Guatemala 1998: Mayaernes land

 

 

Den smukke højlandssø Lago Atitlán er omgivet af udslukte vulkaner, t.v. San Pedro (3020 m). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ved solnedgang samles små skyer omkring toppen af Volcan San Pedro, hvor de minder om røg og danner en illusion om, at vulkanen er aktiv. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sidst i oktober 1998 flyver min amerikanske ven John Burke og jeg fra New York til Guatemala City, hvor vi mødes med to venner fra Danmark, Søren Lauridsen og Geoff Groom.

Da Guatemala City langtfra er nogen interessant by, skynder vi os at tage videre til landets tidligere hovedstad, den pragtfulde gamle spanske koloniby Antigua med toppede brosten i gaderne, pastelfarvede huse, buer over gaderne, samt et utal af spektakulære kirker.

Antiguas markeder er en overdådighed af farver, hvor næsten alle kvinder er iført en bluse, en såkaldt huipil, som består af adskillige lag af klæde, der er syet sammen i komplicerede mønstre. Hver eneste landsby i Guatemala har sine egne distinkte huipil-farver og -mønstre, og næsten alle kvinder væver selv klædet til deres huipil.

Disse skønne bluser bæres ikke kun til religiøse højtider og andre vigtige begivenheder, som man kunne fristes til at tro ud fra deres pragt, men udgør en del af dagligdagens dragt. Mændenes traditionelle klædedragt er også meget markant, da de er iført pyjamas-lignende bukser, ofte med lokale mønstre og farver.

 

 

Antigua er en velbevaret by. Dette billede viser Arco de Santa Catarina (opført 1694) med vulkanen Agua (3766 m) i baggrunden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Husene i Antigua er ofte malet i pastelfarver. Bemærk politibetjenten, som er bevæbnet med et automatisk gevær. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Markedsscene i Antigua – en overdådighed af farver, hvor hver kvinde er iført en huipil med eget mønster. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Perfekt sans for balance. En lille sælgerske på det centrale torv i Antigua. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Avanceret civilisation
Hovedparten af indbyggerne i Guatemala er direkte efterkommere af Mayaerne, som mellem ca. 600 f.Kr. og 1500 e.Kr. skabte en avanceret civilisation i store områder af Mellemamerika. De opførte kæmpestore byer, hvoraf nogle havde over 100.000 indbyggere. Byerne blev styret af despotiske konger, hvis palads lå i centrum af byen.

I deres templer, som var enorme kalkstenspyramider, foretog præster ofringer, ofte af mennesker, til Mayaernes guder. Disse folk havde dog også et højt intellektuelt stade, idet de var fabelagtige matematikere og astronomer, hvis kalender tilsyneladende var mere nøjagtig end den gregorianske.

Ruiner af de gamle Maya-byer ligger spredt rundt i det sydlige Mexico, samt i Guatemala, Belize og Honduras. De mest berømte er Chichen Itza i Mexico, Tikal i det nordlige Guatemala, Caracol i Belize, samt Copàn i Honduras.

 

 

Denne pyramide i Tikal kaldes for Den Store Jaguars Tempel. Førhen var jaguaren et frugtbarhedssymbol i adskillige amerikanske civilisationer. (Foto copyright © Kaj Halberg)

 

 

 

En højlandssø
I Guatemalas højland findes en smuk sø, Lago Atitlán, omgivet af høje vulkaner. Rundt langs bredderne af denne sø ligger talrige landsbyer, og marker med frugtbar jord strækker sig højt op ad bjergskråningerne.

Vi holder skarpt udkig efter den endemiske Atitlán-lappedykker (Podilympus gigas), men forgæves. Denne art var førhen ret almindelig i søen, men begyndte at gå tilbage i 1958, da to arter af bars (Micropterus) blev indført til søen af hensyn til sportsfiskere. Disse fiskearter, som er særdeles invasive, åd masser af krabber og fisk, som lappedykkerne var afhængige af som føde, og barserne dræbte endog lappedykker-unger.

Atitlán-lappedykkeren blev også genetisk forurenet, da en nær slægtning, den tyknæbbede lappedykker (Podilymbus podiceps), indvandrede til søen omkring 1960’erne, og de to arter begyndte at danne hybrider. Bestanden af Atitlán-lappedykkeren faldt fra ca. 200 i 1960 til 80 i 1965.

