Uffe Gjøl Sørensen (1954-2021)
Uffe med et pindsvin, som har rullet sig sammen, Gryet, Bornholm, 8. maj 2017. En mængde visne blade hænger fast i piggene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Af Kaj Halberg og Lene Brun Smith
Kaj:
I februar 2021 døde Uffe, min gode ven gennem mere end 45 år. Det skyldtes en ondartet svulst i hjernen, kombineret med lungebetændelse og corona.
Uffe voksede op i Storvorde, nær Aalborg. Allerede fra barnsben var han interesseret i fugle, og han blev hurtigt meget aktiv i det lokale ornitologiske miljø. Som helt ung begyndte han at kortlægge råge-kolonier i det nordøstlige Himmerland, og det blev et af hans langtidsstudier, idet han fulgte bestanden helt op til de seneste år.
Møllegade-banden
Jeg traf Uffe for første gang på reservatet Tipperne i Ringkøbing Fjord i 1974, hvor han var blevet ansat som fugletæller, mens jeg var på besøg hos Jens Gregersen, der også arbejdede på Tipperne.
I 1976 drog Uffe til København for at studere biologi, og her mødtes vi med mellemrum i de følgende år. Et helt slæng af fuglekiggere boede i to nabo-opgange i Møllegade, foruden Uffe bl.a. Ib Krag Petersen, Lene Smith, David Boertmann, Thomas Læssøe, Bent Otto Poulsen (kaldt for Bop), Erling Krabbe, Steen Christensen, Klaus Malling Olsen, Mikkel Lausten, Hans Meltofte og Hanne Rode.
I sin epistel Blues for Møllegade giver Klaus Malling Olsen en malende beskrivelse af miljøet: “Møllegade lå trist og grå hen, så datids-nørrebrosk, som man kan forestille sig i 1980’erne. Gamle arbejderboliger lige over for den mosaiske kirkegård, med udsigt til grave og høje træer fra de enkelte lejligheder. Små og fugtige, uden bad og med et meget lille køkken og toilet, uden opvarmning fra andet end en brændeovn. Kunstner- eller forskerhybler. Kun få vidste at i disse trange kulisser var nogle af den ornitologiske verdenslitteraturs væsentlige værker udtænkt, nedskrevet og diskuteret i fællesskab. Alt imens gaden udenfor flød med hundelort, og en broget forsamling huserede udenfor købmanden på hjørnet, mere eller mindre alkoholiserede typer med deres dagsorden, som taget ud af en af Christian Christensens romaner fra arbejderkredsene på det samme Nørrebro, som Møllegade hørte til.”
Mange af ornitologerne holdt en ugentlig mad-dag sammen, og de var tit så venlige at invitere mig med. Jeg skal sent glemme et af mine besøg hos Uffe. Det var hans mad-dag, men han var til et eller andet møde og var blevet forsinket, så han ringede og spurgte mig, om jeg kunne klare middagen – ellers skulle han stå til regnskab over for en hoben sultne og højt-råbende naboer. Det indvilligede jeg naturligvis i. Snart begyndte de at myldre ind, mens jeg stadig var i gang med madlavningen.
“Hvor er Uffe?” lød det gang på gang. Jeg skal love for, at de råbte højt, da de hørte årsagen, og Uffe måtte alligevel stå til regnskab trods min madlavning, da han dukkede op et par timer senere.
“Det tæller ikke at sætte en ven til at lave maden!” sagde de, “du skylder en omgang mere!”
Møde 1984 i Fugleværnsfonden, som blev stiftet i 1966 af Dansk Ornitologisk Forenings daværende formand Lorenz Ferdinand (for bordenden). Iøvrigt ses fra venstre Christian Hjorth (med ryggen til), som senere blev formand i en lang årrække, samt Uffe, Lene Smith og Thorvald Frølich. (Fotograf ukendt)
Uffe i baggården på Møllegade, 1. april 1999. Der blev vist konsumeret en del alkohol! Det stammer dog ikke kun fra ornitologerne, som boede der. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fugletællinger langs Sinais kyst 1979-81
Tre efterår i træk, fra 1979 til 1981, gennemførte Uffe og Ib Krag Petersen optællinger af trækfugle langs den nordlige kyst af Sinai-halvøen. Trækfugleobservationer, som de dengang blev udført i Danmark og andre europæiske lande, var noget helt nyt i Mellemøsten, og et af projektets formål var at træne unge ægyptere til at blive habile ornitologer. Det lykkedes for blandt andre Gamil Atta og Sherif Baha el Din, som Uffe vedligeholdt kontakten med til det sidste.
