Folkekunst verden rundt

 

 

En vellystig karl, fremstillet af en granstamme og grene, Vrata-dalen, Triglavski Nationalpark, Slovenien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette vægmaleri i byen Haverhill, nordlige Massachusetts, USA, gengiver en boksekamp. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En gadehandler i byen Zhongdian, Yunnan-provinsen, Kina, har fremstillet denne trane af smeltet sukkermasse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette kitschede kunstværk på muren af en restaurant i Bluntautal, nær Golling, Salzburg, Østrig, gengiver brune bjørne (Ursus arctos), en tjur (Tetrao urogallus) samt en middelalderlig jæger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

På denne side vises et udvalg af folkelig kunst fra forskellige lande verden rundt, ordnet alfabetisk efter landenavne. Folkekunst i Taiwan er vist på en særskilt side.

I Middelalderen, i Europa og andre steder, blev kunstværker ofte skabt som dekoration i kirker. Talrige eksempler på sådanne kunstværker kan ses på siden Religion: Kristendom.

 

 

Brunei

 

 

Denne vægmosaik gengiver dagligliv i Brunei. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cameroun

 

 

Taget af dette hus i en landsby i Kapsiki-bjergene udgør et rent kunstværk, bestående af fint flettede måtter. Fuglen er en broget krage (Corvus albus) – en almindelig fugl i Afrika syd for Sahara. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chile

 

 

Vægmaleri af farveglade huse og en dreng, der flyver drage, Valparaiso. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I det centrale Chile stødte jeg på et forladt hus, hvis vægge var blevet bemalet med billeder.

 

 

Karikatur af Augusto José Ramón Pinochet Ugarte (1915-2006), som var diktator i Chile mellem 1973 og 1990. Hans øgenavn var Pinocchio. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nøgen kvinde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frangipani (Plumeria rubra) er et mindre træ af singrønfamilien (Apocynaceae), som er hjemmehørende i Mexico, Mellemamerika og det nordligste Sydamerika, men dyrkes som prydplante i næsten alle tropiske og subtropiske lande. Et andet dansk navn på denne art er tempeltræ, idet den ofte plantes nær buddhistiske og hinduistiske templer.

 

 

Vægmaleri af kvinde med frangipani-blomster i håret, Valparaiso. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kolibri – detalje af billedet ovenfor. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Costa Rica

 

Tortuguero er en lille landsby, beliggende på en ø i Tortuguero Nationalpark på den nordvestlige kyst af Costa Rica. Mange af indbyggerne her er meget kreative, hvilket fremgår af billederne herunder.

 

 

Vægmalerier i Tortuguero. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Udsmykkede spande til forskellige typer affald. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mellemamerikansk hvidhovedet kapucinerabe (Cebus imitator) lever i skove i Honduras, Nicaragua, Costa Rica og det vestlige Panama. Den er nærmere beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Pattedyr i Costa Rica og Guatemala.

Indtil fornylig blev denne art betragtet som tilhørende samme art som Columbiansk hvidhovedet kapucin (C. capucinus), som forekommer i kystnære områder fra det sydøstlige Panama mod syd til Ecuador.

Stor hokko (Crax rubra), som tilhører familien Cracidae, minder om en gigantisk høne. Den lever fra den østlige del af Mexico mod øst gennem Mellemamerika til det vestlige Colombia og det nordvestlige Ecuador.

 

 

På dette skilt uden for et rejsebureau i Tortuguero anvendes en mellemamerikansk hvidhovedet kapucinerabe og en stor hokko som blikfang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Geoffroys edderkoppeabe (Ateles geoffroyi), der også kaldes sorthåndet eller centralamerikansk edderkoppeabe, omfatter seks underarter, som er udbredt fra det sydøstlige Mexico mod øst til Panama. Den lever fortrinsvis i stedsegrøn regnskov, men kan også træffes i løvfældende skov. Billeder af denne art kan ses på siden Dyreliv – Pattedyr: Pattedyr i Costa Rica og Guatemala.

Brunstrubet dovendyr (Bradypus variegatus) har en uhyre stor udbredelse, fra Honduras mod syd til det østlige Peru, det nordlige Bolivia og det sydlige Brasilien.

 

 

Dette vægmaleri i Tortuguero viser en Geoffroys edderkoppeabe og et brunstrubet dovendyr, samt følgende slogan: Tortuguero es pura vida (‘Tortuguero er et godt liv’). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dekoreret salgsbod, Cahuita, Limón. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Porcelænsfigurer til salg i den gamle markedsbygning i San José: en engel, Jomfru Maria, samt måske de Tre Vise Mænd. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Maleri på en kirkemur i Puerto Jiménez, Peninsula de Osa, som viser Sankt Frans af Assisi med en hvid hest og en rød ara (Ara macao). Sidstnævnte var sikkert ukendt i Italien i 1200-tallet! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri i en restaurant i den gamle markedsbygning, San José. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Skulptur af en velnæret kvinde, San José. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Danmark

 

Fristaden Christiania i København blev oprettet i 1971, da en gruppe hippier, slumstormere og hjemløse besatte en række tomme bygninger på den tidligere Bådsmandsstræde Kaserne på Christianshavn.

Fra starten har området været præget af eksperimenter inden for arkitektur, boligformer og levevis, og stedet blev snart kendt som et ’fristed’ for handel med hash. Desværre udnyttede kriminelle elementer fristaden til at handle med hårde stoffer, og derfor har det kontroversielle område altid været præget af konfrontationer mellem kriminelle og politiet.

I 2004 vedtog Folketinget en lov om normalisering af bydelen. Områdets fredede bygninger skulle sættes i stand og ulovligt opførte huse fjernes, men Christiania kunne fortsat bestå som en bydel med mulighed for at leve alternativt og videreføre stedets sociale og kulturelle aktiviteter.

I 2011 blev fonden Fristaden Christiania oprettet, og den købte området af staten, delvis finansieret ved salg af folkeaktier. I 2012 boede omkring 900 mennesker på Christiania, og området besøges hvert år af op mod en halv million turister.

