Vorsø i mit hjerte

 

 

Vorsø 1988-99
En sort regnsky passerer hen over en lille plantage ved sydkysten af Vorsø, kaldt Tepotten – således navngivet på grund af et ganske lille vandhul midt i bevoksningen. – 7. februar 1995. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Kaj Halberg

 

 

 

Mod sydøst, over den tilfrosne Horsens Fjord, viser solen sit blodrøde ansigt under en dyne af sortagtige skyer. Ude fra isen kigger jeg tilbage mod den lille ø. Langsomt begynder den opgående sol at oplyse dens karakteristiske profil: Den høje poppelplantage yderst til højre; de to mørke kupler af de ældste skovpartier på øen, Østerskov og Vesterskov; stuehusets røde tegltag; Tepottens tætte klynge af træer nær sydkysten; den døde poppelplantage omkring Vesterdam, hvor Skarverne holder til i sommertiden; og helt ude til venstre den kuperede silhouet af Vorsø Kalv.

Kun en ganske lille plet på Danmarks kort – men med en umådeligt stor plads i mit hjerte. Her har jeg siden juli 1981 haft mit hjem, og nu, i december, bor jeg helt alene på øen – i den koldeste december nogensinde målt i Danmark med en gennemsnitstemperatur på -4,0 grader. Øen er dækket af sne, og alt er nedfrosset, men jeg føler alligevel stor taknemmelighed over at kunne bo så dejligt og fredeligt et sted.

At det overhovedet har kunnet lade sig gøre, kan jeg i første omgang takke min gamle ven, kunstneren Jens Gregersen for. Han blev i 1973 hyret af Fredningsstyrelsen til at udsmykke et udstillingslokale på naturreservatet Tipperne i Ringkøbing Fjord med tegninger og akvareller, og i 1974 arbejdede han og jeg sammen som fugleobservatører på Tipperne. Jens’ arbejde her var medvirkende til, at han i 1977 og 1978 af Fredningsstyrelsen fik til opgave at tage til naturreservatet Vorsø i Horsens Fjord, dels for at optælle øens koloni af skarver, dels for at tegne og male.

På Vorsø boede Jens i en laboratoriebygning i den sydlige udkant af Vesterskov, af bestyrerfamilien Kristensen henne på gården kaldt ’Professorhuset’. Dette fine lille hus blev opført i 1932 til at huse gæstende forskere, men havde nu stort set stået tomt i over 10 år. Jens var så venlig at invitere mig over til øen, som ellers var hermetisk lukket for besøgende, og det sagde jeg selvfølgelig med glæde ja til. Bestyreren tolererede min tilstedeværelse, sikkert af den grund, at Jens og jeg var på kost henne på gården, så økonomisk fik familien en smule ud af mig.

 

(December 1981)

 

 

Når man efter at have vadet 700 m over Vorsø Vejle ankom til øen, var det første man så dette skilt, som blev udført af den lokale smed i 1940’erne. Her står Jens ved siden af skiltet, 30. april 1978. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Blik mod gården fra vest, 7. oktober 1977, t.v. det sydlige bryn af Vesterskov, t.h. en pløjemark, i mellemgrunden de to lade- og staldbygninger, samt et hegn af Båndpil (Salix viminea), bagest Østerskov. (Tegning copyright © by Jens Gregersen)

 

 

På Vorsø boede Jens i en laboratoriebygning i den sydlige udkant af Vesterskov, af bestyrerfamilien på gården kaldt ’Professorhuset’. – 2. maj 1978. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Laboratoriet ved nat. (Foto copyright © by Jens Gregersen)

 

 

Jens i færd med at tegne Hulkravet Kodriver (Primula veris) langs vejen, 30. april 1978. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Efter overdragelsen af Vorsø til Miljøministeriet i 1979 påbegyndtes en langt mere målrettet registrering af specielt de zoologiske forhold. – Disse to billeder viser kolonien af Mellemskarv (Phalacrocorax carbo ssp. sinensis) i Vestre Remise, april 1982. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I forgrunden Vestermark – et af de landbrugsområder, som blev fredet i december 1928 – med krat af Slåen (Prunus spinosa) samt bevoksninger af Gederams (Chamerion angustifolium) og Draphavre (Arrhenatherum elatius). I mellemgrunden et gammelt system af krumodder ved navn Kalvøerne, bagest Vorsø Kalv med Draphavre og krat af Hvidtjørn (Crataegus sp.). – 21. juli 1989. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sydkysten af Vorsø med en knaldsort regnsky over Kalven, 4. august 1985. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

(Oprettet februar 2017)

 

(Senest opdateret maj 2022)