Kunst på mure og klipper

 

 

Dette kitschede kunstværk på muren af en restaurant i Bluntautal, nær Golling, Salzburg, Østrig, gengiver brune bjørne (Ursus arctos), en tjur (Tetrao urogallus) samt en middelalderlig jæger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Elmelunde Kirke på Møn er udsmykket med talrige kalkmalerier, udført omkring 1480 af en ukendt kunstner, kaldt ’Elmelunde-mesteren’. Dette billede viser Evas ’fødsel’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette vægmaleri i byen Haverhill, nordlige Massachusetts, USA, gengiver en boksekamp. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I Saletto, Dolomitterne, Italien, fandt jeg dette fine vægmaleri af en gemse (Rupicapra rupicapra). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi, Vietnam, forestiller en skriver i arbejde i gamle dage. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Masser af steder verden rundt er husvægge og gavle udsmykket med malerier.

På denne side inkluderer jeg også andre malerier på offentlige steder, fx høje autoværn langs veje, kalkmalerier i kirker, og andet.

Billeder af malerier på klippevægge og i huler, samt helleristninger, skabt af forlængst forsvundne folkeslag, bringes også, endvidere figurer, som er skabt ved at skrabe den såkaldte desert varnish af (se Indien og USA).

Billederne er ordnet alfabetisk efter landenavn.

 

 

Brunei

 

 

Denne vægmosaik gengiver dagligliv i Brunei. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chile

 

 

Vægmaleri af farveglade huse og en dreng, der flyver drage, Valparaiso. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I det centrale Chile stødte jeg på et forladt hus, hvis vægge var blevet bemalet med billeder.

 

 

Karikatur af Augusto José Ramón Pinochet Ugarte (1915-2006), som var diktator i Chile 1973-90. Hans øgenavn var Pinocchio. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nøgen kvinde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frangipani (Plumeria rubra) er et mindre træ i singrønfamilien (Apocynaceae), som er hjemmehørende i Mexico, Mellemamerika og det nordligste Sydamerika, men dyrkes som prydplante i næsten alle tropiske og subtropiske lande på grund af de smukke og velduftende blomster. I Asien kaldes arten for tempeltræ, idet den ofte plantes omkring buddhistiske og hinduistiske templer.

 

 

Vægmaleri af kvinde med frangipani-blomster i håret, Valparaiso. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kolibri – detalje af billedet ovenfor. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Costa Rica

 

Tortuguero er en lille landsby, beliggende på en ø i Tortuguero Nationalpark på den nordvestlige kyst af Costa Rica. Mange af indbyggerne her er meget kreative, hvilket fremgår af billederne herunder.

 

 

Vægmalerier i Tortuguero. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Geoffroys edderkoppeabe (Ateles geoffroyi), der også kaldes sorthåndet eller centralamerikansk edderkoppeabe, omfatter seks underarter, som er udbredt fra det sydøstlige Mexico mod øst til Panama. Den lever fortrinsvis i stedsegrøn regnskov, men kan også træffes i løvfældende skov. Billeder af denne art kan ses på siden Dyreliv – Pattedyr: Pattedyr i Costa Rica og Guatemala.

Brunstrubet dovendyr (Bradypus variegatus) har en uhyre stor udbredelse, fra Honduras mod syd til det østlige Peru, det nordlige Bolivia og det sydlige Brasilien.

 

 

Dette vægmaleri i Tortuguero viser en Geoffroys edderkoppeabe og et brunstrubet dovendyr, samt følgende slogan: Tortuguero es pura vida (‘Tortuguero er et godt liv’). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Maleri på en kirkemur i Puerto Jiménez, Peninsula de Osa, som viser Sankt Frans af Assisi med en hvid hest og en rød ara (Ara macao). Sidstnævnte var sikkert ukendt i Italien i 1200-tallet! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri i en restaurant i den gamle markedsbygning, San José. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Danmark

 

Fristaden Christiania i København blev oprettet i 1971, da en gruppe hippier, slumstormere og hjemløse besatte en række tomme bygninger på den tidligere Bådsmandsstræde Kaserne på Christianshavn.

Fra starten har området været præget af eksperimenter inden for arkitektur, boligformer og levevis, og stedet blev snart kendt som et ’fristed’ for handel med hash. Desværre udnyttede kriminelle elementer fristaden til at handle med hårde stoffer, og derfor har det kontroversielle område altid været præget af konfrontationer mellem kriminelle og politiet.

I 2004 vedtog Folketinget en lov om normalisering af bydelen. Områdets fredede bygninger skulle sættes i stand og ulovligt opførte huse fjernes, men Christiania kunne fortsat bestå som en bydel med mulighed for at leve alternativt og videreføre stedets sociale og kulturelle aktiviteter.

I 2011 blev fonden Fristaden Christiania oprettet, og den købte området af staten, delvis finansieret ved salg af folkeaktier. I 2012 boede omkring 900 mennesker på Christiania, og området besøges hvert år af op mod en halv million turister.

