Portrætter

 

 

Denne tyr af spidssnudet næsehorn (Diceros bicornis) snuser til en tot græs, hvor en hun har urineret, hvorefter den krænger læberne tilbage i en positur, kaldt flehmen. Den indsnusede luft passerer forbi et specielt sanseorgan, der kan afsløre, om hunnen er i brunst. – Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kurtiserende par af australsk sule (Morus serrator), Muriwai Beach, New Zealand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En ophidset kravekamæleon (Chamaeleo dilepis) med oppustet strubesæk og talrige sorte pletter på kroppen, Masasi, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dromedar-hunner (Camelus dromedarius) er ofte meget kærlige mod hinanden. – Thar-ørkenen, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pattedyr

 

Atelidae
Denne familie af den Nye Verdens aber omfatter omkring 26 arter, placeret i 4 slægter: Ateles (edderkoppeaber), Alouatta (brøleaber), Brachyteles (uldedderkoppeaber) og Lagothrix (uldaber).

 

Ateles Edderkoppeaber
I alt 7 arter af edderkoppeaber er udbredt fra det sydlige Mexico mod syd til Brasilien, hvor de lever i det øverste stratum af tropiske skove. Disse aber er karakteriseret af deres usædvanligt lange arme og ben, som har givet dem deres navn, samt deres lange gribehale, der anvendes som et femte lem. De lever i flokke på op til 35 dyr, som spredes ud i skoven i dagtimerne for at søge føde.

Alle arter af edderkoppeaber er truet på grund af destruktion af deres levesteder samt jagt til føde, og to arter, sorthovedet edderkoppeabe (Ateles fusciceps) og brun edderkoppeabe (A. hybridus), er i fare for at uddø.

 

Ateles geoffroyi Geoffroys edderkoppeabe
Denne art, der også kaldes sorthåndet eller centralamerikansk edderkoppeabe, omfatter seks underarter, som er udbredt fra det sydøstlige Mexico mod øst til Panama. De lever fortrinsvis i stedsegrøn regnskov, men kan også træffes i løvfældende skov. Arten er truet på grund af tab af levesteder, som er et alvorligt problem i hele dens udbredelsesområde, og det vurderes, at den er gået tilbage med op mod 50% i løbet af de sidste 50 år. I dag overlever den hovedsagelig i naturreservater.

 

 

En rødbuget edderkoppeabe (Ateles geoffroyi ssp. frontatus), også kaldt sortbrynet edderkoppeabe, æder kaffe-lignende frugter, Tortuguero Nationalpark, Limón, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bovidae Skedehornede
Denne store familie, der rummer omkring 47 slægter og ca. 143 arter, består af klovbærende drøvtyggere, bl.a. kvæg, antiloper, får og geder.

 

Aepyceros melampus Impala
Denne antilope er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Antiloper.

 

 

Impala-han, Tarangire Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Antidorcas marsupialis Springbuk
Denne antilope er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Antiloper.

 

 

Springbuk, Kalahari Gemsbok Nationalpark, Sydafrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bos bison Amerikansk bison
Dette dyrs triste skæbne er beskrevet på siden Menneskets dårskab.

 

 

En tyr af amerikansk bison gnubber sig på en hegnspæl, Badlands Nationalpark, South Dakota, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bos grunniens Yakokse
Yakoksen lever i det centralasiatiske højland, hvor den tidligere strejfede omkring i stort antal. Denne art er tilpasset et liv i denne egns barske klima, idet dens luksuriøse pels kan holde den varm i temperaturer under -30oC. – En nepalesisk legende beretter, hvordan yakoksen fik sin tykke pels. Den er gengivet på siden Dyrearter i menneskets tjeneste: Vandbøffel.

Yakoksen blev tæmmet af nomadiske folkeslag så tidligt som omkring 5000 f.Kr., og i dag vurderes antallet til omkring 14 mio., heraf langt størsteparten i kinesiske territorier. Bestanden af vilde yakokser tæller måske under 15.000, og selv om arten er fredet af myndighederne, fortsætter illegal jagt på den, hvilket kan føre til dette prægtige dyrs udryddelse.

Yakoksens latinske navn betyder ‘den gryntende okse’ – et meget beskrivende navn, da den grynter uafladeligt.

 

 

Yakokse hviler foran en berberis-busk, Dingboche, Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bos taurus Tamkvæg
Tamkvæg, inklusive pukkeloksen, er omtalt på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

 

 

Nysgerrig pukkelokse, Pushkar, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Pukkelokse, mørk form, Jaisalmer, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Langhornet Ankole-kvæg, en indfødt kvægtype fra Afrika syd for Sahara, Mubende, Uganda. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jerseykvæg er en lille britisk mælkerace, som opstod på Jersey, én af øerne i den Engelske Kanal. Selektiv udvælgelse har medført, at den gennemsnitlige mælkeydelse pr. ko er steget til 6024 liter pr. år i England, mens nogle individer yder ikke mindre end ca. 9000 liter pr. år. Mælken har en karakteristisk gullig farve og et meget højt indhold af fedt (5.4%) og protein (3.8%).

Da Jerseykvæg har nemt ved at tilpasse sig både varmt og koldt klima, er det blevet eksporteret til mange lande jorden rundt. I nogle lande er der opstået særlige former.

 

 

Nysgerrig Jersey-kvie, nord for Horsens. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Som dets navn fortæller, stammer skotsk højlandskvæg fra det skotske højland, eller måske fra de Ydre Hebrider. Det blev nævnt for første gang i 500-tallet. På skotsk kaldes det for Heilan coo (’højlandsko’), tydeligvis et navn af nordisk oprindelse.

Denne race er karakteriseret ved sine lange horn og bølgende pels, som forekommer i en række farver, bl.a. rød, ingefærfarvet, sort, mørkebrun, gul, hvid eller grå. Den lange pels gør den i stand til at tilbringe den barske skotske vinter udendørs. Racen opdrættes især for sit kød, som værdsættes på grund af det lave indhold af kolesterol, og også for mælken, som har et højt fedtindhold.

I dag er skotsk højlandskvæg udbredt i en lang række lande verden rundt.

 

 

Skotsk højlandskvæg, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Capra ibex Alpe-stenbuk
På et tidspunkt var dette prægtige dyr næsten blevet udryddet på grund af overdreven jagt, og det overlevede kun i få og små bestande i det nordlige Italien. På grund af artens alarmerende tilbagegang, oprettede Victor Emmanuel, senere konge af Italien, i 1856 det kongelige jagtreservat Gran Paradiso, og et korps af vildtbetjente beskyttede dyrene. I 1920 forærede Kong Victor Emmanuel d. 3. de oprindelige 21 km2 til staten, og området blev Italiens første nationalpark i 1922. På trods heraf fortsatte krybskytteriet, og i 1945 var der kun 419 individer tilbage. Siden er bestanden i parken vokset til de nuværende omkring 4000 dyr. Arten er blevet genindført mange steder i Alperne, samt til Bulgarien og Slovenien.

Om sommeren lever alpe-stenbukken i klippefyldt terræn lige under snegrænsen, i højder mellem 1800 og 3300 m, om vinteren i noget lavere højder.

 

 

Han af alpe-stenbuk med et øremærke, Gran Paradiso Nationalpark, Italien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Connochaetes taurinus Oksegnu, blå gnu
Denne antilope er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Antiloper.

 

 

Hvidskægget gnu, underarten mearnsi, Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Under deres årlige vandring drikker disse hvidskæggede gnuer af Grumeti-floden, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kobus ellipsiprymnus Ellipsevandbuk, defassa-vandbuk
Denne antilope er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Antiloper.

 

 

Han af ellipsevandbuk, underarten ellipsiprymnus, tygger drøv, Hwange Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 


Han af østafrikansk defassa-vandbuk, underarten harnieri, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kobus kob Kob
Denne antilope er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Antiloper.

 

 

Han af Uganda kob, underarten thomasi, hviler sig i højt græs, Queen Elizabeth National Park, Uganda. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Madoqua kirkii Kirks dik-dik
Fire underarter af denne diminutive antilope er udbredt fra den østligste del af Uganda, det nordlige Kenya og det sydlige Somalia mod syd til det sydlige Tanzania, mens en femte, ssp. damarensis, udgør en disjunkt population i det vestlige Angola og Namibia. Den udgør muligvis en særskilt art.

 

 

Kirks dik-dik, underarten cavendishi, æder af en busk, Arusha Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nilgiritragus hylocrius Nilgiri-tahr
En sjælden fåreart, som kun lever i bjerge i Sydindien og kun tæller omkring 3,100 dyr. Tidligere var den placeret i slægten Hemitragus sammen med Himalaya-tahr (H. jemlahicus) og arabisk tahr (i dag kaldt for Arabitragus jayakari). Nylig genetisk forskning har imidlertid afsløret, at den er nærmere beslægtet med får af slægten Ovis end med de to arter af tahr, og som følge heraf blev den overført til en særskilt slægt.

Andre billeder af denne art er vist på siden Natur-citater.

 

 

Eravikulam Nationalpark i Kerala, hvor dette billede blev taget, er et kærneområde for Nilgiri-tahr, idet den huser mellem 700 og 800 dyr – omkring en fjerdedel af verdensbestanden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Oreamnos americanus Sneged
Trods navnet er denne art ikke en ægte ged af slægten Capra, men er nærmere beslægtet med serow (Capricornis), goral (Naemorhedus) og gemse (Rupicapra), en gruppe, der til tider benævnes gede-antiloper. Den er endemisk i bjergområder i den vestlige del af Nordamerika, fra det sydlige Alaska mod syd gennem det vestlige Canada til Oregon, det nordlige Nevada, Utah og Colorado.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk oros (‘bjerg’) og amnos (‘lam’), således ‘bjerg-lam’, hvilket formodentlig hentyder til artens hvide pels.

 

 

Tillidsfuld hun af sneged, Mount Rushmore, Black Hills, South Dakota. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ovis canadensis Tykhornsfår
Tre underarter af dette imponerende dyr er vidt udbredt i bjergegne i det vestlige Nordamerika, fra British Columbia og det vestlige Alberta mod syd gennem Rocky Mountains og Sierra Nevada til Baja California, det nordvestlige Mexico og det sydvestlige Texas, så langt mod øst som til North og South Dakota. Arten var engang meget talrig, men bestanden er blevet stærkt reduceret på grund af overdreven jagt samt introduktion af sygdomme fra kvæg og får.

Ørken-tykhornsfåret, underarten nelsoni, er vidt udbredt i ørkenområder i det sydvestlige USA og det nordvestlige Mexico. Denne race er nærmere omtalt på siden Lande og steder: Erosionens land.

 

 

Vædder af ørken-tykhornsfår, underarten nelsoni, Tucson Desert Zoo, Arizona. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Raphicerus campestris Steinbok
Denne antilope er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Antiloper.

 

 

En hun af steinbok æder af en busk, Etosha Nationalpark, Namibia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tragelaphus scriptus Skriftantilope
Denne antilope er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Antiloper.

 

 

Hun af skriftantilope, Victoria Falls Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Camelidae Kameler
Kamelernes oprindelse og tilknytning til mennesket er beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

 

Camelus dromedarius Dromedar
Denne art er uddød i vild tilstand, men er vidt udbredt som tamdyr, fra Indien gennem Mellemøsten til den Arabiske Halvø, Egypten, Somalia og det nordlige Kenya. Den blev sandsynligvis først tæmmet i Somalia eller det sydlige Arabien, omkring 3000 f.Kr.

 

 

Portræt af en dromedar, Jaisalmer, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Pyntet dromedar ved en kamel-festival, Bikaner, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Drøvtyggende dromedarer, Thar-ørkenen, Rajasthan (øverst), samt Sousse, Tunesien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Når en dromedar-tyr er i brunst, står fråden ud af munden på den. – Bikaner, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Canidae Hundefamilien
Denne familie er indgående beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Hundefamilien.

 

Canis lupus ssp. familiaris Tamhund
Hundens oprindelse og dens tilknytning til mennesket er beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

 

 

Denne hund i Guiyang, Guizhou-provinsen, Kina, har måske gener fra tibetansk spaniel og sandsynligvis også fra pekingeser på grund af det meget kraftige underbid. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jeg spurgte ejeren af denne lille terrier i Taichung, Taiwan, hvorfor den bar solbriller. Hun svarede, at det var for at undgå, at den fik grå stær. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den engelske springer spaniel er en jagthund, som nedstammer fra Norfolk- eller Shropshire-spaniel, fremavlet i midten af 1800-tallet. Denne race blev traditionelt anvendt til at jage fuglevildt ud fra deres skjul og siden hente det, når det var skudt. I dag er den også en populær familiehund.

Under en forskningsrejse til Chukotka-halvøen i det nordøstlige Sibirien besøgte mine ledsagere og jeg et fyrtårn på spidsen af Kosa Ruskaya Koshka (‘Den Russiske Kats Sandodde’). En af hundene, som tilhørte mandskabet var en engelsk springer spaniel. Vores tur til dette område er beskrevet på siden Rejse-episoder – Sibirien 2011: Med bæltekøretøj gennem Chukotka.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den lavbenede gravhund blev udviklet til at jage ræve og grævlinger ud af deres grave, så jægerne kunne skyde dem. I Amerika er de også blevet anvendt til at jage præriehunde ud af deres grave. Denne race forekommer i tre former: glathåret, langhåret og ruhåret.

 

 

Ruhåret gravhund, Skanderborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Samojedespidsen opstod blandt det nomadiske Samojedefolk i Sibirien, dels til at trække slæder og dels til at hjælpe til med at drive rensdyr sammen. I dag er den en meget populær familiehund i Vesten.

 

 

Samojedespids, Horsens. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhodesisk ridgeback er en stor hunderace, der opstod som en krydsning mellem Khoikhoi-folkets jagthunde, der havde en hårkam (‘ridge’) hen langs ryggen, samt europæiske hunde, som Boer-nybyggerne bragte til Kap-kolonien i Sydafrika. Navnet blev indstiftet i 1922 i Bulawayo, Sydrhodesia (i dag Zimbabwe).

 

 

Hvalp af rhodesisk ridgeback gnaver på et ben, Keetmanshoop, Namibia. Bemærk hårkammen hen langs rygraden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De almindeligste herreløse hunde i Taiwan, kaldt Taiwan-hunde, eller somme tider Takasago-hunde, er resultatet af indfødte Formosa-jagthunde, som har blandet blod med indførte hunderacer. Taiwan-hunde er normalt sorte eller brune, eller en blanding af de to.

 

 

I anledning af det kinesiske nytår er et rødt klæde bundet om halsen på denne ca. 12 uger gamle Taiwan-hvalp. En rød kuvert er fastgjort til klædet, hvorpå man har skrevet wang-wang. Både den røde farve og teksten er udtryk for gode ønsker for fremtiden. Samtidig er wang-wang en efterligning af en hunds gøen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Samme hund som ovenfor, 3 år senere. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lupulella mesomelas Skaberaksjakal
I 2017 konkluderede en genetisk undersøgelse, at denne art og stribet sjakal (L. adusta) kun var fjernt beslægtet med medlemmer af slægten Canis, og de blev derfor overført til en særskilt slægt.

Skaberaksjakalen er ret almindelig i to vidt adskilte områder. Nominatformen findes i det sydlige Afrika, fra det sydlige Angola, sydvestlige Zambia, Zimbabwe og det sydlige Mozambique mod syd til Kap-provinsen i Sydafrika, mens underarten schmidti er udbredt fra den sydøstligste del af Sudan, Eritrea og Ethiopien mod syd til det centrale Tanzania, og mod vest til Uganda.

Forstavelsen skaberak kommer af det tyrkiske ord çaprag, oprindelig et dækken, ofte af lammeskind, som blev lagt over en hestesaddel eller en oppakning på hesten. Nu hentyder ordet mere til et udsmykket hestedækken til brug under opvisninger. Sjakalen fik dette navn på grund af dens mørke farve på ryggen, der kan minde om et dækken. Undertiden er dette parti nistret af lysere hår, hvilket har givet anledning til et af artens engelske navne, silver-backed jackal (’sølvrygget sjakal’).

 

 

Hvilende skaberaksjakal, Hwange Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lycaon pictus Hyænehund
Disse fascinerende hunde er nærmere beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Hyænehunde – savannens nomader.

 

 

Hyænehunden er en formidabel jæger, udstyret med kraftige kæber og lange ben. Den kan løbe op mod 60 km/t. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vulpes vulpes Rød ræv
Denne art er nærmere beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Hundefamilien.

 

 

Tillidsfuld ræveunge, Botanisk Have, København. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cercopithecidae Hundeaber, marekatte m.fl.
Alle arter nedenfor er nærmere omtalt på siden Dyreliv – Pattedyr: Aber.

 

Macaca cyclopis Taiwan-makak

 

 

Pelsen hos Taiwan-makak er lysegrå med et brunligt anstrøg her og der. Disse blev fotograferet i Bagua Shan-bjergene, vestlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Macaca fascicularis Langhalet makak

 

 

Langhalede makakker, Wenara Wana-templet (populært kaldt ’Monkey Forest’), Ubud, Bali, Indonesien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Macaca mulatta Rhesusabe

 

 

Denne rhesusabe blev fotograferet ved det buddhistiske tempel Swayambhunath i Kathmandu, Nepal, hvor to flokke af disse aber holder til. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hun af rhesusabe med en diende unge, Swayambhunath. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Macaca silenus Løvehaleabe

 

 

Han af løvehaleabe, Puthutottam, West Ghats, Tamil Nadu, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Papio anubis Grøn bavian

 

 

Han af grøn bavian, Lake Manyara Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Papio cynocephalus Gul bavian

 

 

Han af gul bavian, Mikumi Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Piliocolobus kirkii Zanzibar rød colobus

 

 

Zanzibar rød colobus, fotograferet på Zanzibar. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Semnopithecus schistaceus Lysarmet langur

 

 

Den lysarmede langur kendes nemt på sin kraftige, lysegrå pels samt den store hvide hårkrans omkring det kulsorte ansigt. Disse blev fotograferet nær søen Dodi Tal, Asi Ganga-dalen, Uttarakhand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Theropithecus gelada Gelada-bavian

 

 

I Simien-bjergene er gelada-bavianen ret almindelig i visse områder. Dette billede, som viser en hun, er fra Gosh Meda. På brystet har hanner såvel som hunner en nøgen rød hudplet, som har givet anledning til det alternative engelske navn bleeding-heart monkey (’aben med det blødende hjerte’). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Trachypithecus auratus Java-langur

 

 

Denne Java-langur er til salg på et marked i byen Yogyakarta, Java. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cervidae Hjorte
Et større antal hjortearter, bl.a. de tre nedenfor, er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Hjorte.

 

Axis axis Axishjort

 

 

Han af axishjort drikker af et vandhul, Sariska Nationalpark, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cervus canadensis Wapiti

 

 

Hvilende wapiti han, Fort Niobrara Wildlife Refuge, Nebraska, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cervus unicolor Sambarhjort

 

 

I Maha Eliya Thenna Nationalpark (Horton Plains) i det centrale Sri Lanka har sambarhjortene vænnet sig til turister, som denne, der roligt blev stående, selv om jeg befandt mig mindre end 10 m borte. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Delphinidae Havdelfiner
Denne familie, som er udbredt i alle verdens have, rummer omkring 37 arter, fordelt på ca. 18 slægter.

 

Orcinus orca Spækhugger
Denne markant mønstrede delfin er familiens største medlem, hvor hannerne kan nå en længde på over 9 m, med en vægt på op til 10 tons, mens hunnerne er mindre, op til 7 m lange og med en vægt på 3-4 tons. Den er det eneste medlem af slægten og er udbredt i alle oceaner.