 

 

Disse billeder viser graffiti på muren omkring Christiania, samt på en af husvæggene. Foruden frodige og smukke kvinder ses bl.a. Muhammad Ali og Fidel Castro. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kalkmalerier, som gengiver blomster-ranker med en alexanderparakit (Psittacula), samt en natugle (Strix aluco), Kirke Stillinge Kirke, Vestsjælland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Udskåret hjerte i stammen af en seljerøn (Sorbus intermedia), Lyø, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne ærbart påklædte engel blæser i trompet, Nylars Kirke, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Barnekunst: en skovtrold, fremstillet af en kokosnøddeskal, græs, samt en gammel nylonstrømpe, Skanderborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Keramik-skulptur, fremstillet af Emil Krag Madsen, 7 år. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Små modeller af en bager og en bagerjomfru, østlige Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Forskellige udgaver af fuglekasser, Vindinge, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Tegninger af skoleelever, opsat på en informationstavle ved Ejstrup Sø, Midtjylland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Hundelorte, nej tak! – Hjemmelavet skilt, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kat, udskåret i metal, Kogsbølle, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet kunst, Vrads, Midtjylland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jagtfasanen (Phasianus colchicus) er oprindeligt hjemmehørende i Asien, fra Kaukasus mod øst til Kina og Taiwan, men blev indført som jagtobjekt til Europa måske allerede omkring år 1000, og til Nordamerika i 1773. I dag er den almindeligt forvildet i størsteparten af begge disse kontinenter.

 

 

Jernskulpturer af fasaner, østlige Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne venlige trold er blevet placeret i et knasthul på stammen af et gammelt træ, nær Sandvig, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Smedejernslåge, som forestiller en smed i arbejde, Vemmetofte Skov, Stevns. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Alternative musikinstrumenter, Ringelmoseskoven, Rønde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse vinduer i skolebygningen på Lyø i det Sydfynske Øhav blev udsmykket af børn. Desværre blev de fjernet, da skolen blev nedlagt. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Helleristninger er figurer, som er hugget ind i flade, ofte skrånende klipper. Ordet kommer af oldnordisk häll (’klippeflade’), samt riste (’hugge’). I Danmark forekommer de mest almindeligt på Bornholm. Nedenfor vises to billeder fra et stort helleristningsfelt på Madsebakke nær Allinge. Adskillige andre billeder af helleristninger kan ses nedenfor i afsnittet Sverige.

 

 

Disse helleristninger på Madsebakke viser bl.a. skibe, soltegn, skålgruber og fodspor. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Billedet nedenfor viser en moderne helleristning, som forestiller en ederfugl (Somateria mollissima). Den blev skabt i kystklipperne på Christiansø af kunstneren Aage Gitz-Johansen (1897-1977), som boede på øen i lange perioder. Hans signatur ses nederst t.h.

Ederfuglen er beskrevet på siden Natur: Sne og is.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Maske og hane, fremstillet af lokale beboere i Hjortshøj nord for Århus. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse figurer af en mand og to Dalmatinere er anbragt som dekoration på en havemur, Rønne, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Der var engang…” – Denne ko, klædt på til fest, læser højt fra en bog, Tørring, nær Ry. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

‘Fuglebur’, fremstillet af tornede rosenstængler, Sjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vittig grafitti på stiafmærkning, Hammerknuden, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I gamle dage mente man, at der boede venligtsindede væsener, kaldt nisser, på gårdlofter og andre steder. Hvis de blev utilfredse, kunne de dog skade mennesker. Derfor satte man ved juletid en skål med risengrød op på loftet i håbet om, at nisserne ville forblive venligtsindede. På mirakuløs vis var skålen tom den følgende morgen, så man var overbevist om, at nisserne havde fundet grøden tilfredsstillende. Jeg er sikker på, at de mus eller rotter, som havde ædt grøden, fandt den tilfredsstillende!

Senere blev det en udbredt skik ved juletid at udsmykkene hjemmene med nisser af pap, kaldt for kravlenisser, sikkert fordi de ofte blev placeret på billedrammerne.

 

 

Julenisser i vindue, Frørup, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kravlenisse fra begyndelsen af 1900-tallet, Lyø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De ’underjordiske’ er nisselignende væsner, som er særegne for Bornholm. Som deres navn siger, bor de under jorden, ofte i oldtidshøje.

Et lokalt sagn beretter, at de nedstammer fra Adam og Eva. En dag, da Eva var ved at vaske sine børn, kaldte Vorherre på hende. Hun ville ikke vise de snavsede børn for ham og gemte dem derfor. Vorherre spurgte, om alle børnene var der, hvortil Eva svarede ja. Men Vorherre så naturligvis også de skjulte børn, og for at straffe Eva for at lyve sagde han, at hvad hun havde skjult for ham, skulle også være skjult for menneskene. De snavsede børn forsvandt ind i højene, og fra dem nedstammer de ’underjordiske’.

Disse væsener er på størrelse med 8-10 års børn, går klædt i bondetøj og bærer røde eller grå hatte. De er normalt skikkelige og hæderlige, passer deres og har ofte samlet mange rigdomme. Hvis de låner noget af deres menneske-naboer, kan disse være sikre på at få betalt godt tilbage. Ved første øjekast ligner det godt nok sten eller hestepærer, men vent bare! Skulle man derimod komme uhæderligt til noget af deres guld, kan man være sikker på, at det bliver forvandlet til værdiløst ragelse.

 

 

Træsnit, som forestiller en ’underjordisk’, Årsdale Mølle, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Væltepeter, Vejle Ådal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Filippinerne

 

 

Ifugao-kriger, udskåret i træ af Ifugao-træskærer Joseph Blas, Banawe, Luzon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Grækenland

 

 

Denne farverige heks blev opstillet som blikfang foran en souvenirbutik i byen Rethymno, Kreta. Den er placeret ved siden af en brandhane, som er malet, så den forestiller en ung pige med gul hat og fantasifuld frisure. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne ’brønd’ i byen Chania, Kreta, er fremstillet af bl.a. malede bildæk og en legetøjsspand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Pige’ under paraply, Rethymno, Kreta. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse små bygninger nær Kolimvari, Kreta, der bl.a. forestiller en vindmølle, er fremstillet af småsten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Guatemala

 

 

Bil, udskåret i træ. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Næsebjørn, udskåret i træ. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indien

 

 

Kathakali er en ca. 500 år gammel danseform fra Kerala, som stadig opføres visse steder i landsbyerne, men i dag dog mest for turister. Dansen gengiver dramaer, hvor temaet oftest er hentet fra de berømte hinduistiske eposer Mahabharata og Ramayana (mere herom på siden Religion: Hinduisme). Alle danserne er mandlige.