Biologen og forfatteren Anne LaBastille (1933-2011) gjorde sig store anstrengelser for at bevare arten, hvilket fik bestanden til at vokse til 210 i 1973. Uheldigvis forårsagede et stort jordskælv i 1976, at området, hvor lappedykkerne levede, blev drænet, hvilket fik bestanden til atter at dale. Arten uddøde omkring 1990.

Ikke langt fra søen ligger byen Solola, hvor et interessant og farverigt marked finder sted hver tirsdag og fredag.

 

 

Området omkring Lago Atitlán er tæt befolket, og marker strækker sig højt op ad de udslukte vulkaners skråninger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Græs farves orange af de sidste stråler fra solnedgangen. I baggrunden vulkanen San Pedro (3020 m). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne kvinde i landsbyen Santa Catarina Palomo, ved bredden af Lago Atitlán, har travlt med at væve klæde til en huipil. Den blå farve er typisk for denne landsby. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Scener fra det farverige marked i byen Solola. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mudret hestevæddeløb i Todos Santos
Vi nærmer os 1. november, den katolske mindedag for de afdøde. Det er vores agt at tage til byen Todos Santos (’Alle Helgener’), hvor man hvert år ved denne tid afholder et spektakulært hestevæddeløb. Befolkningen i denne by er meget farverig. Kvinderne bærer naturligvis deres huipil, mens mændene er iført karakteristiske rød- og hvidstribede bukser.

Uheldigvis falder vores besøg sammen med en usædvanligt kraftig orkan, Mitch, som hærger Mellemamerika mellem 29. oktober og 3. november og afgiver kolossale mængder regn. (Uofficielle rapporter sagde senere omkring 1900 mm).

Under hestevæddeløbet øser det uafladeligt ned, men det bliver alligevel gennemført som planlagt, og trods regnen er der mange tilskuere.

 

 

De fleste mænd i Todos Santos er iført rød-og-hvid-stribede bukser, som er typiske for denne by. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Under hele hestevæddeløbet styrtede regnen ned. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Under den katolske højtid ’De Dødes Fest’ drikker mændene utrolige mængder af den lokale alkohol Quetzalteca, der fremstilles af sukkerrør. Trods regnen er denne døddrukne mand faldet i søvn på gaden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gennemblødt hund i Todos Santos, indsmurt i mudder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Regnskov og elektromagnetiske ruiner
Johns hovedformål med at besøge Guatemala er ret specielt. Gennem en årrække har han arbejdet med elektromagnetiske energier omkring gamle megalitiske anlæg i England og USA.

Han undrede sig over, hvorfor disse ofte gigantiske strukturer i det hele taget blev opført, og hvorfor de altid blev bygget på steder med høje elektromagnetiske energier. Hans arbejde har gjort ham overbevist om, at disse bygningsværker, der ofte blev opført i hungerperioder, blev anlagt for at øge udbyttet af afgrøder.

Han ønsker nu at besøge Maya-ruinerne i Tikal Nationalpark for at foretage målinger af tellurisk jordelektricitet og luftbåren elektrisk spænding ved nogle af disse gamle megalitiske anlæg.

Da Tikals ruiner blev genopdaget i 1850’erne, var de overvokset af frodig regnskov, men siden er vegetationen blevet fjernet fra de fleste af dem. Ruinerne, samt et stort område af den omkringliggende regnskov, er blevet udnævnt som nationalpark. Regnskoven er hjemsted for en utrolig rigdom af planter og dyr, bl.a. jaguaren (Panthera onca), som var frugtbarhedssymbol for Mayaerne.

Da elektromagnetiske energier er stærkest lige før daggry, begiver John, Geoff og jeg os af sted klokken halv fire om morgenen i selskab med en lokal guide, Luiz. I den mørke tropiske nat tårner den tætte regnskov sig op over os, og henfaldende vegetation udsender en karakteristisk lugt, blandet med duften fra blomster og urter. Insekter kalder uafladeligt, og et hostende brøl fortæller, at en jaguar er på jagt.

Selv her tidligt om morgenen bliver vores tøj hurtigt gennemblødt af sved og klæber til kroppen. Vi gør holdt for at puste ud mellem to af Maya-ruinerne, hvis silhouetter står spøgelsesagtigt i morgentågen, Den Store Jaguars Tempel, som også kaldes ’Dronningens Pyramide’, og Tempel II, populært kaldt ’Kongens Pyramide’.

