Tidsler

 

 

Horsetidsel (Cirsium vulgare), Horsens. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig bakketidsel (Carlina vulgaris), Djupvik, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Echinops cornigerus er meget almindelig i Ladakh, nordlige Indien, her fotograferet nær hovedstaden Leh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Afrocarduus keniensis, Mount Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kåltidsel (Cirsium oleraceum), østlige Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tidsler er ringeagtede blandt de fleste mennesker. Dels er de meget tornede, dels er flere arter besværligt ukrudt. Sandheden er dog, at de fleste af arterne har meget smukke blomsterstande, som desuden er meget populære nektar- og pollenplanter blandt sommerfugle, bier og svævefluer. Om efteråret og vinteren er flere arters frø et populært fødeemne hos visse fuglearter, specielt stillis (Carduelis carduelis) og tornirisk (Linaria cannabina).

I botanisk forstand er tidsler planter, som tilhører slægterne Afrocarduus, Carduus, Carlina, Carthamus, Cirsium, Cousinia, Galactites, Notobasis, Onopordum, Picnomon og Silybum m.fl., alle tilhørende kurvblomstfamilien (Asteraceae). På denne side inkluderer jeg dog visse andre tornede, tidselagtige slægter af kurvblomstfamilien, nemlig Cynara (artiskok) og Echinops (tidselkugle).

Blomsterstanden hos kurvplanter består af mange individuelle blomster, der sidder tæt sammen og danner en såkaldt kurv, der minder om en enkelt blomst. Kurven er omgivet af et hylsteragtigt svøb af tætpakkede grønne højblade, ofte fejlagtigt kaldt for bægerblade. De centrale blomster er symmetriske, og kronbladene er vokset sammen til et rør. Disse blomster kaldes for skivekroner. De ydre blomster er asymmetriske, idet der til den ene side sidder en tungeformet lap, der ofte fejlagtigt benævnes kronblad. Disse blomster kaldes for randkroner.

På japansk kaldes tidsler ofte for azami, afledt af azamuku (‘at bedrage’), hvilket skyldes, at de blomstrende kurve er smukke, men stængel og blade er fyldt med skarpe torne.

 

Afrocarduus Afrikanske tidsler
Denne slægt med 10 arter blev splittet ud fra slægten Carduus i 2023. Medlemmer forekommer fra Nigeria mod øst til Ethiopien, og derfra mod syd gennem det østlige Afrika til Zimbabwe. De vokser i bjergområder i højder mellem 1600 og 4600 m. Nogle arter er begrænset til en enkelt bjergkæde eller et enkelt bjerg, mens andre er vidt udbredt.

Sidste del af slægtsnavnet er forklaret nedenfor, under Carduus.

 

Afrocarduus keniensis
En rank plante med en central stængel, der kan nå en højde af 1 m, samt en klase-lignende klynge af lyserøde eller blegt purpurfarvede kurve foroven. Den har en roset af lysegrønne snitdelte grundblade med korte torne, mens stængelbladene syner hvidlige på grund af de talrige, meget lange hvide torne langs randen. Blomsterstanden er ofte næsten skjult i disse lange torne.

Arten er begrænset til Mount Elgon på grænsen mellem Uganda og Kenya, Mount Kenya, samt Mount Kilimanjaro og Mount Meru i det nordlige Tanzania.

 

 

Stor bestand af Afrocarduus keniensis i morgenlys, Mount Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Afrocarduus keniensis, Mount Kenya. Dyret er en sorthalset klippegrævling (Procavia capensis ssp. johnstoni), af nogle autoriteter anerkendt som en selvstændig art med navnet Procavia johnstoni. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Afrocarduus keniensis, Mount Kenya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Afrocarduus schimperi
Denne lave art, tidlige kaldt for Carduus chamaecephalus, vokser i bjergegne, fra Ethiopien og Sydsudan mod syd til Uganda, Kenya, det østlige Zaire og det nordlige Tanzania. Den har snitdelte blade, der danner en flad roset i jordhøjde, med en eller flere lyst purpurfarvede kurve i centrum, op til 3 cm i diameter. Arten er almindelig i græsklædte områder i højder mellem 3000 og 3500 m.

Artsnavnet blev givet til minde om den tyske botaniker Georg Heinrich Wilhelm Schimper (1804-78), der tilbragte over 40 år i Ethiopien med at indsamle planter. Han opdagede sandsynligvis flere ubeskrevne afrikanske plantearter end nogen anden botaniker.

 

 

Afrocarduus schimperi, Kapsangar, Cherangani Hills, vestlige Kenya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carduus Tidsel
Denne slægt af stikkende urter, der omfatter omkring 95 arter, er vidt udbredt i Asien, Europa og Tropisk Afrika. Disse planter minder meget om tidsler af slægten Cirsium (nedenfor), men adskiller sig gennem fnokken (frøhårene), som er simple og ikke danner en ‘paraply’.

De fleste medlemmer af slægten har mørkt purpurfarvede blomster, men undertiden ses individer med lysviolette eller hvide blomster. De har kun skivekroner, ingen randkroner.

Slægtsnavnet er det klassiske latinske ord for tidsel, sandsynligvis afledt af Sanskrit kasati (‘at kradse’), hvilket sigter til tornene.

 

Carduus acanthoides Tornet tidsel
Denne plante, der undertiden kan blive over 2 m høj, har en vinget stængel med korte torne, den øvre del af stænglen og sidegrene sommetider glatte. Bladene er meget variable, med bladplade eller dybt snitdelte, særdeles tornede.

Den er hjemmehørende fra Vest- og Nordeuropa mod øst gennem Mellemøsten, Kazakhstan og Tibet til Kina, Korea og Japan. Den vokser i et bredt udsnit af habitater, bl.a. åbent græsland, vejkanter, græsgange og forstyrrede steder. Den er blevet indslæbt til mange andre områder, bl.a. Nordamerika, hvor den ofte betragtes som invasiv.

Artsnavnet er en alternativ, latiniseret staveform af oldgræsk akanthodes (‘tornet’), afledt af akantha (‘torn’) og odes (‘fyldt med’), hvilket naturligvis hentyder til de stærkt tornede blade.

 

 

Tornet tidsel, syd for Patti (øverst), samt i omegnen af Taormina, begge på Sicilien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tornet tidsel med lysviolette kurve, Terrasini, nær Palermo, Sicilien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carduus argentatus Sølv-tidsel
Denne art kendes nemt på de hvide pletter på bladene. Den findes omkring den østlige del af Middelhavet og videre østpå gennem Irak til Pakistan og Afghanistan. Den vokser i åbne skove, krat og ørkener, selv under meget barske vilkår. På Kreta er den fundet op til højder omkring 1400 m.

