Figentræer

 

 

Banyan-træer (Ficus benghalensis) vokser ofte til en anselig størrelse. Her ses Ib Krag Petersen under et gigantisk individ i Ranthambhor Nationalpark, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En kæmpemæssig Ficus superba uden for et daoistisk tempel, Dongshih, sydvestlige Taiwan. Nogle få af dens støtterødder er blevet bevaret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blade og frugter af almindelig figen (Ficus carica), Pamukkale, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Morgentåge slører omridset af et kæmpestort, uidentificeret figentræ i Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette ligeledes uidentificerede figentræ fungerer som en del af en gaderestaurant i Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Figentræer (Ficus) er en stor slægt, der omfatter omkring 850 arter af træer, slyngplanter eller epifyter, som er hjemmehørende overalt i troperne og subtroperne, mens nogle få arter findes i varmere egne af den nordlige tempererede zone.

En gruppe af figentræer er de såkaldte kvælerfigner. De fleste frø af disse arter starter deres tilværelse som epifyt i et træ, hvor de spirer i en revne eller ofte i en klat fuglegødning, leveret af den fugl, som åd figenfrugten. (Frøet skades ikke af at passere gennem fuglens tarmsystem).

Med tiden sender det unge figentræ luftrødder ned til jordoverfladen, hvor de slår rod. Samtidig begynder nogle af rødderne at omklamre værtstræet, som efterhånden bliver kvalt til døde. Efter at dets stamme er rådnet bort, står figentræet som en hul cylinder af luftrødder.

Mange af kvælerfigen-arterne vokser også ofte i revner i gamle bygninger, og hvis de lades i fred, vil deres rødder med tiden ødelægge bygningen.

Figenblomster er unikke, skjult inde i et syconium, en kugle- eller pæreformet udvidelse af blomsterbunden, som har en meget lille åbning, hvorigennem bittesmå figenhvepse, som tilhører forskellige familier inden for overfamilien Chalcidoidea, presser sig ind. Hver af figenhvepse-arterne er kun tilknyttet en enkelt figenart.

Inde i syconiet lægger hunnerne æg i sterile hunblomster, der tjener som føde for larverne. Samtidig bestøver de frugtbare blomster med pollen, som satte sig fast på dem lige inden for åbningen, hvor hanblomsterne befinder sig. Senere svulmer frugten op, indeholdende mange frø.

Slægtsnavnet er det klassiske latinske ord for figen.

 

 

En uidentificeret kvælerfigen omslynger sit værtstræ, Taitung Ecological Park, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Med tiden blev denne kvælerfigens værtstræ i Ubud, Bali, Indonesien, kvalt til døde, og da dets stamme rådnede bort, stod figentræet tilbage som en hul cylinder af luftrødder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frugter af en uidentificeret figenart, voksende på talrige tynde sideskud nederst på stammen, nedre del af Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nye blade af en uidentificeret kvælerfigen, Taitung Ecological Park, Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Føde for dyr
Frugterne af de fleste arter er et vigtigt fødeemne for mange forskellige dyr, specielt fugle og flagermus.

Jeg har observeret mange arter æde frugterne, i Asien bl.a. blåstrubet skægfugl (Psilopogon asiaticus), Taiwan-skægfugl (Psilopogon nuchalis), rødnæbbet blåskade (Urocissa erythrorhyncha), hvidøret sibia (Heterophasia auricularis), rosenstær (Pastor roseus), almindelig hyrdestær (Acridotheres tristis), almindelig træstær (Aplonis panayensis), kinesisk bulbul (Pycnonotus sinensis), japansk brillefugl (Zosterops japonicus), rhesusabe (Macaca mulatta) og indisk hueabe (Macaca radiata).

I Afrika bl.a. rødøjet skoggerdue (Streptopelia semitorquata), afrikansk papegøjedue (Treron calvus), ametyststær (Cinnyricinclus leucogaster) og trefarvet glansstær (Lamprotornis superbus).

