Jernbaneflora

 

 

Vegetation har erobret denne nedlagte jernbane nær den lille by San Cataldo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Planter har indtaget et nedlagt jernbanespor i Nyborg, bl.a. draphavre (Arrhenatherum elatius), rød svingel (Festuca rubra), vild kørvel (Anthriscus sylvestris), gråbynke (Artemisia vulgaris), blød storkenæb (Geranium molle), eng-gedeskæg (Tragopogon pratensis), mælkebøtte (Taraxacum officinale), lancetbladet vejbred (Plantago lanceolata), en burre-art (Arctium), hvidkløver (Trifolium repens) og almindelig skovranke (Clematis vitalba). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mange planter har tilpasset sig et liv langs jernbaner, hvor de finder et fristed – i hvert fald for en periode, indtil manden med sprøjten eller buskrydderen kommer forbi.

 

 

Taiwan 2014b
Jernbanespor langs Jiancing Historiske Sti, Taiwan, bevokset med mosser, bregner og andre planter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Oprindeligt var Jiancing Line Lumber Transportation Track i det østlige Taiwan omkring 5,5 km langt. Som navnet fortæller, blev sporet konstrueret for at bringe tømmer ud fra Taipingshan-bjergene, hvoraf hovedparten i dag er fredet under navnet Taipingshan National Forest Recreation Area.

Jiancing Historiske Sti blev anlagt langs rester af denne gamle jernbanelinje. Foruden selve sporene kan man se slisker, sporskifter, vognaksler, samt forladte arbejderhuse.

Navnet jiancing betyder ‘ser solen’. Det er muligvis opstået, fordi dette område ofte er skjult i tåge, og at se solen bryde gennem tågen kunne være en lettelse.

 

 

Amaranthaceae Amarantfamilien

 

Amaranthus viridis Slank amarant
Det oprindelige udbredelsesområde for denne art, der også kaldes grøn amarant, er ukendt, og i dag er den udbredt i de fleste varmere egne af kloden.

Blade såvel som frø er spiselige og udgør en fødekilde i mange egne af verden, og i Indien anvendes arten i traditionel ayurvedisk medicin.

 

 

Krybende form af slank amarant, voksende ved et hegn, Long Bien Railway Station, Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Apiaceae Skærmplanter

 

Ferula communis Kæmpefennikel
Denne store plante forekommer i to typer, én som er giftig for husdyr, samt en ugiftig, Unge stængler og blomsterstande var et fødeemne i Oldtidens Rom, og det er stadig tilfældet i Marokko. Arten findes i Middelhavsområdet, Arabien og det østlige Afrika, mod syd til Tanzania.

Andre billeder af denne imponerende plante kan ses på siden Hyldest til farven gul.

 

 

Her er kæmpe-fennikel spiret langs en nedlagt jernbane, San Cataldo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Asteraceae Kurvplanter

 

Artemisia vulgaris Gråbynke
Gråbynke findes i de fleste tempererede områder af Europa og Asien, samt i Nordafrika og Alaska. I andre egne af Nordamerika er den blevet naturaliseret. Oprindeligt voksede denne art i græsklædte områder og på sandstrande, men da landbruget opstod, spredtes den nemt til markerne, hvor den i dag betragtes som et besværligt ukrudt.

I Kina anvendes den til tider som substitut for A. argyii til fremstilling af moxa, der er meget benyttet i traditionel kinesisk medicin.

 

 

Gråbynke, Skanderborg Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium arvense Agertidsel
Denne livskraftige plante findes i de fleste tempererede områder af Eurasien. Den er tillige blevet indslæbt til mange andre egne af kloden, hvor den mange steder er et yderst besværligt ukrudt. Allerede i 1863 udsatte Videnskabernes Selskab en prisopgave for at belyse artens forhold her i landet med henblik på at bekæmpe den. Resultatet viste, at en stor tidsel kan producere omkring 80 kurve på en sæson, og da hver kurv i gennemsnit indeholder 120 blomster, bliver resultatet omkring 10.000 frø fra blot én plante! Artens invasive natur er beskrevet på siden Natur: Invasive arter.

Den kan kendes fra andre tidsler på de ret små purpurfarvede, violette eller lyserøde (sjældent hvide) kurve, som er 1-2 cm i tværmål. Artsnavnet er latin og betyder ‘vokser på marker’.

 

 

Agertidsel og farve-gåseurt (Cota tinctoria), Københavns Hovedbanegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Agertidsel med frøstande, Aarhus Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium vulgare Horsetidsel
Denne umådeligt tornede plante er vidt udbredt i størsteparten af Europa, i Nordafrika, samt i det vestlige Asien, mod øst til Yenisei-floden. Den er også blevet indslæbt mange andre steder, bl.a. Nordamerika og Australien, hvor den ofte betragtes som et invasivt ukrudt.

Horsetidsel er toårig. Første år sætter den en bladroset, som overvintrer og den følgende sommer vokser op til en indtil 1,5 m høj stængel med et væld af smukke røde blomsterkurve. På trods af dens formidable panser af torne er arten blevet valgt til Skotlands nationalblomst, og et af dens engelske navne er Scottish thistle (’skotsk tidsel’). Andre væsener, som elsker denne plante, omfatter honningbier, humlebier og sommerfugle, der æder nektaren, og forskellige finker, bl.a. stillits (Carduelis carduelis), tornirisk (Linaria cannabina) og grønirisk (Chloris chloris), der holder meget af dens frø.

 

 

Horsetidsel, Ringsted Banegård. I baggrunden ses canadisk bakkestjerne (Erigeron canadensis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cota tinctoria Farve-gåseurt
Denne plante, som førhen blev kaldt for Anthemis tinctoria, minder om den velkendte gul okseøje (Glebionis segetum), men kan straks kendes på de snitdelte blade. Det latinske artsnavn betyder ‘anvendt til farvning’, afledt af tingo (‘at dyppe i farve’).

Arten er udbredt fra England og Norge mod øst til det østlige Sibirien, mod syd til Middelhavet, Jordan, Iran og Centralasien, voksende på mager jord, såsom sandede marker og ryddepladser.

 

 

Farve-gåseurt, Københavns Hovedbanegård. På det øverste billede ses tillige gærde-valmue (Papaver dubium), agertidsel (Cirsium arvense), gråbynke (Artemisia vulgaris) og den rødlige form af stinkende storkenæb (Geranium robertianum var. rubricaule). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Erigeron canadensis Canadisk bakkestjerne
Denne art, som nogle autoriteter på latin kalder for Conyza canadensis, er vildtvoksende i Nordamerika og dele af Mellemamerika, men er blevet indslæbt til store dele af verden, hvor den mange steder er blevet et yderst besværligt ukrudt, specielt i Europa og Australien, men også i Nordamerika, hvor den jo er hjemmehørende.

Den foretrækker uforstyrrede jorder og er specielt et problem i nyanlagte plantager, hvor den modstår sprøjtemidler og kan blive op til 3 m høj. Den berøver således de nyplantede træer lys og næring.