Disse dyr er meget intelligente og optræder ofte i akvarie-forestillinger.

 

 

Spækhugger, Ocean Park, Hong Kong. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Echimyidae Pigrotter
En stor familie med 27 slægter og omkring 100 arter, hovedsagelig udbredt i Sydamerika, men med nogle arter i Mellemamerika og Caribien.

Familienavnet er afledt af oldgræsk ekhinos (‘pindsvin’, ‘søpindsvin’) og mys (‘mus’), hvilket hentyder til, at mange af arterne har pigge eller stive hår på kroppen, som tjener til beskyttelse.

 

Myocastor coypus Sumpbæver
Denne art er vildtlevende i vådområder i den sydlige halvdel af Sydamerika, men på et tidligt tidspunkt blev den indført til Nordamerika, Europa og Japan som pelsdyr. Siden da er den utallige gange undsluppet og har mange steder formået at danne vildtlevende bestande. Arten betragtes som et skadedyr, da den konkurrerer med – og somme tider fordriver – indfødte arter. Endvidere underminerer den diger og flodbredder, ødelægger vandingskanaler, gnaver huller i huspaneler etc.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk mys (‘mus’) og kastor (‘bæver’), hvilket sigter til dens lighed med bæverne (Castor).

 

 

Sumpbæver, undsluppet på Avery Island, Louisiana, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Elephantidae Elefanter
Elefanterne og deres triste skæbne er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Elefanternes storhed og fald.

 

Elephas maximus Asiatisk elefant

 

 

Græssende tyr af asiatisk elefant, Corbett Nationalpark, Uttarakhand, Indien. Bemærk, at der siver sekret ud fra kirtlen foran øret, hvilket fortæller, at den er i brunst, kaldt musht. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En hun af asiatisk elefant i et opdrætningscenter for elefanter, nær Sauraha, sydlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Loxodonta africana Afrikansk elefant

 

 

Afrikansk elefant æder græs, Ngorongoro-krateret, Tanzania. Læg mærke til, at den kun har én stødtand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne afrikanske elefant har oversprøjtet sig med mudder som beskyttelse mod bidende insekter, Hwange Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Equidae Heste
Oprindelsen af heste, æsler og zebraer er beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

Der findes 3 arter af zebra, som lever i Afrika, 3 arter af vildæsel, som lever i Asien og Afrika, samt en enkelt hesteart, som uddøde i vild tilstand, men er blevet genindført til Mongoliet. Forvildede flokke af tamheste findes mange steder verden rundt.

De tre zebra-arter er nærmere beskrevet på siden Natur: Mønstre i naturen.

 

Equus ferus ssp. caballus Tamhest
I Europa blev den ægte vildhest, tarpanen (Equus ferus ssp. ferus), udryddet af jagt, og den sidste døde i en russisk zoologisk have i 1909. En anden underart, Przewalskis hest (E. ferus ssp. przewalskii), opkaldt efter den russiske geograf Nikolai Przewalski, overlevede kun i spredte flokke på de enorme græsstepper i Ukraine, Kazakhstan og Mongoliet. Man har forsøgt at genskabe tarpanen ved at krydse Przewalski-heste med forskellige ældgamle, primitive racer af tamhesten, hvilket har resulteret i tarpan-lignende heste, fx Konik-hesten. I dag er flokke af disse ‘primitive’ heste blevet løsladt adskillige steder i Europa.

Tæmningen af vildhesten er beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

 

 

Konik-hesten minder om den uddøde tarpan, bortset fra den lange manke. Denne hesterace lever i halvvild tilstand i naturreservatet Oostvardersplassen, Flevoland, Holland, hvor dette billede stammer fra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Som dens navn fortæller, stammer den belgiske hest fra Belgien. Den er en af de stærkeste hesteracer.

 

 

Belgiske heste, Bornholm. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tibetanske heste er små, men stærke dyr. Denne blev fotograferet i byen Gyantse, Tibet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Et muldyr er en krydsning mellem et hanæsel og en hoppe. – Shigatse, Tibet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Equus quagga Savannezebra

 

 

Hvilende savannezebra af underarten chapmani, Hwange Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Førhen blev savannezebraen i Namibia betragtet som en særlig underart, antiquorum. Nylige studier har imidlertid påvist, at den genetisk er identisk med Burchells zebra, underarten burchelli, som tidligere blev anset for at være uddød. Da underarten burchelli blev beskrevet før antiquorum, har dette navn fortrinsret, og savannezebraerne i Namibia kaldes nu for Equus quagga ssp. burchelli. Efter at quagga’en, underarten quagga, blev udryddet sidst i 1800-tallet, er Burchells zebra den mindst stribede af de overlevende underarter.

 

 

Burchells zebra, hoppe med føl, Etosha Nationalpark, Namibia. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Erithizontidae Træpindsvin
Disse dyr, der omfatter 19 arter i 3 slægter, lever fortrinsvis i Sydamerika, med nogle få arter i Mellemamerika og en enkelt art i Nordamerika (nedenfor).

 

Erethizon dorsatum Nordamerikansk træpindsvin
Dette markante dyr, hvis krop er dækket af op mod 30.000 pigge, er den næststørste gnaver i Nordamerika, kun overgået af bæveren (Castor canadensis). Den bliver op til 90 cm lang, ikke medregnet halen, der kan blive op mod 30 cm lang. Dyret er ret tungt, med en vægt på omkring 7-10 kg, til tider mere.

Denne art, opdelt i 7 underarter, forekommer i størsteparten af subarktiske områder af Alaska og Canada og fortsætter udbredelsen ned gennem den vestlige del af USA til det nordligste Mexico, og i de østlige stater findes den især ned langs Appalachians mod syd til Pennsylvania.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk erethizein (‘at irritere’), hvilket sigter til piggene, artsnavnet af latin dorsatus (‘med en kam’). Navnet kan således løseligt oversættes til ‘dyret med den irriterende ryg’.

Trods navnet er træpindsvin ikke nært beslægtet med hverken pindsvin (Erinaceus) eller hulepindsvin (Hystrix).

 

 

Et nordamerikansk træpindsvin kan have op mod 30.000 pigge. Denne blev observeret nær Bend, Oregon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Felidae Katte
Denne familie er udbredt over størsteparten af kloden, kun manglende i den australske region, polarområderne og Madagascar. Den er opdelt i to underfamilier, Felinae med omkring 32 overvejende mindre arter, samt Pantherinae med 7 overvejende store arter.

Sneleoparden (Panthera uncia) er omtalt på siden Dyreliv: Dyrespor, mens den triste skæbne, der er overgået tigeren (P. tigris), er beskrevet på siden Menneskets dårskab.

 

Acinonyx jubatus Gepard
Klodens hurtigste pattedyr, som under jagt ofte løber med hastigheder op til 64 km/t, mens den under spurter kan accelerere op til 112 km/t over korte afstande. På grund af denne egenskab blev den tæmmet så tidligt som i det 16. århundrede f.Kr. i Egypten, og senere også i Indien, for at blive anvendt under jagter.

Denne art lever fortrinsvis på savanner, men findes også i forskellige åbne skovtyper. Der anerkendes fire underarter. Nominatracen jubatus forekommer fra Uganda og Kenya mod syd gennem det østlige og sydlige Afrika til Namibia og Sydafrika. Den er blevet udryddet i Zaire, Rwanda og Burundi. Bestanden er blevet anslået til omkring 5000 individer.

Udbredelsen af underarten soemmeringii er begrænset til den nordøstlige del af Afrika, hvor den findes i Sydsudan, Ethiopien og Eritrea.

Med en total bestand på under 250 dyr er underarten hecki opført som akut udryddelsestruet på IUCN’s liste. Den har en spredt forekomst med bittesmå bestande i den sydlige del af Algeriet, samt i Niger, Burkina Faso og Benin.

I dag er den asiatiske gepard, underarten venaticus, begrænset til Iran. Den er klassificeret som akut udryddelsestruet på IUCN’s liste, da den totale bestand i 2017 blev vurderet til at være på under 50 dyr, som lever spredt på Irans centrale plateau. Førhen var denne underart udbredt fra den Arabiske Halvø og Tyrkiet mod øst til Centralasien og Indien.

I 2016 blev verdensbestanden af gepard anslået til omkring 7100 vildtlevende individer. Dens tilbagegang skyldes tab af levesteder, krybskytteri i forbindelse med den illegal handel af kæledyr, samt konflikter med mennesker.

Det videnskabelige slægtsnavn er afledt af græsk akinitos (‘ubevægelig’) samt onyx (‘negl’ eller ‘hov’), således ‘ubevægelig negl’, hvilket sigter til, at geparden, ulig andre kattearter, er ude af stand til at trække kløerne ind. Artsnavnet kommer af latin iuba (‘manke’ eller ‘top’) samt‎ atus (‘lig’), altså ‘med noget der ligner en manke’, hvilket hentyder til den store manke hos gepardkillinger under 3 måneder gamle. Denne manke camouflerer killingerne, når de efterlades i tæt vegetation af deres moder, når hun skal ud at jage.

 

 

Hvilende gepard, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Felis catus Tamkat
Tamkatten er nærmere beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

 

 

Hvilende stor killing, Skanderborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Killinger, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Felis libyca Afrikansk vildkat
Førhen blev den afrikanske vildkat regnet for at udgøre forskellige underarter af den europæiske vildkat (F. silvestris), men i dag betragter de fleste autoriteter den som en selvstændig art.

Trods navnet er den ikke begrænset til Afrika. I dag anerkendes 3 underarter, nominatracen i det nordlige Afrika, cafra i det sydlige Afrika, samt ornata i Arabien, Mellemøsten, det nordvestlige Indien, samt Centralasien, mod øst til Mongoliet og det nordlige Kina.

Mange andre underarter (eller endog arter) er blevet beskrevet ud fra skind, der nu betragtes som tilhørende afrikansk vildkat.

 

 

Afrikansk vildkat, underarten cafra, hviler i græs på en savanne, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Leopardus pardalis Ocelot
Denne mellemstore kat kan blive næsten 1 m lang og veje op mod 16 kg. Den er udbredt fra de sydligste egne af Arizona og Texas mod syd gennem det vestlige og østlige Mexico og videre gennem Mellemamerika til det sydlige Peru og det nordlige Argentina. Artens foretrukne habitat er nær vådområder med tæt vegetation.

Bestandene går tilbage over store dele af dens udbredelsesområde, hvilket skyldes jagt, ødelæggelse af levesteder samt trafikdrab.

 

 

Hun af ocelot i fangenskab, Tucson Desert Zoo, Arizona. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Panthera leo Løve
Løver lever i flokke, bestående af hunner og ungdyr, samt en enkelt eller flere hanner. Er der mere end én han, er de brødre eller halvbrødre. Selv om hannerne ofte ikke deltager i jagten, vil de på grund af deres styrke jage løvinder og unger bort fra byttet, hvis dette ikke er stort nok til at føde hele flokken.

Løven adskiller sig fra andre katte gennem hannens manke – en stor bevoksning af hår rundt om halsen, ned ad brystet og ofte lidt hen ad ryggen. Manken får hanløven til at se større ud, end den faktisk er, uden ulempen ved en større vægt, som ville kræve mere føde. En stor manke er et signal til andre hanner, at her kommer et stærkt dyr, som ikke bør udfordres, selv ikke hvis den udfordrende løve faktisk er større end opponenten, men har en mindre manke. Manken yder også nogen beskyttelse under kampe mellem hanløver, for eksempel når omstrejfende hanner forsøger at overtage en flok.

Løven er nærmere omtalt på siden Dyreliv: Løven – savannens konge, og en usædvanlig natlig oplevelse med løver er beskrevet på siden Rejse-episoder – Tanzania 1990: Løver i lejren.

 

 

Hanløve hviler i græs, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne hanløve i Serengeti Nationalpark har en usædvanlig stor manke. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Panthera pardus Leopard
Denne store kat er vidt udbredt, fra Ussuriland i det sydøstlige Rusland mod syd gennem dele af Kina og Sydøstasien til Indonesien og videre mod vest gennem det indiske subkontinent til Mellemøsten, samt i størsteparten af Afrika syd for Sahara. Den har tilpasset sig til at leve i mange forskellige habitater, fra tropiske jungler til halvørken og bjerge, ja selv landbrugsland nær landsbyer.

Mere om leoparder kan læses på siden Dyreliv – Pattedyr: Den plettede dræber, hvor der bl.a. berettes om en frygtet menneskeædende leopard i Nordindien.

 

 

Leopard, Chief’s Island, Okawango, Botswana. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Leopard døser i et træ, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne leopard hviler efter at have forædt sig på en hvidskægget gnu (Connochaetes taurinus ssp. mearnsi), Serengeti Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Giraffidae Giraf og okapi
Denne familie rummer kun to overlevende arter, giraffen (herunder) samt okapien (Okapia johnstoni), der er begrænset til den østlige del af Zaire.

 

Giraffa camelopardalis Giraf
Den høje og tilsyneladende klodsede giraf var engang udbredt overalt i Afrika, med undtagelse af regnskovsområder, men den er aftaget med alarmerende hast, og i dag er der måske under 100.000 individer tilbage.

Ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN) eksisterer der kun én giraf-art, opdelt i 9 underarter, mens andre autoriteter anerkender op til 8 særskilte arter.

Navnet giraf er afledt af det arabiske ord zarafah, som betyder ’den, der går hurtigt’. Det latinske artsnavn kommer af græsk kamelos (‘kamel’) og pardos (‘leopard’), samt af latin alis (‘minder om’), hvilket sigter til giraffens kamel-lignende krop og dens leopard-lignende mønster.

Flere billeder af giraffer vises på siden Natur: Mønstre i naturen.

 

Netgiraffen, underarten reticulata, er udbredt i det sydligste Ethiopien, det nordøstlige Kenya og det sydvestlige Somalia.

 

 

Netgiraffer, Buffalo Springs Nationalpark, Kenya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kordofan-giraffen, underarten antiquorum, er udbredt i det sydlige Chad, den Centralafrikanske Republik, det nordlige Cameroun, samt det nordøstlige Zaire. Pelsmønstret minder lidt om netgiraffens, men er meget lysere. Førhen blev bestandene i Cameroun betragtet som tilhørende underarten peralta, men genetiske undersøgelser har vist, at dette er fejlagtigt. Kordofan-giraffen er udryddelsestruet, da der kun findes omkring 400 i spredte flokke.

 

 

Kordofan-giraf, Waza Nationalpark, Cameroun. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De mørke pletter på Masai-giraffen, underarten tippelskirchi, har et meget uregelmæssigt, ‘takket’ omrids. Denne underart er udbredt i Tanzania og det sydligste Kenya.

 

 

Masai-giraf, Mikumi Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Masai-giraf, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Girafferne i Arusha Nationalpark i det nordlige Tanzania er sandsynligvis Masai-giraffer, men nogle autoriteter betragter dem som hybrider mellem netgiraf og Masai-giraf, kaldt for Galana-giraf. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Angola-giraffen, underarten angolensis, også kaldt for Namibia-giraf, findes i det nordlige Namibia og Botswana, samt i den sydvestlige del af Zambia og den vestligste del af Zimbabwe.

 

 

Angola-giraf æder akacieblade, Chief’s Island, Okawango, Botswana. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Føl af Angola-giraf, Chief’s Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hippopotamidae Flodheste
En lille familie med kun to overlevende arter. Flodhesten (nedenfor) og dens mindre slægtning, dværgflodhesten (Choeropsis liberiensis), er begge beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Flodhesten – dyret der lever på begge sider.

 

Hippopotamus amphibius Flodhest

 

 

Flodheste kan knuse en kano med et enkelt bid af deres enorme kæber. – Ngorongoro-krateret (øverst), og Banagi-floden, Serengeti Nationalpark, begge i Tanzania. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hominidae Mennesket og menneskeaber
Tidligere var menneskeaberne (orangutaner, gorillaer og chimpanser) placeret i familien Pongidae.

 

Pongo Orangutaner
Førhen blev orangutaner betragtet som en enkelt art, Pongo pygmaeus, der fandtes i regnskove på Sumatra og Borneo. Fornylig er den imidlertid blevet opdelt i tre selvstændige arter. Borneo-orangutan (P. pygmaeus), der omfatter 3 underarter, er stadig vidt udbredt på Borneo, mens Sumatra-orangutan (P. abelii) er begrænset til det nordlige Sumatra, hovedsagelig Aceh-provinsen. Tapanuli-orangutan (P. tapanuliensis), der kun findes i et område på under 1500 km2 i Batang Toru, syd for Lake Toba, Sumatra, blev beskrevet som en selvstændig art så sent som i 2017. De lever alle fortrinsvis i lavlandsregnskov under 500 meters højde, Sumatra-orangutan dog lejlighedsvis op til 1500 m.

Alle tre arter er udryddelsestruede på grund af tab af levesteder og forringelse af biotop, samt illegal fangst til zoologiske haver. Det er blevet vurderet, at bestanden af Borneo-orangutan i 1973 omfattede omkring 300.000 individer, og det forudses, at dette tal vil falde til ca. 50.000 inden 2025. Sumatra-orangutan tæller færre end 14.000 individer, og det forudses, at dette antal vil dale med omkring 80% inden 2060. Der findes færre end 800 Tapanuli-orangutaner, og antallet falder stadig.

 

Pongo pygmaeus Borneo-orangutan
I 1985 besøgte jeg Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre i Sabah, Borneo. Her holdes et antal forældreløse orangutaner, som er blevet konfiskeret fra krybskytter, der har skudt deres mødre for at få fat i ungerne. Dette center, hvor ungerne optrænes til et liv i vild tilstand, er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Borneo 1985: På besøg hos orangutaner.

 

 

Denne voksne han lever i halvvild tilstand nær centret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I mangel af en moder skaber ungerne ofte tætte bånd til hinanden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hyaenidae Hyæner
For omkring 5 mio. år siden var denne familie meget større og omfattede mindst 21 slægter med over 50 arter, som var vidt udbredt i Eurasien, Afrika og Nordamerika. I dag findes der kun 4 arter: plettet hyæne (nedenfor), stribet hyæne (Hyaena hyaena), brun hyæne (Parahyaena brunnea), samt jordulv (Proteles cristatus). De er begrænset til Afrika, med undtagelse af den stribede hyæne, der også findes i Mellemøsten og Indien.

 

Crocuta crocuta Plettet hyæne
Dette kraftige rovdyr er hjemmehørende i størstedelen af Afrika syd for Sahara, med undtagelse af ørken, regnskov og alpine områder omkring bjergtoppe. Engang var arten udbredt i hele Europa og det nordlige Asien, fra Spanien og Frankrig mod øst til det østlige Sibirien. Det er stadig uklart, hvorfor den uddøde i Sibirien, men dens forsvinden fra Europa menes at hænge sammen med tilbagegangen i græsstepper, som er artens foretrukne habitat, for omkring 12.500 år siden.

Denne art har en meget kompleks social struktur, hvad angår gruppestørrelse, hierakisk struktur samt hyppigheden af social interaktion, blandt både blodfæller og gruppemedlemmer, som de ikke er i familie med. Deres sociale system er mere åben konkurrence end samarbejde, hvor adgangen til bytte, parringsmuligheder samt tidspunktet, hvor hannerne forlader gruppen, altsammen afhænger af det enkelte medlems evne til at dominere flokfæller. (Kilde: Holekamp, Sakai & Lundrigan, 2007. Social intelligence in the spotted hyena (Crocuta crocuta). Philosophical Transactions of the Royal Society, London, 362, s. 523-38)

 

 

Hvilende plettet hyæne, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Leporidae Harer og kaniner
Denne familie rummer over 60 arter, hvoraf omkring 32 tilhører slægten Lepus (ægte harer). Medlemmer af familien findes på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis, skønt de er blevet indført til Australien. Familienavnet betyder ‘de som ligner lepus’, hvor lepus er det klassiske latinske ord for hare.

