Flag og bannere
Under den årlige daoistiske Mazu Festival i Taiwan deltager disse pilgrimme i en 8 dage lang vandring fra tempel til tempel, bærende på bannere. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mange tyrkere er meget stolte af deres land. Denne mand vil fotograferes ved siden af et kæmpestort tyrkisk flag, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under Losar, det tibetanske nytår, er Bodhnath-stupa’en i Kathmandu, Nepal, blevet udsmykket med utallige bedeflag. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Stutflag er betegnelsen for rektangulære flag, som er formen på alle landes nationalflag, med undtagelse af Nepal, Schweiz og Vatikanet.
Alle landes nationale flag. (Lånt fra allwavingflags.com)
En vimpel er et langt, smalt flag, der gradvis spidser til mod enden.
En stander er en bredere udgave af vimplen.
Et banner kan være et flag eller et andet stykke klæde, som har et symbol, et logo, et slogan eller en anden form for meddelelse. Et våbenbanner har samme motiv som skjoldet i et våbenmærke.
Belgien
Det belgiske nationalflag, som har 3 lodrette felter, sort, gult og rødt, blev indstiftet i 1831. De sorte og gule farver blev overtaget fra våbenmærket i Hertugdømmet Brabant, en stat i det Hellige Romerske Rige, som blev oprettet i 1183 og omfattede dele af det nuværende Belgien og Holland.
Billederne herunder viser flag i byen Brugge, på det øverste billede ophængt på rådhuset, fra venstre den europæiske unions flag, nationalflaget, lokalflaget i Flandern, den nordlige flamsktalende del af Belgien, som er gult med en sort løve, samt til slut Brugges lokalflag, som har røde og hvide striber og en blå løve med gul krone, et halsbånd med et lille gult kors, samt røde kløer. Lignende flag blev observeret i en nærliggende gade.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Brugges lokalflag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Cambodia
Cambodias nationalflag har tre vandrette bånd, to smalle blå og et bredere rødt, hvori der findes en afbildning af det berømte tempelkompleks Angkor Wat. Dette flag blev officielt udråbt som nationalflag i 1993.
Cambodias nationalflag, Siem Reap. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Danmark
Vores flag, Dannebrog, har verdensrekorden som det ældste til stadighed anvendte nationale flag. Ifølge legenden faldt det ned fra himlen under slaget ved Lyndanise i Estland i 1219, da Kong Valdemar d. 2. (1170-1241), kaldt Valdemar Sejr, sammen med sine kristne tyske allierede kæmpede mod hedenske estoniere. Korsfarerne slog lejr ved Lyndanise og opførte en borg ved navn Castrum Danorum, som estonierne kaldte for Taani-linn (‘den danske by’), hvilket senere blev forkortet til Tallinn.
Den 15. juni angreb estonierne danskerne nær borgen, idet de rykkede frem fra fem forskellige retninger. Korsfarerne blev fuldstændig overrumplede af dette angreb og blev kun frelst ved et hurtigt modangreb fra vendiske vasaler. Legenden fortæller, at da danskerne var i yderste nød, faldt Dannebrog ned fra himlen og gav dem fornyet håb.
Denne legende knirker dog en smule. I to historieværker fra 1500-tallet, skrevet uafhængigt af hinanden af henholdsvis Christiern Pedersen (ca. 1480-1554) og Peder Olsen (død 1570), omtales det, at Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag ved Fellin i Sakala i det centrale Estland i 1208 – et slag, som var af langt mindre betydning end slaget ved Lyndanise.
Det danske splitflag må kun benyttes af Kongehuset og statsmyndigheder i og uden for Danmark, samt af skibe til søs.
Dannebrog hejses på bakken Bokul i udkanten af Gudhjem, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Årsdale Mølle på Bornholm er en gammel vindmølle af hollandsk type. Dagen, hvor billedet blev taget, var møllen i funktion for turisternes skyld, og i den anledning var der udspændt snore mellem vingerne, pyntet med små Dannebrogsflag. Årsdale Mølle er nærmere beskrevet på siden Kultur: Møller. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne udgave af Dannebrog, set på færgen mellem Gudhjem og Christiansø, er et såkaldt postflag, som er forsynet med en afbildning af den fembøjlede kongekrone og et posthorn i det øverste inderste felt. Færgen bringer post til indbyggerne på Christiansø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vimpel spejles i vand, Sønderby, Hornsherred, Nordsjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Frankrig
Normandiets lokalflag med to gule løver på rød baggrund, Mont St. Michel, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vimpler over en gade i St. Malo, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Grækenland
Grækenlands nationalflag har 9 vandrette striber, 5 blå og 4 hvide. Officielt har disse striber ingen betydning, men en populær forklaring siger, at de repræsenterer de 9 bogstaver i ordet ελευθερία (‘frihed’). Det hvide kors i øverste venstre hjørne symboliserer landets officielle religion, den græsk-ortodokse kristendom.