Derpå fortsætter vi gennem den bælgmørke jungle ad den snoede sti, indtil vi kommer ud på et lille plateau ved navn El Mundo Perdido (‘Den Tabte Verden’). I dette øjeblik viser Johns elektrostatiske voltmeter, som registrerer luftbåren elektricitet, en langt højere værdi, end han nogensinde før har målt.

Mens vi lytter til de gyldenryggede brøleabers (Alouatta palliata) kraftige kald fra den mørke skov, iagttager vi den allerede høje værdi stige endnu mere, da vi nærmer os Den Tabte Verdens Pyramide, og endnu højere, mens vi klavrer op ad den stejle trappe til pyramidens top.

[På denne gamle pyramide opnåede John forbløffende resultater, som støttede hans teori om, at mange af de gamle megalitiske strukturer blev bygget med henblik på at øge udbyttet af afgrøder. Han mente nu at have tilstrækkeligt med materiale til at publicere en bog omkring sine banebrydende teorier om naturlige jordenergier. Den fulde tekst af denne bog, som jeg assisterede ham med at fremstille, er bragt på denne hjemmesides engelske del, under Book: Seed of Knowledge, Stone of Plenty. Andre af Johns teorier fremgår af siden People: John Andrew Burke.]

 

 

Maya-ruiner i Tikal, omgivet af regnskov: Den Store Jaguars Tempel, også kaldt ‘Dronningens Pyramide’ (t.v.), samt Tempel II, populært kaldt ‘Kongens Pyramide’, set fra Tempel IV. (Foto copyright © Kaj Halberg)

 

 

Ved solnedgang er den ældste ruin i Tikal, kaldt El Mundo Perdido (‘Den Tabte Verden’), et populært udkigspunkt blandt turister. (Foto copyright © Kaj Halberg)

 

 

John måler luftbåren elektricitet på toppen af El Mundo Perdido. De lyserøde, blå og gule bunker er majskærner, som vi har placeret på pyramiden. De blev senere testet for at se, om placeringen på pyramiden påvirkede deres ydeevne. Vores guide Luiz (t.v.) kedede sig bravt under vores arbejde. (Foto copyright © Kaj Halberg)

 

 

 

Fantastisk fugleliv
John rejser tilbage til USA og Geoff til Europa, men regnskoven i Tikal er så lokkende, at jeg vælger at blive. I stedet får jeg selskab af en anden ven fra Danmark, Lotte Møller Pedersen.

Det vrimler med fugle i regnskoven, bl.a. den farvestrålende påfuglekalkun (Meleagris ocellata), en sjælden mellemamerikansk hønsefugl, som næsten er blevet udryddet af jagt. I Tikal er den imidlertid meget tillidsfuld, da jagt ikke finder sted her.

Vi observerer også to arter af frugtædende tukaner, den store kølnæbbede tukan (Ramphastos sulfuratus) og den mindre båndaraçari (Pteroglossus torquatus), og endvidere brunskade (Psilorhinus morio), furenæbbet ani (Crotophaga sulcirostris) af gøgefamilien (Cuculidae), tyknæbbet våge (Buteo magnirostris), samt den store toppede penelopehøne (Penelope purpurascens), som tilhører hokko-familien (Cracidae).

I damme og sumpede områder fouragerer fugle som gråhalset hønserikse (Aramides cajanea) og nordlig bladhøne (Jacana spinosa), sidstnævnte udstyret med en spore på vingen, hvilket afspejles af det latinske artsnavn, af latin spina (‘torn’, ‘skarp spids’).

 

 

Kapoktræ (Ceiba pentandra), behængt med epifyter, Tikal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vi fandt adskillige taranteller. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Påfuglekalkunen var almindelig omkring hotelområdet i Tikal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Båndaraçari, en af de to almindelige tukan-arter i Tikal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Brunskaden er en kragefugl, som er udbredt fra den sydligste del af Texas mod syd langs den Mexikanske Gulf til Yucatan-halvøen og videre langs Gulf-kysten til det vestlige Panama. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den ret lille tyknæbbede våge er en af de almindeligste rovfugle i Latinamerika, udbredt fra Mexico mod syd til størsteparten af Sydamerika øst for Andes, mod syd til det nordlige Argentina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vi observerede ofte den store toppede penelopehøne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En nordlig bladhøne strækker vinger. Læg mærke til sporen på vingen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pattedyr i Tikal
Blandt Tikals pattedyr er den hvide næsebjørn (Nasua narica) mest iøjnefaldende. Den ses ofte blandt ruinerne, hvor den tigger føde af turisterne – eller stjæler det ud af deres tasker! Denne slægtning af vaskebjørnen er nærmere omtalt på siden Dyreliv – Pattedyr: Næsebjørne – charmerende banditter.

