Et sted at bo
Solnedgang over Zambias hovedstad Lusaka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gård og græssende kvæg, Sölktal, Østrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Skyskrabere, Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus, omgivet af efterårsskov, Berkshire, Massachusetts, USA. Træerne med de flammende farver er rødløn (Acer rubrum, vinrød) og sukkerløn (Acer saccharum, orange). I søen svømmer over hundrede canadagæs (Branta canadensis) omkring. Denne art er beskrevet på siden Dyreliv – Fugle: Fugle i USA og Canada. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gade i Valparaiso, Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Billederne nedenfor er ordnet alfabetisk efter landenavn. Nederst findes særskilte afsnit om husbåde og slumbebyggelse.
Belgien
Brugge. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Lejligheder, Liège. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Cambodia
Tonle Sap er den største sø i Sydøstasien. Denne sø huser en ret stor befolkningsgruppe af vietnamesere, som bor i såkaldte ’flydende landsbyer’ – huse bygget på ponton’er eller flåder, som er fastgjort til søbunden. Flere billeder fra en sådan landsby kan ses på siden Kultur: Både.
Vietnamesiske huse, Tonle Sap. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Kvinder i en landsby nær Garoua. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Canada
Gade i byen Quebec. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Valparaiso er en stor by på den chilenske kyst, opført på dusinvis af stejle bakker. Den huser omkring 300.000 indbyggere. Samlingen af billeder herunder viser denne attraktive bys interessante arkitektur, som har medført, at den af Unesco er blevet udnævnt som Verdensarv.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Udsmykkede vinduer, Valparaiso. På det øverste billede svæver en måge foran bygningen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Herskabsbolig, Cartagena. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gade i ørkenbyen Huasco i det nordlige Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Comorerne
Huse med stråtage i landsbyen Koimbani, Grande Comore. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Costa Rica
Et beskedent hotel i byen Puerto Jimenez, Osa-halvøen. Skiltet annoncerer: “Værelser – Skoven ved Havet – varmt vand – ventilator – air condition – T.V.” (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gård nær El Dos de Tilarán, Cordillera de Tilarán. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse i Tortuguero Nationalpark, Limón. Bygningen på det øverste billede fungerer tillige som rejsebureau. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Huse, Cahuita, Limón. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Danmark
Landsbyen Kullerup, sydvest for Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I skovens dybe, stille ro. – Det eneste, der kan forstyrre idyllen omkring dette hus i Store Hjøllund Plantage, Midtjylland, er den fjerne støj fra en trafikeret vej. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gudhjem, set fra Bokul, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På dette billede hugger en mand en bjælke til med en gammeldags økse under rekonstruktion af et jernalderhus, Lejre Forsøgscenter, Sjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Færdigkonstrueret jernalderhus, Lejre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rekonstrueret jernalderhus, Moesgård Museum, syd for Århus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I Middelalderen blev de fleste huse i Skandinavien bygget af det holdbare egetræ, de såkaldte bulhuse. Tykke egeplanker blev tilhugget, således at de sad tæt sammen i false, der også bestod af egetræ. Denne praksis medførte, at opførelsen af et enkelt hus krævede fældning af adskillige store træer, og forsyningen af egnede træer blev hurtigt opbrugt. I stedet begyndte folk at bygge de såkaldte bindingsværkshuse, hvis vægge bestod af et skelet af egeplanker, hvor mellemrummene blev udfyldt med lersten, pudset med en blanding af ler og mørtel.
Detalje af et rekonstrueret bulhus med tykke vægge af tilhuggede egetræsplanker, Bornholms Middelaldercenter, Østerlars. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På Bornholm er mange bindingsværkshuse blevet bevaret, her i Gudhjem. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Bindingsværkshus, Lyø, Sydfynske Øhav. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bindingsværkshus, dam og løvspring, Stevns Klint, Sjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
“Væggene lidt skæve stå, ruderne er ganske små…”. – Bindingsværkshus, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hedvigs Hus, et bindingsværkshus fra 1800-tallet med tangtag, Byerum, Læsø. Disse tage var førhen typiske på denne ø. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Bindingsværkshus, Æbleskov syd for Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Næsseslottet ved Furesøen, Nordsjælland, opført 1783, i dag hotel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Husmandssted med tidligere bådhus, Hampen Sø, Midtjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hirsholmene er 8 små holme i det nordlige Kattegat, ca. 7 km nordøst for Frederikshavn. Den største ø er Hirsholm, hvor der engang boede 225 mennesker, men i dag kun ét eneste: en opsynsmand. De øvrige huse i landsbyen er fritidshuse.
Nogle billeder, som viser Hirsholmenes rige fugleliv, er vist på siden Natur-citater.
‘Gaden’, Hirsholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Udsigt over Ribe fra domkirken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gård, Laven, Midtjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gjorslev Gods på Stevns blev opført omkring 1400 på ordre af Peder Jensen Lodehat (død 1416), som var biskop i Roskilde. Denne mægtige mand var rigets kansler og tillige ven og rådgiver af Dronning Margrete d. 1. (1353-1412).
I dag består Lodehats borg af et 30 m højt tårn samt fire bygninger i korsform, opført af munkesten, samt kridtsten fra Stevns Klint. De er omgivet af en voldgrav. I 1638, hhv. 1843, blev to sidefløje tilføjet. (Kilde: gjorslev.dk/Gjorslevhistorie.htm)
Græssende hest foran Gjorslev Gods. I forgrunden ses blade af almindelig platan (Platanus x acerifolia) . (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Restaureret husmandssted nær Rørbæk Sø, Midtjylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fritliggende huse på en odde, Slipshavn, Nyborg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Under Svenskekrigene i 1600-tallet besluttede Kong Christian d. 5. at anlægge en fæstning på to små ubeboede holme, Kirkeholmen og Bodholmen, ca. 15 km øst for Bornholm. Fæstningsanlægget blev opført 1684-87. Kirkeholmen blev omdøbt til Christiansø, opkaldt efter kongen, og senere blev Bodholmen omdøbt til Frederiksø, til ære for kongens efterfølger, Frederik d. 4.
Dette billede viser de tidligere barakker for soldaterne på Christiansø, kaldt ‘Gaden’. I dag er der indrettet lejligheder i bygningerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Egypten
For år tilbage begyndte hjemløse at bygge boliger på en gravplads over for Hakim-moskeen i Cairos gamle bydel. Gennem årene er et komplet samfund sprunget op her – en by i de dødes by. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Æselkærrer foran landsbyen Qurnet Murai, Deir-el-Medina, Luxor. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vurderingerne svinger, men der lever måske ikke færre end 3-4 millioner nubiere i Egypten. Da grænsen mellem Egypten og Sudan blev trukket i 1899, befandt de nordlige nubiere sig pludselig under egyptisk styre og politisk adskilte fra deres fæller mod syd. Denne grænse, der blev trukket på vilkårlig vis, delte de nubisk-talende folk nogenlunde ligeligt mellem Egypten og Sudan.