Her er det græske flag blevet malet på en klippevæg i en kløft nær Sougia, Kreta. Måske manglede vedkommende maling, da flaget kun har 7 striber, ikke 9. En eller anden, som er knapt så nationalistisk, har skrevet på flaget: ‘No borders, no nations’ (‘Ingen grænser, ingen nationer’). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Holland
Hollands nationalfalg har 3 vandrette bånd, rødt, hvidt og blåt. Det er en variant af Prinsenvlag (‘Prinsens flag’) fra sidst i 1500-tallet, som var orange, hvidt og blåt.
Hollands nationalfalg, observeret i byen Enkhuizen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Billedet herunder viser flag på et gammelt hollandsk sejlskib i Enkhuizen, fra venstre Enkhuizens lokalflag, som har 13 vandrette striber og øverst t.v. byens våbenmærke med en pige, som holder en planche med 3 fisk, 3 gyldne kroner og 3 gyldne stjerner; derpå Vest-Frieslands lokalflag med to gyldne løver og 5 gyldne rektangler på blå baggrund; så følger lokalflaget for provinsen Noord-Holland, som er gult, rødt og blåt; og til slut igen Enkhuizens lokalflag.
(Foto copyright © by Kaj Halberg)
Schweiz
Hotel med forskellige kantonflag, Wassen, Reuss-dalen, kanton Uri. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dette billede fra byen Thun viser Berner Oberlands kantonflag samt en heraldisk løve, bevæbnet med en økse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sverige
Det svenske nationalflags historie kan spores tilbage til midten af 1500-tallet. Det er blåt med et gult kors, sikkert inspireret af Dannebrog. Farverne kommer fra det svenske rigsvåben, som viser to gyldne løver, der holder et skjold, som er opdelt i 4 felter, to med gyldne løver på blå og hvid baggrund, to med hver 3 gyldne kroner på blå baggrund.
Sveriges nationalflag, Glömminge, Öland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Den svenske vimpel er opdelt i to felter, et blåt og et gult, af ens størrelse. – Glömminge, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Motivet på Ölands lokalflag er identisk med øens officielle heraldiske landskabsvåben, som har aner tilbage til omkring 1560: en blå dug, der viser en gylden hjort med rødt halsbånd, rødt gevir, rød tunge samt røde klove – et symbol på Öland som kongelig jagtpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dette Ölandsflag vajede uden for en gård i landsbyen Gillsätra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Taiwan
Nationalflaget i Taiwan, eller som landet officielt kaldes, The Republic of China, beskriver ‘en blå himmel, en hvid sol og en helt rød jord’.
Enhver taiwaneser ved sine fulde fem kalder sit land for Taiwan, så hvorfor beholder man det gamle navn, der blev presset ned over hovedet på taiwaneserne af invaderende kinesere?
(Foto copyright © by Kaj Halberg)
Akrobater, udklædt som aber, giver opvisning med flag, Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I Taiwan er den fremherskende religion en unik blanding af buddhisme og daoisme, karakteriseret ved en mængde guder og en mængde højtider. Farvestrålende bannere er altid et vigtigt element under disse højtider, som det fremgår af billederne herunder.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Tyrkiet
Det tyrkiske nationalflag er rødt med en hvid halvmåne og en hvid stjerne. Det er identisk med det Ottomanske Riges flag, som blev adopteret sidst i 1700-tallet og fik sin endelige form i 1844.
På dette billede kan man lige netop skimte en buste af Mustafa Kemal Atatürk, fødenavn Ali Rıza oğlu Mustafa (1881-1938), bag en samling af tyrkiske flag, som er spændt over en gade i Istanbul. Han var grundlægger af Republikken Tyrkiet og landets første præsident 1923-38. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tyrkiske flag i Kapalıçarşı (‘Det Overdækkede Marked’), Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne hund er faldet i søvn neden for det tyrkiske flag, Amasra, Sortehavet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Det tyrkiske flag og blomster uden for en beboet hule, som er udhugget i en eroderet tuf-klippe, Göreme, centrale Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Flagsælgere, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vimpler med det tyrkiske flag, samt den blå udgave af Istanbuls lokale kommunalflag, Istanbul. I baggrunden et blomstrende hestekastanjetræ (Aesculus hippocastanum), samt minareter omkring Sultan Ahmed Camii (‘Sultan Ahmed-moskéen’), bedre kendt som ‘Den Blå Moské’. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
USA
Det amerikanske flag, populært kaldt Stars and Stripes (‘Stjerner og Striber’), har 13 vandrette striber i rødt og hvidt, som repræsenterer de tretten britiske kolonier, der deklarerede uafhængighed af England i 1776 og dannede de første stater i USA. De 50 stjerner repræsenterer de nuværende 50 stater i unionen.
