Rhododendron

 

 

Ordet rhododendron er afledt af græsk rhodon (‘rose’) og dendron (‘træ’), altså ‘rosentræ’. For Oldtidens grækere mindede blomsterklyngerne hos visse rhododendron-arter åbenbart om roser. Disse træer og buske er imidlertid overhovedet ikke beslægtet med roser, men tilhører lyngfamilien (Ericaceae). Det skal dog indrømmes, at blomsterklyngerne hos nogle af arterne på afstand kan minde om roser.

 

 

En af de arter, hvis blomsterklynger på afstand kan minde om roser, er Rhododendron barbatum, her fotograferet i Langtang Nationalpark, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Slægten Rhododendron er meget stor, idet den omfatter ca. 1025 arter på verdensplan. Disse planter er især udbredt i tempererede og subtropiske egne af Eurasien, Nordamerika, tropisk Asien samt Ny Guinea, med den største koncentration af arter i Kina, Himalaya, Sunda-øerne og Ny Guinea.

Kina er slægtens absolutte kærneområde med ikke færre end ca. 571 arter, hvoraf 409 er endemiske. Himalaya er hjemsted for omkring 100 arter, hvoraf langt de fleste vokser i bjergkædens østligste del. I det ganske lille land Bhutan er der fundet over 60 arter. Jo længere vestpå, man bevæger sig i Himalaya, desto færre arter træffer man. Det østlige Nepal kan opvise 30 arter, det vestlige Nepal 7 og Pakistan bare 4.

I områder med tropisk klima er slægten oftest begrænset til bjergegne, men der findes dog enkelte arter i områder med ægte tropisk klima, fx én i Queensland, Australien.

Bjergområder på Borneo rummer ca. 55 rhododendron-arter, af hvilke omkring halvdelen er begrænset til bjerge omkring øens højeste tinde, Gunung Kinabalu (4094 m). Den spændende flora og fauna på dette bjerg er beskrevet på siden Rejse-episoder – Borneo 1985: En vandring op ad Gunung Kinabalu.

I Nordamerika findes 27 rhododendron-arter, med den største koncentration i Appalachian Mountains langs østkysten. I Europa, inkl. Kaukasus, findes 12 arter, mens nogle få arter er udbredt i arktiske egne.

Navnet rhododendron omfatter både stedsegrønne og løvfældende arter, hvoraf sidstnævnte ofte benævnes azalea. De europæiske arter kaldes på dansk for alperoser, hentet fra tysk Alpenrose.

Hos de fleste arter sidder blomsterstanden i en skærm-lignende klynge. Kronen er tragt- eller klokkeformet med fem flige. De mest almindelige farver på blomsterne er forskellige nuancer af rød, lyserød eller violet. Hvide og gule blomster forekommer også almindeligt, mens grønlige kun ses hos få arter.

Tidligere blev arter af post regnet for tilhørende en særlig slægt, Ledum, men genetiske analyser har afsløret, at de rent faktisk er rhododendron-arter. På grund af deres stærke duft blev disse planter førhen anvendt til at holde møl borte fra klæder. Engelske navne på slægten omfatter bl.a. Labrador tea og muskeg tea, som hentyder til anvendelsen af disse planters blade som urteté. De blev også tilsat øl.

Beskrivelserne på denne side er ikke særlig fyldestgørende. For mere grundige beskrivelser henvises til denne hjemmeside: data.rbge.org.uk/service/factsheets/Edinburgh_Rhododendron_Monographs

 

 

En uidentificeret rhododendron-art, Wumeng Shan-bjergene, Guizhou-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne kvinde i Wumeng Shan-bjergene har plukket rhododendron-blomster og blade, som hendes lille dreng nu holder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1994-95
Småbørn i det østlige Nepal, en af pigerne med en favnfuld blomster af Rhododendron arboreum. Man går ikke så højt op i renlighed i dette område! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne blomsterstand af Rhododendron arboreum er endnu ikke foldet ud, Helambu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron-arter varierer kolossalt i størrelse, fra dværgbuske som R. pumilum, R. nivale og R. lapponicum, der oftest er mindre end 20 cm høje, til Himalaya-arterne R. arboreum og R. grande, der kan blive op til 15 m høje.

 

 

Rhododendron arboreum er en af de største arter i slægten, op til 15 m høj. På dette billede danner den skov i Langtang Nationalpark, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rhododendron setosum er en meget almindelig dværgbusk i Himalaya, som sjældent bliver over 50 cm høj. Denne blev fotograferet foran et bjerg ved navn Taboche (6367 m), Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frugten er en kapsel, som indeholder mellem 4 og 20 kamre. På billederne nedenfor sidder frøstande fra det foregående år stadig på planten.

 

 

Frøstand af Rhododendron arboreum, Helambu, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frøstand af Stillehavs-rhododendron (Rhododendron macrophyllum), Redwood Nationalpark, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mange rhododendron-arter er meget hårdføre og kan trives under strenge klimatiske forhold.

 

 

Skov af Rhododendron arboreum, Langtang Nationalpark, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Snedækket Rhododendron campanulatum, Langtang Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rimdækkede blomster og blade af en uidentificeret art, Wumeng Shan-bjergene, Guizhou-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nedenfor præsenteres i alfabetisk rækkefølge de rhododendron-arter, jeg er stødt på verden rundt.

 

 

Rhododendron anthopogon
Denne lille duftende busk, op til 1 m høj, danner ofte tætte krat på åbne skråninger og kan dække store områder. Unge grene er dækket af brune skæl. De elliptiske eller ovale blade er op til 4 cm lange og 2,5 cm brede, basis afrundet, spids afrundet eller tilspidset, overside mørkegrøn, sparsomt skællet, underside dækket af overlappende, mørkt rødbrune eller mørkt gulbrune skæl, eller ofte begge farver. Bægerets flige er op til 6 mm lange, tæt hårede langs randen, krone tragtformet, indtil 1,2 cm lang og 2 cm i diameter, hvidlig, gullig eller lyserød, stærkt håret i svælget, med 5 store, frynsede, næsten gennemsigtige flige.

Den vokser i højder mellem 3000 og 5100 m, fra Pakistan mod søt til Bhutan og det sydøstlige Tibet.

I Nepal, hvor den kaldes for sun pathi, anvendes tørrede blomster som té, og bladene afbrændes som dhup (røgelse) i templer og på husaltre. Dampene fra kogte blade inhaleres for at lindre hoste og forkølelse.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk anthos (‘blomst’) og pogon (‘skæg’), hvilket formentlig hentyder til blomstens hårede svælg.

 

 

Rhododendron anthopogon, Gokyo-dalen, Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne mand fra Gosainkund-området i det centrale Nepal viser et fad, fyldt med tørrede blomster af sun pathi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron arboreum
Denne art er en af de største i slægten, idet den kan blive op til 15 m høj. Barken er brun eller rødlig, blade aflange eller lancetformede, indtil 20 cm lange og 4,5 cm brede, glinsende grønne, underside dækket af et hvidligt, brunligt, kanelfarvet eller rustfarvet hårlag, nerver nedsænkede på oversiden. Blomsterne er knaldrøde, lyserøde eller hvide, siddende i klynger på 10-20, krone klokkeformet, op til 5 cm lang og i diameter, med 5 op til 1,7 cm lange flige.

Den er meget almindelig i Himalaya, og når den blomstrer i marts-april, farves skovene stedvis røde eller lyserøde af millioner af blomster. Intensiteten af blomsternes røde farve aftager med stigende højde, og nær artens øvre grænse, omkring 3800 meters højde, ses til tider helt hvide blomster.

Denne art er Nepals nationalplante, kaldt for lali guras (‘rød rhododendron’), og dens blomster bringes som offergave til hinduistiske og buddhistiske templer. Kronbladene er spiselige og anvendes mod hoste og ru hals, og de laves også til pickles. Saft af barken benyttes mod diarré, dysenteri og hoste, en pasta af bladene mod hovedpine, saft af blomsterne mod dysenteri og menstruationsproblemer. Saft af bladene sprøjtes på senge mod utøj, og unge blade spredes i vandløb til at bedøve fisk. Veddet anvendes som brænde og til fremstilling af møbler, gærder og trækul. Tørrede blade anvendes som kompost.