Dansen er en kompliceret pantomime, hvor ikke kun dansebevægelser, men også ansigtsmimik og øjenbevægelser er vigtige elementer. Danserne er iført fantastiske kostumer, og ansigtsmaskeringen, som det ofte tager timer at lægge, er i kraftige farver. Dansen akkompagneres af trommer, og handlingen formidles gennem en sanger.

Billederne herunder, som er fra Kochi, Kerala, viser en Kathakali-dans, der gengiver Keechaka Vadham (‘Keechaka dræbes’), en episode fra Mahabharata. Pandava-brødrene (mere om disse på siden Religion: Hinduisme) har søgt asyl hos Kong Virada. Kongens svoger Keechaka forelsker sig i Malini, en af Pandava-hustruerne, og gør kur til hende. Hun beklager sig til Bhima, som dræber Keechaka.

 

 

Her lægges make-up på danseren, der optræder som Keechaka. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Der lægges make-up på danseren, der optræder som Malini. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne scene gengiver Keechaka, som gør kur til Malini. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Her ses Malini, som beklager sig til Bhima. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bhima bliver vred. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Fouragerende høns, købt i Varanasi. Hovedet af hønsene kan bevæges op og ned ved hjælp af bomuldsgarn, som fører ned gennem et hul i pladen og er bundet til en stenkugle. Når man holder i håndtaget og slynger kuglen rundt, rykker den skiftevis hovedet af de tre høns nedad, så de ‘pikker i jorden’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Gadehandlere sælger keramik-figurer i stærke farver til katolske kirkegængere, Puducherri (Pondicherry), Sydindien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En af de vigtigste hinduguder, Shiva, afbildes ofte med blåt ansigt. Ifølge legenden har det sin rod i det episke drama Piskningen af Mælkehavet, fra Bhagavata-Purana. Dette drama er gengivet på siden Lande og steder: Shivas hellige søer.

 

 

Dette vægmaleri i Jaisalmer, Rajasthan, gengiver Shiva med blåt ansigt, holdende sin trisul (trefork). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne plakat reklamerer for en film på Oriya-sproget, Rajanagar, Odisha. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Indisk plakat, som forestiller en slags dyrenes ‘Edens Have’, med indsatte visdomsord (?). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under Sankrati (hinduistisk nytår) er en mandala (en stiliseret figur, som gengiver Universet) blevet tegnet uden for indgangen til et hus, Mysore, Karnataka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Processions-elefant, udskåret i træ, Sydindien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I golde ørkenområder verden rundt ser man ofte klippevægge eller klippeblokke, hvis overflade er dækket af et tyndt sort eller rødligt lag, måske kun en hundrededel af en mm tykt, som i løbet af tusinder af år er blevet dannet af mikroskopiske bakterier, som lever på klippefladen.

Disse bakterier absorberer bittesmå mængder af mangan og jern fra atmosfæren og aflejrer det som et sort lag af manganoxid eller et rødligt lag af jernoxid på klippen. Dette lag indeholder tillige lerpartikler, som hjælper til med at beskytte bakterierne mod udtørring, ekstrem varme og intens solindstråling. (Kilde: desertusa.com/desert-minerals/desert-varnish)

Det populære engelske navn på dette lag er desert varnish (’ørkenfernis’). I dette lag af ‘fernis’ har forskellige forhistoriske folkeslag rundt om i verden skabt kunstværker ved at skrabe en del af den bort, hvorved der bliver efterladt hvide billeder på en sort eller rødlig baggrund.

Nær Saspol, Ladakh, ligger mange klippeblokke hulter til bulter, hvoraf nogle er blevet dekoreret med billeder af forskellige emner, ridset ind i det tynde lag af ’ørkenfernis’. Blandt emnerne kan nævnes jægere, sibirisk stenbuk (Capra sibirica), fugle og stupa’er. De vidner om forlængst forsvundne folkeslag, hvoraf nogle var jægere, andre buddhister.

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Gademaleri af den hinduistiske abegud Hanuman, Delhi. Kunstværket er pyntet med tagetes-blomster. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Forår og efterår er passet Rohtang La i Himachal Pradesh et meget populært udflugtsmål for indiske turister. Neden for passet er opført et sammensurium af dhabaer (små landevejsrestauranter), og der sælges uldne huer og andet varmt tøj til de kuldskære indere fra lavlandet.

 

 

Uldne huer til salg i Marki neden for Rohtang-passet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne abe, udskåret i den ydre skal af en kokosnød, virker som blikfang ved salg af konkylier på et marked i byen Haridwar, Uttarakhand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Rygning forbudt! – Vægmaleri i byen Keylong, Lahaul, Himachal Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nedenfor ses en udskæring i et vindue i byen Puri, Odisha (Orissa), som viser den sorte hindu-gud Jagannath (en form af Krishna – en af Vishnus avatarer) sammen med sin bror og søster.

Hinduguder og begrebet avatar er nærmere omtalt på siden Religion: Hinduisme.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Krishna spiller på fløjte, udskåret i træ, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne figur af Bhimsen, hinduernes gud for handel, blev skabt på en gade i byen Varanasi, Uttar Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne husmur i Jaisalmer, Rajasthan, er udsmykket med malerier, som gengiver en fløjtespiller, blomster og en elefant. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Lakeret æske af træ, Kashmir. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Maleri af en løve på bagsmækken af en lastbil, Haryana. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indonesien

 

På øen Bali er hinduismen den vigtigste religion. Offergaver til guder og templer er ofte de rene kunstværker.

 

 

Offergaver i et hindu-tempel, bestående af udskårne palmeblade, blomster, frugt, kokosnødder, bregneblade og røgelsespinde, Ubud, Bali. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschede malerier til salg, Ubud, Bali. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Omkring Wenara Wana-templet i Ubud, Bali, holder adskillige flokke af langhalede makakker (Macaca fascicularis) til, hvorfor området populært kaldes for ‘Monkey Forest’. Denne art og mange andre aber er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Aber.

