Portrætter
Mine soltørrede grønsager er de bedste! – I den fortryllende gamle by Chingliao, nær Chiayi, sydvestlige Taiwan, traf Judy og jeg denne ældre kvinde, som solgte tørrede grønsager. Da Judy bemærkede, at de var temmelig dyre, gjorde hun opmærksom på, at de var soltørrede, og at de var så gode, at vi helt sikkert ville komme tilbage efter flere! Det viste sig senere, at de var vældig gode, med en kraftig smag, men uheldigvis ligger Chingliao temmelig langt fra vores bopæl. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne unge skønhed, som jeg traf i Nechisar Nationalpark, Ethiopien, har en bemærkelsesværdig frisure. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung singaleser, sydvestlige Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Henrik Olsen er af den lyse, kaukasiske, nordiske type. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hinduistisk Brahmin, Varanasi, Indien. Brahminer og andre aspekter af hinduismen er beskrevet på siden Religion: Hinduisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Billeder af mindre børn og småbørn vises på siden Folk: Børn verden rundt.
Afghanistan
Ung mand, Kandahar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hazara’erne nedstammer delvis fra mongoler eller centralasiatiske tyrkere, som indvandrede til Afghanistan omkring 1200-tallet. Deres ansigtstræk, såvel som en del af deres kultur og sprog, er forskelligt fra andre afghanske folkeslags. De fleste Hazara’er er shi’itiske muslimer, i modsætning til andre afghanske stammer, der overvejende er sunni-muslimer.
Opsplitningen af islam i disse to grene er beskrevet på siden Rejse-episoder – Asien & Europa 1975: Lang rejse hjem.
Dreng af Hazara-folket, Kandahar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Algeriet
Denne mand nyder en cigaret, Arak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Cameroun
Glad mand, Kapsiki-bjergene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kvinde i en landsby nær Garoua. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Comorerne
Ung mand, Iconi, Grande Comore. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Danmark
Danskerne, svenskere og nordmænd nedstammer delvis fra vikingerne, som var søfarere af germansk afstamning, hvis erobringer og handelstogter i Vikingetiden (ca. 793-1066) er legendariske. Siden har indvandringer og talrige invasioner bevirket, at de nordiske folk i dag er af yderst blandet afstamning, som det også fremgår af billederne nedenfor.
En lille procentdel af mennesker i Norden har rødt hår og/eller skæg. Her ses Jørn Halberg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En ung Leif Halberg nyder en pibe tobak blandt efterårsløv af bøg (Fagus sylvatica), Hørret Skov, Østjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Carsten Olsen, fotograferet under en trekkingtur i Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Thorvald Hansen, Gedved (øverst), og Knud Stjerne, Samsø. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Folkedansere, iført lokaldragter, Aakirkeby, Bornholm. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
England
I januar-marts 1988 deltog jeg sammen med andre danske ornitologer i en ekspedition til Tanzania, hvis formål var at foretage en estimering af overvintrende palæarktiske fugle langs den tanzanianske kyst. Transporten langs kysten fandt sted i en lejet sejlbåd, Gaia Quest, en 12 m lang ketch, som ejedes af englænderen Richard Speir. Foruden kaptajn Speir var båden bemandet med styrmand Neil Murray, ligeledes englænder, samt den irske kok Siobhan Bigger (se nedenfor under Irland).
Vore oplevelser på denne ekspedition er beskrevet på siden Rejse-episoder – Tanzania 1988: Møde med afrikansk bureaukrati.
Richard Speir ved rattet ombord på ketchen Gaia Quest ud for Tanzanias kyst. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ethiopien
Ethiopien er hjemsted for talrige folkeslag, fortrinsvis af hamitisk afstamning, hvoraf amharerne er det største med omkring 20 mio., hvilket svarer til ca. 27% af den totale befolkning. Billederne nedenfor viser folk fra forskellige egne af dette enorme land. Andre billeder kan ses i galleriet under Folk: Stammefolk i Ethiopien.
I 1996 overværede jeg en ortodoks kristen højtid i byen Lalibela, beskrevet på siden Rejse-episoder – Ethiopien 1996: Timkat – en kristen højtid. Her ses en ung kvindelig pilgrim med en særpræget frisure, som deltager i højtiden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pige, Lalibela. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung skønhed med fletninger, Negelle. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ældre amharer på et marked i byen Kayet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyboere nær Genale-floden. Den hvide hue er typisk for denne egn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Kvinde og dreng, Nechisar Nationalpark. Kvindens ene øje er blindt pga. trachoma. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne salgskvinde på et marked beskytter sig mod den stærke sol under en paraply, Bahir Dar, Tana-søen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung mand og ung kvinde i det kølige højland omkring Gosh Meda, Simien-bjergene. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Filippinerne
Ifugao og Bontoc er to blandt en halv snes malajiske stammefolk, som bebor bjergene i det nordlige Luzon. For over 2000 år siden anlagde dette folk fantastiske terrassemarker på bjergskråningerne, som kunstvandes gennem et avanceret system af kanaler. På disse marker dyrkes stammefolkenes vigtigste afgrøde, ris, suppleret med batater (sødkartofler), taro samt forskellige grønsager. Stammefolkene holder også husdyr som høns og sorte grise, og mændene går på jagt i junglen efter vilde dyr.
Mine oplevelser hos Ifugao’erne er beskrevet på siden Rejse-episoder – Filippinerne 1984: Til åndemaning hos Ifugao-folket.
Denne Ifugao-mand slukker sin tørst ved at drikke saften af en lian fra skoven. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ifugao-shamaner i landsbyen Bocos, Banawe, Luzon. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Bontoc-kvinde danser under en bryllupsfest i landsbyen Sagada, Luzon. Hendes hår er pyntet med perlekranse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bontoc-mand, Sagada. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne Bontoc-mand får sig en lille pibe tobak, Sagada. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammel Bontoc-mand, mellem Bontoc og Tococan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse piger arbejder i en tobaksmark, Koroneia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Guatemala
Vore oplevelser i dette land er beskrevet på siden Rejse-episoder – Guatemala 1998: Mayaernes land.
