Camouflage i naturen

 

 

Denne tynde grønne edderkop, sandsynligvis en art i slægten Matidia, blev observeret nær Banawe, nordlige Luzon, Filippinerne. Dens lange ben minder om nerverne på undersiden af det blad, den sidder på. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den spættede fjerdragt hos denne rugende hun af ederfugl (Somateria mollissima), fotograferet på Mågeøerne ved Bogense, falder vældig godt sammen med den opskyllede tang, hun har placeret reden i. Arten er nærmere omtalt nedenfor. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne lille krabbe falder vældig godt i med omgivelserne på en grå sandstrand, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Knælere er ofte fremragende camoufleret. Denne fra Helambu, Nepal, ligner visne græsstrå. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fugle

 

Anatidae Andefugle
Denne store familie, som er udbredt over det meste af verden, rummer i dag 43 slægter med omkring 146 arter.

 

Somateria Ederfugle
En lille slægt med 3 arter af store ænder, udbredt i arktiske, subarktiske og tempererede egne på den nordlige halvkugle.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk soma (‘krop’) og erion (‘uld’), hvilket hentyder til de bløde dun hos disse fugle. Navnet ederfugl kommer af det islandske navn på den almindelige ederfugl, æðarfugl, som igen er afledt af oldnordisk æðr. Ifølge dansk retskrivning staves dens navn edderfugl, hvilket er aldeles tåbeligt, da navnet jo intetsomhelst har med edder (gift) at gøre.

 

Somateria mollissima Ederfugl
Ederfuglen har en næsten circumpolar udbredelse, idet den yngler langs arktiske og nordlige tempererede kyster, fra Kola-halvøen mod vest gennem Skandinavien, Skotland, det nordlige Irland, Island, Grønland, Maine, Arktisk Canada og Alaska til den østligste del af Sibirien.

Hunnen bygger sin rede nær kysten, foret med dun, som hun plukker af sit eget bryst. Disse bløde dun er blevet høstet af mennesker gennem hundreder af år og anvendt som fyld i puder, dyner og jakker. Denne høst kunne finde sted uden at skade fuglene, da den fandt sted, efter at ællingerne havde forladt reden.

Artsnavnet er afledt af latin mollissimus (‘overmåde blød’), der ligesom slægtsnavnet sigter til artens bløde dun.

I Northumberland i det sydlige Skotland kaldes ederfuglen for cuddy duck, navngivet efter Sankt Cuthbert (ca. 634-687), som var en munk, biskop og eneboer af den tidlige keltiske kristendom i Northumberland. Mens han opholdt sig på Farne Islands, gennemførte han en særlig lov til beskyttelse af ederfuglen og andre havfugle, der ynglede på disse øer.

 

 

Den spættede fjerdragt hos denne rugende ederfugle-hun, fotograferet på Mågeøerne ved Bogense, falder vældig godt sammen med den opskyllede tang, hun har placeret reden i. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Charadriidae Præstekraver, viber, hjejler, etc.
Denne familie af små til mellemstore vadere omfatter omkring 10 slægter med ca. 65 arter, udbredt i næsten hele verden, for langt størstedelens vedkommende i vådområder.

 

Pluvialis Hjejler
Førhen mente man, at der kun fandtes 2 hjejle-arter, almindelig hjejle (P. apricaria), som var opdelt i 3 underarter, samt strandhjejle (P. squatarola). Siden er de 3 underarter blevet opgraderet til særskilte arter, almindelig hjejle (P. apricaria, nedenfor), tundrahjejle (P. fulva), som yngler fra det centrale Sibirien mod øst til det vestlige Alaska, samt amerikansk hjejle (P. dominica), der findes i de nordligste egne af Nordamerika.

Slægtsnavnet kommer af latin pluvia (‘regn’). Førhen mente man, at når hjejlerne flokkedes, ville der snart falde regn. I den islandske folketro siger man, at når den første hjejle ses, er foråret kommet.

 

Pluvialis apricaria Hjejle
Denne art yngler i arktiske og tempererede egne, fra Island og Skotland mod øst til det centrale Sibirien.

Artsnavnet er afledt af latin apricus (‘solrig’) og kan løseligt oversættes som ‘ynder at solbade’.

