Sri Lanka 1975: På forbudte veje i Wilpattu

 

 

Fiskertyper på øen Karativu. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Min singhalesiske ven Sarath Bulathsinghala beretter om en tur, han engang foretog til fods gennem Wilpattu Nationalpark, som ligger ud mod Sri Lankas vestkyst. Denne nationalpark, som er øens største, dækker 1088 km2 og blev oprettet allerede i 1937.

Størsteparten af Wilpattu er dækket af tørre kratskove, men huser alligevel et overraskende rigt dyreliv, bl.a. elefant (Elephas maximus), leopard (Panthera pardus), vildsvin (Sus scrofa), hjorte, forvildede vandbøfler (Bubalus bubalis), bengalsk varan (Varanus bengalensis), sumpkrokodille (Crocodylus palustris), samt store flokke af forskellige vandfugle. Flere steder i parken findes ruiner fra ældgamle singhalesi­ske kulturer.

Det er nu vores plan at gentage denne tur i selskab med Saraths ven Siva, som er tamil. Vi kører nordpå med bus fra Colombo, og i den lille by Puttalam fortsætter vi med en anden bus rundt om en stor lagune, gennem vidtstrakte plantager af kokospalmer (Cocos nucifera). Disse palmer er meget nøjsomme og kan vokse i det rene sand, blot der er vand nok i undergrunden. I store bassiner udvinder man salt fra havvand, som fordamper i den stærke sol og efterlader et lag salt. Vi passerer adskillige strandsøer, hvor hvidbrystede præstekraver (Charadrius alexandrinus), stylteløbere (Himantopus himantopus) og andre vadefugle fouragerer.

 

 

Fra Colombo tog vi med bus til den lille by Puttalam. Denne gadehandler i Colombo sælger lemonade fra en trækvogn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Våd transport med fiskerbåd
I den lille havneby Kalpitiya besøger vi et hollandsk fort, opført omkring 1750. Bygningen er overtaget af den srilankanske flåde, som har mandskab indkvarteret her. Vi får tilladelse til at bese det indre af fortet i selskab med en marinesoldat. Under fortet findes et system af underjordiske gange, som er mere eller mindre sammenstyrtede. Fra nogle af dem kommer en gennemtrængende stank af ammoniak, hvilket skyldes gødningen fra tusinder af flagermus, der hænger hernede i dagtimerne. De piber og flakser rundt, da vi lyser på dem med en lommelygte.

Marinesoldaten fortæller, at hans trup fornylig har foretaget en jagtudflugt til Wilpattu, hvor der blev nedlagt en hjort og et vildsvin. Sarath mener, at flådens mænd kan gøre, hvad der passer dem, da vildtbetjentene sikkert er bange for dem.

Da næste dag er en søndag, vil færgen ud til den lille ø Karativu ikke afgå. Vi aftaler derfor med en gruppe fiskere, at de tager os med til øen allerede samme aften – for den fyrstelige sum af 4 kr. for os alle tre. Fiskerne losser båden med forskelligt grej, såsom bjælker, palmeblade til tagtækning og diesel til båden. Store flokke af halsbåndsparakitter (Psittacula krameri) flyver ind over Kalpitiya, mens talrige huskrager (Corvus splendens) flyver den modsatte vej.

Mine ledsagere tager plads på taget af motorrummet, mens jeg har det lidt mere komfortabelt på en bunke palmeblade. Undervejs mod nord passerer vi flere småøer, bevokset med mangrove. Masser af sølvhejrer (Ardea alba) og silkehejrer (Egretta garzetta) kommer flyvende hertil for at overnatte. Solen forsvinder i et rødt flammehav i vest, en planet lyser, men der er ikke antydning af måne. Lidt efter lidt dukker stjernerne frem.