Under den amerikanske revolution anvendte oprørerne et flag, som viser en sammenrullet klapperslange samt teksten Don’t Tread on Me (‘Træd ikke på mig’). Den amerikanske revolution er beskrevet i dybden i en roman skrevet af min nu afdøde ven John Burke. Den bringes uforkortet på denne hjemmesides engelske del, under Novel: Rose of the Revolution.
Disse billeder fra Charleston, South Carolina, viser det amerikanske flag samt det flag, der blev anvendt af rebellerne under den amerikanske revolution. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Vietnam
Det vietnamesiske nationalflag er knaldrødt med en stor gul stjerne i midten. Det opstod i 1955 og blev anvendt under en opstand mod det franske kolonistyre. Den røde farve symboliserer blodet, som blev udgydt under opstanden, mens stjernen repræsenterer de fem fremherskende klasser i det vietnamesiske samfund: intellektuelle, bønder, arbejdere, forretningsfolk og soldater.
Et andet vietnamesisk flag er det såkaldte fem-farve-flag, som består af 5 koncentriske kvadrater i rødt, grønt, gult og blåt, samt til tider hvidt, og rækkefølgen af farverne varierer. Det yderste kvadrat er takket langs 3 sider. Dette flag symboliserer de 5 elementer (træ, metal, ild, vand og jord). Det anvendes især under højtider og religiøse ceremonier.
Det vietnamesiske nationalflag, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her ses det vietnamesiske flag bag et træ i Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Det vietnamesiske fem-farve-flag, som symboliserer de fem elementer (træ, metal, ild, vand og jord), Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nationalflaget og talrige fem-farve-flag, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Talrige flag, bannere og vimpler over en gade i Hanoi. Flagene med hammer og segl repræsenterer det vietnamesiske kommunistparti. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nationalflaget og et fem-farve-flag ved Ngoc Son-templet i Hoan Kiem-søen, Hanoi. På det nederste billede spejles de i søen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Nationalflaget og et fem-farve-flag i en gyde, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I en anden gyde i Hanoi ses talrige flag og papirlamper. Flagene med hammer og segl repræsenterer det vietnamesiske kommunistparti. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nationalflag og røde bånd, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne forfaldne båd i Da Nang er pyntet med nationalflag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse kvinder gør morgengymnastik ved bredden af søen Truc Bach, Hanoi, iført T-shirts, som gengiver det vietnamesiske flag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her er nationalflaget afbildet på en scooter (øverst), samt på en elmålerboks, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Flag på metalstativer ses utallige steder i Hanoi. Flagene med hammer og segl repræsenterer det vietnamesiske kommunistparti. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Talrige flag udsmykker en mur, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Østrig
Det lokale flag i Tyrol, et Bundesland (en delstat) i det vestlige Østrig, har et hvidt og et rødt bånd, og i midten ses et våbenmærke med en rød ørn på hvid baggrund. Dette flag har været i brug siden først i 1800-tallet.
Tyrols flag og pelargonier, Virgental, Tyrol. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bedeflag
Inden for den tibetanske buddhisme er farvede klædestykker, såkaldte bedeflag, meget almindelige, ophængt på pæle eller bundet til snore, altid i denne rækkefølge: blå, hvid, rød, grøn og gul. På disse flag er trykt buddhistiske mantra’er, og når de blafrer i vinden, bliver mantra’erne sendt ud i verdensrummet til gavn for menneskeheden.
I områder, hvor den tibetanske buddhisme dominerer, ses disse bedefalg allevegne, specielt i Tibet, ladakh og Himalaya.
Bedeflag, Swayambhunath Stupa, Kathmandu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under Losar, det tibetanske nytår, er Bodhnath-stupa’en i Kathmandu blevet udsmykket med utallige bedeflag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bedeflag oplyses af den opstigende sol, Fanga, Gokyo-dalen, Khumbu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bedeflag, Annapurna Base Camp, Annapurna Sanctuary, centrale Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Bedeflag foran mørke klipper, Ulley, Ladakh, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Morgensol oplyser en chorten (den tibetanske udgave af en stupa) samt utallige bedeflag , Shermatang, Helambu, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bedeflag blafrer i vinden på en klippekam neden for Kong Tashi Namgyals gamle fort, bygget i 1500-tallet, nær Leh, Ladakh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bedeflag foran en mani-sten (en klippe med indhuggede buddhistiske mantra’er), Tharo Kosi, Khumbu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne bærer krydser en bro, konstrueret af træstammer, som fører over en biflod til Ghunsa-floden, østlige Nepal. Talrige snore med bedeflag er spændt ud over dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bedeflag foran bjerget Dragkya (5657 m), Machhermo, Gokyo-dalen, Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Et kraftigt vindstød får disse bedeflag til at blafre voldsomt, Kambachen, Øvre Ghunsa-dal, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
(Oprettet oktober 2023)
(Senest opdateret februar 2025)