Disse kvinder, som besøger et marked i byen Solola, er iført en lokaldragt ved navn huipil, bestående af klædestykker, som kvinderne selv har vævet og syet sammen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Den 1. november er den katolske mindedag for de afdøde, i folkemunde kaldt for ‘De Dødes Fest’. I byen Todos Santos (’Alle Helgener’) afholdes hvert år ved denne tid et spektakulært hestevæddeløb.
Disse pyntede mænd deltager i hestevæddeløbet i Todos Santos på mindedagen for de afdøde. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Da jeg ønskede at bestige vulkanen San Pedro ved Atitlan-søen, blev jeg advaret mod røvere af adskillige mennesker. For at føle mig mere sikker, spurgte jeg en lokal dreng, som arbejdede i en mark, om han ville ledsage mig til toppen af bjerget. Det indvilligede han i, og vi tilbragte nogle hyggelige timer sammen.
Min guide nær toppen af vulkanen San Pedro med udsigt over Atitlan-søen. (Fhoto copyright © by Kaj Halberg)
Indien
Det kæmpemæssige indiske subkontinent er hjemsted for en mangfoldighed af folkeslag af arisk, dravidisk eller austronesisk herkomst.
Denne ældre mand i byen Udaipur, Rajasthan, hilste mig med et venligt smil. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyboer, nær Sawai Madhopur, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Et hinduistisk par under deres bryllupsceremoni ved bredden af Ganges-floden, Varanasi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Parkbetjent, Corbett Nationalpark, Uttarakhand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dravidiske kvinder i byen Karwar, Karnataka, Sydindien. Mærket på deres pande, som kaldes tika, markerer deres status som gifte kvinder. Multifarvede tika-mærker, som dét på panden af kvinden på det nederste billede, påsmøres normalt kun under hinduistiske højtider. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Barbering på gaden, Delhi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her viser den indiske forstmand Ajai Saxena en frugt af Dipterocarpus incanus, Chidiyatappu, Andamanerne. I skovene på disse øers indre dominerer forskellige Dipterocarpus-arter, som kan blive op til 40 m høje. Det latinske navn betyder ‘tovingefrø’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
“Vil du have en kat?” spurgte denne Malayalam-kvinde mig på Kannimera-markedet, Thiruvananthapuram, Kerala. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne tigger i Varanasi bærer en stor turban og er iført adskillige lag tøj som værn mod vinterkulden på de nordlige sletter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Muslimsk skomager, Jaipur, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hindu-tigger med omhyggeligt redt hår og skæg, Varanasi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne kvinde sælger ‘tandbørster’, fremstillet af kviste af neem-træet (Azadirachta indica), som har bakteriedræbende egenskaber, Varanasi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Jeg traf denne dravidiske hellige hindumand, en saddhu, i det store Minakshi-tempel i Madurai, Tamil Nadu, Sydindien. Saddhu’er er nærmere omtalt på siden Religion: Hinduisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kashmir-mand med blomster af safran-krokus (Crocus sativus), Pampur, Kashmir. Dette højt priste krydderi, som dyrkes mange steder i Kashmir, er beskrevet på siden Hyldest til farverne violet, purpur og lilla. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne gadegøgler i byen Tirumalai, Andhra Pradesh, har fanget to unger af hueabe (Macaca radiata), som han nu vil optræne til at udføre forskellige numre. De synes at være uenige om et eller andet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ældre muslim, Pahalgam, Kashmir. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne mand tjener til dagen og vejen ved at ro turister op og ned ad Ganges-floden, Varanasi, Uttar Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indiens urbefolkning er stammefolk, hvoraf mange er små mennesker af australoid oprindelse, som har levet i landets skove i tusinder af år. Da draviderne og siden arierne indvandrede til Indien, blev disse stammefolk fordrevet til mere afsidesliggende egne. Mange lever stadig i delstaterne Odisha (tidligere kaldt for Orissa), Chattisgarh og Madhya Pradesh.
Desværre er disse stammefolks kultur og levevis i hastig opløsning, og mange af dem har mistet deres jord til spekulanter, som udnytter forekomsterne af kul, jern og mineraler. Papirindustrien har overtalt flere stammefolk til at plante eukalyptustræer på deres jord, idet de lover disse folk et stort udbytte fra de hurtigtvoksende træer. De glemmer dog at fortælle, at eukalyptustræer tørrer jorden ud. Dette har ført til, at der i dag er vandmangel flere steder i Indien, hvor der førhen voksede frodig skov.
Billederne nedenfor blev taget i Odisha i 1997, hvor mange stammefolk stadig havde bevaret en del af deres oprindelige levevis.
Ung kvinde af Sabara-folket med sin lille søn, Sabari-floden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Handelskvinder af Paraja-stammen på et marked i byen Kotpad. Bemærk tatoveringerne på armene hos tre af kvinderne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Koya-dreng. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mellem 600 og 1500 e.Kr. var delstaten Rajasthan i det nordvestlige Indien, som dengang hed Rajputana, opsplittet i talrige indbyrdes konkurrerende hindu-kongedømmer, regeret af Rajputter (‘rajaernes sønner’).
Disse rajputter formåede at få brahminerne (hindupræsterne) til at forsyne sig med stamtavler, som forbandt dem med solen og månen samt med den hinduistiske ildgud Agni.
Rajputterne var de fødte krigere, opdelt i 36 kongelige klaner. På grund af deres indbyrdes stridigheder lod hver enkelt rajput-konge forter og andre fæstningsværker opføre, hvor han og hans adelsfolk var beskyttet mod fjender. Den jævne befolknings sikkerhed var der naturligvis ingen, der bekymrede sig om.
Rajputterne er mere indgående beskrevet på siden Rejse-episoder – Indien 1986: “Hans navn er Muhammed!”