 

 

Disse malerier på muren omkring Christiania, samt på en af husvæggene, viser bl.a. frodige og smukke kvinder, Muhammad Ali og Fidel Castro. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Middelalderen blev talrige danske kirker udsmykket med farvestrålende kalkmalerier, som for størstepartens vedkommende gengav motiver fra Bibelen. Nogle af malerierne forestiller dog scener fra hverdagslivet, foruden planter, dyr og forskellige overnaturlige væsener.

 

Elmelunde Kirke på Møn er udsmykket med talrige kalkmalerier, udført omkring 1480 af en ukendt kunstner, kaldt ’Elmelunde-mesteren’. De følgende billeder viser nogle af hans kunstværker.

 

 

Barnemordet i Bethlehem. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jesu Korsfæstelse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Djævle leder fortabte sjæle til Helvedes Gab. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Enhjørning. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

‘Elmelunde-uglen’, en mosehornugle (Asio flammeus). Denne art ynglede ret almindeligt i Danmark dengang, men er siden blevet meget sjælden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette kalkmaleri i Nylars Kirke, Bornholm, viser skabelsen af Adam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vesterø Søndre Kirke på Læsø, der førhen bare hed Vesterø Kirke, blev opført i romansk stil omkring 1250. Den var oprindeligt bygget af munkesten, men sydsiden blev i 1777 skalmuret med små sten, og kirken blev kalket rød – én blandt få danske kirker af denne farve.

 

 

Disse usædvanlige kalkmalerier i Vesterø Søndre Kirke forestiller en struds med menneskehoved, samt en mand, hvis mund er et ventilationshul, hvilket får det til at se ud, som om han rækker tunge ad kirkegængerne! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette kalkmaleri i Vesterø Søndre Kirke gengiver de Tre Vise Mænd, som bringer gaver til Jesusbarnet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En af de berømteste kristne myter handler om Syndefaldet. I Første Mosebog, kap. 3, vers 1-7, hedder det:

Og Slangen var træskere end alle Vilddyr paa Marken, hvilke Gud Herren havde gjort; og den sagde til Kvinden: ”Mon Gud skulle have sagt: ’I maa ikke æde af hvert Træ i Haven’?”

Da sagde Kvinden til Slangen: ”Vi maa æde af Havens Træers Frugt; men om det Træs Frugt, som er midt i Haven, sagde Gud: ’Æder ikke deraf og rører ikke derved, at I ikke skulle dø’.”

Da sagde Slangen til Kvinden: ”I skulle ikke dø Døden; men Gud ved, at hvilken Dag I æde deraf, da skulle eders Øjne oplades, og I skulle blive ligesom Gud og kende godt og ondt.”

Og Kvinden saa, at Træet var godt at æde af, og at det var lysteligt at se til og et ønskeligt Træ til at faa Forstand af, og hun tog af dets Frugt og aad; og hun gav ogsaa sin Mand med sig, og han aad. Da oplodes begges Øjne, og de kendte, at de vare nøgne, og de hæftede Figenblade sammen og gjorde sig Bælter.

Traditionelt er Kundskabens Frugt blevet betragtet som værende sødæblet (Malus pumila), selv om det ikke nævnes i Mosebogens tekst. Det kan dog lige så vel dreje sig om granatæble (Punica granatum) eller måske abrikos (Prunus armeniaca), da spiseæblet måske endnu ikke var blevet indført til Mellemøsten på det tidspunkt teksten blev skrevet.

 

 

Dette kalkmaleri i Nylars Kirke, Bornholm, viser Adam og Eva, der spiser af den forbudne frugt, overvåget af slangen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kalkmalerier, som gengiver blomster-ranker med en alexanderparakit (Psittacula), samt en natugle (Strix aluco), Kirke Stillinge Kirke, Vestsjælland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kalkmaleri i Povls Kirke, Bornholm, som gengiver Jesu korsfæstelse. En romersk soldat, iført europæisk middelalderdragt, gennemborer Jesu krop med sin lanse. Bemærk kraniet nær hesten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Et andet kalkmaleri i Povls Kirke afbilder alvorlige synder (i hvert fald ifølge visse puritanske kristne sekter), såsom dans, musik og kortspil. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dette kalkmaleri i Holtug Kirke, Stevns, Sjælland, viser svaner, samt et uhyre i færd med at sluge andre uhyrer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dette kalkmaleri i Skibby Kirke, Sjælland, viser falkonerer til hest. Bemærk skeletterne samt djævelen øverst t.v. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kalkmaleri, som forestiller en hofnar, malet i 1516, Jungshoved Kirke, Sjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri er hængt op på et plankeværk, som omgiver en børnehave i Hjortshøj nord for Århus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Helleristninger er figurer, som er hugget ind i flade, ofte skrånende klipper. Ordet kommer af oldnordisk häll (’klippeflade’), samt riste (’hugge’). I Danmark forekommer de mest almindeligt på Bornholm. Adskillige andre billeder af helleristninger kan ses nedenfor i afsnittet Sverige.

 

 

Disse helleristninger på Madsebakke nær Allinge viser bl.a. skibe, soltegn, skålgruber og fodspor. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Billedet nedenfor viser en moderne helleristning, som forestiller en ederfugl (Somateria mollissima). Den blev skabt i kystklipperne på Christiansø af kunstneren Aage Gitz-Johansen (1897-1977), som boede på øen i lange perioder. Hans signatur ses nederst t.h.