 

 

Denne hjejle-rede nær Þingvellir, Island, er godt camoufleret, idet æggenes mønster minder om de strå og laver, der findes omkring reden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Haematopodidae Strandskader
Denne familie rummer 11 nulevende arter, alle tilhørende slægten Haematopus. De fleste af arterne lever langs kyster kloden rundt, med undtagelse af polar-regionerne samt visse tropiske områder i Afrika og Sydøstasien. Tre arter, strandskade (H. ostralegus), Sydø-strandskade (H. finschi) og Magellan-strandskade (H. leucopodus), yngler også på indlandslokaliteter. Kanarisk strandskade, der af nogle betragtes som en underart af den almindelige strandskade, af andre som en selvstændig art, H. meadewaldoi, uddøde omkring 1940.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk haima (‘blod’) og pous (‘fod’), hvilket hentyder til de knaldrøde ben hos almindelig strandskade. Det danske navn sigter til fuglenes levested samt den brogede fjerdragt hos almindelig strandskade, der blev sammenlignet med fjerdragten hos husskaden (Pica pica). Det engelske navn oystercatcher (‘østers-fanger’) blev indført i 1731 af den engelske naturhistoriker Mark Catesby (1683-1749), som studerede flora og fauna i den Nye Verden. Han bemærkede, at den amerikanske art H. palliatus åd østers.

 

Haematopus moquini Afrikansk strandskade
Denne art er begrænset til kyster langs Namibia, Sydafrika og den sydlige del af Mozambique.

Artsnavnet blev givet til ære for den franske naturhistoriker Alfred Moquin-Tandon (1804-63), som først var professor i zoologi i Marseille, senere professor i botanik og direktør for den botaniske have i Toulouse, og fra 1853 direktør for både den botaniske have og det videnskabelige akademi i Paris.

 

 

Disse afrikanske strandskader falder godt sammen med mørk tang, som vokser på strandsten, Muizenberg, nær Cape Town, Sydafrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Laridae Måger, terner og saksnæb
Denne store kosmopolitiske familie består af 22 slægter med omkring 100 arter.

 

Sternula Terner
En slægt med 7 arter af små terner, som er vidt udbredt i tempererede og subtropiske farvande verden rundt.

Slægtsnavnet er diminutiv af slægtsnavnet Sterna (egentlige terner), som de tidligere var placeret i. Det danske navn kommer af oldnordisk therna.

 

Sternula albifrons Dværgterne
Dværgternen har en meget stor yngleudbredelse, med de største bestande i vestlige egne af Centralasien samt i Fjernøsten, og med spredte populationer i Europa, Vestafrika, Indonesien, Filippinerne og Ny Guinea. I løbet af det 20. århundrede gik de fleste europæiske bestande kraftigt tilbage på grund af tab af egnede levesteder, forurening og menneskelig forstyrrelse.

Artsnavnet er afledt af latin albus (‘hvid’) og frons (‘pande’).

 

 

Det var lige før jeg trådte på disse dununger af dværgterne, inden jeg bemærkede dem, som de trykkede sig ned mod sandet mellem småsten på Bøvling Klit, Nissum Fjord. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Motacillidae Vipstjerter, pibere og sporepibere
Denne familie rummer 6 eller 7 slægter med i alt omkring 65 arter. Vipstjerter og pibere er vidt udbredte kloden rundt, mens de farvestrålende sporepibere (Macronyx) er begrænset til tropiske egne af Afrika.

 

Anthus Pibere
De fleste pibere har en temmelig ensartet brunlig fjerdragt med striber, en tilpasning til deres fødesøgning blandt græs eller på bar jord. Disse fugle udgør en ret stor slægt med 34-46 arter, afhængigt af kilde. De forekommer i de fleste egne af kloden, dog ikke i Antarktis.

Den græske videnskabsmand og filosof Aristoteles (384-322 f.Kr.) nævner anthos, en lille, stærkt farvet fugl, og den romerske naturhistoriker Plinius den Ældre (23-79 e.Kr.) nævner anthus, begge hentyder muligvis til gul vipstjert (Motacilla flava).

I den græske mytologi blev Anthos, søn af Antinous og Hippodamia, søndertrampet af sin faders heste. Guderne forvandlede ham til en fugl, der ville imitere hestenes vrinsken, men altid flygte ved synet af en hest. Måske havde Aristoteles iagttaget en vipstjert lette på grund af heste.

 

Anthus petrosus Skærpiber
Denne art yngler langs klippefyldte og stenede kyster i det nordvestlige Europa, fra Nordnorge og Kola-halvøen mod syd gennem Skandinavien og Østersøen til de Britiske Øer og det nordvestlige Frankrig.