Som de fleste mænd i Rajasthan er disse mænd iført turban. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Ældre mænd med buskede skæg, Jodhpur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hindu-kvinder i landsbyen Seventri. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Unge kvinder af væverkasten, nær Jodhpur. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
En venlig Hindu-brahman (svarer omtrent til en præst) foran et Hanuman-tempel, Charbhuja. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Turbanklædte dansere deltager i en kamel-festival i byen Bikaner, Thar-ørkenen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne danser ved kamel-festivallen binder bjælder omkring benet på en kollega, Bikaner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Skomager fremstiller lædertøfler, Jaisalmer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mænd snakker og drikker té, Jaisalmer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pratap Singh, Dilip, Jai Singh og Roop Chand, medlemmer af mit trekking-mandskab, Great Himalayan Nationalpark, Himachal Pradesh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Her har Jai Singh plukket nogle potentiller af arten Potentilla argyrophylla. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung mand, Govindghat, Uttarakhand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tamilsk kvinde plukker téblade, Munnar, Kerala. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gadehandler sælger kartofler, tomater og løg, Bharatpur, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den store Thar-ørken strækker sig tværs over den vestlige del af Rajasthan og videre ind i Pakistan. Størsteparten af denne ørken består af vidtstrakte sand- og grusflader, bevokset med buske og træer.
Dette spændende område er udførligt beskrevet på siderne Rejse-episoder – Indien 1986: “Sir, ønsker De at se denne påfugl?” samt Indien 2003: Kamelsafari i Thar-ørkenen.
Turbanklædte mænd i Thar-ørkenen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Muslimske folk fra landsbyen Bambara i hjertet af Thar-ørkenen, nær grænsen til Pakistan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
En stor del af befolkningen i de indiske delstater Himachal Pradesh og Uttarakhand er hinduer af kaukasisk afstamning, som indvandrede hertil fra Rajasthan for flere hundrede år siden.
Dette område er nærmere beskrevet på siderne Rejse-episoder – Indien 2008: Bjerggeder og frosne blomster, samt Planteliv – På blomsterjagt i Himalaya: I cederens rige.
Ung kvinde fra byen Gushaini, Tirthan-dalen, Uttarakhand. Det røde mærke mellem hendes øjenbryn, en såkaldt tika, markerer hendes status som gift kvinde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ældre mand, Lata, Uttarakhand. (Foto John Burke, copyright © by Kaj Halberg)
Førhen udgjorde Ladakh en provins i den indiske delstat Jammu og Kashmir, men der var stor modstand mod denne ordning i befolkningen, som med rette følte sig uretfærdigt behandlet af det muslimske styre i Srinagar. Befolkning og sprog i Ladakh er af tibetansk afstamning, og den fremherskende religion er lama-buddhismen.
Den indiske regering har proklameret, at Ladakh fra d. 31. oktober 2019 udgør et unionsområde, administreret af centralregeringen i Delhi.
Tidligere var befolkningens vilje til at dele meget stor. Man havde fælles ansvar for rene vandløb, da vandet herfra blev anvendt i husholdningen. Under høsten hjalp hele landsbyen til, indtil alle havde fået høstet. Dette sympatiske særkende er dog stort set forsvundet, efter at området i 1972 blev åbnet for turisme. I dag hersker der – i hvert fald i byerne – en ganske almindelig forbrugerkapitalisme.
Ladakhisk kvinde, iført egnens traditionelle dragt, Leh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En lille pige nær Umlung, Markha-dalen, rider på sin bedstefars ryg. I Ladakh er bedsteforældre højt respekterede og deltager ofte i opdragelsen af deres børnebørn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne shaman fra Markha-dalen bærer egnens typiske høje filthat samt en rosenkrans med 108 perler, fremstillet af plantefrø. (108 er et helligt tal for buddhister). Officielt er ladakhiske shamaner buddhister, men deres praksis indeholder mange elementer fra den præ-buddhistiske religion i Centralasien, bon, som overvejende var animistisk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne ladakhiske kvinde fra Chyskylmo bærer to halskæder med koraller og andre halvædelstene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Jeg traf denne Changpa-fader med sin søn på passet Pulo Konka La. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne unge kvinde nær Stok er iført en blanding af traditionelle og vestlige klæder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Holi er en hinduistisk forårsfest for hinduguden Krishna, hvor man fejrer det godes sejr over det onde – en løssluppen folkefest, hvor man, uanset kaste, overdænger hinanden med rødt, gult, violet eller grønt pulver, eller med vand, som man har opløst dette pulver i. Af denne grund kaldes Holi i folkemunde for Farvernes Fest.
Mine egne ’farverige’ oplevelser under Holi er beskrevet på siden Rejse-episoder – Indien 1991: Til hindu-højtider i Rajasthan.
I Charbhuja, Rajasthan, hvor disse billeder blev taget, varer Holi ikke mindre end 15 dage. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Gujjar-Bakarwal er en stamme af muslimske kvægnomader, som bor i den indiske del af Himalaya. Skønt Rajaji-området i Uttarakhand blev udnævnt som nationalpark i 1993, lever disse folk her stadig. Ansatte inden for skovvæsenet ønsker dem forflyttet fra parken, da de hævder, at gujjarernes græssende dyr konkurrerer med de vilde græsædere, men ironisk nok ser det ud til, at de faktisk gavner det vilde dyreliv, da de holder krybskytter borte fra parken. Fx er antallet af asiatiske elefanter (Elephas maximus) i området steget i de senere år. Gujjarerne selv skader ikke dyrelivet, da de er vegetarianere.
Gujjar-Bakarwal-mænd, Uttarakhand. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Kathakali er en ca. 500 år gammel danseform fra Kerala, som stadig opføres visse steder i landsbyerne, men i dag dog mest for turister. Dansen gengiver dramaer, hvor temaet oftest er hentet fra de berømte hinduistiske eposer Mahabharata og Ramayana (mere herom på siden Religion: Hinduisme). Alle danserne er mandlige.
Dansen er en kompliceret pantomime, hvor ikke kun dansebevægelser, men også ansigtsmimik og øjenbevægelser er vigtige elementer. Danserne er iført fantastiske kostumer, og ansigtsmaskeringen, som det ofte tager timer at lægge, er i kraftige farver. Dansen akkompagneres af trommer, og handlingen formidles gennem en sanger.
Her lægges make-up på danserne inden en forestilling i byen Kochi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Tamilerne er et folk i Sydindien, som med et befolkningstal på omkring 76 millioner er det største blandt de dravidiske folkeslag. De udgør ca. 6% af hele Indiens befolkning, 15% i Sri Lanka, 6% i Mauritius, 7% i Malaysia og 5% i Singapore.