Kultur, sprog og tætte familiebånd forbinder fortsat nubiere nord og syd for grænsen, og indtil 1964, hvor mange mennesker blev evakueret på grund af opførelsen af Aswan-dæmningen, besøgte folk flittigt hinanden på tværs af grænsen.
Egyptisk Nubien udgør en del af provinsen Aswan, som tillige omfatter et tæt befolket område af ikke-nubiere. Som et resultat heraf udgør nubierne en minoritet i deres egen provins. (Kilde: minorityrights.org/minorities/nubians)
Nubisk landsby på Sehel-øen i Nilen, Aswan. Husene ser nok ganske traditionelle ud, men beboerne er ikke helt ude af trit med moderne levevis, hvilket fremgår af parabol-antennen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
England
Herregård, Alton Barnes, Wiltshire. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Estland
Huse i Tallinn, set fra den gamle bydel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Træhuse i byen Lihula. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Træhus i byen Suure-Jaani. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ethiopien
Byen Lalibela er berømt for en samling af klippekirker og -klostre, som kan dateres tilbage til 11. og 12. århundrede. Denne interessante by er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Ethiopien 1996: Timkat – en kristen højtid.
Stenhuse i Lalibela. Planterne i forgrunden på det øverste billede er agaver. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Landsby og kvæg, Bahir Dar, Tana-søen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Agerland og landsby, nær Kayet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ifugao’erne er én ud af en halv snes malajiske stammefolk, som bebor bjergene i den nordlige del af øen Luzon. For over 2000 år siden anlagde dette folk fantastiske terrassemarker på bjergskråningerne, som kunstvandes gennem et avanceret system af kanaler. På disse marker dyrkes stammefolkenes vigtigste afgrøde, ris, suppleret med batater (sødkartofler), taro samt forskellige grønsager. Stammefolkene holder også husdyr som høns og sorte grise, og mændene går på jagt i junglen efter vilde dyr.
Mine oplevelser blandt dette folk er beskrevet på siden Rejse-episoder – Filippinerne 1984: Til åndemaning hos Ifugao-folket.
Huse i Ifugao-landsbyen Bocos, Banawe, Luzon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Træhuse med tage af bølgeblik, Bontoc, Luzon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forenede Arabiske Emirater
Forskellige mere eller mindre besynderlige højhuse i Dubai. På det nederste billede er man i gang med at konstruere en bygning, hvis top er udformet som et skib. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Frankrig
Landsby øst for Millau, Cevennerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
St. Malo, Bretagne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
St. Servan, nær St. Malo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mont Saint Michel er en klippeø med et areal på 7 ha, beliggende omtrent 1 km fra land nær udløbet af Couesnon-floden, nær Avranches, på grænsen mellem Normandiet og Bretagne. Oprindeligt var øens navn Mont Tombe. Biskoppen i Avranches lod opføre en helligdom på øen i 708, som siden er blevet udvidet adskillige gange, og i dag ligger et kæmpestort kloster øverst oppe på klippem, omgivet af en landsby. Der er kun 29 fastboende på øen, men tusindvis af turister besøger den dagligt.
Mont St. Michel. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Stejl gade, Dinan, Bretagne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Hus nær Fort la Latte (Chateau de la Roche Goyon), Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Morlaix, Bretagne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Dette hus er bygget et meget usædvanligt sted, klemt inde mellem to klipper, Le Gouffre, Plougrescant, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Kerampeulven, Bretagne. Kerampeulven betyder ordret ‘landsbyen ved en bautasten’. Denne bautasten ses på siden Kultur: Megalitter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Manoir Rouge (‘Den Røde Herregård’), Marais de Brénéguy, Locmariaquer, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Quimper, Bretagne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Hus nær Cote de Granit Rose, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse i landsbyen Bonneval-sur-Arc, Val d’Arc, sydøstlige Frankrig. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Le Fret, Crozon, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Villages Club de Soleil, et temmelig aparte hotel nær Marais de Mousterlin, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bindingsværkshus, Malestroit, Bretagne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rochefort en Terre, Bretagne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Færøerne
Tjørnuvik, Streymoy. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Grækenland
Gyde i byen Rethymno, Kreta. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse i byen Chania, Kreta. I forgrunden ses appelsintræer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Grønland
Huse i hovedstaden Nuuk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Guatemala
Antigua er Guatemalas tidligere hovedstad, en pragtfuld gammel spansk koloniby med toppede brosten i gaderne, pastelfarvede huse, buer over gaderne, samt et utal af spektakulære kirker. Byen er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Guatemala 1998: Mayaernes land.
Mange huse i Antigua er velbevarede og ofte malet i pastelfarver. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Grøn og skyggefuld patio foran en privat bolig, Antigua. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Holland
Enkhuizen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Oost, Texel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indien
Udaipur er en pragtfuld by i Rajasthan, Indien, som er beskrevet på siden Rejse-episoder – Indien 1991: Til hindu-højtider i Rajasthan.
Gulligt aftenlys på snehvide huse langs Pichola-søen, Udaipur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kvinde kigger ud ad et vindue, Udaipur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Morgensol oplyser byen Ooty i Nilgiri-bjergene, Tamil Nadu, men sorte regnskyer truer i horisonten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Spiti (udtales Piti af de lokale tibetanske beboere) er en grøn dal i et ellers goldt landskab, beliggende i den nordøstlige del af Himachal Pradesh. Navnet betyder ‘landet i midten’, dvs. landet mellem Indien og Tibet. Områdets vigtigste religion er den tibetanske buddhisme, også kaldt for lamaisme.
Spiti-floden og landsbyen Kaza med en blomstrende Rosa webbiana i forggrunden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Lossar, Spiti-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den gamle bydel, Bikaner, Rajasthan. Lyseblå bygninger indikerer, at her bor højkaste-brahminer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ladakh er et goldt landskab i det nordvestlige Indien, som geologisk udgør en del af den tibetanske højslette. Dette område er karakteriseret ved talrige stejle sedimentære klipper, der er blevet eroderet til alle tænkelige former.