I videste forstand har arten en meget stor udbredelse i Asien, fra Pakistan mod øst til bjergområder i det nordlige Thailand og Vietnam, med isolerede forekomster i Sydindiens og Sri Lankas bjerge. Underarter i Sydindien, ssp. nilagiricum, kaldt for Nilgiri-rhododendron, samt i Sri Lanka, ssp. zeylanicum, betragtes af nogle autoriteter som selvstændige arter.

Artsnavnet er latin og betyder ‘trælignende’, hvilket sigter til artens størrelse.

 

 

Når Rhododendron arboreum blomstrer i marts-april, farves skovene stedvis røde eller lyserøde af dens millioner af blomster, her i Annapurna-området, centrale Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2008
Disse billeder viser tre farvenuancer hos blomster af Rhododendron arboreum. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blomsterne af Rhododendron arboreum producerer en overdådighed af pollen og besøges flittigt af forskellige fuglearter. På dette billede ses en stribet skadedrossel (Grammatoptila striata). – Annapurna, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nilgiri-rhododendron, underarten nilagiricum, fotograferet i Nilgiri-bjergene, Tamil Nadu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron barbatum
Denne art, der bliver op til 6 m høj, meget på afstand meget om R. arboreum (ovenfor), men på nærmere hold afsløres, at den har distinkte kirtelhår på bladstilke og unge kviste. Stammen er lyserød, og barken skaller af i tynde, kanelfarvede eller grålige strimler. De skarlagenrøde blomster sidder i tætte skærme, op til 13 cm i tværmål, og de klokkeformede blomster er op til 3,6 cm lange, med 5 sort-røde nektarsamlinger ved basis.

Den er meget almindelig i Himalaya, hvor den ofte danner rene bestande i højder mellem 2400 og 3600 m, fra Uttarakhand mod øst til Bhutan og det sydøstlige Tibet.

Artsnavnet er latin og betyder ‘skægget’, hvilket sigter til børsterne på kviste og bladstilke.

 

 

Rhododendron barbatum danner ofte rene bestande, som på dette billede fra Kutumsang, Langtang Nationalpark, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rhododendron barbatum, Ghorepani, Annapurna, centrale Nepal. Bemærk bladenes bleggrønne underside, som er uden hårlag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette billede fra Helambu, centrale Nepal, viser artens distinkte hår på bladstilke og kviste. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Barken hos Rhododendron barbatum skaller af i tynde, kanelfarvede strimler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron brookeanum
Denne art kan være både epifytisk og buskformet, normalt under 2 m høj. Bladene er op til 30 cm lange og 9 cm brede. Blomsterne forekommer i mange farver, bleggule, orange, røde eller kødfarvede, ofte med gult svælg. Arten er vidt udbredt på Borneo samt det nordlige og vestlige Sumatra, fra havniveau op til højder omkring 1500 m.

Den blev opkaldt til ære for Sir James Brooke (1803-68), en britisk soldat og eventyrer, som hjalp sultanen af Brunei med at bekæmpe en opstand og som belønning blev udnævnt til guvernør af Sarawak med titlen Rajah Brooke, fra 1841 til hans død i 1868.

Mange autoriteter betragter denne plante som en underart af den vidt udbredte R. javanicum.

 

 

Rhododendron brookeanum med kødfarvede blomster. Den er ret almindelig i skovene på Mount Kinabalu, hvor disse billeder blev taget. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron buxifolium
En stor busk eller et træ, op til 10 m højt, blade små, bredt elliptiske eller næsten cirkulære, indtil 3,7 cm lange og 2,8 cm brede, men ofte meget mindre, hvilket afspejles af det latinske artsnavn, som betyder ‘med blade som Buxus’ (buksbom).

Denne smukke art er almindelig på Mount Kinabalu, Sabah, Borneo, men findes ikke andre steder. Den vokser i højder mellem 3100 og 3900 m.

 

 

Rhododendron buxifolium, Gunung Kinabalu, Sabah, Borneo. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron calendulaceum Flamme-azalea
Denne plante er hjemmehørende i det østlige USA, hovedsageligt i Appalachian Mountains, fra West Virginia mod syd til Georgia og Alabama, med isolerede bestande i Ohio og Kentucky. På grund af dens pragtfulde blomster dyrkes den mange andre steder, og naturaliserede bestande kan observeres så langt mod nord som New York og Massachusetts.

Den er en busk eller et lille træ, til tider op til 10 m højt, blade ovale eller elliptiske, indtil 8 cm lange og 3 cm brede, blomsternes farve varierende fra orange til knaldrød – heraf dens danske navn.

Artsnavnet betyder ‘farvet som Calendula‘, hvilket sigter til morgenfrue (Calendula officinalis), der ofte har stærkt orange blomster.

 

 

Flamme-azalea, Cades Cove, Great Smoky Mountains Nationalpark, Tennessee. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Disse flamme-azalea i Maudsley State Park, Massachusetts, er forvildet fra tidligere dyrkning. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron campanulatum
Denne attraktive plantes latinske artsnavn er afledt af latin campanula (’lille klokke’), hvilket sigter til dens klokkeformede blomster. Den bliver op til 6 m høj, blade læderagtige, bredt elliptiske eller ovale, indtil 15 cm lange og 6 cm brede, med afrundet spids og et rustfarvet hårlag på undersiden. Blomsterne sidder i klynger på op til 12, krone rosenfarvet, violet eller purpurfarvet, sjældent hvid, op til 4 cm lang, med 5 afrundede flige.

Den er meget almindelig i Himalaya, hvor den ofte danner tætte krat mellem 2800 og 4300 meters højde, fra Pakistan mod øst til Bhutan og det sydøstlige Tibet.

I Nepal benyttes dens ved som brænde, og saft af bladene anvendes mod rheumatisme og syfilis.

 

 

Rhododendron campanulatum, Kyanjin Gompa, Langtang Nationalpark, centrale Nepal. Bjerget i baggrunden er Langtang II (7227 m). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2013
Rhododendron campanulatum, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. På det nederste billede klynger utallige regndråber sig til blomsterne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rhododendron campanulatum kendes bl.a. på det ægformede blad, som har et rustfarvet hårlag på undersiden. – Ghunsa-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron campylocarpum
Denne op til 3 m høje busk er meget almindelig i højder mellem 3000 og 4000 m, fra det østlige Nepal mod øst til det sydvestlige Kina. Stedvis farver den hele skovpartier lysegule med sine smukke blomsterstande.

Bladene er mørkegrønne, skinnende på oversiden, bleggrønne på undersiden, afrundede eller elliptiske, op til 8,5 cm lange og 4 cm brede, margin let tilbagebøjet, spids afrundet. De klokkeformede bleggule blomster sidder i endestillede skærme, op til 7 sammen, krone indtil 4 cm lang og i tværmål, med 5 op til 2 cm lange flige.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk kampylos (‘buet’) samt karpos (‘frugt’), hvilket sigter til de buede kapsler hos denne plante.

 

 

Rhododendron campylocarpum er meget almindelig i Khumbu-området i det østlige Nepal, hvor disse billeder blev taget. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rhododendron campylocarpum, fotograferet nær det buddhistiske kloster Tengboche, Khumbu. I baggrunden ses bjergene Nuptse (7879 m, t.v.), Sagarmatha (Everest) (8850 m, bag Nuptse), samt Lhotse (8511 m, i midten). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron catawbiense Catawba-rhododendron
Denne busk, som bliver op til 3 m høj, har spredte, elliptiske eller aflange blade, indtil 11 cm lange og 5 cm brede, med afrundet spids og basis, blomsterstande tætte, med 15-20 blomster, krone tragt- eller klokkeformet, op til 4,5 cm lang, lyserød eller purpurfarvet med grønne eller gulligbrune prikker foroven indvendigt.

