Spindelvæv
Hjulspinder i sit spind, spundet mellem stængler af gederams (Chamaenerion angustifolium) og fyldt med dugdråber, Naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Efter en nat, hvor duggen er faldet kraftigt, ser man tydeligt, hvor mange spind af almindelig baldakinspinder (Linyphia triangularis) der hænger i denne buksbom (Buxus sempervirens) i en have nord for Horsens. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Silkespind af en uidentificeret natsværmer, oplyst af solstråler, Keoladeo Nationalpark, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Spind af hjulspindere hænger ned fra en tagrende, Fyn. Planten er en stokrose (Alcea rosea). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På en stille oktober-dag er myriader af unge edderkoppers ’rejse-tråde’ landet i denne eng i naturreservatet Tipperne, Ringkøbing Fjord, hvor de danner et gennemsigtigt silketæppe, så langt øjet rækker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Edderkopper
Lille Peter Edderkop,
kravled’ op ad muren.
Så kom regnen,
skylled’ Peter ned.
Så kom solen,
tørred’ Peters krop.
Lille Peter Edderkop
kravled’ atter op.
Børnesang af ukendt oprindelse.
Bogen Svenska Spindlar, på latin Aranei Svecici (‘Svenske edderkopper’), offentliggjort i 1757, var det første egentlige værk omhandlende svenske edderkopper, og det var endvidere en af de første monografier om en dyregruppe i det hele taget. Forfatteren var arachnologen og entomologen Carl Alexander Clerck (1709-1765).
Bogens fulde titel er temmelig omfangsrig, på svensk: Svenska Spindlar uti sina hufvud-slägter indelte samt under några och sextio särskildte arter beskrefne och med illuminerade figurer uplyste, på Kongl. Vetensk. Societ. i Upsala befallning utgifne.
Og på latin: Aranei Svecici, descriptionibus et figuris æneis illustrati, ad genera subalterna redacti, speciebus ultra LX determinati, auspiciis Regiæ Societatis Scientiarum Upsaliensis.
Titelbladet i Carl Alexander Clercks bog Svenska spindlar. (Illustration: Offentlig ejendom)
Staldvindue med støvfyldte spind, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Regndråber skaber et smukt mønster i et edderkoppespind, Luzon, Filippinerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nedfaldne blomster af et mu-olietræ (Vernicia montana) har sat sig fast i edderkoppespind, Sanyi, Taiwan. På det nederste billede får et vindpust blomsten til at svaje. Dette træ er beskrevet på siden Planteliv: Når mu-olietræet blomstrer. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Talrige edderkoppespind i en busk glitrer i solskinnet, Lake Bogoria, Kenya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Regndråber i spind, Mingtsih, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En ganske lille edderkop i sit spind, som er spundet mellem to stængler af almindelig bambus (Bambusa vulgaris), Basianshan National Forest, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rim dækker en tråd fra et edderkoppespind, Brande, Midtjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lille edderkop i sit spind, sandsynligvis en art af slægten Octonoba, familien Uloboridae, Malabang National Forest, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Edderkoppespind med dug, Cascade-bjergene, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Efteråret er tiden, hvor unge edderkopper spredes. De kravler op i toppen af vegetation, hvor de spinder en ’rejse-tråd’ af silke og afventer et vindpust, som kan bringe dem ud i verden. Ofte lander tusinder af unge edderkopper på en mark eller lignende, hvor deres silkespind kan danne sande tæpper.
Edderkoppeunger klumper sig sammen i deres spind, inden de drager ud i verden med vinden for enden af en silketråd, som de selv spinder. – Naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På en stille oktober-dag er myriader af unge edderkoppers ’rejse-tråde’ landet i denne eng i naturreservatet Tipperne, Ringkøbing Fjord, hvor de danner et gennemsigtigt silketæppe, så langt øjet rækker. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Agelenidae Tragtspindere
Denne kæmpestore familie med ca. 92 slægter og 1400 arter er udbredt over størstedelen af kloden. Disse edderkopper spinder et tæt spind blandt græs eller i huller, med en tragtformet retræte for dyret, hvor det sidder og venter på bytte.
Spind af en uidentificeret tragtspinder, Güzelyurt, øst for Aksaray, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Araneidae Hjulspindere
Denne familie, som omfatter mere end 3000 arter, findes verden over: Den er velkendt for de fleste, dels fordi mange af arterne er farvestrålende, dels fordi deres spind ofte findes i haver og langs veje.
