Indgange
Låge og sen eftermiddagsskygge, Eriksberg Stränder Naturreservat, Blekinge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Smukt udskåret trædør i byen Bhaktapur, Kathmandu-dalen, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør i Antigua, Guatemalas tidligere hovedstad. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammel port gennem volden omkring Nyborg Slot. Årstallet over porten er 1784, men i Frederik d. 4.s monogram står der 1725. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Belgien
Dør med to slags brevsprækker, begge meget små, Brugge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dette dørhåndtag er formet som hoved og hals af en svane, Brugge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I gamle dage var dørene i stedet for en ringeklokke som regel forsynet med en såkaldt dørhammer, hvormed man bankede på døren. Sådanne dørhamre er ofte fantasifuldt udformede.
Løvehoved, Brugge. Kludens formål er noget uklart. Måske skal den forhindre, at dørhammeren klaprer under blæst. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Cambodia
En gopura, også kaldt gopuram, er et indgangstårn, som fører ind til et hinduistisk tempel eller tempelkompleks.
Udhuggede ansigter på den sydlige gopura, som fører ind til de hinduistiske Khmer-ruiner i Angkor Thom. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Chile
Udsmykket indgang til et privat hjem i Valparaiso. – Andre billeder af huse i Valparaiso kan ses på siden Kultur: Et sted at bo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne kirkedør i landsbyen Toconao, San Pedro de Atacama, er fremstillet af kaktus-træ. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne kat sover foran en dør i Valparaiso, som er overmalet med graffiti. Tæmningen af vildkatten og dens tilknytning til mennesket er beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På indgangsdøren til denne katolske helligdom for Jomfru Maria i Cartagena, Chile, har man skrevet: ”Tak fordi du er med til at holde dette sted rent.” – Katolicismen er beskrevet på siden Religion: Kristendom. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Danmark
I Middelalderen blev de fleste huse i Skandinavien bygget af det holdbare egetræ, de såkaldte bulhuse, og opførelsen af et enkelt hus krævede, at adskillige store træer blev fældet. Denne praksis opbrugte snart forsyningen af træer, og i stedet begyndte folk at bygge de såkaldte bindingsværkshuse, hvis vægge bestod af et skelet af egeplanker, hvor mellemrummene blev udfyldt med lersten.
På Bornholm er mange bindingsværkshuse blevet bevaret, som disse i Gudhjem (øverst) og Rønne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Dør i bindingsværkshus, Nyborg. Bemærk brevsprækken, der sidder på skrå. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Typiske Fanø-huse med stråtag og karnap, Sønderho, Fanø. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
To indgange til Ribe Domkirke. Bronzereliefferne på det nederste billede viser symbolerne på kristendommens fire evangelister, Matthæus (det vingede menneske), Markus (den vingede løve), Johannes (ørnen) og Lukas (den vingede okse). Disse evangelister er nærmere omtalt på siden Religion: Kristendom. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Indgangsporten til en gård, Langeland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fyringslåge i en tidligere kalkbrændingsovn, Boesdal Kalkbrud, Stevns. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Herunder ses Landporten i Nyborg, fotograferet sommer og vinter. Denne port, som er 40 m lang, udgør det ældste tøndeformede hvælv i Danmark. Selve hvælvingen blev oprindelig opført under Christian d. 3. (regerede 1534-59), men blev gjort større under Frederik d. 3. (regerede 1648-70). Den var oprindelig rektangulær og udgjorde en del af en fæstningsvold. Den spidse overbygning blev tilføjet i 1750. Porten var indtil 1840’erne den eneste vej ind i byen.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Det er vist længe siden, denne dør på Lyø er blevet benyttet! Planten er haremad (Lapsana communis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I gamle dage var dørene i stedet for en ringeklokke som regel forsynet med en såkaldt dørhammer, hvormed man bankede på døren. Sådanne dørhamre er ofte fantasifuldt udformede.
