Rhododendron

 

 

På græsk betyder rhododendron ‘rosentræ’. Disse træer og buske er imidlertid overhovedet ikke beslægtet med roser, men tilhører lyngfamilien (Ericaceae). Det skal dog indrømmes, at blomsterklyngerne hos visse af arterne på afstand kan minde om roser.

 

 

Nepal 2013
For Oldtidens grækere mindede blomsterklaserne hos visse rhododendron-arter åbenbart om roser. Det kunne fx have gjaldt Rhododendron barbatum, her fotograferet i Langtang Nationalpark, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Slægten Rhododendron er meget stor, idet den omfatter ca. 1025 arter på verdensplan. Disse planter er især udbredt i tempererede og subtropiske egne af Eurasien, Nordamerika, tropisk Asien samt Ny Guinea, med den største koncentration af arter i Kina, Himalaya, Sunda-øerne og Ny Guinea. I områder med tropisk klima er slægten oftest begrænset til bjergegne, men der findes dog enkelte arter i områder med ægte tropisk klima, fx én i Queensland, Australien. Nogle få arter er udbredt i den arktiske region.

Rhododendron-arter varierer kolossalt i størrelse, fra dværgbuske som R. pumilum, R. nivale og R. lapponicum, der oftest er mindre end 20 cm høje, til Himalaya-arter som R. arboreum og R. grande, der kan blive op til 15 m høje.

 

 

Nepal 1991a
Rhododendron pumilum bliver næppe over 10 cm høj. Voksestedet for denne dværgbusk er klipper og åbne skrænter. Den er udbredt fra det østlige Nepal mod nordøst til det sydvestlige Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2008
Den vidt udbredte asiatiske art Rhododendron arboreum kan blive op til 15 m høj. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Blomsterfarven hos de fleste rhododendron-arter er forskellige nuancer af rød, lyserød eller violet, mens andre farver omfatter hvid, gul og grønlig.

 

I Himalaya aftager intensisten af den røde blomsterfarve hos Rhododendron arboreum med stigende højde, og nær artens øvre grænse, omkring 3800 m, ses til tider helt hvide blomster. Denne art er Nepals nationalplante, kaldt lali guras (lal betyder ’rød’).

 

 

Nepal 2008
Nepal 2008
Nepal 2013
Disse billeder viser tre farvenuancer hos blomster af Rhododendron arboreum. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dværgbusken Rhododendron lepidotum, hvis blomster optræder i tre farvevarianter, er en af de vidt udbredte arter i Himalaya, idet den findes fra Pakistan mod øst til det sydvestlige Kina.

 

 

Nepal 2002
Nepal 2013
Everest 2010
Den almindeligste blomsterfarve hos Rhododendron lepidotum er rød, den hvide er også hyppig, mens den gulblomstrede form (nederste billede) er sjælden. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron setosum er en anden dværgbusk, som er udbredt fra det vestlige Nepal mod øst til det sydvestlige Kina. Dens tragtformede blomster er normalt rød-violette, men en variant med lyserøde blomster ses af og til.

 

 

Everest 2010
Everest 2010
Rhododendron setosum, fotograferet i Khumbu-regionen i det østlige Nepal. Bjerget i baggrunden på det øverste billede er Taboche (6367 m). På det nederste billede ses formen med lyserøde blomster ved siden af normalt farvede blomster. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hos de fleste rhododendron-arter sidder blomsterstanden i en skærm-lignende klynge. Kronen er tragt- eller klokkeformet med fem flige.

 

 

Nepal 2008
Denne blomsterstand af Rhododendron arboreum i Helambu, Nepal, er endnu ikke foldet ud. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Everest 2010
Blomsterne af Himalaya-arten Rhododendron campylocarpum er klokkeformede. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Frugten er en kapsel, som indeholder mellem 4 og 20 kamre. På billederne nedenfor sidder frøstande fra det foregående år stadig på planten.

 

 

Nepal 2008
Frøstand af Rhododendron arboreum, Helambu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Californien 2011a
Frøstand af Stillehavs-rhododendron (Rhododendron macrophyllum), Redwood Nationalpark, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mange rhododendron-arter er meget hårdføre og kan trives under strenge klimatiske forhold. Fem sådanne arter vises her.