Denne tamilske politimand i Pondicherry (Puducherri), sydlige Indien, er iført den franske politi-kasket, kaldt kepi. Dette unionsterritorium var førhen en fransk koloni. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indonesien
Indonesien er hjemsted for en mangfoldighed af folkeslag af austronesisk, malajisk eller melanesisk oprindelse. Billederne herunder viser mennesketyper fra dette kæmpemæssige ørige.
Fortænderne på denne unge muslimske kvinde i byen Sapé, Sumbawa, er filet ned – måske et skønhedsideal på denne ø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne Minangkabau-dreng er blevet oversprøjtet med mudder gennem sit arbejde i en rismark, Kotubaru, Sumatra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kvinder og piger, iklædt festskrud til en danseopvisning ved en hinduistisk tempelfest, Ubud, Bali. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Ung mand fra Java. (Photo copyright © by Kaj Halberg)
Kvinder med offergaver til et hindutempel, Ubud, Bali. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung sømand ombord på en lokal type sejlbåd, øst for Sumbawa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under en vandring op ad vulkanen Gunung Rinjani, Lombok, har vores kok Sutardi indsamlet vilde bregner, der skal anvendes som en del af vores aftensmad. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung mand, Medan, Sumatra. (Photo copyright © by Kaj Halberg)
Batak er en gruppe af nært beslægtede austronesiske folkeslag, bl.a. Karo, Pakpak, Simalungun, Toba, Angkola og Mandailing, som lever i et stort område i den nordlige del af Sumatra, Indonesien.
Flere billeder af Batak-folk kan studeres adskillige andre steder på denne hjemmeside, bl.a. under Folk: Børn verden rundt og Kultur: Musikere.
Batak-folk i området omkring Toba-søen, Sumatra. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
En araber nyder sit måltid, sydlige Irak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammel mand, Aziziya, sydlige Irak. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Ung mand fra byen Dawaya, sydlige Irak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung mand, Chibayish, sydlige Irak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Iran
Lurerne er et folkeslag, som bor i Zagros-bjergene i det sydvestlige Iran. I 1973 tilbragte Arne Koch Christoffersen og jeg seks uger i dette område, idet vi boede tre uger hos Muhammed, som var leder af landsbyen Mirabad. Vore til tider ret groteske oplevelser hos Muhammed er beskrevet på siden Rejse-episoder – Iran 1973: I Luristans bjerge.
Denne mand af lur-folket er iført egnens typiske filthue. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Maria, 16-årig datter af Muhammed. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Irland
Siobhan Bigger med en skadet bengalsk terne (Thalasseus bengalensis), som landede på ketchen Gaia Quest ud for Tanzanias kyst. Se ovenfor under England. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Island
I to efterår, 1989 og 1991, deltog jeg i det fælles dansk-islandske Greenland Sea Project ombord på forskningsskibet Bjarni Sæmundsson, hvor min opgave var at tælle fugle og hvaler langs transekter i den nordlige del af Atlanterhavet, i området mellem Grønland, Jan Mayen og Island.
Adskillige billeder fra disse ture er vist på siden Dyreliv – Fugle: Måger, terner og saksnæb.
Lederen af Greenland Sea Project, Svend Aage Malmberg, med en søkonge (Alle alle), som var blevet viklet ind i et drivende fiskegarn, men stadig var i live. Da den havde sundet sig lidt, blev den sluppet løs. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Þór Jakobsson, meteorolog ombord på forskningsskibet Bjarni Sæmundsson, måler vindstyrken i Danmarksstrædet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kikuyu’erne er et Bantu-folk, som er hjemmehørende i Kenya. Deres antal er omkring 7 millioner, hvilket omtrent svarer til 17% af landets befolkning.
Unge Kikuyu-mænd fra Naivasha-søen (øverst) og Nyeri. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Kalenjin er en gruppe folk af sydnilotisk oprindelse, som lever i det østlige Afrika, hovedsagelig omkring Rift Valley-området i Kenya. Deres antal er ca. 6,3 millioner. Et af disse folk er Pokot, der tæller omkring 900.000. De lever i det vestlige Kenya og det østlige Uganda.
Pokot-dreng, Cherangani-bjergene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kina
Langt størsteparten af kinesere er Han-kinesere, som udgør over 90% af befolkningen i Kina, foruden et stort antal, som er udvandret til andre lande. Officielt anerkender den kinesiske regering 55 etniske minoritetsfolk i kinesiske territorier, hvor de tilsammen udgør omkring 8.5% af befolkningen.
En mængde billeder af kinesiske minoritetsfolk kan studeres på siden Folk: Kinesiske minoriteter.
Billeder fra Tibet er vist særskilt under ‘Tibet’.
Den kinesiske biolog Li Ching viser en pragtfuld blomst af Magnolia liliflora, som vi fandt på bjerget Suei Gau Fong, Guizhou-provinsen. Vore oplevelser sammen med Li Ching er omtalt på siden Rejse-episoder – Kina 2009: Blandt sorthalsede traner. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Li Chings far Li Ruor-xien, Weining, Guizhou-provinsen. Han assisterede Li Ching i overvågningen af en overvintrende flok sorthalsede traner (Grus nigricollis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne Shuei-stammekvinde, iført lokaldragt, tvinder en tråd af hestehalehår, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mor og søn med rhododendron-blomster, Wumeng Shan-bjergene, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne mand i Suicheng (‘Vandbyen’), Guizhou-provinsen, er på vej hjem med en gris, som han har købt på et marked. Han bærer den på ryggen i en kurv. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En ældre kvinde uden for et daoistisk tempel på Fung Shan (‘Føniks-bjerget’), Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Yunnan-provinsen i det sydvestige Kina er hjemsted for mindst 25 stammefolk, som ofte er iført farverige traditionelle dragter. Denne unge kvinde af Bai-folket poserer for turister i byen Dali. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Iført traditionel dragt opfører denne ældre kvinde af Naxi-folket en dans i byen Lijiang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Marked nær søen Er Hai, Yunnan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
En gadehandler i byen Zhongdian, Yunnan, fremstiller figurer af smeltet sukkermasse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tibetanske kvinder, øst for Zhongdian. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne mand sælger varer på et marked, Xizhou, Yunnan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kirgisien
Kirgiserne er en etnisk gruppe af centralasiatisk-tyrkisk oprindelse, som menes at nedstamme fra Yenisei-kirgiserne, der oprindeligt levede i det centrale Sibirien omkring Yenisei-floden. Senere spredtes dette folk til store dele af Centralasien, især til det område, der i dag hedder Kirgisien.