Førhen udgjorde Ladakh en provins i delstaten Jammu og Kashmir, men der var stor modstand mod denne ordning i befolkningen, som med rette følte sig uretfærdigt behandlet af det muslimske styre i Srinagar. Befolkning og sprog i Ladakh er af tibetansk afstamning, og den fremherskende religion er lama-buddhismen.
Den indiske regering har proklameret, at Ladakh fra d. 31. oktober 2019 udgør et unionsområde, administreret af centralregeringen i Delhi.
Tidligere var befolkningens vilje til at dele meget stor. Man havde fælles ansvar for rene vandløb, da vandet herfra blev anvendt i husholdningen. Under høsten hjalp hele landsbyen til, indtil alle havde fået høstet. Dette sympatiske særkende er dog stort set forsvundet, efter at området i 1972 blev åbnet for turisme. I dag hersker der – i hvert fald i byerne – en ganske almindelig forbrugerkapitalisme.
Eroderede bjerge i morgenlys omkring landsbyen Hinju, Markha-dalen, Ladakh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Ulley, Ladakh, omgivet af golde, eroderede bjerge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne gompa (buddhistisk kloster) i landsbyen Lamayuru, Ladakh, har en dramatisk beliggenhed oven for eroderede klipper, mens selve landsbyen er blevet opført nedenfor. Gompa’er og andre aspekter af lamaismen er beskrevet på siden Religion: Buddhisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Byen Pushkar, Rajasthan, er opstået omkring en sø, som er hellig for hinduer. Disse billeder blev taget fra Saraswati-templet, som ligger på en høj i nærheden. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
I Indien tilbydes i adskillige nationalparker elefantridt ind i junglen. Fra det høje udsigtspunkt på elefantens ryg har man bedre chancer for at observere vilde dyr, og elefanterne kan færdes i mere afsides dele af parken, som ikke kan udforskes pr. jeep.
Boliger for mahout‘erne (elefantførerne), Anamalai Tiger Reserve, Tamil Nadu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den store Thar-ørken strækker sig tværs over delstaten Rajasthan og videre mod vest ind i Pakistan. Dette område er overraskende tæt beboet. Spredt rundt i ørkenen findes mange byer og landsbyer, befolket af folkeslag, som tilhører forskellige religioner, bl.a. jainister, bishnoi’er, muslimer, samt hinduistiske rajputter.
På de store handelskaravaners tid førte en sidegren af den gamle Silkevej gennem byen Jaisalmer, nær grænsen til Pakistan. Ad denne rute bragte utallige kamelkaravaner varer til og fra Indien, og handelen fandt ofte sted i så fjerne lande som Kina, Persien, Tyrkiet og Europa. Denne handel medførte øget velstand i Jaisalmer, og rige handelsmænd lod opføre pragtfulde huse i sandsten, kaldt haveli, hvis vægge og balkoner blev overdådigt udsmykket med smukke detaljerede udskæringer.
Jaisalmer og Thar-ørkenen er nærmere beskrevet på siderne Rejse-episoder – Indien 1986: ”Sir, ønsker De at se denne påfugl?” samt Indien 2003: Kamelsafari i Thar-ørkenen.
Pragtfulde haveli’er, Jaisalmer. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Som en stærk kontrast til de herskabelige boliger ovenfor viser dette billede en smal gyde i Jaisalmer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lerklinede huse i landsbyen Khorma, Thar-ørkenen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Sent eftermiddagslys på huse i landsbyen Khudi, Thar-ørkenen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus i landsbyen Mari, Thar-ørkenen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus i landsbyen Bhopa, Thar-ørkenen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsby nær Sam, Thar-ørkenen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Byen Jodhpur, Rajasthan, blev grundlagt i 1459 af rajput-fyrsten Rao Jodha. Den gamle bydel har fået det passende tilnavn Den Blå By, fordi de fleste huse her er blåmalede. Oprindeligt var disse blå huse beboet af brahminer, og deres farve fortalte, at her kunne man søge hjælp og rådgivning om sygdom og religiøse spørgsmål. Ydermere indeholder den blå maling kobberoxider, som holder termitter borte fra træværket.
Blå huse, Jodhpur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse i aftenlys, Jodhpur. I baggrunden ses det store klippe-fort Mehrangarh. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsby ved foden af et klippefyldt bjerg nær Mount Abu, Rajasthan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Boliger i Old Delhi, set fra Jama Mashid (‘Fredagsmoskéen’). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse langs bredden af Dal-søen, Kashmir. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
‘Synagogue Lane’, en gade, som fører ned til den jødiske Pardesi-synagoge, Matancherry, Kochi, Kerala. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyhus, udsmykket med et maleri af påfugle (Pavo cristatus), nær Sawai Madhopur, Rajasthan. Foran huset ses tørrede kokasser, der senere skal anvendes som brændsel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Denne dieselmotor i Little Rann of Kutch, Gujarat, pumper saltholdigt grundvand op i et bassin, hvorfra vandet fordamper og efterlader saltet. I teltet bor en saltarbejderfamilie. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Khond-stammelandsby nær Rayagada, Odisha (Orissa). Andre billeder af indiske stammefolk kan studeres på siderne Folk: Indiske stammefolk forsvinder, samt Folk: Børn verden rundt. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Foran dette hus i Srinagar, Kashmir-dalen, hænger fiskenet til tørre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Indonesien
Børn titter ud ad døren til deres hjem, fremstillet af flækkede bambusstængler, i en landsby nær Kintamani, Bali. Man kan lige netop skimte en genert piges ene øje! (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Batak er en gruppe af nært beslægtede austronesiske folkeslag, bl.a. Karo, Pakpak, Simalungun, Toba, Angkola og Mandailing, som lever i et stort område i den nordlige del af Sumatra. Mit kendskab til dette folk stammer fra et besøg omkring Toba-søen i 1975.
Billeder af Batak-folk kan studeres adskillige steder på denne hjemmeside, bl.a. under Folk: Børn verden rundt, Kultur: Musikere, samt Portrætter.
Smukt dekorerede huse i Batak-landsbyen Porsea, Sumatra, et med gammeldags stråtag, et andet med moderne blikpladetag. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Gennem tusinder af år levede et folk, Madanerne, i et stort sumpområde mellem floderne Eufrat og Tigris i det sydlige Irak. Deres levevis var fuldstændig tilpasset det våde element, hvor de færdedes i kanoer, byggede deres huse af tagrør på øer i sumpene, og fik deres udkomme ved risavl, bøffelhold, fiskeri og jagt.
Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti’s regime (1979-2003) gjorde en ende på denne livsform ved at lade sumplandet dræne – en hævnaktion, fordi Madanerne var på amerikanernes side under den Første Gulfkrig (1990-91).