 

 

Nepal 2008
Nepal 2008
Rhododendron arboreum (øverst) og R. campanulatum, begge fotograferet i Langtang Nationalpark, centrale Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Chukotka 2011
Underarten parviflorum af arktisk alperose (Rhododendron lapponicum) vokser i det østlige Sibirien, hvor temperaturen om vinteren kan falde til under 30 graders frost. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1991a
Tidligt om morgenen er disse blomster af den hårdføre Rhododendron fulgens dækket af rimfrost. Denne art vokser i store højder i Himalaya, fra det østlige Nepal til det sydøstlige Tibet, her fotograferet i Barun-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Guizhou 2009
Blomster og blade af denne uidentificerede art i Wumeng Shan-bjergene, Guizhou-provinsen, Kina, er dækket af rim. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Navnet Rhododendron omfatter både stedsegrønne og løvfældende arter, hvoraf sidstnævnte ofte kaldes for azalea. De europæiske arter kaldes på dansk for alperoser.

 

Gul azalea (Rhododendron luteum) er udbredt fra det sydlige Polen mod syd gennem Østrig til Balkan, og derfra videre østpå til Kaukasus. Dens sødtduftende blomster tiltrækker bier, men honningen fra dem er faktisk giftig, og rapporteringer af mennesker, som er blevet forgiftet af at spise denne honning, findes helt tilbage i Oldtidens Grækenland.

 

 

Asien 1972-73
Gul azalea, fotograferet på den tyrkiske Sortehavskyst nær byen Tirebolu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vestlig azalea (Rhododendron occidentale) findes i det vestlige Nordamerikas kystnære bjergkæder, fra Oregon sydpå til den mexikanske grænse. Dens østligste forekomster er i Cascade- og Sierra Nevada-bjergene.

 

 

USA-Canada 1992
Vestlig azalea, Cave Junction, Oregon. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kina er rhododendron-slægtens absolutte kærneområde, med ikke færre end ca. 571 arter, hvoraf de 409 er endemiske.

Rhododendron delavayi er en pragtfuld art, som er udbredt i det sydvestlige Kina, det sydøstlige Tibet, Bhutan, Arunachal Pradesh, samt bjergområder i den nordlige del af Myanmar, Thailand og Vietnam.

 

 

Guizhou 2009
Rhododendron delavayi, Wumeng Shan-bjergene, Guizhou-provinsen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Guizhou-Yunnan 2007
Guizhou 2009
Rhododendron simsii (øverst) samt en uidentificeret art, begge fra Guizhou-provinsen. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De fleste af Taiwans 30 rhododendron-arter har hvidlige, lyserøde eller violette blomster, men hos Rhododendron oldhamii er de varmt røde. Størsteparten af arterne vokser i ret store højder i øens bjerge, mens R. oldhamii findes næsten ned til havniveau.

 

 

Taiwan 2014b
Rhododendron oldhamii, fotograferet nær Nanren Lake, Kenting Nationalpark. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron pseudochrysanthum er en pragtfuld busk, som vokser i meget store højder i Taiwans bjerge, mellem 3100 og 3900 m. Dens blomster er hvide eller lyserøde.

 

 

Taiwan 2016
Taiwan 2016
Rhododendron pseudochrysanthum er almindelig i Hohuan Shan-bjergene, hvor disse billeder blev taget. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron rubropilosum kan identificeres på de rødbrune kirtelhår på kviste og blade. Denne art er udbredt i bjergområder i det centrale Taiwan mellem 1800 og 3300 meters højde, og nær dens øvre grænse danner den ofte store krat.

 

 

Taiwan 2009
Taiwan 2009
Rhododendron rubropilosum, Hohuan Shan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Førhen blev Rhododendron morii, der vokser i det centrale og østlige Taiwan, betragtet som en underart af R. pseudochrysanthum. Dens blomster findes i alle farvenuancer mellem snehvidt og lyserødt.