I 1876 overdrog kineserne dele af kirgisernes land til det russiske tzardømme. Efter den russiske revolution i 1919 overtog sovjetterne magten her, og et autonomt område ved navn Kara-Kyrgyz Autonome Oblast blev dannet under Sovjetunionen. I 1936 oprettedes en sovjetrepublik under navnet Kirgizskaya Sovetskaya Sotsialisticheskaya Respublika.
Som et resultat af det russiske overherredømme emigrerede mange russere til området, og i 1989 talte de omkring en million. Efter Sovjetunionens fald i 1991 opnåede Kirgisien uafhængighed, og størsteparten af russerne vendte tilbage til Rusland.
I dag tæller kirgiserne omkring 5 millioner mennesker, hvoraf 4,5 mio. lever i Kirgisien, som de deler med omkring 350.000 russere.
Et mindre antal kirgisere lever stadig som halvnomader i sommertiden. Dette ældre par blev fotograferet i Karakol-dalen i Tien Shan-bjergene. Bemærk mandens typiske hat, fremstillet af filt. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Islamisk mullah (præst) i byen Karakol forklarer Islams grundregler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kirgisiske salgskvinder på et marked i Karakol. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne ældre russiske kvinde arbejder som turistguide i Karakol. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Malawi
Malawi-søen er den trediestørste sø i Afrika, 575 km lang, op til 85 km bred, og med et areal på ca. 23.000 km2 – godt og vel halvt så stor som Danmark. Den overvejende del af befolkningen i dette område udgøres af forskellige Bantu-folk, bl.a. Achewa’erne, som bor langs søens sydvestlige bred.
Mine oplevelser ombord på en færge på denne sø er beskrevet på siden Rejse-episoder – Malawi 1997: Tre dage med færge på Malawi-søen.
Achewa-mand med sin søn fra landsbyen Chembe, Malawi-søen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Achewa-mand, Chembe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Malaysia
Hindu-bryllup, Kuala Lumpur. En mand binder en hellig tråd rundt om brudens håndled. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Borneos oprindelige befolkning omfatter en mangfoldighed af malajiske stammefolk, som med et fællesnavn kaldes for dayak’er. Mine oplevelser hos et af disse folk, punan’erne, er beskrevet på siden Rejse-episoder – Borneo 1975: På kanotur med punan-stammefolk.
Ældre mænd af Kayan-folket, Rajang-floden, Sarawak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne dayak er passager i en langbåd, der fungerer som færge på Rajang-floden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ældre Punan-mænd, Sarawak. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Dayak-stammekvinde, Belaga, Sarawak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Myanmar
Kvinde af Inthe-folket sælger korn og krydderier på et marked, Nyaung Shwe, Lake Inle. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Namibia
Majoriteten af Namibias befolkning udgøres af forskellige Bantu-folk, hvoraf den største gruppe er Ovambo’erne, som udgør omkring halvdelen af befolkningen. Andre markante folk er Kavango, Herero, Damara og Caprivi.
Namibias fantastiske natur er beskrevet på siden Lande og steder: Namibia – et ørkenland.
Bantu-kvinder med halvædelstene, Spitzkoppe. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Nepal
Nepal er hjemsted for mange forskellige folkeslag af mongoloid, arisk eller blandet oprindelse.
Denne mand fra landsbyen Gupha Pokhari i det østlige Nepal bærer en khukuri-kniv, som er kendetegnet ved det krumme blad. Førhen var denne knivtype et traditionelt våben for Gurkha’er og Kirati’er, men i dag tjener kniven utallige mere fredelige formål. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tilskuer ved den tibetanske Yartung-festival, Muktinath, Mustang, Nepal. Emblemet på hatten siger: ‘Sheriff’s Deputy, Nassau County’ – en kommune på Long Island, New York. Hatten var formodentlig en gave fra en amerikansk turist. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den britiske entomolog Colin Smith (født 1936) viser spektakulære natsværmere, som han har indsamlet i Nepal. Han har boet i Nepal siden 1964 og har produceret store samlinger af sommerfugle og natsværmere. Billedet blev taget i Kathmandu i 2002. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse mænd aflægger besøg på det ugentlige lørdagsmarked i landsbyen Namche Bazaar, Khumbu, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne shaivit (tilhænger af guden Shiva), indsmurt i aske og kun iført et skridtbind og en rosenkrans, aflægger besøg ved Pashupatinath-templet i Kathmandu, som er et af de vigtigste Shiva-templer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mand i et minimalt ‘vindue’, Sherpagaon, Langtang National Park. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kathmandu-dalen er overvejende beboet af Newarer, et folk af blandet indo-europæisk og mongolsk oprindelse. Deres antal er omkring 1,3 mio.
Mens han læser avis, ryger denne Newar-mand på en stor vandpibe. Glødende trækul holder gang i piben. Tika-mærket på hans pande er multifarvet og indeholder ris, hvilket indikerer, at en religiøs fest finder sted. – Bhaktapur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Newar-kvinde rengør køkkenting ved at gnide dem med aske, Chovar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
For omkring 500 år siden påbegyndte Sherpa’erne, en tibetansk stamme af kvægnomader, at vandre mod syd, hvor de slog sig ned i adskillige adskilte områder: Langtang, Helambu, Solu-Khumbu og Arun-dalen i Nepal, samt Darjiling i Indien. På tibetansk betyder ordet sherpa ‘en person fra øst’, hvilket hentyder til, at Sherpa’erne oprindeligt boede i det østlige Tibet. I dag omfatter de omkring 150.000 mennesker, og de taler stadig en tibetansk dialekt.