I Ubud har en lokal kunstner fremstillet en række skulpturer, som forestiller stærkt antropomorfe udgaver af disse aber.

 

 

Disse makaker spiller på bækkener. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette par på motorcykel er blevet pyntet med tagetesblomster. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En drægtig hun. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Adskillige kitschede skulpturer er opstillet uden for det hinduistiske tempel Pura Ulun Danu Bratan, som ligger ved bredden af Bratan-søen på Bali.

 

 

En venlig frø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En frygtindgydende tiger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dukke-uhyre, Ubud, Bali. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skulptur i en mur i Ubud, som forestiller et venligsindet uhyre, er blevet pyntet med en tempelblomst (Plumeria rubra). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet skulptur, som forestiller en hinduistisk mytologisk figur og hans gemalinde, Kintamani, Bali. Bemærk de knækkede arme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Batak er en gruppe af nært beslægtede austronesiske folkeslag, bl.a. Karo, Pakpak, Simalungun, Toba, Angkola og Mandailing, som lever i et stort område i den nordlige del af Sumatra. Mit kendskab til dette folk stammer fra et besøg omkring Toba-søen i 1975.

Billeder af Batak-folk kan studeres adskillige steder på denne hjemmeside, bl.a. under Folk: Børn verden rundt, Kultur: Musikere, samt Portrætter.

 

 

Udsmykkede Batak-huse, Porsea, Sumatra. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En flettet måtte, malet i livlige farver, er fastgjort til gavlen af dette hus i Batak-landsbyen Lingga, Sumatra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschede souvenirs til salg, Ubud, Bali. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Irland

 

 

Murmaleri, som gengiver et vikingeskib, Dublin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Italien

 

 

Udtjente leer anvendes som dekoration, Passo delle Erbe (Börz Würzjoch), Dolomitterne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet havfrue, Castellamare del Golfo, Sicilien. Læg mærke til, at hun har ben! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne kitschede Sankt Bernhardshund, fremstillet af gips eller cement, var opstillet i Lille Sankt Bernhard-passet på grænsen mellem Italien og Frankrig. Denne hunderace er beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste. I baggrunden ses en anden skulptur, der forestiller en fransk politibetjent, komplet med den røde kasket, kepi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Til salg i Lille Sankt Bernhard-passet var ligeledes masser af Sankt Bernhardshunde af stof, samt et murmeldyr af gips eller cement. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette glasmosaik-vindue i en diminutiv kirke på Passo Gardena, Dolomitterne, forestiller en alpehue med rhododendronblomster og fjer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Smagløst skilt uden for en restaurant, Cefalú, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Enden af denne krumme gren er ved hjælp af lidt maling og en kobjælde blevet omdannet til en venlig ko, Gran Paradiso Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Trinacria-symbolet, en trebenet Medusa, er Siciliens emblem. Det blev først adopteret af sicilianske vespere (en sekt, som først og fremmest har aften-andagter), men er i dag det officielle flag for den autonome region Sicilien. I Trinacria-symbolet indgår Medusas hoved med hår bestående af slanger, samt kornneg, der repræsenterer øens frugtbarhed. Hendes tre ben står for Siciliens tre fremspringende halvøer, Kap Pelorus, Kap Passero og Kap Lilibeo.

Medusa er nærmere omtalt på siden Hyldest til farven gul.

 

 

Dette Trinacria-symbol blev observeret i byen Cefalú. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dukker i fuld størrelse gengiver et ældre lokalt bondepar, Passo delle Erbe (Börz Würzjoch), Dolomitterne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet kunstværk, Castellamare del Golfo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet vægmaleri, Passo Falzarego, Dolomitterne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Salg af kitschet kunst, Passo Falzarego, keramik, som forestiller gamle sko med mus og nisser. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

To eksempler på vandhaner, Ragusa, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette kitschede maleri findes i et vejalter i landsbyen Saletto, Chiusaforte, Norditalien. Bag maleriet gemmer sig en tragisk historie, idet alteret blev opført til minde om den 16-årige pige Maria Cesare, der omkom i bjergene 6. september 1824. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I Saletto fandt jeg også dette fine vægmaleri af en gemse (Rupicapra rupicapra). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En overdådighed af smukt arrangerede urtepotter, Ragusa, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Almindelig edelweiss (Leontopodium alpinum) er nærmere omtalt på siden Planteliv: Flora i Alperne, mens andre arter af edelweiss er beskrevet på siden Planteliv: Flora i Himalaya.

I landsbyen Saint Rhémy, Aosta-dalen, er denne husvæg blevet udsmykket med en udskæring, som forestiller en edelweiss og en Sankt Bernhardshund. Denne hunderace er nærmere omtalt på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kakler, Castellamare del Golfo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Japan

 

 

Efter atombombernes fald over Hiroshima og Nagasaki begyndte japanske skolebørn at folde papirtraner i tusindvis – et symbol på fred. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jordan

 

 

Lampe, fremstillet af ler, med to huller, et til vægen og et til at hælde olie på lampen. Motivet på lampen forestiller en mesopotansk kriger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kina
Billeder fra Tibet er behandlet i et særskilt afsnit.

 

 

En gadehandler i byen Zhongdian, Yunnan-provinsen, har fremstillet disse figurer, som forestiller en trane og en hane, af smeltet sukkermasse – en populær spise hos lokale børn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Rotte-bryllupsoptog. – Batik fra Guizhou-provinsen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne kitschede skulptur, som gengiver en drage, en due og blomster, fungerer som blikfang for CDF Beijing Lufthavns duty-free butikker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Papirklip, som gengiver en trane, Guiyang, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschede skulpturer, som gengiver store pandaer (Ailuropoda melanoleuca), Beijing Lufthavn. Den store panda er beskrevet på siden Søvn. (Photo copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kinesiske tryk på rispapir: Kat og sommerfugle, samt tiger. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Flygtig gadekunst: Denne mand skriver kinesiske skrifttegn med vand på fliser, Guiyang, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse skrækkelige skulpturer er opstillet foran et springvand i Beijings lufthavn. Den officielle tekst siger: “I 1979 fuldendte den kinesiske kunstner Yuan Yunsheng at vægmaleri, som kaldtes for The Water-sprinkling Festival – a Hymn of Life (‘Vandkampens Festival – en hymne til livet’), i Beijings internationale lufthavn. Baseret på folketro beskriver det hovedsagelig det storslåede syn af Vandkampens Festival og gengiver folkets smukke ønsker om et langt liv, opnåelse af frihed, samt længslen efter lykke. For bedre at indsnævre grænsen mellem kunst og samfund, og åbenbare kunstens vitalitet og livlighed, har lufthavnen gengivet vægmaleriets indhold som skulpturer i forholdet en til en.” – Sådan! Værsgo’ og spis!

