Vindfløje

 

 

En vindfløj – i daglig tale ofte kaldt for vejrhane – er et instrument, som viser vindretningen. Normalt er vindfløje anbragt på en tagryg eller øverst på en bygning, ofte som en arkitektonisk prydelse. (Kilde: en.wikipedia.org/wiki/Weather_vane)

 

 

Bornholm 2016a
Sverige 2015
Sverige 2016-18
Af ukendte årsager er de fleste vindfløje udformet som haner, hvilket har givet dem det populære navn vejrhaner. Her ses tre eksempler, øverst fra Sandvig, Bornholm, i midten på Föra Kyrka, Öland, Sverige, og nederst på Källa Gamla Kyrka, ligeledes på Öland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vorsø 1988-99

Skarv (Phalacrocorax carbo ssp. sinensis) som vindfløj på naturreservatet Vorsø, Horsens Fjord. Denne ø husede gennem mange år en stor koloni af denne fugl. Den er imidlertid aftaget stærkt i de senere år, da de fleste af fuglene er flyttet til mere velegnede kolonier, dvs. i nærheden af lavvandede områder med rigelige fiskebestande. – Læs mere om skarvekolonien på Vorsø andetsteds på denne hjemmeside, se Vorsø i mit hjerte: Nat i skarvebyen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bornholm 2008a
Et populært emne på vindfløje er sejlskibe, her fra Christiansø, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Californien 2013
Sverige 2015
Endnu et populært emne er hvaler. Øverst ses en kaskelot (Physeter macrocephalus) fra byen Mendocino, Californien, nederst en ukendt hval fra Alvedsjö Bodar, Öland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bornholm 2016a
Denne vindfløj i Melsted, Bornholm, giver associationer til H.C. Andersens eventyr ’Hyrdinden og skorstensfejeren’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fyn 2005-08
Fyn 2010-18
Fyn 2010-18
Ejeren af denne vindfløj på Fyn hedder Bjørn, så hans valg af emne var indlysende (øverst). På det mellemste billede jager hannen af et landsvale-par (Hirundo rustica) en indtrængende konkurrent bort fra vindfløjen, hvor hans mage sidder. I sensommeren, når ungerne er flyvefærdige, samles mange svaler ofte på ’bjørnen’ (nederste billede), i dette tilfælde mest landsvaler, men også to bysvaler (Delichon urbica). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Californien 2013
Efter at den stort set var forsvundet fra de nedre 50 stater i USA på grund af brugen af DDT og andre sprøjtemidler, er den hvidhovedede havørn (Haliaeetus leucocephalus) atter i glædelig fremgang. Den ses nu almindeligt i bl.a. Californien, så det er kun naturligt, at den afbildes på vindfløje, her i byen Mendocino. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bornholm 2016a
Denne humoristiske vindfløj i Gudhjem, Bornholm, forestiller en fugl, der sidder på en gris. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Norden 1992-98
Elgen (Alces alces) er meget almindelig i Sverige, så naturligvis ses den ofte afbildet på vindfløje, her fra Himmelsberga, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fyn 2005-08
Unge landsvaler (Hirundo rustica) og bysvaler (Delichon urbica) forsamlet på en vindfløj med en hest, Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bornholm 2008a
Fiskeri er et vigtigt erhverv på Bornholm, så denne fladfisk som vindfløj i Gudhjem er på sin plads. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Oprettet august 2018)

 

(Revideres løbende)