Materialet fra Sinai endte med at blive bearbejdet af Uffe, og i 1991 opnåede han sin kandidatgrad med specialet Large scale autumn migration of water birds along the North Coast of Sinai, Egypt.
Uffe sammen de egyptiske ornitologer Gamil og Mahmoud i Gamils lejlighed i det vestlige Cairo, med udsigt mod pyramiderne. På tagene ynglede der Senegal-triel (Burhinus senegalensis). Gamils familie ejer stadig denne lejlighed, men i dag er alle husene omkring skyhøje, og på afstand minder den gamle lejlighed nærmest om et baggårds-skur. (Tekst og foto copyright © by Ib Krag Petersen)
Indien 1986
I begyndelsen af februar 1986 opholdt jeg mig nogle dage i fuglereservatet Keoladeo Ghana i det nordlige Indien – i daglig tale kaldt Bharatpur. En dag kom jeg cyklende ad den lille vej, som fører gennem reservatet, da jeg så nogle ornitologer stå og kigge op i et træ. Jeg standsede op for at høre, hvad de kiggede på, da en af dem vendte sig om og sagde: “Hej, Kaj!” – Det var Uffe! Han var på tur sammen med nogle venner, og han vidste, at jeg var i Nordindien, men ikke hvor. Han havde forhørt sig hos en af vildtbetjentene i Keoladeo, som oplyste, at jeg opholdt mig i reservatet.
Ranthambhor Nationalpark, Rajasthan, 1986. Uffe læner sig op ad en pille, t.v. Jørgen Bech, t.h. Hans Jørgen Bruun, åbenbart en smule træt. (Foto copyright © by Torben Hviid)
Verdensnaturfonden og bjerggorillaer
På et tidspunkt blev Uffe ansat som videnskabelig medarbejder og seniorrådgiver i Verdensnaturfonden, den danske afdeling af WWF. I begyndelsen af 1990’erne var han involveret i et WWF-projekt med bevarelse af de truede bjerggorillaer i Bwindi Nationalpark i Uganda.
Sidst i december 1994 mødtes Solveig Schjørring og jeg med Uffe og hans ven Jørgen Bech i Arusha i det nordlige Tanzania, hvorfra vi foretog en måneds rundrejse i Tanzania, Uganda og Kenya. Et af turens højdepunkter var en vandring i Bwindi, hvor vi efter nogen tids søgning fandt en familiegruppe af de fantastiske bjerggorillaer. De er så meget lig os, bare meget mere fredelige!
Uffe gentog succesen i 1998, hvor han besøgte bjerggorillaerne sammen med skuespilleren Ghita Nørby og Poul Thomsen, som var kendt fra fjernsynet. Formålet var at skaffe opmærksomhed omkring arbejdet med at beskytte gorillaerne og andre menneskeaber, samt at rejse penge til dette arbejde. Uffe og Ghita skrev en lille bog om emnet: Operation Oskar – med Ghita Nørby på besøg hos bjerggorillaerne. Overskuddet fra bogen gik ubeskåret til projektet.
Uffe (t.v.) og Jørgen på en rundtur i Ngorongoro-krateret, Tanzania, 1. januar 1995. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Inden vores gorilla-trek i Bwindi Nationalpark informerer en vildtbetjent os om reglerne under vandringen, fra venstre vores chauffør Nuru, Jørgen, Solveig og Uffe, 12. januar 1995. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe under vores søgning efter gorillaer. Det var en ret strabadserende vandring op og ned ad stejle bjergskråninger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ethiopien 1996
For både Uffe og mig havde Ethiopien længe rangeret højt på vores liste over lande, vi ønskede at besøge. I januar 1996 fløj vi til Addis Ababa sammen med Jørgen Bech og Erling Krabbe, hvorpå vi fortsatte med et lille fly mod nord til byen Lalibela, hvor vi ville overvære en vigtig årlig ortodoks-kristen højtid. Vore oplevelser under dette ophold er skildret på siden Rejse-episoder – Ethiopien 1996: Timkat – en kristen højtid. Tilbage i Addis lejede vi en bil med chaufføren Alem, hvorpå vi rejste rundt i landet i godt tre uger.
