Indgange

 

 

Ved indgangen til mange landsbyer i Nepal og Indien har man opført velkomstporte over vejen eller stien, som fører frem til dem. Nedenfor er vist tre eksempler.

 

Annapurna 2007
Velkomstport ved landsbyen Marpha, Kali Gandaki-dalen, Annapurna, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

Sydindien 2008
Aftenlys på en velkomstport, fremstillet af bambus, Honnavar-skoven, Karnataka, Sydindien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

Nepal 1985
Velkomstport ved landsbyen Ghasa, Kali Gandaki-dalen, Annapurna, centrale Nepal. Et af børnene bærer en krans af tagetesblomster, en såkaldt malla, omkring halsen. Sådanne kranse bæres ofte under hinduistiske højtider. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alperne 2017
Alperne 2017
Gamle trædøre i borgen Chateau Valère, Sion, Valais, Schweiz. Denne borg var i sin tid en befæstet katedral, grundlagt i begyndelsen af 1100-tallet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2013
Rusten blomster-dekoration på en indgangsport til et privat hjem, Taichung, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tanzania 1988
Indgangsporten til Gereza, et arabisk fort i byen Kilwa Kisiwani på den tanzanianske kyst, som blev opført omkring 1800 på ordre af Sultanen af Muscat. – Læs mere om vore oplevelser langs den tanzanianske kyst andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder: Tanzania 1988 – Møde med afrikansk bureaukrati. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bali 2009
Denne vogter ved indgangen til et hinduistisk tempel nær Ubud, Bali, Indonesien, holder onde kræfter borte. – Læs om hinduismen andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Hinduisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bornholm 1977-96
Bornholm 2008b
På Bornholm er mange bindingsværkshuse blevet bevaret, som disse i Gudhjem (øverst) og Rønne. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tunesien 1987
Tunesien 1987
Døre i private huse, Sousse, Tunesien. På det nederste billede er muslingeskaller indmuret som dekoration ved siden af døren. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sverige 2015
Låge og sen eftermiddagsskygge, Eriksberg Stränder Naturreservat, Blekinge, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Da den kinesiske leder Mao Tse-dung i 1965 opfandt begrebet ‘kulturrevolution’, blev religiøs udøvelse forbudt, og der påbegyndtes en masseødelæggelse af kulturskatte i alle kinesiske besiddelser. Religiøse malerier og ikoner blev smadret og buddhistiske klostre revet ned af hærgende bander af unge rødgardister. I Tibets hovedstad Lhasa blev munkene drevet ud af den største lamaistiske helligdom i Tibet, Jokhang-templet, og i de pragtfulde bygninger blev indrettet en svinesti.

Vendingen kom efter Maos død og den såkaldte ‘firebande’s arrestation i 1976. Kulturrevolutionen blev standset, der kom lempelser i restriktionerne om religionsudøvelse, og Jokhang blev genåbnet.

Læs mere om dette tempel, samt om Tibet generelt, andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder: Tibet 1987 – Sommer i Tibet. Om lamaismen generelt, se Religion: Buddhisme.

 

Tibet 1987
Indgang til Jokhang-templet i Lhasa. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

Tibet 1987
Gammeldags dørhåndtag på en slidt trædør i buddhistklostret Sera, Lhasa. Læg mærke til, at en tot fåreuld er blevet bundet til ringen, måske for at gøre den mindre skarp. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Californien 2013a
Rustet indgangsport til en forladt gård, ‘Quail Rock Ranch’, visende en familie af californisk topvagtel (Callipepla californica), Mohave National Preserve, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

En gopura, også kaldt gopuram, er et indgangstårn, som fører ind til et hinduistisk tempel eller tempelkompleks.

 

Sydasien 1976-77
Sydasien 1976-77
Disse billeder viser en gopura i et tempel i byen Madurai, Tamil Nadu, Sydindien, som er tilegnet Minakshi, det lokale sydindiske navn for guden Shivas shakti (kvindelige energi). Gopura’en er udsmykket med tusinder af skulpturer. På det nederste billede gengiver en detalje på gopura’en en scene fra det episke hindu-drama ‘Piskningen af Mælkehavet’, fra Bhagavata-Purana. Læs mere om dette drama andetsteds på denne hjemmeside, om konceptet shakti, samt om hinduismen generelt, se Religion: Hinduisme. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

