Skotland 2002: Sensommer i Skotland

 

 

Græssende vædder på Conic Hill (385 m), Loch Lomond. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tusmørke over Loch nan Uamh, Sound of Arisaig. T.v. en strandet båd med grafitti. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Aftenstemning, Loch Hourn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

By yon bonnie banks and by yon bonnie braes,
Where the sun shines bright on Loch Lomond,
Where me and my true love will never meet again
On the bonnie, bonnie banks of Loch Lomond.

 

Oh, you take the high road, and I’ll take the low road,
And I’ll be in Scotland afore ye,
But me and my true love will never meet again
On the bonnie, bonnie banks of Loch Lomond.

 

bonnie = smuk, attraktiv
braes = bjergskråninger
bank = søbred

 

Traditionel skotsk sang, ifølge nogle historikere en Jakobitisk omskrivning af en erotisk sang fra 1700-tallet, hvori elskeren dør for sin konge og tager ‘the low road’ (dødens vej) tilbage til Skotland.

Efter den såkaldte Glorious Revolution (på dansk kaldt for ‘den ærefulde revolution’) i 1688, blev den katolske Stuart-konge James II (på dansk Jakob d. 2.) afsat, og hans datter Mary II, der var protestant, besteg tronen. Jakobiterne var en politisk-katolsk bevægelse, som støttede James II, der levede i eksil. Denne bevægelse var stærk indtil omkring 1750’erne, især i Skotland, Wales og Irland, men trods en række krige og oprør lykkedes det dem ikke at få genindsat en Stuart på tronen.

 

 

 

Kroen ved Kinlochaline var som den mest elendige, beskidte svinesti – fyldt med røg, utøj og tavse Højlændere.”

 

(…)

 

I næste øjeblik havde Alan sat whiskyflasken til mine læber og tvang mig til at drikke omkring en gill*, hvilket sendte blodet op i mit hoved igen. Så satte han hænderne til munden, og munden til mit øre, hvorpå han råbte: “Hold fast, eller du drukner!” Derpå vendte han ryggen til mig og sprang over den fjerneste gren af vandløbet, hvor han landede sikkert. Jeg var nu alene på klippen, hvilket gav mig mere plads; whiskyen sang i mine ører; jeg havde hans gode eksempel just foran mig og havde fornuft nok til at indse, at hvis jeg ikke sprang med det samme, ville jeg aldrig springe. Jeg gik ned i knæene og kastede mig fremad, med den slags desperate vrede, som undertiden havde hjulpet mig i stedet for mod. Som forventet var det kun mine hænder, som nåede springets fulde længde; de gled, fik fat igen og gled igen; og jeg var begyndt at glide ned i malstrømmen, da Alan fik fat i mig, først i håret, derpå kraven, hvorefter han under store anstrengelser fik mig halet i sikkerhed.”

 

*gill = omtrent 1 dl

 

Fra romanen Kidnapped (1886), af Robert Louis Stevenson (1850-94), som gjorde denne bemærkning i starten af bogen: “Kidnapped, som er David Balfours erindringer om hans oplevelser i året 1751; hvordan han blev kidnapped og bortført på et skib; hans lidelser på en øde ø; hans rejse gennem West Highlands; hans bekendtskab med Alan Breck Stewart og andre berygtede Højlands-Jakobiter: samt alle de lidelser, som hans onkel Ebenezer Balfour of Shaws påførte ham.”

 

 

 

Fra Glasgow kommer jeg med en bus med kurs mod landsbyen Drymen nær Loch Lomond. Bussen er en todækker, og fra ‘1. sal’ har man en fin udsigt. Det er sensommer, og de lave, bølgende bjerge har intense farver af to arter blomstrende lyng, dels vores hjemlige hedelyng (Calluna vulgaris), dels en pragtfuld art af klokkelyng, Erica cinerea, hvis latinske artsnavn betyder ‘askefarvet’ – et underligt navn på denne farveprægtige plante. På dansk har man oversat dette navn til grålyng, hvilket heller ikke er for smart.

 

En klog hund
I Drymen overnatter jeg på en B&B hos en hyggelig familie. Den snakkesalige værtinde siger: “Vores hund forstår mange sprog. Hvis du siger: “Luk døren!” på dit sprog, vil hunden gå hen og lukke døren.” Det siger jeg så på dansk, og ganske rigtigt, hunden går hen og lukker døren. Jeg er overbevist om, at kvinden har lært hunden at lukke døren ved et bestemt signal, og mens jeg havde opmærksomheden henvendt på hunden, har hun sikkert givet den tegnet.

