Tanzania 1990: Løver i lejren

 

 

Nær Lake Natron mødte vi disse masaidrenge, iført en hovedprydelse, der viser, at de er klar til at gennemgå manddomsritualer og blive morani (krigere). Den ene af drengene laver vist sjov med os med sin kølle! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tanzanianske Shillingi står ikke højt i kurs, så det beløb, vi skal betale for at leje en Landcruiser med chauffør på en 4-ugers safari i det nordlige Tanzania, fylder godt på vores natbord på hotelværelset i Arusha.

Torbjørn Eriksen, Frederik Brammer, John Faldborg og jeg er udsendt af den danske afdeling af fuglebeskyttelsesorganisation International Council for Bird Preservation (ICBP) for at optælle og ringmærke fugle i adskillige tanzanianske kystskove.

[Senere tog International Council for Bird Preservation navneforandring til Birdlife International.]

Efter at have arbejdet i syv uger vil vi nu foretage en rundtur til nogle af landets berømte nationalparker: Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara og Tarangire.

 

 

I løbet af vort lange ophold i Tanzanias kystskove blev vores chauffør Nuru Benedict Sanga efterhånden interesseret i fugle. Her beundrer han en orangebrystet trænattergal (Cercotrichas quadrivirgata), som blev ringmærket i Msumbugwe Forest. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

John skuler til de mange Shillingi, der fylder godt på vores natbord. Dem skal vi betale for leje af bil og chauffør på en 4-ugers safari. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Strid vind og støv
Der blæser næsten konstant en stiv vind på den flade slette mellem den store sodasø Lake Natron og masaiernes hellige bjerg Ol Doinyo Lengai, beliggende i det nordligste Tanzania. Luften er fyldt med fint støv, der trænger ind allevegne – i bilen, i maden, i næse, ører og mund. Når vinden så endelig lægger sig, bliver det straks ulidelig varmt.

Landskabet er en barsk og ugæstfri halvørken med lidt spredte bevoksninger af græs og træer. Men her bor alligevel mennesker. Uanset hvor vi gør holdt, dukker et par masai-morani (krigere) op, bevæbnet med lange spyd som værn mod løver, eller en hyrde genner sin kvæghjord forbi på vej mod en smule grønt langs et af de få vandløb i denne egn.

Lake Natron er en stor, blank, skinnende flade, hist og her med enkelte klippeknolde, som flimrer i heden og antager uvirkelige former. Ude på søen fouragerer masser af små flamingoer (Phoeniconaias minor).

Søbredden er en hård skorpe af størknet mudder, opblandet med soda, men indenfor strækker sig store saltsumpe, hvor masser af vadefugle holder til sammen med bl.a. rødryggede pelikaner (Pelecanus rufescens), sorte ibiser (Plegadis falcinellus), gulnæbbede storke (Mycteria ibis) og afrikanske skestorke (Platalea alba).

I græsklædte områder færdes småflokke af savannezebraer (Equus quagga ssp. boehmi), hvidskæggede gnuer (Connochaetes taurinus ssp. mearnsi) og Thomsons gazeller (Eudorcas nasalis).

 

 

Ude i Lake Natron fouragerede masser af små flamingoer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En meget tyk nerie
En kilde nær søen er vandingssted for masaiernes kvæghjorde. Her træffer vi to unge drenge, som bærer en hovedprydelse, bestående af tynde grene, hvorpå der er fastgjort skind af fugle, som drengene selv har nedlagt, samt strudsefjer og farverige tøjstumper. Denne hovedpynt bæres, når drengene skal omskæres under masaiernes manddomsritual, og signalerer, at drengene er modne til at blive morani.

Blandt nogle klippeknolde blomstrer adskillige smukke ørkenroser (Adenium obesum) – den eneste plante, vi ser i blomst heromkring. Denne art blev beskrevet i 1763 af den svenske forsker Pehr Forsskål, da han deltog i den danske ekspedition til Egypten og Yemen 1761-67. Plantens blomster minder om blomsterne hos nerie (Nerium oleander), men den har en meget tyk stamme, så Forsskål gav den navnet Nerium obesum (‘den meget tykke nerie’).

