Leg

 

 

På denne side omfatter ordet leg også dans, spil, lystfiskeri, karneval, bueskydning o.a.

 

 

Killinger er meget legesyge, hvorved de tilegner sig egenskaber, som er nødvendige senere i livet, når de begynder at jage. Læs mere om tamkatten under Dyreliv: Dyr i menneskets tjeneste.

 

 

Fyn 2005-08
Legesyge killinger. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jylland 1996-99
Killinger leger på en kasseret sofa på et høloft. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fyn 2010-17
Denne killing forsøger at klatre op ad mit bukseben. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jylland 1996-99
Legesyg killing bider i en vinplante. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Bornholm 2008-3
En lille pige og hendes far nyder en tur i karrusel, Brændesgårdshaven, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal 1991
Tibetanske buddhist-munke laver sjov med hinanden uden for deres kloster nær den kæmpemæssige buddhistiske stupa Bodhnath, Kathmandu, Nepal. – Læs om den tibetanske buddhisme, lamaismen, andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Buddhisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

_DSC3783
_DSC3786
Trampolin-spring, Jylland. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Annapurna 2007 
Da deres forældre ofte er for fattige til at købe dyrt legetøj, leger nepalesiske børn med forhåndenværende materialer. Her bygger en Gurung-pige og hendes bror en borg af sten og papstykker, Kali Gandaki-dalen, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bali 2009
Børn på en legeplads, Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Californien 2013 
‘Hej, Mor!’ – Børn har tegnet en hilsen til deres mor på en sandstrand, Torrey Pines State Beach, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cambodia 2009
Khmer-børn leger uden for deres hjem, Banteay Srey, Angkor, Cambodia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Canariske Øer 2006
Canariske Øer 2006
Canariske Øer 2006
Canariske Øer 2006
Under et karneval i byen Los Christianos, Tenerife, Kanariske Øer, er disse børn blevet udklædt til at deltage i et optog, bl.a. en dreng udklædt som klovn og en pige som en kæmpemæssig sommerfugl. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Holi er en hinduistisk forårsfest for hinduguden Krishna, hvor man fejrer det godes sejr over det onde – en løssluppen folkefest, hvor man, uanset kaste, overdænger hinanden med rødt, gult, violet eller grønt pulver, eller med vand, som man har opløst dette pulver i. Af denne grund kaldes Holi i folkemunde for Farvernes Fest.

Læs mere om Holi under Rejse-episoder – Indien 1991: Til hindu-højtider i Rajasthan.

 

 

Nordindien 1991
Under Holi oversprøjter børn en passerende cyklist med farvet vand, Jaisalmer, Rajasthan, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

En anden hinduistisk højtid er Bada Dasain, også kaldt Dassera eller Durga Puja. Under denne fest rejser man i landsbyer overalt i Nepal fire lange bambusstænger, som er bundet sammen foroven. Fra toppen af disse stænger hænger reb ned til jorden og danner en gigantisk gynge. Andre reb bindes til store grene i træer.

 

 

Dassera swing 1_resize
Nepal 2009-1
Piger i det centrale Nepal leger på en gynge, som hænger ned fra fire lange bambusstænger. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1985
Denne pige anvender en gynge, som er bundet til en gren, Pokhara, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Endnu en hinduistisk fest er Bisket Jatra, som fejres blandt Newarerne i byen Bhaktapur, Kathmandu-dalen, Nepal. Under denne højtid trækker man en karet med en figur af hinduguden Kalo Bhairab (en lokal udgave af Shiva) gennem gaderne.