 

Lepus europaeus Hare
Denne art er hjemmehørende i størsteparten af Europa og Mellemøsten og derfra mod øst i et bælte gennem asiatiske steppeområder til Mongoliet. Den er også blevet indført til andre egne, bl.a. England, Australien, New Zealand og den sydlige del af Sydamerika. I Danmark er den ret almindelig i de fleste egne, men nogle bestande suppleres med udsatte harer med henblik på jagt.

 

 

Denne hare trykker sig i sædet i en strandeng, Langli, Ho Bugt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Oryctolagus cuniculus Vildkanin
Denne art, som oprindeligt er hjemmehørende i det sydvestlige Europa og det nordvestlige Afrika, er blevet introduceret i mange andre områder som jagtobjekt. Den blev først bragt til de Britiske Øer af romerne kort efter deres erobring af øriget i 43 e.Kr., og i dag er arten uhyre almindelig – et estimat fra 2004 siger omkring 40 millioner.

I Australien blev 24 vildkaniner indført til Victoria i 1859. Landets kæmpemæssige landbrugsområder var en ideel habitat for kaninerne, og de milde vintre tillod dem at yngle året rundt, så de spredtes hurtigt over det meste af landet. Australiens pendent til kaninen, bilby (Macrotis lagotis), var ude af stand til at konkurrere med de hurtigt-ynglende kaniner, og den er i dag en truet art.

Andre steder, hvor kaninen er indført, omfatter bl.a. New Zealand, visse øer i Hawaii samt øer ud for Sydafrikas kyst. Der er også mange eksempler på kæledyrs-kaniner, som er undsluppet og har dannet vilde bestande.

I utallige tilfælde har denne art tilført miljøet alvorlige skader, dels gennem overgræsning, dels gennem sit underjordiske system af gange, og dels gennem at udkonkurrere indfødte dyrearter. Den betragtes som invasiv i de fleste lande.

I Danmark forekommer vildkaninen kun naturligt i Sønderjylland, der udgør nordgrænsen for artens oprindelige udbredelse. Den er desuden blevet udsat som jagtobjekt på en række øer, bl.a. Lolland, Bornholm, Fanø og Endelave, hvoraf de to sidstnævnte har meget store bestande. Forekomsterne på Lolland og Bornholm skyldes ulovlige udsætninger i henholdsvis 1974 og 1980.

I 1972 skrev den engelske forfatter Richard Adams (1920-2016) en roman, Watership Down (på dansk Kaninbjerget), der handler om en flok vildkaniners liv i det sydlige England. Skønt kaninerne er blevet antropomorficeret, giver historien et nogenlunde korrekt billede af denne arts levevis.

 

 

Vildkaninen blev indført til de Britiske Øer for næsten 2000 år siden, og i dag er den uhyre almindelig. Denne sidder uden for sit bo i Spey-dalen, Skotland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lorisidae Lorier, pottoer og angwantiboer
Denne familie af små nataktive primater rummer 5 slægter med omkring 16 arter, der lever i det sydlige og sydøstlige Asien, samt i Afrika syd for Sahara.

 

Nycticebus menagensis Filippinsk plumplori
Denne art, der førhen blev betragtet som en underart af Sunda plumplori (N. cougang), er hjemmehørende i det nordlige og østlige Borneo, samt på Sulu-øerne i Filippinerne. Den er nataktiv og tilbringer hele sit liv i trætoppe i stedsegrønne skove.

 

 

Denne filippinske plumplori var blevet skadet og er nu ved at komme sig i Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah, Borneo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Otariidae Øresæler
Som deres navn antyder, har disse sæler en lille udvendig øreflap, hvilket adskiller dem fra de ægte sæler, familien Phocidae, samt hvalrossen (Odobenus rosmarus). Øresæler omfatter søløver og søbjørne, sidstnævnte også kaldt pelssæler, i alt 7 slægter med 15 arter, der forekommer i hele Stillehavet samt i de sydlige dele af Atlanterhavet og det Indiske Ocean. Derimod findes de slet ikke i den nordlige del af Atlanten.

 

Arctocephalus pusillus Brun søbjørn, brun pelssæl
Der findes to vidt adskilte bestande af denne art, den sydafrikanske søbjørn, underarten pusillus, samt den australske søbjørn, underarten doriferus.

Den sydafrikanske underart er udbredt langs kysterne af det sydlige Afrika, fra Ilha dos Tigres i det sydlige Angola sydpå langs Namibias kyst til Algoa-bugten i Sydafrika, mens den australske underart lever i sydøst-australske farvande, langs kysterne af Tasmanien, New South Wales, Victoria og Syd-Australien, med den største koncentration i Bass-strædet.

Artens foretrukne ynglebiotop er klippefyldte kyster samt grus- og stenstrande. Bestanden af sydafrikansk pelssæl er omkring 2 millioner, mens den australske tæller omkring 120.000. (Kilde: iucnredlist.org/details/2060/0)

 

 

Han af sydafrikansk søbjørn, omgivet af hunner og unger, Cape Cross, Namibia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sovende hun af sydafrikansk søbjørn, Cape Cross. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Eumetopias jubatus Nordlig søløve
Denne art, også kaldt Stellers søløve, lever i den nordlige del af Stillehavet, fra den russiske øgruppe Kurillerne mod nord til Alaska-havbugten og derfra mod syd til det centrale Californien. Denne art er den største blandt øresælerne (Otariidae) og det eneste medlem af slægten Eumetopias.

Navnet Stellers søløve blev givet til ære for den tyske naturhistoriker, læge og opdagelsesrejsende Georg Wilhelm Steller (1709-46), som beskrev arten i 1741. Han deltog i den 2. Russiske Kamchatka-ekspedition, ledet af den danske opdagelsesrejsende Vitus Bering (1681-1741).

 

 

Hun af nordlig søløve, Oregon, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Procaviidae Klippegrævlinger
Klippegrævlinger (Procavia) og trægrævlinger (Dendrohyrax) udgør to slægter i Procaviidae, den eneste overlevende familie i ordenen Hyracoidea. Disse dyr minder om store marsvin, men deres nærmeste nulevende slægtninge er fakstisk elefanter.

 

Dendrohyrax arboreus Sydlig trægrævling
Trægrævlinger, som omfatter tre arter, er udbredt i Afrika syd for Sahara. Sydlig trægrævling er hjemmehørende i det østlige Zaire, sydlige Uganda og sydlige Kenya mod syd til det østlige Angola, Zambia og det nordlige Mozambique, med to isolerede forekomster i det sydlige Mozambique og det sydøstlige Sydafrika. Denne art lever i forskellige skovtyper samt på savanner og i klippefyldte områder, blot der er træer til stede. Den findes fra lavlandet op til omkring 4500 meters højde.

 

 

Sydlig trægrævling, Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Procavia capensis Klippegrævling
Dette dyr, opdelt i mindst 5 underarter, er udbredt i størstedelen af det nordlige Afrika, fra det sydlige Algeriet og Libyen mod syd til Zaire og det nordlige Tanzania, i Nil-dalen, på den Arabiske Halvø, samt i det sydlige Afrika. Den lever i klippefyldt terræn, fra havniveau op til omkring 4200 meters højde. Hvor den fodres regelmæssigt, kan den blive meget tam.

 

 

En sorthalset klippegrævling, af underarten johnstoni, klør sig, Gorges-dalen i ca. 4000 meters højde, Mount Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhinocerotidae Næsehorn
En lille familie med 5 arter i 4 slægter, udbredt i det østlige og sydlige Afrika, nordlige Indien, sydlige Nepal, Indokina og Indonesien.

Dele af næsehorn har været anvendt som ingredienser i traditionel asiatisk medicin gennem mindst 2000 år. Så godt som alle dele af dyret benyttes: hornet som feber- og krampestillende middel; skindet mod hudsygdomme; penis som potensfremmende middel; knoglerne mod knoglelidelser; blodet som et “styrkende middel for kvinder med menstruationsproblemer.”

Blandt kinesere tiltror man det pulveriserede horn potensfremmende egenskaber. Kemiske analyser har imidlertid ikke kunnet påvise aktive ingredienser, som skulle antyde, at hornet er effektivt i den henseende. (Kilde: J. Still 2003. Use of animal products in traditional Chinese medicine. I: Complementary Therapies in Medicine)

Faktisk benægter de fleste vestlige medicinske eksperter, at næsehornshorn skulle indeholde helbredende egenskaber, og det er velkendt, at aspirin producerer mange af de samme resultater som næsehornsprodukter hos patienter.

Hornet anvendtes førhen til udsmykning af dolkskæfter i Yemen – en praksis, som muligvis stadig finder sted.

Alle fem arter af næsehorn er udryddelsestruede på grund af vidt udbredt krybskytteri, de asiatiske arter også på grund af indskrænkning af levesteder.

 

Ceratotherium simum Bredmulet næsehorn, hvidt næsehorn
Den største art af næsehorn, der kan blive op til 4 m lang og veje op mod 2,3 tons. Hunnerne lever i små grupper, i modsætning til de andre arter, som stort set lever enligt. Der findes to underarter, den sydlige nominatrace, der tæller omkring 20.000 individer, samt den nordlige race, cottoni, som er uddød i vild tilstand på grund af krybskytteri. Kun to eksemplarer overlever i fangenskab.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk keras (‘horn’) og therion (‘bæst’). Artsnavnet er afledt af græsk simos (‘fladsnudet’), hvilket sigter til artens brede mule, en tilpasning til at græsse.

Det hævdes ofte, at det meget anvendte navn hvidt næsehorn skyldes en forkert oversættelse af det hollandske ord wijd til det engelske ord white (‘hvid’). Wijd betyder ‘bred’, og det skulle hentyde til artens brede mule. Det er imidlertid en forkert tolkning. Faktisk kan navnet hvidt næsehorn spores tilbage til et brev på hollandsk, skrevet af boeren Petrus Borcherds til sin fader i 1802. I dette brev nævner han to næsehorn, som begge blev skudt i 1801, en tyr af den ‘sorte varietet’ og en hun af det ‘hvide’ næsehorn. Om hunnen skrev Borcherds (stadig på hollandsk): “Hun var af den type, der af os kaldes for hvidt næsehorn. (…) Jeg havde forventet, at dette dyr ville være helt hvidt på grund af navnet, men fandt, at hun var af en lysere askegrå farve end den sorte han.” (Kilde: Jim Feely 2007. Black rhino, white rhino: what’s in a name? Pachyderm 43, pp. 111-115)

I realiteten er begge arterne grå, det ‘sorte’ næsehorn af en noget mørkere nuance end det ‘hvide’.

 

 

Bredmulet næsehorn, Matobo Nationalpark, Zimbabwe, mærket med radiohalsbånd, så det nemt kan spores. Dets horn blev fjernet, så krybskytter ville være mindre tilbøjelige til at skyde dyret, men hornet er begyndt at vokse ud igen. Antallet af næsehorn i Zimbabwe er dalet kraftigt i de senere år på grund af krybskytteri, og der er nu kun 7-800 dyr tilbage. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Diceros bicornis Spidssnudet næsehorn, sort næsehorn
Tidligere var dette næsehorn talrigt i Afrika syd for Sahara, opdelt i 7 eller 8 underarter, men på grund af krybskytteri er det stort set forsvundet og overlever kun i små bestande i reservater i Kenya, Tanzania og de sydlige afrikanske lande.

Begge videnskabelige navne betyder ‘tohornet’. Slægtsnavnet er afledt af græsk dyo (‘to’) og keras (‘horn’), artsnavnet af Latin bis (‘dobbelt’) og cornu (‘horn’). Navnet ‘sort næsehorn’ er forklaret ovenfor under bredmulet næsehorn.

 

 

Hvilende spidssnudede næsehorn, Ngorongoro-krateret. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhinoceros unicornis Indisk pansernæsehorn
Førhen var dette dyr vidt udbredt og almindeligt i græsklædte områder i det nordlige Indien og det sydlige Nepal, men i dag overlever der kun omkring 3500 i små lommer, med ca. 70% af hele bestanden i Kaziranga Nationalpark, Assam.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk rhinos (‘næse’) og keras (‘horn’), artsnavnet af latin unus (‘én’) og cornu (‘horn’).

 

 

Indisk pansernæsehorn, Kaziranga Nationalpark, Assam, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Indisk pansernæsehorn tager mudderbad, nær Sauraha, sydlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sciuridae Egern
En stor familie af gnavere, der tæller omkring 60 slægter og 300 arter, fordelt på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis. I Australien er de dog blevet indført.

En mængde medlemmer af familien er omtalt på siden Dyreliv – Pattedyr: Egern.

 

Callosciurus
Denne slægt rummer omkring 15 arter, hvoraf de fleste forekommer i Sydøstasien, med nogle få arter i Nepal, det nordøstlige Indien, Bangladesh, det sydlige Kina, samt Taiwan. De er overvejende tilknyttet regnskov, men nogle arter har tilpasset sig et liv i byparker og haver. Deres føde består af nødder, frugter og frø, samt insekter og fugleæg.

Den første del af slægtsnavnet er afledt af græsk kallos (‘smuk’) – selvom nogle af arterne er temmelig ensartet brunlige.

 

Callosciurus erythraeus Rødbuget egern
Trods dens navn har denne art ikke altid rød bug. Den er vidt udbredt, fra det østlige Nepal, Bhutan og det nordøstlige Indien mod øst til Sydøstasien, det sydlige Kina og Taiwan. Over 30 underarter er blevet beskrevet, men en del af dem anerkendes ikke af visse autoriteter.

 

 

Underarten taiwanensis af rødbuget egern er almindelig og vidt udbredt i lavereliggende dele af Taiwan. Dette individ åd fuglefoder, som var lagt ud nær et tempel, tilegnet Kongfutse, i byen Tainan, sydlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Marmota Murmeldyr
Murmeldyr er store jordlevende egern, omfattende 15 arter, der forekommer i Europa, Asien og Nordamerika. De er de største og fedeste af alle egern, idet de bliver op til 60 cm lange og vejer op til 7 kg.

Murmeldyr lever i underjordiske gange, op til 2 m under jordoverfladen, og de graver gangsystemer på op til 10 meters længde. De ses ofte sidde på deres bagdel uden for deres bo, og deres skarpe advarselssignal kan høres på lang afstand. De er næsten udelukkende vegetarer. De laver ikke fødedepoter, men om efteråret er de blevet så ekstremt fede, at de kan sove uforstyrret vinteren igennem.

 

Marmota marmota Alpemurmeldyr
Et almindeligt dyr i alpine områder i højder mellem 800 og 3200 m, udbredt i det sydlige Frankrig, Vogeserne, Schwarzwald, Alperne, den nordlige del af Apenninerne, Karpaterne i Rumænien samt Tatra-bjergene i Polen. I 1948 blev arten genindført til Pyrenæerne, hvor den uddøde omkring slutningen af den sidste istid.

 

 

Alpemurmeldyr uden for sit bo, Gran Paradiso Nationalpark, Italien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ratufa Orientalske kæmpeegern
Denne slægt rummer 4 arter af store egern, udbredt fra Indien og Sri Lanka mod øst til Sydøstasien og det sydlige Kina, og derfra mod syd til Indonesien.

 

Ratufa indica Indisk kæmpeegern, Malabar kæmpeegern
En endemisk art i Indien, hvor den især findes i skove og lunde i bjergrigt terræn. Den tilbringer næsten al sin tid i træer, hvor dens føde overvejende består af blade, frugter og frø.

 

 

Indisk kæmpeegern æder frugtkød af en brødfrugt-art, Artocarpus hirsutus, Periyar Nationalpark, Kerala, Sydindien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Suidae Svin
Medlemmerne af denne familie, som omfatter 6 slægter med 18 eller 19 arter, er udbredt i Europa, Asien og Afrika. Den Nye Verdens svin, på amerikansk kaldt for peccaries og på spansk for javelinas, tilhører en anden familie, Tayassuidae.

 

Sus (scrofa) domesticus Tamsvin
Nogle autoriteter anerkender tamsvinet som en særskilt art, mens andre betragter det som en underart af vildsvinet (Sus scrofa). Tamsvinet er nærmere omtalt på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.

 

 

Frilandsgrise på øen Fur, Nordjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frilandsgrise hygger sig i mudderbad, Skanderborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Phacochoerus africanus Vortesvin
Tidligere var man af den opfattelse, at denne art var det eneste medlem af underfamilien Phacochoerinae, under navnet P. aethiopicus, men fornylig er den blevet opsplittet i to arter, ørken-vortesvinet, med navnet P. aethiopicus, som findes i tørre områder i det nordlige Kenya, Somalia og det østlige Ethiopia, samt det vidt udbredte vortesvin, benævnt P. africanus, der lever i græsklædte områder og åbne skove i størsteparten af Afrika syd for Sahara, hvor den kun undgår regnskov og ørken.

På afstand synes dette dyr at være nøgent, kun med en manke hen langs rygraden, samt hårduske på kinder og hale. På tættere hold bemærker man dog et dække af korte, stive børster på kroppen. Navnet vortesvin hentyder til de vortelignende udvækster i ansigtet, størst hos ornen. Ornen har også kraftige hugtænder, der undertiden kan blive op mod 60 cm lange, meget mindre hos soen.

 

 

Orne af vortesvin med store hugtænder og vorter, Hwange Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

So af vortesvin med ganske små hugtænder og næsten ingen vorter, Queen Elizabeth Nationalpark, Uganda. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ursidae Bjørne
Der findes i alt 8 arter af bjørne, vidt udbredt i Eurasien og Nordamerika, samt en enkelt art, brillebjørnen (Tremarctos ornatus), i Andes-bjergene i Sydamerika.

Mange steder, bl.a. i Europa, Sydøstasien, Korea, Kina og Taiwan, er bjørnene forsvundet eller blevet yderst sjældne på grund af ulovlig jagt, samt for at forsyne de umættelige asiatiske markeder for traditionel medicin og bjørnepotesuppe. Fem arter er i dag udryddelsestruede.

 

Ursus thibetanus Kravebjørn
Denne bjørn forekommer på spredte lokaliteter fra det sydøstlige Iran gennem Himalaya og Indokina til Kina, Taiwan, Korea, Japan og det sydøstlige Sibirien (Ussuriland). Førhen var den udbredt i et langt større område, men er gået drastisk tilbage.

Mange kravebjørne holdes i fangenskab for at forsyne markederne for traditionel medicin og bjørnepotesuppe. I Sydkorea, fx, lever der kun omkring 10 kravebjørne i vild tilstand, mens ca. 1600 holdes i fangenskab, oftest under frygtelige forhold. Disse fangenskabsbjørne aflives ofte på de mest grusomme og rædselsfulde måder, og at denne praksis er ulovlig, synes ikke at anfægte forbrugerne.

 

 

Kravebjørn, fotograferet i den zoologiske have i Chengdu, Sichuan-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fugle

 

Accipitridae Ørnefugle

 

Gyps bengalensis Bengalgrib
Denne fugl var engang yderst talrig på det indiske subkontinent, men i løbet af de sidste 30 år eller så er bestanden af gribbe blevet voldsomt decimeret på grund af forgiftning med diclofenac, et veterinær-produkt, som er meget anvendt til behandling af kvægsygdomme. Forskning har påvist, at når gribbene æder af kvægkadavere, vil diclofenac forårsage nyresvigt.

I dag er arten udryddelsestruet, og der lever måske færre end 6000 i vild tilstand.