Et af artens amerikanske navne er horsetail fleabane (’hestehale-loppedræber’). Planten indeholder en olie med en terpentinagtig lugt, som efter sigende skulle jage lopper bort. Et andet populært navn er bloodstanch (’blodstandsende’), et navn den har fået af urtelæger, som hævder, at et ekstrakt af blade og blomster virker dæmpende på blødninger i lunger og spiserør.

 

 

Canadisk bakkestjerne, Ringsted Banegård (øverst), samt Skanderborg Station. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hypochaeris radicata Almindelig kongepen
Denne art, af nogle autoriteter kaldt for Hypochoeris radicata, er vildtvoksende i størsteparten af Europa samt i den nordlige del af Afrika, men er blevet indført til mange andre egne af kloden. Dens engelske navn cat’s-ear (‘katteøre’) hentyder til de stive hår på bladene, der er blevet sammenlignet med hårene på en kats ører.

 

 

Almindelig kongepen, voksende sammen med den røde form af stinkende storkenæb (Geranium robertianum var. rubricaule) og eng-gedeskæg (Tragopogon pratensis) (begge forrest), samt draphavre (Arrhenatherum elatius), Københavns Hovedbanegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig kongepen, Nyborg Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jacobaea vulgaris Eng-brandbæger
Denne art, tidligere kaldt for Senecio jacobaea, er udbredt i hele Europa, mod syd til Nordafrika og Tyrkiet, og derfra mod øst til Ural-bjergene og Centralasien. Den er tillige blevet indslæbt til mange andre steder og betragtes ofte som et uønsket ukrudt, specielt på grund af dens giftige virkning på græssende kvæg og heste. Den vokser sædvanligvis i tørre, græsklædte områder og andre åbne steder.

To af artens engelske folkenavne er stinking willie og mare’s fart (‘hoppe-fis’), hvilket sigter til bladenes ubehagelige lugt.

 

 

Eng-brandbæger, Københavns Hovedbanegård. De øvrige planter er gråbynke (Artemisia vulgaris) og draphavre (Arrhenatherum elatius). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lactuca muralis Skov-salat
Denne plante, af nogle autoriteter kaldt Mycelis muralis, er hjemmehørende i størsteparten af Europa, det nordvestlige Afrika, samt det vestlige Asien, mod øst til Kaukasus, hvor den vokser op til en højde af ca. 2300 m. Den er også blevet naturaliseret i Nordamerika og New Zealand. Dens foretrukne voksested er skove, men den kan også findes i åbne områder, bl.a. skovlysninger, på bymure og stengærder, samt langs jernbaner.

Det latinske artsnavn kommer af latin murus (’mur’).

 

 

Skov-salat vokser mellem jernbanespor på Horsens Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lactuca serriola Tornet salat
Denne art har navn efter en række torne langs midternerven på bladets underside, og fine torne findes også i bladranden. Det er en stor plante, som under gunstige vilkår kan blive op til 2 m høj. Bladene er meget variable, fra helrandede til dybt snitdelte. Planten har en svagt ubehagelig lugt.

Den er hjemmehørende i Europa, Nordafrika og tempererede egne af Asien, og den er tillige blevet naturaliseret andre steder. Den vokser langs strande, veje og jernbaner, samt som markukrudt.

Et folkenavn på arten er kompasplante. Bladene på dens hovedstængel er orienteret nord-syd, hvorved de får mindst sollys midt på dagen, men udnytter det svagere morgen- og aftenlys maksimalt.

Iøvrigt blev arten navngivet to gange af den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78), i 1756 som L. serriola og i 1763 som L. scariola, afledt af latin escarius (‘spiselig’). Det første navn var sandsynligvis en skrivefejl, som Linné så rettede i 1763, men ifølge nomenklatur-reglerne har det først publicerede navn prioritet.

Navnet scariola blev anvendt af englænderne ihvertfald så langt tilbage som i 1400-tallet. Ifølge Oxford Dictionary udtalte en kilde: “Wylde letus hat feldman clepyn Skariole.” (“Vild salat har markmænd (bønder) kaldt for Skariole”).

 

 

Tornet salat, Ringsted Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lapsana communis Haremad
Denne plante, som kan blive op til 1,2 m høj, er hjemmehørende fra Europa mod øst til det centrale Sibirien, mod syd til det nordlige Afrika, Iran og Pakistan, men er blevet forvildet andre steder, bl.a. Nordamerika og Australien.

Den vokser i skove og levende hegn, langs veje og jernbaner, samy i brakmarker. Unge blade er spiselige, kogt som spinat eller spist rå i salater.

På engelsk har denne plante det mærkelige navn nipplewort (‘brystvorteurt’). Det stammer fra 1600-tallet, hvor ordet nipple blev betragtet som værende ekvivalent til ordet papillaris, afledt af latin papilla (‘brystvorte’). I Tyskland hævdede tilhængere af Signaturlæren, at planten kunne anvendes til behandling af flækkede brystvorter, da blomsterkurvene som unge minder om brystvorter.

 

 

Haremad ved nedlagt jernbane, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Matricaria discoidea Skive-kamille
Skive-kamille er hjemmehørende i Nordamerika samt det nordøstlige Asien, mod syd til Hokkaido, Japan. I dag er den imidlertid blevet indslæbt til de fleste andre egne af verden, hvor den er et almindeligt ukrudt i åbne områder. På engelsk kaldes arten bl.a. for pineapple weed, idet den udsender en ananasagtig duft, når den knuses.

 

 

Skive-kamille, Nyborg Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Senecio vernalis Vår-brandbæger
Som dens navn fortæller, kommer denne art frem ret tidligt på året. Den var oprindeligt hjemmehørende i Sydøsteuropa og Mellemøsten, men blev indslæbt til det øvrige Europa i løbet af 1700- og 1800-tallet, formodentlig med frøblandinger. I Danmark blev den først bemærket i 1858, og i dag er den meget almindelig overalt i landet, specielt på magre jorder. Den betragtes som et ondartet ukrudt i græs-, kløver- og lucernemarker.

Det mærkelige navn brandbæger skyldes, at svøbbladene omkring kurven hos nogle arter i slægten har sort spids.

 

 

Vår-brandbæger, Københavns Hovedbanegård. Der ses tillige en række andre planter, bl.a. tandfri vårsalat (Valerianella locusta), mælkebøtte (Taraxacum officinale), følfod (Tussilago farfara), græsarten blød hejre (Bromus hordeaceus), samt sommer-anemone (Anemone sylvestris). Sidstnævnte er forvildet fra en have, da den ikke vokser vildt i Danmark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Senecio viscosus Klæbrig brandbæger
Følgende citat giver et levende indtryk af den stærke klæbrighed hos denne art: “Klæbrig brandbæger har karakteristiske kirtelhår, som udskiller en substans, der er lige så klæbrig som fluepapir, og sidst på sommeren udgør den et værre rod, med alt det støv, sand, små insekter, hår, fjer, dunede frø (bl.a. dens egne), karamelpapir, og guderne må vide hvad ellers, som hænger fast i den.(Kilde: luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/sticky-groundsel)

Arten var oprindeligt vildtvoksende i Syd- og Centraleuropa samt i det vestlige Asien. I Danmark indvandrede den i begyndelsen af 1800-tallet, indslæbt til havne med skibenes ballast af jord. Den har siden bredt sig betydeligt, især langs jernbaner, og i 1900-tallet er den også blevet naturaliseret i bl.a. Finland, Canada og USA.