Cambodia 2009
Udhuggede ansigter på den sydlige gopura, som fører ind til de hinduistiske Khmer-ruiner i Angkor Thom, Cambodia. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Skandinavien 2001-14
Gammeldags lem på en fredet gård, Himmelsberga Museum, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Chile 2011
Chile 2011
Kirkedør, fremstillet af kaktus-træ, i landsbyen Toconao, San Pedro de Atacama, Chile. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sjælland 2012-16
Sjælland 2012-16
Disse gammeldags døre fandt jeg på en forladt gård på Stevns. Øverst dørhåndtag og nøglehul i stuehuset, nederst en stalddør med rustne kæder og en gammel cykellås. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2010
Gummisko, stillet til tørre uden for en dør, Lugang, Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Varanasi 2008
Denne pariahund undersøger omgivelserne fra en døråbning i byen Varanasi, Indien. – Flere billeder af pariahunde og andre medlemmer af hundefamilien findes andetsteds på denne hjemmeside, se Dyreliv: Hundefamilien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sverige 2015
Dør og talje i et gammelt fiskerskur, Gräsgårds Hamn, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I november 1618 sendte Kong Christian d. 4. en af sine admiraler, Ove Giedde, af sted med fem skibe mod Indien med det formål at oprette en dansk handelsstation under Ostindisk Kompagni, som skulle skaffe bl.a. krydderier og tekstiler billigt til fædrelandet. To år senere nåede Giedde og hans folk frem til Coromandel-kysten ved Kaveri-flodens munding i den nuværende delstat Tamil Nadu i Sydindien. Efter forhandlinger med fyrsten af Thanjavur fik Giedde tilladelse til at bygge en handelsstation, som blev kaldt Trankebar – en forvanskning af det lokale tamilske navn på stedet, Tarangambadi, som betyder ’syngende bølger’. I 1660 stod en fæstning færdig, som fik navnet Dansborg. Bag denne fæstning opstod efterhånden en by, som blev befæstet med volde og mure, gennem hvilke et antal byporte gav adgang til byen.

 

Sydindien 2000-01
Dette billede viser den mest markante af Trankebars byporte, Landporten, som den så ud i 2000. Den er siden blevet restaureret. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

USA 1992
To døre, én af støbejern og én af træ, fører ind til et privat hjem i den franske bydel, New Orleans, Louisiana, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sherif Baha el-Din er en kendt egyptisk herpetolog, som har beskrevet adskillige nye krybdyrarter for Egypten, bl.a. Mount Sinai-gekko (Hemidactylus mindiae) og Qattara-gekko (Tarentola mindiae). (Hans kone hedder Mindy!) Tidligere har han arbejdet med fugle samt den truede egyptiske landskildpadde (Testudo kleinmanni).

 

Egypten 1999
Sherif Baha el-Din (t.v.) og den danske biolog Uffe Gjøl Sørensen står her foran en fornem velkomstport i Zaranik Beskyttede Område, Sinai, Egypten. Da dette billede blev taget i 1999, arbejdede Baha el-Din med den egyptiske landskildpadde i Zaranik. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Indien 1994
Fornem dør i et Rajput-fort, opført i 1400-tallet, Bikaner, Rajasthan, Indien. – Læs om Rajputter andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder: Indien 1986 – Hans navn er Muhammed! (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2016a
Taiwan 2016a
Tydeligvis benyttes disse døre i byen Taichung, Taiwan, ikke længere. Forskellige planter er vokset op foran dem, på det øverste billede bl.a. en Commelina med aflange blade og blå blomster, samt en amarant (Amaranthus) med hjerteformede blade, på det nederste dunet brøndsel (Bidens pilosa). – Læs mere om amarant og dunet brøndsel andetsteds på denne hjemmeside, se Natur: Bynatur. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I 1987 tilbragte jeg et par uger i byen Shigatse, Tibet. Allerede dengang var de kinesiske myndigheder begyndt at jævne store områder af byen med jorden for at skabe en ‘moderne’ by, dvs. i kommunistisk beton-stilart. I dag (2018) er der kun ganske lidt tilbage af det gamle Shigatse. – Læs mere om mine oplevelser i Shigatse, samt om Tibet generelt, andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder: Tibet 1987 – Sommer i Tibet.