Ørn, Gudhjem, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse gammeldags døre fandt jeg på en forladt gård på Stevns. Øverst dørhåndtag og nøglehul i stuehuset, nederst en stalddør med rustne kæder og en gammel cykellås. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne smedejernslåge i Vemmetofte Skov, Stevns, forestiller en smed i arbejde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne dør, som er indgangen til en tidligere laboratoriebygning i naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord, blokeres af en stor bevoksning af læge-alant (Inula helenium), almindelig mjødurt (Filipendula ulmaria), agertidsel (Cirsium arvense) og stor nælde (Urtica dioica). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En allé, bestående af hestekastanjer (Aesculus hippocastanum) og ahorn (Acer pseudoplatanus), fører frem til indgangen til en gård nord for Horsens. – Hestekastanje er nærmere omtalt på siden Planteliv: Gamle og store træer, ahorn på siden Natur: Invasive arter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Egypten
Sherif Baha el-Din er en kendt egyptisk herpetolog, som har beskrevet adskillige nye krybdyrarter for Egypten, bl.a. Mount Sinai-gekko (Hemidactylus mindiae) og Qattara-gekko (Tarentola mindiae). (Hans kone hedder Mindy!)
Sherif Baha el-Din (t.v.) og den danske biolog Uffe Gjøl Sørensen står her foran en fornem velkomstport i Zaranik Beskyttede Område, Sinai, 1999. På dette tidspunkt arbejdede Baha el-Din med den truede egyptiske landskildpadde (Testudo kleinmanni). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Frankrig
Au Nègre Joyeux (‘Den Glade Neger’), Rue Mouffetard, Paris, var en butik, som solgte kaffe, chokolade og kager. Den blev grundlagt i 1812 og eksisterede i over hundrede år. I dag er der indrettet en købmandsforretning i bygningen.
Indtil 2018 hang det gamle skilt og et oliemaleri stadig på bygningen. Maleriet blev først betragtet som et eksempel på racisme, idet man antog, at det forestillede en kvinde, som blev opvartet af en sort tjener. Det forholder sig imidlertid lige omvendt: en glad sort mand, klædt som en gentleman i 1700-tallet, har lige rejst sig for at udbringe en skål, og han betjenes af en hvid tjenestepige, iført tjenestefolks normale dragt i 1800-tallet.
Efter adskillige tilfælde af vandalisme blev maleriet fjernet i 2018 og opbevares nu på Musée Carnavalet.
Au Nègre Joyeux, Rue Mouffetard, Paris, fotograferet i 2007. Bemærk, at plexiglasset, som beskytter maleriet, er blevet ramt af stenslag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangen til en bar, Latinerkvarteret, Paris. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dørhåndtag med to ansigter, som rækker tunge, Latinerkvarteret, Paris. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne dør fører ud i det store intet, St. Servan, nær St. Malo, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Armeret dør, Mont St. Michel, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør, Dinan, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne port var muligvis engang en lem i en købmandsgård, hvorigennem varer fra hestevogne blev læsset direkte ind i bygningen, Pointe de Primel, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ubenyttet dør, Morlaix, Bretagne. Planten er mexikansk bakkestjerne (Erigeron karvinskianus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne dør i landsbyen Kerampeulven, Bretagne, benyttes ikke længere og er blevet udsmykket med urtepotter. Kerampeulven betyder ordret ‘landsbyen ved en bautasten’. Denne bautasten ses på siden Kultur: Megalitter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfalden dør, Kerampeulven. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dobbelt sideindgang til kirken Chapelle Notre Dame de la Croix, Bodriec-skoven, nær Loqueffret, Bretagne, grundlagt 1522. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Engang var der sikkert et hegn forbundet med denne låge, Pointe de Primel, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kanonport i underjordisk bunker, nær Pont des Espagnols, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tour Vauban (‘Vauban-tårnet’), førhen kaldt for Tour de Camaret, er et 18 m højt tårn i Camaret-sur-Mer, Bretagne. Det blev opført som del af et forsvarsværk på ordre af Sebastian Le Prestre, Seigneur de Vauban, senere kendt som Marquis de Vauban (1633-1707), militærrådgiver for Kong Ludvig d. 14. (1638-1715).
Indgang til sidebygning i Vauban-tårnet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Døre, Locronan, Bretagne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Indgangsport, Locronan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne dør i Locronan har mistet sin tidligere pragt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I gamle dage var dørene i stedet for en ringeklokke som regel forsynet med en såkaldt dørhammer, hvormed man bankede på døren. Sådanne dørhamre er ofte fantasifuldt udformede.
