Svaner
Græssende sangsvane, Hornborgasjön, Sverige.(Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rugende knopsvane, Stege Jordbassiner, Møn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sorthalset svane, Carrizal Bajo, Llanos de Challe Nationalpark, Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Svaner udgør en lille slægt med 6 langhalsede fugle, Cygnus, som forekommer på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis. Genetisk forskning antyder, at den sydamerikanske coscorobasvane (Coscoroba coscoroba) ikke er en ægte svane, men er nærmere beslægtet med gæs eller gravænder.
Da den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78) i 1758 offentliggjorde den 10. udgave af Systema Naturae, navngav han sangsvanen Anas cygnus, hvor artsnavnet var en latiniseret form af det klassiske græske ord for svaner, kyknos. I 1764 blev svanerne flyttet til slægten Cygnus, som blev oprettet af den franske naturhistoriker François Alexandre Pierre de Garsault (1693-1778).
Svaner er de største medlemmer af familien Anatidae (andefugle), og de er blandt de største flyvende fugle, nogle arter med en længde på over 1,5 m, et vingefang på over 3 m samt en vægt op til 15 kg. Den største art var den uddøde Cygnus falconeri, der levede på øer i Middelhavet. Den var en kæmpe, som var ude af stand til at flyve.
Navnet svane kommer af indoeuropæisk swen, som betyder ‘at lyde’ eller ‘at synge’, hvilket hentyder til sangsvanen (nedenfor).
Knopsvane (Cygnus olor)
Knopsvanen, som kan blive op til 1,5 m lang, er hjemmehørende i Nordeuropa, fra det sydlige Norge og Finland mod syd til Sydfrankrig og Rumænien, og fra Irland mod øst til det vestlige Rusland og Ukraine, med pletvis yngleforekomst på Balkan, samt i Tyrkiet og Centralasien, mod øst til det sydlige Sibirien, Mongoliet og det nordlige Kina. Den er også blevet indført til adskillige andre områder, bl.a. Nordamerika, Australien, New Zealand og Sydafrika.
I 1984 blev den valgt som Danmarks nationalfugl – et passende valg, da den er yderst almindelig. Det har ikke altid været tilfældet. I 1800-tallet var der jagt på svaner, og omkring 1920 var der kun 3-4 par i omegnen af København. Svanerne blev fredet i 1926, og siden da har knopsvanen bredt sig til hele landet.
I yngletiden er svanepar normalt stærkt territoriale, men hvor der er særligt gunstige levevilkår, kan den ændre adfærd og endog begynde at yngle koloni-agtigt. Et sådant tilfælde fandt sted i Ringkøbing Fjord i 1970’erne. En voldsom tilledning af næringssalte fra især Skjern Å forårsagede en kraftig opvækst af de vandplanter, som udgør svanernes foretrukne føde.
På tre tætliggende øer i fjorden, som under ét kaldes for Klægbanken, dukkede de første ynglende svaner op i 1953, og i 1958 var antallet steget til 10 par. Dernæst øgedes bestanden nærmest eksplosivt. I 1960 taltes 74 reder på øerne og i 1969 181 reder, men blot to år senere var antallet mere end fordoblet, og et maksimum på 725 reder blev nået i 1978. Bestandsstigningen blev nøje fulgt af biologistuderende Jörn Eskildsen. (Kilde: J. Eskildsen 1979. Kolonidannelse hos Knopsvane 1 & 2. – Specialeafhandling ved Københavns Universitet)
Under fremgangen ændrede fjordens svaner adfærd fra at være stærkt territoriale til at yngle i kolonier. I enkelte tilfælde fandtes rederne blot få meter fra hinanden.
I en årrække udgjorde yngleforekomsten på Klægbanken verdens største ’svanekoloni’, og øerne husede stadig 585 reder i 1980. Men allerede året efter var antallet faldet til blot 45 reder. Dette drastiske fald var forårsaget af et totalt sammenbrud i undervandsbevoksningen i Ringkøbing Fjord i 1979 og de følgende år. Flere års kraftig næringstilførsel til fjorden resulterede i, at vandplanter som havgræs (Ruppia) blev stærkt bevokset med epifytter, især alger, med det resultat, at fjordens betydning for planteædende vandfugle på et par år ændredes fra at være af enorm værdi til at være af ringe værdi som fourageringsområde.