Artsnavnet er latin og betyder ‘som sølv’, hvilket hentyder til de hvide pletter på bladene.

 

 

Sølv-tidsel, nær Sfinari, vestlige Kreta. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carduus crispus Kruset tidsel
Denne art er vildtvoksende i hele Europa, med undtagelse af Middelhavsområdet, og videre mod øst gennem det sydlige Sibirien og Centralasien til Stillehavskysten. Den er blevet indslæbt til andre områder og betragtes som et besværligt ukrudt i Nordamerika.

Den er typisk op til ca. 1,8 m høj, men kan undertiden blive op til 3 m. Bladene er mere eller mindre delte og har svage torne langs randen, mens stænglen kan være tornet eller glat. Arten vokser i åbne områder, bl.a. græsland, græsgange og langs veje.

Artsnavnet er latin og betyder ‘kruset’ eller ‘bølget’, hvilket hentyder til bladene.

 

 

Kruset tidsel, østlige Fyn (2 øverste), samt ved Roskilde Fjord. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kruset tidsel med frøstande, naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carduus defloratus Bjerg-tidsel
Denne plante er yderst variabel, specielt hvad angår bladform, og den er blevet opdelt i mindst 8 underarter, hvoraf nogle måske er selvstændige arter.

Stænglen er normalt op til omkring 50 cm høj, undertiden op til 90 cm, let bueformet, grenet, glat eller til tider med tornede vinger, den øvre del sædvanligvis uden blade, torne og vinger. Bladene er meget variable, hårløse, siddende, helrandede eller snitdelte, til tider tandede.

Arten adskiller sig fra andre medlemmer af slægten ved kun at have en enkelt kurv for enden af hver sidegren. Kurven er først opret, siden ofte nikkende. Svøbbladene står ud til siden, modsat hos den ret lignende Cirsium tuberosum.

Den vokser især i klippefyldte kalkstensområder, fra lavtliggende dale op til højder omkring 3000 m. Den er udbredt fra Pyrenæerne via Alperne til den nordlige del af Balkan og Karpaterne.

Artsnavnet betyder noget i retning af ‘at miste blomster’ – et yderst underligt navn, da arten har masser af blomster.

 

 

Bjerg-tidsel, en underart med tornede vinger på stænglen, Col du Mt. Cenis, Frankrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bjerg-tidsel, underarten glaucus, som er næsten uden torne, Trenta-dalen, Triglavski Nationalpark, Slovenien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carduus edelbergii
Denne kraftige tornede plante, op til 1,2 m høj, blev førhen betragtet som en varietet, lucidus, af den vidt udbredte nikkende tidsel (C. nutans, se nedenfor). Bladene er snitdelte, særdeles tornede, op til 10 cm lange, nedløbende. De store kurve, op til 4 cm i diameter, sidder enkeltvis. De er karmoisinrøde, sjældent hvide.

Arten er hjemmehørende fra Afghanistan mod øst til det vestlige Nepal, voksende i åbne områder i højder mellem 1500 og 4500 m

Artsnavnet hædrer den danske botaniker, geograf og antropolog Lennart Edelberg (1915-81), som deltog i tre ekspeditioner til Afghanistan, i 1948-49, 1953-54 og 1964.

 

 

Carduus edelbergii, Kielang, Himachal Pradesh, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Carduus edelbergii, Sissu, Lahaul, Himachal Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carduus nutans Nikkende tidsel
Det naturlige udbredelsesområde for denne markante plante er fra hele Europa mod øst til det østlige Sibirien, mod syd til Middelhavet, Iran, Xinjiang og Mongoliet. Den er også blevet naturaliseret i Nordamerika og Australien, hvor den betragtes som et særdeles besværligt ukrudt.

Den vokser på stepper og andre åbne områder, bl.a. brakmarker, græsgange, jordskred, ryddepladser samt langs veje, fra lavlandet op til omkring 2500 meters højde, fortrinsvis på neutrale og sure jorder.

I kølige egne er den toårig, idet den kræver to vækstsæsoner for at udvikle blomster. Den overvintrer som bladroset. Den kan blive over 2,5 m høj, stængel ofte uldhåret, vinget, med et væld af stive, grønne eller hvide torne, op til 1 cm lange. Øverst på stænglen er der langt færre og mindre torne, eller den kan være helt tornløs. Alle blade er meget tornede, grundblade smalnende ind til en vinget stilk, bladplade op til 4 cm lang, enkelt eller dobbelt snitdelt, stængelblade kortere og siddende. Kurvene sidder enkeltvis for enden af stænglen eller udbredte sidegrene, op til 4 cm i tværmål, først oprette, senere ofte nikkende. Svøbet er halvkugleformet, indtil 6 cm langt og 7 cm bredt, med lancetformede eller ovale, meget stive, udbredte eller tilbagebøjede, op til 1 cm lange svøbblade. Skivekronerne er meget talrige, purpurrøde, op til 2,8 cm lange.

Artsnavnet er latin og betyder ‘nikkende’, hvilket sigter til de ofte nikkende kurve.

 

 

Stor bestand af nikkende tidsel på en brakmark, nær Aksaray, øst for Konya, Tyrkiet. Der ses også enkelte valmuer (Papaver). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nikkende tidsel, Fårö, Gotland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nikkende tidsel, Gourette, nær Col d’Aubisque, Pyrenæerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nikkende tidsel, Boz Dağlari, sydøst for Manisa, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nikkende tidsel i aftensol, Pamukkale, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carduus personata Burre-tidsel
Denne art forekommer i bjergegne i det centrale Europa, i Alperne, Apenninerne, Karpaterne og Sudeterne, samt på Balkan. Den vokser hovedsagelig på fugtig og næringsrig bund, bl.a. i enge, fugtige skove og langs vandløb, fortrinsvis i halvskygge. I Alperne kan den træffes i højder mellem 500 og 2300 m.

Tornene hos denne plante er ret bløde. Den har en kraftig stængel, der varierer i højde mellem 40 cm og 1,6 m, vidt forgrenet mod toppen, med vinger, som har fine torne langs ribberne. De nedre blade måler indtil 35 cm i længden og 20 cm i bredden, og de mindskes gradvis i størrelse op ad stænglen.

Kurvene er tæt klumpet sammen i spidsen af stængel og sidegrene, 2-5 sammen, indtil 2,5 cm i diameter, skivekroner purpur-violette.

Artsnavnet er afledt af latin personatus (‘bærende maske’), hvilket formodentlig hentyder til de meget mørke svøbblade under kurvene.

