Lamper og lys

 

 

Farvestrålende fyrværkeri over et daoistisk tempel i Beimen, Taiwan, tilegnet sygdommenes gud Wang-yeh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den hellige Ganges-flod i Nordindien tilbedes under en hinduistisk ceremoni ved navn Aarthi. Denne præst svinger et kar med brændende røgelse ved bredden af Ganges i byen Varanasi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sletterhage Fyr, som ligger på spidsen af den smalle halvø Helgenæs på Djursland, blev opført i 1894 for at lede skibe til og fra havnen i Aarhus gennem en smal sejlrende tæt på halvøen. I dag passerer 7-8000 skibe årligt forbi fyret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Farvestrålende lamper til salg i Kapalı Çarşı (‘Det Overdækkede Marked’), også kaldt Büyük Çarşı (‘Den Store Basar’), Istanbul, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mor kan næppe se sit Spind
og næppe Traaden mage.
Hej, da bæres Lyset ind
og stilles i sin Stage.
Lul – lul! Rokken gaar!
Tenens rappe Vinge
over Fyrrebjælken saar
en Skok af Skyggeringe.

 

Tredje vers af digtet Spurven sidder stum bag Kvist, skrevet af Jeppe Aakjær (1866-1930) og bragt i digtsamlingen Den Sommer og den Eng (1910).

 

 

 

Og sådan er der altid
et lille lys i mørket.
Det står og blafrer der et sted,
men hvis du vil kunne se det,
så må du ikke være mørkeræd.

 

Fra sangen Et lille lys i mørket (sang til min nabo), fra LP’en En lille bunke krummer (1978), tekst og musik af den danske sanger og komponist Trille Bodil Nielsen, døbt Bodil Gudrun Nielsen (1945-2016).

 

 

 

I’m leaning on a lamp,
I know I look just like a tramp,*
Maybe you think I’m hanging ’round to steal a car.
But no, I’m not a crook,
And if you think, that’s what I look,
I’ll tell you why I’m here and what my motives are.

 

I’m leaning on a lamp-post at the corner of the street,
In case a certain little lady comes by.

 

*Denne version er anvendt under opførelsen på YouTube. Den er lidt anderledes end den version, man normalt ser gengivet.

 

Oversat:

 

Jeg læner mig op ad en lygtepæl,
jeg ved, at jeg ligner en vagabond.
Måske tror du, at jeg er ude på at stjæle en bil.
Men jeg er ingen slyngel,
og hvis du synes, at det er, hvad jeg ligner,
vil jeg fortælle dig, hvorfor jeg er her,
og hvad mine motiver er.

 

Jeg læner mig op ad en lygtepæl på et gadehjørne,
ifald en vis lille dame skulle komme forbi.

 

Begyndelsen til sangen Leaning on a Lamp Post, skrevet af den britiske komponist og sangskriver Noel Gay, døbt Reginald Moxon Armitage (1898-1954). Dens premiere fandt sted i filmen Feather Your Nest (1937), sunget af skuespilleren, sangeren, sangskriveren og komikeren George Formby, døbt George Hoy Booth (1904-61), ofte kaldt for The Ukulele Man, da han normalt spillede på dette instrument under sin optræden.

 

 

 

Forskellige former for belysning er en vigtig ingrediens i de fleste religioner. Nedenfor ses eksempler fra daoisme, buddhisme, hinduisme og kristendom.

 

Daoisme
Gennem årene er den dominerende religion i Taiwan blevet en unik blanding af buddhisme og daoisme, med en overvældende mængde daoistiske guder, som tilbedes på lige fod med Buddha. De fleste daoistiske templer er udsmykket med traditionelle papirlamper, hvoraf langt de fleste er stærkt røde.

Daoismen er udførligt omtalt på siden Religion: Daoismen i Taiwan.

 

 

Papirlamper i et tempel i Fengyuan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

På dette billede fra Ershuei ses en drage på tempelbygningen i baggrunden. I kinesisk mytologi er dragen et symbol på kraft, styrke og held. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Papirlamper i Fushing-templet, Xiluo, som er viet den daoistiske modergudinde Mazu. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tempelvogter og papirlamper, Fushing-templet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Papirlamper i et daoistisk tempel, med donorers navne fastgjort, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Elegant udførte papirlamper udsmykker et daoistisk tempel i Dajia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

På disse papirlamper i Dajia er dyrene i den kinesiske kalender afbildet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Qingshui, lokalt kaldt Zushi-Gong, er den vigtigste guddom, som tilbedes i det daoistiske tempel Zushi (på kinesisk Qingshui Zushi Miao), som ligger i byen Sanxia i det nordlige Taiwan. Dette tempel kaldes populært for ‘Fugletemplet’ på grund af de mange afbildninger af fugle på vægge og søjler. Nogle af dem kan ses på siden Kultur: Folkekunst i Taiwan.

