Hyænehunde – savannens nomader

 

 

Tanzania 1990
Hyænehunden (Lycaon pictus) er en formidabel jæger, udstyret med kraftige kæber og lange ben. Den kan løbe op mod 60 km/t. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Da den plettede hyæne (Crocuta crocuta) kom ind på hyænehundenes territorium, løb to af hundene straks efter den. Hyænen udstødte sin mærkelige latter og begyndte at løbe, det bedste den havde lært. Den var dog alt for langsom for de lynhurtige hunde, der i løbet af et øjeblik var over den og bed den et par gange i bagbenene. Hyænen skreg, hvirvlede omkring og snappede efter hundene med sine stærke kæber. De gesvindte hunde sværmede omkring hyænen, bed den hurtigt i bagdelen og sprang tilbage, inden den kunne nå at bide dem.

Den stakkels hyæne fór ud over savannen, blødende fra bagdel og ben, stadig med de rasende hunde efter sig. Til sidst bakkede den ned i et hul, så kun dens hoved og forben stak op, og her kunne hundene ikke gøre den noget, da dens mægtige kæber holdt dem på afstand. Efter et øjeblik luntede hundene tilbage til deres territorium, hvor to andre hyæner fik den samme behandling, så de fortrak skyndsomst.

Hyæner føler sig voldsomt tiltrukket af hyænehunde, da deres livret er hundenes afføring, som de vil gøre næsten hvad som helst for at få fat i. Man har ovenikøbet eksempler på, at hyæner har listet sig hen til sovende hunde og har slikket dem bagi – med det resultat, at de bagefter blev bidt grundigt i bagdelen. Hyænerne forsøger også ofte at stjæle hyænehundenes bytte, og hvis de er mange nok, er de ofte i stand til at fordrive dem.

 

 

I løbet af et øjeblik var hundene over hyænen og bed den i bagbenene. Den skreg, hvirvlede omkring og snappede efter hundene med sine stærke kæber. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jagten
Efter at have fordrevet hyænerne var de fem hyænehunde rastløse, og snart begyndte fire af dem at forfølge en flok Thomsons gazeller (Eudorcas thomsonii). Hundene var utroligt hurtige, og i løbet af et øjeblik havde de indhentet gazellerne. De udvalgte en buk som offer, og mens to af hundene løb i hælene på den, holdt de andre to en smule afstand, parate til at afskære bukkens tilbagetog. Gazeller har den vane at begynde at løbe i halvcirkler, når de er trætte, og de bageste hunde kan lynhurtigt skære halvcirklen og overtage forfølgelsen.

Dette skete også denne gang, og jagten endte efter bare et par minutter, da en af hundene indhentede bukken. Sammenstødet var så voldsomt, at gazellen slog en kolbøtte, og få sekunder senere var hundene over den. Bugen blev flænset op af de skarpe tænder, og hundene begyndte at æde dyret, mens det stadig var i live.

“Hold fast!” råbte Moses, vores chauffør, og så gik det ellers med 70 km/t hen over den hullede savanne. Vi nåede frem, netop som hundene var gået i gang med indvoldene. De ignorerede bilen totalt. Gazellen var nu død, og i løbet af bare ti minutter blev den ædt op, så kun hovedet, nogle knogler og enkelte skindstumper lå tilbage. Da en gazellebuk vejer ca. 60 kg, havde hver af de fire hunde ædt 10-12 kg kød!

 

 

Thomsons gazelle er hyænehundenes vigtigste bytte. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

På ti minutter blev gazellen ædt op, og kun hovedet, nogle knogler og enkelte skindstumper blev efterladt. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Masser af hvalpe
Efter måltidet løb hundene tilbage over savannen mod deres territorium, og vi fulgte efter en tæve med opsvulmede patter. Den var fuldstændig ligeglad med bilen, løb hen til et hul og udstødte en mærkelig fugleagtig kvidren.