 

 

Burre-tidsel, Col de la Croix, Valais, Schweiz. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carlina Bakketidsel
Denne slægt, som rummer omkring 30 arter, er udbredt fra Madeira og de Kanariske Øer mod øst gennem Europa og Nordafrika til Sibirien og det nordvestlige Kina.

Kurven har adskillige kredse af svøbblade, hvoraf de yderste er grønne og bladlignende, med tornede spidser, mens de inderste er pergamentagtige, hvidlige eller gullige, og minder om tungeformede randkroner. Disse svøbblade er hygroskopiske. I tørt vejr er de spredt ud i vifteform og annoncerer over for bier og svævefluer, at her er der mad. I fugtigt vejr folder de sig beskyttende sammen over skivekronerne. I folkloren blev dette set som et tegn på kommende regnvejr.

Slægtsnavnet blev givet til ære for den hellige romerske kejser, ærkehertug af Østrig, konge af Spanien og herre over Nederlandene, Karl V (1500-58), også kaldt for Charlemagne eller Karl den Store, på latin Carolus. Ifølge legenden benyttede han roden af Carlina acaulis (nedenfor) til at kurere sygdomme blandt sine soldater.

 

Carlina acanthifolia Akantus-bladet bakketidsel
De strågule kurve hos denne spektakulære art kan blive indtil 20 cm i tværmål, centreret i en roset af talrige tornede blade, op til 50 cm lange, der i nogen grad minder om bladene hos tornet akantus (Acanthus spinosus). Planten er normalt stængelløs, men har undertiden en kort stængel op til 20 cm lang.

Opdelt i 4 underarter er denne art udbredt fra Pyrenæerne mod øst til Balkan og derfra mod nord til Polen og Ukraine. Nominatracen er ret almindelig i Pyrenæerne.

 

 

Akantus-bladet bakketidsel, Col du Pourtalet, Pyrenæerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Akantus-bladet bakketidsel, Alto Gallego, Aragon, Spanien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Akantus-bladet bakketidsel med lukket kurv, Valle Tena, nær El Formigal, Aragon, Spanien. I folkloren blev dette set som et tegn på kommende regnvejr. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carlina acaulis Lav bakketidsel
Dette er endnu en stængelløs plante med de snitdelte, tornede blade samlet i en roset indtil 30 cm i diameter, med en kurv i midten, som er op til 10 cm i tværmål, med sølvhvide svøbblade omkring de brungule skivekroner.

Denne art er udbredt i hovedparten af det centrale og sydlige Europa, mod øst til Hviderusland og Ukraine og med en isoleret bestand i Kaukasus. Den vokser i tørre, græsklædte områder, fortrinsvis på kalkrig jord, fra dalene op til omkring 2800 meters højde.

Rhizomet indeholder forskellige æteriske olier, der tidligere blev anvendt mod forkølelse samt som vanddrivende middel. Unge kurve kan koges og spises på samme måde som artiskok (Cynara cardunculus), hvilket gav arten folkenavnet jægerens brød.

Artsnavnet er latin og betyder ‘stængelløs’, af a (‘uden’) og caulis (‘stængel’).

 

 

Lav bakketidsel, St. Martin, Navarra, Spanien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Lav bakketidsel, Alto Gallego, Aragon, Spanien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Lav bakketidsel med humlebi, Col du Pourtalet, Pyrenæerne, Frankrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carlina canariensis Gran Canaria-bakketidsel
En busk op til 1 m høj, med talrige ranke stængler fra basis, tynde, skøre, dækket af hvidlige hår og med korte torne. Bladene er helrandede, linje-lancetformede, glinsende mørkegrønne til olivengule på oversiden, uldhårede på undersiden, indtil 12 cm lange og 8 mm brede, margin med lange og meget skarpe torne. Kurvene er kugleformede, siddende i klynger på 10-15, langstilkede, gullige, indtil 3 cm i diameter, uldhårede, omgivet af spidse, tornede svøbblade.

Denne plante er endemisk på Gran Canaria, hvor den normalt vokser stenede steder i højder mellem 300 and 1,000 m i de sydlige og sydvestlige dele af øen. I større højder hybridiserer den med C. texedae (nedenfor).

I nogle områder tilsættes dens blomster til den traditionelle gedeløbe til fremstilling af ost. Den er også blevet anvendt til plantefarvning. Medicinsk anvendes et afkog af blade og blomster som et mildt afførende middel og til afslapning af muskelkrampe.

Arten trues af overgræsning af geder, da de gerne æder spæde skud.

 

 

Gran Canaria-bakketidsel i frugtstadiet, Barranco Mogán, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carlina texedae
En anden endemisk plante på Gran Canaria, hvor den vokser på skråninger i højder over 1000 m i de centrale og sydlige dele af øen. Den er en busk, som kan blive op til 80 cm høj, mangegrenet fra grunden, blade grågrønne på oversiden og med hvide hår på undersiden, linjeformede, margin bølget, med fine, lange, spidse tænder. Blomsterstandene sidder for enden af grenene, kurve op til 2 cm i tværmål, blomster gullige, de ydre svøbblade ovale eller lancetformede.

 

 

Carlina texedae i frugtstadiet, Plateau Presa de las Niñas, Gran Canaria. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carlina vulgaris Almindelig bakketidsel
Oftest en lav plante, men opnår undertiden en højde af 60 cm. Bladene er lancetformede, tandede eller snitdelte, tykke, glatte, skinnende og tornede. Kurvene er endestillede på sidegrene, hver af dem en tæt klynge af meget små brune skivekroner, omgivet af brunlig-gullige svøbblade. Kurvene ser tørre ud, selv under blomstringen, så ved første øjekast synes planten at være ved at visne.

Arten er hjemmehørende i næsten hele Europa og Mellemøsten, mod øst til Ukraine, Iran og Turkmenistan. Den er også blevet indslæbt til det østlige USA. Den vokser på kalkrige steder, bl.a. skråninger, græsland og klitter.

Artsnavnet er latin og betyder ‘almindelig’.

 

 

Almindelig bakketidsel, Lushage, Mols. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig bakketidsel, Valle Hecho, Pyrenæerne, Spanien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig bakketidsel, Stora Alvaret, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig bakketidsel, Jernhatten, Djursland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frøstande af almindelig bakketidsel, Svaneke, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Carthamus
Denne slægt, som rummer omkring 40 arter, forekommer fra Vesteuropa mod øst til Kazakhstan, mod syd til det nordlige og nordøstlige Afrika, Arabien og Himalaya. Adskillige arter er blevet forvildet andre steder kloden rundt.