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette papirklip, som gengiver en stammelandsby og bønder, der arbejder i rismarker, er fremstillet af Yao (Jiao)-stammefolk i byen Duyun, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Trane, fremstillet af papir, Anshun, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Korea

 

 

Koreanske marionetdukker. (Photo copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malawi

 

 

Langs en vej i udkanten af landsbyen Chembe ved bredden af Malawi-søen sælger denne mand lokalt fremstillede træfigurer som souvenirs. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malaysia

 

 

Disse urgamle klippemalerier i Painted Cave, Niah Nationalpark, Sarawak, Borneo, viser folk i både. Personen på nederste billede er sandsynligvis en shaman. Spiralen antyder, at kunstneren var i en hallucinogen trance, da han fremstillede malerierne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Namibia

 

Forskellige steder i det sydlige Afrika blev kunstværker skabt for længe siden, i huler og på klippevægge, af San-folk (’Buskmænd’), som engang var det eneste folk, der beboede denne del af kontinentet.

 

 

Dette klippemaleri viser jægere, som forfølger en sydlig oryx (Oryx gazella), Brandberg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal

 

Look and decide!” (”Kig og beslut dig!”)

Langs mange stier i Himalaya finder man interessante informationstavler, malet af lokale kunstnere, som viser vandreruter, bjerge, floder og landsbyer, samt et udvalg af det lokale dyreliv. Tavlerne herunder blev alle observeret i Modi Khola-dalen, Annapurna.

 

 

Dette billede viser en tavle, som gengiver en Himalaya-tahr (Hemitragus jemlahicus), en leopard (Panthera pardus), samt en kat, der sandsynligvis skal forestille en sneleopard (Panthera uncia), men som mere ligner en krydsning mellem en leopard og en tiger (Panthera tigris). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

På denne tavle ses bjerge, et dansende par, samt han og hun af kalijfasan (Lophura leucomelanos). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne tavle viser en lysarmet langur (Semnopithecus schistaceus), som spiller på tabla. – Langurer og mange andre abearter er omtalt på siden Dyreliv – Pattedyr: Aber. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmalerier i en gompa (tibetansk kloster), Namobuddha, Kathmandu. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kåte, fremstillet af plasticflasker, Bamboo, Langtang-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne bombastiske skulptur gengiver en yeti, Kathmandu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Metalskulptur på tag, som forestiller en fugl, Sherpagaon, Langtang-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Fugleskræmsel, fremstillet af gammelt tøj, Shyabru, Langtang Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet maleri, Kathmandu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Strikvarer, som gengiver høns og et tésæt, Kutumsang, Helambu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri af tigre i tibetansk stilart, Kathmandu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Sneløven er et mytisk væsen i Centralasien, som ifølge folketroen regerer over bjerge og gletschere. Den symboliserer styrke, frygtløshed og glæde. Disse figurer, udskåret i okse- eller bøffelhorn, købte jeg ved det store Bodhnath-tempel i Kathmandu. Jeg fik at vide af sælgeren, at de aldrig måtte skilles, så det har jeg trofast overholdt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet maleri, Shyabrubesi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En vellystig karl, udskåret i træ. Hans penis er et metalrør, der fungerer som vandhane. – Ghora Tabela, Langtang Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet korssting, Kathmandu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette skilt i Kathmandu reklamerer for jungle-safarier til Chitwan Nationalpark, som synes at huse enorme tigre! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Brændte lerpotter, formet som elefanter, Kathmandu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitchet maleri på en husmur, som forestiller en glansfasan (Lophophorus impejanus), Changdam, Langtang-dalen. Et billede af arten ses på siden Dyreliv – Fugle: Fugle i Himalaya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne urinerende mand, som kun er iført en topi (nepalesisk hat), er malet på en husstolpe i landsbyen Landrung, Modi Khola-dalen, Annapurna. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet pudebetræk, Kathmandu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Skrækkelige ure til salg, et af dem formet som en hjort med gevir og det hele, Manakamana Kali-templet, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

New Zealand

 

Præstefuglen (Prosthemadera novaeseelandiae), lokalt kaldt tui, er den ene af de kun to arter af honningæderfamilien (‎Meliphagidae), som findes i New Zealand. Den er almindelig overalt i landet.

Denne arts danske navn er en oversættelse af et ældre engelsk navn på fuglen, parsons bird – et navn som skyldes, at dens to fjerduske på struben for tidlige nybyggere mindede om en præstekrave.

 

 

Denne jernskulptur, som gengiver en præstefugl, er sømmet fast på et træ i byen Ohakune. Skulpturen er meget vellignende, hvilket kan ses ved sammenligning med fuglen på det nederste billede. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Isvaffel, malet på et vindue i en restaurant, Patea. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne kitschede skulptur, som forestiller en snesurfer, er ophængt på muren over en forretning i Ohakune, der sælger og udlejer vintersportsudstyr. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skulptur i New Plymouth gengiver en venlig dominikanermåge (Larus dominicanus), en almindelig fugl langs kysterne i hele landet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Blomstervase af træ, udformet som en cykel, Ohakune. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet maleri på en elmålerboks, Stratford. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Forestiller denne forunderlige skulptur, som er opstillet ved banegården i Ohakune, mon en cyklist? (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Adskillige steder i New Zealand er store samlinger af udtjente vandrestøvler og andet fodtøj blevet udstillet på hegn og andre steder, i dette tilfælde nær Tawarau, Nordøen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne jernskulptur nær Muriwai Beach forestiller en jogger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pakistan

 

 

Frø, udskåret i sten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Schweiz

 