Efter en forbedret rensning af spildevand fra de omkringliggende byer er undervandsbevoksningen i fjorden blevet stabiliseret, hvilket har medført, at antallet af ynglende knopsvaner på Klægbanken atter er gået frem, og i 2024 ynglede 229 par.
Artsnavnet er det klassiske latinske ord for svaner, mens det danske navn sigter til artens sorte knop ved roden af næbbet. Denne knop er større hos hannen end hos hunnen.
I modsætning til sangsvanen (nedenfor) er knopsvanen ikke synderligt vokal, hvilket artens engelske navn mute swan (’den stumme svane’) hentyder til. Den udstøder dog af og til et snurrende krrrrr, og i flugten frembringer dens vinger en syngende lyd.
I eventyret Den grimme ælling fortæller H.C. Andersen (1805-75) om en svaneunges skæbne. Den klækkes på en bondegård sammen med ællinger, men bortjages af de andre fjerklædte beboere på gården. Den må gennemgå mange lidelser, før det går op for den, at den er blevet til en smuk svane. I virkeligheden er dette eventyr en beretning om Andersens eget liv.
Knopsvane i en af voldgravene ved Christianshavn, København. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Knopsvane renser fjerdragt, Stege Jordbassiner, Møn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Knopsvane strækker hals, Stege Jordbassiner, Møn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne knopsvane svømmer rundt i en stor bestand af vand-pileurt (Persicaria amphibia), Flyndersø, Jylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne hviler på en sten i Mälaren, Stockholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse ses som silhouetter i modlys, Albrunna, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse knopsvaner er uforvarende kommet ind i en koloni af hættemåger (Chroicocephalus ridibundus) og fordrives nu derfra, Stege Jordbassiner, Møn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Knopsvaner søger føde, Gudenåen nær Ry. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rugende knopsvaner, Pyritsøen, Sandflugtsskoven, Bornholm (øverst), samt Kasted Mose nord for Aarhus. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Knopsvaner bygger ofte rede de utroligste steder. På disse billeder har svanepar indtaget pontoner i Christianshavns Kanal, København, idet de fuldstændigt ignorerer den tætte trafik af forbipasserende mennesker og turistbåde. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Rede af knopsvane med æg, naturreservatet Tipperne, Ringkøbing Fjord. Æggene varierer i farve, fra blågrønne til rent hvide. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Knopsvaner lægger af og til æg i andre fugles reder, i dette tilfælde en rede af ederfugl (Somateria mollissima), Søby Rev, nær Hou, Østjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nyklækkede svaneunger, naturreservatet Klægbanken, Ringkøbing Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Knopsvaner er ofte aggressive over for andre fugle. Denne truer en grågås (Anser anser) med gæslinger, Amager Fælled. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Svaner kan også være aggressive over for mennesker. Denne hun på Klægbanken er uvillig til at forlade reden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Luftfoto af Klægbanken, 14. maj 1977. Gennem 1970’erne og 80’erne husede disse øer verdens største ‘svanekoloni’ med maksimalt 725 reder. De hvide prikker er rugende knopsvaner – bemærk, hvor tæt rederne er placeret. Bevoksningen af tagrør (Phragmites australis) er blevet høstet med maskine. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Knopsvaner ligger på fjorden ud for Klægbanken og venter på, at vi skal forsvinde. I baggrunden ses Ringkøbing. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Biologistuderende Jörn Eskildsen markerer æggene i en svanerede på Klægbanken med en speedmarker, så klækningssuccesen kan følges. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her noterer Jörn klækningssuccesen i en rede. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Jörn mærker en knopsvane med fodring og et farvet plastichalsbånd med løbenummer. Han fangede et stort antal svaner i Ringkøbing Fjord i fuglenes fældningtid, hvor de ikke kan flyve. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Knopsvaner og nogle få sangsvaner græsser på marker ved vintertide, Stege Nor, Møn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