 

 

Klæbrig brandbæger, Aarhus Banegård. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sonchus asper Ru svinemælk
En stovt plante, der kan blive indtil 1,2 m høj, men oftest er langt lavere. Stænglen er ofte rødlig. Bladene er meget variable, ovale, spatelformede eller elliptiske, op til 13 cm lange og 5 cm brede, helrandede eller uregelmæssigt snitdelte, med tornet rand, basis med en stor, tilbagebøjet, øre-lignende flig, der omfatter stænglen. Kurvene er relativt få, op til 2,5 cm i tværmål, arrangeret i en åben endestillet klynge. Randkroner er talrige, stærkt gule, skivekroner mangler.

Denne art stammer formodentlig fra Middelhavsområdet, men er blevet naturaliseret de fleste steder i verden. I Nepal anvendes en pasta af planten som salve på sår og bylder. Den indsamles også som foder, og unge planter koges som grønsag.

Slægtsnavnet er en latiniseret form af ordet sonkhos, som er betegnelsen på svinemælk i Antikkens Grækenland, mens det latinske artsnavn betyder ‘grov’ eller ‘ru’, hvilket sigter til de tornede blade. Det danske navn hentyder til, at svin gerne æder disse planter, samt til deres hvide saft.

 

 

Ru svinemælk, Silkeborg Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sonchus oleraceus Almindelig svinemælk
Denne art er sandsynligvis hjemmehørende i Europa og det vestlige Asien, men er spredt til de fleste andre egne af kloden. I mange lande betragtes den som invasiv, fx i Australien, hvor den er et meget besværligt ukrudt i afgrøder. Den kendes nemt på sine svagt tornede, snitdelte blade.

Det videnskabelige artsnavn kommer af latin oleris (’spiselig’). Unge blade kan spises som salat eller koges som spinat.

Andre billeder af denne art kan ses på siden Planteliv: Byens planteliv.

 

 

Jylland 2013-15
På dette billede vokser almindelig svinemælk langs et spor på Aarhus Banegård. Den røde plante i baggrunden er den røde form af stinkende storkenæb (Geranium robertianum var. rubricaule), mens den grønne plante er musevikke (Vicia cracca). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tanacetum vulgare Rejnfan
Denne plante er vidt udbredt i Eurasien, fra England og Spanien mod øst til Stillehavet, og fra subarktiske områder mod syd til Middelhavet, Tyrkiet, Tibet og Japan. Den var førhen meget benyttet i folkemedicinen, men anvendes i dag mest til plantefarvning.

Det danske navn er en forvanskning af plantens tyske navn, rainfarn, hvilket betyder sådan noget som ‘en bregne der vokser langs markskel’, hvor ‘bregne’ hentyder til bladenes overfladiske lighed med bregneblade.

 

 

Rejnfan, Aarhus Banegård. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taraxacum officinale Mælkebøtte
En allestedsnærværende plante i Europa, også langs jernbaner, og den er blevet indslæbt til de fleste andre egne af kloden. Arten er udførligt beskrevet på siden Planteliv: Planter i folketro og digtning.

 

 

Mælkebøtte, Alvesta Banegård, Sydsverige. På billedet ses også unge planter af almindelig svinemælk (Sonchus oleraceus) (t.v. for mælkebøtten) samt tornet salat (Lactuca serriola) (øverst t.v.). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tussilago farfara Følfod
Følfod er hjemmehørende i subarktiske og tempererede egne af Eurasien og Nordafrika, men er blevet forvildet mange steder i Nordamerika.

Det videnskabelige slægtsnavn kommer af latin tussis (’hoste’) og hentyder til bladenes anvendelse mod hoste. Navnene følfod og hovblad hentyder til bladets form. Da bladene er langt mindre end hos de nært beslægtede arter af hestehov (Petasites), der af den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78) også blev kaldt Tussilago, måtte følfod nøjes med diminutivet.

 

 

Blade af følfod, samt draphavre (Arrhenatherum elatius), Aarhus Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Balsaminaceae

 

Impatiens parviflora Småblomstret balsamin
Denne plantes oprindelige udbredelsesområde er sandsynligvis Centralasien, men den er blevet forvildet mange andre steder. Den betragtes som et uønsket art i mange lande, da den ofte fortrænger de oprindelige planter i fugtige og skyggefulde skove.

Bladene er spiselige efter kogning, mens frøene kan spises rå eller tilberedt. Medicinsk har arten været anvendt til behandling af vorter, ringorm og forbrændinger af nælder, samt mod kløe i hovedbunden.

Slægtsnavnet, af latin im– (‘uden’) og patiens (‘tålmodighed’), såvel som forstavelsen spring-, sigter til disse planters frøspredning. Under frugtmodningen opbygges en spænding inde i frøbælgen, som, når den er moden, ‘eksploderer’ ved berøring, hvorved frøene spredes i temmelig stor afstand fra moderplanten.

Navnet balsamin skyldes faktisk en fejltolkning. Det blev taget fra det latinske navn på flittiglise (Impatiens balsamina), som blev bragt til Europa i 1500-tallet af portugiserne. Oprindeligt var ordet balsamine et græsk navn på en uidentificeret plante med en æterisk olie, afledt af balsamon (‘balsam’), som på hebraisk betyder ‘krydderi’ eller ‘parfume’.

 

 

Småblomstret balsamin, Københavns Hovedbanegård. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Boraginaceae Rubladfamilien

 

Myosotis arvensis Mark-forglemmigej
Denne art er hjemmehørende i Europa og Asien, men er blevet naturaliseret andre steder, bl.a. New Zealand og Nordamerika, hvor den nogle steder optræder invasivt. I Danmark er den meget almindelig. Den er et meget besværligt ukrudt på marker, da dens frø kan bevare spireevnen i op til 30 år.

 

 

Mark-forglemmigej, Nyborg Banegård. Der ses også kølle-valmue (Papaver argemone) og tornet salat (Lactuca serriola). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Brassicaceae Korsblomstfamilien

 

Alliaria petiolata Løgkarse
Denne art, som er vildtvoksende i Eurasien og Nordafrika, har ekspanderet kraftigt i de sidste 50 år, formodentlig gavnet af det øgede kvælstofnedfald.