Artsnavnet er afledt af latin petra (‘klippe’ eller ‘sten’) samt endelsen osus, således ‘lever blandt klipper’.

 

 

Denne skærpiber falder godt sammen med den opskyllede tang, som den søger føde blandt, Camaret-sur-Mer, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Phasianidae Hønsefugle
Denne familie, som rummer omkring 190 arter, omfatter bl.a. fasaner, agerhøns, ryper, junglehøns, vagtler og påfugle. Disse fugle findes over hele kloden, med undtagelse af Antarktis.

 

Frankoliner og sporehøns
Indtil begyndelsen af 1990’erne placerede de fleste autoriteter alle frankoliner, omkring 40 arter, i slægten Francolinus. Efter omfattende genetiske studier er de imidlertid blevet opsplittet i adskillige slægter, og systematikken er blevet revideret flere gange.

Tre asiatiske arter hører fortsat hjemme i Francolinus, mens de øvrige to asiatiske arter er blevet overført til slægten Ortygornis sammen med den afrikanske topfrankolin (O. sephaena).

De resterende afrikanske arter er blevet opdelt i adskillige slægter, Scleroptila (7 arter), Campocolinus (3 arter), Peliperdix (1 art), samt Pternistis (24 arter). Medlemmer af sidstnævnte slægt kaldes nu for sporehøns.

Endelig har det vist sig, at Nahans frankolin ikke er en ægte frankolin, men er nært beslægtet med den afrikanske buskhøne (Ptilopachus petrosus), og den er derfor blevet omdøbt til Ituribuskhøne (Ptilopachus nahani).

 

Scleroptila
Denne slægt rummer 9 arter, vidt udbredt syd for Sahara.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk skleros (‘stiv’) og ptilon (‘fjer’).

 

Scleroptila psilolaema Hedefrankolin
Denne art er endemisk i Ethiopien, hvor den lever i højlandsheder. Dens spættede fjerdragt får den til at falde godt i med omgivelserne.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk psilos (‘nøgen’) og laimos (‘strube’).

 

 

Hedefrankoliner, Sanetti-plateauet, Bale Mountains Nationalpark, Ethiopien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Podargidae Frømunde
En familie med 16 arter af nataktive fugle med et stort fladt næb med en krog, samt et kæmpemæssigt frølignende gab, en tilpasning til at fange store natlevende insekter. De er udbredt i de indomalayiske og australasiatiske regioner.

 

Batrachostomus
Denne slægt rummer 12 arter, som lever i tropiske egne af Asien, fra det Indiske Subkontinent mod øst gennem Indokina til Filippinerne, og derfra mod syd til Indonesien.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk batrakhos (‘frø’) og stoma (‘mund’).

 

Batrachostomus moniliger Grårygget bladfrømund
Denne op til 23 cm lange fugl lever i tæt skov i Western Ghats i det sydvestlige Indien, samt i Sri Lanka.

Artsnavnet er afledt af latin monile (‘halskæde’ eller ‘halsbånd’), samt gerere (‘at bære’).

 

 

Han og hun af grårygget bladfrømund sidder tæt sammen i et bambuskrat, Mahaveer Wildlife Sanctuary, Goa, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Regulidae Fuglekonger
Denne lille familie omfatter 6 arter, hvoraf de 5 tilhører slægten Regulus, mens en enkelt er placeret i slægten Corthylio (herunder). Disse fugle er udbredt i Eurasien og Nordamerika.

 

Corthylio calendula Rubinfuglekonge
En af Nordamerikas mindste sangfugle. Arten var tidligere placeret i slægten Regulus, men genetisk forskning har åbenbaret, at den ikke er nært beslægtet med de øvrige fuglekonger, og den er derfor blevet overført til en særskilt slægt.

Den yngler i nåleskove i Alaska og Canada samt i bjergområder i det nordvestlige USA. Vintermånederne tilbringes i det sydvestlige Canada, USA og Mexico.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk korthilos, en lille gærdesmutte-lignende fugl, som blev nævnt af den græske grammatiker Hesychius af Alexandria (5. eller 6. årh. e.Kr.). Artsnavnet er måske afledt af verbet caleo (‘jeg er varm’ eller ‘glødende’), hvilket sigter til den røde farve på issen.

 

 

Denne rubinfuglekonge er godt camoufleret i en busk, Joshua Tree Nationalpark, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Scolopacidae Sneppefugle
Denne store familie, som rummer omkring 15 slægter og ca. 95 arter, er udbredt kloden rundt med undtagelse af Antarktis.