Vi passerer adskillige småbåde, hvorfra man fisker ved lys. Små, krappe bølger sender vandstænk ind over rælingen, og i skumsprøjtet fra stævnen lyser morilden hvidt i korte glimt. Vinden tager til, og stænkene ind over båden bliver så store, at vandet begynder at løbe fra håret ned over ansigtet og nakken. Kort efter er vi mere eller mindre gennemblødte.

 

 

Siva (t.v.) og Sarath (i midten) sammen med en marinesoldat uden for et gammelt hollandsk fort i Kalpitiya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Livet på Karativu
Efter et par timers forløb dukker lys frem af mørket og markerer vores bestemmelsessted. Manden i stævnen råber advarende til styrmanden, da han øjner et fiskenet i vandet. Så skurer båden mod bunden, og en lille båd bliver staget ud for at fragte os og vore ting i land. Vi bliver modtaget af en mængde mænd og drenge, som ledsager os op til en lille hytte, som i al sin enkelhed består af et grenstillads, dækket af to lag flettede palmeblade. Et par måtter bliver hentet frem, og vi tager plads efter at have skiftet tøj og hængt det våde til tørre nær bålet.

Vi finder lidt proviant frem i form af to brød, og en af mændene bringer os en lækker fiskekarry. De byder også på arak, palmebrændevin, som river i halsen. Resten af aftenen sidder vi og snakker med fiskerne, indtil det er tid at gå til ro.

Karativu er kun befolket i fiskesæsonen, og de fleste af fiskernes koner og børn bliver inde på fastlandet. Landsbyen består af omkring hundrede hytter, bygget af grene og palmeblade. Mange af dem er helt åbne, mens andre er forsynet med vægge af palmeblade. Mellem hytterne vokser lave, forblæste kokospalmer. Mange steder ligger fisk til tørre på måtter, beskyttet mod tyvagtige krager og hunde af finmaskede garn.

Fiskerne er katolikker, og der er opført en lille kirke på øen. Da det er søndag, tager man ikke på fiskeri. I stedet sidder mændene rundt om i grupper og snakker, mens de reparerer deres garn. Et stort fiskegarn koster 30.000 rupees (ca. 20.000 kr.), men blot tre heldige fangster kan tjene pengene ind igen.

Strandbredden fungerer som losseplads, da alt affald blot bliver smidt de få meter herned. Imellem skraldet ligger opskyllet gule havslanger, små delfiner og pindsvinefisk med en kuglerund krop, tæt besat med pigge. Uden den kølende vind ville stanken sikkert være uudholdelig.

En mand og hans lille datter vandrer rundt og indsamler spiselige dyr på den tørlagte mudderflade, hvor rødben (Tringa totanus) og små regnspover (Numenius phaeopus) fouragerer. I virvaret af ånderødder i et mangrovetræ kravler en gul dværghejre (Ixobrychus sinensis) adræt omkring. Mudderet mellem ånderødderne er fyldt med småhuller, hvor vinkekrabber (Uca) holder til. Uden for hullerne sidder hannerne og vinker med den ene overdimensionerede, stærkt farvede klosaks, dels for at lokke hunner til, dels for at markere deres territorium.

 

 

I denne simple hytte på Karativu-øen snakkede vi med fiskerne, indtil det var tid at gå til ro. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hytter på Karativu. Nogle få af fiskerne havde deres koner med under det midlertidige ophold på øen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Et stort fiskegarn koster 30.000 rupees (ca. 20.000 kr.), men blot tre heldige fangster kan tjene pengene ind igen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fisk ligger til tørre på måtter, beskyttet mod tyvagtige krager og hunde under finmaskede garn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En usædvanlig frokost
I skyggen af en hytte ligger en havskildpadde med bugen i vejret, en olivengrøn ridley (Lepidochelys olivacea). Fiskerne har fanget den dagen forinden, da den var kommet i land for at lægge æg i sandet. Nu skal den slagtes. Der er ikke megen medlidenhed at spore i dét foretagende. En stor kniv bliver stukket ind mellem ryg- og bugskjold og føres hele vejen rundt, til bugskjoldet kan tages af. Det stakkels dyr ligger med indvoldene i vejret og spræller fortvivlet. Så omsider bekvemmer en af mændene sig til at hugge hovedet af den. En kniv lægges på dens hals, og der må hamres godt til, før hovedet ryger af. Dyret parteres, og de ubrugelige dele efterlades i rygskjoldet, der kastes ned i strandkanten, hvor krager og hunde slås om indvoldene.