 

 

Denne Bengalgrib bliver drillet af en huskrage (Corvus splendens), som trækker den i fjerene, Jaisalmer, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Haliaeetus vocifer Flodørn
Denne ikoniske fugl er vidt udbredt i Afrika syd for Sahara, altid nær vand. Den er aftaget i de senere år, sandsynligvis på grund af øget anvendelse af pesticider.

Den blev beskrevet af den franske naturhistoriker François Levaillant (1753-1824), som kaldte den for vocifer (’den som har en gennemtrængende stemme’) – et meget beskrivende navn for denne ørn, hvis skrig ofte gjalder over det afrikanske landskab. Den er nationalfugl i ikke færre end tre lande: Zambia, Zimbabwe og Sydsudan.

 

 

Denne flodørn ved Rufiji-floden, Tanzania, var ganske tillidsfuld. Vores gummibåd bumpede ind i det træ, den sad i, men den gloede blot ned på os og blev roligt siddende. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alaudidae Lærker
Denne familie rummer 21 slægter med omkring 100 arter, udbredt i Afrika og Eurasien, med en enkelt art i såvel Amerika som Australien.

 

Alauda arvensis Sanglærke

 

Livet er en morgengave, sjælen er et pilgrimskor.
Der står krokus i min have, der står øller på mit bord.
Under himlen hænger lærken som et fjernt bevinget frø,
for en lærke tænker hverken på at kæmpe eller dø.

 

Første vers af digtet Noget om helte, fra digtsamlingen Tosserier (1960), skrevet af digteren Halfdan Rasmussen (1915-2002).

 

 

Sanglærken yngler i et kolossalt stort område, fra hele Europa mod øst til Kamchatka, Korea og Japan, mod syd til det nordlige Afrika, Tyrkiet, det nordlige Iran, Mongoliet, samt det nordlige Kina. De nordlige bestande er trækfugle, som overvintrer så langt mod syd som det nordlige Afrika, Arabien, Pakistan og det sydlige Kina.

 

 

Denne sanglærke blev fundet i forkommen tilstand, Naturreservatet Tipperne, Ringkøbing Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alcedinidae Isfugle
Isfugle omfatter ca. 114 arter af små til middelstore, oftest farvestrålende fugle, som er karakteriseret ved store hoveder, lange, spidse og skarpe næb samt bittesmå fødder. De fleste isfugle æder først og fremmest fisk, men mange arter lever dog borte fra vand og ernærer sig af små invertebrater, firben etc.

Disse fugle er opdelt i 3 underfamilier: flodisfugle (Alcedininae), træisfugle (Halcyoninae) og stødfiskere (Cerylinae).

Navnet isfugl har iøvrigt intet med ’is’ at gøre. Det er en forvanskning af det tyske Eisvogel, hvis betydning er omstridt. Nogle mener, at det kommer af gammel højtysk eisan (’glinsende’), hvilket sigter til farvespillet i fjerdragten hos vores hjemlige isfugl (Alcedo atthis), mens andre mener, at det kommer af Eisen (’jern’), hvilket hentyder til dens rustfarvede bug.

 

Halcyon
En slægt med 11 arter af mellemstore isfugle, udbredt i varmere egne af Afrika og Asien.

Slægtsnavnet er knyttet til en fugl ved navn Halkyon i en græsk legende, almindeligvis tolket som værende den almindelige isfugl. I Oldtiden mente man, at denne fugl byggede en flydende rede i det Ægæiske Hav og havde evnen til at få havets bølger til at lægge sig, mens den udrugede sine æg. Man kunne forvente to uger med roligt vejr, mens Halkyon rugede, hvilket fandt sted omkring vintersolhverv. Det sagdes, at disse Halkyon-dage startede omkring den 14. eller 15 december.

Denne tro på fuglens evne til at berolige havet har sin oprindelse i en myte, som blev nedskrevet af den romerske digter Publius Ovidius Naso (43 f.Kr. – ca. 17 e.Kr.), bedre kendt som Ovid. Denne legende beretter, at vindens gud Aeolus havde en datter ved navn Alkyone, som var gift med Ceyx, konge af Thessalien. Ceyx druknede ude på havet, og i sin sorg kastede Alkyone sig i bølgerne for at forenes med sin husbond, men i stedet for at drukne blev hun forvandlet til en fugl, der blev båret af vinden til hendes mand. (Kilde: phrases.org.uk)

 

Halcyon albiventris Brunskuldret isfugl
Denne fugl er vidt udbredt i Afrika syd for Sahara, fra Congo mod øst til det sydlige Somalia og derfra mod syd til Namibia og Sydafrika. Den lever i åbne skove, krat, græsland med spredte træer, parker og haver, og den kan også træffes i landbrugsland. Arten forekommer fra lavlandet op til højder omkring 1800 m.

 

 

Brunskuldret isfugl, Msumbugwe Forest, nordlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Halcyon leucocephala Gråhovedet isfugl
Tilknyttet forskellige skovtyper, især langs floder. Reder er blevet fundet i flodbrinker. Arten er ret almindelig syd for Sahara, fra Mauritanien og Senegal mod øst til Ethiopien og Somalia, og derfra mod syd til Sydafrika, dog ikke den sydligste del. Den findes også på Kap Verde-øerne og i det sydlige Arabien.

Det latinske artsnavn er afledt af oldgræsk leukos (‘hvid’) og kephale (‘hoved’), skønt hovedet er gråt, ikke hvidt.

 

 

Gråhovedet isfugl, Dar es Salaam, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ispidina
Denne slægt rummer kun to afrikanske arter, som er nært beslægtet med medlemmer af slægten Corythornis.

Slægtsnavnet er afledt af latin hispida (‘isfugl’).

 

Ispidina picta Afrikansk dværgisfugl
Denne meget lille isfugl er vidt udbredt i skovklædte områder syd for Sahara, dog ikke i Somali-ørkenen samt i store dele af det sydvestlige Afrika.

Det latinske artsnavn betyder ‘malet’, hvilket sigter til artens farvestrålende fjerdragt.

 

 

Afrikansk dværgisfugl, Rondo Forest, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Anatidae Andefugle
I dag rummer denne store familie 43 slægter med omkring 146 arter, udbredt over næsten hele verden.

 

Anas
Genetiske studier har medført, at denne tidligere meget store slægt er blevet opdelt i 7 slægter, og kun 31 arter er forblevet i Anas. Slægtsnavnet er det klassiske latinske ord for and.

 

Anas platyrhynchos Gråand
En vidt udbredt art, som forekommer i subarktiske, tempererede og subtropiske områder af Nordamerika og Eurasien, mod syd til Mexico, Marokko, Egypten, Pakistan og Kina. Den er endvidere blevet indført som jagtobjekt mange andre steder, bl.a. Sydamerika, New Zealand, Australien og Sydafrika.

Andrikken er en pragtfuld fugl i yngledragten, med grå sider, purpurfarvet bryst og skinnende grønt hoved, der fra visse vinkler changerer over i det blå. Et billede af den brune, spættede hun findes på siden Dyreliv – Dyrearter i menneskets tjeneste: Fjerkræ.

 

 

En gråandrik søger føde i voldgraven ud for Christiania, København. En vandplante er draperet hen over dens ryg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Anser Grå gæs
En slægt med 11 arter, udbredt i arktiske og tempererede områder på den nordlige halvkugle. Slægtsnavnet er det latinske ord for gæs.

 

Anser brachyrhynchus Kortnæbbet gås
Denne gås har to adskilte bestande, hvoraf den ene yngler i Østgrønland og Island, den anden på Svalbard. Den vestlige bestand overvintrer i England og Irland, mens Svalbard-bestanden tilbringer vinteren i Holland, Tyskland og Danmark.

I løbet af de sidste 50 år er bestanden vokset kraftigt på grund af beskyttelse i overvintringsområderne. Antallet i Irland og England er øget fra omkring 30.000 i 1950 til omkring 300.000 i dag.

Den kortnæbbede gås er nært beslægtet med sædgåsen (A. fabalis), og den blev førhen regnet som en underart af denne. Det videnskabelige artsnavn (og dermed det danske navn) er afledt af oldgræsk brakhys (‘kort’) og rhynkhos (‘snude’, ‘næb’).

 

 

Gæsling af kortnæbbet gås, Mjoidalur, nordlige Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Aythya
En slægt med 12 arter, som hovedsagelig er udbredt på den nordlige halvkugle, med en enkelt art i Ny Guinea, Australien, New Zealand og på nogle øer i Stillehavet, endnu en art i New Zealand, samt én på Madagascar. To arter er udryddelsestruede, den østasiatiske Manchurerand (A. baeri) og Madagascar hvidøjet and (A. innotata).

 

Aythya fuligula Troldand
Som ynglende har denne art en særdeles stor udbredelse, fra hele Europa mod øst til Stillehavet, mod syd til Middelhavet,, Kazakhstan, Mongoliet og det nordlige Kina. Nordlige bestande er trækfugle, som overvintrer så langt mod syd som det nordlige og østlige Afrika, det indiske subkontinent, Indokina, Kina, Japan og Filippinerne.

 

 

Han af troldand i en bypark, Århus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cygnus Svaner
Denne slægt omfatter 6 langhalsede fugle, udbredt på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis. Genetisk forskning antyder, at den sydamerikanske coscorobasvane (Coscoroba coscoroba) ikke er en ægte svane, men er nærmere beslægtet med gæs eller gravænder.

Slægtsnavnet er en latiniseret form af det græske ord for svaner, kyknos.

 

Cygnus cygnus Sangsvane
En vidt udbredt og almindelig art, der yngler fra Island mod øst gennem Skandinavien og det nordlige Asien til Kamchatka, sydpå til Sydsverige, Kazakhstan, Mongoliet og den allernordligste del af Kina. Den er en fåtallig og uregelmæssig ynglefugl i Irland, Skotland, Tyskland og Danmark. Arten er delvis standfugl i Island og Norge, men langt størsteparten af bestanden er trækfugle, der tilbringer vinteren i Vest- og Sydeuropa, omkring Sortehavet, det Kaspiske Hav og Aral-havet, i det østlige Kina, samt i Korea og Japan. Danmark udgør et af artens vigtigste overvintringsområder i Europa.

I modsætning til knopsvanen (C. olor) er sangsvanen meget vokal, hvilket fremgår af navnet. Knopsvanen er beskrevet på siden Dyreliv: Byens dyreliv.

 

 

Sangsvane græsser på land, Hornborgasjön, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mareca Pibeænder m.fl.
En lille slægt med 5 arter, 3 arter af pibeand, samt knarand (M. strepera) og segland (M. falcata), som alle tidligere var placeret i slægten Anas.

Slægtsnavnet er fra et brasiliansk-portugisisk ord, marréco, som betyder ‘lille and’.

 

Mareca penelope Pibeand
I yngledragt er hannen af pibeand en smuk fugl, mens hunnen er lysebrun, med lidt mørkere vinger og hvidlig bug.

Den yngler i tempererede egne af Europa og Asien, fra Island og Skotland mod øst til Stillehavet, mens vinterkvartererne omfatter størstedelen af Europa og Mellemøsten, den nordlige og østlige del af Afrika, det Indiske Subkontinent, Indokina, det sydlige Kina, Taiwan, samt den nordlige del af Filippinerne.

I Nordamerika er den en regelmæssig vintergæst i lavlandet langs Stillehavet, fra Canada mod syd til Californien, og den ses også fåtalligt andre steder på kontinentet.

I 1758 blev denne art blev navngivet Anas penelope af den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78). Han refererer muligvis til Penelope, som i Homers Odysseen var gift med Odysseus. Hun blev kendt for sin troskab mod ham, mens han var borte på sine rejser, men da de fleste ænder ikke just er kendt for deres troskab, er forbindelsen svær et se.

En anden mulig forklaring er det præ-græske ord penelops, forklaret som ’en slags fugl’ af den græske grammatiker Hesykius af Alexandria, som, sandsynligvis i det 5. eller 6. århundrede e.Kr., sammenfattede et leksikon, indeholdende usædvanlige eller obskure græske ord. (Kilde: R. Beekes 2009. Etymological dictionary af Greek. Brill)

 

 

Pibeand han, nær Anadyr, Chukotka, østlige Sibirien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Anhingidae Slangehalsfugle
Disse store vandfugle, som har fået navn efter deres lange, tynde, bevægelige hals, omfatter to eller fire arter i slægten Anhinga, familiens eneste slægt. I Den Nye Verden lever den amerikanske slangehalsfugl (A. anhinga), ofte kaldt anhinga.

I Den Gamle Verden findes en enkelt eller tre arter. Hvis der kun regnes med en enkelt art, kaldes den for A. melanogaster. De fleste autoriteter anerkender dog tre selvstændige arter, indisk (nedenfor), afrikansk (A. rufa), samt australsk (A. novaehollandiae).

Slægtsnavnet betyder ‘lille hoved’ på det brasilianske Tupi-sprog. Det hentyder til en ondartet skovånd, djævlefuglen. (Kilde: G. Marcgrave 1648. Historiae rerum naturalium Brasiliae. Liber V)

 

Anhinga melanogaster Indisk slangehalsfugl
Denne art yngler i et kæmpemæssigt område, idet den findes på det indiske subkontinent, samt fra Indokina og Filippinerne mod syd til Indonesien.

 

 

Indisk slangehalsfugl tørrer vinger, Keoladeo Nationalpark, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Aramidae

 

Aramus guarauna Riksetrane
Denne fugl, som er det eneste medlem af familien, er beslægtet med vandhøns og traner, hvilket afspejles af dens navn. Den lever i sumpområder, hvor den fortrinsvis æder bløddyr, især æblesnegle (Pomacea). Arten er udbredt fra Florida, Caribien og det sydlige Mexico mod syd til det nordlige Argentina.

Slægtsnavnet hentyder til en slags hejre, som nævnes af Hesykhius af Alexandria, en græsk grammatiker, som, formodentlig i det 5. eller 6. århundrede e.Kr., fremstillede et værk ved navn Alfabetisk oversigt over alle ord, en liste over usædvanlige og obskure græske ord. Artsnavnet er navnet på en slags sumpfugl på Tupi’ernes sprog – et folk, der engang levede i Brasilien.

 

 

Riksetrane, Corkscrew Swamp Sanctuary, Florida. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ardeidae Hejrer
Hejrer omfatter ca. 64 arter af langbenede og langnæbbede fiskeædende vandfugle, som er udbredt næsten overalt i verden.

 

Ardea
En slægt med ca. 13 arter af hovedsagelig store hejrer, udbredt i næsten hele verden. Slægtsnavnet er det klassiske latinske ord for hejre.

 

Ardea cinerea Fiskehejre
Fiskehejren er vidt udbredt i Europa og størstedelen af Asien, samt i Afrika og på Madagascar. Den er almindelig i det meste af Danmark, men bestanden fluktuerer meget i takt med milde eller hårde vintre. I 1991 ynglede over 6700 par, mens der i 2011 blev optalt ca. 4200 par.

Andre billeder af denne art findes på siderne Dyreliv – Fugle: Fugle i Taiwan, samt Dyreliv: Byens dyreliv.

 

 

Fiskehejre, voldgraven ved Christiania, København. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gorsachius melanolophus Malajnathejre
Som ynglende har denne art en pletvis udbredelse, idet den findes i det nordøstlige og sydvestlige Indien, i det sydlige Kina, Indokina og Taiwan, samt på Filippinerne. Hovedparten er standfugle, men de nordindiske og nogle kinesiske fugle er trækfugle, som tilbringer vinteren i Malaysia og Indonesien. Den ses også i Sri Lanka om vinteren.

Artens foretrukne biotop er skove og sumpede områder, men i Taiwan er den ret almindelig i byer og byparker, hvor den kan blive bemærkelsesværdigt tillidsfuld.

Slægtsnavnet er afledt af navnet Ardea goisagi, som den hollandske zoolog og museumsdirektør Coenraad Jacob Temminck (1778-1858) i 1836 gav den japanske nathejre (i dag kaldt for Gorsachius goisagi). Faktisk er Goi-sagi det japanske navn for den almindelige nathejre (nedenfor), afledt af goi (‘5. rang’) og sagi (‘hejre’). Ifølge den klassiske japanske folklore beordrede den magtfulde kejser Daigo, som regerede 897-930 e.Kr., en af sine vasaler at fange en nathejre. Da hejren hørte om den kejserlige befaling, lod den sig straks indfange. Kejseren var tilfreds med, at hejren havde fastslået hans magt over naturen såvel som mennesket, og han tildelte den titlen ‘hejrernes konge’ samt en position i 5. rang ved det kejserlige hof. Derpå blev den løsladt uskadt. (Kilde: J.A. Jobling, 2010. The Helm Dictionary of Scientific Bird Names, Christopher Helm, London) Artsnavnet er afledt af oldgræsk melas (‘sort’) og lophos (‘top’).

 

 

Malajnathejre, Xitun Botaniske Have, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nycticorax nycticorax Nathejre
Denne mellemstore hejre findes i de fleste varmere egne verden rundt, også i Taiwan, hvor den er en almindelig ynglefugl i lavlandet.

Den har en fremtrædende rolle i den klassiske japanske folklore (se malajnathejre ovenfor).

Slægts- og artsnavn er afledt af oldgræsk nyktos (‘nat’) og korax (‘ravn’), hvilket hentyder til den overvejende natlige fødesøgning hos disse fugle, samt til deres hæse, ravneagtige kald.

 

 

Denne nathejre var syg og sad på en sti for jogging-motionister nær Han-floden, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chloropseidae Bladfugle
Denne familie rummer kun en enkelt slægt, Chloropsis, som omfatter 13 arter af attraktive stærkt grønne eller turkisfarvede spurvefugle, udbredt fra det indiske subkontinent mod øst til det sydlige Kina, og derfra mod syd gennem Indokina og Filippinerne til Indonesien.

Familie- og slægtsnavn er afledt af oldgræsk khloros (‘grøn’) og opsis (‘fremtoning’).

 

Chloropsis jerdoni Jerdons bladfugl
Denne farvestrålende fugl er begrænset til det indiske subkontinent. Hannen har sort strube og blå skægstribe, som hunnen mangler.

Den blev førhen regnet som en underart af den mere udbredte blåvingede bladfugl (dengang kaldt for C. cochinchinensis), men adskiller sig på flere punkter, bl.a. mangler den sidstnævnte arts blå svingfjer. Efter en række genetiske undersøgelser er C. cochinchinensis blevet opdelt i 3 særskilte arter.

Artsnavnet blev givet til ære for den britiske læge og naturhistoriker Thomas Caverhill Jerdon (1811-72), som beskrev mange nye fuglearter i Indien, hvoraf adskillige er opkaldt efter ham.

 

 

Denne han af Jerdons bladfugl blev fanget i et net for at blive ringmærket, nær Mysore, Karnataka, Sydindien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ciconiidae Storke
Disse store fugle, der omfatter 6 slægter med 19 arter, findes i de fleste egne af kloden, kun manglende i polarområderne, samt størsteparten af Nordamerika og Australien.

Familienavnet er afledt af ciconia, det klassiske latinske ord for storke.

 

Leptoptilos
En slægt med 3 store og kluntede fugle, udbredt i Afrika syd for Sahara, samt i tropiske egne af Asien. Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk leptos (‘tynd’ eller ‘slank’) samt ptilon (‘fjer’), hvilket sigter til de yderst få fjer på disse fugles hoved.

 

Leptoptilos crumenifer Marabustork
Denne kæmpestore fugl, der bliver op til 1,5 m høj og kan veje op til 8 kg, er ikke just nogen skønhed, med nøgent rødt og sort hoved, nøgen lyserød, blå og rød hals, der ender i en stor strubesæk, samt en kæmpemæssigt næb, der kan blive op til 35 cm langt. Arten er vidt udbredt og almindelig i Afrika syd for Sahara, hvor den lever i forskellige habitater, ofte nær menneskelig bebyggelse. Som de fleste storke yngler den i kolonier.