 

 

Papirlamper i Zushi-templet, Sanxia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Et tempel og talrige papirlamper spejles i frontruden på en bil, Xiluo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under fejring af det kinesiske nytår 2015 i Xiluo males gode ønsker på papirlamper, inden de sendes op i æteren med et bundt brændende falske penge indeni. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Papirlamper med afbildninger af drager, Guizhou-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under den taiwanesiske Lantern Festival (’Lampernes Fest’), der afholdes for at fejre det kinesiske nytår, fremstilles tusindvis af papirlamper. Billederne nedenfor blev taget i Tainan i Hanens År (2005), hvor talrige gigantiske lamper, som bl.a. gengav forskellige dyr, var opstillet.

 

 

Papirlamper, anbragt langs en bro. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Papirlamper svajer i vinden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Naturligvis gengav et stort antal lamper haner, da denne festival fejrede begyndelsen af Hanens År. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne lampe viser en tiger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Lampe, som forestiller en vægtløfter-flodhest. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse lamper forestiller to katte, der minder om Disneys Aristocats. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Lamper, som gengiver pingviner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Inden man går ind til selve guddommen i et daoistisk tempel, placerer man røgelsespinde i sand i særlige kar, der ofte vogtes af drager. Når der bliver for mange røgelsespinde i et kar, vil en tempeltjener samle dem og placere dem i midten af karret, hvor de afbrændes.

 

 

Røgelsespinde afbrændes i Fushing-templet i byen Xiluo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Afbrænding af falske pengesedler som offergave er en uhyre almindelig praksis i daoistiske templer i Taiwan. Foran templerne er opført særlige ovne til denne afbrænding. En anden meget almindelig skik er at afbrænde falske penge i særlige metalbeholdere, som er produceret til dette formål.

 

 

Afbrænding af falske pengesedler i en ovn foran et daoistisk tempel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Under en højtid for tigerguden i byen Xingang afbrændes falske penge i metalbeholdere. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under daoistiske fester i Taiwan afbrændes altid en mængde fyrværkeri.

 

 

Fyrværkeri afbrændes ofte direkte under palankinerne, en slags bærestole, som indeholder en daoistisk guddom og bæres af seks eller flere mænd. Palankinen er anbragt på bambusstokke, der hviler på mændenes skuldre. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

På billederne herunder fejres det kinesiske nytår 2015 ved Fushing-templet i Xiluo. En mængde fyrværkeri affyres, og kort før midnat går folk i optog gennem byens gader med fakler, som består af en grøn bambusstængel, der indeholder en rulle brændende papir. Formålet er at skræmme onde ånder bort.

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I visse fiskersamfund i det sydlige Taiwan afholdes stadig den såkaldte Boat Burning Festival (’bådafbrændings-fest’), en daoistisk højtid, hvortil man bygger en komplet båd af træ, hvorpå den afbrændes som en offergave til sygdommenes gud Wang-yeh i det håb, at han vil spare folk for pesten og andre frygtelige sygdomme. Førhen blev den brændende båd sendt til søs og bar på denne måde ceremonielt sygdommene med sig, men denne praksis er ophørt, og i dag afbrændes båden på land.

Adskillige billeder fra denne festival vises på siden Kultur: Både, mens et antal andre daoistiske højtider er beskrevet på siden Religion: Daoismen i Taiwan.

 

 

Boat Burning Festival i landsbyen Jiading, nær Kaoshiung. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Brændende olielamper i det daoistiske Kuan Yin Teng-tempel, Georgetown, Penang, Malaysia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne lampe i et daoistisk tempel i Beigang, Taiwan, som er tilegnet modergudinden Mazu, er blevet sortsværtet af røg fra røgelsespinde gennem hundreder af år. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Moderne aggregat, installeret i en gammeldags lampe uden for det daoistiske tempel Tzi Gong Da Foa, Linnei, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Buddhisme
Aspekter af Buddhas liv og buddhismens opståen er skildret på siden Religion: Buddhisme, hvor man også kan læse mere om Bodhnath-stupaen og Shwedagon-pagoden nedenfor.