 

Calidris Ryler
En slægt med 24 arter af mindre til meget små vadefugle, hvoraf de fleste yngler i højarktiske områder og tilbringer vinteren langs kyster kloden rundt.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk kalidris, et navn benyttet af den græske filosof Aristoteles (384-322 f.Kr.) for en eller anden grå vandfugl.

 

Calidris maritima Sortgrå ryle
Denne art yngler i arktiske bjergegne i det nordlige Canada, fra Banks Island mod syd til Ellesmere og Baffin Islands, i Grønland og Island, på Jan Mayen, Bjørneøen og Svalbard, langs den skandinaviske bjergkæde, i Nordnorge og den nordvestligste del af Rusland, på Franz Josef Land, Novaya og Severnaya Zemlya, samt på Taimyr-halvøen.

Vintermånederne tilbringes langs kysterne i det nordvestlige og vestlige Europa, mod syd til Portugal, i den sydligste del af Grønland, samt langs Nordamerikas Atlanterhavskyst, mod syd til South Carolina.

Det latinske artsnavn betyder ’tilknyttet havet’, afledt af mare (‘hav’). Om vinteren ses den næsten udelukkende langs kyster. Fornavnet sortgrå hentyder til fuglens mørke vinterdragt. I sommerdragten er den brunspættet på ryggen.

 

 

På afstand er denne rugende sortgrå ryle næsten umulig at få øje på i det visne græs på heden Selvogsheiði, sydlige Island. Jeg fandt kun reden, fordi jeg fra bilen så fuglen afløse sin rugende mage. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Turdidae Drosler
Drosler udgør en stor, næsten global familie af små til mellemstore fugle, der tilbringer megen tid med at fouragere på jorden efter orme og andre invertebrater. Mange af arterne æder desuden frugt. Engang var denne familie langt større og inkluderede mange slægter, der nu er overført til fluesnappernes familie (Muscicapidae).

Mange drosselarter er omtalt på siden Dyreliv – Fugle: Drosler.

 

Turdus Typiske drosler
Denne slægt, der rummer omkring 84 arter, er udbredt næsten overalt på kloden. Mange af de nordlige arter er trækfugle.

Slægtsnavnet er det klassiske latinske ord for drossel.

 

Turdus chrysolaus Kurillerdrossel
Denne drossel er endemisk i Fjernøsten, idet den yngler fra øerne Sakhalin og Kurillerne mod syd til det centrale Honshu, Japan, mens vinteren tilbringes i det sydlige Japan, Taiwan og Filippinerne. Den er overvejende varmt brun med rødligt bryst, mens bugen er hvid på den midterste del. Hannen har sortbrunt hoved og strube, mens hunnen har hvidlig strube med sorte lodrette striber.

Artsnavnet er afledt af oldgræsk khrysos (‘guld’) og laios (‘drossel’).

 

 

Denne hun af Kurillerdrossel er godt camoufleret, mens den søger føde mellem visne blade, Tunghai Universitetspark, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pattedyr

 

Sciuridae Egern
En meget stor familie med omkring 51 slægter og ca. 300 arter, udbredt i størsteparten af Nord- og Sydamerika, Eurasien og Afrika. Menneskene har også indført dem til Australien.

Navnet på familien er afledt af Sciurus, det latinske navn på disse dyr, givet i 1758 af den svenske naturhistoriker Carl von Linné (1707-78) til det eurasiske røde egern (Sciurus vulgaris). Sciurus er afledt af oldgræsk skia (‘skygge’) og oura (‘hale’), således ‘halen der skaber skygge’, hvilket sigter til nogle egern-arters vane med at rejse deres buskede hale op over ryggen, hvorved de skaber skygge.

Mange egern-arter er præsenteret på siden Dyreliv – Pattedyr: Egern.

 

Marmota Murmeldyr
Murmeldyr er store jordlevende egern, omfattende 15 arter, der forekommer i Europa, Asien og Nordamerika. De er de største og fedeste af alle egern, idet de bliver op til 60 cm lange og vejer op til 7 kg.

Murmeldyr lever i underjordiske gange, op til 2 m under jordoverfladen, og de graver gangsystemer på op til 10 meters længde. De ses ofte sidde på deres bagdel uden for deres bo, og deres skarpe advarselssignal kan høres på lang afstand. De er næsten udelukkende vegetarer. De laver ikke fødedepoter, men om efteråret er de blevet så ekstremt fede, at de kan sove uforstyrret vinteren igennem.