 

 

Taiwan 2008
Taiwan 2008
Taiwan 2008
Den hvidblomstrede form af Rhododendron morii, Hohuan Shan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014b
Taiwan 2014b
Den lyserøde form af Rhododendron morii, fotograferet på en tåget dag i en bjergskov i Taipingshan National Forest. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Himalaya er hjemsted for omkring 100 rhododendron-arter, hvoraf langt de fleste vokser i bjergkædens østligste del. I det ganske lille land Bhutan er der således fundet over 60 arter. Jo længere vestpå, man bevæger sig, desto færre arter træffer man. Det østlige Nepal kan opvise 30 arter, det vestlige Nepal 7 og Pakistan bare 4. Slægten findes i næsten alle plantezoner i Himalaya, fra subtropisk til alpin, men de fleste arter træffes mellem 2000 og 4000 m.

 

Rhododendron arboreum er den største blandt rhododendron-arterne i Himalaya, idet det kan blive op til 15 m høj. Denne art er meget almindelig, og når den blomstrer i marts-april, farves skovene stedvis røde eller lyserøde af millioner af blomster. Intensiteten af blomsternes røde farve aftager med stigende højde, og nær artens øvre grænse ses til tider helt hvide blomster.

I videste forstand har denne art en meget stor udbredelse i Asien, fra Pakistan østpå til bjergområder i det nordlige Thailand og Vietnam, med isolerede forekomster i Sydindiens og Sri Lankas bjerge. Underarten i Sydindien kaldes Nilgiri-rhododendron (R. arboreum ssp. nilagiricum), mens Sri Lanka-rhododendron (R. arboreum ssp. zeylanicum) til tider betragtes som en selvstændig art, R. zeylanicum.

 

 

Nepal 2008
Nepal 2008
I Annapurna-området i det centrale Nepal, hvor disse billeder blev taget, føjer hos Rhododendron arboreum i marts-april et dejligt lyserødt skær til store skovområder. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2008
Om foråret producerer blomsterne af Rhododendron arboreum en overdådighed af pollen og besøges flittigt af forskellige fuglearter, her en stribet skadedrossel (Garrulax striatus). – Annapurna, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sydindien 2008
Dette billede viser Nilgiri-rhododendron (R. arboreum ssp. nilagiricum), fotograferet i Nilgiri-bjergene, Tamil Nadu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

På afstand minder Rhododendron barbatum om R. arboreum, men på nærmere hold afsløres dens distinkte kirtelhår på bladstilkene, og den lyserøde bark skaller af i tynde, kanelfarvede strimler. Denne art, som er vidt udbredt i Himalaya, fra det nordvestlige Indien mod øst til Bhutan, danner ofte rene bestande i højder mellem 2400 og 3600 m.

 

 

Nepal 2013
Rhododendron barbatum danner ofte rene bestande i højder mellem 2400 og 3600 meters højde, som på dette billede fra Kutumsang, Langtang Nationalpark, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2008
Rhododendron barbatum har distinkte hår på bladstilke og kviste, hvilket ses på dette billede fra Ghorepani, Annapurna, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2008
Stammen hos Rhododendron barbatum er lyserød, og barken skaller af i tynde, kanelfarvede strimler. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Som dens latinske artsnavn, af latin campanula (’lille klokke’), antyder, har Rhododendron campanulatum klokkeformede blomster. Denne attraktive busk er meget almindelig i Himalaya, hvor den danner tætte krat mellem 2800 og 4000 meters højde.

 

 

Nepal 2013
Nepal 2013
Rhododendron campanulatum, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2013
Rhododendron campanulatum kendes bl.a. på det rustfarvede hårlag på undersiden af bladene. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Førhen blev Rhododendron wallichii betragtet som en underart af R. campanulatum, men generelt er dens blomster lysere, og undersiden af bladene er uden hår. Artsnavnet blev givet til ære for den danske læge og botaniker Nathaniel Wallich (1786-1854), som studerede flora i Indien og Himalaya i begyndelsen af 1800-tallet.

 

 

Everest 2010
Rhododendron wallichii er meget almindelig i Khumbu-området i det østlige Nepal, hvor dette billede er taget. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Blomsterne hos Rhododendron triflorum er bleggule med et grønligt skær og sidder i grupper på 3, som det latinske artsnavn fortæller. Dens bark skaller af i tynde, kanelfarvede strimler.

 

 

Nepal 2013
Rhododendron triflorum, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den store Rhododendron hodgsonii, der kan blive indtil 7 m høj, kendes nemt på den tætte blomsterstand og de store blade. Blomsterfarven varierer fra hvidlig til en dyb tone af lyserød. Denne art har en ret begrænset udbredelse, fra det østlige Nepal til det sydøstlige Tibet.