Forestiller denne dørhammer i Locronan mon Medusa? – Legenden om dette uhyre er beskrevet på siden Hyldest til farven gul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangsport til katedralen, Quimper, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør, Rochefort en Terre, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne indgang til kirken Notre Dame de Roscudon, Pont-Croix, Bretagne, benyttes muligvis ikke længere, da trappen er bevokset med en mængde planter af arten mexikansk bakkestjerne (Erigeron karvinskianus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Grækenland
Nedenfor ses et udvalg af mere eller mindre forfaldne døre i byen Rethymno, Kreta.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Gennemgang under en gammel romersk akvædukt, Kavala. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangen til det gamle fort, Rethymno, Kreta. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangen til en gårdsplads, Rethymno, Kreta. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I gamle dage var dørene i stedet for en ringeklokke som regel forsynet med en såkaldt dørhammer, hvormed man bankede på døren. Sådanne dørhamre er ofte fantasifuldt udformede. Nedenfor ses et udvalg, ligeledes fra Rethymno.
Ørn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Næve. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Løvehoveder. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Dette dørhåndtag fungerede også engang som dørhammer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Guatemala
Antigua er Guatemalas tidligere hovedstad, en pragtfuld gammel spansk koloniby med toppede brosten i gaderne, pastelfarvede huse, buer over gaderne, samt et utal af spektakulære kirker. Denne attraktive by er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Guatemala 1998: Mayaernes land.
En samling af døre i Antigua. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Forgård, Antigua. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indien
Byen Jaipur i Rajasthan blev grundlagt i 1726 af Jai Singh d. 2., som var Maharaja af Amer, en by i bjergene omkring 10 km fra det nuværende Jaipur. Amer havde voksende problemer med vandforsyningen, så Maharajaen besluttede at flytte sin hovedstad ned på den nærliggende slette.
Den gamle bydel i Jaipur er blevet døbt Den Lyserøde By, da mange af dens huse er malet lyserøde. Denne tradition kan spores tilbage til 1876, hvor Dronning Victoria og Prinsen af Wales besøgte byen. Da lyserød er gæstfrihedens farve i Indien, besluttede Maharajaen, at hele byen skulle males lyserød som et velkomsttegn til de royale gæster.
To indgangsporte i bymuren, som omgiver Jaipur. Plakaterne på muren annoncerer typiske hindi-film. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Indgang til moskéen Ibrahim Mouza, Bijapur, Karnataka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forår og efterår er passet Rohtang La, Himachal Pradesh, et meget populært udflugtsmål for indiske turister, og neden for passet er opført et sammensurium af dhaba’er (små landevejsrestauranter). Hvis vejret tillader det, sidder folk gerne uden for disse restauranter, da det indre ofte er mørkt og klamt.
Denne dhaba neden for passet Rohtang La tilbyder juice og ‘snex’. Trods kulden sidder gæsterne udenfor, da indgangen fører ind i et sort hul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I november 1618 sendte Kong Christian d. 4. en af sine admiraler, Ove Giedde, af sted med fem skibe mod Indien med det formål at oprette en dansk handelsstation under Ostindisk Kompagni, som skulle skaffe bl.a. krydderier og tekstiler billigt til fædrelandet.
To år senere nåede Giedde og hans folk frem til Coromandel-kysten ved Kaveri-flodens munding i den nuværende delstat Tamil Nadu i Sydindien. Efter forhandlinger med fyrsten af Thanjavur fik Giedde tilladelse til at bygge en handelsstation, som blev kaldt Trankebar – en forvanskning af det lokale tamilske navn på stedet, Tarangambadi, som betyder ’syngende bølger’. I 1660 stod en fæstning færdig, som fik navnet Dansborg. Bag denne fæstning opstod efterhånden en by, som blev befæstet med volde og mure, gennem hvilke et antal byporte gav adgang til byen.
Dette billede viser den mest markante af Trankebars byporte, Landporten, som den så ud i 2000. Den er siden blevet restaureret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den indiske pariahund og mange andre medlemmer af hundefamilien er beskrevet på siden Dyreliv – Pattedyr: Hundefamilien. Denne pariahund undersøger omgivelserne fra en døråbning i byen Varanasi, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På de store handelskaravaners tid førte en sidegren af den gamle Silkevej gennem byen Jaisalmer i Thar-ørkenen, Rajasthan. Ad denne rute bragte utallige kamelkaravaner varer til og fra Indien, og handelen fandt ofte sted i så fjerne lande som Kina, Persien, Tyrkiet og Europa. Denne handel medførte øget velstand i Jaisalmer, og rige handelsmænd lod opføre pragtfulde huse i sandsten, kaldt haveli, hvis vægge og balkoner blev overdådigt udsmykket med smukke detaljerede udskæringer.