Omkring 1860 blev den indført til USA som krydderurt, og siden har den spredt sig til de fleste amerikanske stater, samt Canada. Dens naturlige fjender i Den Gamle Verden, såsom svampe og insekter, er ikke til stede i Nordamerika, og artens frøproduktion er derfor meget større end normalt. Den har invaderet utallige skove, hvor den er i stand til at dominere bundfloret, hvorved den udkonkurrerer mange lokale plantearter. Den er opført som et uønsket ukrudt i mindst ni amerikanske stater.

 

 

Blade af løgkarse, Nyborg Banegård. T.h. ses burre-snerre (Galium aparine). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Arabidopsis arenosa Sandkarse
Denne art er hjemmehørende i Centraleuropa, fra Frankrig mod øst til Letland og Ukraine, og fra Danmark mod syd til Norditalien og Makedonien. Hos os er den vildtvoksende på Møns og Stevns Klinter, men kan ses indslæbt andre steder. I Sverige er den meget almindeligt forvildet og er især blevet spredt langs jernbanerne.

 

 

Sandkarse, Alvesta Banegård, sydlige Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Barbarea vulgaris Almindelig vinterkarse
I dag er denne gulblomstrede plante meget almindelig de fleste steder i Danmark, specielt på ryddepladser og langs veje og jernbaner. Men den er faktisk en relativt ny borger i vores natur, idet den blev indslæbt til landet engang i 1700-tallet fra dens oprindelige voksesteder i det sydlige Europa, Nordafrika og Mellemøsten. Den er også blevet forvildet mange andre steder kloden rundt, bl.a. Island, Nordamerika og Australien.

Slægtsnavnet kommer af det middelalderlige navn på arten, herba Sanctae Barbarae (’Sankt Barbaras urt’). Den hellige Barbara blev betragtet som minearbejderes og artilleristers skytshelgen, og da vinterkarse blev anset for at være en god sårheler, blev den opkaldt efter hende.

Ifølge legenden var Barbara datter af en rig hedensk mand, som levede i det 3. årh. Hendes fader holdt hende indespærret i et tårn for at beskytte hende mod omverdenens fristelser. Hun omvendte sig imidlertid i hemmelighed til den kristne tro og nægtede at gifte sig med den mand, som hendes fader havde udvalgt.

Før han drog ud på en længere rejse, beordrede faderen en badstue opført til hende i nærheden af tårnet, men under hans fravær fik Barbara tre vinduer sat i bygningen, som symbol på Treenigheden, i stedet for de planlagte to. Da faderen vendte tilbage, fortalte hun ham, at hun havde omvendt sig til kristendommen. Han slæbte hende foran provinsens magistrat, men selv om hun blev grusomt torteret, nægtede hun at frasige sig sin tro.

Om natten blev hendes fængsel badet i lys, og hver morgen var hendes sår helet. Fakler, der blev holdt hen til hende for at brændemærke hende, gik ud. Til slut blev hun halshugget, og hendes egen fader udførte henrettelsen. Som straf blev han ramt af et lyn, og hans krop blev fortæret af flammerne.

Barbara blev begravet af en kristen, og hendes grav blev et sted, hvor mirakler hændte. I bogen Reisebeschreibung nach Arabien und andern umliegenden Ländern (Gloyer und Oldshausen, Hamburg, 1837, på dansk Rejsebeskrivelse fra Arabien og andre omkringliggende lande, Forlaget Vandkunsten, 2004, oversat af Hans Christian Fink), skriver den tyske kartograf og matematiker Carsten Niebuhr, at han fik forevist hendes grav i landsbyen Karmelis, nær Mosul, nordlige Irak, i 1766. Nogle nærliggende ruiner skulle efter sigende have været hendes faders palads.

 

 

Almindelig vinterkarse, Alvesta Banegård, sydlige Sverige. En lille mælkebøtte (Taraxacum officinale) ses t.h. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Campanulaceae Klokkeblomstfamilien

 

Campanula rapunculoides Ensidig klokke
Ensidig klokke er hjemmehørende i Sydeuropa og det vestlige Asien, og den er blevet naturaliseret i Nordamerika, hvor den betragtes som et invasivt ukrudt, der fordriver andre plantearter. Den ligner adskillige andre arter af klokkeblomster, men kan kendes på sin lange, ensidige blomsterstand. Rodknolden er spiselig med en pastinak-lignende smag. Førhen blev unge blade anvendt som salat i Norden.

Denne plante vokser i ret åbne, delvis skyggede områder, såsom skovkanter, vejrabatter, hække og langs jernbaner, og den er et almindeligt ukrudt i haver, hvilket fremgår af dens folkelige navn havepest. På hjemmesiden haveabc.dk/20/havepest kan man læse følgende: Så snart havepesten viser sig i haven, må den omgående fjernes. Den skal graves op med rod og rodknolde. Den mindste stump giver mulighed for en ny plante.”

Andre arter af klokkeblomst er beskrevet på siderne Planteliv: Flora i Alperne og Pyrenæerne, samt Hyldest til farven blå.

 

 

Her vokser ensidig klokke op ad et hegn omkring Alvesta Jernbanestation, Sydsverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Caprifoliaceae Gedebladfamilien

 

Valerianella locusta Tandfri vårsalat
Denne lille enårige plante er hjemmehørende i Europa, det vestlige Asien, samt det nordlige Afrika, hvor den vokser på ryddepladser og langs jernbaner. Den dyrkes tillige almindeligt flere steder og optræder ofte som ukrudt på marker. I Nordamerika er den blevet forvildet fra dyrkning mange stader.

 

 

Tandfri vårsalat er meget almindelig på Nyborg Banegård. På det øverste billede ses tillige kølle-valmue (Papaver argemone) og tofrøet vikke (Vicia hirsuta). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Caryophyllaceae Nellikefamilien
 
Cerastium fontanum Almindelig hønsetarm
Denne art, der bliver op til 45 cm høj, er udbredt fra Grønland, Island og Skandinavien mod syd til Middelhavet, og den er også blevet indslæbt til bl.a. Himalaya, Japan og størsteparten af Nordamerika. Den vokser langs veje og stier, i haver, samt som markukrudt. I Danmark er den almindelig i hele landet.

Slægtsnavnet er afledt af græsk keras (‘horn’), hvilket hentyder til de hornformede kapsler, der rager frem fra bægeret. Det mærkelige navn hønsetarm hentyder til, at stænglerne hos disse planter har så sejt styrkevæv og ledningsstrenge, at hvis man trækker en stængel over, hænger der gerne et lille stykke af disse ud fra brudstedet – ikke ulig en hønsetarm.

 

 

Almindelig hønsetarm, Københavns Hovedbanegård. Den lille grønne plante er almindelig firling (Sagina procumbens). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sagina procumbens Almindelig firling
Denne lille plante er hjemmehørende fra hele Europa mod øst til det centrale Sibirien, mod syd til Nordafrika, Iran og Xinjiang, men er blevet indslæbt til mange andre egne af verden. Den er almindelige på brakmarker og langs veje, og den har også tilpasset sig et liv i byer.

