Gravpladser

 

 

Californien 2013
Californien 2013
Californien 2013
Californien 2013b
Californien 2013
Gravplads for krigsveteraner, Cabrillo Memorial, San Diego, Californien. Gravstenene er identiske, bortset fra de indgraverede navne på de afdøde. Nederste billede viser en vestlig pivi (Contopus sordidulus), som letter fra en gravsten. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sjælland 2017
En bondes gravsten med et relief, som viser et plovforspand, Kirke Stillinge, Sjælland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alperne 2018a
Alperne 2018a
Overdådigt udsmykkede katolske grave i landsbyen Saletto, Chiusaforte, Dolomiterne, Italien, bl.a. med skulpturer af Jomfru Maria, samt Jesus, der tages ned fra korset. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2008-1
Denne gamle gravsten ved Svaneke Kirke, Bornholm, har følgende tekst: ”Herunder hviler hoyædle og velbyrdige Frue Magdalene Margrete Hesler Müller, fød udi Haderslev den … 1652, død den 6. decemb 1706.” (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Daoistiske gravsteder i Taiwan er ofte ret overdådige, opført for at afspejle status og rigdom hos den afdøde. Gravene er ofte udsmykket med figurer af daoistiske guder, forskellige dyrearter som løver og elefanter, drager, der i kinesisk mytologi er symbol på kraft, styrke og held, samt Feng-Huang (ofte fejlagtigt kaldt ‘Kinesisk Phoenix’), der er symbol på dyder, pligt, medlidenhed og ynde.

Læs mere om guder, drager, Feng-Huang og forskellige andre aspekter af daoismen andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Daoismen i Taiwan.

De følgende 10 billeder viser daoistiske grave i byen Taichung, Taiwan.

 

 

htaiwan_2012_556_p1_resize
Dette gravsted vogtes af daoismens gud for jord og landbrug, Tu-di-Gong. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014b
Teksten på denne figur siger ‘Drageguden’, men den forestiller sandsynligvis Tu-di-Gong. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014b
Denne grav vogtes af en elefant og en daoistisk gudinde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014b
taiwan_2012_559_p1_resize
taiwan_2012_560_resize
Skulpturer af løver placeres ofte som vogtere ved gravsteder. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018b
Denne grav er udsmykket med figurer af Feng-Huang. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2018b
Grav med offergaver af mad og drikke, samt falske papirpenge, der bliver holdt på plads af en sten for at forhindre dem i at blæse bort. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014b
På Tomb Sweeping Day afbrændes vilde planter, som har invaderet gravstederne, hvorpå gravene rengøres og forfædrene æres. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Taiwan 2014b
Når et daoistisk gravsted ikke længere benyttes, smadrer de pårørende ofte gravstedet og flækker gravstenen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cottage Grove Cemetery i Kern Valley, Californien, er en farverig kirkegård, hvor mange grave er pyntet med diverse ting og sager.

 

 

Californien 2011
Californien 2013a
Småbørns grave, pyntet med legetøj, Cottage Grove Cemetery. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Californien 2011
Dette gravsted er udsmykket med plasticblomster og det amerikanske nationalflag, ‘Stars and Stripes’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Californien 2013a
Grav, udsmykket med en ‘sommerfugl’. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Pueblo Pampa Union er en forladt mineby nord for Carmen Alto, Chile.

 

 

Chile 2011
Chile 2011
Chile 2011
Chile 2011
Chile 2011
Mange af gravene på Pueblo Pampas kirkegård er i forskellige stadier af forfald. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Chile 2011
Grav med mønter som offergaver, Pueblo Pampa Union. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Comorerne 1988 
Kirkegård, overvokset af en slyngplante ved navn corallita (Antigonon leptopus), Moroni, Grande Comore, Comorerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Den fremragende danske sprogforsker Rasmus Rask (1787-1832), som var døbt Rasmus Christian Nielsen Rasch, skrev adskillige grammatikker og arbejdede med sammenlignende fonologi (lydlære) og morfologi (formlære). Han rejste vidt og bredt for at studere sprog, først til Island, hvor han skrev den første islandske grammatik, og senere til Rusland, Persien (i dag Iran), Indien og Ceylon (i dag Sri Lanka). Rask var den første til at sætte forbindelse mellem de gamle nordiske sprog og de vest- og østgermanske sprog, og han var ligeledes den første til at påpege slægtskabet mellem litauisk, slavisk, græsk og latin.