Artsnavnet er afledt af latin crumena (en pose, der bæres om halsen), hvilket naturligvis hentyder til strubesækken. Det danske navn kommer af fransk marabout, der er afledt af portugisisk maraboto, hvilket igen kommer af arabisk murabit (en soldat, som er udstationeret på et afsides fort). Det sigter sandsynligvis til artens oprette holdning.

 

 

Marabustork med oppustet strubesæk, Virunga Nationalpark, østlige Zaire. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Leptoptilos javanicus Lille adjutant-stork
Denne mindre slægtning til marabustorken bliver op til 1,2 m høj, med en vægt op mod 5,5 kg. Den har nøgen hvid isse, nøgen lyserød og blålig hud omkring øjnene, samt lyserød hals med nogle få ‘punkede’ fjerduske. Den lever især i vådområder, og i modsætning til marabustorken og den store adjudant (L. dubius) ses den ikke ofte omkring landsbyer. Den er udbredt fra det indiske subkontinent mod øst til Vietnam, og derfra mod syd til Indonesien, med den største bestand i Cambodia.

 

 

Denne tilskadekomne lille adjudant-stork er taget i pleje på Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah, Borneo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mycteria leucocephala Rosenstork
Tidligere var denne smukke stork vidt udbredt i Asien, idet den fandtes i Indus-dalen i Pakistan, samt i Indien, Sri Lanka, Sydøstasien og det sydlige Kina. I dag er den imidlertid kun pletvis almindelig i Indien og Sri Lanka, mens den andre steder enten er meget sjælden eller fuldstændig forsvundet.

På dansk kaldes arten også for indisk skovstork, men navnet rosenstork er meget mere beskrivende, idet det hentyder til fuglens karakteristiske rosafarvede tertialer.

Andre billeder af denne art kan ses på siderne Silhouetter, samt Rejse-episoder – Indien 1979: På kamerajagt efter hjorteantilope.

 

 

Rosenstork, Keoladeo Nationalpark, Rajasthan, Indien. Arten er en almindelig ynglefugl i dette reservat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Columbidae Duer
En stor familie med omkring 50 slægter og ca. 345 arter, udbredt på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis.

 

Turtur tympanistria Tamburindue
Denne lille hvide og brune due er ret almindelig i skove, krat og plantager, fra Sahel-zonen og Ethiopien mod syd gennem det østlige Afrika til det sydøstlige Sydafrika. Den forekommer tillige på Comorerne.

Slægtsnavnet betyder ‘turteldue’ på latin, mens artsnavnet er græsk og betyder ‘kvindelig trommeslager’, afledt af tympanon (‘tromme’ eller ‘tamburin’), hvilket sigter til dens kurren, et gentaget du-du-du, der minder svagt om lyden fra en tamburin.

 

 

Tamburindue, Litipo Forest, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Corvidae Kragefugle
En næsten kosmopolitisk familie med 24 slægter og over 120 arter af ravne, krager, råger, alliker, skader, skovskader, nøddekriger, alpeallike, alpekrage og mange andre.

 

Corvus corax Ravn
Opdelt i mindst 8 underarter er ravnen det medlem af familien, som har den største udbredelse, idet den findes i næsten alle arktiske og tempererede områder på den nordlige halvkugle. Med en længde på indtil 63 cm og en vægt på op til 1,2 kg er ravnen den næststørste blandt spurvefuglene, kun en anelse mindre end den tyknæbbede ravn (C. crassirostris), som lever i Ethiopien. Vildtlevende ravne vides at være blevet op til 23 år gamle.

Indtil midten af 1800-tallet var ravnen en almindelig ynglefugl i hele Danmark, men på grund af en voldsom forfølgelse i form af beskydning og forgiftning svandt bestanden ind til blot 16 par omkring 1950. Siden har den været i støt fremgang, og i dag er ravnen atter en ret almindelig ynglefugl med mindst 800 par.

Artsnavnet er en latiniseret form af det græske ord korax, som betyder ‘ravn’ eller ‘krage’. Det danske navn er en modificeret form af det gamle nordiske navn hrafn, der oprindelig var afledt af proto-germansk khrabanas.

 

 

Unge af ravn, Ringelmoseskov, Rønde, Østjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Estrildidae Pragtfinker
Astrild, sølvnæb, skadefinke, zebrafinke, nonne – medlemmer af denne store familie har talrige navne. Den omfatter omkring 130 arter af små, frøædende fugle, som er udbredt i varmere egne af Afrika og Asien. Deres næb er kort og tykt, beregnet til at knuse græsfrø og andre frø.

Et stort antal arter er omfattet af kæledyrshandelen, og mange steder er disse burfugle undsluppet og har dannet forvildede bestande.

 

Hypargos niveoguttatus Rød dråbeastrild
En almindelig art, udbredt fra Kenya og Zaire mod syd til det nordøstlige Sydafrika. Hannen har stærkt rødt hoved og øvre bryst samt sort underside med talrige hvide pletter. Hunnen er blegere farvet, med gråt hoved og orange eller lyserødt øvre bryst.

På engelsk er et af artens navne Peters’s twinspot. Den blev beskrevet i 1868 af den tyske naturhistoriker og opdagelsesrejsende Wilhelm Karl Hartwig Peters (1815-83), som rejste vidt og bredt i det sydlige Afrika 1842-48. Han vendte tilbage til Berlin med en kolossalt stor samling af naturhistoriske effekter, som han derpå beskrev i Naturwissenschaftliche Reise nach Mossambique… in den Jahren 1842 bis 1848, ausgeführt (1852-1882). Heri findes optegnelser over pattedyr, fugle, krybdyr, padder, fisk, insekter og planter.

Det latinske artsnavn er afledt af niveus (‘snehvid’) og gutta (‘dråbe’), hvilket selvfølgelig sigter til den plettede underside.

 

 

Han af rød dråbeastrild, Pugu Forest, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Falconidae Falke og caracaraer
Denne familie, der omfatter omkring 60 arter, er opdelt i 3 underfamilier, Herpetotherinae (latterfalk og skovfalke), Polyborinae (caracaraer og Spiziapteryx), samt Falconinae (typiske falke og pygmæfalke).

 

Falco Typiske falke
Den største slægt i familien med omkring 40 arter, vidt udbredt på alle kontinenter, med undtagelse af Antarktis.

Slægtsnavnet er afledt af latin falx eller falcis (‘håndsegl’), hvilket sigter til kløerne.

 

Falco rusticolus Jagtfalk
Denne art er den største af falkene, idet hunnen bliver op til 65 cm lang med en vægt op mod 2 kg, mens hannen er mindre, indtil 60 cm lang med en vægt op til 1,3 kg. Arten er cirkumpolar og yngler i arktiske områder af Amerika, Grønland, Island, samt nordlige egne af Skandinavien, Finland, Rusland og Sibirien, mod syd sandsynligvis til Kamchatka og Kommandør-øerne. Førhen blev adskillige racer anerkendt, men i dag betragter de fleste autoriteter dem som farvefaser.

Det latinske artsnavn kommer af ruris (‘landlig’) og colere (‘at bo’), således ‘beboer af landlige egne’. På engelsk hedder arten gyrfalcon, hentet fra fransk gerfaucon, der muligvis er afledt af middelaldertysk gir (‘grib’), hvilket sigter til fuglens størrelse, eller af oldgræsk gyros (‘cirkel’), hvilket hentyder til artens jagtmetode. I modsætning til de fleste andre falke cirkler den rundt, mens den er på udkig efter bytte.

 

 

En træt jagtfalk af den hvide farvefase hviler ombord på et islandsk forskningsskib, nær Kap Brewster, Grønlands østkyst. Af skibskokken fik jeg nogle kødstumper, som jeg kastede op til falken, der grådigt huggede dem i sig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Falco sparverius Amerikansk tårnfalk
Den mindste amerikanske falk, op til 30 cm lang. Opdelt i omkring 17 underarter er den udbredt i hele Amerika, med undtagelse af arktiske områder, regnskov, samt den yderst tørre ørken i Chile. Arten lever i et bredt udsnit af åbne habitater, bl.a. græsland og landbrugsland. Den har også tilpasset sig et liv i bebyggede områder.

 

 

Denne han af amerikansk tårnfalk var blevet skadet og blev plejet i Tucson Desert Zoo, Arizona. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gruidae Traner
Verdens 15 tranearter er indgående beskrevet på siden Dyreliv – Fugle: Traner – fascinerende og sårbare.

 

Balearica regulorum Grå krontrane

 

 

Grå krontrane søger føde, Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Grus grus Trane

 

 

Trane, Hornborgasjön, Sverige. Hvert år i marts-april raster op mod 10.000 traner i dette område på vej mod deres ynglepladser. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Laridae Måger, terner og saksnæb
Denne store kosmopolitiske familie består af 22 slægter med omkring 100 arter. Et stort antal arter er omtalt på siden Dyreliv – Fugle: Måger, terner og saksnæb.

 

Anous Noddyer
En slægt med 5 arter, udbredt i tropiske farvande.

Slægtsnavnet er oldgræsk og betyder ‘dum’ eller ‘idiotisk’. I gamle dage dræbte søfolk ofte disse fugle til føde, og de fandt dem meget dumme, da de var tillidsfulde og således nemme at slå ihjel.

 

Anous stolidus Brun noddy
Denne art er almindelig og yngler på små øer i tropiske farvande kloden rundt.

Artsnavnet er latin og betyder ‘dum’ eller ‘idiotisk’ (se ovenfor).

 

 

Brune noddyer har anlagt reder på fossile koralklipper, Latham Island, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chroicocephalus
En slægt med 11 arter af små til mellemstore måger, udbredt næsten overalt i verden. De var indtil fornylig placeret i slægten Larus.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk khroizo (‘at farve’) og kephale (‘hoved’), hvilket sigter til det mørke hoved hos mange af arterne i yngletiden.

 

Chroicocephalus hartlaubii Namibmåge
Denne lille måge er endemisk langs kysten af Sydafrika og Namibia. Skønt den lever kystnært, strejfer den sjældent langt til havs. Den totale bestand er anslået til omkring 30.000 fugle.

Artsnavnet blev givet til ære for den tyske læge og ornitolog Karel Johan Gustav Hartlaub (1814-1900), som var en af grundlæggerne af Journal für Ornithologie, i 1852.

 

 

Namibmåge, Swakopmund, Namibia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Larus
Førhen var de fleste måger placeret i denne slægt, men genetiske studier har medført, at slægterne Ichthyaetus, Chroicocephalus, Leucophaeus og Hydrocoloeus er blevet genoprettet. Systematikken af de større arter i slægten er meget kompliceret, og et antal tidligere underarter er fornylig blevet ophøjet til særskilte arter. I dag rummer slægten måske omkring 30 arter.

 

Larus occidentalis Amerikansk svartbag
Denne art er en almindelig ynglefugl langs Stillehavskysten, fra Washington mod syd til det centrale Baja California, Mexico. Uden for yngletiden strejfer den til British Columbia og den sydlige del af Baja California. Den største koloni er på Farallon-øerne vest for San Francisco. I hele San Francisco Bay-området er bestanden anslået til omkring 30.000 individer.

Det er en stor fugl, indtil 68 cm lang og med en vægt op mod 1,4 kg. Den er opdelt i to underarter. Den nordlige nominatrace har lysere vinger og mørkere øjenfarve end den sydlige race wymani.

 

 

Amerikansk svartbag, underarten occidentalis, på rede, Yaquina Head, Oregon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Leiothrichidae Larmdrosler m.fl.
De fleste større larmdrosler er nu placeret i denne familie sammen med bl.a. skadedrosler af slægterne Garrulax, Trochalopteron, Pterorhinus og Grammatoptila, sibiaer (Heterophasia), liocichlaer (Liocichla), minlaer (Minla), skælvinger (Actinodura) og sangtimalier (Leiothrix).

Tidligere tilhørte disse slægter familien Timaliidae, som udgjorde en slags ’systematikkens skraldespand’, hvor hundredevis af arter var blevet placeret. I dag er de fleste af arterne overført til andre familier.

 

Argya
En slægt med 16 arter, udbredt i Afrika og de sydlige dele af Asien. Hovedparten er mellemstore, langhalede fugle, der fouragerer i støjende flokke. De var tidligere placeret i slægterne Turdoides og Garrulax, men som resultat af et genetisk studium i 2018 blev de overført til den genoprettede slægt Argya, som blev dannet i 1831 af den franske kirurg og naturhistoriker René Lesson (1794-1849). Slægtsnavnet er afledt af latin argutus (‘støjende’).

 

Argya affinis Lyshovedet larmdrossel
Denne fugl, som lever i krat, landbrugsland og større haver, er en almindelig standfugl i Sydindien og Sri Lanka. Nominatformen affinis findes i Sydindien, underarten taprobanus i Sri Lanka.

 

 

Lyshovedet larmdrossel, underarten affinis, syd for Mysore, Karnataka, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Monarchidae Monark-fluesnappere
Denne familie indeholder 16 slægter med omkring 100 arter af langhalede insektædere. De fleste arter er standfugle, udbredt i Afrika syd for Sahara, Sydøstasien og Australasien, samt på nogle øer i Stillehavet.

 

Trochocercus Topmonarker
Efter genetiske undersøgelser er kun to arter forblevet i denne slægt, mens tre arter, der tidligere var placeret i slægten, er blevet overført til slægten Elminia.

Slægtsnavnet er afledt af græsk trokhos (‘cirkulær’, ‘rund’) og kerkos (‘hale’).

 

Trochocercus cyanomelas Sorthovedet topmonark
Denne fugl er tilknyttet forskellige skovtyper. Den forekommer fra det østlige Zaire, Uganda og Kenya mod syd gennem det østlige Afrika til den sydlige del af Sydafrika.

Artsnavnet er afledt af græsk kyanos (‘mørkeblå’) og melas (‘sort’), hvilket sigter til det blålige skær i hannens sorte fjerdragt.

 

 

Han af sorthovedet topmonark, Pugu Forest, nær Dar es Salaam, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Muscicapidae Den Gamle Verdens fluesnappere
En familie med omkring 51 slægter og ca. 324 arter, vidt udbredt i Afrika og Eurasien. Genetisk forskning har medført, at mange mindre fugle, som tidligere blev anset for at være små drosselfugle i familien Turdidae, er blevet overført til denne familie.

Familienavnet er afledt af latin musca (‘flue’) og capere (‘at fange’).

 

Cercotrichas Trænattergale
Trænattergale omfatter omkring 10 arter af langhalede, drossel-lignende fugle, der med en enkelt undtagelse er begrænset til Afrika. Almindelig trænattergal (C. galactotes) yngler også i Sydeuropa, Mellemøsten og Arabien.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk kerkos (‘hale’) og trikhas (‘drossel’), hvilket sigter til den lange hale.

 

Cercotrichas quadrivirgata Orangebrystet trænattergal
Denne art findes i forskellige skovtyper, krat og haver, fra Kenya mod syd til det østlige Sydafrika, mod vest til det vestlige Zambia og det nordlige Botswana.

Det latinske artsnavn betyder ‘firestribet’, hvilket sigter til fire sorte striber i hovedet, en på siden af issen, en gennem øjet, samt to skægstriber.

 

 

Orangebrystet trænattergal, Litipo Forest, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cossypha Drosselsangere
En slægt med omkring 15 arter, udbredt i Afrika syd for Sahara.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk kossyphos, det klassiske græske navn på solsort, men også anvendt om drosler i almindelighed.

 

Cossypha natalensis Kanelhovedet drosselsanger
Denne smukt orangerøde fugl lever i skovklædte områder og tætte krat, fra Gabon og Ethiopien mod syd til det nordlige Namibia og det sydøstlige Sydafrika. Den er fraværende i tørre områder og tæt regnskov.

Det videnskabelige artsnavn hentyder til provinsen KwaZulu-Natal i det sydøstlige Sydafrika, hvor type-eksemplaret formodentlig blev indsamlet.

 

 

Kanelhovedet drosselsanger, Pugu Forest, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sheppardia Akalater
En slægt med omkring 10 arter af små skovfugle, der minder om rødhals. De er udbredt syd for Sahara.

Slægtsnavnet blev givet til ære for den britiske landmand Peter A. Sheppard (1875-1958), en nybygger i Rhodesia og Mozambique. Han indsamlede fugle for den sydafrikanske ornitolog Alwin Karl Haagner (1880-1962), som beskrev Sokoke-akalat (nedenfor) i 1909.

Navnet akalat er af vestafrikansk oprindelse, anvendt af Fang- og Bulu-folkene for medlemmer af slægten Illadopsis. Ved en fejl blev navnet imidlertid hæftet på medlemmer af Sheppardia i værket The Birds of Kenya Colony and the Uganda Protectorate, af Frederick John Jackson (1860-1929), opdateret og redigeret i 1938 af William Lutley Sclater (1863-1944).

 

Sheppardia gunningi Sokoke-akalat
Denne art fører en skjult tilværelse i kystnære skove og bjergskove i det østlige Afrika, fra Sokoke-skoven i det sydøstlige Kenya mod syd gennem det østlige Tanzania til Malawi og Mozambique.

Det videnskabelige artsnavn ærer den hollandske læge Jan Willem Boudewijn Gunning (1860-1913), som var direktør for Staatsmuseum (det naturhistoriske museum) i Pretoria, samt for byens zoologiske have.

 

 

Sokoke-akalat, Pugu Forest, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Phalacrocoracidae Skarver
Skarver udgør en kosmopolitisk familie med omkring 42 arter af små til mellemstore fiskeædende fugle. I dag inddeler de fleste taksonomer disse fugle i tre slægter: 22 arter af hovedsagelig større fugle i slægten Phalacrocorax, 15 arter af hovedsagelig mellemstore fugle i slægten Leucocarbo, samt 5 arter af små fugle i slægten Microcarbo. Antallet af slægter i familien er imidlertid genstand for nogen diskussion, og det er blevet foreslået, at adskillige nye slægter bør oprettes.

En mængde arter er præsenteret på siderne Silhouetter og Fiskeri.

 

Phalacrocorax
I øjeblikket indeholder denne slægt 22 arter, deriblandt brilleskarv (P. perspicillatus), som uddøde i 1800-tallet. Adskillige taksonomer har foreslået, at mange af arterne flyttes til andre slægter.

Slægtsnavnet kommer af oldgræsk phalakros (‘skaldet’) og korax (‘ravn’), hvor ‘skaldet’ hentyder til den hvide (men fjerklædte) isse hos storskarven (nedenfor) i yngletiden, mens ‘ravn’ formodentlig sigter til den i øvrigt sorte fjerdragt hos denne fugl.

 

Phalacrocorax carbo Storskarv
Denne art har en meget stor, men noget pletvis udbredelse, idet den findes i hele Europa og det meste af Asien, i Australien og New Zealand, samt i det nordøstlige Nordamerika og Grønland.

I 1800-tallet blev skarven forfulgt overalt i Europa, dels fordi den var en konkurrent til fiskerne, dels fordi dens gødning ødelagde de træer, hvori den ynglede. Den fuldstændige modsætning til denne forfølgelse ses i Fjernøsten, hvor fiskere gennem tusinder af år har anvendt tæmmede skarver til fiskeri. Billeder af denne praksis kan ses på siden Fiskeri.

Mere om skarven findes på siden Naturreservatet Vorsø.

 

 

Storskarv, underarten sinensis, naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Phasianidae Hønsefugle
Denne familie, som rummer omkring 190 arter, omfatter bl.a. fasaner, agerhøns, ryper, junglehøns, vagtler og påfugle. Disse fugle findes over hele kloden, med undtagelse af Antarktis.