 

 

Denne kvinde fejrer Buddhas fødselsdag ved den store Bodhnath-stupa i Kathmandu, Nepal, gennem at tænde talrige små sennepsolie-lamper. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ved den kæmpestore buddhistiske Shwedagon-pagode i Yangon, Myanmar, brændes røde lys til ære for Buddha. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse lamper, udskåret i kalabasser, var til salg i byen Dongshih, Taiwan.

 

 

Denne lampe indeholder en lille Buddha. Oversat lyder teksten således: ”Buddhas lys velsigner verden.” (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne kunstfærdigt udskårne kalabas er blevet pyntet med klunker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hinduisme
Hinduismen er den dominerende religion i Indien, idet dens tilhængere omfatter omkring 85% af befolkningen. Denne religion er gennemsyret af ceremonier og ritualer. Nedenfor vises tre eksempler, som involverer lamper, mens andre ceremonier er beskrevet på siderne Religion: Hinduisme, samt Rejse-episoder – Indien 1991: Til hindu-højtider i Rajasthan.

 

 

Disse kvinder placerer bittesmå olielamper og tagetesblomster på små ‘flåder’, fremstillet af blade, hvorefter de sender dem ud på Ganges som offergaver. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Aarthi er en hinduistisk ceremoni, som afholdes ved solopgang eller efter solnedgang, hvorunder man tilbeder den hellige Ganges-flod ved at svinge et kar med brændende røgelse.

 

 

På dette billede afholdes Aarthi efter solnedgang ved bredden af Ganges, Varanasi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under den hinduistiske højtid Janai Purnima samles tusinder af pilgrimme omkring Muktinath, et meget vigtigt Vishnu-tempel i Mustang-distriktet i det centrale Nepal.

 

 

Denne pilgrim er i færd med at tænde sennepsolie-lamper ved Vishnu-templet i Muktinath. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kristendom
Kristendommens opståen er beskrevet på siden Religion: Kristendom.

 

 

Katolikker brænder vokslys ved en helligdom for Jomfru Maria, Cartagena, Chile. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Et af kristenhedens mest storslåede bygningsværker er den byzantinske ’Hellige Visdoms Kirke’ i Istanbul, Tyrkiet, til dagligt kaldt Hagia Sophia (på tyrkisk Aya Sofia). Denne pragtfulde bygning blev opført 532-37 under Kejser Justinian, men blev i 1453 omdannet til en moske, og i dag er den et museum.

 

 

Denne samling af lysekroner pryder det indre af Hagia Sophia. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyrtårne
Fyrtårne er bygninger på kysten, hvorfra kraftige lysstråler sendes ud over havet som en advarsel til skibe om, at de nærmer sig farlige rev, sandrevler eller andre farlige steder.

 

Portland Head Fyrtårn, populært kaldt Cape Elizabeth Fyrtårn, ligger på et klippefremspring ved indsejlingen til havnen i Portland, Casco-bugten, Maine, USA. Denne fyrstation blev etableret i 1828, men de nuværende bygninger er dog opført 1874-86. Lyset i det 20,4 m høje tårn blev automatiseret i 1963.

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Skandinaviens højeste fyrtårn er det 47 m høje Dueodde Fyr på sydspidsen af Bornholm, som blev opført 1960-62. Fundamentet på dette fyrtårn hviler på 19 betonpæle, der når ned i 14 meters dybde. Dets lampe er på 1000 watt, og lyset forstærkes 200 gange vha. en franskfabrikeret fyrlinse fra 1886 med roterende prismesystem, som stammer fra Dueoddes gamle fyr.

Det gamle fyr, som opførtes i 1880, bestod af et 38 m højt nordligt fyr af granit, der blev opført på klippegrund inde i land ved Duegård, samt et sydligt fyr, der lå 70 m nord for det nuværende fyr. Det sydlige fyr var kun 15 m højt og blev efterhånden utidssvarende, da det blev skjult bag opvoksende fyrretræer.

I 1936 blev de sidste utilgroede klitter ved Dueodde fredet pga. deres ”…Skønhed og Ejendommelighed”, som der står i fredningskendelsen. Herved blev flere vandreklitter bevaret, hvoraf den største vandrer 3-4 m om året.