Thar-ørkenen og Jaisalmer er nærmere omtalt på siden Rejse-episoder – Indien 2003: Kamelsafari i Thar-ørkenen.
En samling af døre i Jaisalmer. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Indgangsport under en haveli, et rigt udsmykket hus, udskåret i gul sandsten, Jaisalmer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Afslappet læsestilling i en døråbning, Jaisalmer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Et diminutivt skrædder-værksted, Jaisalmer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En gopura, også kaldt gopuram, er et indgangstårn, som fører ind til et hinduistisk tempel eller tempelkompleks. Billederne nedenfor viser en gopura i Minakshi-templet i byen Madurai, Tamil Nadu, som er udsmykket med tusinder af skulpturer. Dette tempel er tilegnet Minakshi, det lokale sydindiske navn for guden Shivas shakti (kvindelige energi), der i Nordindien kaldes Devi, Uma eller Parvati. Konceptet shakti og andre hinduistiske begreber er beskrevet på siden Religion: Hinduisme.
Nederste billede viser en detalje af gopura’en, som gengiver en scene fra det episke hindu-drama Piskningen af Mælkehavet, fra Bhagavata-Purana. Dette drama er også beskrevet på siden Religion: Hinduisme.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Mange indgange i indiske landsbyer er udsmykket med velkomstporte.
Denne velkomstport i en landsby i Honnavar-skoven, Karnataka, som er fremstillet af bambus, oplyses af den sene eftermiddagssol. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne gaderestaurant i Mukkali, Kerala, er forsynet med en velkomstport, fremstillet af bambusstænger. Sproget på skiltene er Malayalam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mellem 600 og 1500 e.Kr. var Rajasthan – som dengang hed Rajputana – opsplittet i talrige indbyrdes konkurrerende hindu-kongedømmer, regeret af rajputter (‘rajaernes sønner’). Rajputterne var de fødte krigere, opdelt i 36 kongelige klaner. På grund af deres indbyrdes stridigheder lod hver enkelt rajput-konge forter og andre fæstningsværker opføre, hvor han og hans adelsfolk var beskyttet mod fjender. Den jævne befolknings sikkerhed var der naturligvis ingen, der bekymrede sig om.
Byen Jodhpur i Rajasthan blev grundlagt i 1459 af rajput-fyrsten Rao Jodha. Den gamle bydel har fået det passende tilnavn ’Den Blå By’, fordi de fleste huse her er blåmalede. Oprindeligt var disse blå huse beboet af brahminer, og deres farve fortalte, at her kunne man søge hjælp og rådgivning om sygdom og religiøse spørgsmål. Ydermere indeholder den blå maling kobberoxider, som holder termitter borte fra træværket. Omkring 1460 lod Rao Jodha også opføre det imposante Mehrangarh Fort på toppen af en klippe, som rejser sig 125 m over byen.
Blåt hus i Jodhpur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangen til et blåt hus, Jodhpur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En af de seks armerede indgangsporte til Mehrangarh Fort, Jodhpur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fornem dør i et Rajput-fort i Bikaner, Rajasthan, opført i 1400-tallet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sikhernes vigtigste tempel er Hari Mandir i byen Amritsar, Punjab, som har fået tilnavnet ’Det Gyldne Tempel’. Det er opført omkring den hellige dam Amrit Sarovar, som har givet navn til byen. Dette storslåede bygningsværk er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Indien 1997: Sikhernes gyldne tempel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Har du nogle lækkerier til mig? – En nysgerrig pukkelokse stikker hovedet ind gennem en døråbning, Jodhpur, Rajasthan. Denne okse er beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I byen Deshnok, Rajasthan, betragtes den lokale gudinde Karna Mata som en inkarnation af Devi. Hendes tilhængere er af den overbevisning, at hvis man genfødes som en rotte, kan man formilde Yama, gud for underverdenen og dommer over de døde. Derfor er rotten et helligt dyr.