Forsskåls korte, men fascinerende liv og levned er indgående beskrevet på siden Folk: Pehr Forsskål – genial svensk videnskabsmand.

 

 

Ørkenrosen har en lav, meget tyk stamme. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Omkring Lobo
Det er sent på dagen, da vi passerer indgangen til Serengeti Nationalpark. Her færdes mange antiloper, fx topi (Damaliscus lunatus ssp. jimela), kongoni eller koantilope (Alcelaphus buselaphus ssp. cokei), samt den allestedsnærværende impala (Aepyceros melampus).

To honninggrævlinger (Mellivora capensis) passerer vejen lige foran bilen, og vi observerer tillige et ægyptisk desmerdyr (Herpestes ichneumon), som på dansk også bærer det noget malplacerede navn faraorotte – dette rovdyr har jo intetsomhelst med rotter at gøre, udover at den måske æder dem!

Det er ikke tilladt at køre i nationalparken efter mørkets frembrud, men vores chauffør Nuru mener alligevel, at vi bør fortsætte til campingpladsen ved Lobo Lodge. Da vi ankommer, bliver vi dirigeret hen til rangernes kvarter, hvor den overordnede meddeler Nuru, at han er idømt en bøde på 2000 Shillingi for at have overtrådt parkens regler.

Efter at vi har slået lejr, kører Nuru hen for at betale bøden, men rangeren er på dette tidspunkt så beruset, at han slår det hen og siger, at sagen er en bagatel. Før vi tager af sted næste morgen, ombestemmer han sig imidlertid endnu en gang, og Nuru må betale bøden!

Der er smukt omkring Lobo. Lodgen er anlagt i en gruppe kopjes – isolerede klippeknolde, der ligesom umotiveret stikker op af savannen. De er resterne af ældgamle, nederoderede bjerge. Da boerne indvandrede til Sydafrika i 1700-tallet, mindede disse formationer dem om hoveder, og de kaldte dem derfor kopjes (’hoved’ på hollandsk).

To smukke sort-hvide verreauxørne (Aquila verreauxii) kredser over en kopje, hvor to masai-klippespringere (Oreotragus oreotragus ssp. schillingsi) ligger og nyder morgensolen. Klovene hos disse små antiloper har en gummiagtig overflade, som bevirker, at de står fantastisk godt fast på de stejle klipper.

 

 

Denne masai-klippespringer nyder morgensolen på en kopje nær Lobo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Leopard og gepard
Undervejs mod nationalparkens hovedkvarter Seronera overværer vi to tyre af masaigiraf (Giraffa camelopardalis ssp. tippelskirchi) i dominanskamp. De skiftes til at hamre hovedet ind på den anden tyrs hals. Hvem der udgår af duellen som sejrherre, er ikke ganske åbenlyst, da de to dyr kort efter går hver til sit.

Vi observerer også mange andre dyr, fx en lille antilopeart ved navn steinbok (Raphicerus campestris) samt den ret fåtallige stribede sjakal (Canis adustus).

Nuru træffer en bekendt chauffør, og han erfarer, at en stor leopard-han (Panthera pardus) er i færd med at æde en gepard (Acinonyx jubatus) i et træ i nærheden af Seronera!

Vi skynder os naturligvis derned, men da vi ankommer, ligger leoparden i sin sødeste slummer, henslængt på en tyk gren i et akacietræ, mens resterne af geparden hænger over en gren i nærheden. Vi bliver i området, idet vi håber på, at leoparden snart vil vågne op og fortsætte sit måltid, men tiden går, og den bare sover og sover.

I mange timer venter vi tålmodigt, og omsider, da eftermiddagssolen står lavt, vågner leoparden op, strækker sig og gaber, så man ser de vældige hjørnetænder, hvorefter den lunter hen til sit bytte og begynder at æde af det, belyst af den synkende sol. I øst, bag træet, står fuldmånen op. Hvilket storslået skue!

Leoparden er nærmere beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Den plettede dræber.