Ifølge de seneste genetiske undersøgelser regnes perlehøns og den Nye Verdens vagtler for særskilte familier under navnene Numididae og Odontophoridae.

 

Gallus gallus Tamhøne
Nyere studier har påvist, at tamhønen opstod i Kina for omkring 10.000 år siden, da dens stamfader, bankiva-hønen, blev tæmmet for første gang. Denne art lever stadig i vild tilstand i Indien og Sydøstasien. Senere blev bankiva-hønen også tæmmet adskillige steder i Sydøstasien samt i Indien, hvor nogen hybridisering med den grå junglehøne (Gallus sonneratii), der lever i den sydlige del af Indien, formentlig fandt sted.

Tamhøns er beskrevet mere indgående på siden Dyreliv – Dyrearter i menneskets tjeneste: Fjerkræ.

 

 

Få dage gammel kylling af Dansk Landrace. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gallus lafayettii Sri Lanka-junglehøne
Som dens navn fortæller, er denne art begrænset til Sri Lanka, hvor den er vidt udbredt og lever i et bredt udsnit af skovklædte biotoper, fra havniveau op til en højde af ca. 2300 m. Arten er Sri Lankas nationalfugl.

Det videnskabelige artsnavn blev givet til ære for en fransk aristokrat, Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, også kendt som Marquis de Lafayette (1757-1834), som deltog i den Amerikanske Revolution, hvor han ledede amerikanske tropper i adskillige slag. Efter tilbagekomsten til Frankrig blev han en fremtrædende figur i de franske revolutioner i 1789 og 1830.

 

 

Denne pragtfulde hane af Sri Lanka-junglehøne blev truffet i Sinharaja Forest Reserve. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Picidae Spætter
Medlemmer af denne familie, der rummer omkring 240 arter i 35 slægter, findes i hele verden med undtagelse af Australien, Ny Guinea, New Zealand og Madagascar, samt i de polare regioner. De fleste arter er kendt for deres karakteristiske måde at søge føde på, idet de hakker i træstammer og grene. Mange arter kommunikerer i yngletiden ved at tromme på træstammer med næbbet.

 

Dendrocopos Flagspætter
En vidt udbredt slægt i Eurasien og Nordafrika. Førhen rummede den omkring 25 arter, men mange er blevet overført til andre slægter, og kun 12 arter er forblevet i Dendrocopos.

Slægtsnavnet er afledt af græsk dendron (‘træ’) og kopos (‘hårdt arbejde’), hvilket naturligvis hentyder til deres fødesøgning.

 

Dendrocopos major Stor flagspætte
Denne art, opdelt i mindst 14 underarter, har en meget stor udbredelse, idet den findes overalt i Europa, i Nordafrika og Mellemøsten, mod øst til Alborz-bjergene i det nordlige Iran, samt i et bredt bælte gennem den sibiriske taiga til Kamchatka og derfra mod syd gennem Kina, Korea og Japan til det nordøstlige Indien, det nordlige Indokina, samt øen Hainan. Arten er overvejende standfugl, men nogle nordlige bestande overvintrer længere mod syd, sammen med den lokale bestand.

 

 

Denne store flagspætte, som blev fanget i et net i Vråby Plantage, Rømø, var ringmærket i Norge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jynx Vendehalse
En lille slægt med kun to arter, almindelig vendehals (nedenfor), samt rødstrubet vendehals (J. ruficollis), der lever i Afrika syd for Sahara. De har fået navn efter deres evne til at dreje hovedet skiftevis fra side til side, og op og ned, hvilket minder om en slanges bevægelser. Det menes, at denne adfærd kan afskrække fjender ved reden.

Slægtsnavnet er det klassiske græske ord for vendehalsen.

 

Jynx torquilla Vendehals
Denne lille slægtning til spætterne er vidt udbredt, idet den findes i størsteparten af Europa, i Nordafrika, Tyrkiet og Kaukasus, samt i et bredt bælte gennem den sibiriske taiga til Ussuriland, Sakhalin, det nordlige Japan samt det centrale Kina. Der er også en lille isoleret bestand i Kashmir. Med undtagelse af den nordafrikanske bestand er arten en trækfugl, som overvintrer i Sahel-zonen i Afrika, samt i Indien, Indokina, det sydlige Kina og det sydlige Japan. Dens habitat er åbne områder med spredte træer, bl.a. frugtplantager.

 

 

Vendehals, naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ploceidae Væverfugle m.fl.
Denne familie rummer 15 slægter med omkring 117 arter, udbredt i Afrika, Madagascar og tropiske egne af Asien.

 

Ploceus Ægte væverfugle
En stor slægt med omkring 65 arter, hvoraf langt hovedparten er hjemmehørende i Afrika, med nogle få arter i Asien. Genetisk forskning antyder, at mange arter bør overføres til andre slægter.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk plokeus (‘væver’), oprindeligt fra pleko (‘at flette’), givet med henblik på disse fugles reder, der ofte består af fint sammenflettede strimler af græs eller andre planter.

 

Ploceus bicolor Mørkrygget skovvæver
Denne vidt udbredte art, opdelt i 7 underarter, lever i forskellige skovtyper, men undgår tæt regnskov. Den findes fra det sydøstlige Nigeria og Cameroun mod syd til det nordlige Angola, samt fra det østlige Zaire og Uganda mod syd til Zambia og det sydøstlige Sydafrika.

Fjerdragten varierer, men ryggen er altid mørk, hos nogle underarter knaldsort, undersiden er gul, og næbbet er grålig-hvidt.

 

 

Mørkrygget skovvæver, underarten stictifrons, fanget i net, Litipo Forest, sydlige Tanzania. Denne underart har hvidlige prikker på issen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pycnonotidae Bulbuler etc.
Bulbuler er mellemstore spurvefugle, som tæller 27 slægter med i alt ca. 150 arter. De er udbredt i det meste af Afrika og gennem Mellemøsten til Tropisk Asien og Indonesien, og derfra mod nord til Japan. De afrikanske arter er overvejende skovfugle, mens hovedparten af de asiatiske arter lever i åbent land.

 

Bleda Børstenæb
En slægt med 5 arter, som er udbredt i regnskove fra Senegal mod øst til det vestlige Kenya, mod syd til det nordlige Angola og det sydlige Zaire. De lever i underskoven, hvor de ofte følger efter hærmyrer på vandring og snapper de insekter eller andre smådyr, der flygter fra myrerne.

Slægtsnavnet refererer til Bleda (død 445), ældre broder til hunnerkongen Attila. De regerede deres rige sammen, men Bleda blev sandsynligvis myrdet af Attila.

I 1837, da den engelske naturhistoriker og kunstner William Swainson (1789-1855) beskrev rødhalet børstenæb (nedenfor), navngav han den Dasycephala syndactyla. Navnet Dasycephala blev imidlertid senere anvendt for en slægt i den amerikanske familie Tyrannidae. Navnet på denne slægt blev senere ændret til Attila, hvilket sigter til disse fugle aggressive adfærd. Så måske kan vi antage, at dette er grunden til at den rødhalede børstenæb fik navnet Bleda. Hvis nogen har en bedre forklaring, hører jeg gerne om det.

Det danske navn sigter til de lange, stive hår ved basis af næbbet.

 

Bleda notatus Gultøjlet børstenæb
Denne fugl lever i regnskov fra det østlige Nigeria og Gabon mod øst gennem Zaire til Uganda. Den blev førhen regnet som værende samme art som grønhalet børstenæb (B. eximus), der i dag betragtes som værende begrænset til Vestafrika.

Adulte fugle har knaldgul iris, yngre fugle brun.

Det latinske artsnavn betyder ‘markant’. Det kunne sigte til øjenfarven.

 

 

Gultøjlet børstenæb, Bwamba Nationalpark, Uganda. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chlorocichla
En slægt med 5 arter af skovfugle, udbredt i Afrika syd for Sahel-zonen, fra Sierra Leone mod øst til det nordlige Zaire, det sydlige Kenya og det sydlige Somalia, mod syd til det nordlige Namibia, det nordlige Botswana, samt den nordøstligste del af Sydafrika.

Medlemmerne af denne slægt er gullige eller lysegrønne. Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk khloros (‘grøn’) og kikhle (‘drossel’).

 

Chlorocichla flaviventris Gulbuget bulbul
Denne art adskiller sig fra de øvrige medlemmer af slægten gennem at leve i mere åbne habitater, bl.a. tørskov og miombo-savanne med spredte træer.

Artsnavnet er afledt af latin flavus (‘gul’) og venter (‘bug’), men hele fuglen er gullig, og den har en tydelig smal gul øjenbrynsstribe.

 

 

Gulbuget bulbul, Pugu Forest, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Scolopacidae Sneppefugle
En stor familie med omkring 15 slægter og ca. 95 arter af vadefugle, udbredt kloden rundt.

 

Calidris maritima Sortgrå ryle
Denne art yngler i arktiske bjergegne i det nordlige Canada, fra Banks Island mod syd til Ellesmere og Baffin Islands, i Grønland og Island, på Jan Mayen, Bjørneøen og Svalbard, langs den skandinaviske bjergkæde, i Nordnorge og den nordvestligste del af Rusland, på Franz Josef Land, Novaya og Severnaya Zemlya, samt på Taimyr-halvøen.

Vintermånederne tilbringes langs kysterne i det nordvestlige og vestlige Europa, mod syd til Portugal, i den sydligste del af Grønland, samt langs Nordamerikas Atlanterhavskyst, mod syd til South Carolina.

Det latinske artsnavn betyder ’tilknyttet havet’, afledt af mare (‘hav’). Om vinteren ses den næsten udelukkende langs kyster. Fornavnet sortgrå hentyder til fuglens mørke vinterdragt. I sommerdragten er den brunspættet på ryggen.

 

 

Sortgrå ryle i yngledragt, Rauðanupur, nordlige Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gallinago gallinago Dobbeltbekkasin
Denne art er den mest udbredte blandt 17 bekkasinarter, idet den findes i vådområder i subarktiske og tempererede egne af Eurasien, mod øst til Stillehavet, mod syd til Frankrig, Rumænien, Kashmir, det nordøstlige Kina, samt Kamchatka. Den yngler også på Azorerne og de Aleutiske Øer. Den træffes året rundt i Vesteuropa, men langt størstedelen af bestanden er trækfugle, som overvintrer i Sydeuropa, tropiske områder af Afrika, i Mellemøsten, på den Arabiske Halvø, samt i tropisk egne af Asien.

To underarter er anerkendt, faeroeensis i Island, samt på Færøerne, Shetlandsøerne og Orkneyøerne, nominatracen gallinago i resten af udbredelsesområdet. Førhen blev amerikansk bekkasin (G. delicata) også betragtet som en underart af dobbeltbekkasinen.

Det videnskabelige slægts- og artsnavn er det latinske ord for sneppe, afledt af gallina (‘høne’) samt endelsen –ago (‘ligner’). De langnæbbede sneppefugle fik på fransk navnet bécasse, afledt af det romanske ord beccus (‘næb’), og bekkasinerne blev benævnt med diminutivet bécassine, altså ‘den lille med næbbet’, naturligvis med henblik på det påfaldende lange næb i forhold til størrelsen.

Forstavelsen dobbelt- er jo egentlig højst besynderlig, men forklaringen er, at i gamle dage kunne ordet dobbelt betegne noget, der var større, så dobbeltbekkasinen fik sit navn for at skelne den fra en mindre art, der så fik navnet enkeltbekkasin (latinsk navn Lymnocryptes minimus), og en endnu større art fik det besynderlige navn tredækker (latinsk navn Gallinago media).

For en svensker er vore navne på bekkasiner meget forvirrende (og omvendt for en dansker). Vores dobbeltbekkasin hedder enkelbeckasin på svensk, mens det svenske dubbelbeckasin betegner vores tredækker. Vores enkeltbekkasin hedder dvärgbeckasin på svensk.

Den brægende lyd, som dobbeltbekkasinens vibrerende halefjer frembringer under parringsflugten, blev sammenlignet med en geds brægen eller en hests vrinsken. På sønderjysk blev den kaldt for skronnegjee eller skronnehors, hvor skronne betyder ‘vrinske’, gjee betyder ‘ged’, og hors betyder ‘hest’. Det nørrejyske horsegumme hentyder også til den brægende lyd, hvor gumme kommer af gumre, der betyder at brumme eller gumle, dvs. den lyd, som en hest frembringer “for at minde Staldkarlen om, at Krybben er tom.” (Kilde: Landet mod Nordvest, bind 1)

 

 

Dobbeltbekkasin, underarten faeroeensis, Aðaldal, nordlige Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Spheniscidae Pingviner
Disse unikke havfugle, der ikke kan flyve, omfatter 6 slægter med omkring 20 arter. De yngler langs kysterne af Antarktis, New Zealand, det sydlige Australien, det sydlige Afrika, det sydlige og vestlige Sydamerika, samt på Galapagos-øerne.

 

Spheniscus demersus Brillepingvin
Denne art yngler kun på kyststrækninger i Sydafrika og Namibia. Den er gået drastisk tilbage siden omkring 1800, hvor bestanden blev vurderet til omkring 4 millioner. I dag er der måske så få som 20.000 ynglepar – et resultat af overfiskeri såvel som klimaændringer.

 

 

Brillepingviner i deres ynglekoloni nær Boulders, Simonstown, Cape Town, Sydafrika. Fuglen på det nederste billede skryder. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Strigidae Typiske ugler
En stor familie med 25 slægter og omkring 220 arter, der findes på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis.

 

Bubo Store hornugler
Denne slægt rummer omkring 20 arter af store ugler, udbredt på alle kontinenter undtagen Australien og Antarktis. Slægtsnavnet er det klassiske latinske navn på den europæiske store hornugle (Bubo bubo).

 

Bubo africanus Plettet hornugle
Et af slægtens mindre medlemmer, vidt udbredt i den sydlige halvdel af Afrika, fra Gabon, Zaire og Kenya mod syd til Kap-provinsen i Sydafrika. Tidligere blev fugle i Sahel-zonen, samt i de sydligste egne af den Arabiske Halvø, regnet som underarter af plettet hornugle, men disse bestande er siden blev ophøjet til særskilte arter.

 

 

Plettet hornugle, Cape Town Zoo, Sydafrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bubo virginianus Amerikansk stor hornugle
Denne art, også kaldt Virginiaugle, har en kolossalt stor udbredelse, idet den findes fra Alaska og det nordlige Canada mod syd gennem hele USA til det sydlige Mexico og Guatemala, samt i to separate områder i Sydamerika, fra Columbia mod øst til det nordøstlige Brasilien, og endvidere syd for Amazon-bækkenet, fra det østlige Peru mod øst til Atlanterhavet og derfra mod syd til det nordøstlige Argentina.

 

 

Amerikansk stor hornugle i fangenskab, Oregon, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Struthionidae Struds
Denne familie indeholder en enkelt slægt med en enkelt eller to arter, som lever i Afrika syd for Sahara.

 

Struthio camelus Struds
Strudsen er den største nulevende fugleart, hvor nogle individer måler op til 2,7 m i højden og kan veje op til 150 kg. I dag er den begrænset til åbne områder i Afrika syd for Sahara, fra Sahel-zonen mod syd til Sydafrika. Der er 4 underarter.

Nordafrikansk struds, underarten camelus, var engang vidt udbredt i det nordlige Afrika, men er forsvundet fra store dele af dens tidligere udbredelsesområde. Den betragtes som udryddelsestruet.

Somali-strudsen, underarten molybdophanes, der har blålig hals og lår, lever i det sydlige Ethiopien, det nordøstlige Kenya, samt Somalia. Nogle autoriteter betragter den som en særskilt art, S. molybdophanes. Jeg finder det temmelig mærkeligt, at en bestand af en art i et område, hvor den lever både nord og syd for denne bestand, skulle udgøre en særlig art.

Masai-strudsen, underarten massaicus, har lyserød hals og lår. Den findes fra det sydlige Ethiopien og det sydlige Somalia mod syd til det sydlige Tanzania.

Sydafrikansk struds, underarten australis, er vidt udbredt syd for floderne Zambezi og Cunene. Nogle steder holdes den i fangenskab med henblik på produktion af kød, læder og fjer.

En femte underart, den arabiske struds (underarten syriacus), der tidligere var meget almindelig på den Arabiske Halvø, samt i Syrien og Irak, uddøde omkring 1966 på grund af overdreven jagt.

Forsøg på at indføre arten i Israel er slået fejl. I Australien har undslupne strudse etableret forvildede bestande.

 

 

Sydafrikansk struds, underarten australis, i fangenskab, Zimbabwe. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sturnidae Stære
Stære udgør en gruppe mellemstore spurvefugle på omkring 118 arter, fordelt på ca. 30 slægter. Deres naturlige udbredelsesområde er Europa, Afrika, Asien, det nordlige Australien samt nogle øer i Stillehavet.

Mange arter er blevet indført andre steder, bl.a. Nordamerika, Hawaii og New Zealand. Her konkurrerer de ofte med lokale fugle, og mange af dem betragtes som invasive arter, i Nordamerika specielt den almindelige stær (Sturnus vulgaris), som er omtalt på siden Natur: Invasive arter.

 

Notopholia corusca Sortbuget glansstær
Denne fugl, der tidligere var kendt under navnet Lamprotornis corruscus, er nu det eneste medlem af en nyoprettet slægt, Notopholia. Den lever hovedsagelig i kystnære skove, fra Kenya mod syd til den sydlige del af Sydafrika.

Det videnskabelige navn er afledt af græsk notos (‘syd’) og pholia (‘lever i en hule’), samt latin coruscus (‘strålende’, ‘glitrende’), således ‘den glitrende, som lever i en hule mod syd’, hvilket sigter til, at den yngler i hule træer. Hvad ‘syd’-delen hentyder til, er uklart.

 

 

Iris hos sortbuget glansstær er normalt gul, men for en kort periode i ynglesæsonen bliver hannens iris rød. – Litipo Forest, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sulidae Suler
En familie med 10 arter af mellemstore til store havfugle, de mindre arter i slægterne Sula og Papasula, som lever i tropiske og subtropiske farvande, og 3 større arter i slægten Morus (nedenfor), der lever i tempererede områder.

Det danske navn er lånt fra sula, det islandske og færøske navn på den nordlige sule (Morus bassanus).

 

Morus Større suler
De tre suler i denne slægt, nordlig, afrikansk eller Kapsule (nedenfor), samt australsk (nedenfor), ligner hinanden meget, men betragtes normalt som særskilte arter, skønt nogle autoriteter regner de to sidstnævnte for underarter af M. bassanus.

Disse fugle fanger fisk ved at styrte sig ned i havet fra højder op til 30 m, med hastigheder op mod 100 km/t, hvilket gør, at de er i stand til at hente bytte i langt større dybder end de fleste andre fugle.

Slægtsnavnet er afledt af græsk moros (‘tåbe’), hvilket skyldes disse fugles mangel på frygt på ynglepladserne, hvor det var nemt at slå dem ihjel.

 

Morus capensis Kapsule
Denne art yngler i store og tætte kolonier på øer ud for kysterne af Namibia og Sydafrika. I 1996 blev den totale bestand anslået til omkring 340.000 fugle. Uden for yngletiden flyver den vidt omkring og kan observeres så langt borte som Guinea-bugten og Mozambique.

 

 

Kapsuler i parringsspil, Lambert’s Bay, Sydafrika. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Morus serrator Australsk sule
Første gang, videnskabsmænd stiftede bekendtskab med den australske sule, var under Kaptajn James Cooks første jordomrejse ombord på Endeavor (1768-71), da den engelske naturhistoriker Sir Joseph Banks (1743-1820) skød tre eksemplarer d. 24. december 1769 ud for Three Kings Islands, New Zealand.