Indgangen til det hinduistiske tempel Karna Mata Mandir, Deshnok. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Moskéen Jama Masjid i Bijapur, Karnataka, blev påbegyndt i 1576 under Ali Adil Shah d. 1., regent i Bijapur-sultanatet, men blev aldrig fuldført. Med plads til 4000 bedende er det den største moské i Bijapur.
Jama Masjid, Bijapur. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Indonesien
Denne vogter ved indgangen til et hinduistisk tempel nær Ubud, Bali, holder onde kræfter borte. – Hindu-templer og andre aspekter af hinduismen er indgående beskrevet under Religion: Hinduisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Det ser ud til, at hængelåsen på denne dør, der fører ind til et andet hinduistisk tempel nær Ubud, ikke længere er nødvendig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør i et hus, udsmykket med udskæringer af planter, fugle og løver, Ubud. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Irland
Denne dør i Dublin er forsynet med en påmalet advarsel: ”Pas på hundene!” (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Italien
Forfalden dør, Castellamare del Golfo, Sicilien. Planterne er smalfliget svinemælk (Sonchus tenerrimus) og grenet springknap (Parietaria judaica). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør i en forladt bygning på Passo della Mauria, Dolomiterne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfalden dør, Mineo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lem i den gamle toldbygning i Lille Sankt Bernhard-passet, på grænsen mellem Italien og Frankrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfalden altandør med smalfliget svinemælk (Sonchus tenerrimus), Mineo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hævet indgang til en hølade Passo Gardena, Dolomiterne. Planten i forgrunden er slangeurt (Bistorta officinalis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lem i hølade, Passo Gardena. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfaldne døre med rester af dørhamre, Cefalú, Sicilien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Kina
Indgangsport i en landsby af Bai-folket, nord for Dali, Yunnan-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangsport i et buddhistisk tempel i en landsby af Bai-folket, nord for Dali, Yunnan-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangsport, formet som en buddhistisk pagode, Xizhou, Yunnan-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kirgisien
Dør med reklame for Coca Cola i byen Karakol. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nepal
Over de fleste døre og vinduer i hinduistiske templer i Kathmandu-dalen findes en såkaldt toran, en forgyldt halvcirkulær plade af messing eller kobber, ofte med hinduguder afbildet. Denne toran svarer til tympanen i græske og romerske templer samt i kristne kirker.
Toran’en på billedet nedenfor, som befinder sig over Sun Dhoka (‘Den Gyldne Port’) i kongepaladset i Bhaktapur, viser den 4-hovedede og 16-armede hindugudinde Taleju, som var skytsgudinde for Kathmandu-dalens Malla-konger, der regerede fra omkring år 1200 til 1768. Traditionelt blev Kathmandus konger betragtet som inkarnationer af guden Vishnu, og t.v. neden for gudinden ses Vishnus ganger Garuda, som er halvt mand, halvt ørn.
Hinduguder og andre aspekter af hinduismen er indgående beskrevet på siden Religion: Hinduisme.
(Foto copyright © by Kaj Halberg)
En diminutiv hund bevogter indgangen til dette hus i landsbyen Braga, Marsyangdi-dalen, Annapurna. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ved indgangen til mange landsbyer i Nepal har man opført velkomstporte over vejen eller stien, som fører frem til dem. Nedenfor er vist to eksempler fra Kali Gandaki-dalen, Annapurna.
Velkomstport ved landsbyen Marpha. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Velkomstport ved landsbyen Ghasa. Et af børnene bærer en krans af tagetesblomster, en såkaldt malla, omkring halsen. Sådanne kranse bæres ofte under hinduistiske højtider. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangsport til landsbyen Kagbeni, Kali Gandaki-dalen, Mustang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Messingdør i et hinduistisk tempel, Kirtipur, Kathmandu-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør i et forfaldent hus, Dhulikhel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne indgang til et skur i landsbyen Chipling, Helambu, var sikkert ret prangende engang i fordums tid. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Norge
Lom Stavkirke i Gudbrandsdalen er en af de største norske stavkirker, sandsynligvis opført i slutningen af 1100-tallet. Dette billede viser et udsnit af en af kirkens døre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pakistan
Masjid-e-Tooba (‘Den Runde Moské’) i Karachi, også kaldt for Gol Masjid, blev opført 1966-69. Med et areal på 4657m² har den sandsynligvis den største kuppel i verden uden søjler i det centrale bederum, idet kuplen hviler på en lav omgivende mur. Under bønnen kan moskéen rumme op til 5000 mennesker.