Dette interessante vådområde er nærmere præsenteret på siderne Rejse-episoder – Irak 1973: Den gæstfrie mudir, samt Irak 1973: Støvstorm og fårehoved.
Disse billeder er fra 1973, inden sumplandet blev drænet. På den tid var der så godt som ingen veje i sumpene, og næsten al færdsel foregik i slanke sorte kanoer, kaldt meshof. På begge billeder ligger kokasser til tørre i solen for senere at blive anvendt som brændsel. Kvinden bager fladbrød, kaldt hrobes, i en lerovn. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
I 1970’erne boede nogle beduiner i den Syriske Ørken stadig i sorte telte. På dette billede fra 1973 har en familie slået deres telt op i udkanten af det store sumpland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Iran
Sammen med min nu afdøde ven Arne Koch Christoffersen tilbragte jeg i 1973 adskillige uger i Luristan i det sydvestlige Iran. Vore til tider ret bizarre oplevelser i dette område er beskrevet på siden Rejse-episoder – Iran 1973: I Luristans bjerge.
Gård i Luristan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I 1973, da dette billede blev taget, var husene i denne landsby i Alborz-bjergene i det nordlige Iran opført hen langs en klippevæg og delvis bygget ind i huler. Vore oplevelser i disse bjerge er beskrevet på siden Rejse-episoder – Iran 1973: Biluheld ved det Kaspiske Hav. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Irland
Skorstene på tætpakkede huse, Dublin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gennem århundreder var Dingle-halvøen i det sydvestlige Irland et afsidesliggende område, hvor den gælisk-talende befolkning holdt fast ved deres sprog og kultur. I dag er denne halvø en meget populær turistdestination.
Et solstrejf oplyser dele af en dal med gårde og marker, omgivet af stendiger, på Dingle-halvøen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gade i Dingle, hovedbyen på halvøen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Island
Gård i Aðaldal i det nordlige Island, omgivet af sneklædte fjelde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Italien
Ragusa er en pragtfuld by, anlagt på en bakke, der rejser sig 300 m mellem to dybe dale. Den rummer omkring 70.000 indbyggere. Sammen med syv andre byer i dette område udgør byen en del af et Verdensarvs-område, udpeget af UNESCO.
Så tidligt som 2. årh. f.Kr. levede et folk af Sicel-kulturen her. Da et større samfund var opstået, kom det i hænderne på talrige andre folkeslag gennem tiderne. Grækere, karthagenere, romere, byzantinere, arabere og normanner regerede her, inden byen blev en del af det Sicilianske Kongedømme i det 12. årh.
Ragusa, Sicilien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Udvidelse på udvidelse af et hus, Castellamare del Golfo, Sicilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Jordan
Byen Salt, som den tog sig ud i 1977. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nabatæerne var et arabisk folk, på arabisk kaldt al-ʾAnbat, som omkring det 1. århundrede e.Kr. levede i den nordlige del af den Arabiske Halvø samt i nutidens Jordan og Israel. Deres formodede hovedstad var Raqmu, i dag kaldt Petra, som rummede omkring 20.000 indbyggere.
I 1977, hvor dette billede blev taget, besøgte meget få turister de pragtfulde klipperuiner i Petra. Dengang var nogle af klippehulerne i området stadig beboet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kina
Morgenlys på en landsby af Bai-folket, nord for Dali, Yunnan-provinsen, med en sort regnsky i baggrunden. – Billeder af forskellige folkeslag i Kina kan studeres på siden Folk: Kinesiske minoriteter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse huse og en kirke syner meget små ved siden af skyskrabere, Guiyang, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Disse huse langs et vandløb i byen Yangshuo, Guangxi Zhuang-provinsen, er bygget på pæle for at forhindre oversvømmelse af husenes indre under kraftige regnskyl. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyhus og stakket brænde, øst for Zhongdian, Yunnan-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lejlighedskompleks, Kowloon, Hong Kong. Vasketøj er hængt til tørre på stænger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
En bolig og en lille køkkenhave, anlagt på taget af et højhus i Guiyang, hovedstaden i Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Byen Lijiang i Yunnan-provinsen er gennemkrydset af kanaler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I det tidlige forår 2009 besøgte Judy og jeg Wumeng Shan-bjergene i Guizhou-provinsen. Vore oplevelser her er beskrevet på siden Rejse-episoder – Kina 2009: Blandt sorthalsede traner.
Landsby i Wumeng Shan-bjergene, dækket af et tyndt lag nyfalden sne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Traditionelle huse i det gamle bykvarter, Chengdu, Sichuan-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kosovo
Gård i Mokra-bjergene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Makedonien
Gård, Gornje Selo, Šar Planina-bjergene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Malawi
Malawi-søen er den tredjestørste sø i Afrika, 575 km lang, op til 85 km bred, og med et areal på ca. 23.000 km2. Denne sø er nærmere beskrevet på siden Rejse-episoder – Malawi 1997: Tre dage med færge på Malawi-søen.
Landsby ved den vestlige bred af Malawi-søen, nær Monkey Bay. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Malaysia
Borneos oprindelige befolkning omfatter talrige malajiske stammefolk, bl.a. Iban, Punan, Kayan, Kelabit og Penan, som med en fælles betegnelse kaldes for dayak’er. De fleste dayak-landsbyer består af ét stort hus, et såkaldt langhus, som faktisk er et helt samfund under ét tag.
Mit besøg hos Punan-folket er beskrevet på siden Rejse-episoder – Borneo 1975: På kanotur med punan-stammefolk.
Langhus nær byen Kapit, Sarawak. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Marokko
Byen Meknès i det nordlige Marokko, oprindeligt kaldt Amknas på Berber-sprog, blev grundlagt i det 11. århundrede af Almoraviderne. Den blev Marokkos hovedstad under Sultan Moulay Ismaïl (1672-1727), der ændrede den til en imponerende by, som bestod af en harmonisk blanding af den islamiske og den europæiske Maghreb-stilart. (Kilde: whc.unesco.org/en/list/793)
Vore genvordigheder i denne by er beskrevet på siden Rejse-episoder – Afrika 1980: Vanskelig rejse gennem Afrika.