 

Tibet 1987
Dør i et traditionelt tibetansk hus i Shigatse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

Tibet 1987
En hund og en ko hviler i indgangen til et traditionelt tibetansk hus i Shigatse. I mange traditionelle tibetanske huse kom man først ind i en forgård, inden man nåede frem til beboelseshuset. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Sydindien 2008
Gaderestaurant med en indgangsport, fremstillet af bambusstænger, Mukkali, Kerala, Indien. Sproget på skiltene er Malayalam. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fanø 2001-12
Typisk Fanø-hus med stråtag og karnap, Sønderho, Fanø. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1998
En diminutiv hund bevogter indgangen til et hus i landsbyen Braga, Marsyangdi-dalen, Annapurna, centrale Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

På de store handelskaravaners tid førte en sidegren af den gamle Silkevej gennem byen Jaisalmer i Thar-ørkenen, Rajasthan, Indien. Ad denne rute bragte utallige kamelkaravaner varer til og fra Indien, og handelen fandt ofte sted i så fjerne lande som Kina, Persien, Tyrkiet og Europa. Denne handel medførte øget velstand i Jaisalmer, og rige handelsmænd lod opføre pragtfulde huse i sandsten, kaldt haveli, hvis vægge og balkoner blev overdådigt udsmykket med smukke detaljerede udskæringer. – Læs mere om Jaisalmer, samt om Thar-ørkenen generelt, andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder: Indien 2003 – Kamelsafari i Thar-ørkenen.

 

Nordindien 1985-86
Nordindien 1985-86
Nordindien 1985-86
Nordindien 1991
En samling af døre i Jaisalmer. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

Nordindien 1985-86
Afslappet læsestilling i en døråbning, Jaisalmer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Frankrig-Spanien 2007
Frankrig-Spanien 2007
Gammeldags dør i et hus i landsbyen Binies, Aragon, Spanien. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Fyn 2010-17
Indgangsporten til en gård, Langeland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Byen Jodhpur i Rajasthan, nordvestlige Indien, blev grundlagt i 1459 af rajput-fyrsten Rao Jodha. Den gamle bydel har fået det passende tilnavn ’Den Blå By’, fordi de fleste huse her er blåmalede. Oprindeligt var disse blå huse beboet af brahminer, og deres farve fortalte, at her kunne man søge hjælp og rådgivning om sygdom og religiøse spørgsmål. Ydermere indeholder den blå maling kobberoxider, som holder termitter borte fra træværket. Omkring 1460 lod Rao Jodha også opføre det imposante Mehrangarh Fort på toppen af en klippe, som rejser sig 125 m over byen.

Læs om Rajputter andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder: Indien 1986 – Hans navn er Muhammed!

 

Nordindien 1991
Indgangen til et blåt hus, Jodhpur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

Nordindien 1991
En af de seks armerede indgangsporte til Mehrangarh Fort, Jodhpur. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Taiwan 2013
I et forstadsområde til Taichung, Taiwan, har en pensioneret soldat udsmykket et helt kvarter med farveglade malerier. Af denne grund er området blevet døbt Tsai Hung Tsun (‘Regnbue-landsbyen’). – Flere billeder af disse kunstværker findes andetsteds på denne hjemmeside, se Kultur: Folkekunst i Taiwan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Byen Jaipur, Rajasthan, Indien, blev grundlagt i 1726 af Jai Singh d. 2., som var Maharaja af Amer, en by i bjergene omkring 10 km fra det nuværende Jaipur. Amer havde voksende problemer med vandforsyningen, så Maharajaen besluttede at flytte sin hovedstad ned på den nærliggende slette. Den gamle bydel i Jaipur er blevet døbt Den Lyserøde By, da mange af dens huse er malet lyserøde. Denne tradition kan spores tilbage til 1876, hvor Dronning Victoria og Prinsen af Wales besøgte byen. Da lyserød er gæstfrihedens farve i Indien, besluttede Maharajaen, at hele byen skulle males lyserød som et velkomsttegn til de royale gæster.

 

 