 

 

Nepal 1991a
Her står min guide Saila Tamang under en frodig bevoksning af Rhododendron hodgsonii i Barun-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1991a
Nepal 2013
Rhododendron hodgsonii, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron campylocarpum er meget almindelig i højder mellem 3000 og 4000 m, fra det østlige Nepal mod øst til det sydvestlige Kina. Stedvis farver den hele skovpartier lysegule med sine smukke blomsterstande.

 

 

Everest 2010
Everest 2010
Rhododendron campylocarpum er meget almindelig i Khumbu-området i det østlige Nepal, hvor disse billeder blev taget. På øverste billede ses i baggrunden fra venstre toppene af bjergene Nuptse (7879 m), Sagarmatha (Everest) (8850 m) og Lhotse (8511 m). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron ciliatum er en lille busk, hvis hvide eller svagt lyserøde blomster har fem overlappende flige med et lille indhak. Denne art har en meget begrænset udbredelse, fra det østlige Nepal til Bhutan. Den vokser ofte på klipper, i højder mellem 2700 og 3900 m.

 

 

Nepal 1991a
Rhododendron ciliatum, Barun-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron thomsonii, som er udbredt fra det østlige Nepal til det sydøstlige Tibet, vokser mest i fugtige områder og ses især nær vandløb. Arten kendes nemt på de bredt klokkeformede, voksagtige, kødfulde blomster samt det ret lille røde bæger.

 

 

Nepal 2013
Nepal 2013
Disse billeder er fra Ghunsa-dalen i det østlige Nepal, hvor Rhododendron thomsonii er almindelig. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron cinnabarinum har aflange, tubeformede, voksagtige, hængende blomster, der oftest er mørkerøde. Denne art vokser i højder mellem 3200 og 4000 m, fra det østlige Nepal mod øst til det sydvestlige Kina.

 

 

Nepal 2013
Nepal 2013
Normalt er blomsterne hos Rhododendron cinnabarinum mørkerøde, men af og til ses lysere blomster, som på det nederste billede. Denne art er almindelig i Ghunsa-dalen, østlige Nepal, hvor disse billeder stammer fra. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tætte krat af Rhododendron anthopogon, på nepalesisk kaldt sun pathi, dækker store områder i Himalaya mellem 3000 og 5100 meters højde. De tørrede blomster af denne dværgbusk anvendes som té, og grenene brændes som røgelse i templer og på husaltre.

 

 

Everest 2010
Rhododendron anthopogon, Gokyo-dalen, Khumbu, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 2002
Denne mand fra Gosainkund-området i det centrale Nepal viser et fad, fyldt med tørrede blomster af sun pathi. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den alpine zone over trægrænsen i Himalaya rummer adskillige arter af dværgagtige rhododendron-arter, bl.a. Rhododendron setosum og R. nivale, der begge er udbredt fra det vestlige Nepal mod øst til det sydvestlige Kina. De er ret ens, men bladranden hos R. setosum har normalt stive hår, og dens tragtformede krone er rød-violet (sjældent lyserød), mens blomsterne hos R. nivale er mindre og mørkere violet, og bladranden er uden hår. R. nivale vokser normalt i mere tørre områder end R. setosum.

 

 

Nepal 2013
Everest 2010
Everest 2010
Rhododendron setosum (øverste billede) og R. nivale, begge fotograferet i Khumbu-regionen i det østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Joseph Dalton Hooker (1817-1911) var en britisk botaniker, som i perioden 1848-50 beskrev ikke færre end 22 nye rhododendron-arter fra Sikkim og andre områder i det østlige Himalaya, heriblandt den pragtfulde Rhododendron dalhousiae, som blev navngivet til ære for Lady Dalhousie, hustru til George Ramsay, den 9. Jarl af Dalhousie, som var generalguvernør i Indien i første halvdel af 1800-tallet. Denne dame var en ivrig indsamler af planter.

Denne epifytiske art producerer en overdådighed af citronfarvede blomster, der efterhånden bliver gullighvide. Den har en ret begrænset udbredelse, fra det centrale Nepal mod øst til Arunachal Pradesh i det nordøstlige Indien.