Disse edderkopper kaldes for hjulspindere, idet de spinder et cirkulært spind, ophængt i vegetation, hegn eller andet. De spinder først en ramme eller et ’skelet’ af tråde uden klæbrige dråber, inden de tilføjer de sidste spiraler, hvor de hæfter limdråber på trådene.
Korsedderkoppen (Araneus diadematus) er vidt udbredt, idet den er hjemmehørende fra størstedelen af Europa mod øst gennem Mellemøsten og Centralasien til Fjernøsten. Den er endvidere blevet indslæbt til Nordamerika, hvor den har bredt sig til størsteparten af kontinentet.
Den er meget variabel farvemæssigt, fra bleggul over orange, brun, mørkegrå til næsten sort, altid med lyse markeringer på bagkroppen, der oftest danner et kors.
Hun af korsedderkop i sit spind i en vindueskarm, med kokon og nyforvandlede unger. Foroven hænger resterne af en edderkop, som måske blev ædt af korsedderkoppen. Et par dage efter, at dette billede var taget, havde edderkoppen spundet en ny kokon og lagt æg i den, og dens bagkrop var nu meget mindre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Marmoreret hjulspinder (Araneus marmoreus) har ofte gul eller orange bagkrop, hvilket har givet anledning til et af dens engelske navne, pumpkin spider (‘græskar-edderkop’). Den er udbredt i tempererede og subarktiske egne, fra Europa mod øst til Japan, samt i Nordamerika, hvor den forekommer fra Canada og Alaska mod syd til Texas.
Denne marmorerede hjulspinder renser sit spind for frø af gederams (Chamaenerion angustifolium), Naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Spind af hjulspindere i et træ, Malabang National Forest, Hsinshu, Taiwan. Den rødlige farve i baggrunden er unge blade af en lønneart (Acer). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Spind af hjulspinder med dugdråber, Naturreservatet Tipperne, Ringkøbing Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hjulspinder i sit ikke helt færdiggjorte spind, Østskov, Hornsherred, Sjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dugdråber i et spind af en hjulspinder, spundet mellem trådene i et hegn, Great Smoky Mountains Nationalpark, Tennessee, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ufuldendte spind af hjulspindere, Taiwan (øverst), samt naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Morgendug i et spind af en hjulspinder, Jughandle State Park, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vinden har blæst talrige frø af gederams (Chamaenerion angustifolium) ind i dette hjulspinder-spind, Naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lille hjulspinder i sit spind, skov nær Slipshavn, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I byen Anping i det sydlige Taiwan har luftrødder fra en kæmpestor storbladet figen (Ficus superba) fuldstændig omslynget et forhenværende varehus i byen, som tilhørte firmaet Tait & Co. I dag kaldes bygningen for Anping Tree House. Flere billeder fra denne bygning kan ses på siden Planteliv: Byens planteliv, mens storbladet figen og andre figentræer er nærmere omtalt på siden Planteliv: Gamle og store træer.
Solskin reflekterer alle regnbuens farver i dette spind af en hjulspinder i Anping Tree House. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Argiope
Medlemmer af denne slægt af hjulspindere, der omfatter omkring 90 arter, findes i alle varmere områder på kloden. Deres spind er ret stort og ofte temmelig usynligt, med undtagelse af et snehvidt mønster i centrum, som består af tæt spundne silketråde, der former et X eller et zigzag-mønster.
Edderkoppen sidder ofte i midten med et benpar i de fire retninger af X’et eller på linje med zigzag-mønsteret. Dette bevirker, at dyret ofte er særdeles synligt, og mange videnskabsfolk har spekuleret over formålet med fremstillingen af dette mønster. En af teorierne går på, at dets synlighed kan forhindre større dyr i tilfældigt at ødelægge spindet. Forskning har også vist, at mønsteret tilbagekaster ultraviolet lys, hvilket muligvis tiltrækker byttedyr.
Argiope lobata er vidt udbredt i Afrika, Sydeuropa samt det vestlige Asien. Denne blev fotograferet i Zaire. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne Argiope i Cahuita, Limón, Costa Rica, har fanget en løvgræshoppe og er nu i færd med at vikle den ind i silketråde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Endnu en Argiope fra Cahuita. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Spind af en mindre Argiope-art blandt unge risplanter, Bali, Indonesien. Dens ben er på linje med zigzag-mønsteret. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne Argiope argentata sidder i sit spind med benene på linje med den X-formede figur, Cahuita Nationalpark, Limón, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mønsteret af silketråde i dette spind af Argiope argentata er særdeles iøjnefaldende, men edderkoppen selv er godt camoufleret. – Reserva Nacional Hacienda Baru, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nephila
En anden markant slægt af hjulspindere, som omfatter ca. 10 arter, udbredt i tropiske og subtropiske områder i Afrika, Asien, Australien samt øer i Stillehavet.