 

 

Nepal 1994
Børn leger under kareten, som trækkes gennem gaderne i Bhaktapur, indeholdende en figur af hinduguden Kalo Bhairab. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Jylland 1996-99 
Småpiger leger med urtepotter i en vaskebalje, Jylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sydasien 1980
Asiatiske elefanter (Elephas maximus) leger i et vandhul, Corbett Nationalpark, Uttarakhand, nordlige Indien. – Læs om elefanter på siden Dyreliv: Elefanternes storhed og fald. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal 1998
Nepal 1998
Thakali-mænd i landsbyen Marpha, Kali Gandaki-dalen, centrale Nepal, deltager i en bueskydningskonkurrence. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ungaerne er et Bantu-folk, som lever på øer i de store Bangweulu-sumpe i det nordlige Zambia. Deres vigtigste erhverv er fiskeri, men de dyrker tillige maniok (Manihot esculenta), også kaldt kassava, og de indsamler en mængde vilde planter, bl.a. jordstængler fra nøkkeroser (Nymphaea) og rødder af papyrus (Cyperus papyrus). De jager også fugle og antiloper.

Unga-folkets levevis er indgående behandlet under Bøger: Hvor vandet møder himlen.

 

 

Zambia 1993
Blandt Unga-drenge på øen Ncheta Island i Bangweulu-sumpene er fodbold et meget populært spil. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Zambia 1993
Under et møde i en kvindegruppe på Ncheta Island leger dette Unga-barn med en pind. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Zambia 1993 
Dreng af Unga-stammen jager fugle med en slangebøsse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Nepal 1994
Drenge leger i Rapti-floden, sydlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Blandt de 23 makak-arter har den langhalede makak (Macaca fascicularis) den største udbredelse, idet den findes fra Bangladesh, Myanmar, Laos og Vietnam mod syd til det malaysiske og indonesiske ørige, og derfra østpå til Filippinerne.

Denne art og mange andre aber er præsenteret på siden Dyreliv: Aber.

 

 

Cambodia 2010
Disse to unger af langhalet makak hænger i en gren og lader sig derfra dumpe ned i et vandhul, nær Angkor Thom, Cambodia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bali 2009
En unge af langhalet makak skubber en halv kokosnøddeskal hen over fliser, nær Wenara Wana-templet (populært kaldt ’Monkey Forest’), Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Filippinerne 1984
Drenge leger på en strand, Lemery, Luzon, Filippinerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal 2008
En lille dreng morer sig med at jage rundt med de mange tamduer, som bliver fodret på Durbar-pladsen, Kathmandu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tanzania 1990 
Tanzanianske drenge med bolde, fremstillet af saften fra en lian. De smører en finger ind i saften, og når den er tørret en smule, blæser de den op. Over de næste par timer tilføjer de adskillige lag af saft, indtil de til slut har fremstillet en lille bold. Drengen til højre viser en færdiglavet bold. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Guizhou-Yunnan 2007
Denne lille dreng sidder på en legetøjs-politi-motorcykel, Guizhou-provinsen, Kina. Bemærk hans smarte frisure. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyn 1967-2004
Poseidons eller Neptuns datter? – Lille pige med søsalat (Ulva lactuca) på hovedet, Langeland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Under et ophold i Kota Bharu, Malaysia, fik jeg lejlighed til at overvære to former for lokale lege. Gasing er en snurretop, som vejer ca. 5 kg. Den er omvundet med et reb og ved hjælp af dette slynger en mand toppen ind på et jævnt stykke jord, hvor en anden mand skovler den op med en slags bat. Toppen skal nu placeres på en metalholder, som igen skal placeres på en træholder. Det er ikke tilladt at røre toppen med hænderne. Det hold, hvis top snurrer længst, har vundet.

Silat er en stiliseret form for selvforsvar, som har karakter af dans, hvor det gælder om at finte modstanderen og derpå pludselig kaste ham til jorden.

 

 

Malaysia 1984-85 
Gasing, Kota Bharu. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Malaysia 1984-85
Malaysia 1984-85
Silat, Kota Bharu. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Nepal 1998
I middagsheden leger dette Gurung-barn i Ilam, østlige Nepal, med en metalkop og en bambuspind. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Malaysia 1984-85
Malaysia 1984-85
Unge forældreløse orangutaner (Pongo pygmaeus), Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah, Borneo. Læs om disse orangutaner andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder – Borneo 1985: På besøg hos orangutaner. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Island-Færøerne 1999 
Dreng fisker efter fjeldørreder, Isholsvatn, Island. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Batakkerne er et malajisk folkeslag, som lever i området omkring Toba-søen i den centrale del af Sumatra, Indonesien. Flere billeder af dette folk findes andetsteds på denne hjemmeside, se Galleri – Folk: Stammefolk på Sunda-øerne.