 

 

Tyre af masaigiraf i dominanskamp. De skiftes til at hamre hovedet ind på den anden tyrs hals. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Da vi ankom, lå leoparden i sin sødeste slummer på en gren i et akacietræ. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Omsider, da eftermiddagssolen stod lavt, vågnede den op, luntede hen til geparden og begyndte at æde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fuldmånen stod op bag en skærmakacie (Vachellia tortilis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tillidsfulde fugle
I vores lejr ved Seronera holder mange fugle til – specielt når vi laver mad. Skælhovedet finkevæver (Sporopipes frontalis), ørkenvæver (Pseudonigrita arnaudi), kenyaspurv (Passer rufocinctus), blågrøn glansstær (Lamprotornis purpuroptera) og perleskægfugl (Trachyphonus darnaudii) er blandt de mest tillidsfulde.

En nat åbner Torbjørn teltfligen pga. varmen, men senere på natten opdager han en plettet hyæne (Crocuta crocuta), som kigger ind gennem sprækken. Det lykkes ham at skræmme den væk – men han åbner ikke oftere sit telt om natten, uanset hvor varmt det måtte være!

Undervejs sydpå mod Naabi Hill vrimler det med lærker, mest rødisset lærke (Calandrella cinerea) og savannelærke (Eremopterix leucopareia), og vi observerer også en del masaistrudse (Struthio camelus ssp. massaicus) og koritrapper (Otis kori). En sydafrikansk vildkat (Felis libyca ssp. cafra) ruller sig i sand, uanfægtet af vores tilstedeværelse. Den bliver mobbet af en mængde rosasporepibere (Macronyx ameliae).

Vores lejr ved Naabi har hver aften besøg af en stribet hyæne (Hyaena hyaena), men det lykkes os ikke at finde dens bo.

 

 

Ørkenvævere, kenyaspurve og en skælhovedet finkevæver æder uden frygt ris fra et fad i vores lejr. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne sydafrikanske vildkat ruller sig i sandet, uanfægtet af vores tilstedeværelse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne mangrovehejre (Butorides striata), som er på udkig efter fisk fra en træstamme, synes fuldstændig forstenet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Trefarvede glansstære (Lamprotornis superbus) i slagsmål. Den ene har fat om den andens hoved med sine kløer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En rigdom af dyr
Vi gør nogle dages ophold i det fantastiske Ngorongoro-krater – en kæmpestor, forlængst udslukt vulkan, som i sin tid eksploderede, sank sammen og dannede en caldera. Denne caldera, som måler omkring 15 km i diameter og er over 600 m dyb, er i dag et af Afrikas dyrerigeste områder.

På kraterbunden observerer vi en stor blandet flok af hvidskæggede gnuer og savannezebraer, som krydser den store sodasø, og et par spidssnudede næsehorn (Diceros bicornis) i nærheden er så massive, at de mest minder om tanks. To zebrahingste er i voldsom kamp. De bider og sparker hinanden og forsøger at vælte hinanden overende og derpå bide modstanderen i testiklerne.

Under opholdet her træffer vi på adskillige kurtiserende løvepar (Panthera leo). Løver er flittige elskere, som kan parre sig op mod 50 gange i løbet af et døgn. En løvinde er klatret 5 m op i et træ, sandsynligvis for at slippe væk fra generende fluer.

Vi finder et gravkompleks af plettet hyæne og tilbringer en tid med at observere deres sociale liv, bl.a. hvalpe i leg. En halvstor, lysegrå hvalp, som er travlt optaget af at gnave på et ben, bliver ’angrebet’ af en meget yngre, sortpelset hvalp, som bider den i pels og ører og forsøger at tage knoglen fra den.

I søerne på kraterbunden optræder et væld af forskellige fugle. Lille flamingo er den talrigeste, og vi observerer også bl.a. afrikansk skarveand (Oxyura maccoa), kapand (Anas capensis), klyde (Recurvirostra avosetta), rustbåndet præstekrave (Charadrius pallidus) samt Kittlitz’ præstekrave (C. pecuarius), sidstnævnte med små unger.