Slægtsnavnet kan spores tilbage til klassisk syrisk qurtema‎, som var navnet på safflor (C. tinctorius), oprindeligt fra qartem (‘at skære blidt af’), hvilket sigter til, at skivekronerne af denne art blev plukket til plantefarvning. Et af slægtens engelske navne er distaff thistles, hvilket formodentlig hentyder til, at disse planter blev anvendt som distaff (tén), dvs. et redskab til opbevaring a fibrene, så de ikke blev filtret ind i hinanden, inden de blev spundet til tråd.

 

Carthamus lanatus
En meget tornet plante, op til 75 cm høj, ofte mange stængler sammen, der danner et uigennemtrængeligt krat. Stængel af variabel farve, grøn, brunlig eller strågul, til tider så tæt behåret, at den synes dækket af spindelvæv. Stængelblade er kirtelhårede, grønne, op til 6 cm lange og 2 cm brede, ovale i omrids, fligede eller snitdelte, margin æt besat med torne. Skivekroner bleggule, de ydre op til 4,5 cm lange, ofte nedadbøjede, de indre op til 3 cm lange, oprette.

Arten er hjemmehørende fra de Britiske Øer mod øst til Hviderusland og Kazakhstan, mod syd til det nordlige Afrika, Iran og Himalaya. Den vokser i tørre områder, såsom brakmarker og ryddepladser.

Artsnavnet er latin og betyder ‘ulden’, hvilket sigter til den stærkt hårede nedre del af stænglen.

Nogle autoriteter placerer denne plante i slægten Phonus.

 

 

Carthamus lanatus, Pamukkale, vestlige Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium Tidsel, bladhoved
En stor slægt med omkring 400 arter, udbredt i tempererede og subarktiske egne af Eurasien, det nordlige og østlige Afrika, samt i Nord- og Mellemamerika, mod syd til Columbia, Zambia, Malacca-halvøen og Filippinerne.

Hos de medlemmer af slægten, som har mørkt purpurfarvede blomster, ses undertiden individer med lysviolette eller hvide blomster.

Disse planter minder meget om tidsler af slægten Carduus (ovenfor), men adskiller sig gennem fnokken (frøhårene), som danner en ‘paraply’, modsat Carduus-arter, der har simpel fnok. De har kun skivekroner, ingen randkroner.

Slægtsnavnet er afledt af græsk kirsion, ifølge den græske læge, farmakolog og botaniker Pedanius Dioscorides (død 90 e.Kr.) navnet på en tidsel-lignende plante, afledt af kirsos (‘opsvulmede årer’), hvilket sigter til dens anvendelse mod opsvulmede årer. Det danske navn bladhoved stammer fra de løvbladlignende svøbblade hos kåltidsel (C. oleraceum, se nedenfor).

 

Cirsium acaule Lav tidsel
Denne plante har en roset af varmt grønne, tornede blade, indtil 15 cm lange, samt sædvanligvis en enkelt kurv, op til 4 cm i diameter, i centrum af rosetten, med rødviolette skivekroner. Som navnet antyder, er denne art normalt stængelløs, men har undertiden en stængel op til 20 cm høj.

Arten er vidt udbredt i størsteparten af Europa, mod øst til de baltiske stater og Rumænien. Dens foretrukne habitat er græsland med kort vegetation, oftest på kalkholdig jord.

Artsnavnet er latin og betyder ‘stængelløs’, af a (‘uden’) og caulis (‘stængel’).

 

 

Her vokser lav tidsel på tuer af gul engmyre (Lasius flavus) på en strandeng, Monnet, Tåsinge, Fyn. De øvrige planter er bl.a. strand-krageklo (Ononis spinosa ssp. maritima), almindelig knopurt (Centaurea jacea) og krybende potentil (Potentilla reptans). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Lav tidsel, Jydelejet, Møn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Lav tidsel, Seby Gravfält, nær Segerstad, Öland, Sverige. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nogle individer af lav tidsel har en kort stængel, indtil 20 cm høj. Denne blev fotograferet nær Halltorps Hage, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frøstand af lav tidsel, Valsaparence, Gran Paradiso Nationalpark, Italien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium arvense Agertidsel
Denne frodige plante, der bliver op til 1,6 m høj, er udbredt i de fleste tempererede egne af Europa og Asien, og den er tillige blevet indslæbt mange andre steder på kloden. Den kan adskilles fra de fleste andre tidselarter gennem de temmelig små purpurfarvede, violette eller lyserøde (sjældent hvide) kurve, 1-2 cm i tværmål.

Den vokser på åbne steder og er et yderst besværligt ukrudt på marker i de fleste kølige egne af kloden. Allerede i 1863 udsatte Videnskabernes Selskab en prisopgave for at belyse artens forhold her i landet med henblik på at bekæmpe den. Resultatet viste, at en stor tidsel kan producere omkring 80 kurve på en sæson, og da hver kurv i gennemsnit indeholder 120 blomster, bliver resultatet omkring 10.000 frø fra blot én plante! Desuden formerer den sig kraftigt ved hjælp af underjordiske udløbere. Dens invasive natur er nærmere beskrevet på siden Natur: Invasive arter.

I Nepal anvendes en pasta af roden mod forstoppelse.

Artsnavnet er latin og betyder ‘vokser på marker’.

 

 

Store bevoksninger af agertidsel, østlige Fyn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Agertidsel i en bygmark, østlige Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Agertidsel, nær Shey Palace, Ladakh, nordlige Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nærbillede af kurvene, østlige Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Et enkelt individ af agertidsel kan sprede op til 10.000 frø på én sæson. – Østlige Fyn (øverst), samt Hornsherred, Nordsjælland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Mange individer af agertidsel er inficeret af galler, dannet af larver af båndfluearten Urophora cardui. – Naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium eriophorum Uldtidsel
En stovt toårig urt, indtil 1.5 m høj, med en tæt dunhåret stængel og skarpe gullige torne på de snitdelte blade, hvoraf de nederste kan nå en længde af 80 cm. De store, næsten kuglerunde kurve, op til 7 cm i tværmål, har talrige purpurrøde skivekroner, og svøbbladene er dækket af et tæt lag af dunede hår, med korte torne gemt i ulden. Blomsterne er meget besøgt af bier, fluer, biller og sommerfugle.

Denne plante er vidt udbredt i Europa, fra de Britiske Øer, Tyskland og Polen mod syd til Middelhavet og Tyrkiet. Den vokser i åbne områder, bl.a. græsland, krat, lyse skove og forstyrrede steder.