 

 

Kinesisk bulbul (Pycnonotus sinensis) æder frugter af Ficus superba, Central Taiwan Science Park, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rosenstær (Pastor roseus) æder frugter af banyan (Ficus benghalensis), Karnataka, sydlige Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Hvidøret sibia (Heterophasia auricularis) æder frugter af Ficus superba, Buluowan, Taroko-kløften, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Afrikansk papegøjedue (Treron calvus) æder frugter af en uidentificeret figenart, Ngorongoro-krateret, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Japansk brillefugl (Zosterops japonicus) æder frugter af Ficus superba, Central Taiwan Science Park, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus auriculata
Dette løvfældende træ, som af nogle autoriteter kaldes for F. oligodon, bliver indtil 10 m højt, med en stammediameter op til 30 cm, samt en stor krone, bark grå og glat, grenene dækket af stive hår. Bladene er meget store, indtil 45 cm lange og brede, langt tilspidsede, basis afrundet eller hjerteformet, margin uregelmæssigt tandet, nerver prominente på undersiden. De kortstilkede frugter sidder i tætte klynger på stammen eller større grene, de er kugleformede eller til tider pæreformede, 2,5-9 cm i tværmål, først grønne med hvidlige prikker, mørkerøde ved modenhed, med 4-6 svage, længdegående ribber.

Arten er udbredt fra det nordøstlige Pakistan og Nordindien mod øst til det sydlige Kina, og derfra mod syd gennem Indokina til Malakka-halvøen, men dyrkes ofte andre steder. Dens naturlige habitater omfatter bl.a. skove, krat og flodbredder.

Frugten er spiselig og sød, og den anvendes medicinelt som vanddrivende og afførende middel, samt til at regulere fordøjelsen. Løvet høstes til foder.

Strengt taget er artsnavnet afledt af latin auricula (‘den udvendige del af øret’), men i botanisk sammenhæng betyder det oftest ‘med to ørelignende lapper nær basis’, hvilket i dette tilfælde hentyder til den bredt hjerteformede basis på bladet. Det alternative artsnavn er afledt af oldgræsk oligos (‘få’) og odous (‘tand’), hvilket sigter til den store afstand mellem tænderne langs bladranden.

 

 

Ficus auriculata med frugter på en stor gren, Landrung, Modi Khola-dalen, Annapurna, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus benghalensis Banyan, bengalsk figentræ
Denne stedsegrønne art er hjemmehørende på det Indiske Subkontinent, men er blevet forvildet andre steder, bl.a. Indokina og Australien.

Den tilhører kvælerfignerne, men kan også vokse som et stort fritstående træ, op til 30 m højt. Talrige luftrødder hænger ned fra grenene. Mange af dem slår efterhånden rod og kan undertiden danne en ‘skov’ af stammer, som alle i virkeligheden er ét og samme individ. Verdens største træ, hvis man taler om kronedække, er en banyan i den botaniske have i Kolkata, østlige Indien (se billede herunder).

Bladene er bredt ovale, meget tykke, indtil 30 cm lange og 20 cm brede, bladstænglen kan være op til 7 cm lang, men er oftest meget kortere. Frugterne er meget små, op til 2 cm i tværmål, ved modenhed orange eller røde.

Banyan anvendes meget inden for den traditionelle medicin. Et afkog af bladene benyttes mod dysenteri og diarré, og et grødomslag af unge blade lægges på bylder. Mælkesaften bruges mod tandpine, hudafskrabninger, smertefulde led, lumbago og gonorré, samt, opblandet med sukker, mod dysenteri hos børn. Et afkog af barken er vanddrivende og indtages som styrkende middel.

Artsnavnet er latin og betyder ‘fra Bengalen’. Strengt taget udgør Bengalen lavlandet omkring Ganges-Brahmaputra-deltaet, men i den tidlige del af den britiske koloniperiode i Indien dækkede ordet ‘Bengalen’ et betydeligt større område i Nordindien.

 

 

En stor banyan i morgenlys, Pokhara, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne 250 år gamle banyan i den botaniske have i Kolkata i det østlige Indien er vokset til kolossale dimensioner og er den største af denne art i verden. Dens luftrødder har skabt en veritabel ‘skov’, der i realiteten kun er et enkelt træ. Den centrale stamme (modertræet) blev fjernet i 1925 pga. råd. Da dette billede blev taget i 1994, fandtes der ca. 1825 støtterødder med en samlet omkreds på ca. 420 m, og stammernes højde var ca. 25 m. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En kæmpestor banyan med talrige luftrødder, nær Rayagada, Odisha (Orissa), østlige Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

For hinduer er banyan et symbol på den magtfulde gud Vishnu. Omkring stammen på denne hellige banyan i Kathmandu, Nepal, er bundet farvede bomuldstråde, og en jernramme er fastgjort til den, med påsatte olielamper. Rødt pulver og klæde er bragt til træet som offergaver. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus benjamina Birkefigen, stuebirk
Dette stedsegrønne træ kan vokse til gigantiske dimensioner, op til 30 m højt, med en udbredt krone og utallige ånderødder. Kvistene er hængende, hvilket er årsagen til artens engelske navn, weeping fig (‘grædebirk’). De ret små skinnende blade er kortstilkede, ovale, indtil 10 cm lange og 4 cm brede, med kileformet eller afrundet basis og brat tilspidset for enden, med en lille, op til 5 mm lang tap.