Hunnen, som er adskillige gange større end hannen, kan have en kropslængde på op til 6 cm, og hvis benene regnes med, er den op til 15 cm lang. Hannens kropslængde er blot op til 6 mm.
Slægtsnavnet er afledt af græsk nein (’at spinde’) samt philos (’holde af’), altså ’den der holder af at spinde’. Disse arters spind er kolossalt store, op til 2 m tværmål, og trådene, som fastholder nettet, er meget længere. Spindene af adskillige hunner er ofte forbundet og dækker tilsammen mange kvadratmeter. Det rapporteres, at små fugle og flagermus undertiden fanges i disse stærke spind.
Nephila pilipes
En vidt udbredt asiatisk art, der findes fra det Indiske Subkontinent mod øst til det sydlige Kina, Taiwan og Japan og derfra videre sydpå til Australien.
Engang, da jeg vandrede op gennem Marsyangdi-dalen i det centrale Nepal, observerede jeg nogle børn, som kastede et eller andet på nogle kvindelige trekkere, der hvinede og løb, som om Fanden var i hælene på dem, mens børnene lo af fuld hals. Da jeg spurgte børnene, hvad det var, de havde kastet på de stakkels turister, viste de mig nogle store Nephila-hunner, som de havde indsamlet fra spind i nærheden.
Disse billeder, som viser hunnens overside, er fra Taiwan, hvor denne art er meget almindelig i lavlandet og på de lavere bjergskråninger. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Undersiden hos hunner, Taiwan. På det øverste billede ses en ganske lille han til venstre. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Trichonephila
Medlemmer af denne slægt, som omfatter omkring 12 arter, var førhen placeret i slægten Nephila (ovenfor). De er udbredt i de fleste varmere egne af kloden.
Trichonephila clavata Jorovæver
Denne art findes i Japan, Korea, Kina og Taiwan. Siden 2014, eller sandsynligvis før, har den været til stede i USA, formodentlig indført eller indslæbt af mennesker. Frem til 2022 var den blevet rapporteret fra staterne Georgia, North og South Carolina, Tennessee, Alabama, Maryland, Oklahoma og West Virginia.
Hunnen har en farvestrålende bagkrop med mønster i gult og rødbrunt. I Japan kaldes den for jorogumo, afledt af joro (‘prostitueret’) og gumo (‘edderkop’). I japansk folklore er jorogumo et legendarisk væsen, der er berømt for sin onde natur samt sin evne til at forføre. Det afbildes ofte som en edderkop, der er i stand til at ændre sig til en forførende kvinde, der lokker intetanende ofre. (Kilde: jorospider.com/jorogumo-legend)
Hunner af jorovæver, Aowanda National Forest (øverst) og Basianshan National Forest, Taiwan. Rester af byttedyr hænger i spindene. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Hun af jorovæver i sit spind, som er fyldt med dugdråber, Lugu, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Trichonephila clavipes
Denne art lever i skove og lunde i et kæmpestort område, fra det sydlige USA mod syd til Argentina. Om sommeren kan den ses så langt mod nord som det sydøstlige Canada, men på disse breddegrader overlever den sjældent vinteren.
Artsnavnet er latin og betyder ‘kølle-fodet’, hvilket formentlig hentyder til de markante hårduske på hunnens ben.
Oversiden af en hun af Trichonephila clavipes, Reserva Nacional Hacienda Baru, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Trichonephila comorana
Som det fremgår af denne arts navn, findes den kun på Comorerne. Hunnens kropslængde er omkring 5 cm, med et benspænd på op til 15 cm. Dens kropsfarve er hovedsagelig sort, mens dens ben har et markant mønster i skiftevis orangegult og sort. Hannen, hvis kropslængde kun er 5-6 mm, er overvejende rødbrun.
De fleste autoriteter placerer denne art i slægten Nephila, hvilket er højst besynderligt, da en nært beslægtet art, som er udbredt i det sydlige Afrika, samt på Madagascar, Seychellerne, Réunion, Mauritius og Rodrigues, er placeret i slægten Trichonephila under navnet T. inaurata.