Ederfuglen er beskrevet på siden Natur: Sne og is.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I 1989 skrev den tyske professor Werner Holzwarth (født 1947) en fantastisk børnebog: Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte, wer ihm auf den Kopf gemacht hat, illustreret af Wolf Erlbruch (født 1948). I 1991 udkom den på dansk med titlen Muldvarpen der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved. Den beretter om en muldvarp, der stikker sit hoved op af hullet en morgen, og en ladning lort lander på dens hoved. Den drager derpå ud for at opspore synderen. Læs den og mor dig kosteligt!

 

 

Vægmaleri med blomster, bier og frøer, samt muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved. – Hjortshøj nord for Århus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vægmalerierne på billederne herunder findes i Kalø Jagtslot, Rønde, Østjylland. Endnu et billede herfra kan ses på siden Dyreliv – Pattedyr: Egern.

 

 

Dette billede viser en scene fra digtet Grímnismál (‘Grimners tale’) fra Den Poetiske Edda: Dværgene Brok og Sindre smeder Odins spyd Gungner i deres underjordiske esse. Bemærk de vrængende ansigter t.h. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En kronhjort (Cervus elaphus) æder af løvet på Yggdrasil, det verdensomfavnende træ i den nordiske mytologi. Dette træ er beskrevet på siden Religion: Animisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fiskehejre (Ardea cinerea) og en tidsel-art. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Gavlmaleri, Århus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ethiopien

 

Sankt Georg (på dansk ofte kaldt Sankt Jørgen) var en romersk soldat, som omkring år 303 blev henrettet for sin kristne tro. Han blev sidenhen bønders, ridderes og rytteres skytshelgen. Navnet Georg kommer af græsk georgos (’bonde’). En berømt legende beretter, at Sankt Georg dræbte en drage, der holdt en prinsesse som fange.

 

 

Denne præst i Lalibela i det nordlige Ethiopien præsenterer et guldkors, stående foran et vægmaleri af Sankt Georg i færd med at dræbe dragen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frankrig

 

 

Disse vægmalerier i St. Malo, Bretagne, forestiller folk, der smider afffald, og én, der samler det op. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri på en væg i en underjordisk bunker på Pont des Espagnols, Bretagne, er ret overdådigt og fantasifuldt, men samtidig en smule tarveligt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri på en klippe ved Sables d’Or les Pin, Bretagne, gengiver et fyrtårn i et hjerte. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette gavlmaleri er udført så livagtigt, at det virker tredimensionelt, Pointe de Primel, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette gavlmaleri i byen Plouezoc’h, Bretagne, gengiver ret alternative røde fluesvampe (Amanita muscaria). Billeder af denne svamp vises på siden Hyldest til farven rød. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Overdådigt, men temmelig tarveligt gavlmaleri, Morlaix, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Punket vægmaleri, nær Reserve Naturelle Tourbiere du Venec, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Alternativt bykort, Huelgoat, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette afskallende vægmaleri på muren af et nedlagt pizzeria i Camaret, Bretagne, gengiver måger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indien

 

En af de vigtigste hinduguder, Shiva, afbildes ofte med blåt ansigt. Ifølge legenden har det sin rod i det episke drama Piskningen af Mælkehavet, fra Bhagavata-Purana. Dette drama er gengivet på siden Lande og steder: Shivas hellige søer.

 

 

Dette vægmaleri i Jaisalmer, Rajasthan, gengiver Shiva med blåt ansigt, holdende sin trisul (trefork). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne udskæring i et vindue i byen Puri, Odisha (Orissa), viser den sorte hindu-gud Jagannath (en form af Krishna, en avatar af den store gud Vishnu) sammen med sin bror og søster. Nogle hinduguder samt begrebet avatar er beskrevet på siden Religion: Hinduisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne husmur i Jaisalmer, Rajasthan, er udsmykket med malerier, som gengiver en fløjtespiller, blomster og en elefant. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I golde ørkenområder verden rundt ser man ofte klippevægge eller klippeblokke, hvis overflade er dækket af et tyndt sort eller rødligt lag, måske kun en hundrededel af en mm tykt, som i løbet af tusinder af år er blevet dannet af mikroskopiske bakterier, som lever på klippefladen.

Disse bakterier absorberer bittesmå mængder af mangan og jern fra atmosfæren og aflejrer det som et sort lag af manganoxid eller et rødligt lag af jernoxid på klippen. Dette lag indeholder tillige lerpartikler, som hjælper til med at beskytte bakterierne mod udtørring, ekstrem varme og intens solindstråling. (Kilde: desertusa.com/desert-minerals/desert-varnish)

Det populære engelske navn på dette lag er desert varnish (’ørkenfernis’). I dette lag af ‘fernis’ har forskellige forhistoriske folkeslag rundt om i verden skabt kunstværker ved at skrabe en del af den bort, hvorved der bliver efterladt hvide billeder på en sort eller rødlig baggrund.