Arten er udbredt fra det Indiske Subkontinent mod øst til det sydlige Kina og Taiwan, og derfra mod syd gennem Sydøstasien og Indonesien til det nordlige Australien, og mod øst til øer i Stillehavet.

I tempererede egne er den en meget populær stueplante, da den kan tåle ret tørt indeklima.

Det latinske artsnavn er en forvrængning af hindi-ordet banyan – et ord, der ikke kun anvendes om den ægte banyan (F. benghalensis, ovenfor), men også om andre store figentræer med ånderødder. Begge danske navne er uheldige, da arten overhovedet ikke er belægtet med birke (Betula), og bladene ligner heller ikke birkeblade.

 

 

Kæmpemæssig birkefigen, Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne række af gamle birkefigner findes i Tunghai Universitetspark, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne kæmpemæssige birkefigen vokser nær Wenara Wana-templet (populært kaldt ’Monkey Forest’), nær Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En langhalet makak (Macaca fascicularis) spadserer op ad en tyk støtterod af den samme birkefigen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Her står Lars Skipper under en gigantisk birkefigen med talrige luftrødder, kaldt ‘Tusindrods-banyan’, Jhiben National Forest, østlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Birkefigen klatrer op ad et træ og omslynger en bygning, Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Eksponerede rødder af birkefigen uden for hindu-templet Pura Ulun Danu Bratan, Bratan-søen, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Røde luftrødder af birkefigen hænger ud over en vej, Ubud, Bali. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Talrige luftrødder af birkefigen, Sheding Nature Park, Kenting Nationalpark, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frugter af birkefigen, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nedfaldne blade, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nedfaldne blade og frugter, Central Taiwan Science Park, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Røgelsespinde og vaser med vand er placeret ved denne birkefigen i Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus carica Almindeligt figentræ
En af de mest berømte myter inden for kristendommen omhandler Syndefaldet. Teksten i Første Mosebog, kap. 3, vers 1-7, siger:

Og Slangen var træskere end alle Vilddyr paa Marken, hvilke Gud Herren havde gjort; og den sagde til Kvinden: ”Mon Gud skulle have sagt: ‘I maa ikke æde af hvert Træ i Haven’?”

Da sagde Kvinden til Slangen: ”Vi maa æde af Havens Træers Frugt; men om det Træs Frugt, som er midt i Haven, sagde Gud: ’Æder ikke deraf og rører ikke derved, at I ikke skulle dø’.”

Da sagde Slangen til Kvinden: ”I skulle ikke dø Døden; men Gud ved, at hvilken Dag I æde deraf, da skulle eders Øjne oplades, og I skulle blive ligesom Gud og kende godt og ondt.”

Og Kvinden saa, at Træet var godt at æde af, og at det var lysteligt at se til og et ønskeligt Træ til at faa Forstand af, og hun tog af dets Frugt og aad; og hun gav ogsaa sin Mand med sig, og han aad. Da oplodes begges Øjne, og de kendte, at de vare nøgne, og de hæftede Figenblade sammen og gjorde sig Bælter.”

De omtalte figenblade var fra den almindelige figen, som har været dyrket gennem tusinder af år i Middelhavsområdet, hvor den formentlig oprindeligt var vildtvoksende. I dag kendes ingen vilde bevoksninger.

Den er et lille løvfældende træ eller en stor busk, indtil 10 m høj, med hvid, glat bark. Bladene er store, op til 25 cm lange og 18 cm brede, med 3 eller 5 dybe flige. Frugten er pæreformet, indtil 5 cm lang, grøn som umoden, senere purpurfarvet eller brun. Det bløde, rødlige eller brune frugtkød smager sødt og indeholder mange små frø. Frugterne spises friske eller tørrede, eller laves til marmelade eller forskellige typer af desserter.

Arten har også været benyttet medicinelt. Mælkesaften virker afførende, og saften fra umodne frugter blev anvendt mod vorter og indvortes parasitter.

Verdensproduktionen af figner var omkring 1,2 mio. tons i 2020, med Tyrkiet, Marokko, Algeriet og Egypten som de største producenter.