Arten er hjemmehørende i det østlige USA, fra Maryland og Kentucky mod syd til Alabama og Georgia, dannende tætte bevoksninger på klippefyldte skråninger i Appalachian Mountains, fra lavlandet op til højder omkring 1000 m, specielt i North Carolina og Virginia.

Artsnavnet hentyder til Catawba-floden, som har sit udspring i den vestlige del af North Carolina og løber ind i South Carolina.

 

 

Catawba-rhododendron med regndråber, Pisgah National Forest, North Carolina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron ciliatum 
En lille busk til 2 m høj, som ofte vokser på klipper. Bladene er læderagtige, elliptiske eller aflange, op til 9 cm lange og 3,7 cm brede, stærkt hårede langs randen og midternerven, skællet på undersiden. Blomsterne sidder i små endestillede klynger, 2-4 sammen, krone tragtformet, op til 5 cm lang, hvid eller svagt lyserød med 5 overlappende flige, som har et lille indhak, blomsterstilk håret.

Denne plante har en ret begrænset udbredelse, fra det østlige Nepal mod øst til Bhutan og det sydøstlige Tibet, voksende i højder mellem 2700 og 3900 m.

Artsnavnet er latin og betyder ‘håret’, hvilket sigter til de stive hår langs bladrand og på blomsterstilk.

 

 

Rhododendron ciliatum, Barun-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron cinnabarinum
Denne op til 4 m høje busk kan kendes på sine aflange, rørformede, voksagtige, ofte hængende, indtil 5 cm lange blomster, der oftest er mørkerøde, men undertiden lyserøde, gule eller purpurfarvede, kronen med 5 næsten oprette, indtil 1,7 cm lange flige. De læderagtige blade er elliptiske, aflange eller ovale, op til 10 cm lange og 5 cm brede, blågrønne og skællede på undersiden.

Den vokser i højder mellem 3000 og 4000 m, fra det østlige Nepal mod øst til Myanmar og Yunnan-provinsen i Kina.

I Nepal indsamles dens ved til brænde.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk kinnabaris, hvilket angiver en stærkt rød farve med et skær af orange. Navnet hentyder naturligvis til blomsternes farve.

 

 

Rhododendron cinnabarinum er almindelig i den øvre del af Ghunsa-dalen, østlige Nepal, hvor dette billede blev taget. Grenene er behængt med skæglaver (Usnea). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den mest almindelige farve hos blomsterne af Rhododendron cinnabarinum er mørkerød. – Ghunsa-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2013
Undertiden kan observeres blegere blomster med purpuragtigt skær. – Ghunsa-dalen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron columbianum Vestlig post
En opret busk, indtil 2 m høj, med glat, undertiden afskallende bark, blade stedsegrønne, læderagtige, ovale eller lancetformede, op til 8 cm lange og 3 cm brede, mørkegrønne på oversiden, hvidlige og glatte på undersiden med diminutive skæl, duftende ved knusning. Blomsterstanden er en endestillet klynge, op til 5 cm i tværmål, med 10-35 klokkeformede blomster, krone indtil 1,5 cm i diameter, hvid eller cremefarvet, kronblade ovale, udbredte.

Denne plante forekommer i det vestlige Nordamerika, fra British Columbia mod syd til Californien, mod øst til Alberta, Montana, Wyoming, Utah og Colorado. Den er tilknyttet fugtige områder fra havniveau op til omkring 3600 meters højde.

Den blev først indsamlet af den skotske gartner og botaniker David Douglas (1799-1834), som udforskede den nordamerikanske flora på tre ekspeditioner. Han døde under mystiske omstændigheder under en bestigning af Mauna Kea i Hawaii i 1834. Tilsyneladende faldt han ned i en faldgrube for forvildet kvæg, hvor han muligvis blev knust af en tyr, som også var faldet ned i gruben. Han var sidst blevet set ved en hytte, beboet af en engelsk tyrejæger og undsluppet straffefange, Edward ‘Ned’ Gurney, som en overgang var mistænkt for at have myrdet Douglas, da det sagdes, at Douglas havde flere penge på sig end det beløb, som Gurney afleverede sammen med liget. (Kilde: Nisbet, J. 2009. The Collector: David Douglas and the Natural History of the Northwest. Sasquatch Books)

Førhen blev denne plante kaldt for R. neoglandulosum, og endnu tidligere Ledum columbianum. Navnet post er af ukendt oprindelse. Dens amerikanske navne western Labrador tea og trapper’s tea hentyder til, at der tidligere blev brygget té på bladene.

 

 

Vestlig post, Kruse State Forest, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron dalhousiae
I april-maj fremviser denne epifytiske, indtil 2 m lange art en overdådighed af store, duftende, gule eller citronfarvede blomster, der efterhånden bliver snehvide. Kronen er op til 10 cm lang og i tværmål, med 5 store tilbagebøjede flige. Unge skud er forsynet med hårede skæl. Bladene er aflange eller omvendt lancetformede, indtil 15 cm lange og 5 cm brede, med nedsænkede nerver på oversiden, underside blågrøn og skællet.

Den er udbredt fra det centrale Nepal mod øst til Arunachal Pradesh og det sydøstlige Tibet, og den findes også i Bangladesh. I Himalaya træffes den i højder mellem 2000 og 2500 m.

Denne pragtfulde plante dyrkes andre steder som prydplante og er truet af overdreven indsamling. I Nepal smøres saft fra dens unge blade på sår på kvæg.

Den blev navngivet af den britiske botaniker Joseph Dalton Hooker (se nedenfor) til ære for Lady Dalhousie, hustru til George Ramsay, den 9. jarl af Dalhousie, som var generalguvernør i Indien i første halvdel af 1800-tallet. Lady Dalhousie var en ivrig indsamler af planter.

Rhododendron lindleyi minder om denne art, men dens bæger har bløde hvide hår langs randen.

 

 

Rhododendron dalhousiae, nær Tashigaon, Arun-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

På dette eksemplar af Rhododendron dalhousiae er blomsternes farve skiftet til snehvid, Gyapla, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Joseph Dalton Hooker
Joseph Dalton Hooker (1817-1911) var en britisk botaniker, en af pionererne inden for geografisk botanik. Han deltog i adskillige botaniske ekspeditioner, til Antarktis 1839-43, til Himalaya og Indien 1847-51, til Palæstina 1860, til Marokko 1871, samt til det vestlige USA 1877.

I 1865 blev han udnævnt til direktør for den Kongelige Botaniske Have i Kew – en post, som han holdt i 20 år. Han var en nær ven af den berømte Charles Darwin (1809-82).

Under sit ophold i Asien beskrev han ikke færre end 22 nye rhododendron-arter fra Sikkim og andre områder i det østlige Himalaya.

 

 

Joseph Dalton Hooker var en af de mest fremtrædende botanikere i 1800-tallet. (Foto: Offentligt domæne)

 

 

 

Rhododendron delavayi
Denne prægtige plante er udbredt i det sydvestlige Kina, det sydøstlige Tibet, Bhutan, Arunachal Pradesh i det nordøstlige Indien, samt i bjergområder i den nordlige del af Myanmar, Thailand og Vietnam. Den vokser i forskellige skovtyper i højder mellem 1500 og 3000 m.

Den ligner meget R. arboreum (ovenfor), og nogle autoriteter betragter den som en underart af denne. Bladene er indtil 14 cm lange og 2,5 cm brede, skarpt tilspidsede, undersiden dækket af hvidlige eller brunlige hår. Kronen er skarlagenrød eller karminfarvet.

Artsnavnet blev givet til ære for den franske missionær, botaniker og opdagelsesrejsende Père Jean-Marie Delavay (1834-95), som var en ivrig indsamler af planter og sendte over 200.000 herbarie-ark tilbage til Frankrig, fra hvilke talrige nye slægter og over 1500 nye arter blev beskrevet.