 

 

Nær Saspol, Ladakh, ligger mange klippeblokke hulter til bulter, hvoraf nogle er blevet dekoreret med billeder af forskellige emner, ridset ind i det tynde lag af ’ørkenfernis’. Blandt emnerne kan nævnes jægere, sibirisk stenbuk (Capra sibirica), fugle og stupa’er. De vidner om forlængst forsvundne folkeslag, hvoraf nogle var jægere, andre buddhister. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Rygning forbudt! – Vægmaleri i byen Kielang, Lahaul, Himachal Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Indonesien

 

Batak er en gruppe af nært beslægtede austronesiske folkeslag, bl.a. Karo, Pakpak, Simalungun, Toba, Angkola og Mandailing, som lever i et stort område i den nordlige del af Sumatra. Mit kendskab til dette folk stammer fra et besøg omkring Toba-søen i 1975.

Billeder af Batak-folk kan studeres adskillige steder på denne hjemmeside, bl.a. under Folk: Børn verden rundt, Kultur: Musikere, samt Folk: Portrætter.

 

 

Udsmykkede Batak-huse, Porsea, Sumatra. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En flettet måtte, malet i livlige farver, er fastgjort til gavlen af dette hus i Batak-landsbyen Lingga, Sumatra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Irland

 

 

Murmaleri, som gengiver et vikingeskib, Dublin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Italien

 

 

I landsbyen Saint Rhémy, Aosta-dalen, er denne husvæg blevet udsmykket med en udskæring, som forestiller en edelweiss (Leontopodium alpinum) samt en Sankt Bernhardshund. Edelweiss er beskrevet på siden Planteliv: Flora i Alperne og Pyrenæerne, Sankt Bernhardshunden på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kitschet vægmaleri, Passo Falzarego, Dolomitterne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Trinacria-symbolet, en trebenet Medusa, er Siciliens emblem. Det blev først adopteret af sicilianske vespere (en sekt, som først og fremmest har aften-andagter), men er i dag det officielle flag for den autonome region Sicilien. I Trinacria-symbolet indgår Medusas hoved med hår bestående af slanger, samt kornneg, der repræsenterer øens frugtbarhed. Hendes tre ben står for Siciliens tre fremspringende halvøer, Kap Pelorus, Kap Passero og Kap Lilibeo.

Medusa er omtalt på siden Hyldest til farven gul.

 

 

Dette Trinacria-symbol blev observeret i byen Cefalú. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Bag dette kitschede maleri på et vejalter i landsbyen Saletto, Chiusaforte, Norditalien, gemmer sig en tragisk historie, idet alteret blev opført til minde om den 16-årige pige Maria Cesare, der omkom i bjergene 6. september 1824. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kakler i en mur (øverst), samt temmelig mærkværdig murkunst, Castellamare del Golfo, Sicilien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malaysia

 

 

Disse urgamle klippemalerier i Painted Cave, Niah Nationalpark, Sarawak, Borneo, viser folk i både. Personen på nederste billede er sandsynligvis en shaman. Spiralen antyder, at kunstneren var i en hallucinogen trance, da han fremstillede malerierne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Namibia

 

Forskellige steder i det sydlige Afrika blev kunstværker skabt for længe siden, i huler og på klippevægge, af San-folk (’Buskmænd’), som engang var det eneste folk, der beboede denne del af kontinentet.

 

 

Dette klippemaleri viser jægere, som forfølger en sydlig oryx (Oryx gazella), Brandberg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal

 

 

Relieffer på en mur i en gompa (tibetansk kloster), Namobuddha, Kathmandu. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette kitschede maleri på en husmur i landsbyen Changdam, Langtang-dalen, gengiver en glansfasan (Lophophorus impejanus). Billeder af denne art vises på siden Dyreliv – Fugle: Fugle i Himalaya. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri af tigre (Panthera tigris) i tibetansk stilart, Kathmandu. Tigerens triste skæbne er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Pattedyr på det Indiske Subkontinent. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Schweiz

 

 

På denne tegning på en husmur i byen Sion, Valais, er en kant på muren anvendt som ’stol’ til figuren. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Slovenien

 

Sankt Georg (på dansk ofte kaldt Sankt Jørgen) var en romersk soldat, som omkring år 303 blev henrettet for sin kristne tro. Han blev sidenhen bønders, ridderes og rytteres skytshelgen. Navnet Georg kommer af græsk georgos (’bonde’).

 

 

En berømt legende beretter, at Sankt Georg dræbte en drage, der holdt en prinsesse som fange. Dette vægmaleri i landsbyen Prtovč, Triglavski Nationalpark, gengiver Sankt Georg i færd med at dræbe dragen – i dette tilfælde en overkommelig opgave, dragens størrelse taget i betragtning. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Spanien

 

 

Udsmykket husmur, Fontanales, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sri Lanka

 

 

Dette vægmaleri i byen Negombo gengiver gadegøglere, som er iført masker. Den ene forestiller en læbebjørn (Melursus ursinus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sverige

 

Ordet helleristning er forklaret ovenfor under Danmark. Nedenfor bringes et lille udvalg af billeder fra adskillige meget rige samlinger af Bronzealder-helleristninger i Bohuslän.