 

 

Her ses Dueodde Fyr bag en vandreklit, bevokset med en tot sand-hjælme (Ammophila arenaria). To jetfly passerer forbi bag fyret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Skyggen fra Dueodde Fyr kastes på en opvokset fyrreskov i klitterne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cape Reinga Fyrtårn på nordspidsen af Nordøen, New Zealand, blev opført i 1941 som erstatning for det gamle Cape Maria van Diemen Fyrtårn på den nærliggende ø Motuopao, som var bygget i 1879. Adgang til dette fyrtårn var vanskelig på grund af den hårde søgang i dette område, så i 1938 blev det af sikkerhedsmæssige årsager besluttet at opføre et nyt fyrtårn på Cape Reinga. Hele lampeudstyret fra Motuopao blev genbrugt på Cape Reinga, men det nye fyrtårn blev dog i stedet udstyret med en 1000-watt elektrisk lampe, som kunne ses i en afstand af 26 sømil (48 km). (Kilde: maritimenz.govt.nz)

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyret herunder, som ligger i fiskelejet Nr. Vorupør i Thy, kaldes for Vorupør Bagfyr. Det er et såkaldt ledefyr, som sammen med Vorupør Forfyr skal lede fiskefartøjerne ind via den mest fordelagtige rute gennem de vandrende revler. Fyret blev bygget i 1894.

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyrtårnet på den lille klippeø Ynys Lawd (South Stack), ud for Ynys Gybi (Holy Island), som ligger vest for Ynys Môn (Anglesey) i det nordvestlige Wales, blev opført i 1808-09 for at advare forbipasserende skibe mod de farlige skær nedenfor.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Med sine 35 m er Pigeon Point Fyrtårn, syd for San Francisco, Californien, det højeste på Stillehavskysten. Det blev opført i 1871.

 

 

Morgensol oplyser Pigeon Point Fyrtårn, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Det gamle fyrtårn på Hammerknuden i det nordlige Bornholm blev opført i 1872, men desværre viste det sig hurtigt at være skjult i tåge og skyer så ofte, at man måtte bygge et nyt fyr allerede i 1895.

 

 

Det gamle fyrtårn på Hammerknuden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyrtårnet på den lille ø Eilean Musdile (på engelsk Mansedale), nær øen Lismore i de Indre Hebrider, Skotland, blev opført i 1833 til at guide skibstrafik på Sound of Mull og Loch Linnhe. I 1910 blev de fleste lys i britiske fyrtårne ændret til dioptriske lys, men dette var ikke tilfældet på Eilean Musdile, hvis fyr har fast hvidt lys.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hirsholmene er en øgruppe ca. 6 km nordøst for Frederikshavn. Det 27 m høje fyrtårn blev opført i 1886-87 af granitsten fra øen på øernes højeste punkt, det 6 m høje Ørnebjerg på hovedøen Hirsholm – den eneste af øerne, som er beboet.

 

 

Fyrtårnet på Hirsholm. Fuglene på taget er stormmåger (Larus canus). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Coquille River Fyrtårn, nær byen Bandon, Oregon, USA, kan dateres tilbage til 1896. Dette fyr, som oprindeligt hed Bandon Lighthouse, blev opført for at lede skibe forbi farlige, skiftende sandbanker i Coquille-flodens munding til havnen i Bandon.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I 1859 blev et fyrtårn opført på den højeste klippe på Cape Point, nær Kap Det Gode Håb, Sydafrika, 238 m over havet. Det viste sig imidlertid, at det højeste punkt ikke var det bedste punkt, da tågen syntes at koncentreres i større højder fremfor lavere, og desuden blev lyset fra fyrtårnet ofte spottet for tidligt fra skibene, hvilket fik dem til at sejle for tæt på klipperne.

I 1911 sank Lusitania, et portugisisk passagerskib, efter at have ramt Bellows Rock, en forræderisk undersøisk klippe 3 km syd for Cape Point. Denne begivenhed satte gang i opførelsen af et nyt fyrtårn, som stod færdigt i 1919, 87 m over havet.

 

 

Det nuværende fyrtårn på Cape Point, Sydafrika, stod færdigt i 1919. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hanstholm Fyr blev opført 1842-43 på toppen af Hanstholmknuden. Det er 23 m højt, og takket være den høje beliggenhed sendes lyset ud 65 m over havet. Det var Danmarks første fyr med roterende linser, hvor lyset blev brudt og samlet i strålebundter.