Sherpa’erne er lamaistiske buddhister, som fortrinsvis tilhører Nyingma-pa-sekten, også kaldt ’rødhattene’, fordi de højeste lamaer inden for denne sekt bærer røde hætter. Kvinder har en meget høj status blandt Sherpa’er, og sædvanligvis arrangeres bryllupper ikke af forældrene. Sherpa’er elsker at spise kød, men deres religion fordømmer det at dræbe ethvert levende væsen, så slagtningen foretages af ikke-buddhistiske tibetanere. Sherpa’er spiser kun husdyr, og vilde dyr lades normalt i fred i deres områder.
Blandt vesterlændinge kendes Sherpa’er især som glimrende guider og klatrere på bjergbestignings-ekspeditioner, og mange af dem har besteget Sagarmatha (Mount Everest) adskillige gange. I dag arbejder mange Sherpa’er i turistindustrien.
Det er åbenlyst, at denne ældre Sherpa-kvinde i Arun-dalen har haft et arbejdsomt liv, men hun har alligevel formået at ældes med ynde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En Sherpa-kvinde breder sine varer ud til salg på det ugentlige lørdagsmarked i landsbyen Namche Bazaar, Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne Sherpa-kvinde, som besøger lørdagsmarkedet i Namche Bazaar, bærer en snor om halsen med en talisman og to stykker koral. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I trekking-sæsonerne om foråret og efteråret har denne unge Sherpa-pige fra Khumbu-området nemt ved at finde arbejde som bærer for turister. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I kølvandet på den kinesiske invasion af Tibet i 1950’erne flygtede tusindvis af tibetanere til Nepal og Indien. I dag udgør de et markant element af befolkningen i Nepal.
Tibetansk munk under en indvielsesceremoni i et tibetansk kloster nær Bodhnath-stupa’en, Kathmandu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under Losar, det tibetanske nytår, aflægger disse tibetanske mænd besøg ved Bodhnath-stupa’en. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Niger
Tuaregerne, som også kaldes bl.a. Kel Tamasheq, Imuhagh, Imazighen eller Itargiyen, er en stor gruppe folk af berber-oprindelse, som lever i den vestlige halvdel af Sahara, sydpå til Niger, Mali og Burkina Faso. De er ofte blevet benævnt ’det blå folk’ på grund af deres skik med at farve deres tøj med indigo, hvis blå farve smitter af på deres hud.
Denne tuareg traf jeg syd for byen Arlit. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Norge
Nordmænd, danskerne og svenskere nedstammer delvis fra vikingerne, som var søfarere af germansk afstamning, hvis erobringer og handelstogter i Vikingetiden (ca. 793-1066) er legendariske. Siden har indvandringer og talrige invasioner bevirket, at de nordiske folk i dag er af yderst blandet afstamning.
Skipperen på en turistbåd, Runde, vestlige Norge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pakistan
Baluchistan i det vestlige Pakistan er berømt for sin stolte og uafhængige befolkning, men også berygtet for sine røverbander. Under vores ophold i området i 1978 mødte vi imidlertid kun venlige og hjælpsomme folk.
Baluchistan er nærmere omtalt på siden Rejse-episoder – Pakistan 1978: Møde med røvere.
Denne Balucher, iført egnens typiske hovedklæde, kom hen til os for at bede om vand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I 1978 opsøgte vi en bank i byen Kot Sabzal, Sind, for at veksle nogle rejsechecks. Det viste sig at være en længevarende procedure, men i mellemtiden blev vi gode venner med nogle af de ansatte, bl.a. en sekretær, som gik ud for at hente en dreng med en god stemme, som sang for os. Senere tog sekretæren fri fra arbejdet for at vise os rundt i nabolaget, hvor vi bl.a. studerede landbrugsmetoder.
Sekretæren i banken, Kot Sabzal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rusland
Andrei, chef for fyrtårnet på spidsen af sandodden Kosa Ruskaya Koshka, Chukotka, østlige Sibirien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Leonid, assistent ved fyrtårnet, muligvis tilhørende tjukter-folket, Kosa Ruskaya Koshka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sasha, chauffør på vores tur til Chukotka, som er beskrevet på siden Rejse-episoder – Sibirien 2011: Med bæltekøretøj gennem Chukotka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Russiske turister besøger Taj Mahal, Indien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Sri Lanka
Veddaerne er Sri Lankas oprindelige befolkning, formodentlig en blandingsrace af negritoer og australoider. De blev fordrevet til afsidesliggende områder af invaderende singalesere – et folk fra Nordindien, som i det 6. århundrede f.Kr. erobrede det meste af øen og grundlagde en højt udviklet civilisation med adskillige konkurrerende kongedømmer. Veddaer og singalesere er nærmere omtalt på siden Rejse-episoder – Sri Lanka 1974: Hos veddaerne.
Vedda fra landsbyen Pollebedda, syd for Maha Oya, østlige Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Singalesisk pige væver, Hikkaduwa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Singalesiske fiskere på øen Karativu, nær Kalpitiya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Singalesisk skønhed, Polonnaruwa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Singalesiske soldater gør tjeneste i Jaffna. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne gamle fisker, som jeg traf ved Bolgoda-søen i det sydvestlige Sri Lanka, mistede alle sine fingre, da han fiskede vha. dynamit – en ulovlig, men alligevel almindeligt anvendt praksis. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Singalesere, Anuradhapura. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Disse singalesere bor ved bredden af Bolgoda-søen, nær Panadura, sydvestlige Sri Lanka. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Tamilerne i Sri Lanka nedstammer fra indbyggere i det tidligere Jaffna Kongedømme i den nordlige del af øen, samt fra Vannimai-høvdingedømmer i den østlige del. Forskning har påvist, at tamiler har boet på øen ihvertfald siden omkring det 2. århundrede f.Kr.
Gammel tamil med en avanceret frisure, Dambulla. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Burghere er betegnelsen på en lille etnisk gruppe i Sri Lanka, som er resultatet af giftermål mellem singalesere og portugisiske, hollandske og engelske nybyggere.