 

 

Almindelig firling, Københavns Hovedbanegård. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Spergularia rubra Mark-hindeknæ
Denne art er vildtvoksende i størstedelen af Europa, mod øst gennem Sibirien til Stillehavskysten, mod syd til det nordlige Afrika, Ethiopien, Arabien, Xinjiang og det nord-østlige Kina, men er blevet indslæbt til mange andre egne af verden. Den er almindelig på brakmarker og langs veje, og den er også indvandret til byer.

 

 

Mark-hindeknæ, Skanderborg Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Convolvulaceae Snerlefamilien
Et stort antal medlemmer af denne familie er omtalt på siden Planteliv: Snerler.

 

Calystegia sepium Gærdesnerle
Denne art, opdelt i 9 underarter, har en meget stor udbredelse i den nordlige tempererede zone, i mindre grad i den sydlige tempererede zone.

Stænglen slynger sig omkring planter eller andet, mod uret, og kan nå en længde af op til 3 m. Bladene er spredte, matgrønne på oversiden, blegere på undersiden, pilformede, helrandede, indtil 10 cm lange og 7 cm brede, blomster trompetformede, indtil 7 cm lange, hvide hos de fleste underarter, men hvide og lyserøde hos en amerikansk underart, americana, som meget ligner den dyrkede havesnerle (C. pulchra). Den er udbredt tværs over den sydlige del af Canada og i den østlige halvdel af USA, mens andre underarter findes længere vestpå.

På grund af sin frodige vækst betragtes gærdesnerle mange steder som en skadelig plante.

Artsnavnet er latin og betyder ‘findes i hække’, hvilket sigter til et af artens foretrukne voksesteder. Den danske forstavelse gærde hentyder til et andet af dens voksesteder.

 

 

Gærdesnerle ved en nedlagt jernbane, Nyborg. Cikorie (Cichorium intybus) ses i øverste højre hjørne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Convolvulus arvensis Agersnerle
Denne art er hjemmehørende i tempererede og subtropiske egne i den Gamle Verden, fra Irland mod øst til det østlige Sibirien, samt fra Skandinavien og Sibirien mod syd til det nordlige Afrika, Indien og Indokina. Den er blevet indslæbt til mange andre egne af verden, hvor den nemt bliver naturaliseret og mange steder er blevet invasiv. Mere herom findes på siden Natur: Invasive arter.

Mens de fleste snerler slynger sig omkring andre planter, ses agersnerle ofte krybende langs jordoverfladen. Den er uhyre almindelig i Danmark. Artsnavnet er afledt af latin arvus (‘dyrket’), således ‘vokser på dyrkede marker’.

 

 

Agersnerle, Alvesta Banegård, sydlige Sverige. T.v. ses kruset skræppe (Rumex crispus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Agersnerle, observeret langs en nedlagt jernbane i Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dryopteridaceae Mangeløvfamilien

 

Dryopteris filix-mas Almindelig mangeløv
Denne bregne er vidt udbredt i subarktiske og tempererede områder på den nordlige halvkugle.

I Middelalderen kendte man til anvendelse af roden mod indvoldsorm i Norden. Roden blev tørret og brændt, og asken blev indtaget mod blæresten. ”Og det hjælper visselig, thi mange Bønder ved Dalum Kloster er hjulpet med samme Raad.” Rodsaften blev anvendt mod brandsår. Den danske urtelæge Henrik Smid (ca. 1495-1563) anbefaler den pulveriserede rod mod spoleorm, efter at man har spist hvidløg. Han fortsætter: ”men Kvinder maa ikke bruge dette Middel, thi Roden gør dem ufrugtsommelige og har ogsaa andre Udyder, hvilke ikke er sømmelige at beskrive.”

I 1855 fastslår den schweiziske apoteker M. Peschier, at man ved at opløse unge bladskud af almindelig mangeløv i svovlholdig æter og anvende denne opløsning mod bændelorm, hver gang slog parasitterne ihjel. (Kilde: M. Peschier 1855. Bibliothèque Universelle de Genève, bd. 30, s. 205)

Den knuste rodstængel har samme virkning. På grund af rodstænglens giftighed benyttes mangeløv i dag kun, hvor alternative midler er utilstrækkelige. Et afkog af rodstænglen har også været benyttet mod visse svampeinfektioner.

 

 

Dette eksemplar af almindelig mangeløv er spiret et meget usædvanligt sted, i en revne i en mur på Københavns Hovedbanegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fabaceae Ærteblomstfamilien

 

Anthyllis vulneraria Almindelig rundbælg
En meget variabel art med talrige underarter og intermediære former. Alene i Europa forekommer mindst 24 underarter, hvoraf nogle måske er selvstændige arter.

En flerårig plante med oprette eller opstigende stængler, varierende fra 5 cm høje dværgformer til buskagtige urter, op til 40 cm høje. Grundbladene består ofte kun af et endestillet elliptisk småblad, indtil 8 cm langt, de øvrige småblade, 1-4 par, er meget mindre eller mangler helt. Stængelbladene har 2-4 par småblade, ovale, elliptiske eller lancetformede, de sidestillede op til 2,5 cm lange og 8 mm brede, det endestillede indtil 6 cm langt og 2 cm bredt, afrundet.

Blomsterstanden er et kompakt hoved med talrige blomster, indtil 1,9 cm lange, gyldengule hos de fleste underarter, undertiden hvidlige, orange eller røde. Bægeret er opsvulmet, med uens tænder i randen og dækket af hvide hår. Bælgen er oval, håret, mørk, med blot et enkelt frø.

Denne art er udbredt i hele Europa, mod øst til Ural-bjergene, mod syd til det nordlige Afrika og Iran, med en isoleret forekomst i det ethiopiske højland. Den vokser i tørre græsklædte områder og i klitter, langs veje og diger, samt i andre forstyrrede områder, helst på kalkholdig jord, fra lavlandet op til omkring 3000 meters højde.

Artsnavnet er afledt af latin vulnus (‘sår’), hvilket sigter til artens tidligere anvendelse til behandling af sår. Den blev også benyttet mod hoste.

 

 

Almindelig rundbælg, underarten carpathica, Københavns Hovedbanegård. Græsset er draphavre (Arrhenatherum elatius). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lathyrus clymenum
Denne farvestrålende plante er begrænset til egnene omkring Middelhavet, mod øst til Tyrkiet og Jordan.

 

 

Lathyrus clymenum, voksende langs en nedlagt jernbane, San Cataldo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Melilotus albus Hvid stenkløver
Denne art er hjemmehørende i Syd- og Østeuropa og videre østpå til Centralasien. Førhen blev den dyrket i det øvrige Europa, samt i Nordamerika, som gødningsplante, idet små knuder på dens rødder – i lighed med andre medlemmer af ærteblomstfamilien – indeholder kvælstof-fikserende bakterier. Når disse bakterier dør (og de lever ikke længe), kan planten udnytte dette kvælstof, og når planten selv dør, frigives kvælstoffet til jorden, hvor andre planter kan udnytte det. Arten giver også glimrende hø.