Som alle andre steder er havskildpadder fredet i Sri Lanka, men ude på denne ø er man langt fra lov og ret, så det tager fiskerne ikke så højtideligt.

Til frokost får vi serveret ris med kød.

“Hvordan får man fat i oksekød herude?” spørger jeg dumt.

Sarath svarer grinende: “Det er kød fra den slagtede skildpadde!”

Det smager vældig lækkert, så det er måske ikke så underligt, at fiskerne fanger dem.

Vi har truffet aftale med en fisker om at blive sejlet ind til kysten af Wilpattu Nationalpark. Han sætter sejl, hænger påhængsmotoren på og lægger sig så til at sove, idet han overlader resten af arbejdet til en halvstor knægt. Bølgerne sender små skvæt ind over os, men solen tørrer os snart igen.

 

 

Under vort ophold på Karativu havde fiskerne fanget en olivengrøn ridley, som blev slagtet og spist. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sarath i båden på vej fra Karativu til Wilpattu Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Næsten arresteret
Den jungleklædte kyst kommer langsomt nærmere, og vi stiger i land ved en lille landsby. Over husene svæver en smuk rød-hvid braminglente (Haliastur indus). Vi får en tår frisk vand af en ældre mand, der tilbyder at vise os vej til et hjulspor, som vi kan følge ind til en af de større, nord-sydgående jordveje gennem parken.

Undervejs gennem den tætte kratskov observerer vi adskillige fugle. En hvidbuget havørn (Haliaeetus leucogaster) passerer hen over, og fra et træ letter en uldhalset stork (Ciconia episcopus). Blåhalede biædere (Merops philippinus) og små grønne biædere (M. orientalis) stryger langs stien på jagt efter insekter, og halsbåndsparakitter skriger skingert. På stien, som flere steder er rodet op af vildsvinenes tryner, kravler en smukt mønstret stjerneskildpadde (Geochelone elegans) omkring. Da vores guide er sikker på, at vi kan finde vej, forlader han os.

Sidst på eftermiddagen kommer vi ud i en stor lysning, hvor der græsser et halvt hundrede plettede axishjorte (Axis axis) i selskab med adskillige farvestrålende påfugle (Pavo cristatus). I lysningens anden ende ligger en bungalow, som huser nogle af parkens vildtbetjente. To af dem kommer målbevidst hen mod os.

“Hvad laver I her, hvor al færdsel til fods er forbudt?” siger en af dem ophidset. ”I må betale en bøde!”

Mine ledsageres rolige og værdige optræden får dem dog hurtigt beroliget, og da betjentene hører, at jeg er dansker, siger den ene: “Han ved selvfølgelig ikke, at det er forbudt.”

Betjentene er ikke nær så vrede, som de måske gerne ville være, og det ender med, at de inviterer os til at overnatte på bungalowens veranda, mod at vi lover ikke at forlade jordvejen den næste dag. Det indvilliger vi naturligvis i. Vi sætter vores grej fra os og nyder udsigten over lysningen.

I mørkningen kommer 10-15 vildsvin frem for at græsse. Betjentene er nu så venlige at låne os en lille lampe, så vi bedre kan se at lave mad, samt en kokosskraber, så vi kan lave sambol, der består af revet kokosnød med løg, salt, chilipulver og citronsaft. Om bøder bliver der ikke talt mere.