 

 

Rhododendron delavayi, Wumeng Shan-bjergene, Guizhou-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron ericoides
Denne busk, op til 1,5 m høj, er begrænset til højereliggende områder på bjerget Gunung Kinabalu, Borneo, i højder mellem 2700 og 4000 m. I større højder bliver den ofte lav og kroget.

Den kendes nemt på de røde, tragtformede blomster og små blade, der minder om bladene hos revling (Empetrum nigrum).

Artsnavnet er latin og betyder ‘minder om Erica‘ (klokkelyng), hvilket hentyder til bladene.

 

 

Rhododendron ericoides, Gunung Kinabalu, Borneo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron ferrugineum Rustbladet alperose
Denne dværgbusk er den almindeligste rhododendron-art i Europa, hvor den er udbredt i Pyrenæerne, Alperne og Jura-bjergene, samt den nordlige del af Appenninerne. Den dækker ofte store områder af bjergskråninger mellem 1600 og 2200 meters højde, især på sur jordbund.

Den bliver op til 1,5 m høj, unge skud dækket af rustfarvede skæl, blade aflange eller ovale, smalnende in i begge ender, op til 4 cm lange og 1,4 cm brede, mørkegrønne, skinnende og en smule skællede på oversiden, undersiden dækket af først gyldenbrune, siden rustfarvede skæl. Blomsterstandene er endestillede klynger på 6-12 tragtformede, kortstilkede blomster, indtil 2 cm lange og i tværmål, krone rosenfarvet eller skarlagenrød, skællet på ydersiden, med 5 udbredte aflange flige.

Arten blev dyrket i England så tidligt som i 1740.

Artsnavnet er afledt af latin ferrugineum (‘rustfarvet’), afledt af ferrum (‘jern’), hvilket hentyder til de rustfarvede skæl på undersiden af bladene.

 

 

Rustbladet alperose danner ofte store bestande, her nær Kasereck, Grossglockner, Østrig. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rustbladet alperose, Rosanintal, nær Thomatal, Østrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rustbladet alperose, Sölkpass, Østrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rustbladet alperose, Grossglockner. Planten i baggrunden er stribet dafne (Daphne striata). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron fulgens
Denne busk, som bliver op til 4 m høj, har en ret begrænset udbredelse, fra det østlige Nepal mod øst til Bhutan og det sydøstlige Tibet, voksende i højder mellem 3300 og 4500 m. Bladene er læderagtige, aflange eller bredt ovale, indtil 11 cm lange og 7 cm brede, basis afrundet eller hjerteformet, spids afrundet, skinnende grønne på oversiden, dækket af rødbrune hår på undersiden. De blodrøde blomster er klokke- eller tragtformede, indtil 4 cm lange og i tværmål, med 5 mørke nektarkirtler i svælget. Støvknapperne er chokoladebrune.

I Nepal anvendes veddet som brænde.

Artsnavnet er latin og betyder ‘skinnende’, hvilket formentlig hentyder til bladene.

 

 

Tidligt om morgenen er disse blomster af Rhododendron fulgens i Barun-dalen, østlige Nepal, dækket af rimfrost. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron hirsutum Randhåret alperose
Denne art minder meget om rustbladet alperose (ovenfor), men adskiller sig gennem de randhårede blade, og dens blomster er mere lyserøde. Den er almindelig på kalkrig jordbund i Alperne, fra Schweiz og østpå, samt i Karpaterne, hvor den muligvis er indført. Det hænder, at de to arter vokser i samme område, og i så fald danner de ofte hybrider.

Artsnavnet er latin og betyder ‘håret’, hvilket sigter til den hårede bladrand.

 

 

Randhåret alperose, Vrata-dalen, Triglavski Nationalpark, Slovenien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Randhåret alperose, Prehodavci, nær Trenta-dalen, Triglavski Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette billede af randhåret alperose viser de randhårede blade, Kandersteg, Berner Oberland, Schweiz. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Randhåret alperose, Berner Oberland. Der ses også en skov-gøgeurt (Dactylorhiza maculata ssp. fuchsii). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron hodgsonii
Denne store busk, der kan blive indtil 7 m høj, kendes nemt på den tætte, fladtoppede blomsterstand og de store blade. Den har en ret begrænset udbredelse, fra det østlige Nepal mod øst til Arunachal Pradesh og det sydøstlige Tibet, ofte dannende rene bevoksninger i højder mellem 3000 og 4000 m.

De læderagtige, tykstilkede blade er aflange, elliptiske eller omvendt lancetformede, op til 30 cm lange og 12 cm brede, mørkegrønne på oversiden, uldhårede på undersiden, spids og basis afrundet. Blomsterstandene er meget tætte, fladtoppede klynger med 15-20 blomster, krone tragt- eller klokkeformet, højrød, purpurfarvet, lyserød eller hvidlig, op til 4 cm lang og 5 cm i diameter, med 7-8 små flige og mørkere pletter nær basis af svælget.

I Nepal anvendes veddet som brænde.

Arten blev navngivet af Joseph Dalton Hooker (se R. dalhousiae ovenfor) til ære for hans ven, den britiske naturhistoriker og etnolog Brian Houghton Hodgson (1801-94), som beskrev talrige plante- og dyrearter i Himalaya.

 

 

Tæt skov af Rhododendron hodgsonii, nedre del af Barun-dalen, Makalu-Barun Nationalpark, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blomsterfarven hos Rhododendron hodgsonii varierer fra hvidlig til en dyb tone af lyserød. Her står min guide Saila Tamang under en frodig bevoksning i Barun-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rhododendron hodgsonii, Barun-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rhododendron hodgsonii, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron kochii
En busk eller et lille træ, op til 10 m højt, blade 4-8 sammen i falske kranse, bladplade elliptisk eller oval, indtil 16 cm lang og 5 cm bred, blomsterstande med 10-20 blomster i en åben skærm, krone tragtformet, hvid, indtil 5 cm lang og i tværmål.

Denne art er begrænset til Filippinerne, hvor den vokser i fugtige skove i højder mellem 1000 og 2300 m.

Den blev opkaldt efter den tyske zoolog Otto Koch, som indsamlede planter og dyr i Filippinerne.

 

 

Rhododendron kochii, Sagada, Luzon, Filippinerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron lapponicum Arktisk alperose
Denne dværgbusk, som er udbredt i subarktiske områder på den nordlige halvkugle, forekommer i to varieteter, lapponicum i Eurasien, samt parvifolium i det østlige Sibirien og Nordamerika.

Den er en mangegrenet, krybende eller opret busk, indtil 1 m høj, blade indtil 2 cm lange og 9 mm brede, aflange, elliptiske eller ovale, spids afrundet, basis smalt trekantet, underside brun eller rustfarvet, skællet. Den kortstilkede blomsterstand har 3-6 blomster, bæger diminutivt, krone bredt tragtformet, rosenfarvet, violet eller purpurfarvet, undertiden hvid, til 1,4 cm lang.

Martin Henrichsen Vahl (1749-1804) var en dansk-norsk naturhistoriker, som studerede botanik ved Københavns Universitet og også på Uppsala Universitet under den berømte Carl von Linné. Vahl var forelæser i Københavns Universitets botaniske have 1779-82 og var tillige redaktør af adskillige botaniske værker, deriblandt Flora Danica, bd. XVI-XXI, Symbolæ Botanicæ, bd. I-III, Eclogæ Americanæ, bd. I-IV, samt Enumeratio Plantarum, bd. I-II.

I 1787 rejste Vahl til Norge i søgen efter planter, som skulle illustreres til værket Flora Danica. (Norge hørte dengang under det danske rige). Turen gik fra København til Christiania (Oslo) og derfra nordpå til Gudbrandsdalen og mod nordvest gennem dalen til byen Lom, der ligger ved foden af Norges højeste fjelde i Jotunheimen og Dovre. Om botaniseringen omkring byen og på fjeldene skrev Vahl i 1792 begejstret: “Den mest sjeldne, snart sagt af alle Norske Planter, Azalea lapponica, var Belønning nok for at have arbejdet sig henimod Toppen af et høit Fjeld igennem Snee og Moradser. Fornøielsen ved at have en gang faaet at see denne Plante levende, forøgedes ikke lidet ved, at den saa let kunne undgaaet mig, da allene tvende Busker fandtes paa dette Sted.” (Kilde: H. Knudsen 2014. Fortællingen om Flora Danica. Lindhardt & Ringhof)

Artsnavnet er latin og betyder ‘findes i Lapland’.