Oprindeligt var en medina, på arabisk al-madinah al-qadimah (‘old city’), en særlig bydel i nordafrikanske byer, samt på Malta. En typisk medina er omgivet af en mur og har mange smalle, labyrintagtige gyder, som denne i medina’en i Meknès. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Grænsebyen Tijuana, set gennem disen fra den amerikanske side. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Montenegro
Landsby og både, Skadarsko-søen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gårdhuse nær Kolasin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Myanmar
Langbåd bringer passagerer og gods ned ad hovedfærdselsåren gennem byen Nyaung Shwe nær Inle-søen. Husene i baggrunden er opført på pæle. Flere billeder fra dette område findes på siden Kultur: Både. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Nepal
Tidligt morgenlys oplyser delvis et kæmpemæssigt hus med smukke træbalkoner i byen Ilam, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gård og græssende vandbøfler, Dinchire-passet, østlige Nepal. I skoven i baggrunden blomstrer Rhododendron arboreum. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I de senere år er Nepals hovedstad Kathmandu vokset og vokset, og det menes, at der i dag bor 5 mill. mennesker i dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den lille landsby Sherpagaon, Langtang-dalen, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse i landsbyen Chovar, Kathmandu-dalen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bandipur er en by i det centrale Nepal, hvor mange traditionelle huse er velbevarede. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyer i de øvre dale i det nordlige Nepal præges af et yderst barsk klima med meget kolde vintre, samt kølige somre med skarpt solskin. Tagene er flade, hvilket fortæller, at nedbør er sparsom i disse områder. Et typisk syn i disse landsbyer er stakket brænde og kvas på hustage og stengærder.
Mange af disse landsbyer domineres af buddhistiske tibetanske folkeslag, og der ses ofte bedeflag, som er fastgjort til stænger på hustagene, hvor de blafrer i vinden. Disse farvede klædestykker, hvorpå der er trykt mantra’er, hænges altid op i den samme rækkefølge: blå, hvid, rød, grøn og gul. Når de blafrer i vinden, bliver mantra’erne sendt ud i verdensrummet, til gavn for hele menneskeheden.
Den tibetanske buddhisme er nærmere beskrevet på siden Religion: Buddhisme.
På billederne nedenfor dækker et tyndt lag nyfalden sne husene i landsbyen Ghyaru, beliggende i 3650 meters højde i den øvre Marsyangdi-dal, Annapurna. På det nederste billede ses yak-kranier på stengærdet t.h., hvor grene af enebuske ligger til tørre, for senere at blive anvendt som brændsel.
Yakoksen er udførligt beskrevet på siden Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
I landsbyen Braga, ligeledes i den øvre Marsyangdi-dal, er husene bygget meget tæt sammen op ad en skråning, så taget af et hus fungerer som terrasse for huset ovenover. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Kagbeni ligger i den tørre øvre del af Kali Gandaki-dalen, i Mustang-distriktet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gårdhus nær landsbyen Dana, Kali Gandaki-dalen, Annapurna. I skuret t.h. har man stakket brænde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mange bondehuse i Nepal er okkerfarvede og opført i to etager, som disse i Kathmandu-dalen (to øverste), samt i landsbyen Ghare, Annapurna. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Smal gyde i byen Bhaktapur, Kathmandu-dalen. Denne by er fortrinsvis beboet af Newarer, en befolkningsgruppe af blandet indo-europæisk og mongolsk oprindelse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Thulo Shyabru er en landsby med en flot beliggenhed på en bjergkam i Langtang Nationalpark. Stadig findes nogle få huse i landsbyen, som er opført i træ med smukt udskårne vinduesrammer, men dette urgamle håndværk forsvinder hastigt, og de fleste huse i dag opføres i mursten eller beton, med præfabrikerede vinduer.
Pragtfuldt udskårne vinduesrammer, Thulo Shyabru. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Namche Bazaar er blevet anlagt omkring et naturligt kildevæld i en skålformet fordybning på en bjergside i landskabet Khumbu i det østlige Nepal. Denne landsby er først og fremmest kendt for et stort marked, som finder sted her hver lørdag.
Namche Bazaar, set fra et nærliggende højdedrag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Partier af hovedgaden, som fører gennem landsbyen Larjung i Kali Gandaki-dalen, er overdækket, så man føler det, som om man vandrer gennem tunneler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Mange af husene i byen Taplejung i det østlige Nepal er malet blå. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
New Zealand
Engang levede Grand Hotel i byen Helensville sikkert op til sit navn, men måske er det ikke så ’grand’ mere? (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Norge
Midnatssolen oplyse huse i Ekkerøy Bygd på Varanger-halvøen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pakistan
Arbejderhjem foran en kunstgødningsfabrik, Multan, Sind. Bemærk sengen, som er bragt ud i morgensolen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Portugal
Gyde med bougainvillea, Funchal, Madeira. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Puerto Rico
Gade i hovedstaden San Juan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Boligkompleks og hus, Domodedovo, nær Moskva. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
I Sovjetunionens velmagtsdage var byen Anadyr i Chukotka-provinsen i det østligste Sibirien en driftig by, befolket af mange tusinde mennesker. Nær byen fandtes et kæmpemæssigt raketanlæg, hvor der var opstillet adskillige missiler, udstyret med atomvåben, som pegede mod forskellige mål i USA. Efter Sovjetunionens fald dækkede man hele molevitten til med jord, og Anadyrs betydning svandt ind til ingenting.
I dag bærer dette område præg af lige dele forfald og ligegyldighed. Murbrokker, wirer, jernrør, olietønder, udrangerede lastbiler, skurvogne og en masse andet skrammel flyder allevegne, og ingen gider rydde op. Under sovjetstyret gjorde man jo bare, hvad man fik besked på, hvilket ikke just er fremmende for det personlige initiativ. I dag, hvor man ikke bliver beordret til nogetsomhelst, er der åbenbart ingen, der har mod på eller lyst til at forskønne området.
Vore oplevelser på denne rejse er beskrevet på siden Rejse-episoder – Sibirien 2011: Med bæltekøretøj gennem Chukotka.
Lejlighedskomplekser i Anadyr Lufthavnsby. Bygningerne i forgrunden er blevet forladt, mens dem med glade farver i baggrunden stadig er beboet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Schweiz
Byen Sion i Valais, set fra borgen Chateau Valère. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lejligheder omkring smalle gyder i Sion. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Røde pelargonier (Pelargonium hortonum) er meget populære stueplanter i Schweiz. Her vises to eksempler.