I dag dyrkes hvid stenkløver ikke så meget mere, men er almindeligt naturaliseret i de fleste tempererede og subtropiske egne, mest på ryddepladser og langs forholdsvis nyanlagte veje.

Slægtsnavnet kommer af latin mel (’honning’) og lotus (’ærteblomst’), hvilket hentyder til, at stenkløverarter yder glimrende honning. Det danske navn sigter til, at planter af denne slægt ofte vokser på grusede eller sandede steder.

 

 

Hvid stenkløver, voksende op ad et hegn nær Århus Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sverige 2016-18
Hvid stenkløver, Alvesta Banegård, sydlige Sverige, med ahorn (Acer pseudoplatanus) og slangehoved (Echium vulgare) i forgrunden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Trifolium campestre Gul kløver
Denne plante, der kan blive op til 30 cm lang/høj, har distinkte gule blomsterstande, der i formen minder lidt om humlekopper, deraf dens engelske navn hop clover (‘humlekløver’). De fint takkede blade har markante nerver.

Arten er hjemmehørende fra de Britiske Øer mod øst til Ural-bjergene, og fra Nordeuropa mod syd til det nordlige og østlige Afrika, Arabien, Iran og Afghanistan. Den vokser i græsland og skovkanter, på marker og tomter, samt langs veje. Det latinske artsnavn betyder ‘vokser på marker’.

 

 

På dette billede fra Københavns Hovedbanegård vokser gul kløver i grus sammen med den rødlige form af stinkende storkenæb (Geranium robertianum var. rubricaule), lancetbladet vejbred (Plantago lanceolata), rød svingel (Festuca rubra) og gold byg (Hordeum murinum). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vicia tenuifolia Langklaset vikke
En vidt udbredt art, idet den findes i størstedelen af Europa og det nordlige Asien, mod øst til det centrale Sibirien, mod syd til Marokko, Jordan, Pakistan og det nordlige Kina. Den minder om den velkendte muse-vikke (V. cracca), men har ofte hvid køl (nederste kronblad).

 

 

Her vokser langklaset vikke langs en nedlagt jernbane, San Cataldo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Geraniaceae Storkenæbfamilien

 

Geranium purpureum Purpur-storkenæb
Denne plante er hjemmehørende i Vest- og Sydeuropa, det nordlige Afrika, samt i Mellemøsten mod øst til Iran. Den minder om den vidt udbredte stinkende storkenæb (nedenfor), men har mørkt purpurfarvede stængler, og bladafsnittene er mere rundagtige.

 

 

Purpur-storkenæb, voksende mellem sporene på en nedlagt jernbane, San Cataldo, Sicilien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Geranium robertianum Stinkende storkenæb
Denne art er udbredt i det meste af Europa, Nordafrika, det vestlige Asien, samt dele af Nordamerika. Den er meget almindelig i skove, og også på stenede strande og langs jernbanespor. Den forekommer i to former, én med grønne blade og rødlige stængler, samt én med stærkt røde stængler og blade (var. rubricaule). Af en eller anden grund er den røde form mest almindelig langs jernbaner – i hvert fald i Danmark.

Ved berøring udsender planten en ubehagelig lugt, hvilket er årsagen til det danske navn. Lugten stammer fra en æterisk olie.

På engelsk hedder arten Herb Robert, oprindelig Saint Robert’s herb (‘Sankt Roberts urt’), hvilket i lighed med det latinske artsnavn hentyder til den franske munk og urtelæge Robert de Molesme (ca. 1028-1111), en af grundlæggerne af Cisterciner-ordenen. Han benyttede planten til at helbrede forskellige lidelser, bl.a. diarré, lever- og galdeblære-problemer og tandpine, samt til behandling af sår. Indfødte amerikanske stammefolk anvendte den også medicinelt.

I bogen Chrut und Uchrut (’Urter og ukrudt’), fra 1911, skriver den schweiziske præst og urtelæge Johann Künzle (1857-1945): “Anvendelsen af stinkende storkenæb er også meget effektiv mod bylder og betændelse hos kvæg. Priset være Gud.”

 

 

Den normale form af stinkende storkenæb med grønne blade (øverst), samt formen med rødlige blade, begge Københavns Hovedbanegård. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En stor bestand af den røde form langs spor på Århus Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malvaceae Katostfamilien

 

Malva sylvestris Almindelig katost
Denne art er vildtvoksende i tempererede egne af Asien, Europa og Nordafrika, men er blevet indført som prydplante til mange lande og er blevet naturaliseret i bl.a. Australien, USA, Canada og Mexico.

Den vokser i åbne områder, bl.a. på brakmarker, langs hække og hegn, samt på den indre del af strande. Stænglen er indtil 1 m lang, opret eller opstigende, blade afrundede i omrids, tandede, med 5-7 flige. Blomsterne sidder i grupper i bladhjørnerne, kronblade lysviolette eller purpur-lyserøde med mørkere nerver.

Adskillige steder rundt langs Middelhavet dampes bladene med hvidløg og tomater og spises som snack eller salat. I Egypten fremstilles en stuvning af bladene, kaldt for khobeiza. Bladene blev også spist som grønsag i Europa i 1800-tallet. Blomsterne blev strøet i døråbninger og flette til kranse for at fejre 1. maj.

Inden for traditionel medicin blev frøene drukket i té for at lindre irritation af spytkirtlerne, og et grødomslag af bladene blev anvendt til at gøre huden blødere. Et gult farvestof kan udvindes af planten.

 

 

Almindelig katost, Københavns Hovedbanegård. De øvrige planter er gråbynke (Artemisia vulgaris) og draphavre (Arrhenatherum elatius). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Oleaceae Olivenfamilien

 

Olea europaea Oliventræ
Oliventræet er indgående beskrevet på siden Planteliv: Planter i folketro og digtning.

 

 

Dette oliventræ har slået rod langs en nedlagt jernbane, San Cataldo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Onagraceae Natlysfamilien

 

Chamaenerion angustifolium Gederams
Denne art er vidt udbredt i nordlige tempererede og subarktiske egne, mod syd til Marokko, Pakistan, det nordlige Indokina, Korea, samt den nordlige del af USA. Den danner ofte store bestande, specielt i åbne, forstyrrede områder, såsom skovlysninger og forladte marker. Et eksempel på sidstnævnte er beskrevet på siden Naturreservatet Vorsø: Vildnis i vækst.

 

 

Gederams, Århus Banegård (øverst), samt Køge Banegård. På det øverste billede ses tillige draphavre (Arrhenatherum elatius). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Epilobium ciliatum Kirtlet dueurt
Denne art, af nogle autoriteter benævnt Epilobium adenocaulon, er vildtvoksende i store dele af Nordamerika, det sydlige Sydamerika, samt Fjernøsten, men er blevet indslæbt til mange andre egne. Den kan blive op til 1,5 m høj og vokser i mange forskellige habitater, bl.a. på tomter og langs veje og jernbaner.