Op af hullet myldrede 9 hvalpe, ca. 4 uger gamle, med sorte, rynkede ansigter og enorme ører. De stolprede usikkert rundt på deres korte ben, stimlede sammen omkring tæven og slikkede den i mundvigene. Hun bakkede lidt, gjorde nogle krampagtige bevægelser i struben og gylpede en stor portion kød op. Hvalpene kastede sig over det og slugte de mindre stykker. De større stykker kom de op at skændes om, og det udviklede sig ofte til tovtrækkerier, hvor to hvalpe havde fat i hver sin ende af et stykke kød.

Da de andre tre hunde ankom, gylpede de også kød op, både til hvalpene, til moderen, samt til den femte hund, som var blevet tilbage for at vogte hvalpene.

Alle hunde i en flok deltager i opfødningen af et kuld hvalpe. Mens de er små, bliver moderen – og ofte endnu en hund – hos dem, mens flokkens øvrige medlemmer er på jagt. Selv hvis moderen dør, vil de øvrige i flokken skaffe føde til hvalpene. Der har endog været et eksempel på, at en flok hanhunde opfostrede et kuld, hvis moder – der var den eneste hun i flokken – var død.

 

 

Op af hullet myldrede 9 hvalpe, som stolprede rundt på deres korte ben. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Moderen gjorde nogle krampagtige bevægelser i struben og gylpede en stor portion kød op til hvalpene. Læg mærke til, at den anden hund bærer radiohalsbånd. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Onde mordere
Hyænehundens latinske navn er Lycaon pictus, hvilket kommer af græsk lykos (’ulv’) og latin pictus (’malet’), altså ’den malede ulv’. Arten er dog kun fjernt beslægtet med ulven, men ’malet’ er et meget beskrivende navn. Hundene er meget variable i farverne, men snuden er altid sort og halespidsen altid hvid. Resten af dyret er forskellige nuancer af brunt, sort, hvidt og gulligt. Nogle individer er næsten helt sorte, andre næsten sandfarvede, og der er ikke to dyr, hvis mønstre er ens.

Før i tiden vidste man ikke meget om hyænehundenes sociale struktur og levevis, og der herskede mange fordomme omkring dem. Deres voldsomme måde at aflive byttet på og æde det levende er et ret modbydeligt skue, og af denne grund blev hundene hadet og betragtet som onde mordere. Mange farmere skød dem som skadedyr, og endog i nationalparker blev de efterstræbt. Snart var de udryddet over store dele af deres tidligere udbredelsesområde.

Sandheden er i virkeligheden den, at hundenes form for aflivning er hurtig og effektiv. Store og dybe sår giver øjeblikkelig chokvirkning, så det er sikkert begrænset, hvor meget byttet lider, inden det dør, hvilket som oftest sker i løbet af få minutter. Større dyr som gnuer (Connochaetes taurinus) og zebraer (Equus quagga) har været i live i op til 17 minutter efter nedlæggelsen, men det hører absolut til undtagelserne.

Menneskene synes at have en langt mere sympatisk indstilling til de store kattes måde at dræbe på. De kvæler byttet ved at bide det omkring struben, hvilket ikke er særlig blodigt og derfor opfattes som mere ’humant’. Faktisk lider byttet i længere tid ved at blive kvalt end ved at blive flået levende.

 

Savannens nomader
I slutningen af 1960’erne påbegyndte biologerne Hugo van Lawick (1937-2002) og James Malcolm et systematisk studium af hyænehundenes levevis, siden fulgt op af mange andre forskere. Disse studier har vendt op og ned på forestillingerne om disse dyr.

Hyænehunde lever i flokke af meget varierende størrelse, mellem 2 og 25 dyr, som regel mellem 6 og 10. Størstedelen af året er de nomader, som gennemstrejfer savanner og skove i søgen efter byttedyr. Den engelske opdagelsesrejsende Wilfred Thesiger (1910-2003) stødte engang på en flok langt oppe ad Kilimanjaros skråninger.

En floks jagtareal kan strække sig over 4000 km2. det hænder, at to flokkes jagtområder overlapper, hvilket kan medføre territoriekampe. Som regel trækker den ene flok sig dog tilbage for at undgå konfrontationer.