Landsbyen Stechelberg, Lauterbrunnen-dalen, Berner Oberland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Furtigen, Karnertal, Berner Oberland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse og vinmarker i landsbyen Plan Cerisier, Rhone-dalen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Byen Thun er anlagt langs Aare-floden, Berner Oberland. Dette billede blev taget fra byens slot, Schloss Thun. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Skotland
Gård, Isle of Muck, Indre Hebrider. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Spanien
Landsbyen El Toscón, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Præ-spanske huler nær Vega de Acusa, Gran Canaria. De var i sin tid beboet af øernes oprindelige folk, guanches, et berberfolk, som indvandrede til øerne fra Marokko. Hulerne blev senere benyttet af spanske hyrder, som satte døre i nogle af åbningerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Byen Hecho, Valle Hecho, Pyrenæerne. Blomsterne er pelargonier (Pelargonium hortonum). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen El Carrizal, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Typiske hvidkalkede huse i byen Casares, Andalusien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Mens regnskyer fjerner sig, oplyser sent eftermiddagslys landsbyen Binies, Aragon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gyde i Cordoba, Andalusien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Byen San Sebastián de Agüimes, Barranco de Guayadeque, Gran Canaria. Opførelsen af den store neoklassiske kirke påbegyndtes sidst i 1700-tallet, men den blev først fuldført i 1940’erne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Mogán, Gran Canaria. Fuglene er tyrkerduer (Streptopelia decaocto). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Før denne serpentinervej blev bygget ned til Masca i det nordvestlige Tenerife, Kanariske Øer, havde denne landsby i sandhed en isoleret beliggenhed. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus bygget ind i klippevæg, nær Vega de Acusa, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den befæstede by Berdun, Aragon, blev anlagt på en bakketop med et vidt udsyn. Det nederste billede viser en gade i denne by kort efter en regnbyge. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Haven til en lodge i Mogán, Gran Canaria. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den lille ø Karativu ud for Sri Lankas vestkyst er kun befolket i fiskesæsonen, og de fleste af fiskerne efterlader deres koner og børn på fastlandet. Landsbyen består af omkring 100 hytter, opført af grene, som dækkes med måtter, fremstillet af palmeblade. Mange af dem er helt åbne, mens andre er forsynet med vægge af palmebladsmåtter.
Vore oplevelser på Karativu og i den nærliggende Wilpattu Nationalpark er beskrevet på siden Rejse-episoder – Sri Lanka 1974: På forbudte veje i Wilpattu.
Fiskerhytter, Karativu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Sverige
Bindingsværkshuse i den gamle bydel, Ystad, Skåne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fyrmesterboligen ved Långe Erik, Ölands Norra Udde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kalmar Slot i aftenlys. Oprindeligt blev her opført et fæstningstårn i slutningen af 1100-tallet. Senere blev fæstningen gentagne gange udvidet, og slottet fik sit nuværende udseende i 1500-tallet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rekonstruerede huse i en landsby fra Yngre Jernalder, ca. 500 e.Kr., Eketorp, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gyder i Gamla Stan (den gamle bydel), Stockholm. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Glömminge Præstegård, Öland, bygget i 1782. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus, Järnaviken, Blekinge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus og have, Pataholm, syd for Oscarshamn, Småland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Taiwan
Taichung er en storby i det vestlige Taiwan med omkring 2 mio. indbyggere. Store dele af denne by er præget af højhuse. På det øverste billede er bygningerne sløret af luftforurening. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Træhuse med vasketøj og brændestabel, Morisaka, Lintian Shan, østlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Huse nær byen Bitou, nordøstlige Taiwan, med en gravplads i baggrunden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forfaldne huse ved havnen i Keelung. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bjergbyen Jinguashi, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Aftenskyer nær bjergbyen Jiufen, nordlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Traditionelt hus, Xiluo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Rekonstrueret hus af stammefolk, nær Wushe, centrale Taiwan. På væggen hænger grisekæber. I gamle dage jagede taiwanesiske stammefolk ivrigt vildsvin (Sus scrofa). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Huse i traditionel stil, Chingliao, sydvestlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Forladt hus, Chingliao. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I et forstadsområde til Taichung har en pensioneret soldat udsmykket et helt kvarter – mure, gader, døre – med farveglade malerier. Af denne grund er området blevet døbt Tsai Hung Tsun (‘Regnbue-landsbyen’). Andre billeder af disse malerier kan studeres på siden Kultur: Folkekunst i Taiwan.
(Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dette kitschede hotel ligger i Kenting, en populær ferieby i det sydlige Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Et meget usædvanligt kileformet hus er opført, hvor to veje mødes i en spids vinkel i byen Rueilli. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Thailand
Pælehuse langs en søbred i byen Damnoensaduak. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tibet
I 1987 tilbragte jeg et par uger i byen Shigatse. Allerede dengang var de kinesiske myndigheder begyndt at jævne store områder af byen med jorden for at skabe en ‘moderne’ by, dvs. i kommunistisk beton-stilart. I 2004 besøgte jeg atter Shigatse, og da var der kun ganske lidt tilbage af den gamle bydel.
Mine oplevelser i Shigatse og andre steder i Tibet er beskrevet på siden Rejse-episoder – Tibet 1987: Sommer i Tibet.
Smukke huse i gammel byggestil, Shigatse, 1987. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Moderne kinesisk boligkompleks, Shigatse, 1987. På den tid var der ikke megen trafik i byen, så denne politibetjent, der dirigerer trafikken i et splinternyt gadekryds, er ikke overbebyrdet med arbejde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsby og sennepsmarker, øst for Tso La. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tunesien
Oprindeligt var en medina, på arabisk al-madinah al-qadimah (‘old city’), en særlig bydel i nordafrikanske byer, samt på Malta. En typisk medina er omgivet af en mur og har mange smalle, labyrintagtige gyder. På dette billede ses en indgangsport til medina’en i Sousse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tyrkiet
Bindingsværkshus og minaret i landsbyen Çatören, Ilgaz Dağlari, mellem Çankiri og Kastamonu. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Byen Bornova, vestlige Tyrkiet (som den så ud i 1973). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse, Izmir. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Landsby på Karaburun-halvøen, nær Izmir. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus i skoven, Boz Dağlari, øst for Manisa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsby ved foden af Ala Dağları. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Forladt landsby, Sivrihisar, nær Güzelyurt, øst for Aksaray. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Udsigt over byen Amasra, Sortehavet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse oven for den gamle bymur i Amasra. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tidligt morgenlys på facaden af et forfaldent hotel, Sultanahmet, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Træhus, Bartin, Sortehavet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Farveglade lejlighedskomplekser i byen Zonguldak, nordlige Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse, Istanbul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Göreme i det centrale Tyrkiet er et område med talrige jordpyramider, som er blevet eroderet ud i de forholdsvis bløde tufklipper. Disse strukturer dannes, hvor større sten beskytter det underliggende jordlag mod erosion af regn, og med årene formes majestætiske søjler, der ofte rejser sig stejlt op af den omkringliggende jord.