En anden tillidsfuld art er gråræven (Urocyon cinereoargenteus), som vi også ofte ser blandt ruinerne. På skovbunden er en temmelig stor gnaver, den centralamerikanske aguti (Dasyprocta punctata), ret almindelig, og i træerne springer flokke af centralamerikanske edderkoppeaber (Ateles geoffroyi) omkring på akrobatisk vis, idet de anvender den lange hale som en ekstra hånd.

Morgen og aften genlyder skoven af brøleabernes utroligt kraftige kald, og en aften observerer vi en slægtning til næsebjørnen, en kinkajou (Potos flavus), som søger føde i et træ nær vores lodge.

 

 

Da Lotte hviler ud på en Maya-ruin, får hun selskab af en hvid næsebjørn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tredive sekunder efter at dette billede blev taget, spurtede næsebjørnen ned ad skråningen med en lille taske i flaben, skarpt forfulgt af den råbende ejermand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Denne gråræv tager sig et hvil på en Maya-ruin, uanfægtet af min tilstedeværelse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den centralamerikanske aguti er en ret stor gnaver. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Den centralamerikanske edderkoppeabe anvender den lange hale som en ekstra hånd. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sort sand og grimme gribbe
Lotte og jeg rejser nu til Monterrico på Guatemalas Stillehavskyst for at opleve plante- og dyreliv i en helt anderledes biotop: mangrove. Mellem mangroven og havet ligger en kæmpemæssig sandodde med en populær badeby. Sandet er sort, af vulkansk oprindelse, afrundet og glattet af Stillehavets tordnende brænding.

På pæle langs stranden sidder ofte ravnegribbe (Coragyps atratus), der holder udkig efter spiseligt affald samt opskyllede døde fisk eller andre dyr. De er ikke just skønhedsåbenbaringer! Denne art er vidt udbredt i Amerika, fra det sydøstlige USA mod syd til det centrale Chile og Uruguay.

Stranden er mange steder dækket af et tæt tæppe af strand-tragtsnerle (Ipomoea pes-caprae), som har store smukke blomster. Denne frodige art er vidt udbredt langs tropiske kyster verden rundt. Den og mange andre snerlearter er nærmere beskrevet på siden Planteliv: Snerler.

Vi aflægger besøg i et opdrætscenter, hvor truede dyrearter som grøn leguan (Iguana iguana), brillekaiman (Caiman crocodilus) og olivengrøn ridley (Lepidochelys olivacea) opformeres for senere at blive sat ud i naturen.

 

 

Ravnegribbe er ikke just skønhedsåbenbaringer! (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I sandet voksede mange strand-tragtsnerler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Færdsel på sandodden foregår mest til fods. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Grønne leguaner i et opdrætscenter for truede dyrearter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sandoddens planter og dyr
Sandodden rummer en forbavsende rig vegetation, hvor buske og træer ofte er omklamret af forskellige slyngplanter, især tragtsnerlearten Ipomoea cordatotriloba, endnu en frodig snerle, som er hjemmehørende i det sydøstlige USA, Mexico, Mellemamerika samt dele af Sydamerika.

I dette kratland observerer vi bl.a. tre medlemmer af familien tyranfluesnappere (Tyrannidae), sakshalet kongetyran (Tyrannus forficatus), som har en lang, kløftet hale, den bleggule tropisk kongetyran (T. melancholicus), samt den stærkt gule kiskadie (Pitangus sulphuratus).

Om aftenen afsøger gråvingede nathøge (Chordeiles acutipennis) luftrummet over krattet for insekter.