Nordindien 1991
Nordindien 1991
To indgangsporte i bymuren, som omgiver Jaipur. Plakaterne på muren annoncerer typiske hindi-film. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sverige 2015
Folk var sandelig små i gamle dage, som det tydeligt fremgår af dette billede af en dør i et gammelt gårdhus i landsbyen Föra, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Irland 1987-99
Dør i Dublin, Irland, med påmalet advarsel: ”Pas på hundene!” (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Chile 2011a
Udsmykket indgang til et privat hjem i Valparaiso, Chile. – Flere billeder af huse i Valparaiso findes andetsteds på denne hjemmeside, se: Hyldest til farven rød, samt Kultur: Et sted at bo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jylland 1991-95
Denne allé af hestekastanje (Aesculus hippocastanum) og ahorn (Acer pseudoplatanus) fører frem til indgangen til en gård nord for Horsens. – Sidstnævnte art er nærmere behandlet andetsteds på denne hjemmeside, se Natur: Invasive arter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2010
Taiwan 2013
Gammeldags døre i byen Lugang, vestlige Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tunesien 1987
Kvinde passerer gennem en indgangsport til medina’en (den gamle arabiske bydel), Sousse, Tunesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Jylland 2000-05
Jylland 2000-05
To indgange til Ribe Domkirke. Broncen på nederste billede viser symboler på kristendommens fire evangelister, Matthæus (det vingede menneske), Markus (den vingede løve), Johannes (ørnen) og Lukas (den vingede okse). – Læs mere om disse evangelister, samt om kristendommen generelt, andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Kristendom. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bali 2009
Det ser ud til, at hængelåsen på denne dør, der fører ind til et hindutempel nær Ubud, Bali, Indonesien, ikke længere er nødvendig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Chile 2011a
Kat sover foran en dør, overmalet med graffiti, Valparaiso, Chile. – Læs om tamkatten andetsteds på denne hjemmeside, se Dyreliv: Dyrearter i menneskets tjeneste. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Guatemala 1998
Guatemala 1998
Guatemala 1998
Guatemala 1998
Guatemala 1998
En samling af døre i byen Antigua, Guatemala. – Læs mere om denne by, samt om Guatemala generelt, andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder: Guatemala 1998 – Mayaernes land. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Kirgisien 1999
Dør med reklame for Coca Cola, Karakol, Kirgisien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sjælland 2006-11
Smedejernslåge, som forestiller en smed i arbejde, Vemmetofte Skov, Stevns. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Alperne 2017a
Dørhåndtag i landsbyen Plan Cerisier, Rhone-dalen, Schweiz, bestående af en gren fra en vinplante. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tanzania 1993
Tanzania 1993
Gammeldags trædør, Zanzibar By, Tanzania. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Californien 2013
‘Tree House’, en ’lejlighed’, som er udhugget i stammen af et stort californisk rødtræ (Sequoia sempervirens), Leggett, Californien. – Flere billeder af disse imponerende træer findes andetsteds på denne hjemmeside, se Planteliv: Gamle og store træer. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nepal 1985
Smukt udskåret trædør i byen Bhaktapur, Kathmandu-dalen, Nepal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2016a
Denne rulledør i en børnehave i Taichung, Taiwan, er udsmykket med et maleri af Snehvide og de syv dværge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bali 2009
Udsmykket dør, som fører ind til en privatbolig, Ubud, Bali, Indonesien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Alperne 2017a
Lem i den gamle toldbygning i Lille Sankt Bernhard-passet, på grænsen mellem Italien og Frankrig. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

USA 2016
Håndtaget på en forfalden dør i den gamle bydel i Haverhill, Massachusetts, USA, kaster en lang skygge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Chile 2011a
På indgangsdøren til en katolsk helligdom for Jomfru Maria i Cartagena, Chile, har man skrevet: ”Tak fordi du er med til at holde dette sted rent.” (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sjælland 2012-16
Fyringslåge i en tidligere kalkbrændingsovn, Boesdal Kalkbrud, Stevns. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Skandinavien 2001-14
Lom Stavkirke i Gudbrandsdalen er en af de største norske stavkirker, sandsynligvis opført i slutningen af 1100-tallet. Dette billede viser et udsnit af en af kirkens døre. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Forår og efterår er passet Rohtang La, Himachal Pradesh, nordlige Indien, en meget populær udflugtsdestination for indiske turister. Neden for passet er opført et sammensurium af dhaba’er (små landevejsrestauranter). Hvis vejret tillader det, sidder folk gerne uden for restauranterne, da det indre ofte er et sort hul.

 

Nordindien 1997
Denne dhaba neden for passet Rohtang La tilbyder juice og ‘snex’. Gæsterne sidder udenfor, da indgangen fører ind i et sort hul. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sverige 2015
Indgangen til stuehuset på en gård, Gillsätra, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Opførelsen af Great Zimbabwe, som var hovedstad i Kongedømmet Zimbabwe, fandt sted mellem det 11. og det 15. århundrede e.Kr. Denne stenby, som dækker et areal på 7,2 km2, menes at have været residens for en lokal konge, og da den var på sit højeste, kunne den rumme omkring 18.000 indbyggere.