I strenge vintre samles mange sultende vandfugle i havne, hvor vilkårene ofte er mindre hårde end i det åbne land. Denne kvinde i Lausanne, Schweiz, er i færd med at fodre forskellige sultne fugle, bl.a. knopsvaner, blishøns (Fulica atra), troldænder (Aythya fuligula), hættemåger (Chroicocephalus ridibundus) og tamduer (Columba livia). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse knopsvaner hviler på isen i Roskilde Fjord, mens de venter på mildere vejr. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I en hård kuldeperiode er mange knopsvaner forsamlet omkring en våge mellem Møn og Nyord. Nogle er allerede bukket under, mens andre er døende. De mørke pletter på isen er ekskrementer fra fuglene. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
”Den grimme ælling.” – Denne unge knopsvane søger føde i en voldgrav omkring Nyborg Slot. Planten i forgrunden er rød hestehov (Petasites hybridus), mens bladene i baggrunden er af hvid nøkkerose (Nymphaea alba). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sangsvane (Cygnus cygnus)
Denne art er på størrelse med knopsvanen, men kendes nemt på næbbet, som er sort nær spidsen og stærkt gult nær roden, og huden mellem næb og øjne er også gul. Den holder halsen mere opret end knopsvanen. Den har navn efter sin meget kraftige, klangfulde stemme, og fuglene kalder ofte i kor.
Sangsvanen er en vidt udbredt og almindelig fugl, der yngler i skovmoser og lavvandede søer fra Island mod øst gennem Skandinavien, Finland og det nordlige Asien til Kamchatka, mod syd til Kazakhstan, Mongoliet og den allernordligste del af Kina.
Den har bredt sig sydpå gennem de sidste 50 år og yngler nu talrigt i Sydsverige og regelmæssigt i Danmark, Tyskland, Polen, Estland, Letland, Irland og Skotland. I Danmark indvandrede den i 2002, og i dag yngler op mod 20 par, fortrinsvis i Himmerland.
Arten er delvis standfugl i Island, Norge og Sverige, men langt størsteparten af bestanden er trækfugle, der tilbringer vinteren i Vest- og Sydeuropa, omkring Sortehavet, det Kaspiske Hav og Aral-havet, i det østlige Kina, samt i Korea og Japan. I milde vintre opholder omkring 60.000 sangsvaner sig i Danmark, som udgør et af artens vigtigste overvintringsområder i verden.
Portræt af sangsvane, Hornborgasjön, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sangsvaner, Reykjavik, Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sangsvaner, Hornborgasjön. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne sangsvane strækker vinger, Hornborgasjön. Fuglene i baggrunden er Canadagæs (Branta canadensis), en undsluppet art, som har dannet store bestande i Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sangsvaner renser fjerdragt, Hornborgasjön. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne sangsvane snadrer i det lave vand, Hornborgasjön. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Sangsvaner græsser på land, Hornborgasjön. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En familie af sangsvaner kalder synkront, Hornborgasjön. I april, hvor disse billeder blev taget, var ungerne stadig akcepteret af forældrene, men når parret var ankommet til dets yngleplads, ville ungerne blive jaget bort. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Rugende sangsvane, nær Höfn, sydlige Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rede af sangsvane, Aldeyjardal, Island. Nylagte æg er hvide, men disse er blevet okkerfarvede af redematerialet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En familie af sangsvaner ved vintertide i en lille mose nær Ry. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tundrasvane og pibesvane (Cygnus columbianus)
Denne art er ret lille, med en længde på omkring 1,2 m, en vægt op til 6,5 kg og et vingefang på op til 2,1 m. De fleste autoriteter anerkender to underarter, tundrasvanen (underarten columbianus), som lever i Amerika, og pibesvanen (underarten bewickii), der lever i Eurasien. Andre autoriteter betragter de to underarter som selvstændige arter. De adskiller sig gennem næbfarven, idet pibesvanen har en ret stor gul plet af nøgen gul hud ved basis af næbbet, mens tundrasvanen har mørk hud med en ganske lille gul plet ved basis.
Pibesvanen minder om sangsvanen (ovenfor), men er betydeligt mindre, og den har mindre gult ved roden af næbbet.