Unge blade kan spises rå, og unge stængler er også spiselige efter at være skyllet grundigt i vand for at fjerne bitterstoffer. Kurvene kan koges på samme måde som artiskok (Cynara cardunculus), og en spiseolie kan udvindes af frøene.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk erion (‘uld’) og phoros (‘bærer’), hvilket sigter til det tætte dække af hår mellem svøbbladene.

 

 

Uldtidsel, Valle Tena, nær El Formigal, Aragon, Spanien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Uldtidsel, Ibon de Piedrafita, Aragon. Nederste billede viser en lukket kurv. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium erisithales Gul alpe-tidsel
Denne slanke plante kan nå en højde af 1,5 m, med oprette, næsten hårløse stængler og nogle få snitdelte blade uden torne, men med spidse bladafsnit. De endestillede, nikkende kurve er bleggule eller citrongule, til 3 cm i diameter, oftest enlige, men undertiden i grupper på op til 5.

Arten er vidt udbredt i Syd- og Østeuropa, idet den forekommer fra det franske Massif Central via Alperne mod øst til Tatra-bjergene, de Dinariske Alper, Grækenland, Ukraine og den europæiske del af Rusland. I Alperne vokser den i højder mellem 400 og 2000 m.

På engelsk kaldes denne art bl.a. for yellow melancholy thistle, hvilket sigter til de nikkende kurve, som med undtagelse af farven minder om kurvene hos forskelligbladet tidsel (nedenfor), der på engelsk hedder melancholy thistle. I Middelalderen mente man, at denne plante hjalp mod melankoli.

 

 

Gul alpe-tidsel, Forni di Sopra, Dolomiterne, Italien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gul alpe-tidsel, nær Bistrica, nordlige Slovenien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gul alpe-tidsel foran vandfaldet Fontanon di Goriude, Dolomiterne, Italien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium helenioides Forskelligbladet tidsel
Et tidligere navn på denne plante var C. heterophyllum, som i lighed med det danske navn hentyder til artens forskelligartede blade. Den er uden torne, bliver op til 1,2 m høj, og formerer sig ofte gennem udløbere. Stænglen er furet, dunet, til tider forgrenet, bladene er grønne og glatte på oversiden, men med et tæt uldlag på undersiden. Grundbladene er stilkede, lancetformede, op til 40 cm lange og 8 cm brede, med bløde torne i randen. De øvre blade er siddende og stængelomfattende, med hjerteformede lapper. Kurvene er koniske, til 5 cm lange og 3 cm brede, skivekroner purpurrøde, svøbblade glatte, tiltrykte eller til tider udstående.

Denne art vokser i græsklædte områder, krat og lyse skove, samt langs veje og floder. Den er hjemmehørende fra Nordeuropa, inklusive Skotland, mod øst gennem hovedparten af Sibirien til Kazakhstan, Sinkiang og Mongoliet. Den forekommer tillige i bjergegne i Central- og Sydeuropa, samt i Kaukasus, og den findes også nogle få steder i Island og Grønland.

I gamle dage blev arten betragtet som et godt middel mod melankoli. Den engelske urtelæge Nicholas Culpeper (1616-54) siger, at den drukket med vin “fordriver overflødig melankoli ud af kroppen og gør en man så lystig som en fårekylling,” og tilføjer “Dioscorides* siger, at roden, båret om halsen, har samme virkning og fordriver alle former for melankoli. Nutidens forfattere gør sig lystige på hans bekostning. Lad dem bare, efter min mening er denne plante den bedste kur mod alle former for melankoli.”

Artsnavnet betyder ‘som Helenium‘ på latin, hvilket sigter til, at nogle af artens blade minder om grundbladene hos læge-alant (Inula helenium, se Planteliv: Planter i folketro og digtning).

 

*Pedanius Dioscorides (død 90 e.Kr.), græsk læge, farmakolog og botaniker, forfatter af De Materia Medica, 5 bind, der omhandler urtemedicin.

 

 

Forskelligbladet tidsel, Arabba, Dolomiterne, Italien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Forskelligbladet tidsel er meget besøgt af bier, svævefluer og sommerfugle. – Stubai-dalen, Østrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Forskelligbladet tidsel, Nordnorge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium japonicum Japansk tidsel
Denne plante vokser i græsland og andre åbne steder, bl.a. langs veje og floder. Den er udbredt fra Japan, Korea og det centrale Kina mod syd til det nordlige Vietnam og Taiwan. Den bliver op til 1 m høj, kurve purpurrøde, indtil 5 cm i diameter.

 

 

Japansk tidsel, Yeliou Geopark, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Japansk tidsel, Nanya, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium oleraceum Kåltidsel
Denne flerårige urt bliver op til 1,5 m høj, stængel opret, ugrenet eller med få grene, lysegrøn, blade ligeledes lysegrønne, bløde, de nedre ovale i omrids, dybt fligede, segmenterne spidse med svage torne for enden. De øvre blade er oftest udelte, hjerteformede, stængelomfattende.

Kurvene er endestillede, til 4 cm i diameter, 2-6 tæt samlet, omgivet af store gullige svøbblade, som ligner løvblade og har ligget til grund for det danske slægtsnavn bladhoved. Skivekronerne er gullighvide, til tider med lyserødt skær.

Kåltidsel er almindelig i fugtige skove, på våde enge og i væld, samt langs vandløb, hvor den ofte danner tætte bestande på grund af formering ved hjælp af jordstængler. Den er hjemmehørende fra Vesteuropa mod øst til det vestlige Sibirien. I bjergområder vokser den mest i dalene, men træffes undertiden op til omkring 2000 meters højde.

Artsnavnet er afledt af latin holus, genitiv holeris (‘grønsag’), hvilket sigter til, at unge stængler og blade er spiselige. Det danske navn hentyder også til denne brug. I Japan dyrkes arten som grønsag.

 

 

Kåltidsel, voksende i en vejkant nær Ørbæk, østlige Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kåltidsel, Veksø, nordøstlige Sjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kåltidsel, østlige Fyn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium palustre Kærtidsel
Stænglen hos denne art bliver op til 2 m høj og er dækket af små torne. Arten er flerårig, og det første år danner den kun en bladroset, de følgende år en opret stængel, som har adskillige sidegrene mod spidsen. Kurvene er indtil 2 cm i diameter, med mørkt purpurrøde skivekroner og svøbblade med purpurfarvet spids.

Den er udbredt i hele Europa, mod øst til det centrale Sibirien og Kazakhstan, voksende på fugtige steder, bl.a. moser, vandlidende marker og langs vandløb. Den er også blevet indslæbt til det sydlige Canada og det nordlige USA, hvor den er blevet invasiv mange steder.