 

 

Sydøstasien 1975 
Batak-børn morer sig med at ride på vandbøfler, mens de bringer dem hjem fra arbejdet i rismarkerne på øen Samosir i Toba-søen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sydøstasien 1975
Batak-børn leger med bambusstænger, Samosir. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Island-Færøerne 1999
Denne dreng titter gennem et hul i størknet lava, der stammer fra et udbrud af vulkanen Krafla, nær Myvatn, Island, som fandt sted ca. 15 år forinden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 1967-76 
Denne lille dreng morer sig med at puste frø af en mælkebøtte (Taraxacum officinale), Laven, Midtjylland. Denne art er nærmere præsenteret på siderne Planteliv: Planter i folketro og digtning, samt Traditionel medicin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal 1994-95
Denne dreng i byen Basantapur, østlige Nepal, morer sig med at spille på en simpel fløjte, fremstillet af en tynd bambusstængel. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 1991-95 
Når sneen dækker jorden, elsker danske børn at kælke og stå på ski ned ad bakke, her nord for Århus. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ladakh 2000
Disse piger i Markha-dalen, Ladakh, Indien, leger en ældgammel leg. De kaster adskillige småsten op i luften, hvorpå de samler så mange sten op fra jorden som muligt, inden de griber dem, der falder. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den plettede hyæne (Crocuta crocuta) er hjemmehørende i størstedelen af Afrika syd for Sahara, med undtagelse af ørken, regnskov og alpine områder omkring bjergtoppe. Engang var denne art udbredt i hele Europa og det nordlige Asien, fra Spanien og Frankrig mod øst til det østlige Sibirien. Det er stadig uklart, hvorfor den uddøde i Sibirien, men dens forsvinden fra Europa menes at hænge sammen med tilbagegangen i græsstepper, som er artens foretrukne habitat, for omkring 12.500 år siden.

Denne art har en meget kompleks social struktur, hvad angår gruppestørrelse, hierakisk struktur samt hyppigheden af social interaktion, blandt både blodfæller og gruppemedlemmer, som de ikke er i familie med. Deres sociale system er mere åben konkurrence end samarbejde, hvor adgangen til bytte, parringsmuligheder samt tidspunktet, hvor hannerne forlader gruppen, altsammen afhænger af det enkelte medlems evne til at dominere flokfæller. (Kilde: Holekamp, Sakai & Lundrigan, 2007. Social intelligence in the spotted hyena (Crocuta crocuta). Philosophical Transactions of the Royal Society, London, 362, s. 523-38)

 

 

Tanzania 1990 
En meget ung hvalp af plettet hyæne leger med en ældre hvalp uden for deres hule i Ngorongoro-krateret, Tanzania. Når hvalpene fødes, er de sorte, men bliver senere lysegrå, inden de skifter til de voksnes brunlige pels. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Costa Rica-2
Børn på gynger i aftenlys, Tortuguero, Limón, Costa Rica. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 1991-95
Denne lille dreng morer sig med at pjaske i en regnvandspyt, Hestehaveskov, Rønde, Jylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 1966-76
Lille dreng leger med en spand, Jylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sri Lanka 1974-75
Singhalesiske drenge i Sri Lanka leger med ‘luftbøsser’, fremstillet af tynde pinde, som passer ind i et rør. Når man slår pinden hurtigt ind i røret, kan man skyde småsten et langt stykke vej. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Østafrika 1994-95 
Flodheste (Hippopotamus amphibius) leger i Banagi-floden, Serengeti Nationalpark, Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sydasien 1978-79 
Lille dreng leger i en bærekurv, Kathmandu, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Guizhou-Yunnan 2007
Denne lille pige af Yi-folket i Yunnan-provinsen, Kina, leger med stumper af bananblade, som hendes forældre har benyttet til at vikle omkring varer, som de sælger på et marked. Flere billeder af kinesiske stammefolk findes under Galleri – Folk: Stammefolk i Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Et gammelt stenbrud nær Djupvik, Öland, Sverige, er blevet omdannet til en legeplads, hvor folk bygger ‘skulpturer’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lahaul-Ladakh 2014 
Denne lille pige leger med en revnet ballon, Lahaul, Himachal Pradesh, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 1996-99
Denne dreng viser stolt sin fangst, en aborre (Perca fluviatilis), Rørbæk Sø, Jylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