Arktiske jægere nedlægger mange grå murmeldyr (M. caligata) og Alaska-murmeldyr (M. broweri), hvis lækre kød de spiser. De anvender også dyrenes bløde underpels til at fremstille parkaer.

Slægtsnavnet er en forvrængning af latin muris montanus (‘bjergmus’). Det danske navn er taget fra tysk Murmeltier, hvoraf den første del ligeledes er afledt af muris montanus.

 

Marmota himalayana Himalaya-murmeldyr
Denne art lever i græsklædte områder over trægrænsen i højder mellem 3000 og 5500 m. Den er udbredt fra det nordlige Pakistan langs den nordlige udkant af Himalaya mod øst til Sichuan- og Yunnan-provinserne, mod nord gennem det tibetanske højland til Xinjiang, Qinghai og Gansu.

 

 

Dette godt camouflerede Himalaya-murmeldyr holder udkig over sit domæne blandt lavbevoksede klippeblokke, Nimaling, øvre Markha-dal, Ladakh. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Krybdyr

 

Agamidae Agamer
Agamer er en stor gruppe øgler, der omfatter 6 underfamilier med omkring 64 slægter og over 300 arter. Disse dyr er udbredt i Asien, Australien, Afrika og Sydeuropa.

 

Diploderma Japalure
De fleste af disse øgler, der omfatter omkring 47 arter, er endemiske i Kina, med nogle arter i Myanmar, Vietnam, Taiwan og Japan. De var tidligere placeret i slægten Japalura.

Slægtsnavnet er latin og betyder ‘med dobbelt lag af underhud’.

 

Diploderma brevipes Kortbenet japalure
Denne arts totallængde er omkring 25 cm, hvoraf halen udgør 15 cm. Den er endemisk i Taiwan, hvor den lever i bjergskove i højder mellem 1000 og 2200 m. Den blev førhen kaldt for Japalura brevipes.

Artsnavnet er latin og betyder ‘kortbenet’.

 

 

Denne kortbenede japalure falder godt sammen med en lavdækket træstamme, Malabang National Forest, Hsinshu, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Diploderma swinhonis Swinhoes japalure
Denne art, tidligere kaldt for Japalura swinhonis, er ligeledes endemisk i Taiwan. Den lever af edderkopper og andre smådyr og holder til i skove, krat og byparker. Den ses ofte sole sig på træer.

Arten blev navngivet efter den engelske naturhistoriker Robert Swinhoe (1836-1877), som i 1860 blev den første europæiske konsul i Taiwan. Han opdagede mange nye arter, og 4 pattedyr og 15 fuglearter er også opkaldt efter ham.

 

 

Dette eksemplar af Swinhoes japalure er godt camoufleret på en træstamme, Taichung, Taiwan. (Photo copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Draco Svæveøgler
Næsten alle medlemmer af denne slægt af unikke øgler, som omfatter omkring 40 arter, er udbredt i Indokina, Malaysia, Indonesien og Filippinerne. Undtagelsen er Malabar-svæveøglen (D. dussumieri), som lever i det sydvestlige Indien.

Disse dyr kaldes også for flyveøgler, hvilket er et misvisende navn, da de ikke kan flyve på ægte vis, men glider fra et træ til et andet ved at brede ribbenene ud, som er forbundet af en vingelignende membran, kaldt patagia.

Slægtsnavnet er en latiniseret form af oldgræsk drakon (‘drage’).

 

Draco volans Java-svæveøgle
Førhen mente man, at denne art havde en vid udbredelse i Indokina, Malaysia, Indonesien og Filippinerne, men i dag betragtes den som værende begrænset til Java og Bali.

Artsnavnet er latin og betyder ‘flyvende’.

 

 

Denne Java-svæveøgle er næsten usynlig, som den sidder på den lavdækkede stamme af en arekapalme (Areca catechu), Bali, Indonesien. – Denne palme er beskrevet på siden Natur: Mønstre i naturen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Padder

 

Hylidae Løvfrøer
En stor familie med omkring 58 slægter, udbredt på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis, men i Afrika begrænset til Middelhavsegnene.

 

Dryophytes
Denne slægt omfatter ca. 20 arter, hvoraf de fleste lever i den Nye Verden, med 4 arter i tempererede områder i Fjernøsten. Disse frøer ligner meget medlemmer af den Gamle Verdens slægt Hyla, og gyldigheden af Dryophytes er tvivlsom.

