Sølvregn

 

 

Vorsø 1975-87
De øverste grene på en gråpil (Salix cinerea) changerer i alle regnbuens farver. – 7. januar 1982. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Januar 1982)

 

Efter en lang periode med streng frost indtræffer der et brat omslag i vejret. Det bliver plusgrader i de øvre luftlag, og den opvarmede nedbør falder som regn på den iskolde jord, hvor den øjeblikkeligt fryser til is. Over det ganske landskab lægger sig en skorpe af is – på træer, buske, græsstrå, sten og på sneen – alt bliver glaceret af denne sølvregn.

Da solen et par dage senere bryder frem, glimter og glitrer det, hvor man end vender sig. De øverste grene på en gråpil (Salix cinerea) changerer i alle regnbuens farver. Formiddagssolen står lavt bag Østerskov, og det ser grangiveligt ud, som om der er gået ild i toppen af træerne.

Hvis ikke isen snart smelter, går de få fugle, som er forblevet på øen, en hård tid i møde. Der skal arbejdes ekstra hårdt for at få fat i frø, frugter og insekter, når man først skal bryde gennem dette ispanser. En sjagger (Turdus pilaris) sidder med lukkede øjne i en hunderose (Rosa canina). Den har netop slugt et frosset hyben, som den sikkert bruger næsten lige så megen energi på at tø op, som den får tilbage ved at fordøje bærret. Men hyben synes at være hverdagskost for sjaggerne, at dømme efter deres ekskrementer, som ligger i stort tal ved fuglenes drikkested – et lille væld ved nordkysten, som ikke er frosset til.

En solsort (Turdus merula) var allerede død. Den lå på ryggen, stivfrossen og med rim i fjerdragten.

 

 

Vorsø 1975-87
Over det ganske landskab lægger sig en skorpe af is, her på hundegræs (Dactylis glomerata). – 4. januar 1982. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vorsø 1975-87 
Morgensolen står lavt bag Østerskov, og det ser grangiveligt ud, som om der er gået ild i toppen af træerne. – 7. januar 1982. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vorsø 1975-87
En sjagger (Turdus pilaris) sidder med lukkede øjne i en hunderose (Rosa canina). Den har netop slugt et frosset hyben, som den sikkert bruger næsten lige så megen energi på at tø op, som den får tilbage ved at fordøje bærret. – 20. december 1981. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vorsø 1975-87 
Hyben synes at være hverdagskost for sjaggerne, at dømme efter deres ekskrementer, som ligger i stort tal ved fuglenes drikkested. – 1. januar 1982. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vorsø 1975-87
En solsort (Turdus merula) var allerede død. Den lå på ryggen, stivfrossen og med rim i fjerdragten. – 27. februar 1986. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Oprettet februar 2017)