Burgher-kvinde, sydvestlige Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Adam’s Peak (2243 m) er et spidst bjerg i det sydvestlige Sri Lanka, som er helligt for tilhængere af fire religioner. På toppen findes en fordybning i en klippe af form som et fodaftryk, hvilket har givet anledning til bjergets singalesiske navn, Sri Pada (‘helligt fodaftryk’). Buddhister hævder, at det stammer fra Buddha, da han ifølge overleveringen gæstede Sri Lanka.
På Tamil kaldes bjerget for Sivanolipaathamalai (‘Shivas lys-bjerg’). Hinduer hævder, at fodaftrykket blev sat af Shiva, eller måske af abeguden Hanuman.
Ifølge kristen og muslimsk tradition blev fodaftrykket sat af Adam, da han og Eva blev fordrevet fra Edens Have efter Syndefaldet. Nogle kristne hælder til den opfattelse, at det blev sat af Sankt Thomas, en af de 12 apostle.
Hver dag, adskillige timer før solopgang, vandrer hundreder af pilgrimme op ad en af de seks stejle stier, med tusinder af trappetrin, som fører op til toppen. Deres mål er at være der før solopgang, hvor bjergets karakteristiske form kaster en trekantet skygge på den omkringliggende slette.
På vej ned fra Adam’s Peak mødte jeg denne hellige hindu-mand, en saddhu, som var på vej op ad bjerget, og vi havde en meget behagelig samtale. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sverige
Violinister optræder foran Himmelsberga Museum, Öland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Disse musikere, ligeledes ved Himmelsberga-museet, spiller på et violinagtigt instrument ved navn nyckelharpa (nøgleharpe). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne kvinde, iført folkedragt, tager billeder af musikere ved Himmelsberga-museet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Syrien
Portrætfotograf i arbejde, Damaskus, 1982. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Taiwan
Hovedparten af befolkningen i Taiwan praktiserer en religion, som er en besynderlig blanding af buddhisme og daoisme, beskrevet på siden Religion: Daoismen i Taiwan.
Unge mænd, dekoreret som djævlelignende, godartede væsner, kaldt Bajiajiang, praktiserer ofte kung-fu under daoistiske optog. Mange daoister betragter disse mennesker som værende besat af en guddom eller en ånd under optoget.
Denne unge mand bliver bemalet som en Bajiajiang, Taitung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Unge mænd, sminket som Bajiajiang, deltager i daoistiske optog forskellige steder i Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Disse mænd, bemalet som Bajiajiang, er også iført traditionelle stråhatte og regnkapper af græs. De deltager i et optog under den daoistiske festival Tzuoh Jiaw, fejret i landsbyen Dalinpo nær Kaohshiung. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Bajiajiang bliver også tørstige. – Taichung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Iført tempelklæder og -hatte deltager disse ældre mænd på øen Siao Liouchou, sydlige Taiwan, i den daoistiske Boat Burning Festival (‘bådafbrændings-højtid’), som er til ære for Pestens Gud, Wang-yeh. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Piger uddeler snacks under Boat Burning Festival, Siao Liouchou. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tilskuere under Boat Burning Festival. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Tongji (eller Jitong) er personer, der ofte som et udtryk for anger påfører sig selv sår med knive, spyd, sværd eller køller med utallige pigge.
Denne Tongji i Beimen er blevet besat af en guddom eller en ånd. Under trance har han tilføjet sig selv talrige sår i ansigtet og på kroppen – en almindelig praksis under daoistiske højtider. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne Tongji i Beimen, som har malet sit ansigt sort, bærer en kølle, tæt besat med pigge, hvormed han snart vil tilføje sin ryg sår. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Med blodet løbende ned over ansigtet fra selvpåførte sår deltager denne Tongji i et optog i byen Lugang. Hans kinder er gennemboret af et spyd, hvortil folk har fastgjort pengesedler som et udtryk for sympati med hans anger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Deltagere i et optog under en daoistisk festival i Madou, nær Tainan. Manden på det øverste billede optræder som viking, den unge kvinde som danserinde. Kvinden på det nederste billede er iført et skrud, som forestiller Miss Piggy fra The Muppet Show. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Under et daoistisk optog i Taichung danser kvinder med blomsterkurve foran en butik, hvilket efter sigende skulle bringe økonomisk fremgang for ejeren. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under Tigergudens festival, fejret i byen Shingang, har disse mænd fået derea andel af røg fra fyrværkeri. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Under et optog i byen Pitou, hvor man fejrer modergudinden Mazu, beskytter disse kvinder deres lunger mod støv og røg fra fyrværkeri. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne mand deltager i Lantern Festival (‘lampe-højtiden’), som fejres i Taitung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Musikere spiller på klarinet-lignende instrumenter under forskellige daoistiske højtider. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Disse musikere optræder med trommer, en gong-gong, samt bækkener, Shingang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne ældre taiwaneser deltager i et optog under højtiden Tzuoh Jiaw, som fejres i landsbyen Dalinpo nær Kaohshiung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Taiwan er hjemsted for en mangfoldighed af stammefolk af malajisk oprindelse, som levede her, længe inden kinesiske folkeslag indvandrede til øen. I dag udgør disse indfødte folk omkring 600.000 mennesker, hvilket svarer til ca. 2,5% af landets befolkning. De omfatter bl.a. Amis-folket, der især lever langs østkysten og tæller ca. 180.000 personer, samt Bunun-folket, som omfatter ca. 50.000, der hovedsagelig lever i bjergene i den centrale del af øen.
Billederne nedenfor er fra et marked i landsbyen Dilih, centrale Taiwan, hvorfra der solgtes souvenirs, som var fremstillet af indfødte folk.
