Træsnit

 

 

I Taiwan findes en årtusind-gammel tradition for at udskære skulpturer i træ. De følgende 6 billeder viser eksempler på denne kunstart, fremstillet i byen Sanyi.

 

Bùdài, ofte kaldt ’Den Leende Buddha’, repræsenterer ikke Buddha Sakyamuni, som vesterlændinge ofte tror, men er en bodhisatva, normalt betragtet som en inkarnation af Maitreya, den ’Fremtidige Buddha’, som i tidens fylde vil vende tilbage til Jorden og frelse menneskeheden. Bùdài betyder ’bomuldssæk’. Dette navn har han fået, da han ofte ses bære en sådan over skulderen. Spørger man ham, hvorfor han bærer på den sæk, smiler han blot og slynger den til jorden, hvilket antyder, at du bør lade alting fare – det endelige mål hos alle buddhister.

 

 

Taiwan 2012
Taiwan 2012a
To træskulpturer af Bùdài, ofte kaldt ’Den Leende Buddha’. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2012a
Denne træudskæring forestiller en kinesisk adelsmand. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2012a
To aber, der ser ud til at være oplagte til spilopper. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ifølge overleveringen bragte den indiske buddhist-missionær Damo (også kaldt Bodhidharma) buddhismen til Kina omkring 450-500 e.Kr. Det fortælles, at tre år efter hans død mødte den kinesiske ambassadør Song Yun ham i bjergene, hvor han vandrede af sted med en sandal hængende på en gren over skulderen. Song Yun spurgte ham, hvor han skulle hen, hvortil Damo svarede: ”Jeg er på vej hjem.” Da han blev spurgt, hvorfor han bar på en enkelt sandal, svarede han: ”Det finder du ud af, når du når frem til Shaolin-klostret. Fortæl ikke nogen, at du har set mig, da du ellers vil komme galt af sted.”

På trods af Damos advarsel fortalte Song Yun kejseren, at han havde mødt ham, hvortil kejseren svarede, at han allerede var død og begravet, hvorefter han lod Song Yun arrestere for at lyve. Da de ankom til Shaolin-klostret, fortalte munkene dem, at Damo var begravet i en bakke bag templet. Da graven blev åbnet, indeholdt kisten kun en enkelt sandal. Munkene udbrød: ”Mester er draget hjem,” hvorefter de lavede bedefald tre gange.

 

 

Taiwan 2012a
Taiwan 2012
Denne træskærer i Sanyi arbejder på en skulptur af den indiske buddhist-missionær Damo. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Bangkok 2005-07
Denne træskærer i Damnoensaduak, Thailand, arbejder på en bordplade, hvori han udskærer figurer af bl.a. elefanter og træer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I nogle nepalesiske landsbyer findes stadig huse med smukt udskårne vinduesrammer og fyldninger, men dette urgamle håndværk er hastigt på retur, og i dag opføres de fleste huse med præfabrikerede vinduer.

 

 

Annapurna 2007
Hus i landbyen Dana, Kali Gandaki-dalen, Annapurna, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1998
Sydasien 1978-79
Vinduer i Thulo Shyabru, en landsby med en flot beliggenhed på en bjergkam i Langtang Nationalpark, centrale Nepal. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

De ’underjordiske’ er nisselignende væsener, som er særegne for Bornholm. Som deres navn siger, bor de under jorden, ofte i oldtidshøje. Et lokalt sagn beretter, at de nedstammer fra Adam og Eva. En dag, da Eva var ved at vaske sine børn, kaldte Vorherre på hende. Hun ville ikke vise de snavsede børn for ham og gemte dem derfor. Vorherre spurgte, om alle børnene var der, hvortil Eva svarede ja. Men Vorherre så naturligvis også de skjulte børn, og for at straffe Eva for at lyve sagde han, at hvad hun havde skjult for ham, skulle også være skjult for menneskene. De snavsede børn forsvandt ind i højene, og fra dem nedstammer de ’underjordiske’.

Disse væsener er på størrelse med 8-10 års børn, går klædt i bondetøj og bærer røde eller grå hatte. De er normalt skikkelige og hæderlige, passer deres og har ofte samlet mange rigdomme. Hvis de låner noget af deres menneske-naboer, kan disse være sikre på at få betalt godt tilbage. Ved første øjekast ligner det godt nok sten eller hestepærer, men vent bare! Skulle man derimod komme uhæderligt til noget af deres guld, kan man være sikker på, at det bliver forvandlet til værdiløst ragelse.

 

 

Bornholm 2008b
Træsnit af en ’underjordisk’ i Årsdale Mølle, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nær byen Garberville i Californien passerede jeg et sted, hvor man opbevarede hundredevis af kitschede træudskæringer. Flere billeder af disse figurer findes andetsteds på denne hjemmeside, se Kultur: Folkekunst verden rundt.