Slægtsnavnet er afledt af oldgræsk drys (‘egetræ’) og phyton (‘plante’) – et mærkeligt dobbeltnavn, der sigter til, at de fleste medlemmer af slægten lever i træer.

 

Dryophytes arenicolor Canyon-løvfrø
Som dens danske navn antyder, lever denne art i klippefyldte områder. Den er udbredt i det sydvestlige USA, fra Colorado, Utah, Arizona, New Mexico og Texas mod syd til de mexikanske stater Michoacán, México, Guanajuato, Guerrero og Oaxaca. Den blev førhen kaldt for Hyla arenicolor.

Oversiden er brun eller grå med mørkere prikker, en tilpasning til at være camoufleret blandt de brunlige eller grålige klipper, hvor den lever. Undersiden er cremefarvet eller orangegul.

Artsnavnet er latin og betyder ‘sandfarvet’.

 

 

Denne canyon-løvfrø falder godt sammen med farven på denne klippe i Grand Canyon, Arizona. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhacophoridae
Medlemmerne af denne familie med omkring 24 slægter er udbredt i Afrika syd for Sahara, samt fra det Indiske Subkontinent mod øst til Japan, og derfra mod syd til Indonesien.

 

Pseudophilautus Kratfrøer
Disse frøer omfatter omkring 80 arter, alle begrænset til bjergene Western Ghats i det sydlige Indien, samt Sri Lanka. Mange af arterne er stærkt truede, hovedsagelig på grund af ødelæggelse af levesteder, og omkring 13 arter er allerede uddøde.

 

Pseudophilautus amboli Amboli-kratfrø
Denne sjældne frø er endemisk i Western Ghats, hvor den findes fra det sydlige Maharashtra mod syd til Karnataka. Den er lille, idet de største individer måler omkring 3,7 cm. Den lever i skove og er udryddelsestruet på grund af habitat-ødelæggelse og fragmentering.

 

 

Denne Amboli-kratfrø er godt camoufleret blandt visne blade på skovbunden, Mahaveer Wildlife Sanctuary, Goa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Krabber

 

Matutidae Månekrabber
Alle 5 benpar af disse krabber er flade, en tilpasning til at svømme eller grave.

 

 

Denne månekrabbe er fuldstændig dækket af en bevoksning af havalger, hvilket gør den næsten usynlig. Den blev observeret på øen Mindoro, Filippinerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Skorpioner
Skorpioner er rovdyr, som er karakteriseret ved et par såkaldte pedipalper, hvormed de griber deres bytte, samt halen, der ender i en giftig brod og ofte bæres i en bue hen over ryggen.

Disse dyr varierer kolossalt i størrelse, fra Typhlochactas mitchelli, der kun er 9 mm lang, til Heterometrus swammerdami, der kan blive op til 23 cm lang.

 

 

Gul skorpion i gult sand. – Jeg fandt den en morgen, skjult under mit sengetøj, på en kamel-safari gennem Thar-ørkenen, Rajasthan, Indien. Mine oplevelser i denne ørken er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Indien 2003: Kamelsafari i Thar-ørkenen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Insekter

 

Sommerfugle og natsværmere, samt deres larver, er ofte vældig godt camouflerede.

 

 

Siddende på et nedfaldet blad af lønnearten Acer caudatum er denne natsværmer næsten usynlig. – Tharepati, Helambu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwan 2010
Som den sidder på et gult blad, er denne sommerfuglelarve vældig godt camoufleret. Læg mærke til den sorte plet på dens krop, der minder om hullerne i bladet. – Malabang National Forest, Hsinchu, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En næsten usynlig natsværmer ved siden af et puppehylster på barken af et træ, Chingshui Recreation Area, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nymphalidae Takvinger
Med over 6000 arter er dette den største familie af dagsommerfugle, udbredt på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis. I dag rummer familien en række underfamilier, som tidligere var særskilte familier, bl.a. Heliconiinae, Danainae og Satyrinae.

På engelsk kaldes disse sommerfugle for brush-footed butterflies, hvilket sigter til nogle børster på forbenene af et antal arter. Et andet engelsk navn er four-footed butterflies, hvilket skyldes, at mange af arterne kun står på fire ben, mens de to forreste, som er reducerede, ofte er rullet op.

 

Hipparchia Randøjer
En slægt med omkring 40 arter, vidt udbredt i Eurasien, det nordlige Afrika, samt på de Kanariske Øer og Azorerne.

Slægten er opkaldt efter den græske filosof Hipparchia af Maroneia, som levede i Athen omkring 325-350 f.Kr. Hun var gift med en anden filosof, Krates af Theben, og parret levede i fattigdom i Athens gader.