 

 

Denne ristning viser to mænd med hovedprydelser (eller to kvinder?), som holder fast i en cirkelformet genstand. På billedet ses også skibe, en mand der pløjer, samt forskellige dyr, bl.a. rensdyr (Rangifer tarandus) og urokse (Bos taurus ssp. primigenius). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nærbillede af urokser, hvoraf den ene muligvis stanger en mand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Skibe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dansende mænd, en mand i kamp, et skib, et rensdyr, samt hunde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Mænd i kamp. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne ristning er blevet døbt ’Brudeparret’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sydafrika

 

Denne mur i Lambert’s Bay er blevet udsmykket af skolebørn.

 

 

Dette maleri gengiver brillepingviner (Spheniscus demersus) og måger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne dreng vil vist gerne have en fisk! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwan

 

Aogu Wetlands er et fremragende vådområde nær byen Dongshih i det sydvestlige Taiwan. Her har man udstillet forskellige typer af folkekunst.

Iøvrigt er mange fugle fra området præsenteret på siden Dyreliv – Fugle: Fugle i Taiwan.

 

 

Denne mosaik på en betonvæg under en bro gengiver fugleliv i Aogu Wetlands. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Østersskaller, som er limet op på en mur i Aogu Wetlands, gengiver en hejre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vægmaleriet herunder, som findes på et hus i Aogu Wetlands, vestlige Taiwan, viser en række emner, bl.a. en ugle, som siger: “Who?” (Det er sikkert ment som en spøg, da who på engelsk betyder ‘hvem’, men det er jo også en gengivelse af mange uglers tuden). Den kinesiske tekst betyder sådan noget som: “Hallo, lille sorte skønhed!” Måske refererer det til de vandrende myrer forneden, der bærer en fisk på et spyd.

 

 

(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse malerier, udført af børn, er placeret på en mur uden for en børnehave i Taichung.

 

 

Taiwan 2018c
Smilende kat, iført hue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018c
Kylling. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018c
Pingvin (?). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri i byen Shetou, mellem Changhua og Chiayi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne mosaik i en mur i Yuantan Natural Ecological Park, som er fremstillet af kakkelstumper, gengiver ildfluer, krabber og andre væsener. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Første Mosebog, 6:13-20:

Da sagde Gud til Noah: “Jeg har besluttet at gøre Ende paa alt Kød, fordi Jorden ved deres Skyld et fuld af Uret; derfor vil jeg nu udrydde dem af Jorden. Men du skal gøre dig en Ark af Gofertræ og indrette den med Rum ved Rum og overstryge den med Beg baade indvendig og udvendig; og saaledes skal du bygge Arken: Den skal være 300 Alen lang, 50 Alen bred og 30 Alen høj; du skal anbringe Taget paa Arken, og det skal ikke rage længer ud end een Alen fra oven; paa Arkens Side skal du sætte Døren, og du skal indrette den med et nederste, et mellemste og et øverste Stokværk. Se, jeg bringer nu Vandfloden over Jorden for at udrydde alt Kød under Himmelen, som har Livsaande; alt, hvad der er paa Jorden, skal forgaa. Men jeg vil oprette min Pagt med dig. Du skal gaa ind i Arken med dine Sønner, din Hustru og dine Sønnekoner; og af alle Dyr, af alt Kød skal du bringe et Par af hver Slags ind i Arken for at holde dem i Live hos dig. Han og Hundyr skal det være, af Fuglene efter deres Arter, af Kvæget efter dets Arter og af alt Jordens Kryb efter dets Arter; Par for Par skal de gaa ind til dig for at holdes i Live.”

 

 

Vægmaleri af Noah med nogle af dyrene og arken i baggrunden, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den markant mønstrede spækhugger (Orcinus orca) er det største medlem af delfinfamilien (Delphinidae), udbredt i alle oceaner. Den er det eneste medlem af slægten. Hannerne kan blive over 9 m lange, med en vægt på op til 10 tons, mens hunnerne er mindre, op til 7 m lange og med en vægt på 3-4 tons. Disse dyr er meget intelligente og optræder ofte i akvarie-forestillinger.

 

 

Vægmaleri af spækhugger, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne samling af kitschede malerier pryder mure langs en vej i Taichung. Teksten på det øverste billede siger ‘livredder’. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Disse vægmalerier i Taichung gengiver formodentlig papegøjefisk, familien Scaridae. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Gavlmaleri på en kirke, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En glad gadefejer, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Som dens navn antyder, er Taiwan-kitta (Urocissa caerulea) endemisk på Taiwan, hvor den lever i løvskove i mellemhøjder, fra 300 m op til 1200 m.

Denne pragtfulde skade-art blev først indsamlet af den engelske biolog Robert Swinhoe (1836-1877), som i 1860 blev den første europæiske konsul i Taiwan. Han opdagede mange nye arter, og 4 pattedyr og 15 fuglearter er opkaldt efter ham. Han kaldte denne fugl for ‘langhalet bjergnymfe’, en afledning af et gammelt kinesisk navn på arten, 長尾山娘 (‘langhalet bjergfrue’).