Artsnavnet er latin og betyder ‘vokser i moser’, afledt af palud (‘mose’).

 

 

Kærtidsel, Naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kærtidsel, Bølling Sø, nær Silkeborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frøhår af smalbladet kæruld (Eriophorum angustifolium) hænger fast i en kærtidsel, Naturreservatet Tipperne, Ringkøbing Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kærtidsel med edderkoppespind og dug, Vorsø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kærtidsel, dækket af rim, Vorsø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium spinosissimum Alpe-tidsel
Det latinske artsnavn på denne plante, der bliver op til 80 cm høj, betyder ‘yderst tornet’ – et meget beskrivende navn, da stængel, blade og svøbblade er fyldt med skarpe gullige torne. Kurvene, som indeholder snavset-brune skivekroner, sidder i en tæt klynge i toppen af stænglen, omgivet af mange bleggule, særdeles tornede svøbblade.

Arten er udbredt overalt i Alperne og den nordlige del af Balkan, voksende i tørre, klippefyldte områder i højder mellem 1100 og 3000 m.

Unge skud kan koges som spinat eller anvendes i suppe. I gamle dage blev planten også kogt til svinefoder.

En lignende art, Bertolonis tidsel (C. bertolonii), er udbredt i Apenninerne. Den blev førhen betragtet som en underart af alpe-tidsel.

 

 

Stor bevoksning af alpe-tidsel, nær Lille Sankt Bernhard-passet, på grænsen mellem Italien og Frankrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Alpe-tidsel, Col de la Croix, Valais, Schweiz. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Alpe-tidsel, Grossglockner, Østrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Alpe-tidsel, Passo Falzárego, Dolomiterne, Italien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium verutum
Denne art, der bliver op til 1,5 m høj, har en tæt roset af linjeformede grundblade med mange flige, der ender i hvide torne, som er kortere end den endestillede torn. Stængelbladene er meget mindre, med mange hvide torne og en hjerteformet stængelomfattende basis. De lyserøde eller purpurfarvede er indtil 2,5 cm i tværmål, og svøbbladene er forsynet med meget lange hvide torne.

Den forekommer i åbne områder, fra Afghanistan mod øst langs Himalaya til det nordlige Vietnam, voksende i højder mellem 750 og 3900 m.

I Nepal spises den unge rod rå eller i salater. En pasta af roden anvendes mod mavepine og urinvejsproblemer, saften af roden mod feber.

Srtsnavnet er afledt af latin veru (‘spyd’ eller ‘pil’), hvilket naturligvis hentyder til tornene.

Nogle autoriteter placerer denne art i slægten Lophiolepis.

 

 

Den danske læge og ornitolog Jørgen Bech sidder her ved siden af et stort eksemplar af Cirsium verutum, Jamuna, Ilam, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Cirsium verutum, Landrung, Modi Khola-dalen, Annapurna, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium vulgare Horsetidsel
Har man én gang trådt barfodet på en bladroset af horsetidsel, behøver man ingen yderligere belæring om identifikation af den og vil altid undgå den i fremtiden. Denne art, kendetegnet ved sine umådeligt tornede blade, er vidt udbredt i størsteparten af Europa, i Nordafrika, samt i det vestlige Asien, mod øst til Yenisei-floden. Den er også blevet indslæbt mange andre steder, bl.a. Nordamerika og Australien, hvor den ofte betragtes som et invasivt ukrudt.

Horsetidsel er toårig. Første år sætter den en bladroset, som overvintrer og den følgende sommer vokser op til en indtil 1,5 m høj stængel med et væld af smukke røde blomsterkurve.

På trods af dens formidable panser af torne er arten blevet valgt til Skotlands nationalblomst, og et af dens engelske navne er Scottish thistle (’skotsk tidsel’). Andre væsener, som elsker denne plante, omfatter honningbier, humlebier og sommerfugle, der æder nektaren, og forskellige finker, bl.a. stillits (Carduelis carduelis), tornirisk (Linaria cannabina) og grønirisk (Chloris chloris), der holder meget af dens frø.

 

 

En meget stor bevoksning af horsetidsel, Brigsted Strand, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Horsetidsel, østlige Fyn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Horsetidsel, Roskilde Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frøbærende horsetidsel, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne overvintrende kurv af horsetidsel er dækket af rim, Naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rimfrost dækker en overvintrende bladroset af horsetidsel, Tørring Ådal, Ry. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Stillitser æder frø af horsetidsel, Vorsø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cirsium wallichii
Denne art, som er udbredt fra Afghanistan mod øst til det sydvestlige Kina i højder mellem 1200 og 3300 m, er en af de almindeligste tidsel-arter i åbne områder i Himalaya. Den er yderst variabel, mangegrenet, indtil 3 m høj, og dens blade er forsynet med utallige lange torne. Kurvene, som har hvide, gullige eller lysviolette kroner, måler op til 4 cm i diameter.

I Nepal indtages saft af roden mod feber, og den dryppes også i svulne øjne. En pasta af roden benyttes mod betændelse i maven, saft af planten mod forstoppelse.

Artsnavnet hædrer den danske læge og botaniker Nathaniel Wallich (1786-1854), som studerede flora i Indien og Himalaya først i 1800-tallet. Hans indsats er nærmere omtalt på siden Planteliv: Flora i Himalaya.

 

 

Cirsium wallichii, Solang Nallah-dalen, nær Manali, Himachal Pradesh, nordlige Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Cirsium wallichii, voksende ved et vandløb nær Kielang, Himachal Pradesh. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cousinia
Denne store slægt, der omfatter omkring 600 arter af tornede urter, er hovedsagelig begrænset til Centralasien.

Slægtsnavnet blev givet til ære for den franske filosof Victor Cousin (1792-1867).

 

Cousinia thomsonii
Denne indtil 45 cm høje plante har snitdelte blade, som er op til 13 cm lange og 3,5 cm brede. Kurvene er indtil 6 cm i diameter, med lyserøde, røde eller purpurfarvede skivekroner, og svøbbladene har talrige lange torne.

Den vokser i tørre græsklædte og stenede områder mellem 3000 og 4300 meters højde, fra Afghanistan mod øst til det sydvestlige Tibet og det vestlige Nepal.

Artsnavnet hædrer den britiske kirurg og botaniker Thomas Thomson (1817-78), der foretog en del af skrivearbejdet til det første bind af Flora Indica.

 

 

Cousinia thomsonii er meget almindelig i Spiti, Himachal Pradesh, nordlige Indien, hvor dette billede blev taget. I baggrunden ses en mark med dyrket segl-sneglebælg (Medicago falcata). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Cousinia thomsonii, Sissu, Lahaul, Himachal Pradesh. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cynara Artiskok
Denne slægt, der omfatter omkring 10 arter, er hjemmehørende omkring Middelhavet og i Mellemøsten.