 

 

Hvidskæggede gnuer og savannezebraer krydser den store sodasø på bunden af Ngorongoro-krateret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hingste af savannezebra i kamp. De bider og sparker hinanden og forsøger at vælte hinanden overende og derpå bide modstanderen i testiklerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Efter at have snuset til en løvindes urin, blotter denne hanløve tænderne i en grimasse, som kaldes flehmen. Specielle sanseceller i løvens mund kan afsløre, om løvinden er i brunst. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Løver i parring. Hanløven er netop hoppet af løvinden og ejakulerer, mens hun pludselig bliver aggressiv og gør klar til at lange ham et par slag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hyæne-hvalpe i leg uden for gravkomplekset. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En grå krontrane (Balearica regulorum) søger føde foran en savannezebra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En ung stylteløber (Himantopus himantopus) fouragerer i en lille ferskvandsdam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dyreliv i Tarangire
Tarangire Nationalpark er et meget smukt sted, specielt ved daggry, hvor tågedisen indhyller savannen.

Gennem parken løber adskillige floder, hvor mange dyr kommer for at drikke, bl.a. impalaer, elefanter (Loxodonta africana) og kafferbøfler (Syncerus caffer). En bøffelhjord står længe og vejrer, før dyrene vender omkring og tordner af sted i en støvsky. Nær floden har en leopard-hun slæbt en nedlagt impala op i et akacietræ, hvor dens store unge ligger og gør sig til gode med byttet.

I nogen tid følger vi dagliglivet hos en flok dværgdesmerdyr (Helogale parvula). Disse små rovdyr lever i familiegrupper på op mod 20 dyr, ledet af en matriark, der som oftest kun vil parre sig med flokkens stærkeste han. En flok bor tit i en termittue, hvor hannerne fungerer som vagtposter, der holder udkig fra toppen af tuen og advarer flokkens øvrige medlemmer mod fjender som ørne, slanger og sjakaler. Af denne grund bliver flere hanner end hunner taget af disse fjender.

Det dyr, som præger vort besøg i Tarangire mest, er dog løven. I et krat ligger fire løvinder, som sammen med fire store unger har ædt det meste af en nedlagt gnu. Nu ligger de og fordøjer med de udspilede vomme lige i vejret.

Løven er nærmere beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Løven – savannens konge.

 

 

Tarangire Nationalpark er et meget smukt sted, specielt ved daggry, hvor tågedisen indhyller savannen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne hjord af kafferbøfler stod længe og vejrede, før dyrene vendte omkring og tordnede af sted i en støvsky. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne leopard-hun er på vej op i et træ, hvor dens store killing ligger og gør sig til gode med resterne af en impala. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dværgdesmerdyr lever i familiegrupper, ofte i termittuer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Mætte løvinder fordøjer efter at have ædt en hvidskægget gnu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Løver i lejren
En nat får vi besøg af en løveflok i lejren. En løve brøler lige uden for Johns telt, og nogle af dyrene lægger sig lige op og ned ad mit telt, hvorpå jeg hører en underlig lyd, dunk-dunk-dunk – det kan kun være en løvehale, der banker mod teltdugen!

Stiv af skræk ligger jeg og venter på, at de skal gå deres vej, og anspændelsen gør mig så udmattet, at jeg – imod alle odds – falder i søvn.

Næste morgen diskuterer vi ophidset nattens begivenheder.

”Løven brølte så tæt på mit telt, at teltdugen blafrede!” siger John.

”Ja”, siger Torbjørn, ”de var godt nok tæt på!”

Jeg beretter også om min oplevelse med løvehalen.

Frederik er imidlertid ét stort spørgsmålstegn. Hans kommentar giver mig inspiration til at skrive nedenstående limerick.

 

Løve-limerick

 

At ligge i telt i løveland
kan iblandt kræve både mod og mand,
for da løven den brølte
på Johns telt, han følte:
Dens ånde mit telt sagtens vælte kan!”

 

Da løven op ad mit telt lagde sig
og dunked’ med halen, så tænkte jeg:
Gå væk, store kat,
for ellers er det nat
med både min sjæl og med mig!”

 

I tror vel ej denne limerick,
for da vi bugt med natten omsider fik
og beretted’ med gebærden
om kattenes færden:
Var der løver i lejren?” sa’ Frederik.

 

 

 

(Oprettet februar 2016)

 

(Sidst opdateret marts 2024)