I sin journal skriver Banks: “Stille det meste af dagen. Selv var jeg ude i en båd for at skyde fugle, hvilket jeg havde stort held med, først og fremmest fordi jeg skød adskillige suler, så meget lig de europæiske, at de næppe kan adskilles fra disse. Da det var mandskabets agt at holde jul ombord på den gammeldags facon, blev det besluttet at udnytte fuglene som gåsesteg til morgendagens aftensmad.”

Juledag bemærker Banks, at ”vores gåsesteg blev spist med stor nydelse.” – Det er derfor næppe overraskende, at ingen af disse fugle fandt vej til England som skind, i betragtning af at en gås jo smager bedst, når den er stegt med skindet på!

Arten yngler langs kysterne af Australien (Victoria og Tasmanien) og New Zealand, hovedsagelig på øer, men også i kolonier på fastlandet. Uden for ynglesæsonen kan den observeres langs kysterne af det vestlige Australien til Queensland, samt omkring New Zealand, Lord Howe Islands og Norfolk Islands.

 

 

Australsk sule pudser fjer, Muriwai Beach, New Zealand. Endnu et billede af denne art ses øverst på siden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Threskiornithidae Ibiser og skestorke
Denne familie med 14 slægter af langbenede vandfugle er udbredt på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis. Traditionelt er den blevet opdelt i to underfamilier, ibiser og skestorke. Et nyere genetisk studium konkluderer imidlertid, at skestorke er nært beslægtede med den Gamle Verdens ibiser, mens den Nye Verdens ibiser tidligt blev udspaltet. (Kilde: J.L. Ramirez, C.Y. Miyaki & S.N. del Lama 2013. Molecular phylogeny of Threskiornithidae (Aves: Pelecaniformes) based on nuclear and mitochondrial DNA. Genetics and Molecular Research 12 (3): 2740-2750)

 

Platalea leucorodia Skestork
Denne markante fugl yngler i et meget stort område tværs over den centrale del af Eurasien, fra Sortehavet mod øst til Korea, samt i det sydlige Irak, Iran, det sydlige Pakistan, Indien og Sri Lanka. I Europa yngler den på spredte lokaliteter mod nord til Danmark, og i Afrika findes den i Mauritanien og langs Rødehavet. De nordlige bestande er trækfugle, som overvintrer i Sydeuropa, det nordlige Afrika og varmere egne af Asien.

I Danmark var den førhen en sporadisk ynglefugl i Vestjylland, men begyndte så småt at blive mere regelmæssigt ynglende fra 1996. I dag yngler der omkring 450 par, langt de fleste i Vest- og Nordjylland. Den er dog begyndt så småt at brede sig østpå, og i 2020 ynglede det første par på Fyn.

Slægtsnavnet var det oldgræske navn på skestorken, afledt af platea (‘bred’), hvilket sigter til det spatelformede næb. Artsnavnet er afledt af græsk leukos (‘hvid’) og erodios (‘hejre’).

 

 

Skestork på reden med en unge, Keoladeo Nationalpark, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette billede fra Keoladeo Nationalpark viser tydeligt skestorkens spatelformede næb. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Turdidae Drosler
Mange medlemmer af denne familie er beskrevet på siden Dyreliv – Fugle: Drosler.

 

Geokichla guttata Plettet jorddrossel

 

 

Denne plettede jorddrossel er blevet fanget i et spejlnet for at blive ringmærket, Rondo Forest, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Neocossyphus rufus Rødhalet fluedrossel
Denne art er udbredt i to geografisk adskilte områder, fra det sydlige Cameroun og Gabon mod øst gennem det nordlige Zaire til det vestlige Uganda, samt i kystskove i Kenya og Tanzania, også på Zanzibar.

Det latinske artsnavn betyder ‘ræverød’, hvilket sigter til fuglens overvejende rødbrune fjerdragt.

 

 

Denne rødhalede fluedrossel er blevet fanget i et spejlnet for at blive ringmærket, Rondo Forest, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Krybdyr

 

Agamidae Agamer
Agamer er en stor gruppe øgler, der omfatter 6 underfamilier med omkring 64 slægter og over 300 arter. Disse dyr er udbredt i Asien, Australien, Afrika og Sydeuropa.

 

Calotes Pragtøgler
Denne slægt i underfamilien Draconinae rummer omkring 29 arter, der er hjemmehørende fra det Indiske Subkontinent mod øst til det sydlige Kina, og derfra mod syd gennem Indokina og Malaysia til Indonesien. Den største diversitet ses i Indien, Bangladesh, Sri Lanka og Myanmar.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk kalos (‘smuk’), hvilket sigter til de prægtige farver hos mange af arterne.

 

Calotes calotes Sydlig pragtøgle
Denne store agame, der kan blive indtil 65 cm lang, inklusive den lange, tynde hale, lever i skove i Sri Lanka samt i bjergområder i den sydvestligste del af Indien. Den er stærkt grøn med lodrette hvide striber på kroppen. I yngletiden, eller hvis den er ophidset, bliver hannens hoved og strube knaldrøde, og kroppen bliver ofte mørkere grøn.

 

 

Sydlig pragtøgle, Sinharaja Forest Reserve, Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Calotes versicolor Indisk pragtøgle
Et af denne arts engelske navne er bloodsucker (‘blodsuger’), hvilket sigter til hannens højrøde hoved og strube i yngletiden, eller når den er ophidset. Den er almindelig og lever i et bedt udsnit af habitater, også i byer.

Den er udbredt fra det østlige Iran og Afghanistan mod øst gennem hele det Indiske Subkontinent til det sydlige Kina, og derfra mod syd gennem Indokina til Sumatra. Den er også blevet indført andre steder, bl.a. Oman, Mauritius, Seychellerne, Singapore og USA. I Singapore er den blevet en trussel mod den lokale øgleart Bronchocela cristatella.

I Kina er den i tilbagegang, da den indsamles, formodentlig til føde eller traditionel medicin.

Artsnavnet er afledt af latin verso (‘at vende’) og color (‘farve’), således ‘den, der skifter farve’.

 

 

Han af indisk pragtøgle med knaldrødt hoved, Manas Nationalpark, Assam, nordøstlige Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Otocryptis Kænguru-agamer
Disse små agamer, som omfatter to arter, er endemiske i Sri Lanka.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk ot-, som er stamformen af ous (‘øre’) samt kryptos (‘skjult’), således ‘med skjulte ører’. Det danske navn hentyder til disse dyrs meget lange ben.

 

Otocryptis wiegmanni Brunplettet kænguru-agame
Denne art lever i skove i vådzonen og lavere bjergegne i det sydvestlige Sri Lanka, op til højder omkring 1300 m. Hannen har en stor, aflang, brun plet på strubesækken, mens den meget lignende O. nigristigma har en sort plet. Sidstnævnte synes at være begrænset til øens tørzone.

Artsnavnet blev givet til ære for den tyske herpetolog Arend Friedrich August Wiegmann (1802-41), som beskrev talrige nye krybdyrarter, hvoraf de 55 stadig er anerkendte. Han beskrev også adskillige nye paddearter.

 

 

Brunplettet kænguru-agame, Sinharaja Forest Reserve, sydvestlige Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Stellagama stellio Stjerneagame
Denne agame, der også kaldes for hardun, er udbredt fra det vestlige og sydlige Tyrkiet mod syd gennem Syrien og det nordvestlige Irak til det sydlige Jordan, det nordvestlige Saudi Arabien og Sinai-halvøen, endvidere på en række øer langs Tyrkiets vestkyst, på Cypern, i et område i græsk Makedonien, samt på øen Korfu. Den er også blevet indført til Malta.

Denne art, som kan blive op til 35 cm lang, var førhen placeret i slægten Agama, men er nu den eneste art i slægten Stellagama. Det er dog muligt, at den udgør et artskompleks, og måske bliver den snart opsplittet i flere arter. Slægtsnavnet kommer af latin stella (‘stjerne’), hvilket sigter til dens mange pletter.

 

 

Han af stjerneagame, Pergamon, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alligatoridae Alligatorer og kaimaner
Denne familie består af 8 arter af krokodille-lignende dyr, 2 alligatorer i en enkelt slægt, samt 6 kaimaner i 3 slægter. Alligatorer lever i USA og Kina, mens kaimaner er begrænset til Mellemamerika og den nordlige del af Sydamerika.

 

Alligator mississippiensis Amerikansk alligator
Dette store dyr, hvor hannen kan blive op til 4,6 m lang og veje op til 450 kg, lever i sumpe i det sydøstlige USA, fra Florida, Mississippi, Louisiana og det østlige Texas mod nord til Tennessee og North Carolina.

I 1800-tallet og første halvdel af 1900-tallet faldt antallet af alligatorer drastisk på grund af jagt og tab af levesteder, og det var en overgang frygtet, at arten ville uddø. I 1967 blev den opført på listen over truede arter og blev efterfølgende fredet. Siden da har anstrengelserne båret frugt, og i dag er alligatoren igen almindelig og har endda udvidet sit udbredelsesområde til Tennessee.

 

 

Amerikansk alligator, Aransas National Wildlife Refuge, Texas. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chamaeleonidae Kamæleoner
Denne familie af unikke krybdyr, der omfatter 12 slægter med over 200 arter, er udbredt i Afrika, Madagascar, det sydlige Spanien, Corsika, Sardinien, det sydlige Italien, det sydlige Grækenland, Nærøsten, den Arabiske Halvø, Indien og Sri Lanka. Langt den overvejende del af arterne findes i Afrika syd for Sahara, samt på Madagascar.

Disse dyrs øjne bevæger sig uafhængigt af hinanden, og de er i stand til at danne to billeder af omgivelserne samtidigt, mens de er på jagt efter bytte. Når et muligt byttedyr er blevet opdaget, slynger kamæleonen sin meget lange, sammenfoldede, klæbrige tunge ud med lynets fart mod byttet, selv fra en betydelig afstand. Det stakkels offer hænger fast på den klæbrige tunge, som derpå foldes op og trækkes ind i munden igen sammen med byttet.

Kamæleoner er også i stand til at skifte farve meget hurtigt, hvilket mest sker, når dyret er ophidset. Et eksempel vises nedenfor under Chamaeleo dilepis.

Familienavnet er afledt af græsk khamai (‘på jorden’) og leon (‘løve’), således ‘jord-løve’, hvilket givetvis sigter til disse dyrs fangstmetode og glubende appetit.

Adskillige arter er populære kæledyr, og nogle steder er de undsluppet (eller udsat) og har dannet forvildede bestande, som ofte udgør en trussel mod den lokale insektfauna – og dermed indirekte mod insektædende fugle, samt planter, som er afhængige af insekter for deres bestøvning. Det er bl.a. sket på Hawaii.

 

Chamaeleo
I dag rummer denne slægt omkring 14 arter. Den var førhen meget større, men hovedparten af arterne er blevet overført til andre slægter.

 

Chamaeleo africanus Afrikansk kamæleon
Denne art, der også kaldes for Sahel-kamæleon, er udbredt på savanner i Sahel-zonen, fra Mauritanien mod øst til Sudan, og derfra mod nord langs Nilen til Egypten. Det er en stor art, op til 34 cm lang inklusive halen. Den er oftest grøn med mange sorte pletter og gule længdegående striber hen langs kropssiderne. Den har en benet krave i nakken.

På et tidspunkt blev den bragt fra Egypten til Peloponnes i Grækenland, hvor der i dag findes en lille bestand på omkring 350 dyr.

 

 

Afrikansk kamæleon, nord for Malbaza, Niger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chamaeleo anchietae
Denne art forekommer fra Angola og det sydlige Zaire mod øst til det vestlige Tanzania.

Artsnavnet hædrer den portugisiske opdagelsesrejsende og naturhistoriker José Alberto de Oliveira Anchieta (1832-97), som rejste vidt og bredt i Portugisisk Angola mellem 1866 og 1897, hvor han indsamlede et stort antal plante- og dyrearter. Han døde i Angola, formodentlig af malaria.

 

 

Chamaeleo anchietae, Sao Hill, vestlige Tanzania. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chamaeleo dilepis Kravekamæleon
Denne kamæleon, som er opdelt i 8 underarter, er vidt udbredt og almindelig i Afrika syd for Sahara, fra Cameroun mod øst til Ethiopien og Somalia, og derfra mod syd til den nordlige del af Sydafrika. Den lever i et bredt udvalg af habitater, bl.a. savanne, åben skov, krat og busksteppe, og den træffes ofte i landsbyer og forstæder.

Arten er stor, op til 35 cm lang inklusive halen. Farven kan være grøn, gullig eller brunlig, og der er normalt lyse striber langs flankerne og på undersiden.

Artsnavnet er oldgræsk og betyder ‘med dobbelte skæl’, hvilket muligvis hentyder til strubesækken, hvor bånd af grønne dobbeltskæl alternerer med rødbrune bånd (se billede herunder).

Det danske navn skyldes kraven i nakken, et kendetegn, som den deler med afrikansk kamæleon (ovenfor).

 

 

En ophidset kravekamæleon med oppustet strubesæk og talrige sorte pletter på kroppen, Masasi, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kinyongia multituberculata
Denne art er endemisk i den vestlige del af Usambara-bjergene i det nordlige Tanzania, hvor den lever i skov, krat og langs veje i højder mellem 1200 og 2500 m. Den er karakteriseret ved to lange, brunlige ‘horn’ i panden.

 

 

Kinyongia multituberculata, Usambara Mountains, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cheloniidae Havskildpadder
Denne familie er beskrevet på siden Dyreliv – Krybdyr og padder: Havskildpadder er i stærk tilbagegang.

 

Lepidochelys Ridleyer
En lille slægt med to arter, olivengrøn ridley (nedenfor) og den stærkt truede Kemps ridley (L. kempii), som er begrænset til den Mexikanske Havbugt.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk lepidos (‘skæl’) og chelys (‘skildpadde’), hvilket måske hentyder til det skællede udseende af hoved og luffer hos disse dyr. Det danske navn er taget fra det engelske navn, som er af ukendt betydning.

 

Lepidochelys olivacea Olivengrøn ridley
Denne ret lille art, som bliver op til 75 cm lang, er den talrigeste blandt havskildpadderne. Den findes i alle varmere have og er særligt almindelig i Stillehavet og det Indiske Ocean. Den er berømt for sin spektakulære synkroniserede æglægning, som kaldes for arribada (spansk for ‘ankomst’), hvor tusinder af hunner samles på en strand for at lægge æg samtidigt. To af disse steder Costa Rica og Odisha, østlige Indien.

Artsnavnet hentyder til et olivenfarvet skær på disse ellers brunlige eller grålige dyr.

Mine oplevelser med dette dyr er beskrevet på siden Dyreliv – Krybdyr og padder: Krybdyr og padder på det Indiske Subkontinent.

 

 

Denne olivengrønne ridley er blevet fanget af biologer for at blive mærket, nær Maipura-flodens delta, Odisha, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Crocodylidae Krokodiller
Disse store krybdyr, i alt 17 arter i 3 slægter, er vidt udbredt i tropiske områder, med 3 arter i Afrika og det vestlige Madagascar, 9 arter i Asien, Ny Guinea og det nordlige Australien, samt 5 arter i Amerika.

 

Crocodylus niloticus Nilkrokodille
Dette formidable rovdyr, som kan blive mere end 5 m langt og veje over 400 kg, kan nedlægge store dyr som zebraer og gnuer. Denne art er vidt udbredt i Afrika syd for Sahara, med undtagelse af de tørre områder i den sydvestlige del af kontinentet, og den findes også langs vestkysten af Madagascar. I historisk tid fandtes den hele vejen op langs Nilen (deraf dens navn), mod nord til deltaet. I Egypten er den i dag begrænset til den sydligste del af landet omkring Nasser-søen.

De største individer er meget farlige og bliver undertiden menneskeædere.

 

 

Nilkrokodille i morgenlys, Lake Baringo, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nilkrokodille i et opdrætningscenter, Zambezi-floden, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Crocodylus palustris Sumpkrokodille
Denne krokodille forekommer på det indiske subkontinent, inklusive Sri Lanka, samt i det sydlige Iran. Den lever i ferskvandsområder og foretrækker lavt vand med svag strøm. Det største kendte eksemplar målte 5,63 m, men i gennemsnit måler hanner normalt 3-3,5 m, hunner 2-2,5 m, og hannerne vejer op til 200 kg.

Antallet af denne art er faldet med alarmerende hast gennem de sidste 50 år på grund af ødelæggelse af levesteder (opførelse af dæmninger og inddragning af vådområder til landbrug). Af og til drukner nogle i fiskenet, og andre dræbes af fiskere, der betragter dem som konkurrenter. I 2013 blev det anslået, at under 8700 individer levede i fri natur.

På hindi kaldes dette dyr for magar, afledt af sanskrit makara, hvilket hentyder til et mytisk, krokodille-lignende væsen.

 

 

Sumpkrokodille, Kasara opdrætningscenter for krokodiller, Chitwan Nationalpark, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Crocodylus porosus Deltakrokodille
Som dens navn fortæller, lever denne art langs kyster, fra det sydøstlige Indien og Sri Lanka mod øst til Indokina, og derfra mod syd gennem Filippinerne og Indonesien til Ny Guinea med omkringliggende øer, samt det nordlige Australien.

Den er det største nulevende krybdyr, idet hannerne sommetider kan blive over 6 m lange, med en vægt op mod 1300 kg. Hunnerne er meget mindre, sjældent over 3 m lange. De største individer er meget farlige og bliver undertiden menneskeædere.

 

 

Deltakrokodiller i fangenskab, en halvvoksen (øverst) og en lille unge, Port Blair Zoo, Andamanerne, Indien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Crocodylus siamensis Siamkrokodille
Dette er en ret lille ferskvandskrokodille, idet de største eksemplarer bliver op til 3,2 m lange, med en vægt på omkring 150 kg. Arten er hjemmehørende i Indokina, Borneo og muligvis Java, men er akut truet og allerede udryddet fra størstedelen af dens tidligere udbredelsesområde. Den holdes dog i fangenskab i adskillige lande med henblik på produktion af skind, og den står ikke i umiddelbar fare for at uddø.

 

 

Siamkrokodiller i et kommercielt opdrætningscenter, Singapore. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Elapidae
En kæmpestor, divers familie af slanger, der omfatter 55 slægter med omkring 360 arter, bl.a. yderst giftige grupper som mambaer, brilleslanger, kraits og havslanger. De er karakteriseret ved, at deres gifttænder er rejst permanent forrest i munden. De lever i tropiske og subtropiske områder verden rundt, med landlevende former i Asien, Australien, Afrika, og Nord- og Sydamerika, samt havlevende slanger i Stillehavet og det Indiske Ocean. De varierer stærkt i størrelse, fra kongecobraen (Ophiophagus hannah), der til tider kan blive op til 6 m lang, til den lille hvidlæbede slange (Drysdalia coronoides), der kun er 18-20 cm lang.

 

Dendroaspis angusticeps Østlig grøn mamba
Denne art, som er én blandt 4 i slægten, kan blive op til 2 m lang. Det er en meget giftig trælevende slange, som er hjemmehørende i den sydøstlige del af Afrika, især kystnært, udbredt i Kenya og langs Tanzanias kyst, samt fra Zimbabwe mod syd til den østlige kyst af Sydafrika.

Under feltarbejde i 1989 i tanzanianske kystnære skove så mine ledsagere og jeg flere gange grønne mambaer hænge over tynde grene i træerne. De var dog overhovedet ikke aggressive, og vi kunne beundre deres smukke farve på afstand.

 

 

Østlig grøn mamba i fangenskab, Nairobi Snake Park, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gavialidae
En lille familie af krokodille-lignende krybdyr, som kun rummer to arter, gavial (herunder) samt falsk gavial (Tomistoma schlegelii), der begge lever i Asien.