Naturligvis er denne ikoniske fugl også repræsenteret i den taiwanesiske folkekunst. Adskillige eksempler er vist på siderne Kultur: Folkekunst i Taiwan, samt Kultur: Taiwanesiske stammefolks kunst.

 

 

Vægmaleri i landsbyen Chingliao, nær Chiayi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Autoværn langs gader og veje i Taiwan er ofte udsmykket med folkelig kunst. Den første gruppe af billeder herunder er fra byen Taichung.

 

 

Taiwan 2017a
Taiwan 2017a
Disse to malerier blev udført for at fremme trafiksikkerheden. Teksten på øverste billede siger: “Spænd sikkerhedsselen”, mens den på det nederste siger: “Kør ikke over for rødt, så du kan komme sikkert hjem.” (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En kineser, iført traditionel dragt, trækker en kat i øret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fire glade dyr: en løve, en ræv, et egern og et pindsvin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Langhalset giraf med fugle samt en abe, en bamse, og en kat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan_2018_039
Langstrakt løve med rødt dækken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan_2018_038
Kunstfærdig kat. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018a
Liv i havet: blæksprutte, hval, delfin, fisk og søstjerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Børn opfører en løvedans. Billeder af denne dans, som forekommer almindeligt under daoistiske tempelfester, kan ses på siden Religion: Daoismen i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan_2018_040
Alfer, som bor i paddehatte. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018a
Kanin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tyrkiet 2018e
En meget feminin enhjørning.(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Disse malerier på autoværn blev observeret nær byen Rueilli.

 

 

Skolebus med glade passagerer.(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Alfer, hvoraf den ene er forsynet med sommerfuglevinger. Den anden synes at være tilfreds, selvom den er lukket inde i en flaske. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Smilende kat og guldsmed.(Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Trist drage med røg ud af næseborene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ugle. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ko. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i Taichung gengiver en brandmand og en ‘brandkvinde’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

 

Denne rulledør i en børnehave i Taichung er udsmykket med et maleri af Snehvide og de syv dværge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Efter min mening er størstedelen af graffiti det rene makværk, men af og til støder man dog på sjove eksempler eller små kunstværker. De følgende billeder er alle fra Taichung.

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Kvinden på dette vægmaleri i Taichung er i færd med at udplante en grønsag i sin have. Fuglene t.v. er silkehejrer (Egretta garzetta). Denne art er præsenteret på siderne Dyreliv – Fugle: Fugle i Taiwan, samt Fugle i Afrika. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den truede sortmaskede skestork (Platalea minor) yngler på øer ud for Koreas vestkyst, på nogle øer ud for kysten af Liaoning-provinsen i Kina, samt siden 2006 også nogle få par i Tumen-bugten i Rusland. (Kilde: Birdlife International)

Fra et estimeret antal på omkring 10.000 styrtdykkede bestanden til at omfatte 288 individer i 1988. Siden da har bestræbelser på at bevare arten fået antallet til at stige til ca. 6000 fugle i 2022. Med et antal på omkring 3800 er Taiwan det vigtigste overvintringsområde for arten.

Naturligvis er denne ikoniske fugl rigt repræsenteret i den taiwanesiske folkekunst. Nogle eksempler kan ses på siden Kultur: Folkekunst i Taiwan.

 

 

Taiwan 2017
Vægmaleri med sortmaskede skestorke, Cigu Wetlands, nær Tainan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hvert forår foretager tusindvis af sommerfugle et nordgående træk fra deres vinterkvarter i den sydlige del af øen. I denne periode spændes store net op langs mange motorveje for at mindske antallet af bildræbte sommerfugle. Når sommerfuglene rammer nettet, vil de i langt de fleste tilfælde søge opad og dermed flyve over vejen i en sikker højde.

 

 

Dette kunstværk på et floddige ved Linbei Chukou, nær Linnei, gengiver sommerfugletrækket, foruden lokalt landsbyliv. Net er opspændt langs motorvejen i baggrunden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2010
Dette vægmaleri i byen Jhuolan viser et væsen, der ligner en krydsning mellem en haj og en hval. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri på en mur i Taichung gengiver en påfugl (Pavo cristatus) i parringsspil. Denne fantastiske fugl er beskrevet på siden Dyreliv – Fugle: Fugle på det Indiske Subkontinent. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri på en mur omkring en park i byen Neimen, sydlige Taiwan, gengiver en hund, som balancerer en mangofrugt på snuden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I den græske mytologi var Leda en smuk ætolisk prinsesse, som var begæret af Zeus. Han tog form af en svane, og idet han flygtede fra en ørn, søgte han ind i Ledas arme for beskyttelse, hvorefter han havde samleje med hende.

Hvor mange kvinder begærede han egentlig, den horebuk!

 

 

Dette tarvelige vægmaleri i Taichung forestiller Leda og svanen. Man ville næppe forvente at se det på façaden af en skobutik, men det er faktisk tilfældet! Kunstneren var åbenbart ikke bekendt med knopsvanen, siden han har udstyret den med krumt næb. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Da jeg slentrede gennem en forstad i Taichung, stødte jeg på en forunderlig samling af kitschede vægmalerier, hvoraf nogle vises nedenfor.