 

 

Nepal 1991a
Rhododendron dalhousiae, fotograferet nær Tashigaon, Arun-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron lindleyi er en anden epifyt, som meget ligner R. dalhousiae, men har snehvide blomster. Den findes i skove fra det østlige Nepal mod øst til Myanmar.

 

 

Nepal 1994-95
Rhododendron lindleyi, Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron wightii, som bliver omkring 4 m høj, danner krat mange steder i det østlige Himalaya mellem 3300 og 4300 meters højde. Dens klokkeformede blomster er hvide eller svagt gullige med røde pletter i svælget, og bladene er store, op til 20 cm lange, med et rustfarvet filtlag på undersiden.

 

 

Nepal 1991a
Nepal 1991a
Rhododendron wightii, Barun-dalen, østlige Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bjergområder på Borneo rummer ca. 55 rhododendron-arter, af hvilke omkring halvdelen findes på øens højeste bjerg, Gunung Kinabalu (4094 m). Læs mere om flora og fauna på dette bjerg på siden Rejse-episoder – Borneo 1985: En vandring op ad Gunung Kinabalu.

 

 

Malaysia 1984-85
Malaysia 1984-85
To arter er ret almindelige i skoven på Gunung Kinabalu i omkring 2000 meters højde, den lyserøde Rhododendron brookeanum (nu ofte betragtet som en underart af den mere vidtspredte R. javanicum) og den gule Rhododendron retivenium. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Malaysia 1984-85
I større højder findes krat af Rhododendron ericoides, som har røde, tragtformede blomster og bittesmå blade, der minder om bladene hos revling (Empetrum nigrum). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Nordamerika findes 27 rhododendron-arter, med den største koncentration i Appalachian Mountains langs østkysten.

 

Rhododendron nudiflorum, også kaldt R. periclymenoides, er udbredt fra Massachusetts sydpå til North Carolina og mod vest til den vestlige del af Kentucky og den østlige del af Tennessee.

 

 

USA 2012
Rhododendron nudiflorum, Pohatcong Creek, New Jersey. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Flamme-azalea (Rhododendron calendulaceum) er hjemmehørende i Appalachian Mountains, fra Pennsylvania og Ohio mod syd til Georgia og Alabama. På grund af dens pragtfulde blomster dyrkes den dog mange andre steder.

 

 

USA 2012a
USA 2012a
Disse flamme-azalea i Maudsley State Park, Massachusetts, er forvildet fra tidligere dyrkning. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cumberland-azalea (Rhododendron cumberlandense) minder meget om flamme-azalea, men blomster og blade er mindre, og når bladene bliver ældre, får de et voksagtigt, blåligt skær på undersiden. Griffel og støvdragere er højrøde, mens de er gule, orange eller lyserøde hos flamme-azalea. Cumberland-azalea har en begrænset udbredelse, idet den findes fra Cumberland-plateauet i Kentucky mod syd til Georgia, Alabama og North Carolina.

 

 

USA 2012a
Cumberland-azalea, fotograferet i Cades Cove, Great Smoky Mountains Nationalpark, Tennessee. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Catawba-rhododendron (Rhododendron catawbiense) er meget almindelig i større højder i den sydlige del af Appalachian Mountains.

 

 

USA 2012
Catawba-rhododendron med regndråber, Pisgah National Forest, North Carolina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron vaseyi har en særdeles begrænset udbredelse, idet den kun findes i Appalachian Mountains i North Carolina.

 

 

USA 2012
Efter en kraftig byge dækker talrige regndråber disse blomster af Rhododendron vaseyi, Pisgah National Forest. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Som dens navn antyder, findes Stillehavs-rhododendron (Rhododendron macrophyllum) langs Nordamerikas vestkyst, fra Monterey Bay i Californien mod nord til British Columbia. Arten er fortrinsvis kystnær i sin udbredelse, men findes dog også temmelig langt inde i land i Cascade Mountains i Oregon, Washington og British Columbia.