Denne kvinde af Amis-folket bærer et hovedsmykke af perler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse Bunun-kvinder er ligeledes pyntet med hovedsmykker af perler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bunun-mand med et vævet pandebånd, hvortil er fastgjort opsatsen af en Reeves’ muntjak (Muntiacus reevesi ssp. micrurus). Førhen var de indfødte folk i Taiwan ivrige jægere. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under en opvisning i trommespil i Taichung er disse medlemmer af gruppen Chio-Tian Folk Drums & Arts Troupe bemalet som djævlelignende, godartede væsner, kaldt Bajiajiang. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Ældre par, Wufong, syd for Taichung. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Jiang Guo-chin nyder en is med smag af kakiblomme (Diospyros kaki), Xinpu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fiskere, Siao Liouchou Island, sydlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Akrobater, som giver opvisning under en forestilling i Taichung, er sminket som aber. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Hotelejer med nøgle, Yujing. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nu afdøde kunstner Liu Wen-suns atelier, Tainan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne mand viser gærede og tørrede téblade, Lugu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den 86-årige sønnesøn af grundlæggeren af Hsin Shing-Kuo Puppet Show Troupe (dukketeater), fotograferet under en forestilling i Huwei, nær Yunlin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung kvinde på besøg i Taroko-kløften. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tanzania
Venlig skolelærer på øen Kwale. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne unge mand har netop ringmærket en østlig nicator (Nicator gularis), og han måler nu dens vingelængde, Ngarama Forest Reserve, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Thailand
Ung mand, Bangkok. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Som offergave sætter disse piger bladguld på en liggende Buddha-statue, Wat Pho, Bangkok. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tibet
I sommeren 1987 tilbragte jeg adskillige uger i Tibet, et barsk land med en indtagende befolkning. Mine til tider ret groteske oplevelser i dette betagende land er beskrevet på siden Rejse-episoder – Tibet 1987: Sommer i Tibet.
I de senere år er det blevet en almindeligt anvendt taktik af den kinesiske regering at ‘kinesisere’ autonome områder gennem at bosætte kæmpestore antal af Han-kinesere i disse områder. I dag bor der flere Han-kinesere end tibetanere i Tibet, og fra at være typisk tibetanske med smukke gamle huse er byerne ændret til at være typisk kinesiske med grimme betonbygninger. Ethvert forsøg fra tibetanernes side på at modarbejde denne praksis bliver ignoreret af den kinesiske regering, som hævder, at tibetanerne udgør et mindretal. Og det i deres eget land!
Disse mænd af Khampa-folket arbejder som bærere i byen Khasa (Zhangmu). Mænd af dette folk pynter ofte deres hår med røde tøjstykker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ældre mand fra byen Gyantse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tyrkiet
Majoriteten af Tyrkiets befolkning er tyrkere, et folk af centralasiatisk herkomst, som indvandrede til det nuværende Tyrkiet fra 1000-tallet og frem.
Tidligere var mænd i landlige egne af Tyrkiet alle iført en typisk kasket. Disse billeder blev taget i 1973, og i dag er denne kasket et langt sjældnere syn. – Samsun, Sortehavskysten (øverst), samt Taurus-bjergene i det sydlige Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Landsbykvinder, Ikizli, nær Karapinar, øst for Konya. På det nederste billede viser en af dem et tæppe, som hun selv har vævet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Marskandiserbutik, Tatarli, nordøst for Dinar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kurderne er et stolt folk, som taler et indoeuropæisk sprog, beslægtet med iransk. Tidligere var mændene iklædt deres oprindelige dragt, som bestod af en jakke og posede bukser. Over skulderen bar de fleste et bandolér med indsatte riffelpatroner. Kvinderne var iført sorte dragter og hovedklæder.
Førhen var en mindre del af kurderne fastboende bønder, men de fleste var nomader, som strejfede rundt med deres fåre- og gedeflokke i bjergene i det østlige Tyrkiet, nordøstlige Syrien, nordlige Irak, nordvestlige Iran, samt de tilstødende egne af Kaukasus. Opdelingen i nomader og bofaste var til fordel for begge parter. Der foregik en ivrig handel mellem dem, hvor kornprodukter og grønsager blev udvekslet med kød, filt og uld. I dag er langt de fleste kurdere bofaste.
Kurdernes triste skæbne er beskrevet på siden Rejse-episoder – Iran & Tyrkiet 1973: “Kurdistan! Bum-bum-zip!”
Denne kurder er fra byen Silvan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
USA
Denne mand i ‘Det levende Museum’, Jamestown, Virginia, er udklædt som en britisk soldat under den amerikanske revolutionskrig 1775-86. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ligeledes i ‘Det levende Museum’ er denne mand udklædt som en Mohawk-kriger under den amerikanske revolution. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne statue gengiver Pocahontas, Powhatan-pigen, som drog til England med de første nybyggere i Jamestown. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kunstneren Pat Olds i arbejde i sit hjem i Washington, New Jersey. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse skulpturer uden for Hollywood Vokskabinet, Pigeon Forge, Tennessee, viser (fra venstre) skuespilleren John Wayne (1907-79), sanger og musiker Elvis Presley (1935-77), skuespilleren Marylin Monroe (1926-62), samt skuespilleren og filminstruktøren Charles Chaplin (1889-1977). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vietnam
‘Sig det med blomster!’ – Denne dreng i Hanois lufthavn bærer en buket, som skal præsenteres for slægtninge, der vender hjem fra en flyvetur. At dømme efter de mange mennesker med sådanne buketter, er det tilsyneladende en almindelig skik i Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Zambia
Hovedparten af befolkningen i Zambia er forskellige Bantu-folk. Billederne nedenfor viser to af disse folk fra den nordligste del af landet, Unga og Bena Kabende. Unga-folket, som lever i de store Bangweulu-sumpe, er nærmere præsenteret på siden Bøger: Hvor vandet møder himlen, mens andre billeder af Bena Kabende-folk vises på siden Folk: Kvinder udgør mere end den halve verden.
Unga-kvinder, Bangweulu-sumpene. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Unga-mænd, Bangweulu-sumpene. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Bena Kabende-kvinde, Mushili. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ung Bena Kabende-moder, Manokola. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Unge mænd og drenge af Bena Kabende-folket, Samfya. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Zimbabwe
Shona’erne er et Bantu-folk, der fortrinsvis lever i Zimbabwe, hvor de udgør langt den største etniske gruppe på mindst 11 millioner.
Shona-politimand, Harare. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Østrig
Disse piger arbejder som servitricer i en bar på et hotel i Lammartal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I landsbyen Prägraten, Virgental, Tyrol, oplevede min ledsager Lars Skipper og jeg en musikfestival, hvor folk fra mange af de omkringliggende landsbyer, iført lokale folkedragter, deltog.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
(Oprettet oktober 2019)
(Senest opdateret december 2024)