 

 

Sjælland 1969-2005
Gravsten for Rasmus Rask, Assistens Kirkegård, Nørrebro, København. Bemærk de forskellige skriftsprog på stenen, bl.a. runeskrift, hindi og arabisk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I Gleann Dá Loch (‘Dalen med To Søer’, på engelsk kaldt Glendalough) i det sydøstlige Irland er en mængde gravstene centreret omkring ruinen af en katedral, samt det såkaldte Round Tower (‘Runde Tårn’), opført omkring 800 e.Kr. Fra dette tårn kaldtes kristne til bøn.

Læs mere om den tidlige kristendom andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Kristendom.

 

 

Irland 1987-99
Ruinen af en katedral, gravstene samt Round Tower, Gleann Dá Loch. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Irland 1987-99
Gravstene, hvoraf en er forsynet med et cirkelkors, Gleann Dá Loch. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Efter deres død bliver de fleste hinduer brændt, hvilket helst skal foregå ved bredden af en hellig flod, så asken kan blive strøet i dens vand. I Kathmandu, Nepal, finder de fleste ligbrændinger sted ved den hellige Bagmati-flod, en biflod til den store Moder Ganga (Ganges).

Læs mere om hinduistiske ritualer andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Hinduisme.

 

 

dnepal-cremation-1_resize
Før kremationen finder sted, gennemgår den afdødes familie mange ritualer, fx at kaste ris og farvepulver på den afdøde. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

dnepal-cremation-2_resize
Den afdøde placeres på ligbrændet på en platform ved flodbredden og dækkes til med strå, som antændes. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Tyrkiet 2006
Lykiske gravkamre fra det 4. århundrede e.Kr., hugget ind i en klippevæg nær byen Fethiye i det sydvestlige Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Egypten 1999
For år tilbage begyndte hjemløse at bygge boliger på en gravplads over for Hakim-moskeen i Cairos gamle bydel, Egypten. Gennem årene er et komplet samfund sprunget op her – en by i de dødes by. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Europa 1972-2005 
Jernkors på en grav, Piirsalu, Estland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Førhen blev afdøde Bontoc-stammefolk i det nordlige Luzon, Filippinerne, placeret i kister, som blev stablet i kalkstenshuler. I dag er de fleste Bontoc-folk kristne, og den gamle skik er ikke længere i brug. Billederne nedenfor er fra 1984, hvor kisterne allerede var i forskelllige stadier af forfald.

 

 

Filippinerne 1984
Filippinerne 1984
Kister med rester af Bontoc-stammefolk, stablet op i kalkstenshuler nær landsbyen Sagada. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Hakka-folket er en stor minoritetsgruppe i Taiwan, som tæller ca. 4,6 mio. De fleste nedstammer fra Hakkaer, som udvandrede fra det sydlige Kina omkring 1640.

 

 

Taiwan 2011
Taiwan 2011
Hakka-grave, Miaoli, Taiwan. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Alperne 2018
Gravstene for katolske nonner i byen Dorfen, Bayern, Sydtyskland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

USA 1998-99 
Gravstene, New Lebanon, New York State, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Fyn 2005-08
Gravsten, udsmykket med en due og en sol, Lyø Kirkegård, Sydfynske Øhav. En belægning af grønalger ses i udskæringerne. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sjælland 1969-2005
Gravsten på en muslimsk gravplads, København. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I november 1998 forårsagede orkanen ’Mitch’ omfattende ødelæggelser i Guatemala og andre lande i Mellemamerika. Uofficielle rapporter hævdede, at der faldt omkring 1900 mm regn under denne orkan. Dens ankomst fandt uheldigvis sted under den katolske højtid De Dødes Dag, der fejres 1. og 2. november. Det afholdt imidlertid ikke folk fra at foretage deres sædvanlige ceremonier under denne fest.