 

 

Chukotka 2011
Arktisk alperose, var. parvifolium, Chukotka-halvøen, østlige Sibirien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron lepidotum
De langstilkede blomster hos denne dværgbusk, der bliver op til 1,5 m høj, varierer meget i farve, fra rødlig eller purpurfarvet til lyserød og hvid. En form med gullige blomster er sjælden. De udgår fra bladhjørnerne, er bredt klokkeformede, indtil 1,7 cm lange og 2,5 cm i tværmål, ofte endestillede, enlige eller op til 4 sammen. Bladformen varierer også meget og kan være aflang, elliptisk, oval eller lancetformet, op til 3,8 cm lang og 1,8 cm bred, skællet på begge flader, spids eller but for enden, undertiden med en kort torn.

Den er en af de videst udbredte rhododendron-arter i Himalaya, idet den forekommer fra Pakistan mod øst til det sydvestlige Kina. Højdemæssigt har den et meget bredt spektrum, idet den findes mellem 2000 og 4700 m.

I Nepal afbrændes bladene som dhup (røgelse) i templer. Té brygget på bladene indtages som blodrensende middel. Stødte blade strøes på senge mod utøj.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk lepís (‘skæl’), hvilket sigter til, at bladene er stærkt skællede på begge sider.

 

 

Krat af den rødblomstrede form af Rhododendron lepidotum, Mundo, øvre del af Langtang-dalen, centrale Nepal (øverst), samt Ghumtarao, Great Himalayan Nationalpark, Himachal Pradesh. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rødblomstret form, Langtang Nationalpark, centrale Nepal. Bemærk myren i blomsten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den hvidblomstrede form, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den sjældne gullige form, observeret i Gokyo-dalen, Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron lowii
Denne busk eller mindre træ, som bliver op til 10 m højt, har stilkede blade, som sidder i spiraler op ad stænglen, elliptiske eller ovale, med but spids, indtil 20 cm lange og 10 cm brede, næsten glatte på oversiden, skællede på undersiden, med 9-15 nerver på begge sider af midternerven, margin helrandet, ofte let bølget, basis afrundet eller hjerteformet. De langstilkede blomster er tragtformede, gule eller orange, eller en kombination, undertiden med lyserødt skær, kronrør indtil 3,5 cm langt, lige, flige bredt ovale, udbredte, op til 5 cm lange og brede.

Arten er endemisk i Sabah-provinsen på Borneo, hvor den vokser på Mount Kinabalu og enkelte andre steder, i højder mellem 2700 og 3650 m.

Den blev navngivet til ære for den britiske naturhistoriker Hugh Low (1824-1905), som også var administrator af den britiske koloni på Malakka-halvøen. Han foretog den første dokumenterede bestigning af Mount Kinabalu i 1851, og den højeste tinde er opkaldt efter ham.

 

 

Rhododendron lowii, Gunung Kinabalu, Sabah, Borneo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron luteum Gul azalea
En løvfældende busk, op til 4 m høj, stænglen kirtelhåret. Bladene er næsten siddende, ovale eller ombendt lancetformede, indtil 8,5 cm lange og 2,5 cm brede, ofte kirtelhårede. Blomsterstandene er endestillede eller i bladhjørnerne, med 5-15 bleggule eller guldgule, kortstilkede blomster, op til 4,5 cm i diameter, kirtelhåret på undersiden, tragt op til 1,5 cm lang, flige til 2 cm.

Gul azalea er udbredt fra det sydlige Polen mod syd gennem Østrig til Balkan, og derfra videre østpå til Kaukasus. Den vokser i skove og på græsklædte skråninger, fra havniveau op til højder omkring 2000 m.

Dens sødtduftende blomster tiltrækker bier, men honningen fra dem er faktisk giftig, og rapporteringer af mennesker, som er blevet forgiftet af at spise denne honning, findes helt tilbage i Oldtidens Grækenland.

 

 

Gul azalea, nær Tirebolu, Sortehavet, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gul azalea, Dikmen Dağlari, syd for Inebolu, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron macrophyllum Stillehavs-rhododendron
Som dens navn antyder, findes denne art langs Nordamerikas vestkyst, fra Monterey-bugten i Californien mod nord til British Columbia. Den er fortrinsvis kystnær, men findes dog også temmelig langt inde i land i Cascade-bjergene i Oregon, Washington og British Columbia, op til højder omkring 1900 m.

Den er en stor stedsegrøn busk eller et lille træ, op til 9 m højt, blade tykke, læderagtige, bredt elliptiske, indtil 23 cm lange og 7,5 cm brede, med afrundet spids, basis smalt trekantet, begge overflader glatte. Blomsterstandene er endestillede pyramideformede klynger med 10-20 stilkede blomster, bæger ganske lille, krone bredt klokkeformet, indtil 4 cm lang, lyserød eller hvid med gullige eller brune prikker.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk makros (‘lang’) og phyllon (‘blad’), således ‘med lange blade’.

 

 

Stillehavs-rhododendron, nær Trinidad, Californien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron morii
Denne art er endemisk i det centrale og østlige Taiwans bjerge, hvor den vokser i skove, fortrinsvis i højder mellem 2000 og 2200 m.

En busk eller et lille træ, indtil 8 m højt, blade kortstilkede, lancetformede eller elliptiske, tilspidsede, indtil 14 cm lange og 3,5 cm brede, basis afrundet, glatte på oversiden, hårede langs midternerven på undersiden. Blomsterstandene er tætte eller løse endestillede klynger med 5-12 blomster, bæger ganske lille, krone bredt klokkeformet, hvid eller lyserød med mange røde prikker og normalt en stor rød plet nær svælget.

Arten blev navngivet til ære for den japanske antropolog og naturhistoriker Ushinosuke Mori (1877-1926), der kom til Taiwan som tolk for hæren og siden begyndte at forske i emner som antropologi, historie, folklore, arkæologi, botanik og geografi, med hovedinteresse i taiwanesiske oprindelige folkeslag. I 1926 forsvandt han, mens han var ombord på dampskibet Kasadomaru. Ifølge myndighederne begik han selvmord ved at springe i havet.

Førhen blev denne plante betragtet som en underart af R. pseudochrysanthum (nedenfor). Den adskiller sig ved at være større og med større blade.

 

 

Taiwan 2008
Hvidblomstret form af Rhododendron morii, Hohuan Shan, centrale Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014b
Form af Rhododendron morii med lyserøde blomster, fotograferet på en tåget dag i en bjergskov i Taipingshan National Forest, østlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron nivale 
Den alpine zone over trægrænsen i Himalaya rummer adskillige arter af dværgagtige rhododendron-arter, bl.a. denne plante, som er udbredt fra det vestlige Nepal mod øst til det sydvestlige Kina, i højder mellem 4500 og 5600 m, fortrinsvis i ret tørre områder.

En lav, kompakt, mangegrenet dværgbusk, krybende eller til tider op til 90 cm høj, blade indtil 1,5 cm lange og 6 mm brede, elliptiske, ovale eller afrundede, spids but, basis bredt trekantet, skællet på begge sider, underside gullig eller brunlig. Blomsterne er enlige eller op til 3 sammen, bæger ganske lille eller manglende, krone variabel i farve, purpur, magenta, lilla eller lyserød, bredt tragtformet, indtil 1,3 cm i tværmål, kronrør op til 6 mm langt.

Den minder en del om R. setosum (nedenfor), men bladranden hos denne har normalt stive hår, og dens blomster er større.

Artsnavnet er afledt af latin nix (‘sne’) samt endelsen alis, således ‘findes i sne’, hvilket sigter til, at denne plante vokser i meget store højder.