 

 

Californien 2013
Denne figur forestiller den berømte ’Bigfoot’, et væsen i stil med yeti’en i Himalaya – en kæmpestor menneskelignende abe, som efter sigende skulle leve i skovene i det vestlige USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Chile 2011a
Kæmpemæssig træskulptur, som forestiller en albatros, Valparaiso, Chile. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Førhen, når en Dayak-høvding på Borneo døde, rejste man en udsmykket begravelsespæl på hans grav. Denne skik var allerede ophørt, da billederne nedenfor blev taget i 1975.

Læs mere om Dayak-folk under Rejse-episoder – Borneo 1975: På kanotur med punan-stammefolk.

 

 

Sydøstasien 1975
Sydøstasien 1975
Begravelsespæle for Dayak-høvdinger i landsbyen Belaga, Sarawak. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sydøstasien 1975
Denne Dayak-mand i Belaga sidder på en gammeldags stol, som er udskåret af en træstamme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Det svenske krigsskib Vasa, blev færdigbygget i Stockholm i 1628, men sank på sin jomfrusejlads i august samme år efter at have sejlet blot 1300 m. De fleste af dets bronzekanoner blev snart bjerget, men derefter sank skibet i glemsel, indtil det blev genfundet sidst i 1950’erne. I 1961 blev det bjerget med næsten uskadt skrog, og i 1988 blev det flyttet til Vasamuseet i Stockholm.

 

 

Skandinavien 2001-14
Disse træudskæringer pryder skroget af det svenske krigsskib Vasa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bayt al-Suhaymi (’Suhaymis hus’) blev oprindeligt bygget i 1648, i den ottomanske periode, langs Darb al-Asfar i Cairo, Egypten, som i de dage var et yderst fornemt kvarter af byen. De forskellige bygninger blev opført omkring en central have. I dag er denne herskabsbolig et museum.

 

 

Egypten 1999
Egypten 1999
Disse billeder viser nogle af Mashrabiya-vinduerne i Bayt alSuhaymi, som er udsmykket med pragtfuldt udskåret trægitterværk. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Fanø Klitplantage har en kunstner udskåret en række figurer i døde træer. De følgende 7 billeder viser nogle af disse arbejder.

 

 

Fanø 2001-12
En mild skovgudinde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fanø 2001-12
Et krokodille-lignende uhyre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fanø 2001-12
En troldkvinde gør gymnastik. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fanø 2001-12
En kanin. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fanø 2001-12
En hund, som ligger på ryggen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fanø 2001-12
En trold. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fanø 2001-12
En venlig snegl. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

USA-Canada 1992
Denne totempæl ved Qualicum Beach, Vancouver Island, Canada, som gengiver en bjørn, blev udskåret af Salish-stammefolk i 1966. Bjørnen var totemdyr for en række nordamerikanske stammefolk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I 1984 tilbragte jeg nogle dage hos træskærer Joseph Blas, som boede i Ifugao-landsbyen Bocos, nær Banawe, nordlige Luzon, Filippinerne. Læs om mine spændende oplevelser sammen med ham under Rejse-episoder – Filippinerne 1984: Til åndemaning hos Ifugao-folket.

 

 

Filippinerne 1984
Et af Josephs træsnit i en dørfyldning, som forestiller dagligliv i en Ifugao-landsby. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Filippinerne 1984
Disse udskårne træfigurer, som gengiver husguder, kaldt Bulol, vogter Josephs rishøst. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Lom Stavkirke i Gudbrandsdalen, sandsynligvis opført i slutningen af 1100-tallet, er en af de største norske stavkirker.

 

 

Skandinavien 2001-14
Udskåret dragehoved på kirkens tag. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Skandinavien 2001-14
Mytiske væsener, udskåret i en dørkarm i kirken. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Indonesien 1985
Træskulptur, som gengiver en fløjtespiller, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sjælland 1969-2005
Træudskæring under prædikestolen i Vejlø Kirke, Sjælland, som forestiller ‘Slattenpatten’, en troldkvinde med hundehoved og hængebryster. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taiwan 2012
Taiwan 2012
Taiwan 2012
Gennem adskillige år var en samling vejrbidte skulpturer udstillet uden for en træskærers værksted i byen Taichung, Taiwan. Disse billeder viser tre af figurerne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Ifølge det berømte hinduistiske epos Mahabharata tilbragte en af Pandava-brødrene, Bhima, en tid i eksil i Manali, Himachal Pradesh, Nordindien. Her forelskede han sig i Hadimba (også kaldt Hidimbi), en lokal skønhed, der som ung kvinde havde givet det løfte at gifte sig med den mand, som var i stand til at dræbe hendes broder Hadimb (eller Hidimb) – en meget stærk og modig person. Det lykkedes Bhima at slå Hadimb ihjel, hvorpå Hadimba giftede sig med ham. Senere fik hun gudinde-status, betragtet som en inkarnation af den store modergudinde Devi.