 

Nisser er meget anvendt som dekoration i Alperne. På dette billede fra Boltigen im Simmental har man anbragt nisser blandt pelargonier (Pelargonium hortonum) – den mest populære stueplante i Alperne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse hjerter, fremstillet af hulsten, blev ligeledes observeret i Boltigen im Simmental. Bagest ses pelargonier. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Skulpturer af metal, som forestiller jagende ulve, Col de la Croix, Valais. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Graffiti på en mur i byen Sion, Valais. En kant på muren er benyttet som ’stol’ til figuren. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Ugle og dreng – kitschet kunst i landsbyen Plan Cerisier, Rhone-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Slovenien

 

Sankt Georg (på dansk ofte kaldt Sankt Jørgen) var en romersk soldat, som omkring år 303 blev henrettet for sin kristne tro. Han blev sidenhen bønders, ridderes og rytteres skytshelgen. Navnet Georg kommer af græsk georgos (’bonde’).

 

 

En berømt legende beretter, at Sankt Georg dræbte en drage, der holdt en prinsesse som fange. Dette vægmaleri i landsbyen Prtovč, Triglavski Nationalpark, gengiver Sankt Georg i færd med at dræbe dragen – i dette tilfælde en overkommelig opgave, dragens størrelse taget i betragtning. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Spanien

 

 

Dette kunstværk gengiver en stangspringer, San Nicolas, Gran Canaria. Førhen anvendtes sådanne stænger på de Canariske Øer, når man skulle krydse vandløb eller små kløfter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skulptur er vartegn for Cactualdea Park, San Nicolas, Gran Canaria, som rummer kaktusarter og andre sukkulenter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Husvæg med dekoration, Fontanales, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse skulpturer på Gran Canaria forestiller en jæger og hans hund. Bemærk, at geværløbet er knækket. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sri Lanka

 

Versene nedenfor, der ofte kaldes for ‘graffiti’, er blot tre blandt mange, som blev nedskrevet, sandsynligvis i 8.-9. århundrede e.Kr., på klippevæggen på Sigiriya (‘Løveklippen’) i det østlige Sri Lanka, som en hyldest til de frodige singalesiske adelsdamer, der er afbildet på freskomalerier i en niche på klippen.

Almindeligvis tilskrives opførelsen af et fortanlæg på toppen af Sigiriya den singalesiske konge Kasyapa, også kaldt Kassapa (regerede 473-495 e.Kr.) – en frygtelig mand, som dræbte sin egen fader og forsøgte at dræbe sin broder Moggallana, der var udset som tronfølger. Moggallana undslap til Indien, men vendte senere tilbage til Sri Lanka med en hær. Det kom til et vældigt slag, hvorunder Kasyapa blev dræbt.

Arkæologiske udgravninger har imidlertid åbenbaret, at dele af fortet blev opført længe før Kasyapas regeringstid. (Kilde: Roloff Beny & John Lindsay Opie 1970. Island Ceylon. Thames & Hudson, London)

 

Jeg er Poyal, paladsets vagt.
Dette er min sang.
Tilgiv mig, oh lang-øjede mø på bjergsiden.
Da jeg kom hertil, var mit sind fyldt med de fagre.
Nu, da jeg har set dem, fortvivler tanken om døden mig ikke længere.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Da han kom hertil,
så Piyal de lang-øjede møer på bjergsiden,
adskilt fra deres elsker,
sørgende på grund af kongens lidelser,
med øjne som blå liljer i fuld blomst.
Sangen er sunget til maleriets hyldest.

 

Det kunne synes, som om en eller anden lavede dette digt som en kommentar til Poyals digt ovenfor, men stavede hans navn forkert.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hil! Den gyldne på bjergsiden,
hvis pragtfulde rosenfarvede hånd holdt en blå nøkkerose,
tryllebandt mit hjerte og sønderrev det.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Djævlemaske, skåret i træ. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne tegning af en sommerfugl, som suger af en hibiskus-blomst, blev fremstillet af en landsbydreng i det vestlige Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette fugleskræmsel, komplet med sko, halstørklæde og paraply, blev observeret i Sri Lankas centrale højland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i byen Negombo gengiver gadegøglere, som er iført masker. Den ene forestiller en læbebjørn (Melursus ursinus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sverige

 

Ordet helleristning er forklaret ovenfor under Danmark. Nedenfor ses et ganske lille udvalg fra adskillige meget rige samlinger af Bronzealder-helleristninger i Bohuslän.

 

 

Denne ristning viser to mænd med hovedprydelser (eller to kvinder?), som holder fast i en cirkelformet genstand. På billedet ses også skibe, en mand der pløjer, samt forskellige dyr, bl.a. rensdyr (Rangifer tarandus) og urokse (Bos taurus ssp. primigenius). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nærbillede af urokser, hvoraf den ene muligvis stanger en mand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Skibe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dansende mænd, en mand i kamp, et skib, et rensdyr, samt hunde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Mænd i kamp. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne ristning er blevet døbt ’Brudeparret’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dekorerede brevkasser, Pataholm, syd for Oscarshamn, Småland. Planten nedenfor kasserne er blåklokke (Campanula rotundifolia). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Af grene med knaster har man skabt E.T. og en kat, Ryd, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Silhouetklip i vindue, Kivik, Skåne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En skovtrold kigger frem bag et træ, Glömminge, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sydafrika

 

Denne mur i Lambert’s Bay er blevet udsmykket af skolebørn.

 

 

Dette maleri gengiver brillepingviner (Spheniscus demersus) og måger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne dreng vil vist gerne have en fisk! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwan

 

En særskilt side bringer billeder af den rige og varierede taiwanesiske folkekunst, se Kultur: Folkekunst i Taiwan.

 

 

 

Tanzania

 

 

Næsehorn og flodhest, udskåret i fedtsten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri i en vejrestaurant, Nyangao, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Lampe, fremstillet af en tidligere spraydåse med insektmiddel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Thailand

 

Chihuahua’en er verdens mindste hunderace, som kun bliver op til 30 cm høj og vejer 1,5-3 kg. Denne race opstod i Mexico, efter al sandsynlighed nedstammende fra en race kaldet Techichi, som var populær blandt Toltec-folket.