Hyænehunden lever mest af mindre byttedyr som gazeller og vortesvin (Phacochoerus africanus), men kan også tage større dyr som gnuer. En flok i Serengeti Nationalpark havde specialiseret sig i at dræbe zebraer. Det foregik ved, at en af hundene hagede sig fast i zebraens hale, så den stoppede op for at bide efter hunden. En anden hund sprang så op og bed sig fast i zebraens bløde mule, og af en eller anden grund blev zebraen altid paralyseret af det. Den stod helt stille, mens hundene flænsede dens bug op, så indvoldene faldt ud. Zebra-jagter ender dog langtfra altid med zebraens død. En zebra-flok består af hopper med deres føl, ledet af en hingst, som modigt forsvarer sin flok, og han er ofte i stand til at fordrive hyænehundene med spark og bid.

Den udbredte tro på, at et byttedyr, som hundene har udvalgt, er dødsens, er en myte, idet under halvdelen af hundenes jagter ender med nedlæggelse af bytte. Hundene kan løbe op mod 60 km/t, mens gazeller over kortere strækninger kan løbe op mod 80 km/t. Dette er grunden til, at hundene ofte i længere tid står og iagttager en flok gazeller, så de kan udvælge det svageste dyr. En anden metode er, at hundene deler sig op i mindre grupper, hvorved et byttedyr måske kan afskæres fra flokken.

 

 

En hilseceremoni styrker sammenholdet i en flok hyænehunde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Streng rangorden
I en flok findes to hierakier, ét for hanner og ét for hunner. Når en dominerende hund nærmer sig et dyr, som er lavere på rangstigen, sænker sidstnævnte halsen og halen, kryber sammen og blotter tænderne i et ’grin’. Hvis det dominerende dyr begynder at snuse til den underordnede, lægger denne sig ofte helt om på siden og blotter halsen som et tegn på underkastelse.

Jagt foregår oftest i morgen- eller aftentimerne, mens den varmeste del af dagen tilbringes med at hvile og sove, ofte i skyggen under et træ. En gang imellem vågner et par medlemmer op, udstøder en kvidren, og som på tælling styrter alle hundene rundt mellem hinanden og hviner og logrer, mens de slikker hinandens ansigter. Denne hilseceremoni er afledt af tiggeadfærden og styrker sammenholdet i flokken, samtidig med at den undertrykker aggressionen hos de dominerende dyr. Det er en nødvendighed under jagten, at der ikke spildes energi på underkastelsespositurer, og et bytte nedlægges lige så ofte af dyr af lavere rangorden som af de dominerende dyr.

Forskerne mener, at hanner forbliver i flokken, hvor de er født, mens unge hunner udvandrer til andre flokke – en metode til at undgå indavl. Hannerne i en flok er altså ofte brødre eller halvbrødre, og aggression i en flok ses oftere mellem hunner end mellem hanner.

 

 

Denne hyænehund hilser et andet medlem af flokken ved at snuse til dens kønsdele. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Stedfaste for en tid
Flokken opgiver kun nomadelivet, når en tæve skal føde. I Østafrika fødes de fleste hvalpe i regntiden mellem februar og april, hvor der er rigeligt med byttedyr på savannen. Den drægtige hun udvælger en hule et passende sted. Ofte anvendes en forladt hule, gravet af jordsvinet (Orycteropus afer), et besynderligt udseende natdyr med store kløer på forbenene og en lang griseagtig tryne med en kolossalt lang tunge, som er velegnet til at slikke termitter op med. Tæven udbedrer ofte hulen ved at grave den større og bide eventuelle rødder over.

Flokken er nu stedfast i dette område nogle måneder, mens hvalpene vokser op. Der sker det mærkelige, at den drægtige tæve, inden hun føder, kommer i ’falsk brunst’, dvs. hun udskiller samme slags hormoner som under den ægte brunst, hvilket har den virkning, at hanhundene forbliver i området i stedet for at fortsætte deres nomadeliv. Savannen omkring hulen markeres af den dominerende hun med urin som en advarsel til andre hundeflokke om, at dette område er optaget.