 

Sydlige Afrika 1996-97
Aftenlys på en indgang i muren omkring ’Kongens Palads’, Great Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

I Taiwan er dørfyldningerne i daoistiske templer næsten altid udsmykket med malerier, som ofte forestiller forskellige vogtere, der beskytter templet mod onde kræfter. Læs mere om daoistiske templer, samt om daoismen generelt, andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Daoismen i Taiwan.

De følgende 7 billeder viser døre i taiwanesiske templer.

 

Taiwan 2012
Taiwan 2010
Vogtere på dørfyldninger i Tien Hou Gong (‘Den Himmelske Kejserindes Palads’), et tempel for modergudinden Mazu, Lugang. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2017a
Taiwan 2017a
Taiwan 2017a
Disse tre billeder fra en dørfyldning i et Mazu-tempel i Beigang illustrerer forskellige årstider: ‘stærk varme’, dvs. højsommer; ‘lille varme’, dvs. efterår; samt ‘stærk kulde’, dvs. midvinter. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

Taiwan 2017a
Forfalden dør i Gong Fan, et daoistisk tempel i byen Mailiao. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

Taiwan 2015
Kun en enkelt gang hvert år, omkring to timer før midnat på den kinesiske nytårsaften, lukkes indgangene til daoistiske templer. De genåbnes ved midnat, og åbningen markerer starten på det nye år. Dette billede blev taget nytårsaften i Fushing-templet, et tempel for Mazu i byen Xiluo. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Tibet 2004
Ville du besøge denne ‘restaorant’ i Tingri, Tibet, selv om du var meget sulten? (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Opførelsen af Topkapı Sarayı (’Topkapi-paladset’) i Istanbul, Tyrkiet, påbegyndtes i 1459 på ordre af Sultan Mehmet d. 2. (1432-81), bedre kendt som Mehmet Erobreren. Oprindeligt blev dette palads kaldt Yeni Saray (‘Det Nye Palads’) for at kunne skelne det fra et ældre palads i byen. Navnet Topkapı (‘Kanonporten’) er fra 1800-tallet. Dette palads var sæde for ottomanske sultaner gennem mere end 500 år.

 

Tyrkiet 2006
Den yderste port i Topkapı Sarayı, Bab-i Ali (’Den Sublime Port’), er bevaret i sin oprindelige skikkelse. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

Tyrkiet 2006
Indgang til haremet, Topkapı Sarayı. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

 

USA 1998-99
Ved indgangen til denne ranch nær Thedford, Nebraska, USA, har man opstillet et vognhjul, påhængt et okse-kranium. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sverige 2015
Dør i en forfalden lade, Norra Bäck, Öland, Sverige. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Bornholm 1999-2005
Dørhammer, formet som en ørn, Gudhjem, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Over alle døre og vinduer i et hinduistisk tempel findes en såkaldt toran, en forgyldt halvcirkulær plade af messing eller kobber, ofte med hinduguder afbildet.

 

Nepal 1994
Denne toran over indgangen Sun Dhoka (‘Den Gyldne Port’) i kongepaladset i Bhaktapur, Kathmandu-dalen, Nepal, viser den 4-hovedede og 16-armede hindugudinde Taleju, som var skytsgudinde for Kathmandu-dalens Malla-konger. Til venstre neden for gudinden ses guden Vishnus ganger, Garuda, som er halvt mand, halvt ørn. – Læs mere om hinduguder, samt om hinduismen generelt, andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Hinduisme. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Vorsø 2000-15
Denne dør i en tidligere laboratoriebygning i naturrreservatet Vorsø, Horsens Fjord, blokeres her af en stor bevoksning af læge-alant (Inula helenium), almindelig mjødurt (Filipendula ulmaria), agertidsel (Cirsium arvense) og stor nælde (Urtica dioica). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Sverige 2015
Landsbyscene i Hulterstad, Öland, Sverige, med en sort-hvid dør, en blåmalet bænk, have-stokrose (Alcea rosea) og ægte lavendel (Lavandula angustifolia). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Frankrig-Spanien 2007
Dørhåndtag med to ansigter, som rækker tunge, Latinerkvarteret, Paris. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Zimbabwe-Kenya 1994
Mudder-rede, bygget ud af et nøglehul af en art solitær hveps, Matobo Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Oprettet januar 2018)

 

(Revideres løbende)