silver-grass-nepal_resize 
Disse drenge har det herligt, mens de leger med en trillebør i et hav af græs med sølvskinnende frøstande, Tumlingtar, Arun-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 1996-99
Normalt er hunde og katte svorne fjender, men hvis de vokser op sammen, som denne kat og ruhårede gravhund, kan de være de bedste venner. – Tamkatten og tamhunden omtales indgående andetsteds på denne hjemmeside, se Dyreliv: Dyr i menneskets tjeneste. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sri Lanka 1974-75 
Lille singhalesisk pige på gyngehest, Horana, Sri Lanka. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sydøstasien 1975 
Pigen går rundt med røven bar, og snart vil drengen gøre ligeså. – Småbørn leger med en låge, Bangkok, Thailand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwan 2012
Gammel vejrbidt træskulptur, som viser børn, der leger med en hjort, Taichung, Taiwan. Flere billeder af træskærerarbejder fra Taiwan og andre steder kan ses på siden Kultur: Træsnit. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tanzania 1990 
Makonde-dreng leger med en hjemmelavet bil, Kitere, sydlige Tanzania. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 1999-2005
Kalkmaleri i Povls Kirke, Bornholm, som viser alvorlige synder, såsom dans, musik og kortspil – i hvert fald ifølge visse puritanske kristne sekter. – Læs om kristendommen på siden Religion: Kristendom. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tibet 1987 
Hundehvalpe i leg, Gyantse, Tibet. – Tamhundens komplicerede afstamning, samt en mængde hunderacer, er behandlet på siden Dyreliv: Hundefamilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De knaldsorte alpekrager (Pyrrhocorax pyrrhocorax) og alpealliker (P. graculus) er mesterlige flyvere. Man ser dem ofte i store flokke, som laver kæmpesving i luften og styrtdykker, mens de ustandseligt kalder. Det er helt åbenlyst, at de nyder deres luftakrobatik.

Alpealliken er nærmere præsenteret på siden Hyldest til farven gul, mens alpekragen omtales under Hyldest til farven rød.

 

 

Nepal 1994-95
Alpealliker i leg over Ghunsa-dalen, østlige Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ladakh 2000
Disse drenge har det sjovt i en oversvømmet gade i Delhi, Indien. Taxien i baggrunden har problemer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 2000-05
Denne unge mand morer sig med et terrængående køretøj i en våd eng nær Randers. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal 2000
Tibetanere deltager i et årligt hestevæddeløb, som afholdes under Yartung-højtiden, Muktinath, Jhong-dalen, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 1996-99
Drenge leger i en sandkasse, Jylland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bali 2009 
Drenge leger med en tromme under en hinduistisk tempelfest, Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2008b
Udendørs opvisning i linjedans, Snogebæk, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Yunnan 2007 
Dreng leger blandt vandmeloner, som hans forældre sælger i vejkanten, Yunnan-provinsen, Kina. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal 1994-95 
Iført sin mors flip-flops forsøger denne lille dreng at flytte en stor planke, hvilket tydeligvis overstiger hans evner. – Bagarchap, Marsyangdi-dalen, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Oprettet oktober 2016)

 

(Sidst opdateret februar 2019)