Artsnavnet er den feminine form af tillægsordet Caricus, som er en forkortelse af Caria og ficus (‘figen’), således ‘fignen fra Caria’, på oldgræsk Karia, en græsk provins i det nuværende sydvestlige Tyrkiet.

 

 

Almindelig figen med frugter, Kurşunlu, nær Mudanya, Marmarahavet (øverst), samt nær Pamukkale, begge i det vestlige Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Her er adskillige almindelige figentræer spiret et usædvanligt sted, nemlig i udfældet kalciumbikarbonat, Pamukkale-terrasserne, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Figentræet kan sætte frugter ret højt mod nord, blot kræver den lune, beskyttede steder, som her i Gudhjem, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus chirindensis
Denne kvælerfigen kan vokse til et massivt træ, op til 50 m højt, med talrige luftrødder. Bladene, som sidder i spiraler, er elliptiske, aflange eller afrundede, indtil 15 cm lange og 7 cm brede, tilspidsede, helrandede, med hjerteformet basis. De grønlige eller bleggule frugter er op til 4 cm i diameter, brunplettede ved modenhed, siddende i klynger op til 3 på korte stilke på større grene.

Den vokser i stedsegrønne bjergskove i højder mellem 700 og 1600 m, fra det sydlige Kenya og det østlige Zaire mod syd gennem Tanzania, det østlige Zimbabwe og Malawi til Mozambique.

Artsnavnet betyder ‘findes i Chirinda Forest’, en skov i det østlige Zimbabwe. Type-eksemplaret blev formentlig indsamlet dér.

 

 

På dette billede står jeg inde i en Ficus chirindensis, som har dræbt sit værtstræ, der er smuldret bort og har efterladt figentræet som en hul cylinder af støtterødder. – Chirinda Forest, østlige Zimbabwe. (Foto Uffe Gjøl Sørensen, copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus erecta
Denne løvfældende busk eller mindre træ, af nogle autoriteter kaldt for F. beecheyana, bliver op til 7 m høj. Bladstilken er indtil 4 cm lang, bladplade tynd, af variabel form, oval, elliptisk, aflang eller lancetformet, indtil 25 cm lang og 10 cm bred, langt eller kort tilspidset, basis afrundet eller en smule hjerteformet. Frugten er kuglerund eller pæreformet, langstilket og ofte opret, til 2,5 cm i diameter, gullig, rød eller purpurfarvet ved modenhed. Den er spiselig og sød.

Arten er hjemmehørende fra det nordøstlige Indien og Bangladesh mod øst gennem det nordlige Indokina til det sydlige Kina, Taiwan, det sydlige Korea og Japan.

Den plantes undertiden som prydtræ, og af barken kan fremstilles papir.

Artsnavnet er latin og betyder ‘opret’. Det sigter formentlig til frugtstilken, der ofte er opret.

 

 

Nye blade og frugter af Ficus erecta, Mingtsih, centrale Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nye blade og frugter af Ficus erecta, Yeliou Geopark, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus lyrata Violinfigen
Dette træ er hjemmehørende i lavlandsregnskov i det vestlige Afrika, fra Sierra Leone mod øst til Cameroun, men dyrkes mange steder som prydtræ i subtropiske og tropiske parker, samt som stueplante i tempererede områder.

Arten er normalt ret lav, indtil 15 m høj, men kan nå 30 meters højde i sin oprindelige hjemegn. Kronen er tæt og afrundet på ældre træer, men temmelig åben hos unge individer. Bladene er store, skinnende, mørkegrønne, læderagtige, op til 45 cm lange og 30 cm brede, med prominente gule nerver på oversiden, hævet på undersiden. Bladformen er variabel, ofte oval, men bredest mod spidsen, og sommetider smalnende ind på midten, hvorved formen minder om en lyre eller en violin (heraf det danske navn). Bladranden er ofte bølget.

Frugten er kuglerund, lysegrøn med nedsænkede brune prikker. Frugterne er meget rynkede ved udtørring.

 

 

Blade og frugter af violinfigen, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nedfaldne, indtørrede frugter, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus microcarpa
En stedsegrøn kvælerfigen, hjemmehørende fra det Indiske Subkontinent mod øst til Japan, og derfra mod syd gennem Filippinerne, Indonesien og Ny Guinea til det østlige Australien, samt nogle øer i den vestlige del af Stillehavet. Den er plantet som prydtræ i mange andre egne og betragtes som invasiv i Hawaii, Florida, Bermuda, samt nogle lande i Mellem- og Sydamerika.