Slægtsnavnet er en latiniseret form af oldgræsk kinara, det klassiske navn på artiskok.

 

Cynara cardunculus Kardon
Denne art stammer fra den vestlige og centrale del af Middelhavet, men dyrkes mange andre steder for de spiselige blomsterbunde, kaldt artiskokker (varieteten scolymus). Den er blevet naturaliseret i talrige lande kloden rundt.

En stovt plante, der bliver op til 1.5 m høj, med dybt delte, stærkt tornede, indtil 50 cm lange blade med op til 3,5 cm lange gule torne. Kurvene er violette, purpurfarvede eller blå, indtil 6 cm i tværmål.

Artsnavnet er latin, afledt af cardus (‘tidsel’), samt endelsen unculus, der danner en diminutiv form af navneord, således ‘lille tidsel’ – ikke noget velvalgt navn for denne store plante.

 

 

Kardon, nær Avdou, Kreta, Grækenland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kardon, nær Gournes, Kreta. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kardon, en form med blålige skivekroner, naturaliseret i Valle del Encanto, Ovalle, Chile. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Echinops Tidselkugle
De fleste medlemmer af denne slægt, som omfatter ca. 120 arter, er hjemmehørende i Europa og det nordlige Asien, men nogle få arter kan træffes på bjergtoppe i Tropisk Afrika.

Disse planter er karakteriseret ved deres tidselagtige udseende, men kendes nemt på den kuglerunde, tornede blomsterstand, som er årsagen til slægtsnavnet, afledt af græsk ekhinos (‘pindsvin’) og ops (‘hoved’).

 

Echinops cornigerus
Denne indtil 1,5 m høje plante vokser i tørre, stenede områder, fra Afghanistan mod øst til det centrale Nepal, i højder mellem 2400 og 3500 m.

De talrige blade, som er op til 20 cm lange, ligner meget tidselblade. Kronerne er alle ens, indtil 15 mm lange, hvide eller lyseblå, med lange svøbblade, der ender i en skarp spids. Blomstring finder sted juli-sep.

Medicinsk anvendes pulveriserede blade mod gulsot, mens en pasta af bladene smøres på betændte sår. Frøene spises som styrkende middel.

Artsnavnet er latin, afledt af cornu (‘horn’) og gero (‘jeg bærer’). Det sigter sandsynligvis til tornene i blomsterstanden.

 

 

Echinops cornigerus er meget almindelig i Ladakh, nordlige Indien, her fotograferet nær hovedstaden Leh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Echinops cornigerus, nærbillede af blomsterstand, nær Hemis Gompa, Ladakh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Echinops ritro
Denne tidsel-lignende plante danner ofte tætte bestande. Stænglerne er snehvide, op til 1 m høje, med talrige tornede, næsten snitdelte blade, som er grønne på oversiden, mens undersiden er dækket af et gråligt filtlag. Grundbladene kan blive op til 20 cm lange, stængelbladene betydeligt kortere. De kuglerunde blomsterstande, som måler op til 4,5 cm i diameter, har himmelblå eller stålblå kroner.

Arten er vildtvoksende i Central- og Sydeuropa, mod øst til det centrale Sibirien og Mongoliet, mod syd til Spanien, Tyrkiet og Turkmenistan.

 

 

Echinops ritro, Rio Gallego, Aragon, Spanien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Echinops spinosissimus Tornet tidselkugle
En opret plante med en eller flere grenede, indtil 1 m høje stængler. Den er hjemmehørende i Sydøsteuropa, det nordlige Afrika, Arabien samt Mellemøsten, mod øst til Iran, voksende i græsland og klippefyldte områder.

Bladene er snitdelte, med meget smalle flige, som ender i en slank, men meget hård torn. De kugleformede blomsterstande har en mængde blå, lavendelfarvede eller hvide skivekroner.

Arten høstes i naturen, specielt til medicinsk brug mod forskellige lidelser. De blødeste dele af blomsterstanden er spiselige, i lighed med artiskok (Cynara cardunculus, se ovenfor). Planten udskiller en harpiks, der anvendes som tyggegummi. Den dyrkes undertiden som prydplante.

Artsnavnet er latin og betyder ‘særdeles tornet’, hvilket hentyder til de stive torne på bladene.

 

 

Tornet tidselkugle, Kastelli, Kreta, Grækenland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Galactites
En lille slægt med 3 arter, udbredt omkring den vestlige del af Middelhavet.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk gala (‘mælk’) samt endelsen ites, der danner tillægsord, således ‘mælkeholdig’. Det hentyder dog ikke til disse planters saft, men til de mælkehvide tegninger på bladene.

 

Galactites tomentosus
Stængel opret, indtil 1 m høj, dunhåret, grenet foroven. Bladene er dybt snitdelte, med tornede flige, midterrib og nerver mælkehvide, underside hvidlig, dækket af uldhår. Kurvene er ret store, op til 4 cm i diameter, svøbet dækket af hvide hår, svøbblade tornede. Skivekronerne er tvekønnede og bestøves af insekter, mens randkronerne er sterile. Begge kan være lyserøde, purpurfarvede eller lilla, undertiden hvide.

Arten er udbredt omkring den vestlige del af Middelhavet, fra Portugal yil Grækenland, samt i det nordvestlige Afrika. Den vokser på tørre habitater, såsom stenede eller sandede steder, brakmarker og tomter.

Unge skud og blade er spiselige.

Artsnavnet er latin og betyder ‘med et tæt dække af hår’, hvilket sigter til den dunhårede stængel og bladenes underside.

 

 

Galactites tomentosus, nær Alora, Andalusien, Spanien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Notobasis syriaca
Denne ekstremt tornede plante, som er det eneste medlem af slægten, er hjemmehørende i Middelhavsområdet og Mellemøsten, fra Madeira, de Kanariske Øer, Portugal og Marokko mod øst til Iran og Oman. Den vokser mest i tørre områder, bl.a. halvørken.

Den bliver op til 1 m høj, med blade siddende i spiral op ad stænglen. De er dybt fligede, grågrønne eller mørkegrønne med hvide nerver, samt meget skarpe torne på fligene og i spidsen. Kurve op til 2 cm i tværmål, med talrige tornede svøbblade, randkroner manglende, skivekroner purpurrøde.