 

 

Dette maleri, som udfylder en hel husgavl, afbilder et vandfald, en Taiwan-kitta (Urocissa caerulea), samt en kravebjørn (Ursus thibetanus). Bjørnen holder et antal snore, fastgjort til balloner med følgende tekst: “Velkommen til Yung-an-distriktet.” – Taiwan-kitta er beskrevet andetsteds på denne side, mens kravebjørnens (og andre bjørnes) triste skæbne er beskrevet på siden Menneskets dårskab. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En dreng vogter Beijing-ænder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Butikker, en gård, samt mænd, der udfører tai chi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gaderestaurant. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En bonde med sin vandbøffel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Maleri på en husgavl, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmalerier i en gangtunnel, der forestiller en klovn og en abe, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2014b
Udsmykket mur, Wushe Fiskerihavn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I et forstadsområde til Taichung har en pensioneret soldat udsmykket et helt kvarter – mure, gader, døre – med farveglade malerier. Af denne grund er området blevet døbt Tsai Hung Tsun (‘Regnbue-landsbyen’).

 

 

Kunstneren foran et af sine værker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
Taiwan 2013
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Vandbøffel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Astronaut (?). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Udklædt til karneval (?). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Abe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i byen Sanyi gengiver en stor panda (Ailuropoda melanoleuca), som slapper af på en bænk. Denne art er beskrevet på siden Søvn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette maleri på en mur i Taichung gengiver en stammemand med en krukke, samt forskellige vilde dyr, fra venstre Taiwan-serow (Capricornis swinhoei), en meget mørk leopardkat (Prionailurus bengalensis), en kravebjørn (Ursus thibetanus), samt en Taiwan-makak (Macaca cyclopis). Sidstnævnte er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Aber. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Diverse flyvende objekter, malet på en mur i Taichung. Hunden på det flyvende tæppe i midten ser bekymret ud, mens den til højre er mere selvsikker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmalerier på et hus i Taichung. Teksten på det nederste billede kan oversættes til noget i retning af: ‘Lærdom er godt’. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tanzania

 

 

Vægmaleri i en vejrestaurant, Nyangao, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tibet

 

Sneløven er et mytisk væsen i Centralasien, som ifølge folketroen regerer over bjerge og gletschere. Den symboliserer styrke, frygtløshed og glæde.

 

 

Vægmaleri, Tashilhunpo-klostret, Shigatse. Den højre del af maleriet blev vandaliseret under Kulturrevolutionen og er blevet restaureret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vægmaleri, Jokhang-templet, Lhasa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tyrkiet

 

I det område i det centrale Tyrkiet, der i dag kaldes Göreme, blev talrige klostre og kirker udhugget i eroderede tuf-klipper i 1000-tallet. Mange af dem blev udsmykket med freskomalerier på vægge og loft. Uheldigvis begik muslimer hærværk mod adskillige af malerierne, da de erobrede dette område.

 

 

Josef og den gravide Maria. Læg mærke til, at det er Josef, som rider på æslet. Dengang red mænd, og kvinder gik.Karanlık Kilise (‘Den Mørke Kirke’). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den Sidste Nadver, Karanlık Kilise. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kristus tramper på et djævle-lignende væsen, Karanlık Kilise. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette freskomaleri i Çarıklı Kilise (‘Sandal-kirken’) har Kristus som motiv. Navnet på denne kirke skyldes de to fodspor på maleriet af Jesu Opstandelse nær indgangen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Denne husmur i landsbyen Çesmealti, nær Izmir, er blevet udsmykket med malede blomster og urtepotter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

En kat sover neden for et stort vægmaleri af en sort kat, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

USA

 

 

Dette vægmaleri i Haverhill, nordlige Massachusetts, gengiver fabrikssyerskers førhen hårde liv. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri af en drage, Chinatown, San Francisco, Californien. Dragens rolle i den kinesiske mytologi er beskrevet på siden Religion: Daoismen i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Udtrykket desert varnish er forklaret ovenfor under Indien. Nedenfor vises adskillige eksempler fra det vestlige USA.

 

Newspaper Rock State Historic Monument er en klippevæg i San Juan County, Utah, hvori der er udhugget en af de største kendte samlinger af indianske petroglyffer. De gengiver bl.a. sorthalet hjort (Odocoileus hemionus), tykhornsfår (Ovis canadensis), bisonokse (Bos bison), jægere, shamaner, samt fodspor (af bjørne?).

 

 

(Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En anden stor samling af petroglyffer, som også kaldes Newspaper Rock, findes i Puerco-floddalen i Petrified Forest Nationalpark, Arizona. Denne samling rummer over 650 billeder, som er en smule mere stilistiske end dem i Utah.

 

 

På dette billede ses en kæmpestor fugl, som muligvis spidder en person på sit lange, krumme næb. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Et tredje område med ‘ørkenfernis’-billeder findes i Mesa Verde Nationalpark, Colorado. Dette område var hjemsted for et folk, som boede på klippehylder gennem mere end 700 år, mellem 600 og 1300 e.Kr.