Denne art kan blive kolossalt stor. Det største kendte individ, som findes i Menehune Botaniske Have på Kauai, Hawaii, er omkring 33 m høj med et kronedække på ca. 75 m og over 1000 luftrødder. Stammen kan også blive meget tyk. Det tykkeste eksemplar findes på den største ø i Hawaii, med en diameter på 8,5 m i brysthøjde.

De læderagtige blade er kortstilkede, ovale eller elliptiske, indtil 14 cm lange og 9 cm brede, ofte brat tilspidset for enden, med en lille tap, basis smalnende til eller afrundet. Frugten er uden stilk, kugleformet, op til 1 cm i tværmål, først grøn, siden lyserød, rød eller sort.

Artens naturlige habitater omfatter bl.a. skove, flodbredder, sumpe og mangrove, men den kan også spire i revner på bygninger.

Rod, bark og mælkesaft fra bladene anvendes medicinelt til behandling af sår, hovedpine, tandpine, kolik og leverbesvær. Mælkesaften benyttes også til at tætne både. Førhen blev fibre af barken vævet til klæde. Veddet anvendes lokalt til fremstilling af redskaber og andet, samt til brænde.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk mikros (‘lille’) og karpos (‘frugt’).

 

 

Ficus microcarpa med støtterødder, Taitung Ecological Park, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ficus microcarpa med luftrødder, Taichung (to øverste), samt Jingliao, begge Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frugtbærende Ficus microcarpa, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nedfaldne frugter og blade, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus palmata
En løvfældende busk, eller til tider et lille træ til 10 m højt, bark brungrå, glat, kviste tæt hårede. De langstilkede blade er meget variable, ovale eller afrundede, ofte hånddelte, til 14 cm lange og 13 cm brede, tandede, med ru overside og dunhåret underside. Frugten er enlig, somme tider to sammen, pæreformet eller kuglerund, håret, indtil 2,5 cm lang, gul eller purpurfarvet ved modenhed, ofte med 6-7 længderibber.

Denne art er vidt udbredt. Den findes i det nordøstlige Afrika, fra Egypten mod syd til Somalia, i det sydlige Arabien, samt fra Iran og Afghanistan mod øst til det vestlige Nepal. Den vokser i skove, langs floder og på klippefyldte skråninger.

Den dyrkes ofte. Unge skud spises som grønsag. Den modne frugt er spiselig, og den anvendes også til at fremme fordøjelsen. Den umodne frugt er giftig, men spiselig efter grundig kogning. Mælkesaften benyttes til fremstilling af tykmælk, medicinelt mod vorter. Løvet kappes til foder.

Artsnavnet er latin og betyder ‘håndformet’, men i botanisk sammenhæng angiver det et blad med 3 eller flere flige eller nerver, som udgår fra samme punkt. Således erfarer vi, at Pehr Forsskål (1732-63), da han fandt denne art i Yemen, navngav den fra en plante med dybt delte blade. – Liv og død af denne fremragende naturhistoriker er beskrevet på siden Folk: Pehr Forsskål – genial svensk videnskabsmand.

 

 

Ficus palmata med frugter, Neuli, Sainj-dalen, Himachal Pradesh (øverst), samt den nedre del af Asi Ganga-dalen, Uttarakhand, begge i Himalaya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus racemosa
Et stort, ofte løvfældende træ, indtil 35 m højt, med brætrødder og en stammediameter op til 90 cm, bark lysegrå, glat på unge træer, furet på ældre. De langstilkede blade er spredte, glatte, elliptiske eller ovale, indtil 20 cm lange og 10 cm brede, spidse, margin ofte bølget, undertiden med få svage tænder. De runde eller pæreformede frugter, op til 4 cm i diameter, vokser i store, indtil 30 cm lange klynger på bladløse, forgrende kviste direkte på stammen og større grene. De er først lysegrønne og skifter ved modenhed farve til gullig, orangerød eller rødbrun.

Denne art er udbredt fra Pakistan, Indien og Sri Lanka mod øst til det sydlige Kina, og derfra mod syd gennem Indokina, Indonesien og Ny Guinea til det nordlige Australien. Den vokser først og fremmest langs vandløb i skove, fra havniveau op til omkring 1700 meters højde.

Frugterne er spiselige og benyttes ofte i forskellige syltede produkter og sideretter. Af umodne frugter fremstilles pickles. Bladene spises som grønsag og anvendes til dyrefoder. Medicinsk anvendes de mod diarré, og roden tygges for at kurere hævede mandler.