 

 

Lahaul-Ladakh 2014
Dette billede viser en samling træsnit, som udsmykker Hadimba-templet i Manali, der blev opført i 1553 over en hule i en stor klippe, i hvilken Hadimba efter sigende mediterede. Senere blev klippen tilbedt som et billede på gudinden. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Californien 2011a
Denne træskulptur forestiller ‘Charlie’, som er mascot for byen Charlton, Coos Bay, Oregon, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sjælland 2017
Sjælland 2017
Denne døde elm (Ulmus glabra) på Reersø, Sjælland, er blevet omdannet til en skulptur med figurer fra den nordiske mytologi, bl.a. Thor med sin hammer, Mjølner. På det nederste billede har store gedehamse (Vespa crabro) bygget et bo i det samme træ, i en hulhed oven for træsnit, der viser katte og en kvindefigur. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tyrkiet 2018c
Træudskæring, som forestiller en kærre, trukket af et udmarvet æsel, Amasra, Sortehavskysten, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2008b
På Bornholms Middelaldercenter i Østerlars fremstiller denne træskærer blokke til bogtryk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hinduistiske templer i Kathmandu-dalen, Nepal, er udsmykket med utallige træudskæringer, især med religiøse motiver. Nogle er dog langt mere profane!

 

 

Nepal 1991
Dette billede fra et Vishnu-tempel på Durbar-pladsen i Kathmandu viser to af denne høje guds avatar’er (inkarnationer), t.v. den anden avatar, Kurma, halvt mand, halvt skildpadde, som spiller en vital rolle i det episke drama Piskningen af Mælkehavet. Figuren t.h. forestiller den tredje avatar, Varaha, hvor Vishnu i skikkelse af en gigantisk orne dræber den forfærdelige dæmon Hiranyaksha. – Læs om Piskningen af Mælkehavet under Religion: Hinduisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1985
Disse udskæringer på det gamle kongepalads på Durbar-pladsen i Kathmandu forestiller en bryder, samt en grif i færd med at sluge en slange. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1985
Nepal 1985
Disse udskæringer, ligeledes på det gamle kongepalads i Kathmandu, gengiver forskellige overnaturlige væsener. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1991
Denne udskæring på en loftsbjælke i et tempel ved Pashupatinath viser et elskende par i en avanceret stilling. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1991
Disse udskæringer på en bjælke i et hindu-tempel i Bhaktapur forestiller en guddom, måske Krishna, hvis hud var blå, samt en fødende kvinde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sydasien 1978-79
Træudskæringer på et hinduistisk tempel på Durbar-pladsen i Kathmandu, som er tilegnet modergudinden Devi, i formen Kali, der bærer en halskæde af menneskekranier. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2014d
Daoistiske træskulpturer i Fushing-templet, Xiluo, Taiwan, som forestiller Lohan (‘Agtværdige’), dvs. personer, som har opnået et meget højt stade af viden og forståelse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Osebergskibet er et yderst velbevaret vikingeskib, som blev udgravet i 1904 fra en stor gravhøj nær gården Oseberg i Vestfold, Norge. Det kan dateres tilbage til omkring år 800. I dag er det udstillet i Vikingskipshuset i Oslo.

 

 

Skandinavien 2001-14
Skandinavien 2001-14
Disse udskæringer på Osebergskibet forestiller Midgårdsormen, en jætte, som har taget skikkelse af et gigantisk uhyre. Guderne forsøger at drukne det ved at kaste det i verdenshavet, men det slynger sig omkring hele Midgård (menneskenes bolig) og bider sig selv i halen. En vølve (spåkvinde) har forudsagt, at når Ragnarok indtræffer, vil Thor udkæmpe en kamp med Midgårdsormen, som det vil lykkes ham at dræbe, men han omkommer selv af uhyrets gift. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Skandinavien 2001-14
Skandinavien 2001-14
Udskårne ansigter på Osebergskibet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2009
Træskulptur, fremstillet af stammefolk, Sanyi, Taiwan. Mange flere billeder af taiwanesiske stammefolks kunst findes andetsteds på denne hjemmeside, se Kultur: Folkekunst i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

USA 2002-10
USA 2002-10
Vinduesfyldninger i Wendell Gilley Museum, Mount Island, Acadia National Park, Maine, USA, med træsnit af en stor blåhejre (Ardea herodias) og en amerikansk stor hornugle (Bubo virginianus). (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sjælland 2006-11
Denne træudskæring i Højerup Kirke, Stevns Klint, viser to væsener, som ligner en blanding af en drage og Fugl Føniks. Udskæringen er sandsynligvis påvirket af den kinesiske mytologi, hvor de mandlige dyder hos dragen og de kvindelige dyder hos Feng-Huang (ofte fejlagtigt kaldt ‘Kinesisk Fugl Føniks’) supplerer hinanden. Af denne grund er de ofte afbildet sammen på daoistiske templer. – Mere om disse væsener og om daoisme findes under Religion: Daoismen i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Uttarakhand 2008
I landsbyen Sangam Chatti, Uttarakhand, Indien, fremstiller lokale kvinder kunst af døde grene, som er skyllet op langs floden. Nogle forsynes med ansigter, mens andre minder om fugle eller dinosaurer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nepal 1985
Smukt udskåret trædør i byen Bhaktapur, Kathmandu-dalen, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Oprettet marts 2018)

 

(Sidst opdateret februar 2019)