Jeg finder det også mærkeligt, at dyr på Comorerne skulle udgøre en særskilt art, når dyrene på alle de omkringliggende øer betragtes som tilhørende den afrikanske art. Så måske er de samme art?
Hunner af Trichonephila comorana, Itsoundzou, Grand Comore. På det nederste billede ses også 2 små hanner. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Linyphiidae Baldakinspindere
Disse små edderkopper, også kaldt for tæppespindere, tæller over 4300 arter og er udbredt over næsten hele verden. De to danske navne kommer af deres tætte spind, der minder om tæpper eller baldakiner.
Et engelsk folkenavn på disse edderkopper er money spiders (’penge-edderkopper’), hvilket skyldes en gammel europæisk overtro, som sagde, at hvis en tæppespinder kravlede hen over en person, ville den spinde nye klæder til vedkommende – et billede på held i pengesager.
Spind af en tæppespinder med morgendug, Ronald W. Caspers Wilderness Park, Santa Ana Mountains, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Endnu et spind af en tæppespinder med dugdråber, Dasyueshan National Forest, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Almindelig baldakinspinder (Linyphia triangularis) blev først beskrevet af den svenske entomolog og arachnolog Carl Alexander Clerck (1709-65) i bogen Svenska Spindlar, fra 1757 (se ovenfor).
Denne lille edderkop, der bliver indtil 6 mm lang, er talrig i hele Europa, og den er også blevet naturaliseret i den nordøstlige del af USA. Den lever i lav vegetation, hvor den spinder et vandret tæppespind, hvorefter den placerer sig på undersiden og venter på bytte. Små insekter, som kravler rundt på et virvar af tråde over selve spindet, falder ofte igennem og lander på tæppespindet, hvor de dræbes af edderkoppen.
Tusinder af dugbehængte baldakinspinder-spind i en rapsmark, Laven, Midtjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Talrige spind af almindelig baldakinspinder i græsarten bølget bunke (Avenella flexuosa), Ravnsø, Midtjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Efter en nat, hvor duggen er faldet kraftigt, ser man tydeligt, hvor mange spind af almindelig baldakinspinder der hænger i denne buksbom (Buxus sempervirens) i en have nord for Horsens. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Baldakinspinder-spind i en kærtidsel (Cirsium palustre), tunge af dug, Naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Spind af almindelig baldakinspinder blandt græs og hedelyng (Calluna vulgaris), Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pholcidae
En stor familie med omkring 94 slægter og over 1800 arter, udbredt på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis. Disse edderkopper spinder et uregelmæssigt spind i huler eller under sten og løs bark, i beboede områder også i huse, kældre, garager m.m.
Mejeredderkoppen (Pholcus phalangioides) er navngivet efter sine lange ben, der minder lidt om mejernes ben. På engelsk kaldes den bl.a. for skull spider, da dens forkrop minder en smule om et menneskes kranium. Kroppen hos udvoksede hunner er omkring 8 mm lang, hos hannerne lidt mindre, og benene er 4-5 cm lange. Oprindeligt var denne art hjemmehørende i varmere egne af Asien, men er blevet spredt med mennesker kloden rundt, med undtagelse af Antarktis.
Arten har bredt sig meget i Nordeuropa i de senere år. Den blev første gang set i København i 1880 og i Jylland i 1969, og i dag er den udbredt i hele landet. Den er komplet harmløs for mennesker.
Pholcus phalangioides, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tetragnathidae Hulhjuledderkopper
En stor familie med omkring 50 slægter og 1000 arter, udbredt i alle egne af kloden, med undtagelse af polarområderne.
Et medlem af familien er grotte-edderkoppen (Meta menardi), som er udbredt fra Skandinavien og England mod syd til Nordafrika, og videre østpå til Korea og Japan. Voksne dyr skyr lys og lever på mørke steder, såsom huler, tunneler og minegange, men kommer frem om natten for at jage ved hjælp af en enkelt-trådet silkelasso, som de slynger på byttet.