Tæven føder som regel mellem 8 og 16 hvalpe. Hun har kun 12 eller 14 pattevorter, så i større kuld må hvalpene die på skift. Normalt har de øvrige dyr i flokken ikke vanskeligt ved at skaffe rigeligt med føde til moderen og hvalpene. Under sine studier bemærkede van Lawick det besynderlige, at en dominerende hun pattede hos en underlegen hun, der havde hvalpe. Trangen til at patte er åbenbart stor.

Normalt frygter hyænehunde ingen af savannens dyr – tværtimod er de fleste andre dyr bange for hundene. Når de har hvalpe, er hundene dog meget nervøse, hvis der er løver i nærheden, og i sådanne tilfælde flyttes hvalpene ofte til en anden hule.

Når hvalpene er omkring to måneder gamle, begynder de så småt at følge med de voksne på jagt, men vender dog som regel hurtigt tilbage til hulen. Som tiden går, vover de sig længere og længere bort, og i en alder af tre måneder er de parate til at følge de voksne hunde på deres vandringer. Når hvalpene begynder at deltage i jagten, får de altid lov til at æde først, også selv om de ikke har deltaget i selve nedlæggelsen af byttet.

 

 

Hvalpe i leg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Historien om Solo
I en flok har som regel kun én hun ad gangen hvalpe. Engang iagttog van Lawick og Malcolm, at en dominerende hun, som selv havde hvalpe, systematisk dræbte hvalpene af en underlegen hun, der fødte to måneder senere. Kun én unge, en hun, som forskerne kaldte Solo, overlevede på mirakuløs vis, selv om den blev pint og plaget af de ældre hvalpe.

Denne flok genoptog deres omstrejfende tilværelse, da den dominerende hunhunds hvalpe var omkring tre måneder gamle. Den lille Solo gjorde sit bedste for at følge med, men blev mere og mere udmattet, som dagene gik. Til sidst blev hun efterladt af flokken, og forskerne tog hende med tilbage til deres lejr.

Kort tid senere stødte videnskabsmændene på to hyænehunde, som var brudt ud af deres flok. Det var et par, som havde hvalpe, der var noget yngre end Solo, men havde nogenlunde samme størrelse, idet Solo ikke havde fået tilstrækkeligt med føde til at vokse normalt.

Biologerne placerede nu et bur med Solo på jorden nær hundenes bo og ventede spændt på, hvad der ville ske. Hundene var meget interesserede og kom hen til buret, hvor de snusede til den lille fange. Da buret blev åbnet, styrtede Solo ud og indtog alle de forskellige underkastelsespositurer. Og hvad forskerne næsten ikke havde turdet håbe på, skete: Parret accepterede Solo, og hunnen lod den die på lige fod med sine egne fem hvalpe.

 

 

Hyænehunde er overhovedet ikke bange for biler. Denne hvalp iagttager os fra omkring en meters afstand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I stærk tilbagegang
Selv om hyænehundene i dag ikke forfølges af menneskene, er de ikke uden for fare. En meget smitsom virussygdom har i de seneste årtier hærget flokkene i Østafrika, og i dag er der færre hyænehunde end nogensinde, måske under 5000 i hele Afrika. Arten er stadig ret almindelig i Botswana og Zimbabwe, så det er muligt, at den herfra vil være i stand til at brede sig nordpå.

Forhåbentlig vil disse fascinerende nomader også i fremtiden strejfe rundt på Afrikas savanner.

 

 

 

Referencer
Lawick, H. 1973. Solo. Historien om en hyænehund. Gyldendal
Lawick, H. & J. Goodall 1970. Uskyldige dræbere. Gyldendal
Thesiger, W. 1994. My Kenya Days. HarperCollins

 

 

Denne beretning er en let omarbejdet udgave af en artikel i tidsskriftet Kaskelot, nr. 94, 1992, s. 22-31.

 

 

Andre medlemmer af hundefamilien er beskrevet på siden Dyreliv: Hundefamilien.

 

 

 

(Oprettet februar 2016)

 

(Senest revideret maj 2020)