Bromølletaksen

 

Sjælland 1969-2005
Bromølletaksen har lange, krogede grene, som hænger helt ned til jorden fra den tykke, furede stamme

 

Bromølle Kro ligger ved bredden af Åmose Å øst for Tissø, hvor åen løber under vejen mellem Jyderup og Slagelse – den hedder i dag hovedvej 225. Over for kroen står to gamle takstræer. Det største af dem har lange, krogede grene, som hænger helt ned til jorden fra den tykke, furede stamme. Under grenene, rundt om stammen, har man lagt en række sten. Her kan man sætte sig og lade tankerne vandre tilbage i tiden. Denne store taks stod her måske allerede, da kroen blev grundlagt i 1198 – ja, nogle mener at den stammer helt tilbage fra Folkevandringstiden (400-500 e.v.t.). Dengang var taksen almindelig som vildtvoksende i Danmark. Andre forskere regner Bromølletaksen for at være meget yngre, måske kun 3-400 år gammel.

I den nordiske gudetro blev taksen betragtet som bolig for krigsguden Ull, der var en fremragende bueskytte. Buer blev fremstillet af taksens ved. Disse buer kaldtes dan, og den dominerende stamme i Folkevandringstiden var danerne, navngivet efter de langbuer, de benyttede. Dette folk underlagde sig de øvrige stammer og kaldte deres land Danmark (’Danernes Land’).

Om Bromølletaksen skriver Martin A. Hansen: ”H.V. Clausen mente, at der havde ligget en Ullshelligdom et stykke øst for Bromølle ved gaarden Ulvig, der af ham blev tydet som Ullvi. (…) Ull regnes af enkelte forskere for at være identisk med Heimdall, og denne guddom er atter knyttet til Gammel Upsalas berygtede helligdom, hvor der stod et eviggrønt helligtræ, som nok har været en taks.”

Taksens oldnordiske navn var ýr, på nudansk i eller ide. På svensk hedder taksen stadig idegran. Mange steder i Norden er opkaldt efter taksen, i Danmark fx Ikast og Isted. I dag findes vildtvoksende taks i Danmark vistnok kun i Munkebjerg Skov på sydsiden af Vejle Fjord.

 

Lolland-Falster-Møn 1970-86
Nåle og hanblomster af taks

 

Vorsø 1975-87 
Det kødfulde lag omkring taksfrøet smager sødt – men spyt endelig frøet ud, da det er meget giftigt

 

Bornholm 2008-3 
Bornholm 2008-3
I den nordiske gudetro blev taksen betragtet som bolig for krigsguden Ull, der var en fremragende bueskytte. Buer blev fremstillet af taksens ved. – Her fremstiller en buemager en middelalderbue i takstræ på Bornholms Middelaldercenter i Østerlars

 

Taks (Taxus baccata)
Ordet taks stammer fra det latinske taxus, som kommer af sanskrit taksaka, et træ. På senpersisk betyder taxs ’bue’. Baccata betyder ’med bær’, af latin bacca (bær). Hver frugt indeholder kun ét frø, som er omgivet af den opsvulmede, røde, kødfulde frøkappe, og på denne måde ligner den et bær. Dette kødfulde lag smager sødt – men husk at spytte frøet ud, da det er meget giftigt.

 

Kilder
Corneliuson, J., 1997: Växternas namn. Vetenskapliga växtnamns etymologi. Språkligt ursprung och kulturell bakgrund. 2. rev. oplag 1999. Wahlström & Widstrand
Hansen, M.A., 1952: Orm og Tyr. Wivels Forlag

 

Denne beretning er tidligere offentliggjort i tidsskriftet Naturens Verden, årg. 89, 2006, nr. 1, s. 20. Den er her bragt med nogle få ændringer samt flere billeder.