Uffe (t.v.), Jørgen (i midten), Erling og en lokal guide ved Sankt Georgs Kirke i Lalibela, en fantastisk bygning, som er hugget ned i klippen. Adgang kan kun ske ad en stige eller gennem en underjordisk gang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tidligt om morgenen er Erling, Uffe og Jørgen på udkig efter den sjældne antilope-art gedemsa (Tragelaphus buxtoni), Dinsho, Bale Mountains Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Té-pause under en vandring over Sanetti-plateauet, Bale Mountains, fra venstre Jørgen, Uffe, Erling og vores chauffør Alem. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe led meget af migræne-anfald. Her tager han sig en lur i skyggen under et sådant anfald, nær Negelle, sydlige Ethiopien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sydlige Afrika 1996-97
I begyndelsen af 1990’erne startede Verdensnaturfonden et projekt i Bangweulu-sumpene i det nordlige Zambia, med Uffe som administrator. Dette sumpland havde oprindelig haft et meget rigt dyreliv, men de fleste arter var nu i tilbagegang på grund af en alt for kraftig udnyttelse af fiskebestanden og det øvrige dyreliv, bl.a. to antilope-arter, sort letjevandbuk (Kobus leche ssp. smithemani) og Zambezi-sitatunga (Tragelaphus spekii ssp. selousi), hvoraf den første er endemisk i området.
Projektet gik ud på at formå lokalbefolkningen til at udnytte ressourcerne på en bæredygtig måde, så bestandene kunne holdes stabile. Der blev grundlagt en række lokale enheder, kaldt Community Development Units, og på CDU-møder mellem WWF-medarbejdere og landsbyernes beboere blev lokale problemer diskuteret. Der blev også oprettet adskillige kvindegrupper, hvor kvinderne blev undervist i sund kost, hygiejne, børnepasning, strikning, syning og bagning, samt kvinders rettigheder i Zambia.
En del af projektet omfattede også materiale til danske skoleklasser for at højne elevernes viden om miljøproblemer i Afrika. Da Uffe hørte, at jeg planlagde en rejse til Sydafrika og Namibia, og at jeg ville købe en bil i Sydafrika, foreslog han, at jeg skulle køre til Bangweulu for at tage en mængde billeder af de lokale folkeslag Unga og Bena Kabende, samt af dyrelivet – billeder, som siden kunne blive anvendt i materialet til skolerne og andetsteds. Det endte med, at jeg også skulle skrive teksten til et hæfte med titlen Hvor vandet møder himlen, og der blev udarbejdet tilhørende arbejdshæfter til lærere og elever. Teksten i hæftet kan læses i sin helhed på denne hjemmeside, se Bøger: Hvor vandet møder himlen.
Projektet kørte fint i nogle år, men i 1996 hørte Uffe rygter om, at den lokalt ansatte leder, en tysker ved navn Rolf, var bundkorrupt og havde stjålet en del af midlerne til projektet. Uffe måtte tilbringe et halvt års tid i Zambia for at forsøge at redde stumperne, men projektet måtte opgives, da der ikke kunne skaffes nye midler.
I november 1996 fløj jeg til Lusaka og mødtes siden med Uffe i projektets hovedkvarter i den lille by Samfya. Senere ankom Jørgen Bech og Erling Krabbe, så nu var ‘Fire-banden’ fra turen til Ethiopien 1996 atter samlet. Vi foretog en måneds rundrejse i Zambia, Zimbabwe og Botswana.
