copyright © by Kaj Halberg)
Tyskland
Frokostrast ved Winningen, nær Koblenz, fra venstre mig, min bror Leif og min far Jens. I baggrunden vinmarker på skrænter langs Mosel-floden. – Sommeren 1963. (Foto Elly Halberg, copyright © by Kaj Halberg)
USA
Judy og vores ven Rosemary Mason spiser bagels og drikker kaffe, Old Portland, Maine, 2. april 2016. En bagel er en cirkelformet kage, som oprindeligt opstod i de jødiske samfund i Polen, men som i dag er en meget almindelig spise i USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lars Skipper drikker té, mens vi tørrer udstyr, nær Laytonville, Californien, 28. februar 2013. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Campingplads i Red Rock Canyon State Park, med eroderede klinter, Mohave-ørkenen, Californien, 4. marts 2013. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mexikansk gaderestaurant, San Diego, Californien, 15. marts 2013. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under et frokostrast i Death Valley National Park, Californien, har Lars Skipper og jeg søgt skygge, 4. marts 2013. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rast i en lund af californisk platan (Platanus racemosa), Cleveland National Forest, nær Julian, Californien, 10. marts 2013. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Østrig
Disse stablede træstammer fungerede som bord, mens Lars Skipper og jeg lavede mad, Oberwölz, nær Sankt Peter am Kammersberg, 28. juni 2016. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her gør Lars Skipper forberedelser til at lave aftensmad på en campingplads i Winklern, neden for Heiligenblut, 30. juni 2016. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
(Oprettet januar 2023)