Hvis man betragter disse fugle som en enkelt art, yngler den i arktiske områder af Alaska og Canada, samt i de nordligste egne af Sibirien. Tundrasvanen overvintrer i adskillige adskilte områder i det vestlige Canada, USA og Mexico, samt på den centrale del af Atlanterhavskysten. Østlige bestande af pibesvanen tilbringer vinteren i det østlige Kina, Korea og Japan, mens de vestlige bestande overvintrer i Vesteuropa.
Verdensbestanden af tundrasvanen er omkring 200.000 og er svagt stigende. Bestanden af pibesvane er langt mindre, omkring 50.000, men er formentlig stabil.
Om efteråret trækker størstedelen af den russiske bestand af pibesvane først til Danmark, Holland og Nordtyskland. Fuglene ankommer til Danmark fra september, og forekomsten topper i oktober eller november, hvor op mod 4500 rastende fugle er optalt, fortrinsvis i Vest- og Nordjylland. Hvis hårdere vintervejr sætter ind, trækker de fleste danske fugle videre til Holland og England, men i milde vintre kan op mod 2000 fugle overvintre i Danmark. Fuglene forlader Danmark i marts-april.
I 1803 beordrede den amerikanske præsident Thomas Jefferson (1743-1826) to kaptajner i den amerikanske hær, Meriwether Lewis (1774-1809) og William Clark (1770-1838), at lede en ekspedition fra Mississippi-floden til Stillehavet, tværs over den vestlige del af det nordamerikanske kontinent. I løbet af den tre år lange ekspedition beskrev Lewis utallige arter af planter og dyr, hvoraf mange var nye for videnskaben, bl.a. tundrasvanen, som han døbte the whistling swan (‘den fløjtende svane’) på grund af dens fløjtende kald.
Artsnavnet refererer til Columbia-floden, hvor type-eksemplaret af tundrasvae blev indsamlet.
Pibesvanen blev navngivet i 1830 af den engelske naturhistoriker William Yarrell (1784-1856) til ære for den engelske gravør Thomas Bewick (1753-1828), som specialiserede sig i at gengive fugle og andre dyr. Han er bedst kendt for værket A History of British Birds, som indeholder mange fine træsnit. Han illustrerede også adskillige udgaver af Æsops Fabler.
Tundrasvane, Klamath National Wildlife Refuge, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sort svane (Cygnus atratus)
Denne store svane er sort med brunt anstrøg, med undtagelse af de hvidlige vinger. Den hvide farve ses dog kun i flugten. Arten er hjemmehørende i størstedelen af Australien, men er blevet indført til mange andre lande, bl.a. New Zealand, England, USA, Japan og Kina, og den har dannet forvildede bestande mange steder.
Den globale bestand er vurderet til at omfatte mindst 500.000 individer.
Den sorte svane figurerer på Vest-Australiens statsflag og våbenmærke.
Fuglen spiller en betydelig rolle i mytologien hos Nyungar-folket i det sydvestlige Australien, Det fortælles, at forfædrene til Nyungarerne engang var sorte svaner, der blev transformeret til mennesker.
Artsnavnet er latin og betyder ‘klædt i sørgedragt’, afledt af ater (‘sort’).
Sorte svaner, Moturere Bay, Lake Taupo, New Zealand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sorthalset svane (Cygnus melancoryphus)
Denne ret lille svaneart yngler i søer, moser og laguner i Chile, det sydlige Argentina og Uruguay, inklusive Tierra del Fuego og Falklandsøerne. Den er hovedsagelig standfugl, men bestanden på Tierra del Fuego er trækfugle, der om vinteren kan træffes så langt nordpå som Paraguay og det sydlige Brasilien.
Det totale antal er ukendt, men bestanden i Argentina vurderes til at omfatte mindst 50.000 individer.
Arten er en smule større en pibesvanen med en længde på op til 1,2 m, et vingefang på op til 1,7 m, og en vægt på op til 8,7 kg.
Artsnavnet er afledt af oldgræsk melas (‘sort’) og koryphe (‘hoved’).
Sorthalsede svaner, Carrizal Bajo, Llanos de Challe Nationalpark, Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sorthalset svane renser fjerdragt, Laguna El Peral, Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
(Oprettet december 2024)