Uffe, den zambianske biolog Flavian (forrest), den hollandske biolog Cornelie van der Feen, samt to bådmænd på vej ud i Bangweulu-sumpene fra Chinsanka, 26. november 1996. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe, Cornelie og Flavian (i midten, med papirer) til CDU-møde i landsbyen Bwalya Mponda på øen Ncheta, 26. november 1996. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe på en stor termittue, Kasanka Nationalpark, Zambia, 15. december 1996. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe smiler glad. Han har netop set en af sine drømmearter, den sjældne træskonæb, på en tur ud i Bangweulu-sumpene, 25. januar 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her er en lille løvfrø hoppet ned på Uffes kikkert, Bangweulu-sumpene, 25. januar 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe fodrer et tillidsfuldt Smith’s busk-egern (Paraxerus cepapi), McIlwaine Game Park, Lake Chivero, Zimbabwe, 10. februar 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe foran en afrikansk mahogni (Khaya anthotheca), et regnskovstræ med brætrødder, Chirinda Forest, Zimbabwe, 16. februar 1997. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nepal 1998
Vinteren 1997-1998 tilbragte jeg 6 måneder i Indien og Nepal. I begyndelsen af februar fløj Uffe og Jørgen til Kathmandu, og med hjælp fra min nepalesiske ven Navaraj arrangerede vi en ugelang vandring i Ilam, i den sydøstlige del af landet. Vi fløj til Badrapur, hvor vi mødtes med vores mandskab.
En uge senere tog vi med bus til Koshi Barrage, et stort sumpområde med et rigt fugleliv, og videre til Sauraha ved bredden af Rapti-floden, lige nord for Chitwan Nationalpark. Vi foretog to vandringer ind i parken for at lede efter næsehorn og fugle. Det lykkedes os at se en leopard. Så gik turen videre til Meghauli i den vestlige del af parken, hvor vi fandt den sjældne stor florikan (Houbaropsis bengalensis), en trappe-art.
Sidst i februar foretog vi en ugelang vandring i Langtang Nationalpark nord for Kathmandu i selskab med Navaraj og en bærer, Lakpa. Det var stadig vinter her, så vi forblev i de lavere dele af parken, omkring landsbyen Shyabru.
Hvor vi end camperede i Ilam, tiltrak vi flokke af nysgerrige, men meget venlige børn. Øverste billede viser Uffe på vores lejrplads ved Jamuna, t.v. vores guide Sunil. På det nederste billede har Uffe en fugl i teleskopet, mellem Lodia og Garuwa. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Jørgen og Uffe i vores lejr ved Hanga Tham – en kold fornøjelse! (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En glad Uffe har netop set en af sine ‘target’-arter – den farvestrålende ildhaletimalie (Myzornis pyrrhoura), Hanga Tham. Et billede af denne fugl kan ses på siden Dyreliv – Fugle: Fugle i Himalaya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe og Jørgen på vandring med guider i Chitwan Nationalpark, nær Sauraha. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Jørgen og Uffe har et næsehorn i kikkerten, Chitwan Nationalpark. Det kan lige netop skimtes i det tætte græs. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rast ved en lille restaurant nær Brabal, Langtang Nationalpark, fra venstre Jørgen, Lakpa, Uffe, Navaraj, samt to, der arbejdede på restauranten. Laxmi er den hinduistiske gudinde for rigdom og velfærd. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe og Jørgen i bambusskov mellem Shyabru og Langtang-floden. Her lykkedes det os at observere sortstrubet papegøjenæb (Paradoxornis nipalensis). Den er ikke sjælden, men lever en meget skjult tilværelse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Egypten 1999
I marts 1999 tilbragte jeg knapt 3 uger sammen med Uffe i Egypten, de første få dage i selskab med Sherif Baha el-Din, en af Uffes bekendte fra fugletællingerne på Sinai tilbage omkring 1980. Under vores besøg arbejdede Baha el-Din med den truede egyptiske landskildpadde (Testudo kleinmanni) i Zaranik Beskyttede Område, Sinai. Han er i dag en kendt herpetolog, som har beskrevet flere nye krybdyr-arter fra Egypten.