I Göreme har mennesker gennem årene gravet huler ind i mange af disse jordpyramider, og den dag i dag er en del af dem stadig beboet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Gade og huse i kvarteret omkring Galata-tårnet, Det Gyldne Horn, Istanbul. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Zeytinbağı, nær Mudanya, Marmarahavet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Kızıl Adalar (‘De Røde Øer’), på dansk ofte benævnt ‘Fyrsteøerne’, er en gruppe på ni øer i Marmara-havet nær Istanbul. Dette billede viser herskabsboliger på øen Kınalı Ada. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tyskland
Typiske lejlighedskomplekser fra den kommunistiske periode i byen Leipzig, der indtil 1989 befandt sig i Østtyskland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Bondehuse og høvender, anno 1975, nær Westerhever, Eiderstedt, Schleswig-Holstein. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Landsby i Bühlertal, Schwarzwald. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
USA
Spruce Tree House Pueblo er en forladt klippehylde-landsby i Mesa Verde Nationalpark, Colorado, opført af Anazasi-folk i 1200-tallet. Til slut rummede den omkring 114 beboelsesrum samt 8 kiva‘er, ceremoni-rum, som var udhugget ned i klippehyldens gulv. Af ukendte årsager blev stedet forladt omkring 1300.
Spruce Tree House Pueblo. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Shippen Manor, nær byen Oxford, New Jersey, blev opført omkring 1754 på et landstykke, som var ejet af brødrene William Shippen Sr. og Joseph Shippen Jr. Det fortælles, at under den Amerikanske Revolution holdt adskillige fremtrædende revolutionære møder her.
William Shippens grandniece var Margaret ‘Peggy’ Shippen, som, viste det sig, var spion for englænderne. Hun blev gift med Benedict Arnold, en prominent general i den revolutionære hær. Hun var en af årsagerne til, at han skiftede fra at være revolutionær til en forrædder, som var loyal til den Britiske Krone. (Dette emne er indgående beskrevet på denne hjemmesides engelske del, se Novel: Rose of the Revolution).
Shippen Manor, Oxford, New Jersey. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Ruinen af den nærliggende Oxford Furnace. Det fortælles, at en del af produktionen her udgjorde kanonkugler til de revolutionære styrker. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Landsbyen Batsto, forladt og nu museum, Pine Barrens, New Jersey. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus i gaden Cannery Row, Monterey, Californien. Denne gade blev berømt gennem den amerikanske forfatter John Steinbecks (1902-68) roman Cannery Row (1945). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Gammeldags træhus, Meadow Brook Conservation Area, Haverhill, Massachusetts. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
På grunden omkring dette hus i Oyster Bay, Long Island, blev alle større træer fældet, hvilket skabte jorderosion. Den blev forsøgt stoppet ved at opføre betonmure, hvilket dog ikke var tilstrækkeligt, da de er revnet adskillige steder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Tipton Place, en forladt gård, i dag indrettet som museum, Cades Cove, Great Smoky Mountains Nationalpark, Tennessee. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Den gamle bydel i Portland, Maine. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lavvande, Jenness State Beach, New Hampshire. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fødestedet for John Greenleaf Whittier (1807-92), Haverhill, Massachusetts. Han var en Quaker-digter, der især er kendt som en fortaler for afskaffelsen af slaveriet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Cottage Street, Bar Harbor, Acadia Nationalpark, Maine. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Efterhånden som verdens befolkning har nået uanede højder, må menneskene bo tæt sammen. – Manhattan, New York City, set fra Empire State Building. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Byen Mendocino, Californien, er kendt for sine alternative boliger. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Mendocino Hotel, etableret 1878. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Dagligstuen i Rancho Santa Rosa, en forladt gård, Santa Rosa Plateau Ecological Reserve, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Skyskraber, reklame, samt en skulptur af en afslappet havfrue, San Diego, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse langs en kanal, Margaretville, Catskill Mountains, New York State. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Californisk rødtræ (Sequoia sempervirens) er et nåletræ, som er det højeste træ i verden, idet nogle eksemplarer når en højde af omkring 115 m. Denne art er også blandt de længstlevende træer – nogle individer er mere end 1800 år gamle.
Inden den kommercielle fældning af disse træer påbegyndtes i 1850’erne, fandtes californisk rødtræ vildtvoksende langs Californiens kyst (med undtagelse af de sydligste dele), mod nord til det sydvestlige hjørne af Oregon. I dag er den begrænset til temmelig spredte lokaliteter fra Monterey County syd for San Francisco mod nord til det sydvestligste hjørne af Oregon.
Andre billeder af dette imponerende træ vises på siden Planteliv: Gamle og store træer.
Denne bolig, kaldt Tree house (’Huset i træet’), er udhugget i stammen af et stort californisk rødtræ, Leggett, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
I 1870 påbegyndte Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, i daglig tale kaldt for Mormonerne, opførelsen af en gård direkte over en kilde ved navn Pipe Spring i det nordlige Arizona. Denne ranch var samtidig residens, kvægfold og fort, som ydede beskyttelse mod angreb, ikke fra de ret fredelige Paiuter, som dengang beboede området, men fra omstrejfende Navahoer, som ved lav vandstand krydsede over Colorado-floden for at plyndre såvel Paiuterne som Mormonerne.
Fortet blev døbt Winsor Castle, opkaldt efter en af grundlæggerne, som samtidig var ranchens første betyrer. I dag er stedet et fredet nationalt monument. (Kilde: nps.gov/pisp)
Winsor Castle: beboelse, køkken og prærievogn, Pipe Springs National Monument. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
White House Pueblo, en forladt tidligere bolig for stammefolk, bygget på en klippehylde i Canyon de Chelly National Monument, Arizona. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Herskabsvillaer fra den britiske kolonitid, Charleston, South Carolina. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Alternativ byggestil, Reeds Beach, Cape May, New Jersey. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lejlighedskompleks spejles i façaden af en skyskraber, San Diego, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Wolfe Ranch, som ligger langs floden Salt Wash, Arches Nationalpark, Utah, blev grundlagt i 1898 af John Wesley Wolfe (1829-1913). Han blev født i Tennessee, og da Borgerkrigen brød ud i 1861, sluttede han sig til Unionsstyrkerne, selvom hans fødestat var tilhænger af Konføderationen. Under belejringen af Vicksburg sårede han sit ben, da han forsøgte at løfte en kanon op af mudderet. Han blev udskrevet af hæren, men var siden ikke i stand til at gå uden stok. Han og hans familie slog sig ned i Ohio.