 

 

Rhododendron nivale, fotograferet i Khumbu-regionen i det østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron nudiflorum, se R. periclymenoides.

 

 

 

Rhododendron occidentale Vestlig azalea
En løvfældende busk eller et lille træ, indtil 10 m højt, blade ovale eller elliptiske, indtil 9 cm lange og 3 cm brede, spids og basis but eller tilspidset, overside glat, underside noget håret, tæthåret langs midternerven, margin helrandet, håret. Blomsterstandene er klaser med 3-15 kortstilkede blomster, der kommer frem samtidig eller efter bladene, bægerblade små, krone hvid med en gul plet og talrige gule prikker på den øverste flig, undertiden lyserød med en orange plet på den øvre flig, eller en kombination af hvid og lyserød, flige op til 2,5 cm lange og brede.

Denne art findes i det vestlige Nordamerikas kystnære bjergkæder, fra Oregon sydpå til den mexikanske grænse. Dens østligste forekomster er i Cascade- og Sierra Nevada-bjergene. Den vokser i skove og krat, ofte langs vandløb, fra havniveau op til højder omkring 2700 m.

Artsnavnet er latin og betyder ‘vestlig’.

 

 

USA-Canada 1992
Vestlig azalea, Cave Junction, sydlige Oregon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron oldhamii
De fleste af Taiwans omkring 30 rhododendron-arter har hvidlige, lyserøde eller violette blomster, men hos R. oldhamii er de varmt røde. Denne art, som er endemisk i Taiwan, er en af de få rhododendron-arter, som forekommer ned til havniveau. Den vokser i skove og krat, samt på klipper og skrænter, op til højder omkring 2450 m.

Den er en mangegrenet busk, som kan blive op til 3 m høj, blade ovale eller lancetformede, indtil 6 cm lange og 2,5 cm brede, begge overflader med blegbrune hår, spidsen ofte med en lille torn, basis afrundet eller bredt trekantet, margin helrandet. Blomsterne er enlige eller op til 4 sammen, bæger lille, kirtelhåret, krone tragtformet, op til 3,5 cm lang, murstensrød, orangerød eller lyserød, med mørkere røde prikker.

Artsnavnet hædrer den britiske gartner og planteindsamler Richard Oldham (1837-64), som blev sendt til Fjernøsten i 1861 af Royal Botanic Gardens, Kew. Han indsamlede planter i Manchuriet, Korea, Japan og Taiwan, men løb ind i mange problemer. På trods heraf lykkedes det ham at sende omkring 14.000 planter hjem, deriblandt menge nye arter for videnskaben. Mens han var i Taiwan, blev han syg og bukkede under for dysenteri i 1864.

 

 

Rhododendron oldhamii, voksende i en skov nær Mingtsih, centrale Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rhododendron oldhamii, Wushe (øverst), nær Nanren-søen, Kenting Nationalpark (i midten), samt Yeliou Geopark, nordlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron periclymenoides
Denne løvfældende art, som også kaldes for R. nudiflorum, er udbredt i det østlige USA, fra Vermont og Massachusetts mod syd til Georgia og Alabama, mod vest til det vestlige Kentucky og det vestlige Tennessee. Den vokser i skove og krat, ofte langs vandløb, fra havniveau op til højder omkring 1000 m.

En op til 5 m høj busk, blade kortstilkede, ovale eller elliptiske, indtil 9 cm lange og 3 cm brede, basis og spids but eller tilspidset, begge overflader glatte eller sparsomt hårede, margin helrandet med meget korte hår. Blomsterstandene, der kommer frem før eller samtidig med bladene, er klaser med 6-15 kortstilkede, duftende blomster, bægerblade diminutive, krone mørkt lyserød, undertiden hvide eller blegt lyserøde, kronrør op til 2 cm langt, flige indtil 2 cm lange og 1,5 cm brede.

Artsnavnet hentyder til, at blomsterne minder om blomsterne af almindelig gedeblad (Lonicera periclymenum).

Et af artens amerikanske navne er Pinxter flower, afledt af Pinksteren, det hollandske ord for pinse, som er den 7. søndag efter påske. Denne kristne højtid fejrer Helligåndens nedstigning blandt apostlene, som var forsamlet i anledning af høstfesten, hvorefter de var i stand til at sprede nyheden om Kristus på alle sprog. I 2. Mosebog, kap. 23, vers 16, hedder det om pinsen: “den Højtid, naar du høster dit Arbejdes Førstegrøde af det, som du har saaet paa Marken.”

I Amerika hentyder Pinkster (også stavet Pinxter) til de fester, som blev afholdt af den sorte befolkning i New York og New Jersey, specielt i 1800-tallet. For slaver var det en tid, hvor de ikke behøvede at arbejde og kunne samles med familie og venner.

Navnet Pinxter flower opstod, fordi planten blomstrer omkring dette tidspunkt.

 

 

Rhododendron periclymenoides, Pohatcong Creek, New Jersey. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron ponticum Pontisk rhododendron
Under sin rejse til Mellemøsten 1700-02 fandt den franske læge og botaniker Joseph Pitton de Tournefort (1656-1708) en rhododendron-art, som voksede på Sortehavskysten i Pontus, et område, der i dag udgør det nordøstlige Tyrkiet og Georgien. Af denne grund navngav den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78) denne plante Rhododendron ponticum. Nominatracen er hjemmehørende i Kaukasus, Tyrkiet, Syrien, Libanon og Bulgarien, mens små bestande af underarten baeticum er udbredt i det sydvestlige Spanien og Portugal. Den vokser i løvskove i højder mellem 150 og 1800 m.

Den er en stor busk, undertiden op til 10 m høj, blade elliptiske eller omvendt ovale, op til 17 cm lange og 4,5 cm brede, først dunhårede på undersiden, senere næsten glatte, med vedvarende kirtelhår. De endestillede blomsterstande har op til 20 stilkede, klokkeformede, lyserøde eller purpurfarvede blomster, til tider hvide med purpurfarvet basis, kronrør indtil 2,5 cm langt, med 5 udbredte, spidse eller afrundede, op til 2,5 cm lange flige, hvoraf en enkelt har små gule prikker. Frugten er en op til 2,8 cm lang kapsel.

 

 

Pontisk rhododendron, Akbayir, nær Cide, Sortehavet, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Pontisk rhododendron, Çuhadaröğlu Geçidi (995 m), Dikmen Dağlari, syd for Inebolu, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Pontisk rhododendron, Tirebolu, Sortehavet, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Pontisk rhododendron, Espiye, Sortehavet, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron pseudochrysanthum
En lav busk, undertiden op til 3 m høj, men normalt under 1 m. De kortstilkede blade er ovale eller elliptiske, indtil 8 cm lange og 5 cm brede, tilspidsede, basis afrundet, glatte på oversiden, undersiden med et lag af korte hår, når de er unge, senere med spredte hår, med undtagelse af midternerven. Blomsterstandene er åbne klynger med 5-10 blomster, bæger ganske lille, kirtelhåret, krone klokkeformet, op til 4 cm lang, varierende fra snehvid til lyserød, ofte med skarlagenrøde prikker indvendigt, undertiden med en skarlagenrød plet nær svælget.

Denne pragtfulde plante vokser på åbne skråninger i meget store højder i det centrale Taiwans bjerge, mellem 3100 og 3900 m.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk pseudes (‘falsk’), khrysos (‘guld’), samt anthos (‘blomst’), således ‘den med falske gyldne blomster’. Det er uklart, hvad der hentydes til. Dens blomster er ihvertfald ikke gyldne.