 

 

USA-Canada 1992
USA-Canada 1992
Stillehavs-rhododendron, fotograferet nær Trinidad, Californien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Europa, inkl. Kaukasus, findes 12 rhododendron-arter, hvoraf den almindeligste er rustbladet alperose (Rhododendron ferrugineum), der vokser i Pyrenæerne, Alperne, Jura-bjergene, samt den nordlige del af Appenninerne. Denne art dækker ofte store områder af bjergskråninger mellem 1600 og 2200 meters højde, især på sur jordbund. Den er navngivet efter et rustfarvet hårlag på undersiden af bladene.

 

 

Alperne 2016
Alperne 2016
Rustbladet alperose danner ofte store bestande, her i Grossglockner-området, Østrig. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En anden almindelig europæisk art er randhåret alperose (Rhododendron hirsutum), som vokser på kalkrig jordbund i Alperne, fra Schweiz og østpå, samt i Karpaterne, hvor den muligvis er indført. Den kendes nemt på de randhårede blade. I områder, hvor denne art og rustbladet alperose vokser sammen, danner de ofte hybrider.

 

 

Alperne 2017
Alperne 2017
Randhåret alperose, Berner Oberland, Schweiz. På det øverste billede ses også en skov-gøgeurt (Dactylorhiza maculata ssp. fuchsii). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron ponticum er vildtvoksende i Kaukasus, Bulgarien, Tyrkiet, Libanon, Spanien og Portugal. I 1763 blev den indført til de Britiske Øer, hvor den hurtigt blev naturaliseret, idet den spredtes vegetativt ved hjælp af sine rodslående grene. I dag er den et stort problem, da den udkonkurrerer lokale plantearter, specielt i Irland.

 

 

Asien 1972-73
Asien 1972-73
Rhododendron ponticum, fotograferet nær byen Espiye på Sortehavskysten i Tyrkiet, hvor arten er hjemmehørende. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tidligere blev arter af post regnet for tilhørende en særlig slægt, Ledum, men nylige DNA-analyser har afsløret, at de rent faktisk er rhododendron-arter. På grund af deres stærke duft blev disse planter førhen anvendt til at holde møl borte fra klæder. Engelske navne på slægten omfatter bl.a. Labrador tea og muskeg tea, som hentyder til anvendelsen af disse planters blade som urteté. De blev også tilsat øl, i lighed med mose-pors (Myrica gale).

 

Mose-post (Rhododendron tomentosum) er meget almindelig og vidt udbredt i nåleskovzonen på den nordlige halvkugle. I 1983 blev den fundet som ny art for Danmark i en tørvegrav nær Frederikshavn, hvor der siden har været en mindre bestand. Dens frø er formentlig kommet hertil med trækfugle. I Sverige og Norge er den meget almindelig i næringsfattige områder, såsom højmoser og fugtige heder.

 

 

Chukotka 2011
Dette billede viser arktisk post (R. tomentosum ssp. subarcticum), fotograferet på Chukotka-halvøen i det østlige Sibirien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Vestlig post (Rhododendron columbianum), som førhen blev kaldt Ledum columbianum og senere Rhododendron neoglandulosum, forekommer i det vestlige Nordamerika, fra British Columbia og Alberta mod syd til Californien, Utah og Colorado. Denne art er tilknyttet fugtige områder fra havniveau op til omkring 3500 meters højde.

 

 

USA-Canada 1992
Vestlig post, observeret i Kruse State Forest, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Dværgalperoser, der omfatter to arter, adskiller sig på visse punkter fra de øvrige alperoser og er derfor blevet placeret i en særskilt slægt, Rhodothamnus. Europæisk dværgalperose (R. chamaecistus) er udbredt i de centrale og østlige Alper, mens den anden art, R. sessilifolius, er begrænset til et meget lille bjergområde, Tiryal Dağı, i Artvin-provinsen i det nordøstlige Tyrkiet.

 

 

Alperne 2016a
Europæisk dværgalperose, Passo di Valparola, Dolomitterne, Italien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Rhododendron-blomster værdsættes verden over for deres skønhed.

 

 

Guizhou 2009
Denne kvinde i Wumeng Shan-bjergene, Guizhou-provinsen, Kina, har plukket blomster og blade af en lokal rhododendron-art, som hendes lille dreng nu holder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1994-95
Småbørn i det østlige Nepal, en af pigerne med en favnfuld blomster af Rhododendron arboreum. Man går ikke så højt op i renlighed i dette område! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Oprettet august 2017)

 

(Senest opdateret februar 2019)