 

 

Gammel Ficus racemosa, Hanoi Botaniske Have, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En stor Ficus racemosa med talrige frugter, voksende i haven omkring Tran Quoc-pagoden, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blade af Ficus racemosa, Tran Quoc-pagoden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus religiosa Pipal, helligt figentræ
Denne art tilhører kvælerfignerne. Den vokser ikke kun på træer, men slår også gerne rod i revner på bygninger, ja selv i fortove. Den er løvfældende eller delvis stedsegrøn, indtil 30 m høj og med en stammediameter op til 3 m. Bladene er meget karakteristiske, langstilkede, hjerteformede, indtil 17 cm lange og 12 cm brede, og ender i en lang spids. De små frugter er op til 1,5 cm i tværmål, først grønne, senere røde, purpurfarvede eller sorte ved modenhed. De sidder i grupper langs grene og kviste.

Pipal er hjemmehørende på det Indiske Subkontinent og i Myanmar, men da den er hellig for buddhister, hinduer og jainister, plantes den yderst almindeligt i områder, som domineres af disse religioner. Dens hellighed fremgår af det latinske artsnavn og det danske navn. Pipal er dens navn på hindi.

For buddhister er træet kendt som Bodhi-træet (’Oplysthedens Træ’). En dag, omkring 500 f.Kr., kom en ca. 35-årig mand vandrende hen ad en støvet vej nær byen Gaya i det nordlige Indien. Gennem 5 år havde han travet vejene i Nordinden tynde, mens han søgte at få svar på et spørgsmål, som længe havde plaget ham: Hvad var grunden til menneskenes lidelser?

Træt satte han sig i skyggen af et stort pipal-træ, fast besluttet på ikke at flytte sig, før han havde fundet et tilfredsstillende svar på sit spørgsmål. I 49 dage sad han under træet i dyb meditation. Så rejste han sig, overbevist om, at han havde fundet svaret.

Fra denne dag vandrede han rundt og holdt forelæsninger for folk om sin nye filosofi, og efterhånden fulgtes han af en voksende skare tilhængere. Hans navn var Siddharta Gautama, men hans tilhængere kaldte ham Buddha (‘Den Oplyste’). Hans liv og lære er indgående beskrevet på siden Religion: Buddhisme.

I løbet af de følgende århundreder opstod med tiden en landsby, kaldt Bodhgaya, omkring det pipaltræ, hvorunder Siddharta Gautama opnåede nirvana, og der blev opført mange buddhistiske templer. I dag valfarter tusinder af buddhister årligt til denne by for at tilbede et helligt pipaltræ, som ifølge overleveringen er en direkte efterkommer af det oprindelige Bodhi-træ.

I Mahamewna Gardens i Anuradhapura, Sri Lanka, findes et andet stort pipaltræ, som ifølge troende buddhister er en direkte efterkommer af det oprindelige Bodhi-træ. Det fortælles, at i 236 f.Kr. sendte Kejser Asoka den buddhistiske nonne Sanghamitta Maha Theri til Sri Lanka, hvor hun forærede en gren af det oprindelige Bodhi-træ til Kong Devanampiya Tissa, som bragte buddhismen til Sri Lanka. Kongen plantede grenen i sin park i Anuradhapura. Den voksede op til et træ, som blev kaldt for Jaya Sri Maha Bodhi, der lever den dag i dag og således er det ældste plantede træ i verden.

 

 

Dette ældgamle pipaltræ i Bandipur, centrale Nepal, har produceret en sidegren så tyk som et mellemstort træ. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
 

 

 

En plantet række af pipaltræer oplyses af morgensolen, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette billede fra Kathmandu, Nepal, viser en pipal, hvis rødder får en lille hinduistisk helligdom til at slå revner og efterhånden vil ødelægge den fuldstændigt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Rødderne af pipal har omslynget disse træer i Hanoi, Vietnam. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne pipal er spiret i en revne mellem en husvæg og et fortov, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Her er flere pipal-frø spiret mellem tagsten, Tran Quoc-pagoden, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Pipal har brede, hjerteformede blade, som ender i en lang spids. – Taichung, Taiwan (øverst) samt Pokhara, Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Henfaldende blad af pipal, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frugter af pipal, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nedfaldne frugter, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Buddhistiske munke mediterer foran et helligt pipaltræ i Bodhgaya, som ifølge overleveringen er en direkte efterkommer af det oprindelige Bodhi-træ (øverst). Andre munke laver bedefald foran træet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jaya Sri Maha Bodhi-træet, Anuradhapura. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne skulptur under et helligt pipal-træ ved et buddhistisk tempel i Atanagalle, vestlige Sri Lanka, gengiver den mediterende Buddha. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En singalesisk kvinde vander en anden hellig pipal ved et buddhistisk tempel i Kalutara, sydvestlige Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus septica Kantet figen
Denne art er normalt en busk eller et lille træ, men kan undertiden nå en højde af 25 m. Den er stedsegrøn, blade kortstilkede, glatte, elliptiske, ovale eller aflange, indtil 30 cm lange og 15 cm brede, med prominente hvide eller gullige nerver, basis og bladspids tilspidset eller afrundet. Mælkesaften er gul. Frugterne vokser langs grenene eller i bladhjørnerne. De sidder normalt parvis, men kan også være enlige eller i små klynger. De er kortstilkede eller næsten siddende, grønne, kugle- eller ellipseformede, indtil 2,5 cm i tværmål, med 7-12 prominente længdegående ribber, samt ved modenhed talrige fremstående, hvidlige, gullige eller brune prikker, som små vorter.

