Vindfløje

 

 

En vindfløj – i daglig tale ofte kaldt for vejrhane – er et instrument, som viser vindretningen. Normalt er vindfløje anbragt på en tagryg eller øverst på en bygning, ofte som en arkitektonisk prydelse.

 

Det almindeligste emne på vindfløje er hanen, hvilket har givet anledning til det populære navn vejrhaner. I det 9. århundrede deklarerede paven, at hanen skulle figurere på kirkernes og kirketårnenes vindfløje, muligvis som et symbol på kristendommen, idet den kan sigte til Den Sidste Nadver, hvor Jesus spåede, at Peter ville benægte ham tre gange, inden hanen ville gale i daggryet. (Kilde: thoughtco.com/weather-vane-history-3444409)

 

 

Bornholm 2016a
Sverige 2015
Sverige 2016-18
Tre eksempler på vindfløje, udformet som haner: Sandvig, Bornholm (øverst), Föra Kyrka, Öland, Sverige (i midten), samt Källa Gamla Kyrka, ligeledes på Öland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I 1800-tallet blev skarven (Phalacrocorax carbo ssp. sinensis) forfulgt overalt i Europa, dels fordi den var en konkurrent til fiskerne, dels fordi dens gødning ødelagde de træer, hvori den ynglede. I Danmark, hvor den stort set var blevet udryddet i det ganske land, genindvandrede den i 1940’erne til den lille ø Vorsø i Horsens Fjord, og gennem en årrække var denne koloni den eneste i hele landet. – Du kan læse mere om denne koloni på siden Vorsø i mit hjerte: Nat i skarvebyen.

 

 

Vorsø 1988-99
Naturligvis blev skarven valgt til at udsmykke vindfløjen på Vorsø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2008a
Et populært emne på vindfløje er sejlskibe, her fra Christiansø, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Californien 2013
Sverige 2015
Endnu et populært emne er hvaler. Øverst ses en kaskelot (Physeter macrocephalus) fra byen Mendocino, Californien, nederst en ukendt hval fra Alvedsjö Bodar, Öland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

”En jæger gik at jage…” – Denne vindfløj nær Refsvindinge, Fyn, forestiller en jæger og hans hund. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2016a
Denne vindfløj i Melsted, Bornholm, giver associationer til H.C. Andersens eventyr ’Hyrdinden og skorstensfejeren’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyn 2005-08
Fyn 2010-18
Fyn 2010-18
Ejeren af denne vindfløj på Fyn hedder Bjørn, så hans valg af emne var indlysende (øverst). På det mellemste billede jager hannen af et landsvale-par (Hirundo rustica) en indtrængende konkurrent bort fra vindfløjen, hvor hans mage sidder. I sensommeren, når ungerne er flyvefærdige, samles mange svaler ofte på ’bjørnen’ (nederste billede), i dette tilfælde mest landsvaler, men også to bysvaler (Delichon urbica). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fyn 2005-08
Unge landsvaler og bysvaler forsamlet på en vindfløj med en hest, ligeledes på Fyn. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Californien 2013
På grund af brugen af DDT og andre sprøjtemidler forsvandt den hvidhovedede havørn (Haliaeetus leucocephalus) stort set fra USA (med undtagelse af Alaska). Denne ikoniske fugl er nu atter i glædelig fremgang og ses almindeligt i bl.a. Californien, hvor den ofte afbildes på vindfløje, her i byen Mendocino. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2016a
Denne humoristiske vindfløj i Gudhjem, Bornholm, forestiller en fugl, der sidder på en gris. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Norden 1992-98
Elgen (Alces alces) er meget almindelig i Sverige, så naturligvis ses den ofte afbildet på vindfløje, her fra Himmelsberga, Öland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2008a
Fiskeri er et vigtigt erhverv på Bornholm, så valget af denne fladfisk som vindfløj i Gudhjem var på sin plads. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Oprettet august 2018)

 

(Sidst opdateret marts 2019)