På en lille aftentur aflægger jeg besøg på landsbyens kirkegård, hvor der er adskillige fine gamle lavbevoksede gravstene. Nær floden Endrick Water ser jeg bl.a. Canadagås (Branta canadensis) og vildkanin (Oryctolagus cuniculus) – begge indførte og invasive arter.

Canadagåsen blev indført til England i 1600-tallet, hvor nogle få fugle blev sluppet løs i St. James’s Park i London. Siden er antallet eksploderet, og i dag er bestanden på de Britiske Øer over 150.000.

Kaninen blev først bragt til de Britiske Øer som jagtobjekt af romerne kort efter deres erobring af øriget i 43 e.Kr., og i dag er arten uhyre almindelig – et estimat fra 2004 siger omkring 40 millioner. I utallige tilfælde har den gjort alvorlig skade på miljøet, dels gennem overgræsning, dels gennem sit underjordiske system af gange, og dels gennem at udkonkurrere indfødte dyrearter. Den betragtes som invasiv i de fleste lande.

I 1972 skrev den engelske forfatter Richard Adams (1920-2016) en roman, Watership Down (på dansk Kaninbjerget), der handler om en flok vildkaniners liv i det sydlige England. Skønt kaninerne er blevet antropomorficeret, giver historien et nogenlunde korrekt billede af deres levevis.

 

 

Lavbevoksede gravstene i aftenlys, Drymen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vildkaninen blev indført til de Britiske Øer for næsten 2000 år siden, og i dag er den uhyre almindelig. Disse sidder uden for deres bo i Spey-dalen, Skotland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Op på Conic Hill
Tidligt næste morgen påbegynder jeg en 3-dages vandring langs den berømte sø Loch Lomond, som er så højt priset i skotsk folklore. Mit første mål er bakken Conic Hill (385 m), som ligger nær landsbyen Balmaha ved søbredden.

Vejret i Skotland er jo kendt for at være særdeles ustabilt, men på denne vandring er vejrguderne med mig. Den blege morgensol kaster et gult skær på et stengærde, hvis øverste del består af oprette stenplader, som gør det vanskeligt at hoppe over gærdet. I stedet er der med mellemrum åbninger med låger, som skal holde fårene på den rigtige side af gærdet.

Undervejs mod Conic Hill observerer jeg forskellige blomster, bl.a. den flotte fingerbøl (Digitalis purpurea), samt sorthoved-knopurt (Centaurea nigra), der minder en del om vores hjemlige almindelig knopurt (C. jacea), men har mørkere svøbblade omkring blomsterkurvene. En hvepsevåge (Pernis apivorus) kredser skrigende over mig.

Conic Hill er prægtigt farvet af de to lyngarter. Fra toppen er der til den ene side en storslået udsigt over den smukke Loch Lomond med Endrick-flodens udløb, mens der til den anden side er græsmarker med mange smålunde og levende hegn.

Fuglelivet er ret sparsomt her, jeg observerer kun bynkefugl (Saxicola rubetra), gærdesmutte (Troglodytes troglodytes), engpiber (Anthus pratensis), samt to kredsende rovfugle, en musvåge (Buteo buteo) og en tårnfalk (Falco tinnunculus). I lyngen sidder mange langbenede fluer.

I det fjerne ses Ben Lomond (974 m), det højeste bjerg omkring Loch Lomond. På gælisk hedder det Beinn Laomainn, hvilket oftest oversættes som ‘signalbjerget’ – forstået på den måde, at man kunne orientere sig efter det.