Uffe sammen med Sherif Baha el-Din foran en fornem velkomstport i Zaranik Beskyttede Område, Sinai. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe køber morgenmad fra en farvestrålende trækvogn, der er indrettet som madbiks, Cairo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe ved foden af den kolossale Khufu-pyramide. Den blev opført under Farao Khufu, kaldt Kheops af grækerne (regerede 2551-28 f.Kr.). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe ved en paddehatformet klippe, nær Nuweiba, Sinai. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bornholm 1999
I maj 1999 tilbragte Uffe og jeg nogle dage sammen på Bornholm.
Her gør Uffe notater om floraen på bakken Langebjerg, hvor der bl.a. vokser hylde-gøgeurt, 14. maj 1999. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Estland 2000
I maj 2000 tilbragte jeg 10 dage i Estland sammen med Uffe, Lene Smith, Mikkel Lausten og Morten Christensen. Morten er (eller var) medejer af en faldefærdig landejendom nær landsbyen Rõude, beliggende nordøst for reservatet Matsalu.
Her sidder vi uden for ejendommen nær Rõude, fra venstre Lene, Mikkel, Uffe og Morten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe med et glas bjørnefedt, Tammemäe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sjælland 2002
En iskold vinterdag, 5. januar 2002, aflagde Uffe, Erling Krabbe og jeg besøg hos Jørgen Bech i hans sommerhus i Vestsjælland, så nu var ‘Fire-banden’ fra Ethiopien og det sydlige Afrika endnu engang samlet.
Her er vi på tur til Sevedø, fra venstre mig, Uffe og Erling. (Foto Jørgen Bech, copyright © by Kaj Halberg)
Sønderjylland 2011
Her er vi på ekskursion i omegnen af Aabenraa for at studere bjergsalamander – det eneste sted i landet, hvor denne art findes. Både stor og lille vandsalamander findes i samme område. På det øverste billede fanger Uffe salamandre, på det nederste fotograferer han dyrene i et fangstglas sammen med Erling Krabbe. – 7. maj 2011. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Sommerhus i Hornsherred
Uffe delte de sidste mange år af sit liv med Lene Brun Smith. Lene havde erhvervet et sommerhus i Sønderby syd for Jægerspris, og her tilbragte de en stor del af deres fritid i de senere år. De var begge meget kulturinteresserede og foretog mange rejser med fokus på natur og kultur, både herhjemme og i udlandet.
Uffe blev pensioneret i 2019 og helligede sig herefter bl.a. omfattende studier af et par havørne, som ynglede i Østskoven nær sommerhuset, samt optællinger af ynglefugle i Christianshavns gamle voldgrave.
Uffes øvrige videnskabelige engagement er nærmere beskrevet i en nekrolog i Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift 115 (2021), s. 217-18 (tilgængelig på internettet, pub.dof.dk/artikler/2464/download/doft-115-2021-217-219-nekrologer-uffe-gjoel-soerensen-and-hans-christensen).
Uffe og Lene var begge meget kulturinteresserede, og ligesom jeg var Uffe meget optaget af Carsten Niebuhrs rejser i Arabien og andre lande 1761-67. På dette billede står de ved en buste af Niebuhr uden for domkirken i hans hjemby Meldorf, Slesvig-Holsten, 26. november 2000. Mere om Niebuhr kan læses på siden Folk: Pehr Forsskål – genial svensk videnskabsmand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her aflægger vi besøg ved en breddysse nær Kirke Stillinge, Vestsjælland, 19. august 2018. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe foretog omfattende studier af et par havørne, som ynglede i Østskoven nær sommerhuset. Billedet er fra 1. juni 2018. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bornholm 2017
I maj 2017 opholdt jeg mig i en uge sammen med Uffe og Lene på Bornholm, hvor vi havde logi i et lejet hus i nærheden af Aaker Plantage. Herfra drog vi dagligt på opdagelse øen rundt.