Læs mere om Guatemala andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder – Guatemala 1998: Mayaernes land.

 

 

Guatemala 1998
Guatemala 1998
Guatemala 1998
Selv om det i 1998 regnede kraftigt på De Dødes Dag, besøgte folk alligevel denne kirkegård i Chichicastenango for at udsmykke slægtninges grave samt for at brænde stearinlys eller røgelse. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Ny grav, pyntet med græs samt et kors af tagetes-blomster, Chichicastenango. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Taj Mahal (‘Paladsets Krone’) er et mausolæum nær byen Agra i det nordlige Indien, som stormogulen Shah Jahan lod opføre til minde om sin yndlingshustru Arjumand Banu Begum, kaldt Mumtaz Mahal (‘Paladsets Udvalgte’). Hun døde i 1630 i barselsengen efter at have født parrets fjortende barn. Opførelsen af mausolæet varede 22 år, fra 1632 til 1654.

 

 

Nordindien 1985-86
Taj Mahal i morgentåge. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

Nordindien 1985-86
Udsmykninger på stormogulen Shah Jahans sarkofag, Taj Mahal. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

 

Bornholm 1999-2005
Denne kraterrøse nær Salene, Bornholm, er sandsynligvis en gravplads fra Bronzealderen. Den er opført af sten, som danner en kegle med en fordybning i midten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Nabatæerne var et arabisk folk, på arabisk kaldt al-ʾAnbāṭ, som omkring det 1. århundrede e.Kr. levede i den nordlige del af den Arabiske Halvø samt i nutidens Jordan og Israel. Deres formodede hovedstad var Raqmu, i dag kaldt Petra, som rummede omkring 20.000 indbyggere.

 

 

Asien 1977-78 
Nabatæergrave, bygget ind i eroderede klipper, Petra, Jordan. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 2000-05 
Gravsten med malteserkors, Mårup Kirke, Vendsyssel. Malteserkorset, også kaldt johanniterkorset, er et ligearmet kors, hvis arme ender i to spidser. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Egypten 1999
Aftensol på en gravplads nær Giza-pyramiderne, Egypten. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Henry Heerup (1907-93) var en meget alsidig dansk kunstner, hvis værker bl.a. omfatter malerier, litografier, linoleumssnit, tegninger og stenskulpturer, foruden de såkaldte ’skraldemodeller’, som han sammensatte af gammelt skrot.

 

 

Sjælland 2006-11
Henry Heerup og hans hustru Marions gravsten med en indgravering, som viser en af hans egne tegninger, Assistens Kirkegård, Nørrebro, København. De røde blade i forgrunden er japansk løn (Acer palmatum). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Guatemala 1998
Guatemala 1998
På denne kirkegård i byen Antigua, Guatemala, placeres asken fra de døde i nicher i en mur for at spare på pladsen. Teksten på det øverste billede siger: ’Gamle, min kære gamle José Guillermo España’. – Læs mere om Guatemala andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder – Guatemala 1998: Mayaernes land. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Filippinerne 1984 
Underholdning for de døde: En ung mand spiller på harmonika på en grav i byen Bontoc, Luzon, Filippinerne. Gravstedet prydes af en stor trillingranke (Bougainvillea spectabilis). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