Indgangen til Masjid-e-Tooba, Karachi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Schweiz
Velbenyttet dør i landsbyen Frutigen, Karnertal, Berner Oberland. Vinduet og trillebøren er pyntet med pelargonier. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gamle trædøre i borgen Chateau Valère, Sion, Valais. Denne borg var i sin tid en befæstet katedral, grundlagt i begyndelsen af 1100-tallet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Dette dørhåndtag i landsbyen Plan Cerisier, Rhone-dalen, er fremstillet af en gren fra en vinplante. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgang til en gade, Sion, Valais. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne ger, den mongolske udgave af en yurt, var udstillet på Col de la Forclaz, Valais. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Spanien
Præ-spansk hule nær Vega de Acusa, Gran Canaria. Den var i sin tid beboet af øernes oprindelige folk, guanches, et berberfolk, som indvandrede til øerne fra Marokko. Hulen blev senere benyttet af spanske hyrder, som satte en dør i åbningen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammeldags dør i et hus i landsbyen Binies, Aragon. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Dør med en usædvanlig opgang, Veneguera, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sverige
Landsbyidyl i Hulterstad, Öland, med en sort-hvid dør, en blåmalet bænk, have-stokrose (Alcea rosea) og ægte lavendel (Lavandula angustifolia). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammeldags lem på en fredet gård, Himmelsberga Museum, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør i en forfalden lade, Norra Bäck, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør og talje i et gammelt fiskerskur, Gräsgårds Hamn, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgangen til stuehuset på en gård, Gillsätra, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Folk var sandelig små i gamle dage, som det tydeligt fremgår af dette billede af en dør i et gammelt gårdhus i landsbyen Föra, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgang til parken omkring Glömminge Præstegård, Öland, bygget 1782. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gråborg er Ölands største jernalderborg, grundlagt omkring 300 e.Kr. Borgmuren, som omgiver et areal på 210 x 160 m, har i dag en højde, der varierer mellem 4 og 7 m. Det menes, at dens oprindelige højde var 8-10 m og tykkelsen ca. 10 m.
I den nordvestlige del af Gråborgs mur findes en hvælvet port fra Middelalderen, som er blevet forstærket med mørtel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hølemme i gammel gård, Glömminge, Öland. Herigennem kunne høet forkes direkte ind på høloftet fra vognen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør og hølem, nær Gråborg, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Taiwan
I Taiwan er dørfyldningerne i daoistiske templer næsten altid udsmykket med malerier, som ofte forestiller forskellige vogtere, der beskytter templet mod onde kræfter. De følgende 7 billeder viser sådanne dørfyldninger.
Daoismen er indgående behandlet på siden Religion: Daoismen i Taiwan.
Vogtere på dørfyldninger i Tien Hou Gong (‘Den Himmelske Kejserindes Palads’), et tempel for modergudinden Mazu, Lugang. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Disse tre billeder fra en dørfyldning i et Mazu-tempel i Beigang illustrerer forskellige årstider: ‘stærk varme’, dvs. højsommer (øverst), ‘lille varme’, dvs. efterår (i midten), samt ‘stærk kulde’, dvs. midvinter. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Dør i et tempel, Shingang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfalden dør i Gong Fan, et daoistisk tempel i byen Mailiao. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kun en enkelt gang hvert år, omkring to timer før midnat på den kinesiske nytårsaften, lukkes indgangene til daoistiske templer. De genåbnes ved midnat, og åbningen markerer starten på det nye år. Dette billede blev taget nytårsaften i Fushing-templet i byen Xiluo, et tempel tilegnet modergudinden Mazu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfaldne døre, Lugang. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
I et forstadsområde til Taichung har en pensioneret soldat udsmykket et helt kvarter med farveglade malerier. Af denne grund er området blevet døbt Tsai Hung Tsun (‘Regnbue-landsbyen’). – Flere billeder af disse kunstværker kan studeres på siden Kultur: Folkekunst i Taiwan.
(Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammeldags døre i byen Lugang, vestlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Disse gummisko er stillet til tørre uden for en dør i Lugang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne rulledør i en børnehave i Taichung er udsmykket med et maleri af Snehvide og de syv dværge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse døre i Taichung benyttes tydeligvis ikke længere, idet forskellige planter er vokset op foran dem. På det øverste billede ses bl.a. Commelina communis med blå blomster og aflange blade, på nederste billede dunet brøndsel (Bidens pilosa). Begge arter er beskrevet på siden Planteliv: Byens planteliv. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Rusten blomster-dekoration på en indgangsport til et privat hjem, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tanzania
Gereza er et arabisk fort i byen Kilwa Kisiwani på den tanzanianske kyst, som blev opført omkring 1800 på ordre af Sultanen af Muscat.
Vore til tider ret groteske oplevelser langs denne kyst er beskrevet på siden Rejse-episoder – Tanzania 1988: Møde med afrikansk bureaukrati.
Indgangsporten til fortet Gereza. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammeldags trædør i Zanzibar By. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Novelty Bar, Lindi – måske ikke så ny mere? (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tibet
Mine til tider ret groteske oplevelser i Tibet er beskrevet på siden Rejse-episoder – Tibet 1987: Sommer i Tibet.
Da den kinesiske leder Mao Tse-dung i 1965 opfandt begrebet ‘kulturrevolution’, blev religiøs udøvelse forbudt, og der påbegyndtes en masseødelæggelse af kulturskatte i alle kinesiske besiddelser. Religiøse malerier og ikoner blev smadret og buddhistiske klostre revet ned af hærgende bander af unge rødgardister. I Tibets hovedstad Lhasa blev munkene drevet ud af den største lamaistiske helligdom i Tibet, Jokhang-templet, og i de pragtfulde bygninger blev indrettet en svinesti.
Vendingen kom efter Maos død og den såkaldte ‘firebande’s arrestation i 1976. Kulturrevolutionen blev standset, der kom lempelser i restriktionerne om religionsudøvelse, og Jokhang blev genåbnet.
Lamaismen er beskrevet på siden Religion: Buddhisme.
Indgang til Jokhang-templet i Lhasa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammeldags dørhåndtag på en slidt trædør i buddhistklostret Sera, Lhasa. Læg mærke til, at en tot fåreuld er blevet bundet til ringen, måske for at gøre den mindre skarp. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sommeren 1987 tilbragte jeg et par uger i byen Shigatse. Allerede dengang var de kinesiske myndigheder begyndt at jævne store områder af byen med jorden for at skabe en ‘moderne’ by, dvs. i kommunistisk beton-stilart. I 2004, da jeg atter besøgte Shigatse, var der kun ganske lidt tilbage af den gamle bydel.
Døre i traditionelle tibetanske huse, Shigatse. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
En hund og en ko hviler i indgangen til et traditionelt tibetansk hus i Shigatse. Tidligere kom man i mange tibetanske huse først ind i en forgård, inden man nåede frem til beboelseshuset. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ville du besøge denne ‘restaorant’ i Tingri, selv om du var meget sulten? (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tunesien
Oprindeligt var en medina, på arabisk al-madinah al-qadimah (‘old city’), en særlig bydel i nordafrikanske byer, samt på Malta. En typisk medina er omgivet af en mur og har mange smalle, labyrintagtige gyder.
Indgangsport til medina’en i Sousse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Døre i private huse, Sousse. På det nederste billede er muslingeskaller indmuret som dekoration ved siden af døren. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Tyrkiet
Et af kristenhedens mest storslåede bygningsværker er den byzantinske Hellige Visdoms Kirke i Istanbul, til dagligt kaldt Hagia Sophia (på tyrkisk Aya Sofia). Dette storslåede bygningsværk blev opført 532-37 under Kejser Justinian, men blev i 1453 omdannet til en moske, og i dag er den et museum.
Flere billeder fra denne pragtfulde bygning kan ses på siden Religion: Kristendom.