 

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cape Arago Fyrtårn, der ligger på en lille klippeø ud for Sunset Point State Park, Oregon, blev opført i 1934. Det er ikke længere i funktion, og øen er givet tilbage til Coquille-stammefolket.

 

 

Denne forfaldne bro, som er lukket for publikum, fører ud til Cape Arago Fyrtårn, Oregon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Långe Jan, 41,6 m højt, er Sveriges højeste fyrtårn, beliggende på sydspidsen af Öland. Det blev opført i 1785, sandsynligvis af russiske krigsfanger. Der blev genbrugt sten fra et nærliggende kapel, Capella Beati Johannis, fra hvilket fyret har sit navn, idet Jan er en forkortet form af Johannes. Oprindeligt var fyret med åben ild, som blev erstattet af en rapsolie-lygte i 1845. Elektrisk lys blev installeret i 1948.

I nordenden af Öland ligger fyret Långe Erik, beliggende på den lille ø Stora Grundet. Dette fyrtårn blev opført i 1865 og er 32 m højt. Den gamle, store linse findes stadig i fyret, men benyttes ikke længere.

 

 

Långe Jan, sydlige Öland. På det øverste billede græsser kvæg, får og bramgæs (Branta leucopsis) på engene. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Långe Erik, nordlige Öland. I forgrunden ses egetræer (Quercus robur). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Point Reyes Fyrtårn i Californien, ligger på det mest vindblæste og tågede sted på hele Stillehavskysten. Her er det ofte tåget i ugevis, og næsten hvert eneste år oplever man storme med vindhastigheder på 120-160 km i timen. Fyret blev opført i 1870, men fik ikke elektricitet før i 1938. Det blev automatiseret i 1975.

 

 

Point Reyes Fyrtårn, Californien. Planten i forgrunden er gul middagsblomst (Carpobrotis edulis), en invasiv plante, der stammer fra Sydafrika. Denne plante er beskrevet på siden Natur: Invasive arter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyrtårnet i byen Chania, Kreta, blev først opført 1595 under det venetianske styre. Det nuværende tårn er 21 m højt.

 

 

Chanias fyrtårn ved dag og ved nat. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Det 23 m høje Rubjerg Knude Fyr i Vendsyssel blev bygget i 1899 på det højeste sted inden for den 60 m høje klint Rubjerg Knude, ca. 200 m inde i land. Vind og havvand nedbrød gradvis klinten, og der gik ikke mange år, inden der opstod problemer med sandflugten. Fyrpasserens køkkenhave sandede til, og klitten oven på kystskrænten voksede i højden, så man fra skibene dårligt nok kunne se fyrets lys og slet ikke høre tågehornet. Man prøvede at holde sandflugten i ave med beplantning, men naturkræfterne var for stærke, og i 1968 blev driften opgivet.

I fyret blev der indrettet et sandflugtsmuseum, men gradvis blev bygningerne opslugt af sandet, og museet måtte lukke. Fornylig er der bygget en ny trappe indvendigt i tårnet, som giver publikum adgang til platformen øverst oppe. Samtidig er der indbygget et stort lysprisme, der kaster lyset ind i fyrtårnet i stedet for ud over havet. Det kan dog ikke vare længe, inden fyret atter må lukkes, for i dag er det kun få meter fra kanten, og man forventer, at det vil styrte i havet inden 2030. (Kilde: loenstrup.dk/toppenafdanmark/rubjerg-knude)

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadebelysning
Gadebelysning forekommer i et utal af former.

 

 

Gammeldags gadelygter, San Diego, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadelamper i byen Weining, Guizhou-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Blinkende lamper på et træ, Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadelampe på en bro over floden An Life (Liffey), Dublin, Irland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Aftenbelysning på et træ, Luxor, Egypten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gadelampe i landsbyen Saint Rhémy, Aosta-dalen, Italien, udsmykket med en figur af en vandringsmand. Bemærk halvmånen i baggrunden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Denne gammeldags gadelampe er opsat som udsmykning på en gade i byen Bandipur, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Uvist af hvilken grund er denne ravnegrib (Coragyps atratus) i færd med at hakke på en gadelampe i provinsen Limón, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fiskeri med lamper
Anvendelse af kunstlys til fiskefangst om natten er vidt udbredt i verden.