USA 1998-99
Gravsten, bevokset med laver, Pemaquid Harbor, Maine, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sydøstasien 1975 
Dayak-begravelsespæl for en Punan-høvding, Sarawak, Borneo. – Læs mere om Punan-folket andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder – Borneo 1975: På kanotur med Punan-stammefolk. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Norden 1992-98
Kirkegård, Nuuk, Grønland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Californien 2013a
Californien 2013a
Californien 2013a
Grave på en indiansk kirkegård, Cahuilla, Anza, Californien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tyrkiet 2018
Enkel muslimsk gravsten, Istanbul, Tyrkiet. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Jylland 2006-12 
Gravsten for Rasmus Bording og hustru Marie, Ry Kirkegård, Jylland. Bording var højskoleforstander i Ry 1907-28. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2008-2
Gravsten for en afdød lübecker fra 1700-tallet, Christiansø, Bornholm. Teksten siger: ”Anno 1737, den 6. Februari ist Schiffer Peter Fenger, von Lübeck, alhier in Gott, den Herrn, entsclaffen, und in diesem Grab begraben. Christus ist mein Leben, Sterben ist mein Gewin.” (”Anno 1737, den 6. februar, er Skipper Peter Fenger fra Lübeck sovet ind hos Gud og er begravet i denne grav. Kristus er mit liv, at dø er min vinding”). (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

USA 2012a
Pyntet gravsten, St. Patrick’s Cemetery, Huntington, Long Island, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 1977-96
En gravplads fra Bronzealderen, en såkaldt skibssætning, hvor stenene er placeret, så de danner omridset af et skib, Vestermarie Plantage, Bornholm. – Læs mere om megalitiske anlæg andetsteds på denne hjemmeside, se Kultur: Megalitter. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sjælland 1969-2005
Sjælland 1969-2005
To årstider på den Jødiske Kirkegård, Nørrebro, København. På sommerbilledet sidder en husskade (Pica pica) på en gravsten. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

I november 1618 sendte Kong Christian d. 4. admiral Ove Giedde af sted med fem skibe mod Indien med det formål at oprette en dansk handelsstation under Ostindisk Kompagni, så fædrelandet kunne blive forsynet med billige krydderier, tekstiler o.a. To år senere nåede Giedde og hans folk frem til Coromandel-kysten ved Kaveri-flodens munding i det nuværende Tamil Nadu, Sydindien.

Efter forhandlinger med fyrsten af Thanjavur fik Giedde tilladelse til at bygge en handelsstation, som blev kaldt Trankebar – en forvanskning af det lokale tamilske navn på stedet, Tarangambadi, som betyder ’syngende bølger’. I 1660 stod en fæstning færdig, som fik navnet Dansborg. Bag denne fæstning opstod efterhånden en by, som blev befæstet med volde og mure, gennem hvilke et antal byporte gav adgang til byen.

 

 

Sydindien 2000-01
Gravsten uden for Ny Jerusalemkirken i Trankebar. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sydlige Afrika 1996-97 
De fleste grave på øen Likoma i Malawi-søen er overjordiske på grund af klippegrunden, og gravene er dækket af talrige små klippeblokke. – Læs mere om Likoma andetsteds på denne hjemmeside, se Rejse-episoder – Malawi 1997: Tre dage med færge på Malawi-søen. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Batak-folket er et malajisk folkeslag, som lever i området omkring Toba-søen i den centrale del af Sumatra, Indonesien. – Flere billeder af dette folk findes andetsteds på denne hjemmeside, se Galleri – Folk: Stammefolk på Sunda-øerne.

 

 

Sydøstasien 1975
Kongelige grave af Batak-folket, Tomok, Samosir-øen, Toba-søen, Sumatra, Indonesien (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Mashhad i det østlige Iran er en hellig by for shi’itiske muslimer. Opsplitningen i de to vigtigste trosretninger inden for Islam, sunnismen og shi’ismen, rækker næsten tilbage til grundlæggelsen af Islam. Efter Profeten Muhammeds død i 632 e.Kr. anerkendte visse muslimer, der senere kaldte sig shi’iter (af Shi’atu Ali, ‘Alis tilhængere’), kun direkte efterkommere af Profeten som hans arvtagere, idet de hævdede, at Gud – gennem Muhammed – havde udpeget dennes fætter Ali ibn Abi Talib (601-661) – der også var hans svigersøn – som leder af Islam, kaldt imam. Alis sønner Hassan og Husain udgjorde imam nummer to og tre, efterfulgt af deres efterkommere.