 

 

Denne chihuahua, fremstillet i træ, anvendes i en dukketeaterforestilling, opført af gruppen Phuket Marionette. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En ‘cyklist’ under samme forestilling. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tibet

 

Sneløven er et mytisk væsen i Centralasien, som ifølge folketroen regerer over bjerge og gletschere. Den symboliserer styrke, frygtløshed og glæde. De følgende 4 billeder viser dette væsen. Et billede ses også under Nepal ovenfor.

 

 

Skulptur, Potala-paladset, Lhasa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vægmaleri, Tashilhunpo-klostret, Shigatse. Den højre del af maleriet blev vandaliseret under Kulturrevolutionen og er blevet restaureret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Udsmykket stolpe i regeringssalen i det gamle fort, Gyantse. Bemærk, at sommerfuglen er blevet udstyret med øjne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vægmaleri, Jokhang-templet, Lhasa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tyrkiet

 

 

Kitschede skulpturer af haner, Kapalıçarşı (‘Det overdækkede Marked’), Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skulptur, som forestiller en velnæret kok, er placeret som blikfang uden for en restaurant i byen Karapinar, øst for Konya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Frø-orkester, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Skulptur, der forestiller en fisker med en guldbrasen (Sparus aurata), Mordogan, Karaburun-halvøen, nær Izmir. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En kat sover neden for et stort vægmaleri af en sort kat, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Folkekunst, fremstillet af en scooter og gamle gummistøvler, Karapinar, øst for Konya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tyskland

 

 

Dette billede viser katolsk håndværk fra ca. 1890, muligvis af tysk oprindelse, som forestiller de Tre Vise Mænd på besøg hos Jesusbarnet i krybben. Ifølge overleveringen var en af vismændene sort. Kristendommen er nærmere omtalt på siden Religion: Kristendom. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Hjerte med sommerfugl, fremstillet i træ, Thierstein, Bayern. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

USA

 

 

Denne rustne indgangsport til en forladt gård, ‘Quail Rock Ranch’, i Mohave National Preserve, Californien, gengiver en familie af californisk topvagtel (Callipepla californica). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Under den katolske højtid ’De Dødes Fest’, i Amerika kaldt Halloween, har man udstillet denne Halloween-‘familie’, delvis fremstillet af græskar, foran et hus i Cummington, Massachusetts. Denne højtid er nærmere beskrevet på siden Religion: Kristendom. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse petroglyffer, observeret i Capitol Reef National Monument, Utah, blev skabt af et ukendt folkeslag. De forestiller shamaner og tykhornsfår (Ovis canadensis). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri af en drage, Chinatown, San Francisco, Californien. Dragens rolle i den kinesiske mytologi er beskrevet på siden Religion: Daoismen i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skulptur, som er opstillet nær Alliance, Nebraska, er fremstillet af gamle bilvrag. Den kaldes populært for ‘Carhenge’, idet den tydeligvis er inspireret af Stonehenge i England, som er vist på et billede på siden Kultur: Megalitter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette skilt uden for en pub i den gamle bydel, Portland, Maine, viser en smuk havfrue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hollywood Wax Museum er et vokskabinet i byen Pigeon Forge, Tennessee. Her har man som blikfang kolossale og græsselige figurer opstillet uden for museet.

 

 

Denne kolossale figur gengiver den berømte kæmpeabe King Kong. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne gigantiske figur forestiller John Wayne, Elvis Presley, Marylin Monroe og Charles Chaplin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Californien passerede jeg to steder, Garberville og Leggett, hvor man opbevarede hundredevis af kitschede træudskæringer. Nedenfor vises et enkelt eksempel, mens andre kan ses på siden Kultur: Træsnit.

 

 

Denne udskårne figur forestiller den berømte ’Bigfoot’, et væsen i stil med yeti’en i Himalaya – en kæmpestor menneskelignende abe, som efter sigende skulle leve i skovene i det vestlige USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I en have nær Lexington, Kentucky, fandt jeg to eksempler på folkelig kunst.

 

 

Kat, sammensat af metaldele. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne skulptur, som blev fremstillet af haveredskaber og malet lyserød, skal sikkert forestille en flamingo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kæmpeskulptur af en sømand, som tager afsked med sin kæreste, San Diego, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet kunst til salg i den gamle bydel, Portland, Maine. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skulptur på et hustag i Mendocino, Californien, viser Dødsenglen, der trækker en kvinde i håret. Bemærk timeglasset. En amerikansk svartbag (Larus occidentalis) er landet på hovedet af kvinden. Måske venter den på at se, hvad der vil ske? (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Udtrykket desert varnish er forklaret ovenfor under Indien. Nedenfor vises adskillige eksempler fra det vestlige USA.

 

Newspaper Rock State Historic Monument er en klippevæg i San Juan County, Utah, hvori der er udhugget en af de største kendte samlinger af indianske petroglyffer. De gengiver bl.a. sorthalet hjort (Odocoileus hemionus), tykhornsfår (Ovis canadensis), bisonokse (Bos bison), jægere, shamaner, samt fodspor (af bjørne?).

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En anden stor samling af petroglyffer, som også kaldes Newspaper Rock, findes i Puerco-floddalen i Petrified Forest Nationalpark, Arizona. Denne samling rummer over 650 billeder, som er en smule mere stilistiske end dem i Utah.

 

 

På dette billede ses en kæmpestor fugl, som muligvis spidder en person på sit lange, krumme næb. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Et tredje område med ‘ørkenfernis’-billeder findes i Mesa Verde Nationalpark, Colorado. Dette område var hjemsted for et folk, som boede på klippehylder gennem mere end 700 år, mellem 600 og 1300 e.Kr.

 

 

Disse billeder viser bl.a. shamaner og tykhornsfår. Spiralerne antyder, at kunstneren var i en hallucinogen trance, da han fremstillede malerierne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette billede forestiller sikkert en puma. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Indianske klippemalerier, Hospital Rock, Sequoia Nationalpark, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Jordbær til salg! – Blikfang langs vejen, nord for Santa Cruz, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Plastic-mannequiner annoncerer salg af parykker, Haverhill, Massachusetts. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Begravelsesplads for Umpqua- og Siuslaw-folkene, Sunset Point State Park, Oregon, med en udskåret hvidhovedet havørn (Haliaeetus leucocephalus), som var totemdyr for mange folkeslag på Stillehavskysten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Gammel bænk med masser af udskæringer, Mendocino, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet skulptur i byen Haverhill, nordlige Massachusetts. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette vægmaleri i Haverhill gengiver fabrikssyerskers førhen hårde liv. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Reeds Beach, Cape May, New Jersey, er en landsby med mange bygninger i alternativ byggestil, og på husvægge og i haver er udstillet mange eksempler på folkelig kunst.