 

 

Taiwan 2016
Taiwan 2016
Blomsterfarven hos Rhododendron pseudochrysanthum varierer fra snehvid til lyserød. Arten er almindelig på bjerget Hohuan Shan, hvor disse billeder blev taget. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron pumilum
Denne plante bliver sjældent over 10 cm høj, hvilket afspejles af dens latinske artsnavn, afledt af pumilio (‘dværg’). De læderagtige blade er ovale eller elliptiske, skællede på undersiden, indtil 2 cm lange og 1,2 cm brede, basis afrundet, spids afrundet eller tilspidset, often med en kort torn. Blomster lyserøde, tragt- eller klokkeformede, nikkende, enlige eller op til 3 sammen, krone indtil 2 cm lang, dunet på ydersiden.

Arten er udbredt fra det østlige Nepal mod øst til Myanmar og det sydvestlige Kina, i højder mellem 3300 og 4300 m. Dens foretrukne habitater er klipper og åbne skrænter.

 

 

Rhododendron pumilum, Barun-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron retivenium
Denne busk, som bliver indtil 6 m høj, har smalle, elliptiske, stærkt tilspidsede blade i spiraler op ad stænglen, indtil 16 cm lange og 5 cm brede, margin helrandet, tilbagerullet på unge blade, smalnende ind mod basis, undersiden med små skæl. Blomsterstandene er åbne skærme med 4-7 tragtformede, duftende, stærkt gule blomster, undertiden med orange partier, op til 7 cm lange og brede, flige indtil 3,7 cm lange og brede.

Den er begrænset til provinsen Sabah på Borneo, hvor den vokser på bjergene Kinabalu og Alab, i højder mellem 2000 og 2700 m.

 

 

Rhododendron retivenium med regndråber, Gunung Kinabalu. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron rubropilosum
Denne art er en lille stedsegrøn busk, op til 3 m høj, unge skud med et tæt dække af rødbrune eller grålige hår, blade aflange, lancetformede eller elliptiske, indtil 5 cm lange og 2 cm brede, spidse, basis smalt trekantet, margin helrandet, oversiden med lysegrå hår, undersiden med et tæt dække af rødbrune hår, specielt langs midternerven. Blomsterstandene har 2-4 kortstilkede blomster, bæger diminutivt, med et tæt dække af rødbrune hår, krone tragtformet, op til 2 cm lang, forskellige afskygninger af lyserød med mørkerøde prikker.

Den er begrænset til bjergområder i Taiwan og træffes mellem 1800 og 3300 meters højde. Nær dens øvre grænse danner den ofte store krat.

Artsnavnet er afledt af latin ruber (‘rød’) og pilosus (‘håret’), hvilket sigter til de rødbrune hår på mange dele af denne plante.

 

 

Rhododendron rubropilosum, Hohuan Shan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron rugosum
En busk eller et lille træ, op til 8 m højt, undertiden epifytisk, med stilkede, ovale eller elliptiske, tilspidsede blade, indtil 12 cm lange og 5,5 cm brede, 3-6 sammen i tætte falske kranse, margin normalt helrandet, sommetider nedadbøjet, basis smalnende ind, unge blade med et tæt, orangebrunt, skællet lag på begge sider, men oversiden bliver hurtigt glat, nerver dybt nedsænkede på oversiden, højrøde på undersiden. Blomsterstandene er udbredte skærme med 8-14 hængende blomster med en op til 3 cm lang stilk, som er dækket af rødbrune hår og skæl, bæger ganske lille, tykt, fladt, gulligbrunt, krone cylinderformet, lige eller let buet, indtil 3 cm lang og 3,5 cm i diameter, rød, lyserød eller lyserød med purpuragtigt skær, flige op til 1,4 cm lange og brede.

Arten forekommer på Borneo i provinsen Sabah og muligvis også et enkelt sted i Sarawak, i højder mellem 2000 og 3500 m.

Artsnavnet er latin og betyder ‘rynket’, hvilket sigter til, at bladene har et rynket udseende på grund af de dybt nedsænkede nerver.

 

 

Rhododendron rugosum, Gunung Kinabalu, Sabah, Borneo. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron setosum
En dværgbusk, som bliver op til 50 cm høj, grene stivhårede, blade elliptiske, aflange eller ovale, til 1,5 cm lange og 8 mm brede, spids og basis afrundet, overside mørkegrøn med gyldne skæl, normalt med stive hår langs randen, undertiden tilbagebøjet, underside bleggrøn, kraftigt skællet. Blomsterne er enlige eller op til 4 sammen, bæger dybt kløvet med afrundede, op til 8 mm lange, skællede flige, krone bredt tragtformet, blegviolet, lyserød med purpurfarvet skær, undertiden blegt lyserød, indtil 1,8 cm i tværmål, kronrør op til 8 mm langt, støvbærere 10, lange og udbredte.

Den vokser på alpine skråninger i højder mellem 3600 og 4800 m, fra det centrale Nepal mod øst til Bhutan og et enkelt sted i det sydlige Tibet.

I Nepal anvendes tørrede blade som té.

Artsnavnet er afledt af latin saeta (‘stift hår’), hvilket sigter til de stive hår langs bladranden.

Denne art minder en del om R. nivale (ovenfor), men dens bladrand har normalt lange hår, og blomsterne er større og mere rødviolette.

 

 

Rhododendron setosum, Machhermo, Gokyo-dalen, Khumbu, østlige Nepal. I baggrunden ses tibetanske bedeflag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette billede viser formen med lyserøde blomster ved siden af normalt farvede blomster, Khumbu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nærbillede af blomsterne og de skællede blade, Khumbu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron simsii
Denne prægtige plante er vidt udbredt i Kina og findes også i den nordlige del af Indokina, i det sydlige Taiwan, samt på Ryukyu-øerne i det sydlige Japan. Den vokser i lyse skove og krat, ofte nær vand, i højder mellem 600 og 2700 m.

Den er en mangegrenet busk, som kan blive op til 3 m høj, unge grene med et tæt dække af skinnende brune hår. Der er to slags blade, løvfældende forårsblade, op til 7 cm lange og 2 cm brede, linje-lancetformede eller elliptiske, spidse, basis smalt trekantet, margin helrandet. Sommerbladene er vedvarende, aflange eller elliptiske, til 2 cm lange og 1 cm brede, med but spids. Blomsterstandene har 2-6 blomster, bæger op til 7 mm langt med ovale eller lancetformede, hårede flige, krone bredt tragtformet, indtil 6 cm lang, mørkerød, murstensrød, rosa eller hvid, de øvre flige med mørkere prikker.

Artsnavnet blev givet til ære for den engelske botaniker og læge John Sims (1749-1831), som var den anden redaktør af tidsskriftet Curtis’s Botanical Magazine, efter botanikeren og entomologen William Curtis (1746-99), som grundlagde det i 1787. Dette tidsskrift er blevet offentliggjort lige siden, i dag af Royal Botanical Gardens, Kew.

 

 

Rhododendron simsii med forårsblade, Guizhou-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron thomsonii
Denne busk, som bliver indtil 5 m høj, kendes nemt på de bredt klokkeformede, voksagtige, kødfulde, blodrøde, op til 6 cm lange blomster, samt på det mere blegrøde, kødfulde, tiltrykte bæger. De stilkede blade er ovale eller næsten cirkelrunde, friskgrønne på oversiden, blågrønne på undersiden, indtil 7 cm lange og 6 cm brede. Blomsterne sidder i tætte, endestillede, fladtoppede skærme med 4-8 blomster, kronen med 5 store, afrundede flige med indhak for enden.

Den foretrækker fugtige områder og ses især nær vandløb i højder mellem 2900 og 4000 m, fra det østlige Nepal mod øst til Bhutan og det sydøstlige Tibet.

Artsnavnet blev givet af Joseph Dalton Hooker (se R. dalhousiae ovenfor) til ære for hans ven, den britiske kirurg og botaniker Thomas Thomson (1817-78), som var bidragsyder til det første bind af Flora Indica.