Den vokser i lave højder, fra de sydligste øer i Japan mod syd gennem Taiwan, Filippinerne, Malaysia, Indonesien og Ny Guinea til den nordøstligste del af Australien og nogle vestlige øer i Stillehavet.

Artsnavnet hentyder til den septiske mælkesaft, der kan benyttes udvortes mod hudinfektioner.

 

 

Blad af kantet figen, Tungling-skoven, nær Wufong, vestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blade og frugter af kantet figen, Siao Liouchou Island, sydlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En klynge frugter, Taipingshan National Forest, nordøstlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus superba
Dette storslåede træ kan blive op til 30 m højt, med en paraplyformet krone. Den tilhører kvælerfignerne og vokser ofte på andre træer eller bygninger, men den er også i stand til at vokse som et normalt fritstående træ.

Bladene er ovale med afrundet eller hjerteformet basis, mørkegrønne og ret tynde, op til 20 cm lange og 12 cm brede, med en tynd bladstilk op til 12 cm lang. Bladene fældes regelmæssigt. Frugterne er lyserøde, røde eller purpurfarvede, dækket af små hvide prikker, og de sidder i store klynger langs grenene.

Arten er hjemmehørende i Indokina, Malaysia og Indonesien, men plantes ofte som prydtræ andre steder, bl.a. i Kina, Taiwan og Japan.

 

 

I Taiwan er Ficus superba yderst almindeligt plantet i byparker og omkring templer. Dette ældgamle individ vokser i parken omkring ‘Templet for de Fem Konkubiner’, et daoistisk tempel fra 1683, Tainan, sydlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Daoistiske vejaltre neden for store individer af Ficus superba, Tainan (øverst), samt Yujing, begge sydlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Luftrødderne af en kæmpemæssig Ficus superba omklamrer resterne af et forhenværende varehus fra firmaet Tait & Co., Anping, sydlige Taiwan. I dag kaldes bygningen for Anping Tree House. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Luftrødderne på dette gamle eksemplar af Ficus superba har omslynget et stort stenhjul uden for det daoistiske Longde-tempel (‘Drage-dyd’), Fenyuan, vestlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Luftrødder af en stor Ficus superba, Shan Zhu Gou (‘Vildsvine-kløften’), Siao Liouchou Island, sydlige Taiwan. Bladene i baggrunden er en vild taro-art, Alocasia macrorhiza. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blade og frugter af Ficus superba, Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frugter af Ficus superba, Central Taiwan Science Park, Taichung, Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus sycomorus Morbærfigen, sykomore
Morbærfigen bliver indtil 20 m høj, med udbredte grene og en tæt krone, og stammen kan være op til 2 m i diameter. De mørkegrønne, ret ru blade er hjerteformede med but spids, indtil 14 cm lange og 10 cm brede, siddende spiralformet omkring grenene. Undersiden af bladene er lysegrøn med prominente gule nerver. Frugterne, de såkaldte æselfigner, er spiselige, indtil 3 cm i tværmål, først grønne, ved modenhed gule eller røde. De sidder i store klynger langs grene og kviste, eller i bladhjørnerne.

Arten er hjemmehørende i Afrika syd for Sahel-zonen, mod syd til Namibia, Botswana og den nordøstlige del af Sydafrika, samt tillige i det sydlige Arabien. Den blev på et meget tidligt tidspunkt indført til Egypten, hvorfra den spredtes til landene omkring det østlige Middelhav.

Morbærfignen er nævnt adskillige gange i Biblen. Dengang var den vidt udbredt i Palæstina, specielt i Jordandalen, og den blev ofte plantet langs vejene som skyggetræ.