Marmordør fra 500-tallet med udskæringer, Aya Sofia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Opgangen til det øvre galleri i Aya Sofia er temmelig stejl og skummel, og stenfliserne er slidt blanke af millioner af besøgendes fødder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfaldne døre, den ene med et splinternyt håndtag, Istanbul. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Opførelsen af Topkapı Sarayı (’Topkapi-paladset’) i Istanbul påbegyndtes i 1459 på ordre af Sultan Mehmet d. 2. (1432-81), bedre kendt som Mehmet Erobreren. Oprindeligt blev dette palads kaldt Yeni Saray (‘Det Nye Palads’) for at kunne skelne det fra et ældre palads i byen. Navnet Topkapı (‘Kanonporten’) er fra 1800-tallet. Dette palads var sæde for ottomanske sultaner gennem mere end 500 år.
Bab-i Ali (’Den Sublime Port’), den yderste port i Topkapı Sarayı, er bevaret i sin oprindelige skikkelse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgang til haremet, Topkapı Sarayı. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfalden dør i Terrasse-kiosken, ofte fejlagtigt kaldt Kara Mustafa Pashas Kiosk, opført i anden halvdel af 1500-tallet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indgang, Topkapı Sarayı. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Falsk dør i Sultan Ahmed d. 3.’s brønd, opført i 1728 foran Topkapı Sarayı. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dør med grafitti og rengøringsmidler i kvarteret omkring Galata-tårnet, Det Gyldne Horn, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Oprindeligt var Hierapolis et frygisk kultsted, tilegnet modergudinden Cybele. Senere opførte grækerne en by på stedet, nær en samling varme kilder. I dag ligger ruinerne ikke langt fra nutidens by Pamukkale.
Indgangsport på Frontalis-gaden, Hierapolis. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Port i den gamle bymur, Amasra, Sortehavet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
USA
Er der nogen? – Restaurant, San Diego, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Marywood, et katolsk universitet i Scranton, Pennsylvania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ved indgangen til denne ranch nær Thedford, Nebraska, har man opstillet et vognhjul, påhængt et okse-kranium. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Californisk rødtræ (Sequoia sempervirens) er et nåletræ, som er det højeste træ i verden, idet nogle eksemplarer når en højde af omkring 115 m. Denne art er også blandt de længstlevende træer – nogle individer er mere end 1800 år gamle.
Inden den kommercielle fældning af disse træer påbegyndtes i 1850’erne, fandtes californisk rødtræ vildtvoksende langs Californiens kyst (med undtagelse af de sydligste dele), mod nord til det sydvestlige hjørne af Oregon. I dag er den begrænset til temmelig spredte lokaliteter fra Monterey County syd for San Francisco mod nord til det sydvestligste hjørne af Oregon.
Andre billeder af dette imponerende træ vises på siden Planteliv: Gamle og store træer.
Denne bolig, kaldt ‘Tree House’ (’Huset i træet’), er udhugget i stammen af et stort californisk rødtræ, Leggett, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
To døre, én af støbejern og én af træ, fører ind til et privat hjem i den franske bydel, New Orleans, Louisiana. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne rustne indgangsport til en forladt gård, Quail Rock Ranch, i Mohave National Preserve, Californien, viser en familie af californisk topvagtel (Callipepla californica). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Håndtaget på en forfalden dør i den gamle bydel i Haverhill, Massachusetts, kaster en lang skygge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vietnam
To højst forskellige indgange, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
O Quan Chuong (‘Den Gamle Østport’) i Hanoi blev bygget i 1749 under kongen Le Hien Tong. Denne port, som befandt sig i den østlige mur af Thang Long-fortet, er den eneste tilbageværende port fra dette fort. Den blev restaureret i 1817. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Flot indgangsport, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Det må have været længe siden, at instruksen på denne forfaldne dør var relevant! (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fra en døråbning nyder denne mand i Hanoi sin terrassehave. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Zimbabwe
Opførelsen af Great Zimbabwe, som var hovedstad i Kongedømmet Zimbabwe, fandt sted mellem det 11. og det 15. århundrede e.Kr. Denne stenby, som dækker et areal på 7,2 km2, menes at have været residens for en lokal konge, og da den var på sit højeste, kunne den rumme omkring 18.000 indbyggere.
Aftenlys på en indgang i muren omkring ’Kongens Palads’, Great Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En solitær hveps har bygget sin mudder-rede i et nøglehul, Matobo Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Østrig
Tunnelen ved Hochtor, Grossglockner, er det højeste punkt, 2504 m, på Grossglockner Hochalpenstrasse. Denne tunnel, 311 m lang, blev bygget 1933-35. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
(Oprettet januar 2018)
(Senest revideret august 2024)