Uffe i samtale med den bornholmske biolog Finn Hansen, Kjølleregårdsskoven nær Stammershalle. Finn er meget vidende mht. Bornholms natur, og han viste os adskillige sjældne plantearter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe og Lene havde begge en stor interesse i danske fortidsminder. Her ses de ved en såkaldt domarring, en cirkelformet stensætning af bautastene fra Jernalderen, beliggende på Hjortebakken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe på vindeltrappen i Ols Kirke, bygget i 11-1200-tallet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Uffe fotograferer en grotte-edderkop (Meta menardi) i ‘Sorte Gryde’, Helligdomsklipperne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lene og Uffe hygger sig i det lejede hus ved Aaker Plantage. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lene:
I februar 2005 var Uffe og jeg på vores første store tur sammen til Gujarat og Rajastan i det nordvestlige Indien. Vi var stoppet for at se efter et dyr eller en fugl, og mens Uffe og Laxman var på jagt, gik jeg hen til nogle hytter, hvor jeg blev inviteret på te og en snak. Knægtene viste mig deres skolebøger, men da Uffe kom, var det meget vigtigere, at han så bøgerne! Det med at engagere sig med de lokale var noget jeg indførte på vores ture. Uffe elskede det, men han ville nok ikke have gjort det på egen hånd. (Foto copyright © by Lene Smith)
Sidst i maj 2006 fløj vi til Alta i Nordnorge og kørte til Kirkenes. På højfjeldet lå der stadig sne. Der var to formål med turen, dels at se stenalder-helleristningerne ved Alta, dels trækket af dværggås. Vi så dog kun en lille flok dværggæs. Der var absolut ingen andre turister og der var langt mellem overnatningsmulighederne. (Foto copyright © by Lene Smith)
Dette billede er fra en nationalpark i Sydindien, februar 2007. Uffe var rigtig god til at holde kontakt til de fugleguider, vi havde undervejs. Jeg tror, at flere af dem lærte mere af ham end omvendt, men de vidste hvor ‘target’-arterne kunne ses. Uffe hjalp et par gange med til, at vores guide fik publiceret iagttagelser i videnskabelige tidsskrifter – ikke nødvendigvis noget vi så sammen, det kunne være en fugl, de tidligere havde set, eller en iagttagelse de efterfølgende spurgte Uffe til råds om. (Foto copyright © by Lene Smith)
Vi kørte altid via Sjællands Odde, når vi skulle besøge Uffes familie i Nordjylland, og hvis der var tid til det, besøgte vi interessante steder undervejs, her jættestuen Birkehøj ved Klintehuse. Jeg er ikke så vild med at kravle ind i disse stensætninger, det er klaustrofobisk, men Uffe skulle altid lige se, om der skete noget derinde. – 29. september 2007. (Foto copyright © by Lene Smith)
Her får Uffe en snak med Jonas, søn af Amy Frølander og Bent Otto Poulsen, kaldt Bop. Uffe var ikke til helt små børn, men når de blev så store, at man kunne snakke med dem, var det en anden sag. Særligt de mere tænksomme børn var glade for at snakke med Uffe. Han tog dem alvorligt og svarede dem, som han ville have svaret en voksen. – 17. oktober 2007. (Foto copyright © by Lene Smith)
Uffe og hans nevø Asbjørn havde et meget nært forhold. Asbjørn var på sommerferie hos Uffe, fra han var gammel nok til selv at tage med toget. I starten var det ture i Tivoli og den slags, senere jazzkoncerter. Her er de fotograferet sammen ved en fest 13. juni 2008. (Foto copyright © by Lene Smith)
Her er vi på kro til Uffes ældste bror Søren og hans kone Gurlis fælles 70-års fødselsdag. Uffe hjælper sin mor med gaveindpakning. – 31. januar 2009. (Foto copyright © by Lene Smith)
Mælkebøttesnaps! Inger Meltofte bliver instrueret i, hvordan mælkebøtterne skal plukkes fra hinanden, der må ikke komme noget grønt med, da det er bittert. De gule blomster sættes til at trække i vodka i et døgn, hvorefter blomsterne sies fra, og essensen fortyndes. Den var jeg ikke særlig begejstret for. Bøgeknop, klitrose og porse er meget bedre. – 25. april 2009. (Foto copyright © by Lene Smith)