 

 

Gammelt stengærde i morgensol, Drymen. Den øverste del består af oprette stenplader, hvilket gør det vanskeligt at hoppe over gærdet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Undervejs mod Conic Hill fandt jeg sorthoved-knopurt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Conic Hill (385 m). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hedelyng, Conic Hill. I baggrunden Ben Lomond. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Grålyng er en prægtig plante, når den blomstrer. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Loch Lomond, set fra Conic Hill, med byen Balmaha og øerne Clairinch (t.v.), Inchcailloch (t.h.), Torrinch, Creinch, Inchmurrin og Arran. De hvide prikker er sejlbåde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ochill-plateauet, set fra Conic Hill. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vandring langs Loch Lomond
Fra Conic Hill fører stien stejlt ned til Balmaha, hvor jeg finder ly for natten i en B&B. På en aftentur langs bredden brydes idyllen og stilheden af larmen fra utallige speedbåde. Fuglelivet omfatter bl.a. stor skallesluger (Mergus merganser), fiskehejre (Ardea cinerea) og svartbag (Larus marinus). Mellem klipperne vokser Teucrium scorodonia, et medlem af læbeblomstfamilien (Lamiaceae) med gullighvide blomster.

Stien fortsætter langs søbredden mod nord til landsbyen Rowardennan. Undervejs fører den gennem klippefyldte områder, lynghede og forskellige skovtyper med bl.a. eg (Quercus), hassel (Corylus avellana) og rødel (Alnus glutinosa), i bunden bevoksninger af bl.a. skov-kohvede (Melampyrum sylvaticum) og kambregne (Blechnum spicant).

I disse skove findes et varieret fugleliv, og blandt de observerede arter kan nævnes stor flagspætte (Dendrocopos major), rødhals (Erithacus rubecula), sangdrossel (Turdus philomelos), halemejse (Aegithalos caudatus), træløber (Certhia familiaris) og sortmejse (Periparus ater). Ved søbredden bemærker jeg adskillige bjergvipstjerter (Motacilla cinerea).

 

 

Fiskejoller og fritidsbåde i sent eftermiddagslys, Balmaha, Loch Lomond. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Øen Inchfad, Loch Lomond. I baggrunden Luss Hills. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ben Lomond i aftenlys, set fra Cashel, Loch Lomond. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Crinan-kanalen
Jeg har aftalt at mødes med en dansk ven, Søren Lauridsen, i landsbyen Inverbeg, som ligger på søens vestbred over for Rowardennan. Jeg når dog ikke færgen og må ringe Søren op på hans mobiltelefon, hvorpå han kører rundt om søen og samler mig op i Rowardennan.

Vi kører nu i ro og mag mod nord langs vestbredden af Loch Lomond til landsbyen Tarbet, hvorfra en vej fører til søen Loch Long og videre over et pas med betagende udsigter til den smukke by Inveraray ved nordenden af fjorden Loch Fyne.

Omtrent midtvejs mellem Loch Fyne og Sound of Jura holder vi en kort pause ved Cairnbaan for at iagttage sluseværket ved Bellanoch Bridge på Crinan-kanalen, en 14 km lang kanal, som forbinder landsbyen Ardrishaig ved Loch Gilp med byen Crinan ved Sound of Jura. Denne kanal blev fuldført i 1801.

 

 

Bakker med skygger fra vandrende skyer, Glen Croe Forest, Argyll, undervejs fra Loch Long til Loch Fyne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fjernt fra verdens vrimmel.” – Cairndow, Loch Fyne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sluseværk ved Bellanoch Bridge, Crinan-kanalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bautastene og middelalderborge
Nær Kilmartin findes mange præhistoriske megalitter, dels en gruppe bautastene, som kaldes for Nether Largie, dels en stencirkel, kaldt for Temple Wood. (En mængde billeder af bautastene og andre megalitiske anlæg kan ses på siden Kultur: Megalitter.)

Vi gør et kort ophold ved Loch Awe, hvor der på en klippefyldt halvø ligger ruinerne af en borg, Kilchurn Castle, som blev opført midt i 1400-tallet. Borgen var base for Campbells of Glenorchy, den stærkeste gren af Campbell-klanen, som fra omkring 1430’erne dominerede det centrale højland gennem ca. 200 år. Da Campbell’erne blev Jarler af Breadalbane og flyttede til borgen Taymouth, blev Kilchurn forladt og lå i ruiner fra omkring 1770.

I Morar, som ligger ved vestenden af Loch Morar, rykker vi ind på en B&B, hvor den venlige thailandske værtinde tilbereder et velsmagende thailandsk måltid for os. Om aftenen er der en prægtig udsigt mod de Indre Hebrider fra en nærliggende bakketop.

Under et dagbesøg på Isle of Skye bliver vejret dårligt. Det regner det meste af dagen, og bjergene er delvis skjult i tåge. Desuden er menneskene her temmelig reserverede, så hen mod aften vender vi tilbage til den venlige thailandske værtinde i Morar.