 

 

Tragtsnerlen Ipomoea cordatotriloba draperer træer og buske nær Monterrico. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tre tyranfluesnappere, sakshalet kongetyran (grålig med lang hale), kiskadie (gul med sort ansigtsmaske), samt tropisk kongetyran (gul med gråt hoved). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Gråvinget nathøg og Månen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

På sejltur i mangroven
Vi lejer en båd med en lokal mand til at styre den gennem den forvirrende labyrint af kanaler i mangroven. Den mest iøjnefaldende træart er rød mangrove (Rhizophora mangle), hvis ånderødder bøjer sig graciøst ned i det klæge mudder langs vandvejene.

I områder med stillestående vand vokser hundredevis af blærerod (Utricularia). Disse særprægede kødædende planter er nærmere beskrevet på siden Planteliv: Kødædende planter.

Mangroven huser et rigt fugleliv, og vi observerer bl.a. fiskeørn (Pandion haliaetus), sølvhejre (Ardea alba), trefarvet hejre (Egretta tricolor), gulkronet nathejre (Nyctanassa violacea) og krabbehejre (Butorides virescens). Vi ser også en enkelt moskusand (Cairina moschata). Denne store and blev tæmmet på et tidligt tidspunkt og blev siden indført til de fleste lande i verden. Den er omtalt på siden Dyreliv – Dyrearter i menneskets tjeneste: Fjerkræ.

 

 

Sump med rød mangrove, Monterrico. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

På sejltur i mangroven. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Krabbehejre. Denne lille hejre er vidt udbredt i Amerika, fra den sydligste del af Canada mod syd til Panama. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En fiskeørn benytter et mangrovetræ som udkigspost. Denne art er en af de videst udbredte rovfugle i verden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Aftenhimmel over mangroven. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Problemer med at fotografere quetzal
Ordet ‘tågeskov’ anvendes om en type bjergskov i Mellem- og Sydamerika, som størstedelen af året er indhyllet i skyer og tåge.

Mens Lotte rejser til Honduras for at besøge Maya-ruinerne ved Copàn, tager jeg med bus til en tågeskov ved navn Biotopo del Quetzal. Ordet quetzal refererer til en pragtfuld trogon-art, Pharomachrus mocinno, Guatemalas nationalfugl, som har givet navn til landets møntfod. Den er også afbildet på dets flag og våbenmærke.

I de følgende dage gennemstrejfer jeg tågeskoven i søgen efter denne legendariske fugl. Vegetationen her er yderst frodig, og skovens store træer er behængt med epifyter: mosser, laver, bregner samt diverse frøplanter, mest bromeliader, som tilhører ananasfamilien (Bromeliaceae), samt orkidéer.

På mine ture observerer jeg kun meget få fugle, og ingen quetzal. På den sidste dag af mit ophold her vender jeg tilbage til den lille lodge ved landevejen, temmelig skuffet over ikke at have set denne gådefulde fugl. Jeg har netop taget plads ved et af de udendørs borde og nyder en kop kaffe, da lodgens ejer, som roder med noget i sin bilmotor, peger op mod et trægruppe og ytrer et enkelt ord: “Quetzal!”

Der, højt oppe i et træ, sidder en pragtfuld han af quetzal, og, hvad der er mere vigtigt, han bevæger sig ikke. Nu har jeg chancen for at få nogle billeder af denne art! Jeg sniger mig nærmere hen mod træet, men fra denne vinkel er det umuligt at fotografere fuglen, så jeg må nøjes med at tage billeder ude fra vejen, langt borte eller ej.

Nu viser der sig imidlertid et andet problem: Lodge-fruen er i færd med at tilberede frokost, og røgen fra madlavningen siver hen foran træet, hvor fuglen sidder, hvilket vil gøre mine billeder slørede. Jeg må vente på ophold i røgskyerne for at tage billeder, men heldigvis bevæger fuglen sig stadig ikke. Det er typisk for trogoner, at de kan sidde stille i lang tid på samme sted.

Omsider lykkes det at tage nogle få billeder, men sandelig ikke noget værd at skrive hjem om!

 

 

Tågeskov, Biotopo del Quetzal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tågeskovens store træer var behængt med epifyter. Her ses en Werauhia-art, som tilhører bromeliaderne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jeg fandt også jordlevende orkidéer, bl.a. denne pragtfulde Epidendrum radicans. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Det lykkedes mig omsider at tage nogle få billeder af quetzal, men, som det tydeligt fremgår, ikke noget værd at skrive hjem om! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet november 2017)

 

(Senest revideret marts 2021)