På Kreta skræller man unge skud og spiser dem rå.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk notos (‘ryghvirvel’) og vasis (‘basis’), således ‘med basis langs rygsøjlen’. Dette mærkelige navn hentyder til, at de flade frø sidder fast ved basis af oversiden. Artsnavnet sigter til Syrien, hvor type-eksemplaret formodentlig blev indsamlet.

 

 

Notobasis syriaca, Karaburun-halvøen, nær Izmir. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Onopordum Æselfoder
En stor slægt med omkring 60 arter, udbredt fra Mellemeuropa mod øst til det vestlige Sibirien og Xinjiang, mod syd til de Kanariske Øer, det nordlige Afrika, Arabien og Pakistan.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk onos (‘æsel’) og perdo (‘at fise’). Dette mærkelige navn kan dates tilbage til den franske botaniker Sébastien Vaillant (1669-1722), som navngav slægten i 1718, idet han refererede til en påstand om, at “disse planter får æsler, som æder dem, til at fise.”

 

Onopordum acanthium Almindelig æselfoder
Denne store plante er toårig. Det første år producerer den en stor roset af tornede blade og en dyb pælerod, og det følgende år skyder en massiv stængel indtil 3 m i vejret, med udbredte, op til 75 cm lange grene. Bladene er meget store, fligede, indtil 50 cm lange og 30 cm brede og med stive torne langs randen. Stængel og blade er dækket af uldhår, som forlener planten med et gråligt udseende. Kurvene er kugleformede, indtil 6 cm i diameter, svøbet med et tæt dække af grålige hår, hvorfra kun svøbbladenes spidse torne stikker op. Skivekronerne er af varierende farve, fra lyserød til purpurfarvet eller lavendelblå.

Arten er vildtvoksende i Europa, mod øst til Kazakhstan og Xinjiang, mod syd til det nordlige Afrika, Arabien og Pakistan, men er blevet naturaliseret mange andre steder, specielt i USA og Australien.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk akantha (‘torn’), hvilket sigter til de stive torne langs bladranden.

 

 

Æselfoder, Roskilde Fjord. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blad af æselfoder, østlige Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Onopordum illyricum Illyrisk æselfoder
Denne plante er hjemmehørende fra det sydvestlige Europa mod øst gennem Tyrkiet, Syrien og Irak til den vestlige del af Iran, men er blevet indført til Australien og Californien, hvor den er blevet forvildet og betragtes som et besværligt ukrudt.

Stænglen, der undertiden når en højde af 2,5 m, er opret, grenet, vinget og tornet. De tornede blade kan blive op til 50 cm lange, med 8-10 par mere eller mindre indskårne, trekantede flige. Der er adskillige kurve, som sidder enkeltvis for enden af grenene, mere eller mindre kugleformede, op til 7 cm i diameter, svøbet kantet af brede lancetformede eller ovale torne, indtil 5 cm lange, uldhårede eller med spindelvævs-lignende hår. Randkroner mangler, skivekroner purpurrøde, op til 3,5 cm lange.

Artsnavnet hentyder til Illyrien, et kongedømme, som eksisterede fra ca. 400 til 167 f.Kr. i et område i den vestlige del af Balkan-halvøen. I den græske mytologi blev Illyrius, som var søn af Kadmus og Harmonia, konge af Illyrien, og han blev stamfader til illyrerne.

 

 

Illyrisk æselfoder, Pamukkale, vestlige Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Picnomon acarna
Denne oprette, stærkt tornede plante, det eneste medlem af slægten, bliver op til 1 m høj, stængel mangegrenet, vinget, dækket af hvide uldagtige hår, grundblade op til 30 cm lange, i roset, let fligede, med korte torne. Stængelblade er spredte, hvid-uldne, aflange i omrids, snitdelte, med en op til 2 cm lang gyldengul torn for enden af hver flig. Kurvene er ovale eller cylinderformede, op til 4 cm lange og 1 cm brede, siddende, endestillede, enlige eller i grupper på 2-5, sjældent fra bladhjørnerne. Kurven er omgivet af talrige svøbblade, der hver ender i en mangegrenet gul torn. Randkroner mangler, skivekroner få, lyserøde eller purpurrøde, op til 1,8 cm lange, med 5 flige i spidsen. Hele planten rives ofte løs og bliver en tumbleweed.

Arten er udbredt fra de Kanariske Øer og Middelhavsområdet mod øst til Kazakhstan, Kirgisien og Afghanistan.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk pyknos (‘tæt’ eller ‘tykt’) og nomos (‘græsgang’), hvilket hentyder til, at planten ofte er talrig på græsgange. Artsnavnet er en latiniseret form af oldgræsk akorna, et navn, som blev hæftet på en slags tidsel af den græske botaniker og lærde Theofrastos (ca. 371-287 f.Kr.).

 

 

Picnomon acarna, Karaburun-halvøen, nær Izmir, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Silybum
En lille slægt med kun to arter, hvoraf S. eburneum er begrænset til Spanien og det nordvestlige Afrika. Den anden art beskrives nedenfor.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk silybos (‘kvast’ eller ‘dusk’), hvilket formentlig hentyder til de mange skivekroner.

 
Silybum marianum Marietidsel
Denne art er udbredt fra Azorerne og Mellemeuropa mod øst til det vestlige Sibirien og Kazakhstan, mod syd til de Kanariske Øer, det nordlige Afrika, Ethiopien, Arabien og Kashmir. Den er også blevet indført til mange andre lande og betragtes som invasiv adskillige steder, bl.a. Nordamerika, Hawaii, Australien og New Zealand. Den vokser på forstyrret jord, bl.a. på brakmarker, langs stier og i landsbyer. Den synes at favorisere nyligt afbrændte områder.

Stænglen er opret, til 2 m høj, furet, undertiden dunhåret, blade aflange eller lancetformede i omrids, op til 60 cm lange, snitdelte, tornede, grønne med mælkehvide nerver og pletter. Kurvene, op til 12 cm lange, er enlige for enden af stænglerne. De er omgivet af stive, trekantede, udstående, op til 4 cm lange svøbblade, der har små torne langs randen og en kraftig, gul torn for enden. Randkroner mangler, skivekroner talrige, indtil 3,5 cm lange, purpurrøde.

Arten har været dyrket som medicinplante gennem tusinder af år, og nogle steder anvendes unge blade som en grønsag.

Artsnavnet, og dermed det danske navn, hentyder til en legende, der fortæller, at de hvide pletter på bladene opstod, da mælk dryppede fra Jomfru Marias bryster, mens hun ammede Jesusbarnet under flugten til Egypten.

 

 

Marietidsel, Kuş Gölü, nordvestlige Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Marietidsel, Rio Genal, Andalusien, Spanien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet august 2024)