 

 

Fiskekuttere med lamper, Kavala, Grækenland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fiskekutter med lamper, Nanya, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Bolgoda-søen, sydvestlige Sri Lanka, består fiskeruser af måtter, fremstillet af tynde, ca. 1,5 m lange, flækkede bambusstængler, der flettes sammen med snor foroven, på midten og forneden. Måtterne bindes fast til pæle, som er boret ned i søbunden og danner to lange rækker, der langsomt snævrer ind til en smal passage, som har en pose for enden. Fiskene tiltrækkes om dagen med foder, om natten ved hjælp af lyset fra petroleumslamper, der hænges op på pælene.

Mine oplevelser ved Bolgoda-søen er beskrevet på siden Rejse-episoder – Sri Lanka 1976: Blandt spritbryggere.

 

 

I Bolgoda-søen tiltrækkes fiskene om natten til ruserne ved hjælp af lyset fra petroleumslamper, der hænges op på rusepælene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Diverse former for lys

 

 

Manhattan ved nat, set fra Empire State Building, New York City. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Billedet herunder viser Manhattan, set fra Brooklyn Bridge. For at mindes de to tårne på World Trade Center, som blev destrueret under et terrorangreb d. 11. september 2001, sendes et halvt år senere fire blå laserstråler til vejrs på det sted, hvor tårnene i sin tid stod.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Søjlehal samt statuer af Farao Ramses 2., oplyst om aftenen, Luxor-templet, Egypten. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Glaspustning opstod omkring det 1. århundrede f.Kr. Det er en teknik, hvor man former smeltet glas ved at puste luft ind i det ved hjælp af et pusterør.

 

 

Glaspustning, Baltic Sea Glass, Bornholm. Efterbehandling sker ved hjælp af en svejsebrænder. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Om aftenen er Soltemplet i Konark, Odisha (Orissa), Indien, kunstigt oplyst. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under en teaterforestilling vifter tilskuere med kulørte lysrør, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En af tilskuerne har lagt to lysrør ned i sin rygsæk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Maharajaens palads i Mysore, Karnataka, Sydindien, kaldt for Amber Vilas, blev opført 1911-12 som erstatning for det tidligere palads, som nedbrændte under en bryllupsfest i 1896. Paladset blev i 1976 beslaglagt af staten, og Maharaja-familien blev ved en retssag i 1998 nægtet erstatning, men bor stadig i en del af paladset.

 

 

En gang om ugen oplyses Amber Vilas om aftenen af ca. 50.000 pærer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Niagara Falls, oplyst om aftenen, St. Lawrence-floden, New York State. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rekonstrueret Middelalderkøkken, Bornholms Middelaldercenter, Østerlars. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Borgholm Slot på Öland blev grundlagt sidst i 1100-tallet, da et forsvarstårn blev opført på stedet, senere omgivet af en ringmur. Gennem 1200-tallet blev en borg konstrueret, som sandsynligvis stod færdig omkring 1281. Dette fort blev ombygget mange gange, specielt under de utallige krige mellem Sverige og Danmark, der fortsatte frem til sidst i 1600-tallet.

Da der blev sluttet fred i begyndelsen af 1700-tallet, mistede borgen sin strategiske betydning og begyndte snart af forfalde. I 1803 blev de tomme rum indtaget af en tekstilfabrik, indtil en storbrand i 1806 ødelagde næsten alt og kun efterlod de mure, vi ser i dag.

 

 

Borgholm Slot oplyses om aftenen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Turistbåde og fuldmåne, Halong Bay, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Krystal-lysekrone fra 1700-tallet, Selsø Slot, Hornsherred, Nordsjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I gamle dage blev tørrede stængler af kongelys-arter (Verbascum) dyppet i tjære eller beg og anvendt som fakler. Navnet kongelys og det lignende kongekærte hentyder til denne brug, og forleddet konge- sigter sandsynligvis til disse planters ranke og ’stolte’ holdning. De noget mere jordnære folkenavne betlerlys og stodderlys hentyder sikkert til de grå og ’støvede’ blade. Dunene på blade og stængel, når de er helt tørre, er glimrende som tønder, og før indførelsen af bomuld blev de anvendt som væger i lamper. (Kilde: Vagn Brøndegaard, 1978-80. Folk og flora. Dansk etnobotanik. Rosenkilde og Bagger)

 

 

Blomstrende aks af uldbladet kongelys (Verbascum densiflorum), Fyn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Månen og kokospalmer (Cocos nucifera), lige før daggry, Colva Beach, Goa, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet oktober 2017)

 

(Senest opdateret marts 2023)