I 681 drog Husain og nogle af hans tilhængere til Irak for at kæmpe mod kaliffen af Damaskus, som hævdede, at han var den rette arvtager efter Muhammed, udpeget af et råd af ældre. Shi’iterne anerkendte ikke dette valg, idet de hævdede, at kun Gud kunne udpege Muhammeds efterfølgere. Ved Karbala kom det til et slag, hvorunder Husain og hans krigere blev dræbt, og herefter lå den reelle magt hos kalifferne i Damaskus, siden i Bagdad.

I stedet for kalifferne anerkender shi’iterne en række på 12 imam’er, der alle var Profetens efterkommere. De hævder, at den 12. imam Muhammad ibn Hasan al-Mahdi (868-941) forsvandt, men vil vende tilbage, når tiden er inde, som den ultimative frelser af menneskeheden, samt at han, sammen med Isa (Jesus Kristus), vil bringe fred og retfærdighed til denne verden.

I 818 blev den 8. imam, Ali ibn Musa al-Ridha (765-818), i Iran kendt som Imam Reza, myrdet på ordre af abbaside-kaliffen al-Ma’mun. Stedet, hvor han blev begravet, kaldtes for Mashhad al-Ridha (‘al-Ridhas Martyrium’), og sidst i 800-tallet blev en kuppel rejst over hans grav. Siden opførtes talrige andre bygninger på stedet, der i dag udgør Islams største tempelkompleks.

 

 

Sydøstasien 1975 
Kakler på ydermuren omkring Imam Rezas mausolæum, Mashad, Iran. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Tyrkiet 2006
Tyrkiet 2006
Gravplads i den græske oldtidsby Hierapolis, nær Pamukkale, Tyrkiet. (Fotos copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

United Kingdom 1992-2002 
Gamle lavbevoksede gravstene i morgenlys, Drymen, Loch Lomond, Skotland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

USA 2012a
Gravstene foran Cades Cove Primitive Baptistkirke, fra 1827, Great Smoky Mountains Nationalpark, Tennessee, USA. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Irland 1987-99 
Stenkors på en kirkegård, Boston, vestlige Irland. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Humayun, hvis virkelige navn var Nasir-ud-Din Muḥammad, var den anden kejser i Mogul-riget, som omfattede, hvad der i dag er det nordvestlige Indien, Pakistan og Afghanistan. Humayun regerede i to perioder, 1531-40 og 1555-56. Han døde i 1556, da han faldt ned ad trappen til sit bibliotek og slog hovedet imod de grove stentrin.

 

 

Nordindien 1997
Stormogulen Humayuns mausolæum, Delhi, Indien. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Sjælland 2006-11
Grav med Kristus på korset, Holtug Kirke, Stevns, Sjælland. – Læs om kristendommen andetsteds på denne hjemmeside, se Religion: Kristendom. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Bornholm 2008-2
Gammel gravsten, dækket af almindelig væggelav (Xanthoria parietina), Christiansø, Bornholm. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

 

Cecil John Rhodes (1853-1902) var en britisk forretningsmand, der fungerede som premierminister i den britiske Cape Colony 1890-96. I 1895 grundlagde Rhodes sammen med sit firma British South Africa Company territoriet Rhodesia (i dag Zimbabwe og Zambia), som hans firma opkaldte efter ham.

 

 

Zimbabwe-Kenya 1994 
Gravstedet for Cecil John Rhodes på toppen af en eroderet klippeformation, en kopje, i Matobo Nationalpark, Zimbabwe. (Foto copyright © by Kaj Halberg)

 

 

(Oprettet oktober 2016)

 

(Senest opdateret februar 2019)