 

 

Nogle af de præhistoriske bautastene nær Kilmartin, kaldt for Nether Largie, med hvilende får i baggrunden. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gammel stenbro nær Kilmartin. Mange individer af bregnen rundfinnet radeløv (Asplenium trichomanes) er spiret mellem stenene. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Græssende kvæg, nær Ford (Oban). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kilchurn Castle, Loch Awe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Solnedgang bag de Indre Hebrider, set fra Morar, med øerne Eigg og (i det fjerne) Rùm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Lealt Falls, 3 vandfald med et samlet fald på 90 m, Isle of Skye. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Skyer indhyller denne klippeformation på Isle of Skye, kaldt The Old Man of Storr (’Den Gamle Mand fra Storr’). Faktisk kan to ansigter af liggende ‘trolde’ ses – en mindre t.v. med kraftige øjenbryn, en lille næse og underbid, samt en større t.h. med meget lang næse og kraftigt underbid. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Med familien Fison til Loch Hourn
I 1989 arbejdede jeg sammen med andre danske ornitologer med fugletællinger i Tanzanias kystskove. To af vore kontaktpersoner var Tim og Ruth Fison, et engelsk ægtepar, som boede i landsbyen Narunyu i det sydlige Tanzania, hvor Tim som dyrlæge havde opsyn med de stedlige kvæghold.

Jeg opretholdt forbindelsen med Fison-parret, som siden flyttede til Skotland. Vi har nu aftalt at mødes ved Spean Bridge, hvor jeg tager afsked med Søren. Herfra kører vi i Fisons bil til fjorden Loch Hourn, hvor de har lånt en hytte af nogle venner. De har deres to sønner med, Damien og Alastair, et par sympatiske drenge på omkring 15 og 13 år.

Det sidste stykke vej til hytten er der ingen veje, så efter at have fisket efter havørred (Salmo trutta) i fjorden roer Tim og drengene en båd, læsset med vores bagage, ud til hytten, mens Ruth og jeg går gennem birkeskoven langs fjordbredden. Undervejs finder vi en mængde ægte kantareller (Cantharellus cibarius), som vi indsamler til aftensmaden.

Jeg finder ikke mange planter i blomst ved Loch Hourn, men bemærker dog den allestedsnærværende grålyng, foruden djævelsbid (Succisa pratensis), almindelig gyldenris (Solidago virgaurea) og almindelig skjolddrager (Scutellaria galericulata). Rønnetræerne (Sorbus aucuparia) er pragtfulde, med store klaser af orangerøde frugter.

Der er mange pattedyr i området, men på grund af deres natlige levevis hos de fleste arter, ser jeg kun spættet sæl (Phoca vitulina), kronhjort (Cervus elaphus) og dværgspidsmus (Sorex minutus). Jeg er dog så heldig at finde spor af vildkat (Felis sylvestris), og jeg finder også en legeplads for oddere (Lutra lutra), samt ekskrementer af ræv (Vulpes vulpes) og skovmår (Martes martes).

Fuglelivet omfatter bl.a. ravn (Corvus corax), rødstrubet lom (Gavia stellata), skærpiber (Anthus petrosus), bjergirisk (Linaria flavirostris) og sortstrubet bynkefugl (Saxicola rubicola), og jeg bemærker også 3 paddearter, skrubtudse (Bufo bufo), butsnudet frø (Rana temporaria) og lille vandsalamander (Lissotriton vulgaris).

Nu slår vejret om. En tæt dis lægger sig over fjorden, og snart begynder det at regne en smule. Men vi holder stand, og Tim og Ruth fortsætter med at stege makreller over bål. De viser sig at være meget lækre, med bismag af røgen fra bålet.

 

 

Loch Hourn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tim, Damien og Alastair fisker efter havørred, Loch Hourn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

På vej mod hytten fandt vi mange ægte kantareller. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Pelvetia canaliculata, en blandt mange brunalger, som vokser på stenene langs Loch Hourn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blomster ved Loch Hourn, fra oven grålyng, djævelsbid, almindelig gyldenris og almindelig skjolddrager. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Almindelig røn med frugtstande. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Trods regnvejret fortsætter Tim og Ruth med at stege makreller over et bål på stranden. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet maj 2024)