Lidt henne ad stien har en omrejsende handelsmand slået lejr med sin stud og sin kærre. De fleste af disse handelsfolk er muhammedanere, såkaldte moors, som rejser rundt i afsides egne af Sri Lanka for at handle med husgeråd, ammunition og andre fornødenheder. I stedet for rede penge for varerne modtager de ofte naturalier, fx i form af dyreskind, afgrøder og honning fra vilde bier.

 

 

Denne ældre mand var vores guide på den første del af vores vandring gennem nationalparken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sarath og Siva på vej gennem nationalparken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Langs stien strøg adskillige blåhalede biædere omkring. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Stjerneskildpadden har et meget smukt rygskjold. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I en stor lysning græssede et halvt hundrede plettede axishjorte. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

30 km til fods
Mens jeg har ligget lunt og godt i min sovepose, har Sarath og Siva kun haft tynde tæpper over sig om natten, så de har frosset en del. I den kølige morgen flyver langnæbbede purpursolfugle (Cinnyris lotenius) omkring i buskene, og adskillige brunhovedede skægfugle (Psilopogon zeylanicus) kalder monotont fra trætoppene: “Kuk-ra! Kuk-ra!” I andre træer skælder trestribede palmeegern (Funambulus palmarum) ud.

Vi skynder os at spise morgenmad og komme af sted. Vi har en vandring på omkring 30 km foran os, da vi har lovet vildtbetjentene at være ude af parken samme dag. Store sambarhjorte (Cervus unicolor) braser gennem den tætte skov, hvorfra vi flere gange hører det gøende kald af indisk muntjak (Muntiacus muntjak), en lille rødlig hjort med ganske kort opsats. Et par gange ser vi guldsjakaler (Canis aureus) på vejen foran os. De stirrer nysgerrigt på os, inden de lunter væk.

Omsider bliver den tætte skov afløst af åbne områder med sumpe og vandhuller. Her ser vi en flok vandbøfler, som vagtsomt vejrer mod os. Så vender de pludselig omkring og tordner ind i skoven. I kanten af vandhullerne fouragerer sølvhejrer og rishejrer (Ardeola grayii), og der ligger masser af elefantgødning. Vi holder en lille pause, mens vi laver frokost – kartofler kogt i plumret søvand. Dem nyder vi med marmelade til.

På den videre færd ser vi mange aber, både toplangurer (Semnopithecus priam ssp. thersites) og hueaber (Macaca sinica). Grå kæmpeegern (Ratufa macroura) med enorme buskede haler klatrer rundt i træerne, og på vejen kryber en stor stjerneskildpadde med tre pukler på rygskjoldet. I en lille bolig for vildtbetjente får vi vand til té. Betjentene oplyser, at vi har endnu 5 km at gå, til vi når floden Kala Oya, der markerer nationalparkens sydgrænse.

“Er floden vanskelig at krydse til fods?”

“Nej, det får I ikke svært ved. Vandstanden er meget lav, fordi december-regnen næsten udeblev.”

Det er så småt begyndt at mørkne, da vi når frem til Kala Oya. Her ser så tiltalende ud, at vi beslutter at sove på en sandbanke midt i floden. I en af de vandpytter, der endnu er tilbage i flodsengen, får vi et forfriskende bad, før vi begynder at tilberede aftensmad. Vi fylder rigeligt med ved på bålet for at holde myggene på afstand. En ugle tuder fra træerne langs bredden, og fra et lejrbål lidt nede ad floden lyder sagte fløjtespil. Fredfyldte og tilfredse med tilværelsen falder vi i søvn.

 

 

Siva (t.v.), Sarath og jeg nyder et velfortjent hvil under den 30 km lange vandring på andendagen i nationalparken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Et par gange så vi guldsjakaler, som stirrede nysgerrigt på os, inden de luntede væk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Siva ved kraniet af en vandbøffel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Efter vores lange vandretur hviler Sarath (t.v.) og Siva ud på en sandbanke i Kala Oya-floden, hvor vi overnattede. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet februar 2016)

 

(Senest revideret august 2020)