Dette billede er fra hulen ‘Sorte Gryde’ ved Helligdomsklipperne på Bornholm, hvor grotte-edderkoppen har overlevet siden Tundratiden for ca. 12.000 år siden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Natsværmere
Spinderlarver af en uidentificeret art klumper sig sammen i deres spind i en berberis-busk, hvis blade de har ædt, Langtang Nationalpark, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne indiske træskade (Dendrocitta vagabunda) har travlt med at søge efter larver i en tæt klump af spind, Ranthambhor Nationalpark, Rajasthan, Indien. Dette farvestrålende medlem af kragefamilien er udbredt på det indiske subkontinent, samt i Indokina og det sydlige Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Notodontidae
En meget stor familie med adskillige underfamilier, mange slægter og omkring 3800 arter. Medlemmer træffes næsten overalt på kloden, med et kærneområde i den Nye Verdens tropiske egne.
Thaumetopoeinae Processionsspindere
Disse spindere har navn efter adfærden hos larverne, som marcherer gennem skoven i en lang række, hvor hvert individ har et fast greb i larven foran (naturligvis med undtagelse af det forreste dyr). Disse larver på vej ud for at forpuppe sig i jorden. De er meget iøjnefaldende, og man skulle synes, at de var sårbare over for fjender. De er dog beskyttet af deres yderst irriterende hår, som har fremkaldt allergier hos nogle mennesker.
Som dens navn fortæller, lægger fyrreprocessionsspinderen (Thaumetopoea pityocampa) æg på fyrretræer, og larverne, der lever mange sammen i et fælles spind, er yderst skadelige i fyrreskove, hvor de ofte afløver store områder. Førhen var arten udbredt i Sydeuropa, Nordafrika og Mellemøsten, men den globale opvarmning har bevirket, at de spreder sig mod nord, og de findes nu så langt mod nord som det nordlige Frankrig.
Den franske entomolog Jean-Henri Fabre (1823-1915) gennemførte et berømt studium af larver af fyrreprocessionsspinderen, beskrevet i bogen The Life of the Caterpillar (1916). Larverne blev anbragt på randen af en blomstervase, og de marcherede rundt langs randen i en uge, koblet fast til hinanden. Fabre konkluderede, at larverne opførte sig som mekaniske maskiner, programmerede til blindt at følge den forangående.
Silkespind af fyrreprocessionsspinder i et fyrretræ, Etna, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forladt spind af fyrre-processionsspinder i et fyrretræ, Karaburun-halvøen, nær Izmir, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Marcherende larver af fyrreprocessionsspinder, nær Castelbuono, Sicilien. Rækken indeholdt næsten 200 dyr. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Yponomeutidae
Denne familie, opdelt i 5 eller 6 underfamilier, rummer flere hundrede arter, hvoraf størsteparten lever i troperne.
Yponomeuta Spindemøl
Denne slægt omfatter over hundrede arter af spindemøl, hvoraf nogle er alvorlige skadedyr på afgrøder.
Larverne lever mange sammen i et silkespind, som de selv spinder. Her æder de løs af bladene inden for spindet. Når de skal forpuppes, spinder de en kokon af silketråde omkring sig, som hænger lodret inde i spindet. Larverne findes ofte i så stort et antal, at træet eller busken bliver fuldstændig afløvet. I sådanne tilfælde spinder larverne en silketråd ned til jorden, hvor de forpupper sig under diverse planter.
Yponomeuta cagnagella Benvedspindemøl
Som dens navn fortæller, lever larver af denne art især af blade af benved (Euonymus europaeus). Dens naturlige udbredelsesområde er hele Europa og Mellemøsten, mod øst til Sibirien. Den er også blevet forvildet i den nordøstlige del af Nordamerika. Det voksne møl har et vingefang på 19-26 mm.
Larverne af benvedspindemøl er meget karakteristiske, gullighvide med sorte prikker langs siderne. Disse, som blev truffet nær Årsdale, Bornholm, har ædt næsten alt løvet på en benved. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Yponomeuta padella Slåenspindemøl
Dette møl har et vingefang, som er lidt mindre end den foregående arts. Larverne lever af blade af slåen (Prunus spinosa) og fugle-kirsebær (P. avium), samt forskellige arter af hvidtjørn (Crataegus). Den er vidt udbredt og findes fra Europa mod øst til Centralasien, mod syd til Kaukasus og Kazakhstan. Denne er også blevet indslæbt til Nordamerika.
Disse slåenbuske er blevet afløvet af larver af slåenspindemøl, Karl X Gustafs Mur (øverst), og Hallnäs Udde, begge på Öland, Sverige. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
(Oprettet februar 2018)
(Sidst revideret august 2024)