 

 

Kirtlet dueurt, Aarhus Banegård. Den lave plante er almindelig firling (Sagina procumbens). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Epilobium hirsutum Lådden dueurt
En robust, håret plante, som bliver op til 2 m høj, med blade indtil 12 cm lange og 3,5 cm brede. Den foretrækker fugtige habitater, såsom flodbredder og grøfter, men kan også træffes i mere tørre områder.

Arten er udbredt i tempererede egne, fra Europa mod øst gennem Asien til Kina og Japan, samt i Arabien og store dele af Afrika.

 

 

Sjælland 2012-16
Her vokser lådden dueurt mellem spor på Køge Banegård, en usædvanligt tør habitat for denne art. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Epilobium montanum Glat dueurt
Denne almindelige art, som bliver op til 60 cm høj, kendes nemt på sine ovale, glatte, savtakkede blade. Den er udbredt fra Europa mod øst til det centrale Sibirien, mod syd til Middelhavet og Iran. Den er også blevet indslæbt til andre egne, bl.a. Nordamerika, Japan og New Zealand. Den vokser i lyse skove og krat, samt åbne områder, bl.a. haver.

 

 

Glat dueurt, Århus Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Oenothera glazioviana Kæmpe-natlys
Denne imponerende plante, førhen kendt som O. erythrosepala, kan blive op til 2 m høj. Den stammer oprindeligt fra Brasilien, men dyrkes mange steder som prydplante og ses ofte forvildet.

 

 

Kæmpe-natlys, Ringsted Banegård. Foran godsvognen ses slangehoved (Echium vulgare) og canadisk bakkestjerne (Erigeron canadensis). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Papaveraceae Valmuefamilien

 

Papaver argemone Kølle-valmue
Denne art er mere spinkel end de øvrige røde valmue-arter, men den kan kendes på den stivhårede stængel og frugt, og den har ofte sorte pletter ved grunden af kronbladene. Den er hjemmehørende i tempererede egne af Europa, mod øst til Ukraine og Kaukasus-bjergene, samt i Nordafrika.

 

 

Kølle-valmue, Nyborg Banegård. Frøstande af gåsemad (Arabidopsis thaliana) er også til stede. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Papaver dubium Gærde-valmue
En vidt udbredt plante, som er hjemmehørende i størsteparten af Europa, det nordlige Afrika, Arabien og Mellemøsten, mod øst til Pakistan, men er blevet indslæbt til mange andre egne af kloden. Den findes ofte i stort antal på nyopgivne marker og langs nyanlagte veje.

 

 

Gærde-valmue, Københavns Hovedbanegård. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Plantaginaceae Vejbredfamilien

 

Linaria repens Stribet torskemund
Denne plante er hjemmehørende i det sydvestlige Europa, men er blevet naturaliseret mange andre steder i Europa, samt i Nordamerika, sandsynligvis spredt med jord, der blev anvendt som ballast ombord på fragtskibe.

Det latinske slægtsnavn betyder ’ligner linum’ (hør), idet bladene hos nogle arter af torskemund overfladisk minder om hør-blade. Artsnavnet, som betyder ‘krybende’, er misvisende, idet stribet torskemund ofte er opret. Navnet ‘stribet’ hentyder til de purpurfarvede striber på de hvidlige blomster.

 

 

Sverige 2016-18
Det foretrukne voksested hos stribet torskemund er tørre områder. Den er ret almindelig langs jernbaner, her ved byen Alvesta, Kronoberg Län, Sydsverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Poaceae Græsfamilien

 

Arrhenatherum elatius Draphavre
Dette store græs, der kan blive indtil 1,5 m højt, er meget almindeligt i Eurasien, mod øst til Kazakhstan og Iran, samt i Nordafrika. Det dyrkes ofte som foderplante og er blevet naturaliseret mange steder. Det betragtes nogle steder som en invasiv plante.

 

 

Draphavre, Københavns Hovedbanegård. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frøstande af draphavre vifter i vinden, Nyborg Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Visne stængler af draphavre langs en nedlagt jernbane, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hordeum murinum Gold byg
Denne art er hjemmehørende i det centrale og sydlige Europa, mod øst til Ural-bjergene og Kazakhstan, mod syd til det nordlige Afrika, Arabien og det vestlige Himalaya. Den vokser langs veje, som ukrudt i marker, og på ryddepladser og tomter, og den har nemt tilpasset sig et liv i byer.

Stænglen er ugrenet, indtil 40 cm høj, aks lysegrønne eller gullige, med småaksene siddende 3 og 3 sammen, stak kort, indtil 2 cm lang, udspærret ved modenhed.

Det latinske artsnavn kommer af murus (‘mur’) og hentyder til, at arten ofte træffes langs mure og stengærder. Det danske navn er nedladende og sigter til, at dette græs er et besværligt ukrudt.

Betegnelsen ‘gold’ er dog lidt uretfærdig, for frøene er faktisk spiselige. I Kina og Taiwan anvendes de som ingrediens i en type dumplings (melboller) ved navn qingtuan, fremstillet af klistrede ris og konsumeret under Qing Ming-højtiden (‘grav-rengørings-højtiden’). Denne højtid er nærmere beskrevet på siden Kultur: Gravpladser.

 

 

Gold byg, voksende sammen med stinkende storkenæb (Geranium robertianum), Københavns Hovedbanegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Poa annua Enårig rapgræs
Dette græs er hjemmehørende i et kolossalt stort område, fra Vesteuropa og Nordafrika mod øst gennem tempererede egne af Asien til Stillehavet. Arten er også blevet spredt til næsten alle tempererede og subtropiske områder verden rundt, enten som foderplante eller tilfældigt indslæbt. Ifølge nogle autoriteter er dette græs måske oprindeligt opstået som en hybrid mellem Poa supina og Poa infirma.

Det er en lille art, der maksimalt bliver op til 25 cm høj, men oftest er langt lavere. Arten er et meget almindeligt ukrudt på fasttrampede steder, fx på stier og i byer.

 

 

Enårig rapgræs, Københavns Hovedbanegård. De øvrige planter er canadisk bakkestjerne (Erigeron canadensis) og almindelig svinemælk (Sonchus oleraceus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Polygonaceae Skedeknæfamilien

 

Rumex acetosa Almindelig syre
Denne art forekommer fra Island og de Britiske Øer mod øst til det centrale Sibirien, mod syd til Middelhavet, Iran, Kina og Japan. Den er også blevet indført eller indslæbt til mange andre egne, bl.a. Australien, New Zealand og Nordamerika.

Det danske navn hentyder til bladene, der indeholder meget c-vitamin og smager syrligt. De er spiselige som unge. Arten er blevet dyrket gennem århundreder, og bladene anvendes i salater og som tilsætning til supper, saucer og curries.