 

 

Denne flamingo er fremstillet således, at dens vinger blafrer i vinden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En kanin eller en hare, fremstillet af to brædder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne atlantiske sejlfisk (Istiophorus albicans), som er fremstillet af en metalplade, er blevet placeret på en husvæg sammen med krydsede årer. Fuglene på skulpturen er landsvaler (Hirundo rustica). Denne art er indgående beskrevet på siden Bøger: Hvor vandet møder himlen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vietnam

 

 

Disse vægmalerier i Hanoi illustrerer dagligliv i Vietnam i gamle dage. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Ved bredden af Hoan Kiem-søen i Hanoi støder man med mellemrum på unge kunstnere, der får en ekstra indtjening gennem at tegne folk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet perlemor-mosaik, Halong Bay. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En samling af elmålerbokse i Hanoi, som er udsmykket med kitschede malerier. Billederne på to af boksene gengiver revolutionære fra fordums dage. Det nederste billede viser en boks, som ledningerne er temmelig skødesløst forbundet til. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Jernbanemuren langs Hang Ma Street i Hanoi er udsmykket med vægmalerier, som viser hverdagsliv i Hanoi førhen. To af kvinderne med byrder over skulderen er ikke en del af malerierne, men særskilte kunstværker, som er limet på træplader og opstillet foran muren. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Plastic-mannequiner, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den rødkronede trane (Grus japonensis), som også kaldes japansk eller manchurisk trane, yngler i store rørskove i Manchuriet, Indre Mongoliet og det sydøstlige Sibirien, og der er også en bestand på den nordlige japanske ø Hokkaido. Denne art optræder ofte i kinesisk kunst, også i Vietnam.

Alle verdens 15 tranearter er beskrevet på siden Dyreliv – Fugle: Traner – fascinerende og sårbare.

 

 

Muren langs denne trappe i Hanoi er udsmykket med et flot maleri, der gengiver en idyllisk sø med en husbåd, åkander og rødkronede traner. Kunstneren kendte ikke meget til traners adfærd, da han har malet en hvilende trane i et træ. Traner hviler aldrig i træer! (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vægmaleri, som gengiver rødkronede traner samt lotusblomster (Nelumbo nucifera), Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gammelt kinesisk vægrelief med en temmelig stilistisk gengivelse af rødkronede traner, Ngoc Son-templet, Hoan Kiem-søen, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dekoreret affaldsspand, Cuc Phuong Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi forestiller en skriver i arbejde i gamle dage. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette relief i jernbanemuren langs Hang Ma Street i Hanoi gengiver en dragedans med fyrværkeri. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette moderne vægmaleri i Hanoi er muligvis inspireret af Pablo Picasso. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne pudelhund er blevet farvet rødviolet med orange ører, hale og fødder, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi gengiver et besynderligt træ med store blomster. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Graffitti, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Maleri på en dør, som ikke længere benyttes, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne kitschede figur byder velkommen uden for en restaurant, som serverer fisk og skaldyr, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschede malerier af heste, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Gammeldags vandbeholdere er endt som dekoration foran muren langs jernbanen på Hang Ma Street, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Souvenirs til salg. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Folkekunst: en forgyldt motorcykel, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Udsmykning på en metal-rulledør, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Reklame for øl, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne figur af en smilende Buddha blev observeret i haven omkring Tran Quoc-pagoden i Hanoi. Planten t.h. er Euphorbia milii, en tornet vortemælk-art, der populært kaldes for Kristi Tornekrone. Ifølge overleveringen udgjorde denne tornede plante tornekronen, som Jesus bar under vandringen mod Golgata. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Viet Lotus, vietnamesisk marionet-dukketeater. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne skrækkelige skulptur gengiver en løve, som vogter indgangen til Ngoc Son-templet i Hoan Kiem-søen, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette temmelig bombastiske monument i Hanoi blev opført til minde om den kommunistiske revolution. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi gengiver en maler, som maler et maleri. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse kitschede figurer af hjorte ‘udsmykker’ haven omkring Tran Quoc-pagoden i Hanoi. – De symboliserer dyrehaven i Sarnath, hvor Buddha ifølge overleveringen gav sin første offentlige tale. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi promoverer træplantning. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Bambus-mønster i vindue, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Oplyst relief, som gengiver en fisk og lotusblade (Nelumbo nucifera), Ngoc Son-templet, Hoan Kiem-søen, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

I anledning af den tilstundende jul er disse buske i Hanoi blevet facon-klippet, så de forestiller rensdyr (Rangifer tarandus) – julemandens trækdyr. Rensdyret er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Hjorte. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Zimbabwe

 

Forskellige steder i det sydlige Afrika blev kunstværker skabt for længe siden, i huler og på klippevægge, af San-folk (’Buskmænd’), som engang var det eneste folk, der beboede denne del af kontinentet.

 

 

Dette hulemaleri i Nswatugi Cave, Matobo Nationalpark, viser jægere, som forfølger sydlige giraffer (Giraffa camelopardalis ssp. giraffa) og store kuduer (Strepsiceros strepsiceros ssp. zambeziensis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Klippemaleri, som gengiver dansere, McIlwaine Game Park. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Klippemaleri nær Ngomakirira, som forestiller mænd, der jager en impala (Aepyceros melampus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette maleri, ligeledes fra Ngomakirira, viser en jæger, som forfølger et spidssnudet næsehorn (Diceros bicornis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Østrig

 

 

Denne fine drage, fremstillet af gammelt metal og kyllingetråd, blev set ved Toplitzsee, nær Bad Aussee. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri, som forestiller bagere i arbejde, Friesach, Steiermark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet september 2016)

 

(Senest opdateret maj 2024)