 

Hipparchia semele Sandrandøje
Denne art, der også kaldes for klitrandøje, er udbredt over hele Europa, fortrinsvis i kystnære områder, men kan også træffes inde i landet, til tider op til højder omkring 2000 m. Dens camouflagefarver på undervingerne, hovedsagelig grå og brun, gør den meget vanskelig at få øje på, når den sidder stille på et lavbevokset træ eller på sandbund. Mener den sig truet, viser den øjetegningen på overvingen i et glimt for at forvirre prædatoren.

I den græske mytologi var Semele datter af Kong Kadmos af Theben. Hun blev forført af Zeus og fødte sønnen Dionysos, der senere blev vingud.

 

 

Sandrandøje på stammen af en klitfyr (Pinus contorta), Tvorup Klitplantage, Thy. På det nederste billede viser den ‘øjet’ på overvingen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Junonia
Denne slægt, der indeholder omkring 33 arter, findes på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis. Slægten blev oprettet i 1819 af den tyske entomolog Jacob Hübner (1761-1826), som var en af de første til at foretage dybdegående studier af sommerfugle. Han beskrev mange nye slægter og arter og var forfatter til værket Sammlung Europäischer Schmetterlinge (‘Samling af europæiske sommerfugle’), offentliggjort 1796-1805.

I den romerske mytologi var gudinden Juno beskytter af og rådgiver for staten. Hun var datter af Saturn, var gift med Jupiter, og var moder til Mars, Vulkan, Bellona og Juventas. Hendes antikke græske modstykke er Hera.

Førhen var mange af arterne placeret i slægten Precis.

 

Junonia almana
En meget almindelig art, som forekommer i et bredt udsnit af habitater op til højder omkring 1000 m. Den er udbredt fra Indien og Sri Lanka mod øst gennem Indokina til det sydlige Kina og Taiwan, og derfra mod syd til Filippinerne og Indonesien.

På engelsk kaldes den for peacock pansy, hvilket hentyder til ‘øjnene’ på vingerne, der minder om ‘øjnene’ på påfugles halefjer.

 

 

Undersiden af denne Junonia almana falder vældig godt sammen med jorden, den sidder på, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pieridae Hvidsværmere, høsommerfugle m.fl.
Denne store familie, der omfatter omkring 76 slægter og 1100 arter, er udbredt over det meste af verden, med størst koncentration af arter i tropiske områder af Afrika og Asien. Pigmentet, som giver dem deres karakteristiske farver, kommer af affaldsprodukter fra deres fordøjelse.

 

Catopsilia
En lille slægt med omkring 6 arter, udbredt i Afrika, Madagascar, Tropisk Asien, Ny Guinea og Australien. Flere arter foretager lange trækbevægelser.

 

Catopsilia pomona
En vidt udbredt art, som forekommer fra den østlige del af Himalaya mod øst til det østlige Kina, Taiwan og Japan, og derfra mod syd gennem Indokina, Indonesien og Filippinerne til Australien, samt øer i Stillehavet.

Artsnavnet hentyder til Pomona, romersk gudinde for en overdådighed af frugt. På engelsk kaldes arten for lemon emigrant, hvor lemon sigter til dens citron-lignende farve, mens emigrant hentyder til, at den ofte tilbagelægger ret store afstande på træk.

 

 

Denne Catopsilia pomona er godt camoufleret på et vinterblad af papir-morbær (Broussonetia papyrifera), Taichung, Taiwan. Dette træ er beskrevet på siden Natur: Invasive arter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chrysomelidae Bladbiller
En meget stor familie, sandsynligvis med over 40.000 arter, fordelt på over 2500 slægter. Medlemmer findes på alle kontinenter, med undtagelse af Antarktis.

Skildpaddebiller, underfamilien Cassidinae, er en stor gruppe på over 3000 arter, der minder om bittesmå skildpadder på grund af de forlængede for- og sidepartier af deres krop. De måler mellem 5 og 12 mm i længde, og larverne er tornede. Både voksne og larver æder blade, og nogle arter betragtes som skadedyr i landbruget.

En af slægterne i underfamilien er Cassida, der omfatter over 430 arter, udbredt i den Gamle Verden. Slægtsnavnet er afledt af latin cassis (‘metalhjelm’).

 

Cassida sauteri Shaudes skildpaddebille
Denne art, der kan blive op til 7,5 mm lang, er udbredt i det sydlige Kina og Taiwan, samt på de japanske Ryukyu-øer.