 

 

Disse billeder er fra Ghunsa-dalen i det østlige Nepal, hvor Rhododendron thomsonii er almindelig. Planten med lyserøde blomster er Rhododendron campanulatum, og træet med nyudsprungne blade er østlig Himalaya-lærk (Larix griffithii). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron tomentosum Mose-post
En lille opret eller krybende busk, indtil 1,2 m høj, unge grene dækket af rustfarvede kirtelhår, blade stedsegrønne, indtil 5 cm lange og 1 cm brede, med stærk nedadbøjet rand, overside matgrøn, underside dækket af et tæt rustfarvet hårlag samt gyldne skæl, sommetider også med rødlige kirtler. Blomsterne sidder mange sammen i åbne endestillede klynger, op til 5 cm i tværmål, bæger diminutivt, krone duftende, hvid, op til 8 mm i diameter.

Denne plante, som førhen blev kaldt for Ledum palustre, er meget almindelig og vidt udbredt i nåleskovzonen på den nordlige halvkugle. Den forekommer i to underarter, tomentosum, der er udbredt fra Skandinavien mod øst til Taimyr-halvøen, samt decumbens, der er udbredt fra Taimyr-halvøen mod øst gennem Sibirien til Alaska, Canada og Grønland. En tidligere tredje underart, subarcticum, betragtes nu som tilhørende decumbens.

I 1983 blev mose-post fundet som ny art for Danmark i en tørvegrav nær Frederikshavn, hvor der siden har været en mindre bestand. Dens frø er formentlig kommet hertil med trækfugle. I Sverige og Norge er den meget almindelig i næringsfattige områder, såsom højmoser og fugtige heder. Blandt samerne i Lapland blev arten førhen anvendt mod åndedrætssygdomme, bl.a. kighoste og astma.

Artsnavnet er latin og betyder ‘med en mængde hår’, hvilket sigter til det tætte hårlag på unge grene og undersiden af bladene. Navnet post er af ukendt oprindelse.

 

 

Chukotka 2011
Mose-post, underarten decumbens, Chukotka-halvøen, østlige Sibirien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron triflorum
En stedsegrøn eller undertiden løvfældende, op til 4 m høj busk, hvis bark skaller af i tynde, kanelfarvede strimler. Unge grene er skællede. Bladene er variable, ovale, aflange eller lancetformede, spidse, indtil 8 cm lange og 2,5 cm brede, basis afrundet eller hjerteformet, glatte og skinnende på oversiden, med skæl og kirtler på undersiden. De endestillede blomsterstande sidder mellem de nye skud og har 3 blomster, som antydet af artsnavnet. Den klokkeformede krone er op til 3,5 cm lang og 5 cm i tværmål, bleggul med grønligt skær, med grønne eller brune pletter indvendigt.

Arten vokser i skove og krat i højder mellem 2400 og 3700 m, fra det østlige Nepal mod øst Bhutan og Yunnan-provinsen.

I Nepal anvendes veddet som brænde.

 

 

Rhododendron triflorum, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron vaseyi
En løvfældende, op til 5 m høj busk, men normalt langt lavere, unge kviste dækket af hår og kirtelhår, blade elliptiske eller ovale, indtil 17 cm lange og 5,5 cm brede, underside håret langs nerverne og med spredte kirtelhår. De duftende blomster kommer frem før bladene, 5-15 sammen i en skærmagtig klase, bæger op til 8,5 mm langt, krone bredt tragtformet, til 3,5 cm i diameter, normalt lyserød, undertiden hvid, med brune eller røde prikker på de 3 øvre flige.

Denne plante har en særdeles begrænset udbredelse, idet den kun findes på adskillige lokaliteter i Appalachian Mountains i staten North Carolina, østlige USA, hvor den vokser på skråninger i lyse skove, i højder mellem 900 og 1830 m.

Artsnavnet blev givet til ære for to botanikere, George Vasey (1822-93) og hans søn George Richard Vasey (1851-1921). Planten blev indsamlet af sønnen i 1878. Den ældre George Vasey indsamlede mange planter i Illinois, inden han blev ansat i United States Department of Agriculture, hvor han blev ledende botaniker og bestyrer af det nationale herbarium.

 

 

USA 2012
Efter en kraftig byge dækker talrige regndråber disse blomster af Rhododendron vaseyi, Pisgah National Forest, North Carolina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron wallichii 
Denne op til 4 m høje busk minder meget om R. campanulatum (ovenfor) og blev tidligere betragtet som en underart af denne. Undersiden af bladene er dog uden hårlag, og dens klokkeformede blomster er normalt helt hvide, undertiden med lyserødt eller violet skær.

Den er udbredt fra det østlige Nepal mod øst til Bhutan og det sydøstlige Tibet, voksende i skove og krat, samt på åbne skråninger, i højder mellem 3000 og 4300 m.

Artsnavnet blev givet til ære for den danske læge og botaniker Nathaniel Wallich (1786-1854), som studerede flora i Indien og Himalaya i begyndelsen af 1800-tallet.

Nogle autoriteter, bl.a. Kew Gardens, betragter stadig denne plante som værende identisk med R. campanulatum.

 

 

Rhododendron wallichii er meget almindelig i Khumbu-området i det østlige Nepal, hvor disse billeder blev taget. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron wightii
Denne busk, som bliver indtil 4 m høj, danner krat mange steder i det østlige Himalaya, hvor den er udbredt fra det østlige Nepal mod øst til det sydøstlige Tibet, i højder mellem 3300 og 4300 m.

De læderagtige blade er store, aflange eller elliptiske, spidse, op til 20 cm lange og 7 cm brede, med et rustfarvet filtlag på undersiden. De klokkeformede blomster sidder i åbne skærme med 10-20 blomster, krone indtil 4,5 cm lang og 5 cm i diameter, bleggul med knaldrøde pletter indvendigt nær svælget.

I Nepal anvendes veddet som brænde.

Artsnavnet blev givet til ære for den skotske kirurg og botaniker Robert Wight (1796-1872), der tilbragte størstedelen af sit liv i det sydlige Indien, hvor han var den ledende botaniske taksonom og beskrev 110 nye slægter og 1267 nye arter. I Madras publicerede han en række illustrerede værker, bl.a. Icones Plantarum Indiae Orientalis (1838-53) i 6 bind, samt Illustrations of Indian Botany (1838-50) og Spicilegium Neilgherrense (1845-51).

 

 

Rhododendron wightii, Barun-dalen, østlige Nepal. På det øverste billede er den fotograferet foran en sort klippevæg ved navn Neh. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhodothamnus Dværgalperose
Disse planter adskiller sig på visse punkter fra de øvrige alperoser og er derfor blevet placeret i en særskilt slægt, der kun rummer to arter, europæisk dværgalperose (nedenfor), samt R. sessilifolius, som er begrænset til et meget lille bjergområde, Tiryal Dağı, i Artvin-provinsen i det nordøstlige Tyrkiet.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk rhodon (‘rose”) og thamnos (‘busk’).

 

Rhodothamnus chamaecistus Europæisk dværgalperose
Denne smukke plante er begrænset til de østlige Alper, fra det østlige Schweiz og Como-søen mod øst til Karawankerne på grænsen mellem Østrig og Slovenien. Den er ret almindelig i Dolomiterne i Norditalien. Dens foretrukne habitat er solrige steder på kalkholdig jordbund, ofte blandt klipper og i grus. Den træffes i højder mellem 500 og 2400 m.

Den er en stedsegrøn dværgbusk med opstigende, indtil 30 cm lange grene. De læderagtige blade er spredte, samlet i klynger for enden af grenene, op til 1,5 cm lange, stivhårede og tandede i randen. Blomsterne er i endestillede grupper på op til 4, til 3 cm i tværmål, kronblade blegt lyserøde med røde striber nær grunden, kun sammenvoksede ved basis, griflen hvid med karminrød spids, støvdragerne hvide med mørkt purpurfarvede støvknapper.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk khamai (‘på jorden’, dvs. ‘lav’), samt slægtsnavnet Cistus (cistroser), en gruppe planter i familien Cistaceae. Navnet hentyder til blomsterne, der overfladisk minder om cistroser.

 

 

Europæisk dværgalperose, Passo di Valparola, Dolomiterne, Italien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet august 2017)

 

(Senest opdateret februar 2024)