I 1898 tilrådede hans læge ham at flytte til et tørrere klima, da det muligvis ville mindske smerterne i hans ben og forhindre betændelsen i at brede sig. Det lykkedes ham kun at overtale den ældste søn Fred til at ledsage ham til Utah, mens hans kone og tre andre børn forblev i Ohio. I Utah opførte John og Fred en simpel hytte, en indhegning, samt en lille dæmning over Salt Wash. Dengang var der rigeligt med græsning i området, hvilket tillod mændene at have over tusind stykker kvæg.
I 1906 flyttede datteren Flora Stanley og hendes mand og børn til ranchen. Chokeret over de primitive forhold fik Flora overtalt sin far til at opføre en ny hytte med trægulv – den bygning, som man ser i dag. (Kilde: intermountainhistories.org/items/show/200)
Beboelseshytten på Wolfe Ranch, samt en vogn, fotograferet i 2001. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hus i en lysning i en løvfældende skov, nær Waynesville, South Carolina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Cooper Cabin, et panel-bygget træhus fra 1861, er den ældste bevarede bygning på Big Sur-kysten i Californien. I dag befinder den sig i Andrew Molera State Park. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Vietnam
Boliger i forskellig stilart, Hanoi. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne bolig i Hanoi med det vietnamesiske flag er indrettet som restaurant, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Lejligheder i den gamle franske bydel, Hanoi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Zaire
Jeg foretrækker navnet Zaire fremfor landets officielle navn, som er det noget klodsede Den Demokratiske Republik Congo. Og landet kan heller ikke siges at være særlig demokratisk, i betragtning af det kaos af vold, som det i årtier har befundet sig i.
Huse med lerklinede vægge og græstag i en landsby nær Butembo i det østlige Zaire, 1981. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hytter og fældet regnskov, øst for Nya-nya, østlige Zaire. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Zambia
Dekorerede huse i en Bena Kabende-landsby i det nordlige Zambia. Mere om Bena Kabende-folket findes på siden Rejse-episoder – Zambia 1993: På kamerajagt efter træskonæb. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Denne Bena Kabende-mand lægger nyt stråtag på sit hus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Ungaerne er et Bantu-folk, som lever på øer i de store Bangweulu-sumpe i det nordlige Zambia. Deres vigtigste erhverv er fiskeri, men de dyrker tillige maniok (Manihot esculenta), også kaldt kassava, og de indsamler en mængde vilde planter, bl.a. jordstængler fra nøkkeroser (Nymphaea) og rødder af papyrus (Cyperus papyrus). De jager også fugle og antiloper.
I tørtiden mellem august og november er vandstanden i sumplandet tilpas lav til, at fiskene koncentreres i visse områder. I denne periode flytter de fleste Unga-familier ud i midlertidige fiskelejre, hvor de bor i græshytter.
Bangweulu-sumpene og Unga-folket er indgående beskrevet på siden Bøger: Hvor vandet møder himlen.
Opførelse af Unga-huse, Bangweulu-sumpene. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Hytterne i Ungaernes fiskelejre ser nok så primitive ud, men er behageligt kølige at opholde sig i, da de lader vinden passere igennem. På det næstnederste billede ses en flettet kurv til fangst af fisk. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Østrig
Morgenlys på en husrække i byen Golling, Salzburg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse ved vintertide i byen Annaberg im Lammertal, Salzburg. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Husbåde
Tidligt i historien begyndte folk rundt om i verden at bo hele deres liv ombord på både, som af denne grund blev kaldt for husbåde.
Billederne herunder viser husbåde på Li-floden, Guangxi-provinsen, sydlige Kina. Fuglene på det nederste billede er skarver (Phalacrocorax carbo ssp. sinensis). Gennem tusinder af år har det været en almindelig praksis blandt fiskere adskillige steder i Kina at tæmme skarver til at assistere i fiskeriet.
Denne art er nærmere præsenteret på siden Naturreservatet Vorsø: Nat i skarvebyen, mens andre skarver er omtalt på siden Fiskeri.
(Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Da englænderne regerede i Indien, undslap de den kvælende sommerhede på de nordindiske sletter ved at trække sig tilbage til bjergegnene længere nordpå. Et af deres yndlingsområder var Kashmir, hvor de lokale fik en indtjening ved at udleje husbåde til englænderne. Denne praksis fortsatte efter Indiens uafhængighed, idet velhavende indere – og senere vestlige turister – kopierede englændernes skik.
Elegante husbåde på Nagin-søen. Træerne med gult efterårsløv er popler (Populus). (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Husbåde på Seinen, Paris. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Husbåde på Den Røde Flod, Hanoi, på vietnamesisk kaldt Hong Ha (‘Rødt Solskin’) eller Song Cai (‘Moder-floden’). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
Husbåd, Enkhuizen, Holland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Husbåde i Kaweah-søen, Lemon Hill Recreation Area, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Slum
Slum er betegnelsen på et byområde, oftest bestående af forfaldne huse eller skure, som ligger meget tæt sammen og er beboet af fattige mennesker med en elendig levestandard. (Kilde: unhabitat.org)
Nogle har forsøgt at romantisere forholdene i visse slumområder, idet de beskriver sammenholdet og idealismen hos folk i disse områder. Det er måske delvis sandt, men i de fleste tilfælde er virkeligheden ganske anderledes barsk. Mange slumområder er gennemsyret af vold, voldtægt og mord, og ledelsen overtages ofte af mafiose typer, som styrer indbyggerne med hård hånd ved hjælp af et netværk af stikkere og revolvermænd. Ikke megen romantik over det.
Naturligvis burde folk ikke leve under sådanne vilkår, men på den anden side rummer Jorden ikke ressourcer nok til, at alle mennesker kan have et værdigt liv. Det er vi simpelthen alt for mange til.
Billederne nedenfor viser forskellige slumområder og andre lignende levevilkår rundt om i verden.
Storbyen Kolkata, West Bengal, Indien, er en overvældende oplevelse, med en deprimerende fattigdom, som er åbenlys alle vegne. Dette billede viser hjemløse, som lever under Haora-broen, der fører over Hugli-floden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Huse i et slumområde, Hanoi, Vietnam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hjemløse drenge sover på et fortov, Delhi, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Pælehuse langs en forurenet flod i udkanten af byen Haridwar, Uttarakhand, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hjemløse har opført en bolig på et fortov i Cairo, Egypten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Fattige rebslageres boliger, Ambala, Haryana, Indien. I forgrunden ligger en stak tørrede kokasser, der anvendes som brændsel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)
Hytter, opført af sækkelærred, gamle klude og plastic, nær Mount Abu, Rajasthan (øverst), og Bijapur, Karnataka, begge i Indien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)
(Senest opdateret august 2024)