I 2010 var vi i Sri Lanka sammen med Jørgen Bech og hans kone Jette. Her er det den 15. januar i Sinjaraha-regnskoven, hvor der var solformørkelse. Vi kunne se, at sollyset blev svagere, total formørkelse kunne kun opleves på nordspidsen af øen. Vi skulle se den formørkede sol spejle sig i vandet i baljen, og man skulle kigge gennem et lille hul i det stykke papir, Uffe har i hånden. Jeg ved ikke, hvor Uffe havde fået den idé fra – og jeg kan faktisk heller ikke huske, om vi så noget i vandet. (Foto copyright © by Lene Smith)
Uffe havde et nært forhold til sin fætter Villum. Her er vi i Dålene, som ligger bag Villums barndomshjem i Saltum. Der plukkede de blåbær som børn. I dag kigger de efter orkideer, purpurgøgeurt, tror jeg. Området bliver græsset, så der er masser af sommerfugle og fin overdrevsvegetation. – 29. juli 2010. (Foto copyright © by Lene Smith)
Her er Uffe hos Søren og Gurli i deres sommerhus i Saltum. Billedet viser flere karakteristiske ting. For det første er bordet dækket i baggrunden, der er altid stor gæstfrihed og beværtning hos Søren og Gurli. For det andet er Uffe i gang med at vise noget spændende, han har fundet. – 6. november 2010. (Foto copyright © by Lene Smith)
I januar 2011 var vi på en fantastisk tur i det centrale Indien, her i Bhopal, hvor der er en meget stor muslimsk befolkning. Uden for moskeen mødte vi disse mænd, og det blev den store forbrødring, da Uffe kunne tale lidt arabisk med dem. (Foto copyright © by Lene Smith)
Efter et par dage i Kanha Nationalpark skulle vi med nattog til Varanasi. Det var fantastisk at finde vores navne på listen på banegården i Jabalpur, og bemærke, at der var reserveret køjer til os. Bureaukrati er noget inderne er gode til – men her i en god sags tjeneste. – 15. januar 2011. (Foto copyright © by Lene Smith)
Uffe fulgte knopsvanerne i Stadsgraven tæt, han var på fornavn med dem alle og gik meget op i deres territoriale slagsmål. Dette billede er dog fra Gentofte Sø, hvor vi studerede mistelten, som vi havde bemærket fra motorvejen. Uffe skrev senere en artikel om fuglespredning af mistelten i Københavnsområdet. – 11. november 2012. (Foto copyright © by Lene Smith)
Vi var i Berlin i november 2012, her er vi på Museum fur Naturkunde, som har en fantastisk samling dinosaurskeletter, foruden fuglen over alle fugle – den oprindelige fugl, Archaeopteryx. Det var et stort kryds at få på listen! (Foto copyright © by Lene Smith)
I Berlin besøgte vi også Pergamon-museet for at se løveporten fra Kong Nebukadnesars palads i Babylon. Det var noget Uffe havde glædet sig meget til, hvilket vist også fremgår af det nederste billede. (Fotos copyright © by Lene Smith)
I december 2012 var vi i Texas med Hans Jørgen Bruun og hans kone Birgit. Her i lufthavnen på vej hjem er Uffe og Hans Jørgen naturligvis i gang med at eftertjekke nogle af vores observationer. Læg mærke til skjorten, Uffe har på. Vi havde været i sådan nogle ‘outlet’-butikker, og selv Uffe, som absolut ikke interesserede sig for påklædning, blev grebet af købemani og erhvervede adskillige skjorter, bukser og flere par sko. Og skjorten på billedet var hans yndlingsskjorte resten af livet. (Foto copyright © by Lene Smith)
Her sidder Uffe og hans mellemste bror Asger og kigger i et album – med gamle familiefotos, vil jeg tro, 27. maj 2013. Alle tre brødre interesserede sig levende for deres familie langt tilbage i tiden. De talte altid om minder fra deres barndom – og der var ofte uenighed om detaljerne! (Foto copyright © by Lene Smith)
Jeg kan ikke huske, hvor Uffe fandt denne forkomne spætmejse, men han var glad for den! – 21. juli 2013. (Foto copyright © by Lene Smith)
(Oprettet december 2022)
(Senest opdateret januar 2023)