 

 

Disse billeder viser bl.a. shamaner og tykhornsfår. Spiralerne antyder, at kunstneren var i en hallucinogen trance, da han fremstillede malerierne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette billede forestiller sikkert en puma. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Indianske klippemalerier, Hospital Rock, Sequoia Nationalpark, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vietnam

 

 

Disse vægmalerier i Hanoi illustrerer dagligliv i Vietnam i gamle dage. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Jernbanemuren langs Hang Ma Street i Hanoi er udsmykket med vægmalerier, som viser hverdagsliv i Hanoi førhen. To af kvinderne med byrder over skulderen er ikke en del af malerierne, men særskilte kunstværker, som er limet på træplader og opstillet foran muren. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette relief i jernbanemuren langs Hang Ma Street gengiver en dragedans med fyrværkeri. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den rødkronede trane (Grus japonensis), også kaldt for japansk eller manchurisk trane, yngler i store rørskove i Manchuriet, Indre Mongoliet og det sydøstlige Sibirien, og der er også en bestand på den nordlige japanske ø Hokkaido. Denne art optræder ofte i fjernøstlig kunst.

Alle verdens 15 tranearter er beskrevet på siden Dyreliv – Fugle: Traner – fascinerende og sårbare.

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi gengiver rødkronede traner og lotusblomster (Nelumbo nucifera). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Muren langs denne trappe i Hanoi er udsmykket med et flot maleri, der gengiver en idyllisk sø med en husbåd, åkander og rødkronede traner. Kunstneren kendte ikke meget til traners adfærd, da han har malet en hvilende trane i et træ. Traner hviler aldrig i træer! (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ngoc Son-templet (‘Jadebjergets tempel’), som ligger på en lille ø i søen Hoan Kiem Lake i Hanoi, blev opført i 1800-tallet til minde om Tran Hung Dao, som var hærleder under Tran-dynastiet. Han forårsagede, at den vietnamesiske hær vandt adskillige slag over styrker fra Yuan-dynastiet i 1200-tallet. Templet hylder også Van Xuong De Quan, den daoistiske guddom for fremgang og velstand. (Kilde: vietnamdiscovery.com/hanoi/attractions/ngoc-son-temple)

 

 

I murene langs stien, der fører ud til Ngoc Son-templet, findes adskillige relieffer. Dette viser en temmelig stilistisk gengivelse af rødkronede traner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette illuminerede relief gengiver en fisk samt blade af den hellige lotus (Nelumbo nucifera). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi forestiller et besynderligt træ med store blomster. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Udsmykning på en metal-rulledør, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette moderne vægmaleri i Hanoi er muligvis inspireret af Pablo Picasso. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi gengiver en maler, som maler et maleri. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Graffitti, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Maleri på en dør, som ikke længere benyttes, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Dette vægmaleri i Hanoi promoverer træplantning. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Zimbabwe

 

Forskellige steder i det sydlige Afrika blev kunstværker skabt for længe siden, i huler og på klippevægge, af San-folk (’Buskmænd’), som engang var det eneste folk, der beboede denne del af kontinentet.

 

 

Dette hulemaleri i Nswatugi Cave, Matobo Nationalpark, viser jægere, som forfølger sydlige giraffer (Giraffa camelopardalis ssp. giraffa) og store kuduer (Strepsiceros strepsiceros ssp. zambeziensis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Klippemaleri, som gengiver dansere, McIlwaine Game Park. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Klippemaleri nær Ngomakirira, som forestiller mænd, der jager en impala (Aepyceros melampus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Dette maleri, ligeledes fra Ngomakirira, viser en jæger, som forfølger et spidssnudet næsehorn (Diceros bicornis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Østrig

 

Ifølge en gammel kristen legende levede en kæmpe af at bære folk over en flod. En dag kaldte en lille dreng på ham og ville bæres over. Manden satte barnet op på sin nakke, greb sin stav og gik ud i floden. Som han nærmede sig den anden bred, føltes barnet tungere og tungere. Kæmpen stemte imod med sin stav og vaklede af sted, mens han undrede sig over, at et lille barn kunne være så tungt. Med opbydelsen af sine sidste kræfter slæbte han sig i land og satte drengen ned. Da sagde barnet: “Jeg er Kristus, og på din ryg har du netop båret hele menneskehedens synder.”

Fra den dag blev kæmpen kaldt Kristoffer, af græsk Christoforos (’Kristus-bæreren’), og han blev siden de vejfarendes helgen.

Navnet Kristoffer minder mig om en kvinde, jeg læste om engang. Hun havde ansøgt om tilladelse til at døbe sin nyfødte søn Kristophpher, fordi “han skulle vide, at han var noget særligt,” som hun udtrykte det. Mon ikke det snarere var hende selv, hun mente var noget særligt? Hvis tilladelsen blev givet, har drengen sikkert hadet sit navn, som jo uvægerligt ville give anledning til en del Hva’beha’r?

 

 

Legenden om Sankt Kristoffer, gengivet på et vægmaleri i kirken i landsbyen Obermauern, Virgental, Tyrol. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Vægmaleri, som forestiller bagere i arbejde, Friesach, Steiermark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet juli 2024)

 

(Senest opdateret december 2024)