 

Gavialis gangeticus Gavial
Denne art ligner en krokodille, men dens snude er lang og slank, med 110 skarpe tænder – den perfekte tilpasning til at fange fisk. Hannerne kan blive meget store, op til 6 m lange, mens hunnerne er noget mindre, op til 4,5 m lange. Dette dyr lever i floder i den nordlige del af det indiske subkontinent. De forlader kun vandet for at sole sig på bredden eller for at grave reder i sandet.

Det videnskabelige slægtsnavn – og dermed det danske navn – hentyder til en klump, som voksne hanner har på spidsen af snuden. Den minder om en lokal form for lerpotte, kaldt for ghara. Denne klump er hul og forstærker en hvæsende lyd, som hannen udstøder, og som herved kan høres langt væk. Artsnavnet betyder ‘lever i Ganges (-floden)’.

Bestanden af gavial er formindsket drastisk siden 1930’erne, og det nuværende antal er muligvis under 1000 dyr. Arten er opført som udryddelsestruet på IUCNs rødliste.

 

 

Denne gavial i fangenskab viser sine formidable tandrækker, Kasara opdrætningscenter for krokodiller, Chitwan Nationalpark, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gavial-han soler sig på bredden af Ramganga-floden, Corbett Nationalpark, Uttarakhand, Indien. Klumpen på snudespidsen gav anledning til dyrets navn (se teksten). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Gerrhosauridae Pladeøgler
Denne familie, som omfatter 7 slægter med omkring 37 arter, er hjemmehørende i Afrika og Madagascar. De har navn efter de rektangulære skæl hos mange af arterne.

 

Matobosaurus validus Kæmpepladeøgle
Tidligere var denne store øgle, der kan blive op til 60 cm lang, placeret i slægten Gerrhosaurus, men blev overført til den nyoprettede slægt Matobosaurus i 2013. Desuden blev bestandene i Namibia og det sydligste Angola skilt ud til en selvstændig art, M. maltzahni. I dag findes M. validus i klippefyldte områder fra det sydligste Zambia, det nordøstlige Botswana og Zimbabwe mod syd til det nordøstlige Sydafrika.

Slægtsnavnet er afledt af Ndebele-ordet matobo, der betyder ‘skaldet hoved’, hvilket sigter til Matobo Hills i det sydlige Zimbabwe, som er karakteriseret ved temmelig glatte granitklipper. Dette område er førsteklasses habitat for pladeøgler.

 

 

Kæmpepladeøgle, Hwange Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Scincidae Skinker
En meget stor familie med omkring 1500 arter af små til mellemstore firben, hvoraf mange har glatte og skinnende skæl. Medlemmer af familien findes over det meste af verden.

 

Trachylepis Stribede skinker
En stor slægt med omkring 90 arter, for langt hovedpartens vedkommende udbredt i Afrika. En enkelt art, T. atlantica, findes på den brasilianske ø Fernando de Noronha. Dens forfædre drev formodentlig over Atlanten på en træstamme på et tidspunkt i løbet af de sidste 9 mio. år. To andre arter forekommer muligvis på det sydamerikanske fastland, men de er dårligt kendt.

Medlemmerne af denne slægt var førhen placeret i slægterne Mabuya og Euprepis.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk trakhys (‘grov’) og lepis (‘skæl’), hvilket sigter til 3 eller flere længdegående svage forhøjninger på oversidens skæl.

 

Trachylepis wahlbergii Wahlbergs stribede skink
Denne art, der tidligere blev betragtet som en underart af T. striata, er udbredt i Namibia, det sydligste Angola, det nordlige Botswana, det nordvestlige Zimbabwe, samt det sydligste Zambia.

Artsnavnet blev givet til ære for den svenske naturhistoriker og opdagelsesrejsende Johan August Wahlberg (1810-56), der rejste i det sydlige Afrika mellem 1838 og 1856 og sendte tusindvis af indsamlede arter hjem til Sverige. Han var i færd med at udforske Okavango-området i Botswana, da han blev dræbt af en såret elefant.

 

 

Wahlbergs stribede skink, Zambezi-floden, sydlige Zambia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Testudinidae Landskildpadder
Disse skildpadder, der omfatter omkring 18 slægter med ca. 50 nulevende arter, er udbredt på alle kontinenter, med undtagelse af Australien og Antarktis. De varierer kolossalt i størrelse, fra kæmper som den berømte Galapagos-kæmpeskildpadde (Chelonoidis niger), der kan blive over 1,5 m lang og veje op mod 400 kg, til dværge under 10 cm lange.

 

Aldabrachelys gigantea Aldabra-kæmpeskildpadde
Denne gigantiske skildpadde er den næststørste skildpaddeart, idet hanner kan blive op til 1,2 m lange med en vægt på op mod 250 kg, mens hunner generelt er noget mindre, omkring 90 cm lange med en vægt på op til 160 kg. Den er det eneste nulevende medlem af slægten, udbredt på et antal øer i Seychellerne. To andre medlemmer, som fandtes på Madagascar, er uddøde.

Slægtsnavnet er sammensat af Aldabra, samt det oldgræske ord for skildpadde, khelys.

I historisk tid fandtes der kæmpeskildpadder på mange af øerne i den vestlige del af det Indiske Ocean, såvel som på Madagascar, og fund af fossiler viser, at kæmpeskildpadder engang forekom på alle kontinenter, undtagen Australien og Antarktis. Mange af arterne blev udryddet af europæiske søfolk, der anvendte dem som føde, og de syntes alle at være uddøde omkring 1840, med undtagelse af Aldabra-kæmpeskildpadde.

 

 

Aldabra-kæmpeskildpadde, underarten gigantea, er endemisk på atollen Aldabra. Dette eksemplar i fangenskab æder græs, Lake Baringo, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Testudo graeca Græsk landskildpadde
Denne art er vidt udbredt i Sydeuropa, Nordafrika samt den vestlige del af Asien, hvor den forekommer i Sydspanien, det østlige Rumænien og Bulgarien, Grækenland, den nordlige del af Marokko, Algeriet, Tunesien og Libyen, samt fra Tyrkiet mod syd til det nordlige Israel og Jordan, og mod øst til Kaukasus, Iran og Turkmenien. Ikke færre end omkring 20 underarter er beskrevet.

Græsk landskildpadde kan kendes fra den lignende Hermanns skildpadde (T. hermanni) på sine store symmetriske aftegninger oven på hovedet, store skæl på forbenene, samt en spore på hvert lår.

 

 

Græsk landskildpadde, underarten ibera, Pergamon, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Græsk landskildpadde, underarten buxtoni, Mian Kaleh, Kaspiske Hav, Iran. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Varanidae Varaner
Denne familie udgør en gruppe på omkring 80 arter af store, kød- og frugtædende firben i slægten Varanus, som er hjemmehørende i Afrika, Asien og Australien.

Varanidae Varaner

Denne familie udgør en gruppe på omkring 85 arter af store, kød- og frugtædende firben i slægten Varanus, som er hjemmehørende i Afrika, Asien og Australien.

Familienavnet – og dermed det danske navn – er af semitisk oprindelse og betyder ‘drage’ eller ‘firbens-uhyre’. Det besynderlige engelske navn monitor (‘vogter’) forklares på forskellig vis. Nogle kilder påstår, at det kommer af varaners vane med somme tider at stå på bagbenene og ligesom ‘vogte’ noget. Andre siger, at det opstod ud fra en gammel overtro, at disse dyr ville advare mennesker, hvis giftige dyr nærmede sig.

Tidligere var den øreløse varan (Lanthanotus borneensis) placeret i denne familie, men er siden blevet overført til en særskilt familie, Lanthanotidae.

 

Varanus albigularis Klippevaran, hvidstrubet varan
Denne varan, opdelt i 3 underarter, er vidt udbredt i Afrika syd for Sahara, fra Zaire, Uganda, det sydlige Ethiopien og det sydlige Somalia mod syd til Sydafrika og Eswatini (Swaziland). Arten er ret stor og kan veje op til 17 kg. Den lever i åbne, tørre habitater, men undgår de mest barske ørkenområder.

Familienavnet og det danske navn er omskrivninger af det oldsyriske ord for disse dyr, sqinqur.

 

 

Denne klippevaran, underarten microstictus, lader myrer kravle i sit ansigt, måske for at slippe af med uønskede parasitter, Tunduru, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Varanus komodoensis Komodovaran
Komodovaranen er verdens største firben, som kan blive op til 3,5 m lang og veje op mod 135 kg. Denne art lever kun på de indonesiske småøer Komodo, Rintja og Padar. Den er nærmere omtalt på siden Rejse-episoder – Indonesien 1985: Besværlig rejse til Komodo.

 

 

Komodovaran, fotograferet på Komodo-øen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Varanus salvator Båndvaran
Denne art, som kan blive over 2 m lang, lever oftest i nærheden af vand. Den er udbredt fra Sri Lanka og kystnære områder i det nordøstlige Indien mod øst til Sydøstasien og videre sydpå til Indonesien. Normalt jager folk disse dyr bort, da de er notoriske plyndrere af hønsegårde, men hvor de lades i fred, bliver de ofte tillidsfulde.

Det latinske artsnavn, som betyder ‘frelser’, er uforklaret, men antyder muligvis en religiøs forbindelse. Det danske navn skyldes, at denne art ofte har et mønster af gullige tværbånd eller ringe ned ad ryggen og halen (se billederne nedenfor).

 

 

Denne båndvaran hviler ved kanten af en dam i en bypark, Bangkok, Thailand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Viperidae Hugorme, grubehugorme, klapperslanger
En meget stor familie af giftslanger, som findes i næsten hele verden, opdelt i 3 underfamilier, de ægte hugorme (Viperinae) med 13 slægter og omkring 90 arter, grubehugormene (Crotalinae) med 22 slægter og ca. 250 arter, samt Feas hugorme (Azemiopinae) med en enkelt slægt og 2 arter.

Det latinske navn på grubehugormene, Crotalinae, er afledt af oldgræsk krotalon (‘kastagnet’), hvilket sigter til ranglen på en klapperslanges hale. Denne underfamilie er udbredt i Asien og Amerika. Medlemmerne, der omfatter klapperslanger, lanseslanger og asiatiske grubehugorme, kendes på tilstedeværelsen af et grubeformet, varmesansende organ mellem øje og næsebor på begge sider af hovedet.

 

Agkistrodon contortrix Østlig kobberhoved
Denne smukt mønstrede slange er endemisk i den sydøstlige del af Nordamerika, fra Massachusetts mod syd til det nordøstlige Mexico. Slægtsnavnet er afledt af græsk ankistron (en slags krum mejsel) samt odon (‘tand’), hvilket hentyder til de krumme gifttænder hos disse slanger.

Førhen blev det antaget, at der kun var en enkelt art af kobberhoved i USA, men den er fornylig blevet splittet i to arter.

 

 

Østlig kobberhoved i fangenskab, Nairobi Snake Park, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tropidolaemus wagleri Waglers grubehugorm
Denne hugorm er endemisk i Sydøstasien, idet den findes fra det sydlige Thailand mod øst til det sydlige Vietnam, samt mod syd gennem Malacca-halvøen til Singapore og Sumatra med omliggende øer.

Arten kaldes til tider for tempelhugorm, da den er talrig omkring Den Azurfarvede Skys Tempel, et kinesisk tempel i Bayan Lepas, Penang, Malaysia, i daglig tale kaldt for Slangetemplet.

Artsnavnet blev givet til ære for den tyske herpetolog Johann Georg Wagler (1800-32). Han døde ung, da han uheldigvis kom til at skyde sig selv under en indsamlingstur nær München.

 

 

Waglers grubehugorm i fangenskab i Den Azurfarvede Skys Tempel, Penang, Malaysia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Padder

 

Brevicipitidae
En lille familie med 5 slægter og omkring 34 arter, udbredt i det østlige og sydlige Afrika.

 

Breviceps Regnfrøer
Disse frøer, der omfatter omkring 20 arter, lever fortrinsvis i det sydlige Afrika, med nogle få arter i det østlige Afrika. Mange af arterne tilbringer lange perioder under jorden og kommer mest frem efter regn – heraf det danske navn. På engelsk kaldes de også for short-headed frogs (‘korthovedede frøer’), hvilket afspejles af slægtsnavnet, af latin brevis (‘kort’) og ceps (‘-hovedet’), sidstnævnte afledt af oldgræsk kephale (‘hoved’).

Hannerne af disse frøer er meget mindre end hunnerne, og deres ben er så korte, at de er ude af stand til at klynge sig til hunnen under æglægningen. I stedet udskiller deres hud en klæbrig substans, som får han og hun til at ‘klæbe’ sammen. (Kilde: amphibiaweb.org)

 

Breviceps adspersus Almindelig regnfrø
Denne art har den største udbredelse blandt regnfrøerne, idet den findes i Angola, det nordlige Namibia, Botswana, det sydvestlige Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Eswatini (Swaziland), samt dele af det østlige Sydafrika.

 

 

Almindelig regnfrø, Matobo Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bufonidae Ægte tudser
Denne store familie, der rummer omkring 35 slægter, findes overalt i verden, med undtagelse af Australien, Madagascar og polarområderne.

Familienavnet er afledt af bufo, det latinske ord for tudser.

 

Bufo bankorensis Taiwan-tudse
Denne store tudse, også kaldt Bankor-tudse, er endemisk for Taiwan, vidt udbredt fra havniveau op til omkring 3000 meters højde. Hunnerne, som er større end hannerne, kan nå en længde af 20 cm fra snude til gat. Genetiske studier antyder, at denne art nedstammer fra Bufo gargarizans, som findes i Kina. Den spredtes derpå til næsten hele øen, hvilket har resulteret i meget forskellige vestlige og østlige bestande.

 

 

Denne store Taiwan-tudse i Malabang National Forest, nær Hsinshu, er i færd med at sluge en 30 cm lang regnorm. Bemærk giftkirtlen bag øjet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bufo bufo Skrubtudse
En almindelig art i hele Europa, med undtagelse af det højarktiske område, Island, Irland, samt de fleste øer i Middelhavet. Endvidere er den udbredt i Nordafrika, Tyrkiet og Kaukasus, samt i et bredt bælte gennem tempererede områder af Asien mod øst til Baikal-søen.

Navnet ‘skrubtudse’ kommer af ældre dansk skrub (‘skorpe’ eller ‘ruhed’), hvilket sigter til artens vortede hud.

 

 

Et par af skrubtudse undervejs til æglægningsdammen, naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Duttaphrynus melanostictus
Denne store art, som kan blive op til 20 cm lang, forekommer fra det Indiske Subkontinent mod øst til det sydlige Kina og Taiwan, og derfra mod syd gennem Indokina og Malaysia til Indonesien. Den findes fra havniveau op til omkring 1800 meters højde og lever mest i åbne habitater, deriblandt byer og landbrugsland. Den undgår tæt skov.

Slægtsnavnet er afledt af navnet på den indiske herpetolog Sushil Kumar Dutta (født 1952), professor i zoologi ved North Orissa University, Baripada, Indien, samt oldgræsk phrynos, et ord anvendt om en slags giftig frø.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk melanos (‘sort’) og stiktos (‘prikket’), hvilket sigter til de sorte prikker i dens ansigt.

 

 

Duttaphrynus melanostictus, observeret på en vej, Wufong, vestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Epidalea calamita Strandtudse
Denne art, som førhen var placeret i slægten Bufo, er begrænset til Europa, fra Danmark og det sydlige Sverige mod øst til Estland og det nordvestlige Ukraine, og derfra i et bredt bælte tværs over det centrale og vestlige Europa til Spanien og Portugal. Arten er sjælden i England og Irland.

Strandtudsen var tidligere ret almindelig i hele Danmark, men er i de senere år gået meget stærkt tilbage. I Østdanmark findes den i dag kun på fire lokaliteter på Sjælland, og den synes at være forsvundet fra Sønderjyllands vestkyst. Den er mest almindelig i Vestjylland og omkring Limfjorden.

Trods navnet findes strandtudsen flere steder inde i landet, bl.a. i Midtjylland.

 

 

Strandtudse, Naturreservatet Tipperne, Ringkøbing Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ranidae Ægte frøer
En meget stor familie, bestående af mindst 27 slægter. Den er udbredt over det meste af kloden og findes på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis.

 

Pelophylax esculentus Grøn frø
Denne vidt udbredte og almindelige art, som tidligere var placeret i slægten Rana, er en fertil hybrid mellem kortbenet grøn frø (P. lessonae) og latterfrø (P. ridibundus). Den er endemisk i Europa, hvor den forekommer fra det nordlige Frankrig mod øst til det vestlige Rusland, samt fra Danmark, Sydsverige og Estland mod syd til Norditalien og Bulgarien. Den er også blevet indført til bl.a. Norge og England.

Det latinske artsnavn er afledt af esca (‘mad’) og ulentus (‘i rigelig mængde’), altså ‘i høj grad spiselig’. I adskillige lande, først og fremmest Frankrig, betragtes frølår som en delikatesse.

 

 

Grøn frø, Tystrup-Bavelse Sø, Sydsjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Løvfrøer
En løvfrø er enhver art af frøer, som tilbringer størstedelen af deres liv i træer. Disse dyr er højst forskelligartede, opdelt i mindst 5 familier, hvoraf langt de fleste lever i troperne.

 

 

En uidentificeret tropisk løvfrø på en husbjælke, Niah Nationalpark, Sarawak, Borneo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhacophoridae

 

Polypedates megacephalus
Denne løvfrø er hjemmehørende fra det centrale Kina mod syd til Indokina og det nordøstlige Indien. Den lever i forskellige habitater, bl.a. i skov, græsland og landbrugsland, samt langs vandløb og i damme.

Hunnen bliver op til omkring 8 cm lang, hannen til 6 cm. Den er ret variabel i farverne, ryggen kan være grå, gullig eller rødbrun, mens bugen er hvidlig. Hovedet er trekantet, og øjnene er store. Når den angribes af en prædator, er den i stand til at udskille en væske, som enten er giftig eller uspiselig. Æggene lægges i skumreder i træer og buske over vand.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk polys (‘mange’) og pedetes (‘løber’ eller ‘danser’), af pedan (‘at springe’). Artsnavnet er også græsk, afledt af megas (‘stor’) og kephale (‘hoved’).

 

 

Et par af Polypedates megacephalus, observeret nær en dam ved det daoistiske tempel Tzi Gong Da Foa (‘Fuld Bedstefar Stor Buddha’), Linnei, vestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hvirvelløse dyr

 

Orthoptera Græshopper m.fl.
Ordenen Orthoptera er opdelt i to underordener, korthornede græshopper (Caelifera), som omfatter markgræshopper og torngræshopper, samt langhornede græshopper (Ensifera), der omfatter løvgræshopper, fårekyllinger og jordkrebs. Med undtagelse af jordkrebsene har de sidstnævnte antenner, som er længere end kroppen. Karakteristisk for begge grupper er deres bidende og tyggende munddele, kraftige bagben, beregnet til at springe langt, samt organer, der producerer deres karakteristiske lyde.

Disse dyr er planteædere, og nogle arter kan blive alvorlige skadedyr, der optræder i milliard-sværme, som fortærer alle afgrøder på deres vandringer. De fleste arter beskytter sig mod fjender gennem camouflagefarver. Bliver de opdaget, springer de pludselig højt op i luften, og mange arter breder deres farvestrålende vinger ud som et overraskelsesmoment. Andre arter har stærke farver som en advarsel til fjender om, at de er ildesmagende.

 

 

Græshoppe, Matobo Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pigget fårekylling, Rondo Forest, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet oktober 2019)

 

(Senest opdateret november 2023)