I Lukas-evangeliet, kapitel 19, vers 4-6, siges det om skatteopkræveren Zakæus, som var lille af vækst, at han klatrede op i et morbærfigentræ for bedre at kunne se Jesus, der passerede igennem Jeriko: “Så løb han i forvejen og klatrede op i et morbærfigentræ for at få ham at se, for han måtte komme den vej forbi. Da Jesus kom til stedet, så han op og sagde: “Zakæus, skynd dig at komme ned! I dag skal jeg være gæst i dit hus.” Så skyndte han sig ned og tog glad imod ham.”

Veddet af morbærfigen er holdbart og blev derfor anvendt som tømmer til huskonstruktion, specielt loftsbjælker og tage. På grund af denne holdbarhed blev veddet i det Gamle Egypten anvendt til at bygge sarkofager, møbler, statuer og skibe. Den blev også meget benyttet som medicinplante i Egypten. Frugterne blev anvendt til behandling af sår, bylder og knoglebrud, saften til åbne sår og forbrændinger.

Morbærfigen var hellig i Egypten og blev betragtet som en manifestation af gudinderne Isis, Nut og Hathor. Isis var den læge- og trolddomskyndige modergudinde, Nut var himmelgudinde, og Hathor var både himmelgudinde og gudinde for underverdenen. Som mange andre figenarter har morbærfigentræet mælkesaft, og det er grunden til, at den forbandtes med de høje gudinder. Saften var et symbol på modergudindernes kraft, som overførtes til menneskene.

Arten var også hellig for Kikuyu-folket i Østafrika, og alle offerceremonier til skaberguden Ngai blev foretaget under det.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk sykon (‘figen’) og moron (‘morbær’), hvilket sigter til, at frugten minder om morbær.

 

 

To af de egyptiske gudinder i et morbærfigentræ. Maleri i Pashedus gravkammer, Kongernes Dal. (Offentlig ejendom)

 

 

Himmelgudinden Nut sluger solen om aftenen, og i nattens løb vandrer den gennem hendes krop, indtil hun genføder den om morgenen. – Loftmaleri i Ramses d. 6.s gravkammer, Kongernes Dal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ficus tinctoria Farvefigen
En stor stedsegrøn kvælerfigen op til 25 m høj, med en udbredt krone og en stammediameter indtil 3 m. De kortstilkede blade er elliptiske, ovale, eller aflange, indtil 13 cm lange og 6,5 cm brede, basis og bladspids afrundet eller tilspidset, margin helrandet og ofte bølget. Frugten er meget kortstilket, kugleformet, enlig eller parvis i bladhjørnerne, op til 1,7 cm i tværmål. Den er først grøn, senere gul, orange, blegrød, purpurfarvet eller rustbrun.

Arten er udbredt fra det Indiske Subkontinent mod øst til det sydlige Kina, og derfra mod syd gennem Indokina, Indonesien, Filippinerne og Ny Guinea til det østlige Australien og mange af Stillehavsøerne.

Frugten er spiselig og udgør et vigtigt fødeemne i Micronesien og Polynesien. Medicinsk anvendes et afkog af bladene som omslag på knoglebrud. Der fremstilles reb af barkfibrene.

Det latinske artsnavn betyder ’anvendes til farvning’, hvilket sigter til den traditionelle anvendelse af rod og frugter til udvinding af et rødt farvestof.

 

 

Den knudrede nederste del af stammen hos en farvefigen af underarten gibbosa, fotograferet blandt Khmer-ruinerne i Angkor Wat, Cambodia. Den har omslynget et indisk kapoktræ (Bombax ceiba). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Et andet eksemplar af underarten gibbosa har kvalt et træ, som vokser på en ruin, Ta Prohm, Angkor Wat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Farvefigen vokser også gerne på bygninger, som dette kæmpemæssige eksemplar, der omklamrer en ruin i Ta Prohm. Adskillige billeder fra dette bemærkelsesværdige ruin-område kan ses på siden Henfald. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I hinduismen er apsara’er overnaturlige kvindelige væsener, som er uforlignelige i kunsten at danse. De afbildes ofte dansende til musik leveret af gandharva’er, som er musikere ved regnguden Indras hof. Apsara’erne underholder guder og mænd og forfører dem undertiden. Med tiden er denne skulptur i Ta Prohm, som sandsynligvis gengiver en apsara, blevet næsten fuldstændig omslynget af en farvefigen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet oktober 2023)

 

(Senest opdateret februar 2024)