 

 

Denne Shaudes skildpaddebille minder om en fugleklat. Den har ædt store dele af et blad af en Achyranthes-art, observeret i Malabang National Forest, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Phasmatodea Vandrende pinde
Som deres navn siger, ligner disse insekter kviste eller visne græsstængler, hvilket gør dem vanskelige at finde for predatorer. Disse dyr findes på alle kontinenter, med undtagelse af Antarktis, med størst diversitet i troperne.

 

 

Vandrende pinde kan blive temmelig store, som denne på Sumatra, Indonesien. En art på Borneo har en kropslængde på op til 35 cm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne vandrende pind blev observeret i Rondo-skoven, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Orthoptera Græshopper m.fl.
Denne orden er opdelt i to underordener, korthornede græshopper (Caelifera), som omfatter markgræshopper og torngræshopper, samt langhornede græshopper (Ensifera), der omfatter løvgræshopper, fårekyllinger og jordkrebs. Med undtagelse af jordkrebsene har de sidstnævnte antenner, som er længere end kroppen. Karakteristisk for begge grupper er deres bidende og tyggende munddele, kraftige bagben, beregnet til at springe langt, samt organer, der producerer deres karakteristiske lyde.

Disse dyr er planteædere, og nogle arter kan blive alvorlige skadedyr, der optræder i milliard-sværme, som fortærer alle afgrøder på deres vandringer. De fleste arter beskytter sig mod fjender gennem camouflagefarver. Bliver de opdaget, springer de pludselig højt op i luften, og mange arter breder deres farvestrålende vinger ud som et overraskelsesmoment. Andre arter har stærke farver som en advarsel til fjender om, at de er ildesmagende.

 

 

Denne græshoppe, observeret i Bagan, Myanmar, minder meget om græsstråene omkring den. Læg mærke til de røde mider på dens krop. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne græshoppe blev truffet i Rondo-skoven, sydlige Tanzania. Den ligner i høj grad et vissent blad. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mantodea Knælere
Denne orden rummer omkring 30 familier med ca. 430 slægter og over 2400 arter. Disse dyr er udbredt over hele verden i varmere tempererede, subtropiske og tropiske egne, hvor de lever i forskellige typer af habitater.

De er rovdyr, som sidder stille blandt vegetation og venter på, at et insekt eller et andet hvirvelløst dyr kommer forbi. Med lynets hast kaster knæleren sine forben fremad og griber det uheldige offer, som derpå ædes af knæleren. Somme tider vil en hun endog æde hannen efter parringen.

Disse insekter har navn efter den stilling, de indtager, mens de venter på bytte, med ‘foldede’ forben, som var de i bøn – stik modsat den egentlige hensigt med stillingen!

 

 

Denne californiske knæler (Stagmomantis californica) sidder ubevægeligt i vegetationen og venter på, at et passende byttedyr kommer forbi, Sinkyone Wilderness State Park, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nogle knælere minder om blade, som denne af slægten Choeradodis, fotograferet i Cordillera de Tilarán, Costa Rica. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bløddyr

 

 

Denne ekstremt godt camouflerede havsnegl rasper alger af overfladen på en sten, Pulau Kapas-øen, Malaysia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Planter

 

Aizoaceae Middagsblomstfamilien
Denne store familie rummer omkring 135 slægter og 1800 arter af sukkulenter, der næsten alle er endemiske for tørre områder i den sydlige del af Afrika. Nogle få arter findes i Middelhavsområdet, Australien, New Zealand, nogle Stillehavsøer, samt Nordamerika.

Familienavnet er afledt af oldgræsk aeizoon (‘husløg’), fra aei (‘for evigt’) og zoion (‘et levende væsen’), hvilket sigter til de kødfulde og holdbare blade hos medlemmerne, i lighed med bladene hos husløg (Sempervivum).

 

Lithops
Planter af denne slægt, som omfatter ca. 37 arter, ligner i høj grad de småsten, som de vokser iblandt. De findes i Sydafrika, Namibia og Botswana.

Slægtsnavnet kommer af oldgræsk lithos (‘sten’) og ops (‘ligner’), hvilket hentyder til disse planters lighed med sten. Populært kaldes de for levende sten.

 

 

Denne Lithops-art blev fotograferet på Knersvlakte (‘Den Knasende Slette’), nær Vanrhynsdorp, Sydafrika. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet februar 2018)

 

(Sidst opdateret oktober 2024)