 

 

Almindelig syre, Københavns Hovedbanegård. De øvrige planter er gråbynke (Artemisia vulgaris), kongepen (Hypochaeris radicata) og rød svingel (Festuca rubra). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ranunculaceae Ranunkelfamilien

 

Clematis vitalba Almindelig skovranke
En yderst frodig slyngplante, der undertiden når en længde af 20 m eller mere, med forveddede stængler, der kan blive op til 6 cm tykke. Bladene er snitdelte med 5 (sjældnere 3) vidt adskilte, tynde, sparsomt hårede småblade, helrandede eller tandede. Blomsterne er samlet i skærmlignende klynger, cremefarvede, op til 3 cm i diameter.

Denne pionerplante vokser i lyse skove, krat og braklagte arealer, specielt på kvælstofrig jordbund. Den er udbredt i Mellem- og Sydeuropa, Nordafrika og Mellemøsten, mod øst til Afghanistan. Iøvrigt dyrkes den mange andre steder og forvildes ofte. I New Zealand er den blevet erklæret for en uønsket organisme. I Alperne og Pyrenæerne træffes den op til højder omkring 1300 m.

Den indeholder det giftige stof protoanemonin, som kan forårsage rødmen og kløe i huden. Førhen smurte tiggere bladsaften på deres hud for at fremkalde blæner, der måske kunne vække medlidenhed hos folk. I Toscana anvendte man tidligere spæde skud i en særlig form for omelet, kaldt vitalbini, hvilket måske ikke var så klogt på grund af artens giftighed.

Man flettede kurve af de seje stængler, og børn i Alperne røg i gamle dage tørrede stængler som cigaretter.

Artsnavnet er det italienske navn på planten. I England blev den navngivet traveller’s joy (‘den rejsendes glæde’), da dens utallige duskede frøstande lyste op i de mørke måneder op mod juletid. Navnet old man’s beard hentydede også til frøhårene. Et gammelt tysk folkenavn var Teufelzwirn (‘Djævelens garn’), hvilket sigtede til dens giftighed.

 

 

Almindelig skovranke vokser ind over en nedlagt jernbane, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rosaceae Rosenfamilien

 

Rubus fruticosus Brombær
Brombær, ofte kaldt for R. plicatus, er hjemmehørende i Europa, hvor den er almindelig de fleste steder. Den er også blevet indført til mange andre egne og optræder invasivt i nogle lande, hvor den kan true hele økosystemer, idet den danner tætte krat, som er i stand til at fordrive den oprindelige vegetation. Arten betragtes som et skadeligt ukrudt i bl.a. Australien, New Zealand og USA.

 

 

Brombær vokser ind over en nedlagt jernbane, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rubiaceae Krapfamilien

 

Galium aparine Burre-snerre
Det latinske artsnavn på burre-snerre kommer af græsk apairo (‘at gribe fat’) – et yderst beskrivende navn på denne art. Ikke kun frugterne er forsynet med modhager, men også stængler og blade, hvilket forøger plantens evne til at klatre hen over andre planter.

I sin herlige bog All about Weeds fortæller den amerikanske botaniker Edwin Spencer (1881-1964) om burre-snerren: “Hvis man går igennem nogle løse, klatrende vækster, og de alle villigt lader sig trække op med rode, så de kan ride bort, fæstnet til dine bukser, er man stødt på (…) Galium aparine eller Galium asprillum. Disse er de to snerre-arter med ru stængler, som har en unik måde at sprede deres frø på. For naturligvis klynger stænglerne sig lige så gerne til en fårepels eller pelsen på en hund som til dine bukser, og disse dyr transporterer ofte stænglerne og deres frø i en betragtelig afstand fra, hvor planten voksede.”

Arten er hjemmehørende i størsteparten af Europa, Nordafrika og tempererede egne af Asien, mod øst til Japan. Den er muligvis også vildtvoksende i Nordamerika og er tillige blevet naturaliseret i Mexico, Mellem- og Sydamerika, Australien, New Zealand, samt dele af Afrika.

 

 

Burre-snerre, Nyborg Banegård. Frøstande af gåsemad (Arabidopsis thaliana) ses også. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sapindaceae Sæbetræfamilien

 

Acer platanoides Spidsløn
Spidsløn er hjemmehørende i Europa, hvor den findes fra det sydlige Skandinavien mod syd til Pyrenæerne, Italien og Balkan, mod øst til Ukraine, og derfra mod syd til Kaukasus og Tyrkiet. På et tidligt tidspunkt blev arten indført til Nordamerika, hvor den er blevet invasiv i mange af de østlige stater. Af denne grund har staterne Massachusetts og New Hampshire forbudt plantning af den.

 

 

Nedfaldne blade af spidsløn og elm (Ulmus glabra) på en nedlagt jernbane, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Acer pseudoplatanus Ahorn
Ahorn er hjemmehørende i Centraleuropa. Den blev indført til De Britiske Øer omkring 1500 og er nu meget almindelig dér, og den er desuden blevet naturaliseret i andre europæiske lande samt i Australien, New Zealand og Nordamerika.

Mange steder betragtes den som en invasiv art, der uhyre nemt spredes ved hjælp af sine vingede frø, der produceres i titusindevis på blot et enkelt middelstort træ.

I Danmark er arten muligvis hjemmehørende – i hvert fald fandtes den så tidligt som i 1600-tallet. Også her betragtes ahorn ofte som invasiv, da den nemt kan overtage hovedrollen i yngre skove. At bekæmpe den er dog en fuldstændig uoverkommelig opgave på grund af dens utallige frø.

Et eksempel på denne spredningsevne ses i naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord, hvor de forhenværende marker blev opgivet i to omgange, i 1928 og i 1978. I begge tilfælde blev tusinder af ahorn-frø vindspredt fra nogle få træer i plantager i udkanten af markerne. Udviklingen i disse skove er beskrevet i detaljer på siden Naturreservatet Vorsø: Vildnis i vækst.

 

 

Ahorn, Nyborg Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Solanaceae Natskyggefamilien

 

Solanum dulcamara Bittersød natskygge
Denne slyngplante er meget almindelig i det meste af Europa, samt tværs gennem de centrale dele af Asien mod øst til Japan. Den er desuden almindeligt forvildet i Nordamerika, hvor den betragtes som invasiv. Arten har indbydende, røde bær, som imidlertid er giftige for mennesker.

Det gamle danske navn på disse planter var natskade – en forvanskning af det tyske Nachtschatten, som er et oldgermansk ord af ukendt betydning. Da Schatten også betyder ’skygge’, begyndte man i stedet at benytte ordet natskygge, men det beror altså på en misforståelse.

Slægtsnavnet er af ukendt oprindelse. Det kommer muligvis af latin solare (’at lindre’), hvilket hentyder til den medicinske virkning hos nogle af arterne. Anvendelsen af natskygge-arter i folkemedicinen er beskrevet på siden Planteliv: Planter i folketro og digtning.

 

 

Bittersød natskygge vokser især i fugtige områder, hvor den kan danne tætte, næsten uigennemtrængelige bevoksninger, men den trives også på mere tørre steder, som på dette billede fra Horsens Banegård. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet juli 2018)

 

(Sidst opdateret juli 2024)